REVISTA PRESEI 11.08.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 11 august 2014

ADEVARUL

Antena 3 vrea să câştige în stradă procesul pierdut de patron

Condamnarea lui Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare şi confiscarea averii acestuia, printre care şi imobilele unde funcţionează televiziunile sale, i-a determinat pe angajaţii săi să-şi instige telespectatorii la un protest mascat, sub forma unei "plimbări" în jurul Palatului Cotroceni. Aşa-zisa "plimbare pentru libertate" organizată duminică seara de postul de televiziune Antena 3, în jurul Palatului Cotroceni, n-a părut să aibă legătură nici cu libertatea şi nici cu condamnarea lui Dan Voiculescu. Cei aproximativ 2.000 de oameni ieşiţi în stradă au fost animaţi de două motive principale: dorinţa de a-l înjura pe Traian Băsescu şi şansa de a-i vedea pe viu pe cei care apar la televizor. La rândul lor, vedetele Antenei 3, în frunte cu Mihai Gâdea, au profitat de ocazie pentru a face băi de mulţime în stilul politicienilor pe care îi critică seară de seară.

Un român întors din Nigeria, suspect de Ebola.

Un bărbat de 51 de ani din Ploieşti a ajuns la Spitalul "Matei Balş" din Capitală, cu febră, greaţă, vărsături şi diaree hemoragică, fiind suspect de Ebola. Bărbatul se întorsese recent din Nigeria, una dintre cele patru ţări africane afectate de cea mai gravă epidemie Ebola din istorie. Directorul de la "Matei Balş", doctorul Streinu Cercel, a declarat că sunt 90-99% şanse să nu fie Ebola. MAE nu are informaţii despre cetăţeni români infectaţi. Acesta a explicat că bărbatul de 51 de ani "suferă de două boli succesive", iar cea de-a doua boală e cea care a ridicat această suspiciune de Ebola, fără a putea menţiona afecţiunile, în lipsa unui acord al pacientului. "Viaţa îi e pusă în pericol de boala pe care o are, dar nu de Ebola. Starea pacientului e relativ bună, dar are o patologie încărcată şi facem tot ce ne stă în putinţă să-i fie bine", a mai spus Streinu Cercel.

Klaus Iohannis über alles: liderul PNL a câştigat lupta internă cu Cătălin Predoiu

PNL şi PDL se reunesc luni pentru a-şi desemna candidatul comun la alegerile prezidenţiale. În urma cercetărilor sociologice comandate separat de cele două partide, liderul liberal Klaus Iohannis l-a învins clar pe contracandidatul său Cătălin Predoiu şi va fi nominalizat luni candidatul Alianţei Creştin Liberale (ACL) la alegerile prezidenţiale. Liderii celor două partide de dreapta s-au ferit să oficializeze rezultatul sondajelor, deşi cercetările au fost finalizate încă de sâmbătă. Luni, conducerile PNL şi PDL se vor reuni într-o şedinţă comună, vor discuta pe marginea sondajelor şi vor valida politic candidatura "neamţului" Iohannis. Potrivit unor surse din interiorul alianţei, sondajul realizat CSOP, la comanda PDL, i-a scos pe cei doi competitori la diferenţă de numai cinci procente: 21% - Iohannis, 16% - Predoiu. De altfel, aceasta este cea mai mică diferenţă înregistrată între cei doi combatanţi. În ciuda acestor procente strânse, democrat-liberalii au sunat deja mobilizarea pentru campania electorală şi spun că îl vor susţine cu toate forţele pe Klaus Iohannis, în toamnă.

Românii se mai încumetă să ia credite doar pentru locuinţe şi doar în lei

Creditele pentru locuinţe în lei sunt singurele care au înregistrat în primul semestru al acestui an o creştere a soldului, cu 70%, de la 3,47 miliarde de lei în decembrie 2013 la 5,9 milioane de lei în iunie 2014, potrivit datelor din ultimul buletin lunar publicat de Banca Naţională a României (BNR). O creştere importantă, având în vedere că procesul de creditare, per total, a bătut pasul pe loc în ultimii ani. Programul guvernamental "Prima Casă", aflat pe final din cauza epuizării garanţiilor puse la dispoziţie de stat, care permite acum acordarea de credite numai în lei, explică această creştere însemnată a componentei împrumuturilor pentru locuinţe în lei. Adică foarte mulţi români s-au grăbit să mai prindă finanţări acordate prin "Prima Casă". O altă explicaţie pentru creşterea soldului creditelor pentru locuinţe în lei este explicată de reducerea dobânzilor pentru finanţărilor în monedă naţională, după scăderea repetată a dobânzii-cheie de către BNR, până aproape de dobânzile practicate pentru finanţările în euro.

Carrefour caută furnizori de fructe şi legume printre producătorii români

Producătorii români de legume-fructe sunt aşteptaţi, în perioada 7-13 august, în oricare hipermarket Carrefour din ţară pentru a deveni parteneri şi furnizori ai lanţului de magazine, se arată într-un comunicat al companiei. Standurile speciale, dedicate producătorilor autohtoni, vor fi amplasate la intrarea hipermarketurilor, în intervalul orar 8.00-22,00. Totodată, cei care nu pot ajunge în magazinele Carrefour în perioada 7-13 august, se pot înscrie şi online, prin completarea unui formular disponibil pe site-ul www.carrefour.ro. Carrefour precizează că scopul este listarea rapidă a cât mai multor producători români de legume-fructe. La nivel naţional, Carrefour România colaborează cu peste 1.500 de furnizori români şi dezvoltă programe care contribuie la consolidarea afacerilor autohtone şi la generarea de noi locuri de muncă.

În ce condiţii ar invada Vladimir Putin Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin se află într-o situaţie atât de nefavorabilă pentru el cum nu a mai fost nici la preluarea conducerii ţării, chiar dacă încrederea ruşilor faţă de liderul de la Kremlin se află la cele mai înalte cote. Această stare l-ar putea împinge pe liderul de la Kremlin să ia decizii disperate în cazul Ucrainei. În ţară este presat pe de-o partea de tabăra dură care îl îndeamnă să intervină militar în Ucraina pentru a-i ajuta pe separatiştii pro-ruşi aflaţi sub asediu şi pe de altă parte de mulţi oligarhi şi oficiali care îi reproşează că a mers prea departe şi au început să simtă efectele. Chiar dacă informaţiile despre luptele subterane ce se duc în Rusia ajung greu la public, presa rusă fiind sub control aproape total al puterii, demiterea pe şest a 18 oficiali de rang înalt din structurile de forţă ale Federaţiei Ruse, arată cu liderul de la Kremlin se teme de un complot. Potrivit unor analişti buni cunoscători ale metodelor folosite de fostul agent KGB, dacă liderul de la Kremlin şi gaşca din jurul său se vor simţi ameninţaţi nu vor ezita să ordone invadarea Ucrainei.

Germania a cerut tuturor ambasadelor străine de la Berlin să prezinte numele spionilor de pe teritoriul său

Ministerul Externelor de la Berlin a cerut tuturor misiunilor diplomatice de pe teritoriul Germaniei să identifice şi să ofere numele tuturor agenţilor secreţi care culeg informaţii pe teritoriu german, transmite "Der Spiegel". Ministerul condus de Frank Steinmeier a trimis miercurea trecută solicitarea către toate ambasadele străine, cerând concret câte o listă cu numele tuturor spionilor activi pe care guvernele respective i-au mobilizat în Germania, transmite "Spiegel", citând surse din interior. Solicitarea a fost livrată sub forma unei "note verbale" sau a unui bilet scris la persoana a treia. Steinmeier se aşteaptă ca toate reprezentanţele diplomatice să răspundă într-un fel sau altul solicitării sale formale, dar care nu are caracter coercitiv. "Der Spiegel" a publicat de curând şi toate documentele pe care le-a obţinut de la Edward Snowden şi care privesc operaţiunile de spionaj din Germania ale Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) din SUA.

Radu Mazăre, după arestarea lui Voiculescu: Ministrul Justiţiei e un papă-lapte. PSD e un partid înfricoşat

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a reacţionat şi el după condamnarea lui Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare. Furios pe decizia Justiţiei, Mazăre l-a atacat pe ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, pe care l-a numit "papă-lapte". "De ce următorul complet nu s-a tras la sorţi? Ce zice ministrul Justiţei de chestiunea asta? E la mine în partid, dar e un papă-lapte ăla. E un papă-lapte ministrul Justiţiei", a spus Radu Mazăre la Antena 3. Acesta a vorbit şi despre atitudinea PSD la Consiliul Naţional de la Craiova, spunând că partidului îi este frică de Laura Codruţa Kovesi. "La Craiova am găsit un partid înfricoşat, tremura carnea pe el de frică, să nu cumva să o supere pe doamna Kovesi", a mai spus Mazăre, care are propriile probleme cu legea.

BANCHERUL

Raiffeisen Bank, victima colaterala a condamnării lui Dan Voiculescu

Terenurile si cladirile lui Dan Voiculescu in care isi au sediile Romtelecom si Antena 1 si Antena 3, confiscate de stat in urma condamnarii mogulului presei la 10 ani de inchisoare, sunt ipotecate in favoarea Raiffeisen Bank, drept garantie pentru doua credite in valoare totala de 46 de milioane de euro acordate in 2008, rezulta din informatiile disponibile in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, consultata de Bancherul.ro. Curtea de Apel Bucuresti a decis ca respectivele terenuri si imobile vor trece în patrimoniul statului, libere de orice sarcini, intrucat au fost dobandite ilegal de Voiculescu de la fosta firma de stat ICA (Institutul de Cercetari Alimentare), ceea ce inseamna ca Raiffeisen Bank pierdere ipotecile constituite pentru garantarea celor doua credite.

BNR angajeaza patru economisti pentru a analiza si prognoza mai bine inflatia

In contextul in care se dovedeste ca prognoza inflatiei a devenit o provocare pentru BNR, care a modificat recent cu nu mai putin de 1 punct procentual estimarea cresterii preturilor pentru acest an, dobanda de referinta devenind dintr-o data "neconfortabila", banca centrala a ajuns la concluzia ca are nevoie de sange proaspat, asa ca angajeaza patru noi economisti in cadrul departamentelor de modele de evaluare si prognoza macroeconomica pentru inflatie si alti indicatori economici. BNR anunta ca organizeaza concurs pentru ocuparea, cu contract de munca pe durata nedeterminata, a doua posturi de economist la Serviciul modele de evaluare macroeconomică si alte doua posturi de economist la Serviciul modele de prognoză macroeconomică din cadrul Directiei modelare si prognoze macroeconomice. Termenul limita pentru inscriere: 22 august 2014.

CAPITAL

Fiscul stă cu ochii pe net: controlul e la un click distanţă

Creşterile de la an la an ale afacerilor din zona comerţului electronic nu pot fi neglijate de Fisc, care trebuie să se adapteze modificărilor pieţei. Reorientarea clienţilor către magazinele online şi serviciile electronice impune o nouă abordare şi din partea autorităţilor fiscale, mai ales când, pentru acest an, de exemplu, estimările arată că piaţa de profil va atinge un miliard de euro. Acolo unde sunt bani mulţi, care implicit pot aduce încasări pe măsură la buget, apare inevitabil Fiscul. În strategia pentru 2013-2017, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală arată că unul dintre obiective este "implementarea şi dezvoltarea controlului comerţului electronic".

Românii sparg puşculiţa: dobânzile mici afectează grav economisirea

Semnalul de alarmă pentru economisire a fost deja tras în prima jumătate a anului. Atât populaţia, cât şi firmele, găsesc puţine motivaţii de a mai ţine banii în bănci. Depozitele totale pe termene de până în doi ani s-au redus cu peste 3 miliarde de lei din ianuarie până la finele lunii iunie, potrivit datelor agregate de BNR. Depozitele la termen ale gospodăriilor populaţiei însumau, la jumătatea anului, 102,9 miliarde de lei, mai puţin cu peste 2 miliarde de lei decât în ianuarie. Cea mai puternică scădere a avut loc în cazul economiilor în lei plasate pe termene de până într-un an - 1,42 miliarde de lei, reducerea fiind însă consistentă - cu echivalentul a aproape 950 milioane de lei şi în cazul depozitelor în euro la aceleaşi termene.

ATENTIE unde mâncaţi pe LITORAL: carne expirată de mai bine de patru luni, peşte stricat şi pizza cu viermi în meniul turiştilor

Cinci terase din sudul litoralului şi o patiserie din Constanţa au fost închise temporar de către inspectorii de la Protecţia Consumatorilor, după ce au fost descoperite mai multe nereguli, între care alimente expirate de luni bune sau neetichetate, la care se adaugă şi mizeria de nedescris în bucătării. Carne, caşcaval şi orez expirate, midii şi peşte de provenienţă necunoscută, icre depozitate în foste recipiente de ketchup, plus bucătării mizerabile. Asta au găsit inspectorii structurii teritoriale "Comandament Litoral 2014" coordonate de către preşedintele ANPC, Marius Dunca, în urma unor controale la cinci terase de pe litoralul românesc, una din 2 Mai, două din Vama Veche şi două din Eforie Sud, la care se adaugă şi o patiserie din Constanţa.

CURENTUL

Felix culpa - scris de Tia Serbanescu

Felix a pierdut bătălia corupţiei împotriva justiţiei, semn că justiţia e adevărata putere în stat si asupra ei celelalte puteri nu mai au nicio putere. Pentru Felix însă a fost un război pierdut la Băsescu. Doar nu era să spună că e vinovat. În aşteptarea sentinţei, Felix era liniştit: " nu regret nimic, aseară am băut câteva pahare de vin alb, am mâncat varză călită cu cârnăciori olteneşti şi chiar am dormit bine, a, înainte să mă culc m-am uitat la Gâdea". Gest reflex. Când împrumuţi pe cineva cu 700.000 de euro, normal că stai cu ochii pe el. Cum şi sediul Antenelor intră la confiscare, acestea au titrat: "post confiscat de Kovesi"- deşi premierul Ponta i-a asigurat: "doresc şi cred că şi înainte Antena 3 va fi aici". Să fie! Nimănui nu-i place când dispare o televiziune - chiar dacă acestea cultivă ura şi practică dubla măsură. Cineva trebuie să reprezinte şi această latură a societăţii. Altfel am părea democraţi, civilizaţi, cinstiţi - ceea ce ar fi fals. Curios este că în dictatura ceauşistă (unde oficial nu existau deţinuţi politici) dizidenţii erau condamnaţi ca infractori; acum avem infractori care se dau deţinuţi politici.

CURIERUL NATIONAL

Cum îşi negociază angajaţii ASF avantajele

Un document intern, semnat de trei doamne binevoitoare, îi asigură pe salariaţi că în această săptămână se vor negocia la sânge salariile angajaţilor rămaşi, pachetele compensatorii viitoare, procedura de concediere, dar şi sporurile şi diurnele. În afara abonamentelor pentru servicii medicale, unii angajaţi primesc şi tichete de creşă sau de grădiniţă. "Curăţenia" iniţiată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în propria ogradă, prin care a anunţat cu mare tam-tam că aşteaptă cererile de demisie voluntară a unor angajaţi, este una de faţadă, având în vedere că săptămâna aceasta sindicaliştii vor negocia la sânge noi bonusuri şi facilităţi.

Strângere de semnături pentru reexaminarea legii CAS

ACL a decis să declanşeze procedura de strângerea de semnături pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputaţilor şi a Senatului în 19 şi 20 august, pentru reexaminarea legii CAS, a declarat vicepreşedintele PNL Ludovic Orban. El a arătat că, în cazul în care nu ar fi convocată o sesiune extraordinară, legea CAS nu va putea intra în vigoare la 1 octombrie. Ludovic Orban a mai spus că nici Victor Ponta, nici Traian Băsescu nu vor reducerea CAS şi între aceştia ar fi "un blat". "M-am convins că nici Victor Ponta, nici Traian Băsescu nu vor reducerea CAS şi, de fapt, între ei e un blat pentru a amâna la calendele greceşti introducerea acestei măsuri absolut necesare pentru dezvoltarea companiilor româneşti. La solicitarea noastră de convocare a unei sesiuni extraordinare, PSD a considerat de cuviinţă să nu o susţină, spunând că deja se poate reexamina pe 1 septembrie", a arătat Orban

Comisia Europeană ne sugerează cum să construim reactoarele 3 şi 4

CE analizează mecanismul de tip "Contract pentru Diferenţe", identificat de Marea Britanie pentru centrala nucleară Hinkley Point C. Nuclearelectrica îl consideră adecvat pentru sprijinul proiectelor noi pentru că este bazat pe reguli de piaţă şi permite investiţiile în tehnologii neutre. Mecanismul analizat de CE este unul dual prin care producătorul primeşte o "diferenţă" între un preţ garantat şi un preţ de referinţă care reprezintă o medie a preţurilor de piaţă.

Sunt şanse mari să vedem o nouă prăbuşire a pieţelor, spune şeful băncii centrale din India

Un nou picaj al pieţelor. Acesta este pericolul asupra căruia avertizează şeful băncii centrale din India. "Credem că sunt şanse mari să avem o altă prăbuşire într-un timp în care lumea este mai puţin capabilă să suporte costurile", a declarat guvernatorul Raghuram Rajan săptămâna trecută într-un interviu pentru publicaţia Central Banking Journal, preluat de portalul financiar Zero Hedge. Traderii au luat poziţii mari pe activele de risc jucând pe cartea devalorizării monedelor orchestrată de băncile centrale, iar mişcarea de sens contrar ar urma să fie abruptă - este argumentul în sprijinul scenariului unor prăbuşiri ale cotaţiilor. Rajan şi-a câtigat reputaţia de a fi anticipat criza financiară precedentă în perioada 2003-2006, când a fost economist-şef al Fondului Monetar Internaţional.

China plănuieşte construcţia canalului Nicaragua, cel mai mare proiect din lume

În munţii şi râurile din America Centrală, se lucrează la realizarea unuia dintre cele mai mari proiecte de infrastructură din lume, condus de miliardarul chinez Wang Jing. Întregul proiect al canalului Nicaragua este estimat să se ridice la suma de 50 miliarde de dolari. Cu o lună în urmă, o comisie din Nicaragua a aprobat proiectul miliardarului chinez Wang Jing de a crea canalul Nicaragua. Cu o capacitate planificată de a acomoda nave cu o încărcare de 400.000 de tone (vizibil mai mari decât cele care pot traversa Canalul Panama), canalul de 278 de kilometri, care va rula pe istmul Nicaragua, probabil că va schimba peisajul comerţului maritim din întreaga lume.

EVENIMENTUL ZILEI

Manipulare şi minciună TV pentru condamnatul Voiculescu. Gâdea şi Badea s-au victimizat fals, în maniera copiată de la OTV

Judecătorii au confiscat imobilele Grivco pentru a recupera cele 60 de milioane de euro, paguba făcută statului de Voiculescu în privatizarea ICA. Antena 3 este chiriaşă într-un imobil ce aparţine Grivco. Postul TV nu este afectat în urma deciziei instanţei. Mircea Badea, Mihai Gădea şi Radu Tudor şi-au dezinformat telespectatorii în weekend, inventând o ştire cum că DNA ia sediul Antena 3 şi vrea să închidă postul. Scopul: tentativa de a pune presiune pe Justiţie după încarcerarea lui "Domn Profesor", aşa cum îl alintă vedetele pe mogul, este opinia unui analist TV, consultat de EVZ.

Rusia nu ar câştiga un război cu Ucraina nici cu 150.000 de militari

Fostul şef al Serviciului ucrainean de Securitate (SBU) Igor Smeşko susţine că între 100.000 şi 150.000 de militari ruşi sunt pregătiţi de o ofensivă împotriva Ucrainei, însă aceştia nu ar putea câştiga un război cu Ucraina. În opinia lui Smeşko, Ucraina ar trebui să mobilizeze treptat trupe la graniţele sale, pentru ca, în caz de atac din partea Rusiei, trupele ruse să nu poată înainta nici măcar 10 kilometri pe teritoriul statului ucrainean. Totodată fostul şef al SBU susţine că preşedintele rus, Vladimir Putin, se află într-o situaţie dificilă, când, pe de o parte, planurile sale s-au lovit de o rezistenţă puternică din partea poporului ucrainean, dar, pe de altă parte, trebuie să ia măsuri pentru a se bucura în continuare de sprijinul propriului său popor

Miron Cozma susţine că Felix a fost fluierat în puşcărie

Fostul lider al minerilor, Miron Cozma, a declarat la România TV că Dan Voiculescu a fost apostrofat de colegii de la penitenciarul de la Rahova, pe motiv că deţinuţii nu iubesc turnătorii, fondatorul PC fiind o "trompetă" a Securităţii. "Deţinuţii, unii dintre ei, au început să strige după el < prăduitor >, < sifon >, termeni de închisoare", a spus Cozma, şi el un fost rezident la Rahova, lăsând să se înţeleagă că are această informaţie de la foşti colegi de închisoare. Reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor nu au confirmat aceste informaţii. "Din ce ştiu eu, condamnaţii din dosarul ICA au ajuns târziu la Rahova, restul deţinuţilor nu mai erau în curte, ci în celule, aşa că astfel de informaţii sunt doar poveşti", ne-a explicat un reprezentant al Penitenciarului Rahova. Miron Cozma s-a specializat în ultimul timp în dezvăluiri din penitenciare, presupuse agresiuni pe care le suportă vedetele încarcerate.

Vestul trimite ajutoare în Irak, în timp ce raidurile SUA continuă

Barack Obama a angajat SUA pe termen lung în Irak, avertizând că situaţia nu poate fi rezolvată în timp scurt. Avioane americane au început să bombardeze, sâmbătă, vehicule blindate, arme şi echipamente pe care insurgenţii le-ar fi putut folosi pentru a ataca Erbil, capitala Kurdistanului irakian. Dronele americane au intervenit după ce civilii, membri ai comunităţii Yazidi, de lângă Sinjar, au fost atacaţi din vehicule, a anunţat comandamentul american central. Jihadiştii au deschis un nou front, sâmbătă, când au trecut în Liban din Siria şi au înaintat în zonă, mai repede decât se anticipase. Mii de oameni continuă se fugă din Mosul şi din Câmpia Nineveh în Erbil. După ce au primit aproape 1,2 milioane de refugiaţi, de la mijlocul lunii iunie până acum, kurzii din nordul Irakului îi cer lui Obama să nu renunţe la loviturile împotriva ISIS, pentru a distruge capacităţile de luptă ale teroriştilor.

JURNALUL NATIONAL

Mereu împreună cu cititorii noştri

Şocul produs de condamnările din procesul "Telepatia" a declanşat un val de puternică emoţie în societatea românească. Trimiterea în puşcărie a unor oameni cărora li s-a înscenat un proces politic clasic, instrumentat şi derulat după metode din arsenalul statului totalitar este punctul culminant al abuzurilor sistemului iniţiat, dezvoltat şi susţinut de numitul Băsescu Traian. Condamnarea lui Dan Voiculescu a fost ţinta principală a acestui proces, ceilalţi condamnaţi devenind victimele colaterale, profund nedreptăţite ale înscenării judiciare. Sentinţa în "Telepatia" a dezvăluit însă şi o altă ticăloşie a regimului băsist, acoperită cu grijă de timpul desfăşurării procesului: atacul la libertatea de exprimare. Confiscarea sediilor Antenei 3 şi Antenei 1 dispusă de completul ilegitim reprezintă ofranda supremă pe care o raportează conducătorului iubit cei doi magistraţi teleghidaţi în procesul de la Curtea de Apel Bucureşti. Mârşăvia sistemului băsist aplică astfel o lovitură grea infrastructurii Trustului de presă fondat de Dan Voiculescu.

DEMOCRAŢIA în care PROSTITUŢIA e "afacere de stat"

Ideea legalizării prostituţiei nu e de azi de ieri. Ea este de o vârstă chiar cu conceptul de democraţie. Iar taxarea veniturilor lupanarelor e (şi) o potenţială sursă de creştere a bugetului. Prostituatele cu "condicuţă" au existat şi la noi, cu mai puţin de un secol în urmă, iar un loc cum a fost Crucea de Piatră a ajuns cadrul de desfăşurare al acţiunii unor opere literare...Dacă e să dăm crezare legendelor şi mărturiilor arheologice pe care îşi construiesc istoricii greci teoria, legalizarea prostituţiei este de aceeaşi vârstă cu democraţia. Ele au mers "mână în mână", încă de acum 2600 de ani. Conform legendei, Solon (640-558 î.Hr.), de multe ori considerat părintele democraţiei greceşti, a înfiinţat primele bordeluri de stat, deschise pentru a "calma ardoarea tinerilor". Tinerii greci plăteau în bani sau în bunuri (de obicei, alimente sau pânză pentru haine), serviciile oferite de prostituate, în lupanarele agreate de conducătorii cetăţii. În Corint şi în unele zone din estul Greciei, istoricii au observat chiar urme ale practicării "prostituţiei sacre".

NATIONAL

Dosarul DNA care zgaltaie imperiul lui Tiriac !

De ani de zile, romanii care si-au pus toate sperantele intr-una dintre cele mai puternice firme din domeniul asigurarilor - chiar numarul unu in Romania, daca este sa ne luam dupa reclama din site-ul oficial, se zbat prin instante sa-si recupereze banii, deloc putini, care le-au fost practic furati in cel mai pervers mod cu putinta. Iar procurorii anticoruptie le-au dat dreptate pagubitilor, numai ca, sub tot felul de pretexte puerile, cei care ar trebui sa le dea banii inapoi trag de timp nejustificat, asa ca o noua ancheta este pe cale sa explodeze. Asta daca nu cumva , pe ultima suta de metri, SC Tiriac Allianz Asigurari SA isi va onora promisiunile facute in urma negocierilor purtate cu cei inselati.

Olguta Vasilescu, tigaia Dry Cooker a PSD

Codruta Kovesi le-a taiat sonorul pesedistilor

Cand vine vorba de DNA si de Laura Codruta Kovesi, pesedistii nici nu mai indraznesc sa sufle. Dezvaluirea a fost facuta de primarul Constantei, Radu Mazare, care nu a ascuns ca este extrem de nemultumit de atitudinea colegilor sai. Marele partid stat de odinioara este lovit mai nou de o fobie. Care are un prenume si un nume: Codruta Kovesi. Pentru numirea acesteia in fruntea Directiei Nationale Anticoruptie, social-democratii au avut multe vorbe de ocara la adresa lui Victor Ponta. Nu i le-au spus in fata, ca, deh, nu se cade, ci au preferat mai degraba sa-l injure pe la colturi. Despre Kovesi nici prin cotloanele partidului nu si-au permis sa comenteze. Cand ceilalti pesedisti au ales sa taca si sa se roage probabil sa nu primeasca vizita mascatilor, Radu Mazare si-a asumat rolul de portavoce.

Andreea Paul: Ioana Petrescu vorbeste mai rau ca Raducioiu

Ca sa poata fura in voie, social-democratii promoveaza in fruntea ministerelor Finantelor si Bugetului oameni cu o slaba pregatire, acuza prim-vicepresedintele PDL Andreea Paul. Combinatia Ioana Petrescu la Finante si Claudiu Manda ministru delegat pentru Buget ar fi reprezentat un adevarat dezastru pentru tara noastra, a mai precizat democrat-liberala. "Pe de o parte avem o doamna ministru a Finantelor, Ioana Petrescu, care vorbeste mai rau decat Florin Raducioiu (fotbalist care a evoluat in echipa nationala a Romaniei - n.r). Nu leaga bine propozitiile in limba romana. Pe de alta parte, il propunem pe domnul Manda la Buget. Domnul Manda este coleg cu mine in Comisia de buget finante a camerei Deputatilor si vorbesc in cunostinta de cauza. Nu vine la serviciu si cand vine la serviciu este mobilier. Nu are nicio opinie legata de dezbaterile tehnice din Comisia de Buget Finante", a explicat prim-vicepresedintele PDL Andreea Paul.

PUTEREA

"Plimbarea" împotriva statului de drept: Poliţia şi Jandarmeria s-au uitat în altă parte când fanii Antenelor au încălcat legea

La "plimbarea" convocată de Mircea Badea, Mihai Gâdea şi celelalte vedete ale Antenei 3 au răspuns prezent, ieri la ora 17.00, peste o mie de persoane, majoritatea în vârstă. Înainte de a se apuca să dea ocol Palatului Cotroceni, unii dintre manifestanţi au agresat jurnaliştii posturilor tv concurente. Jandarmeria şi Poliţia nu au intervenit. La fel au procedat şi când "plimbăreţii"au blocat străzile din zonă, spre disperarea şoferilor aflaţi în trafic. "Plimbarea" a fost în realitate un protest neautorizat împotriva statului de drept. E rândul autorităţilor să anunţe cum au aplicat legile pentru a dovedi că apără statul de drept. Potrivit Constituţiei, nimeni nu e mai presus de lege, fie vedetă sau fan Antena 3.

Suspect de Ebola: A fost în Vama Veche după ce s-a întors din Nigeria

Prima suspiciune de infectare cu virusul Ebola în România a venit la doar câteva zile după ce vineri Ministerul Sănătăţii informa că probabilitatea apariţiei infecţiei de febră hemoragică este scăzută. Duminică, un bărbat care a venit în ţară din Nigeria a fost transferat de la un spital din Ploieşti la Institutul "Matei Balş" cu diaree şi scaune hemoragice, simptome specifice Ebola. Rezultatul analizelor va fi cunoscut în minimum 72 de ore şi maximum o săptămână. Pacientul, care a fost în Vama Veche după întoarcerea din Nigeria, şi persoanele cu care a intrat în contact vor fi supuse unei anchete epidemiologice.

ROMANIA LIBERA

Hamas şi Israelul au acceptat armistiţiul de 72 de ore în Gaza, la propunerea Egiptului

Israelul a acceptat duminică propunerea Egiptului privind o încetare a focului de 72 de ore în Fâşia Gaza, au anunţat oficiali guvernamentali israelieni, citaţi de AFP, informează Mediafax. "Israelul a acceptat propunerea egipteană privind o încetare a focului", a declarat unul dintre aceşti oficiali, sub protecţia anonimatului. Negociatorii palestinieni au acceptat o propunere a Egiptului privind instituirea unui armistiţiu de 72 de ore cu Israelul, anunţă surse diplomatice citate de postul Fox News.

Lavrov: Încetarea focului în estul Ucrainei, "indispensabilă"

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, duminică, că este "indispensabilă" încetarea focului în estul Ucrainei, pentru a putea oferi ajutor umanitar victimelor, relatează AFP. "Considerăm că această problemă este urgentă, ea ar trebui să fie soluţionată fără întârziere", a declarat Lavrov, la Soci, în sudul Rusiei, adăugând că acest subiect este urmărit personal de către preşedintele rus, Vladimir Putin. "În prezent, încercăm să găsim un acord cu partea ucraineană, Comitetul internaţional al Crucii Roşii şi cu organizaţiile umanitare ale ONU cu privire la necesitatea de a trimite urgent un ajutor umanitar în regiunile Lugansk şi Doneţk", a declarat şeful diplomaţiei ruse.

ZIARUL FINANCIAR

Cine ne poate spune care sunt ambiţiile României pentru următorii patru ani?

Ambiţiile nemţilor în comerţul românesc: Kaufland şi-a stabilit obiectivul: afaceri de 2 miliarde de euro până în 2018. În esenţă, grupul Schwarz, care deţine şi reţeaua Lidl, a stabilit pentru managementul Kaufland să ajungă de la 1,6 miliarde de euro acum să mai adauge încă 350 de milioane de euro în patru ani şi să se distanţeze faţă de competitori în fruntea retail-ului românesc. Pentru a realiza acest lucru, nemţii pun pe masă investiţii de 100 de milioane de euro pe an, care înseamnă deschiderea a cel puţin 10 magazine în fiecare an. În ultimii 25 de ani, România a trăit din ambiţiile unor antreprenori, ale unor manageri, ale unor oameni de afaceri, ale unor multinaţionale, care au încercat să dezvolte ceva, dar şi din devalizarea şi vânzarea la bucată. Până acum, niciunul dintre cei care au anunţat că vor să se instaleze la Cotroceni nu are ambiţii economice pentru viitor. Unii vor să scape de regimul Băsescu, alţii vor să scape de regimul Ponta. Aceasta este singura lor ambiţie.

Achiziţiile încrucişate între SIF-uri au reaşezat sferele de influenţă peste active de 6 miliarde de lei

SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Moldova (SIF2) au jucat cel mai activ în hora încrucişărilor prin achiziţii consistente de acţiuni la celelalte SIF-uri în primul semestru, până aproape de pragul maxim de 5% din capital. Pentru a-şi finanţa achiziţiile, cele două SIF-uri au vândut din acţiunile istorice primite la bănci. Autoritatea de Supraveghere Financiară a ridicat la înce­putul acestui an interdicţia ca SIF-urile să cumpere acţiuni între ele. După mai puţin de şase luni de la decizia ASF, structura acţionariatului la mare parte dintre SIF-uri s-a schimbat vizibil semnalizând noi sfere de influenţă peste active de 6 miliarde de lei. Mai exact, SIF Banat-Crişana, condusă de Dragoş Bîlteanu, a ajuns să controleze 4,96% din SIF Moldova, condusă de Costel Ceocea, care la rândul ei controlează un pachet de acţiuni de 0,66% din SIF Banat, alte 4,94% din acţiunile SIF Muntenia şi 4,91% din SIF Oltenia, potrivit raportărilor semestriale.

Prevederea din Legea anticorupţie care ar trebui să dea frisoane oricărui reprezentant al statului într-o societate comercială

În cazul a opt din cei nouă inculpaţi condamnaţi în cazul ICA-Voiculescu este invocată de către procurori şi admisă de către judecători o prevedere din Le­gea anticorupţie care ar trebui să le dea frisoane tuturor celor care reprezintă sau au re­prezentat statul într-o socie­tate comercială. Este vorba de articolul 10 litera a) din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie: "Stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate, faţă de valoarea comercială reală, a bunurilor aparţinând operatorilor economici la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar, comisă în cadrul acţiunii de privatizare ori de executare silită, de reorganizare sau lichidare judiciară ori cu ocazia unei operaţiuni comerciale, ori a bunurilor aparţinând autorităţii publice sau instituţiilor publice, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora sau de executare silită, săvârşită de cei care au atribuţii de conducere, de administrare, de gestionare, de executare silită, de reorganizare ori lichidare judiciară se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb