• ADEVARUL
• Franţa - România 2-1, Euro 2016. Am jucat ca niciodată, am pierdut ca întotdeauna
EURO 2016. România a pierdut partida de deschidere a Campionatului European de Fotbal în faţa reprezentativei ţării gazdă. După un meci disputat, în care "tricolorii" au avut o prestaţie surprinzătoare, practicând un fotbal ofensiv, naţionala noastră iese înfrântă, dar cu capul sus. Jucătorii români au arătat că putem privi cu optimism celelalte partide rămase de jucat. Sâmbătă, de la ora 16.00, este programat meciul al doilea al Grupei A, Elveţia - Albania. România va evolua în etapa a doua a grupei, miercuri, de la ora 19.00, cu Elveţia.
• Rusia desfăşoară exerciţii militare care vizează portul Constanţa
Conform agenţiei de presă ucrainene "UNIAN", Rusia desfăşoară în aceste zile vaste exerciţii militare în largul Mării Negre. Aceste exerciţii presupun distrugerea convenţională a vaselor forţelor maritime ale ţărilor NATO, în portul Constanţa. Înaintea summitului NATO de la Varşovia, care va avea loc pe 8-9 iulie, forţele aeriene ruse au iniţiat o serie de manevre prin care se studiază şi se pregătesc scenarii cu situaţii de luptă între trupele ruse şi cele ale statelor membre ale organizaţiei nord-atlantice. Aceste informaţii au fost făcute publice de şeful Direcţiei Principale de Informaţii a Forţelor Armate ale Ucrainei, Vadim Skibiţkii, în cadrul unui briefing.
• Comisia Europeană se roagă de România să trimită proiecte viabile prin care să acceseze fondurile de investiţii din Planul Juncker
Comisia Europeană s-a oferit să acord sprijin Guvernului de la Bucureşti pentru utilizarea fondurilor disponibile prin Planul de investiţii Juncker, a declarat Jyrki Katainen, vicepreşedinte pentru investiţii al Comisiei Europene, citat de Hotnews.ro. El a criticat şi băncile din România, despre care a spus că nu sunt interesate să finanţeze proiecte europene şi nu au semnat acorduri cu Fondul European de Investiţii (FEI), pentru a acorda întreprinderilor mici şi mijlocii credite cu garanţii europene, cu dobânzi mai reduse şi în condiţii mai avantajoase, în cadrul Planului Juncker.
• Cât de bogaţi sunt primarii aleşi ai Bucureştiului
Gabriela Firea, primarul ales al Primăriei Capitalei, şi Robert Negoiţă, care a câştigat încă un mandat la Primăria Sectorului 3, sunt cei mai înstăriţi edili aleşi de bucureşteni la alegerile locale de duminică. La polul opus se află Dan Tudorache, primarul Sectorului 1, şi Mihai Toader, edilul Sectorului 2. Negoiţă e candidatul cu cea mai impresionantă avere. Are patru case de locuit, 83 de apartamente, un spaţiu de producţie, 42 de locuri de parcare, 17 terenuri arabile, 14 terenuri intravilane în mai multe localităţi şi aproape 18.000 de metri pătraţi pentru parcări. Multe dintre proprietăţi sunt însă executate silit de Fisc în contul datoriei către stat care anul trecut era de aproape 240 milioane lei. Creditele bancare ale lui Negoiţă se ridicau la 17 milioane de euro.
• Clotilde Armand contestă la Curtea Constituţională alegerea primarilor într-un singur tur
Candidata Uniunii Salvaţi Bucureştiul la Primăria Sectorului 1, Clotilde Armand, a demarat joi, la biroul electoral de sector, o acţiune judiciară având ca scop final sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate a articolului din Legea alegerilor locale care reglementează alegerea primarilor într-un singur tur. "Am depus o noua contestaţie la biroul electoral de sector, cu cerere de intervenţie în interes propriu şi exceptie de neconstitutionalitate. În rezumat, un primar ales cu 10% din votanţii înscrişi pe liste nu poate fi reprezentativ. De la început USB s-a pronuntat împotriva legii alegerilor locale într-un singur tur", a scris Clotilde Armand pe contul său de Facebook, text însoţit şi de un scurt mesaj filmat.
• Managerul Institutului Oncologic Bucureşti, acuzat de o şpagă de aproape 100.000 de euro
Ancheta în cazul spitalelor din Capitală suspectate de achiziţii trucate continuă. Managerul Institutului Oncologic Bucureşti, Dan Straja, reţinut în noaptea de joi spre vineri de DNA, este acuzat că a luat mită aproape 100.000 de euro. Straja va fi prezentat, în cursul zilei de vineri, Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În ordonanţa procurorilor se arată că, în perioada 1 - 8 mai 2015, Dan Straja, în calitate de manager la Institutul Oncologic "Alexandru Trestioreanu", în exercitarea atribuţiilor de serviciu ce îi reveneau în ceea ce priveşte încheierea contractelor de achiziţii, derularea contractelor şi angajarea unităţii în operaţiunile patrimoniale, a primit de la reprezentantul a două societăţi comerciale, în două tranşe, suma totală de 95.750 euro, potrivit News.ro.
• Moscova ameninţă că va lua măsuri ca urmare a prezenţei distrugătorului american USS Porter în Marea Neagră
Ministerul rus de Externe a ameninţat, vineri, că va răspunde în faţa intrării distrugătorului american USS Porter în apele Mării Negre, fără să precizeze însă despre ce măsuri ar fi vorba, potrivit agenţiei RIA Novosti, citată de Reuters. Media de stat ruse au relatat că distrugătorul USS Porter DDG 78 a ajuns în Marea Neagră în urmă cu câteva zile, în cadrul unei misiuni de rutină, fapt ce a suscitat iritarea Moscovei întrucât acesta a fost echipat recent cu un nou sistem de rachete, transmit agenţiile internaţionale de presă. Distrugătorul american va participa la exerciţii bilaterale cu nave ale ţărilor partenere, ca parte a operaţiunii Atlantic Resolve. Pe de altă parte, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, declarase pe data de 19 mai că Alianţa discută posibilitatea creşterii activităţii sale în Marea Neagră.
• Banca Mondială şi-a dublat deţinerea la Teamnet Internaţional, firmă controlată până în 2012 de către Sebastian Ghiţă
International Finance Corporation (IFC), divizia de investiţii a Băncii Mondiale, şi-a dublat deţinerile la compania Teamnet Internaţional, cota sa crescând de la 8,3% la 16%, după o investiţie de cinci milioane de euro, potrivit unor surse din sectorul IT, citate de către Ziarul Financiar. Astfel, compania a emis 10.581 de acţiuni noi, care au fost subscrise de toţi acţionarii, cea mai mare sumă - de 5 milioane de euro - fiind alocată de divizia de investiţii a Băncii Mondiale, conform sursei citate. Grupul Teamnet este format din patru companii specializate în integrarea de soluţii IT&C, tehnologie medicală, automatizare de sisteme şi cloud computing. Teamnet a furnizat Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) - operatorul serviciului 112 - soluţia software care permite localizarea pe hartă a apelurilor de urgenţă. ADVERTISING inRead invented by Teads
• Chinezii au descoperit luxul: Mercedes rămâne cel mai vândut brand premium din lume în acest an
BMW a dominat topul mărcilor de lux vreme de zece ani, dar în acest an Mercedes are performanţe mai bune. Vânzările BMW au crescut în luna mai datorită cererii solide pentru SUV-urile X1 şi X4 şi pentru gama de vârf 7-Series, dar rămân în urma rivalei Mercedes - cel mai bine vândut brand de lux din lume în acest moment - datorită succesului înregistrat în China, conform Reuters. Mercedes-Benz, divizia de lux a Daimler, a anunţat creşterea vânzărilor pe plan global cu 13% în mai, la nivelul record de 170.625 vehicule, după ce pe piaţa chineză livrările au urcat cu 39%. În primele cinci luni din acest an, BMW a livrat 797,457 de maşini, faţă de cele 818.175 vândute de Mercedes Benz şi 784.250 livrate de Audi.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Primele incidente la Euro 2016
În ajunul campionatului, suporterii englezi au făcut prăpăd pe străzile oraşului Marsilia, unde s-au luat la bătaie cu francezii. Scandalul a pornit în faţa barului Queen Victoria, unde englezii strigau "ISIS unde sunteţi?", referindu-se la gruparea teroristă care, în noiembrie 2015 au atacat mai multe zone din jurul Stade de France, locul unde se va desfăşura şi Euro 2016. Un grup de francezi a reacţionat imediat la auzirea acestor "invocaţii" nepotrivite şi încăierarea a degenerat rapid. La faţa locului au intervenit forţele de ordine. Poliţia a fost nevoită să folosească gaze lacrimogene pentru a calma spiritele. Doi englezi au fost arestaţi. Mai bine de 2000 de britanici au fost opriţi înainte de a ajunge în Franţa pentru Euro 2016. Acestora nu li s-au acceptat paşapoartele, fiind o măsură de siguranţă pentru a evita situaţiile de huliganism. Ultimul mare incident de acest fel a avut loc în 1998.
• Daniel Savu se ia la trântă cu Mafia din Ploieşti
Parlamentarul Daniel Savu, fost candidat independent la Primăria Ploieştiului, membru al Comisiei de control a SRI, a publicat pe blogul său un text extrem de şocant despre jocuri politice în care sunt implicaţi procurori şi ofiţeri de informaţii. "Toată povestea a început în anul 2015, o dată cu pregătirile pentru anul electoral 2016. Un personaj toxic, George Stanciu, zis "Mardare", care se doreşte a fi noul Sebastian Ghiţă de Ploieşti, a construit şi dezvoltat un grup de influenţă pentru a putea derula afaceri cu bani publici în Ploieşti. Primul nivel de interes s-a manifestat la alegerile din 2012, când din postura de şef de campanie electorală al candidatului Iulian Bădescu, George Stanciu, zis "Mardare", a apărut pentru prima dată în spaţiul public. Presa a relatat atunci despre implicarea acestuia în administraţie, demisia din Consiliul Local cu motivaţiile aferente şi ulterior, contractele pe bani publici", a scris Savu.
• Se schimbă banii în România
Românii vor trebui să se obişnuiască în curând cu noile monede şi bancnote, întrucât Banca Naţională va fi nevoită să schimbe aspectul acestora. Concret, odată cu adoptarea legii prin care se schimbă drapelul României, prin introducerea acvile încoronate, toate autorităţile statului sunt obligate ca, până la 31 decembrie 2018, să înlocuiască stemele şi sigiliile existente în prezent cu noul model. Până atunci, cele două modele de stemă a României şi respectiv de sigiliu al statului pot fi folosite în continuare. Această schimbare se va aplica monedelor şi bancnotelor emise de Banca Naţională a României anterior datei de 31 decembrie 2018. Acestea vor continua să circule şi după această dată, în paralel cu monedele şi bancnotele cu stema nouă.
• Cineva se pregăteşte deja să-i ia locul lui Francois Hollande
Sindicaliştii îl detestă şi i-au aruncat ouă şi roşii în cap, revistele i-au pus chipul pe copertă şi au titrat: "Dinamita". El însuşi se laudă, comparându-se cu eroina secolului al 15-lea, Ioana D"Arc. Faceţi cunoştină cu viitor lider socialist al Franţei! Se numeşte Emmanuel Macron, are 38 de ani şi este actualul ministru al Economiei, un tehnocrat, "copil-minune", fost bancher la Rothschild & Co., cel care a cristalizat speranţele, dar şi temerile şi furia celor care protestează de câteva săptămâni faţă de noua Lege a muncii, adoptată de guvern. Cu procente mari în sondajele de opinie, Macron şi-a creat propria mişcare politică, En Marche!, pe care mulţi o consideră o campanie menită să verifice dacă ar fi bine sau nu să-l înlocuiască pe actualul preşedinte, Francois Hollande, ca şi candidat socialist la prezidenţialele de anul viitor, scrie New York Times.
• JURNALUL NATIONAL
• Am pierdut şi ultimul atu în faţa investitorilor străini
România a început să piardă şi singurul atu cu care atrăgea investitorii străini: forţa de muncă calificată şi ieftină. În Transilvania şi Bucureşti, fieful companiilor străine, e mare lipsa de muncitori capabili să lucreze cu maşini sofisticate de zeci de mii de euro. În aceste zone, salariile din industriile performante se apropie de cele din Ungaria şi, în unele cazuri, chiar de cele din Cehia sau Polonia. Marii investitori străini încep să ne ocolească după ce au aflat că în Cluj, Timişoara sau Bucureşti e foarte greu să mai angajezi oameni buni cu salarii mai mici decât în ţările vecine. România a ajuns încă de anul trecut în Top 5 ţări la nivel mondial care întâmpină cele mai mari dificultăţi la angajare după Japonia, Peru, Hong-Kong şi Brazilia, potrivit unui studiu elaborat de Manpower Group la nivel global. Şase din zece angajatori din România spun că nu găsesc salariaţi competenţi pentru a putea să-şi dezvolte afacerile, potrivit studiului citat.
• Cisterne, şalupe, camioane, autobuze şi vehicule speciale, pentru liniştea agenţilor secreţi
Serviciul Român de Informaţii a achiziţionat, în perioada 2009 - 2016, autoturisme şi maşini de teren, autobuze, autocare şi autospeciale, inclusiv camioane, în valoare de peste 41,4 milioane de euro. 11 companii care distribuie autovehicule au câştigat, în această perioadă, contractele scoase la licitaţie de către serviciul secret în cauză. Ultimele achiziţii de acest fel au avut loc la sfârşitul lunii trecute, când au fost contractate nu mai puţin de 100 de SUV-uri şi un camion cu platformă ridicătoare. Potrivit SEAP, Serviciul Român de Informaţii a organizat, în data de 16 mai 2016, o licitaţie deschisă pentru achiziţionarea unor autoturisme SUV, tipul M1. Potrivit caietului de sarcini, SRI a anunţat că doreşte maximum 100 de astfel de vehicule, până cel târziu la data de 31 decembrie anul curent.
• Calul troian din PSD. Tăriceanu bagă zâzanie în pesedişti
Generozitatea lui Dragnea pentru partidul lui Tăriceanu, căruia i-a oferit funcţii de conducere în Consiliile Judeţene, îi enervează la culme pe învingătorii acestui scrutin. Ei îi reproşează liderului PSD că a decis de unul singur cum împarte posturile. Câteva filiale care nu au performat vor fi decapitate în urma unui turneu pe care Dragnea il va face în curând. 26 de vicepreşedinţi de Consilii Judeţene ar urma să primească partidul lui Tăriceanu în CJ-urile conduse de PSD. În 14 dintre acestea, PSD are majoritate singur, iar faptul că şi în aceste judeţe trebuie să cedeze funcţii pentru cei de la ALDE îi nemulţumeşte pe liderii din teritoriu. Primul care s-a exprimat împotriva acestei decizii a fost senatorul Şerban Valeca, liderul PSD Argeş. În Comitetul Executiv, Valeca a spus că nu înţelege de ce trebuie să se supună unei hotărâri luate la centru în condiţiile în care organizaţia sa a castigat tot ce se putea câştiga în judeţ.
• Peste 360.000 ha. de pădure, distruse de defrişări
În România defrişările ilegale continuă să se menţină la un nivel foarte ridicat, iar autorităţile sunt depăşite de amploarea fenomenului. Ultimului raport al organizaţiei Greenpeace România privind situaţia tăierilor ilegale din păduri în 2015 arată o creştere de la 62 de cazuri pe zi în perioada 2013-2014 la 96 de cazuri. Potrivit datelor comunicate de autorităţi, anul trecut au fost identificate 34.870 de cazuri de tăieri ilegale. Pe primele locuri în topul judeţelor cu cele mai multe cazuri se află Argeş - 3.087 de cazuri, Vrancea - 2.893 de cazuri şi Bacău - 1.882 de cazuri, se precizează în raportul Greenpeace România publicat ieri pe site-ul organizaţiei. În intervalul 2000 - 2011, aproximativ 280.108 ha au fost despădurite sau degradate. O actualizare din 2015 a hărţii arată că ritmul degradării pădurilor s-a menţinut la acelaşi nivel în perioada 2012-2014, suprafaţa totală afectată fiind de 361.068 ha.