REVISTA PRESEI 11.04.2014

Willy Homner
Revista Presei / 11 aprilie 2014

ADEVARUL

Marian Oprişan, internat la Spitalul de Urgenţă "Sf. Pantelimon"

Surse medicale spun că diagnosticul lui Marian Oprişan este de tahicardie, care se traduce în termeni medicali printr-o accelerare anormală a bătăilor inimii datorită unui efort fizic, a unei emoţii, fapt pentru care preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea va rămâne internat peste noapte în spital. Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a fost internat în această seară la Spitalul de Urgenţă "Sf. Pantelimon" din Focşani. Nu se cunoaşte deocamdată cauza pentru acesta ajuns în atenţia medicilor, întrucât nici medici, dar nici responsabili din conducerea spitalului nu vor să facă niciun comentariu. Singurul care ne-a confirmat că Marian Oprişan se află la spital este consilierul acestuia, Traian Negulescu, care s-a limitat să ne spună doar că "nu este nimic grav".

Mazăre, nemulţumit de confortul din închisoare

Procurorii DNA au contestat decizia judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin care s-a respins cererea de arestare preventivă a lui Radu Mazăre, acuzat de luare de mită. Contestaţia este valabilă şi în cazul omului de afaceri acuzat că i-a dat mită lui Mazăre, Avraham Morgenstern, lăsat şi el în libertate. Cei doi se vor afla însă sub control judiciar în următoarea lună şi nu vor avea voie să părăsească ţara. La ieşirea din arestul Poliţiei Capitalei, primarul Radu Mazăre a declarat că este o victimă a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi s-a plâns de condiţiile de detenţie. Cum explică însă acuzaţia de şpagă? "Elan este prietenul meu şi asta ştie toată lumea. Acum 10-12 ani eu am împrumutat un cetăţean grec, lucru care este trecut şi în declaraţia de avere, iar creanţa pe care o avea grecul către mine a fost preluată de către Elan, ei au avut afaceri în afara României. Elan mi-a returnat o parte din bani, chiar şi fără să mă anunţe", susţine Mazăre.

Dumitru Dragomir, eliberat de instanţă pentru că e căsătorit şi pensionar

Dumitru Dragomir poate fi cercetat în stare de liberate pentru că nu are antecedente penale, este pensionar şi căsătorit. Acestea sunt o parte din motivele pentru care judecătorul de cameră preliminară a Tribunalului Bucureşti a decis că fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal poate fi cercetat în stare de libertate în dosarul în care este acuzat de de delapidare şi spălarea a trei milioane de euro. "A adoptat în mod constant o atitudine cooperantă, punând la dispoziţia organului de urmărire penală mai multe documente şi înregistrări necesare pentru justa soluţionare a cauzei", a mai menţionat magistratul Alexandru Nestor în motivarea sentinţei de luni 7 aprilie. Instanţa mai notează în documentul citat că "buna desfăşurare a procesului penal poate fi atinsă şi fără dispunerea în acest stadiu al cercetărilor a celei mai intruzive măsuri preventive cu caracter custodial. Desigur că, faţă de complexitatea actelor infracţionale,

NATO: Imagini surprinse din satelit arată mobilizarea rusească la graniţa cu Ucraina

NATO estimează că între 35.000 şi 40.000 de militari sunt staţionaţi în peste 100 de baze provizorii, în apropierea frontierei de est a Ucrainei", precizează Alianţa. "Este vorba de trupe bine pregătite care pot demara în mod rapid operaţiuni", a declarat generalul de brigadă Gary Deakin, directorul Centrului NATO pentru gestionarea crizelor, situat în Mons (Belgia). "Este îngrijorător, deoarece aceste efective reprezintă o ameninţare pentru Ucraina; noi nu cunoaştem intenţiile Rusiei", a spus generalul Deakin. În sprijinul afirmaţiilor, NATO a difuzat 15 imagini filmate prin satelit la începutul lunii aprilie. În una din fotografii apar 21 de elicoptere militare parcate pe un aerodrom din localitatea rusă Belgorod, situată la 40 de kilometri de frontiera Ucrainei. În apropierea elicopterelor sunt 40 de tancuri şi peste 100 de vehicule de infanterie.

"Evanghelia după soţia lui Iisus" - cercetătorii de la Harvard atestă că papirusul este vechi şi real

Un papirus care conţinea cuvintele "Iisus le-a spus lor, soţia mea" a fost testat de către specialişti şi aceştia au ajuns la concluzia că este de o vechime considerabilă şi nu o copie modernă. Potrivit cercetătorilor de la Harvard Divinity School, documentul poate data din secolul VI până în secolul IX, era noastră. Conţinutul său ar fi fost scris între secolele II şi IV. Specialiştii menţionează că acest lucru nu este nicio dovadă a faptului că Iisus Hristos, mântuitorul din creştinism, a fost căsătorit. Fragmentul descoperit în 2012 doar menţionează aceste cuvinte, nu şi faptul, nu dovada finală că Iisus a fost căsătorit, aşa cum spun mulţi alţi adepţi ai teoriilor conspiraţiei. Potrivit lui Karen King de la Harvard, fragmentul este o listă de învăţături şi dezbateri despre virginitate şi căsătorie. "Principalul subiect al fragmentului este afirmaţia că femeile care sunt mame şi soţii pot fi discipoli ai lui Iisus - un subiect de dezbatere încă din primele momente ale apariţiei creştinismului", a explicat King pe site-ul oficial.

Românii, aproape de a rămâne din nou fără protecţie în faţa abuzurilor băncilor: APC avertizează că Parlamentul e pe cale să voteze o lege anti-consumatori

Abia ce a intrat în vigoare în luna octombrie prevederea care permite denunţarea clauzelor abuzive din contractele de credit, că iată că bancherii forţează schimbarea legii într-un mod care denaturează total prevederile directivei europene ce viza apărarea clienţilor. Senatul a aprobat în luna decembrie o propunere de modificare a legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori. Proiectul spune că instanţele nu vor mai putea elimina clauzele contractuale care se referă la preţul contractelor, ceea ce în cazul creditelor înseamnă clauzele privind dobânzile şi comisioanele, acţiunile pentru eliminarea clauzelor abuzive vor putea fi iniţiate doar de către preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), iar cei care vor să se judece trebuie să bată drumul până la Bucureşti, pentru a contesta contractele la Tribunalul specializat ce va fi creat în acest sens, fie că se află în Capitală sau în celălalt capăt al ţării, în Sighetul Marmaţiei, Dorohoi sau Jimbolia.

CURENTUL

Cum i-a minţit Mazăre pe judecători ca să-l lase liber

Radu Mazăre a minţit atât în faţa jurnaliştilor cât şi a judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a scăpa de arestarea preventivă. Strategia sa a dat roade deocamdată, întrucât pentru moment edilul Constanţei se află în libertate şi chiar îi ameninţă pe procurori că se va duce şi va cere la partid, PSD bineînţeles, să treacă o lege prin care să-i treacă pe procurori în breasla avocaţilor dacă judecătorii resping arestările preventive cerute de aceştia. Întrebat despre mita primită de la afaceristul Avraham Morgenstern atât de el cât şi de fratele său, în conturi la bănci din Israel, prin intermediul lui Elan Schwartzenberg, Mazăre a declarat, pe tonul binecunoscut, că nu e vorba de nicio şpagă, aşa cum susţin procurorii, ci de restituirea unui împrumut mai vechi.

Bădăran-Corlăţean tratează în stil dâmboviţean relaţiile cu Suedia

Dacă în cazul unor atitudini mult mai meschine din partea unor ţări precum Franţa sau Anglia, ministrul de Externe Titus Corlăţean nu a avut o atitudine fermă pe problematica ţiganilor din România care emigrează în aceste ţări, şeful din Aleea Modrogan (dar nu de la PDL) şi-a găsit să-şi măsoare muşchii retoricii belicoase cu o doamnă. Una din Suedia care ocupă portofoliul Afacerilor Europene şi care de curând a acuzat România că nu depune eforturi mai mari pentru accesarea de fonduri europene destinate programelor pentru rromi. Într-o gest de impoliteţe vecin cu misoginismul, Corlăţean s-a umflat în pene, la TVR, cum că ştie el ce "profil" are madam Brigitta Ohlsson. "Am întâlnit-o pe doamna ministru anul trecut la Stockholm şi a fost o discuţie serioasă, aşezată. Îi cunosc profilul, calificat în Suedia ca uşor cam nervos, inclusiv în viaţa politică. Domnia sa este membru al unui partid liberal micuţ, la limita intrării în Parlament, aflat în campanie electorală.

DNA: Senatorul PSD Marius Isăilă îşi dezbrăca interlocutorii în toalete pentru a verifica dacă au microfoane

DNA a transmis cererea şi referatul întocmit de procurori, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a cere preşedintelui Senatului încuviinţarea arestării preventive a senatorului Marius Isăilă, acesta fiind urmărit penal pentru trafic de influenţă şi instigare la fals. DNA mai precizează că "se constată că privarea sa de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică, având în vedere prejudiciul produs credibilităţii de care trebuie să se bucure instituţiile publice, întinderea în timp a activităţii infracţionale, modalitatea concretă de săvârşire a infracţiunilor - prin interpunerea altor persoane care primeau sumele de bani pretinse, modalitatea conspirată de a aborda discuţiile cu tematică infracţională (în toalete, prin dezbrăcarea interlocutorului pentru a nu avea asupra sa aparatură de înregistrare, dialogul în şoaptă însoţit de gestică), precum şi încercările de a şterge urmele infracţiunilor".

CURIERUL NATIONAL

Miliarde pentru dezgroparea mineritului

România dispune încă de o multitudine de resurse minerale, dar nu şi de autorităţi competente să le gestioneze. După 23 de ani, timp în care autorităţile de la Bucureşti s-au întrecut în măsuri de închidere a minelor, ţinând cont în parte şi de recomandările Uniunii Europene de a diminua sursele de poluare şi de pierderi bugetare, guvernanţii prezenţi se gândesc să redeschidă o mare parte a acestora. Problema este că, în cei 23 de ani care au trecut, statul român a cheltuit zeci de miliarde de lei, parte de la bugetul de stat, parte din împrumuturi de la bănci europene, pentru a închide nu mai puţin de 565 de cariere, mine şi părţi de mine. La aceste costuri de închidere a minelor se adaugă însă şi alte sute de milioane de lei, cheltuieli de conservare sau de ecologizare, la care se alătură şi numeroasele salarii compensatorii acordate minerilor disponibilizaţi.

În contextul crizei din Ucraina, Putin apelează la relaţiile cu China

Preşedintele rus, Vladimir Putin, ar putea semna curând un contract pe 30 de ani pentru furnizarea de gaze printr-o conductă către China, pe fondul crizei din Ucraina care obligă Rusia să caute pieţe de desfacere pentru vânzarea gazelor în afara Europei. Această hotărâre ar veni după mai mult de un deceniu de starturi false, notează Bloomberg. În timp ce Putin şi preşedintele Xi Jinping vor lua decizia finală la Beijing luna viitoare, nevoia Rusiei de noi clienţi duce la finalizarea unor discuţii ce au apărut prima dată în 1997, au declarat sub protecţia anonimatului un manager de la compania de gaz OAO Gazprom (GAZP) şi un oficial guvernamental. Viceprim-ministrul Rusiei a declarat, miercuri, în China, că speră la un acord ce ar putea fi semnat în luna mai.

Paştele, prima etapă de creştere într-un an bun pentru retailerii electro-IT

Comerţul cu produse electronice a avut parte de un început de an bun în vânzări, majoritatea retailerilor remarcând o creştere a vânzărilor în primele luni ale anului, iar în acelaşi timp se aşteaptă la o evoluţie şi mai bună în perioada următoare, în care au pregătite campanii speciale cu ocazia Paştelui. Cei de la EuroGsm se aşteaptă la o menţinere a trendului ascendent înregistrat în lunile anterioare şi preconizează creşteri de peste 5% la telefoanele mobile şi 15% la acesorii, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. "Vârful vor fi abonamentele de date, unde ne aşteptăm la o creştere de 30% faţă de anul 2013. Ne aşteptăm, totodată, la o evoluţie foarte bună a vânzării serviciilor TV, cu o creştere de peste 25% faţă de lunile din trimestrul 1 ale acestui an", a declarat, pentru Curierul Naţional, Zoltan Halmai, director comercial EuroGsm.

EVENIMENTUL ZILEI

Fostul primar al Sectorului 6. Cristian Poteraş, a fost achitat în dosarul de corupţie!

Fostul primar al sectorului 6 al Capitalei, Cristian Poteraş, a fost achitat joi de magistraţii Judecătoriei Sectorului 6, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată, într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unor terenuri din Bucureşti. Instanţa a rămas în pronunţare pe 24 februarie şi a amânat de trei ori sentinţa. Hotărârea judecătorească poate fi contestată. Judecătoria Sectorului 5 a decis achitarea tuturor inculpaţilor din acet dosar.

Vladimir Putin avertizează mai multe ţări, inclusiv România, că datoria Ucrainei riscă să afecteze fluxul de gaze spre Europa

Preşedintele rus Vladimir Putin a informat, printr-o scrisoare, liderii mai multor ţări europene, inclusiv România şi Republica Moldova, în legătură cu "situaţia critică" a datoriei Ucrainei pentru gazele naturale şi cu posibilul impact asupra tranzitului gazelor spre Europa, relatează agenţiile ruse de ştiri. Putin şi-a exprimat "îngrijorarea profundă privind situaţia critică legată de datoria la gaze a Ucrainei şi de alimentarea Uniunii Europene cu gaze", a spus purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, citat de RIA Novosti. Gigantul rus Gazprom, controlat de stat, a oprit livrările de gaze spre Ucraina în timpul unor dispute privind preţurile în iernile 2005-2006 şi 2008-2009, ceea ce a condus la reducerea alimentării statelor din UE care primesc gaz rusesc prin conducte ce traversează Ucraina. Gazprom susţine că Ucraina îi datorează 2,2 miliarde de dolari pentru gaze şi că a depăşit termenul limită pentru plata alimentării pe luna martie.

Laserul de la Măgurele va costa dublu

Pentru realizarea complexului de cercetare a fost prevăzută o finanţare de 350 de milioane de euro. Specialiştii cred că nota de plată va fi de două ori mai mare. Proiectul laserului de la Măgurele, cel mai puternic din lume, beneficiază, într-o primă fază, de o finanţare de 350 milioane de euro, dar ar putea costa 700 de milioane de euro, până în momentul în care va deveni funcţional. Aşa a apreciat, ieri, Adrian Curaj, directorul general al Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, Cercetării, Dezvoltării şi Inovării. Prima fază a acestui ambiţios proiect ELI-NP (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics) este cofinanţată de UE, în baza unui contract încheiat cu Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică.

JURNALUL NATIONAL

Horică, demisia!

Întruchipare "strălucită" a băsismului agresiv, Horia Georgescu a atins limita cea mai de sus a servilismului politic în campania de demolare civică a cetăţeanului Mircea Diaconu. Şeful ANI a subjugat instituţia intereselor campaniei electorale ale familiei Băsescu Traian care şi-a fixat ca obiectiv eliminarea lui Mircea Diaconu din cursa pentru alegerile europarlamentare. Mai mult, Horia Georgescu a intimidat prin ameninţări explicite pe cei care semnau listele de susţinere a candidaturii lui Diaconu. În cursul proceselor de la Tribunal şi Curtea de Apel, Horia Georgescu a făcut presiuni atât asupra Biroului Electoral Central cât şi a instanţelor erijându-se prin declaraţii şi comunicate în judecător al cauzei. Prin aceste acţiuni notorii de împiedicare a cetăţenilor români de exercitare a drepturilor constituţionale de a vota şi de a fi aleşi, Horia Georgescu a devenit incompatibil cu demnitatea publică pe care o exercită.

Liviu Dragnea: Crin Antonescu şi-a distrus cariera politică. Şansele sale la o candidatură la prezidenţiale sunt aproape nule

Invitat al emisiunii Sinteza zilei, la Antena 3, Liviu Dragnea, preşedintele executiv al PSD şi viceprim-ministru al Guvernului, a comentat posibilitatea ca în turul doi al alegerilor prezidenţiale ce vor avea loc la sfârşitul anului să se întâlnească doi foşti aliaţi politici: Victor Ponta şi Crin Antonescu. Mai întâi de toate, Dragnea a precizat că decizia privind o eventuală candidatură a lui Victor Ponta la prezidenţiale, trebuie să îi aparţină acestuia în totalitate, fără nicio presiune sau influenţă externă, şi că e sigur că va fi luată dacă Ponta va fi convins că este capabil să conducă România. Referindu-se la Crin Antonescu, Dragnea a afirmat că şansele acestuia privind depunerea candidaturii sale la Preşedinţie din partea liberarilor sunt aproape nule.

Ceauşescu ar câştiga detaşat dacă ar candida anul acesta la prezidenţiale (SONDAJ IRES)

Dacă Nicolae Ceauşescu ar candida anul acesta la preşedinţie ar obţine un scor mai bun ca Victor Ponta sau Crin Antonescu, se arată într-un sondaj IRES, citat de digi24.ro. Astfel, Ceauşescu ar fi votat de 66% dintre români. Într-un alt sondaj IRES publicat la sfârşitul lunii martie, Victor Ponta este creditat cu 31% din opţiunile de vot ale românilor, în timp ce Crin Antonescu ar obţine 12%. Ceauşescu ar fi mai bine plasat şi ca Traian Băsescu - 10%, Călin Popescu Tăriceanu - 7%, Corneliu Vadim Tudor - 6%, Elena Udrea - 2% sau Cătălin Predoiu - 1%. Un sondaj similar realizat în 2010 arăta că doar 41% dintre români l-ar fi votat pe Ceauşescu preşedinte. Sondajul, care compară percepţia românilor despre viaţa pe care o duc azi, faţă de viaţa pe care o duceau înainte de 1989, arată că 69% dintre români consideră că trăiau mai bine în comunism, în timp ce 35% spun că ar fi trăit mai bine acum, dacă nu exista Revoluţia din 1989.

Veste uriasa pentru Gigi Becali

Vasile Geambazi, nepotul preferat al lui Gigi Becali, are de primit peste 65 de milioane de euro din partea statului roman drept despagubire pentru un teren. Geambazi s-a judecat o buna perioada de timp pentru a primi despagubiri, iar intr-un final, instanta i-a dat castig de cauza. Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP)a anuntat ca nepotul lui Gigi Becali va primi banii, insa nu toti o data, ci in cinci transe intinse pana in 2019. Acest lucru l-a nemultumit profund pe Vasile Geambazi, astfel ca a cerut in instanta executarea silita a ANRP, iar magistratii au admis acest lucru. Juristii Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor au contestat in instanta executarea silita. Procesul a debutat la inceputul acestui an, iar, in urma cu cateva zile, judecatorii au respins cererea ANRP. La 32 de ani, Vasile Geambazi a primit de la Gigi Becali fraiele celor mai importante afaceri ale familiei. Impreuna cu tatal lui, Constantin Geambazi, detine 93% din FC Steaua!

NATIONAL

Proiectul Promenada - un dezastru!

Inaugurat cu mare pompa la mijlocul lunii octombrie 2013, proiectul Promenada Mall tinde sa se transforme intr-un fiasco. Conceptul initial, facem un mall special, intr-un loc special, cu un design special si cu magazine speciale, nu se sustine. Principalele hibe ale centrului comercial de 135 de milioane de euro, care leaga doua artere extrem de aglomerate din nordul Capitalei, Bulevardul Barbu Vacarescu si Calea Floreasca, sunt lipsa traficului si penuria de clienti. E limpede ca viziunea celor de la "Raiffeisen evolution" e total gresita. A face un mall frumos, cel mai cochet din Capitala, nu e suficient. Un dezvoltator in acest domeniu trebuie sa asigure chiriasilor trei lucruri esentiale: trafic, vizitatori si clienti. Or, Promenada Mall este corigenta la toate capitolele prezentate, demonstrand lipsa de experienta in domeniul mall-urilor a unui brand specializat in ... finante-banci. Traficul pe etaje nu exista. De fapt, mall-ul e un mare si cochet pasaj pietonal!

"Imparatul" Vlasov era filat din mai 2012!

Oficial, din modesta sa pensie de avocat de 2.837 de lei, septuagenarul Mihail Vlasov a donat pentru Uniunea Social Liberala suma de 13.618 lei. La acea data, in decembrie 2012, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) se afla deja sub stricta monitorizare a procurorilor anticoruptie. Mai multi subalterni de-ai "Imparatului", cum i se spunea cu teama atotputernicului Vlasov, au indraznit sa incalce Omerta, legea tacerii respectata cu sfintenie atata amar de vreme, si au adresat DNA o sesizare privind incredibilele abuzuri comise de mai marele CCIR. Este momentul din care procurorii anticoruptie pot actiona legal, urmarind astfel "cotizatiile" faraonice depuse pe "sestache" de catre Vlasov pentru sustinerea unora dintre liderii influenti ai USL si promovarea oamenilor de casa ai "Imparatului" la conducerea mai multor ministere.

Ungureanu: Antonescu suge la doua oi

Liderul Forta Civica, Mihai Razvan Ungureanu, sustine in continuare ca formatiunile de dreapta ar trebui sa faca front comun dupa alegerile europarlamentare. Cu toate acestea, Ungureanu nu crede ca o alianta cu PNL ar fi posibila in acest moment. Ungureanu a recunoscut ca are rezerve atat in privinta PNL, cat si a lui Crin Antonescu. "Este acum in pozitia mielului care suge de la doua oi. Liberalii trebuie sa-si clarifice mai intai problemele din interiorul partidului. Pozitia PNL in opozitie este neclara, in teritoriu USL a ramas in picioare si functioneaza. Este dificil ca dupa o guvernare socialista sa revii in mod miraculos la ideologia liberala", a conchis Razvan Ungureanu.

Ioanitoaia si Graur isi dau cu parerea la TVR de 150 de euro meciul!

Pentru microbisti, Cupa Mondiala din Brazilia reprezinta delectarea cu cel mai bun fotbal posibil. Pentru onor conducerea TVR - in cazul de fata, doar Stelian Tanase -, turneul final sud-american nu inseamna altceva decat un bun prilej de a mai combina ceva bani publici. Probabil "bine" sfatuit, scriitorul care s-a vazut sef peste Televiziunea Romana a rezolvat din condei o oferta de nerefuzat pentru Ovidiu Ioanitoaia si Dumitru Graur: talk-show pentru fiecare meci transmis de TVR, platit cu 150 de euro de prezenta pe micul ecran. Comentand/ analizand numai faza grupelor, si Ovi&Dadi tot s-ar alege cu cateva mii de euro! Ca o incununare a blatului, producatoarea emisiunii va fi Daniela Hura, sotia lui Vlad Enachescu, client mai vechi al bugetului TVR.

PUTEREA

Statul ar putea lua până la 600 milioane euro pe acţiunile Romtelecom

Ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, este de părere că cea mai bună variantă de vânzare a operatorului Romtelecom este negocierea directă. Potrivit oficialului, pachetul de acţiuni deţinut de stat valorează între 300 şi 600 milioane de euro. Mai mult, statul va relua şi procesul de privatizare al Poştei Române, după ce Comisia Europeană va accepta cererea statului de reconversie a datoriilor operatorului poştal în acţiuni. "Valoarea reală a pachetului Romtelecom se situează între 300 şi 600 milioane de euro şi cu siguranţă va fi o negociere foarte dură pentru că noi credem că acest operator are un potenţial de piaţă extraordinar, numai dacă ne referim la investiţiile care sunt în curs de pregătire şi la investiţiile care vor urma în perioada imediat următoare finanţate din fondurile europene în perioada 2014-2020.

Sociologii Dâncu şi Bulai despre sancţionarea PSD la prezidenţiale din cauza baronilor arestaţi: "Cei care lucrează < la limita legii >, ilegal, ca să aducă voturi partidului, e posibil să se sperie"

După ce mai mulţi baroni PSD din organizaţii puternice ale partidului au fost cercetaţi sau chiar arestaţi de către DNA pentru infracţiuni de luare de mită sau abuz în serviciu, la solicitarea ziarul PUTEREA, sociologii Vasile Dâncu şi Alfred Bulai au făcut o scurtă analiză privind costul electoral pe care îl va plăti PSD la alegerile prezidenţiale din toamnă pe fondul situaţiei baronilor PSD cercetaţi penal. Astfel, Vasile Dâncu a precizat ca va exista un cost electoral la prezenţa la vot, dar a ţinut să sublinieze că organizaţiile puternice PSD au un aparat de mobilizare a electoratului, o reţea creată care poate aduce la vot oamenii chiar dacă liderii lipsesc. În schimb, Alfred Bulai a precizat că va exista un cost electoral deoarece aceia care ar fi urmat să încerce fraude la nivel local, ar putea să se teamă şi să facă un pas înapoi.

Dacia critică Programul "Rabla"

Programul "Rabla" a fost atât de bine gândit încât a lăsat loc la pătrunderea pe piaţă a peste 220.000 automobile second-hand, a declarat Constantin Stroe, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie Dacia şi preşedintele Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM). "Nu vreau să supăr pe nimeni, dar numitul Program de reîmprospătare a parcului naţional de automobile a fost atât de bine gândit încât a lăsat loc la penetrarea a peste 220.000 automobile second hand. Comerţul trebuie să cunoască libertate, fără bariere, dar discrepanţa este formidabilă", a spus Stroe, citat de Agerpres. El a precizat că piaţa internă a absorbit, în 2013, numai 20.518 dintre cele 410.959 autoturisme produse în ţară de către Dacia şi Ford, adică circa 5%. În paralel, importurile de autoturisme second-hand s-au ridicat la 221.852 unităţi, anul trecut. Potrivit lui Constantin Stroe, programul ar trebui regândit în totalitate.

Electrica va fi divizată pentru listare, până la mijlocul lunii

Capitalul social al furnizorului de electricitate Electrica SA va fi majorat cu 105%, iar acţiunile nou emise vor fi scoase la vânzare pe Bursa de la Bucureşti şi cea din Londra. Electrica, societatea de stat care administrează ultimele trei distribuţii de energie electrică rămase în proprietatea statului, Muntenia Nord şi Transilvania Nord şi Transilvania Sud, va fi privatizată prin bursă, prin ofertă publică iniţială de acţiuni, potrivit unui act normativ elaborat de Departamentul pentru Energie. Participaţiile minoritare deţinute de Electrica la filialele deja privatizate vor fi extrase din compania-mamă până la mijlocul lunii aprilie şi vor forma o societate separată, în vederea listării la bursă a Electrica. Listarea se va face concomitent la Bursa din Bucureşti şi la cea din Londra, iar preţul dorit de stat pentru pachetul majoritar se situează între 800 şi 1 miliard de dolari.

ROMANIA LIBERA

Şi dacă DNA îl pune pe Ponta sub urmărire?

Episodul în care Adrian Duicu încearcă să îl impună pe Ştefan Ponea, şeful Poliţiei Mehedinţi, într-o funcţie de conducere la Bucureşti din cancelaria lui Victor Ponta este suficient pentru a alimenta suspiciunea că prim-ministrul însuşi face trafic de influenţă. Ce se va întâmpla, însă, dacă DNA va considera că are suficiente motive să declanşeze urmărirea penală împotriva prim-ministrului? Ponta minimalizează toată povestea şi susţine că nu este nimic ilegal, pentru că, Poliţia fiind în subordinea Guvernului, are dreptul să discute numiri în funcţii, în calitate de şef al Guvernului. Dar, ca de obicei, Ponta creează piste false. Problema nu este că a discutat despre numiri în funcţie la Poliţie, problema este că a discutat la solicitarea lui Duicu şi că l-a şi chemat pe şeful Poliţiei, Petre Tobă, pentru a-i impune omul lui Duicu.

Şeful DNA, Codruţa Kovesi, a primit premiul "Women of ­Courage", acordat de Departamentul de Stat al SUA

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a primit joi distincţia "Women of Courage", un premiu oferit anual de Departamentul de Stat american "femeilor care au demonstrat curaj excepţional în susţinerea drepturilor omului, a statului de drept, a egalităţii femeilor şi progresului social şi cultural". Distincţia a fost instituită în 2007 de fostul secretar de stat, Condollezza Rice şi anul acesta a fost acordat pentru prima dată şi în România. DNA s-a remarcat prin demararea mai multor dosare importante privind demnitari de la nivel central şi local. Printre nominalizaţi s-a numărat şi Ondine Gherguţ, jurnalist la "România liberă", considerat "un reporter de investigaţie excepţional care a demascat reţele infracţionale din politică şi serviciile de informaţii"

ZIARUL FINANCIAR

Rezultatele macro bune îi determină pe analişti să modifice în sus prognoza PIB spre 3-3,5% creştere

Veştile bune venite de la majoritatea indicatorilor macroeconomici în primele două luni ale anului îi determină pe analişti să-şi îmbunătăţească prognozele privind creşterea PIB din acest an spre 3-3,5%. Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank şi preşedinte al Consiliului Fiscal, spune că are în vedere o îmbunătăţire a estimării pentru avansul PIB din 2014 la 3,5%. BCR, cea mai mare bancă după active, a modificat deja prognoza de creştere a PIB de la 2,3% la 3%, după cum spune Eugen Sinca, analistul-şef al băncii. Şi ING Bank se gândeşte să îmbunătăţească prognoza privind creşterea economică. Până acum analiştii locali anticipau pentru 2014 o încetinire a creşterii PIB. Media estimărilor economiştilor indica la începutul anului o creştere economică de 2,3%, economia urmând să fie susţinută în continuare de cererea externă şi de o revenire treptată a cererii interne.

Lazea, BNR: Băncile trebuie să facă mai mult pentru a credita firmele, nu populaţia

Economistul-şef al Băncii Naţionale spune că împrumuturile acordate populaţiei sunt pentru consum şi pentru locuinţe şi nu contribuie semnificativ la creşterea economică, ci la importuri. Băncile ar trebui să se concentreze mai mult asupra creditării companiilor şi mai puţin asupra componentei de retail, având în vedere şi faptul că împrumuturile acordate firmelor au un impact mai mare asupra creşterii economice, consideră Valentin Lazea, economistul-şef al BNR. El susţine totuşi că impactul creditării asupra creşterii economice este supraestimat, iar avansul PIB este posibil şi fără creditarea bancară, teză care a mai fost susţinută şi de alţi reprezentanţi ai BNR (Lucian Croitoru).

Cum să-ţi faci pensie după modelul american: când eşti tânăr investeşte în acţiuni ca să câştigi mai mult, spre bătrâneţe pune banii în instrumente puţin riscante ca să conservi câştigurile

Ziarul Financiar a construit cu titlu de exemplu patru tipuri de portofolii de active, ce au caracteristici care pornesc de la alocări agresive până la alocări ultraconservatoare după modelele recomandate de Asociaţia Americană a Investitorilor Individuali (AAII), o instituţie nonprofit al cărei scop principal este să educe publicul cu privire la planificarea financiară şi conturile de pensii. Modelele propuse de AAII au fost adaptate la instrumentele de investiţii care se regăsesc pe piaţa din România, cum ar fi acţiuni de la bursa din Bucureşti, obligaţiuni de stat şi certificate de trezorerie. AAII are peste 150.000 de membri cu active de 8,2 miliarde de dolari la nivelul anului 2010. Aceste alocări sunt orientative, un consultant în investiţii putând să vă recomande un portofoliu de active care se potriveşte cel mai bine profilului propriu de risc, precum şi necesităţilor şi constrângerilor personale.

Reportaj ZF la fratele de suferinţă al Oltchim: Uzinele Sodice Govora, unul dintre puţinele combinate chimice care şi-au majorat producţia în ultimii ani şi vrea să se scuture de pierderi

Când vizitezi Uzinele Sodice Govora (USG), cel mai mare producător de sodă calcinată din România, primul lucru care te uimeşte este apropierea de combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea. Cele două uzine sunt practic despărţite de un singur drum de câţiva metri lăţime şi îşi împart "frăţeşte" saramura de la Salrom, aburul de la CET Govora precum şi reţeaua de canalizare. "Muntele" de calcar din curtea fabricii şi rezervoarele gigant umplute cu saramură scot în evidenţă dimensiunea activităţii Uzinelor Sodice Govora. Una dintre clădirile uzinei era până de curând cea mai înaltă clădire din oraş, halele de producţie ale companiei se întind pe 55 de hectare, iar iazul de decantare de pe malul drept al Oltului, unde se depozitează şlamul rezultat din procesul de producţie, se întinde pe 160 de hectare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb