Adevărul
• Un şarlatan al Dreptului: Tudorel Toader
Publicaţia "Adevărul" este de părere că, emis aseară de Ministerul Justiţiei, comunicatul ne ajută să înţelegem mai bine tehnologia de manipulare folosită de Tudorel Toader în procedura de revocare a procurorului general, publicaţia referindu-se la două dintre cele mai grave acuzaţii din raportul de revocare: faptul că numirea lui Augustin Lazăr, în aprilie 2016, s-ar fi făcut ilegal, fără a exista la dosar calificativul "foarte bine" obţinut la ultima evaluare, şi existenţa în dosar a unei ordonanţe de clasare a unui dosar care îl avea drept subiect pe preşedintele Iohannis.
Este de observat un lucru: Tudorel Toader a ţinut întotdeauna să precizeze că se referă doar la documentele existente la Ministerul Justiţiei. Dacă în dosarul de candidatură aflat la minister nu a găsit un anume document - cum ar fi calificativul "foarte bine" - Toader a tras concluzia că acel document nu există, nu a existat niciodată, deci numirea s-a făcut ilegal.
Numirea lui Augustin Lazăr a presupus trei actori: ministerul, CSM şi Preşedinţia. Dacă voia să ancheteze complet şi cu bună-credinţă modul de numire, Tudorel Toader trebuia să vadă şi ce documente au ajuns - sau existau deja - la toţi cei trei actori.
Bancherul
• Dobânzile la credite şi depozite, în scădere pentru a două luna consecutiv
Publicaţia "Bancherul" notează că dobânzile practicate de bănci pentru depozitele şi creditele noi în lei au scăzut din nou, în septembrie, la fel că în august, după ce Banca Naţională a României (BNR) a suspendat ciclul de creştere a ratei de referinţă şi a furnizat băncilor lichidităţi pe termen scurt, determinând reducerea indicelui ROBOR.
Dobânzile la depozitele noi în lei au scăzut la 2,06% în septembrie, de la 2,12% în august şi 2,25% în iulie, în timp ce dobânzile la creditele noi în lei au coborât la 7,27%, de la 7,43% în august.
Marja de catig a băncilor (diferenţa dintre dobânzile la depozite şi cele la credite) a scăzut la 5,21% în septembrie, de la 5,31% în luna august.
În septembrie au scăzut atât dobânzile la creditele noi pentru populaţie, cât şi cele pentru finanţările firmelor.
Astfel, dobânda medie la creditele noi în lei pentru populaţie s-a diminuat la 8,34% în septembrie, de la 8,51% în august.
În cazul finanţărilor noi în lei pentru firme, dobânda medie a scăzut la 5,88%, de la 6,02%.
Cotidianul
• Grefierii îi dau o palmă lui Lazăr
Publicaţia "Cotidianul" scrie că Sindicatul Grefierilor explică, după ce Augustin Lazăr a spus că a fost o eroare a unui grefier apariţia ordonanţei de clasare în dosarul său, că ei nu au competenţe în întocmirea dosarului de candidatură a magistraţilor şi trag un semnal de alarmă ca profesia să nu mai fie instrument de luptă între cele două ministere.
"Potrivit regulamentelor de ordine interioară ale instanţelor judecătoreşti şi parchetelor de pe lângă acestea, printre atribuţiile grefierilor nu se regăseşte vreo atribuţie în ceea ce priveşte întocmirea dosarului profesional al vreunui magistrat pentru depunerea candidaturii în vederea ocupării unor funcţii de conducere, cel mult, putând fi vorba despre acordarea unui ajutor/suport magistratului respectiv, din punct de vedere colegial, de către grefier. Dosarele profesionale ale magistraţilor au caracter personal, cu atât mai mult cele pentru depunerea candidaturilor în vederea ocupării unor funcţii de conducere vacante, candidatul trebuind să-şi întocmească, personal, dosarul în vederea depunerii candidaturii", a transmis Sindicatul Naţional al Grefierilor, printr-un comunicat de presă.
Naţional
• Se surpă Prima Casă?
Publicaţia "Naţional" consideră că programul împrumuturilor pentru locuinţe dă semnale de împotmolire. Deşi Guvernul va aloca alţi bani pentru garanţii, numărul beneficiarilor creditelor scade în 2018 faţă de ultimii trei ani.
Potrivit Ministerului Finanţelor, în primele opt luni au fost acordate 20.907 de credite în programul Prima Casă, iar până la finele anului, vor mai fi alocaţi 416 milioane lei. Asta înseamnă 25.534 de garanţii acordate de stat pentru 2018, adică o scădere cu aproape 10.000 faţă de media ultimilor 3 ani, 27,5% în procente. Un motiv ar fi creşterea în forţă a indicelui Robor, care a scumpit creditele, iar potenţialii cumpărători au preferat să-şi amâne decizia de cumpărare. Progamul Prima Casă a permis dezvoltatorilor imobiliari să ţină preţurile ridicate, au construit mult (şi nu de puţine ori prost) şi s-a ajuns ca ponderea locuinţelor noi achiziţionate prin program să urce la 60%.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.11.2018, 09:02)
Fata de perioada in care se trimiteau la inchisoare oameni pe reclamati aranjate,e un progres mare in ultimul timp.Din observatiile recente,impotriva ministrului justitiei,au fost persoane care aveau ceva nereguli de ascuns sau simpla opozitie.Trebuie sa recunoastem,ca pana acuma,nu a fost un ministru al justiei,care sa se ridice la nivelul actualului ministru,prin fapte si competenta.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.11.2018, 14:39)
Tudorel Toader are clovnerii inca neegalate, desi prostia este mereu omogena, astfel ca il poti confunda oricand cu Viorica Vasilica Dancila, desi nu este analfabet.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.11.2018, 15:48)
Sunt si voi ramane votant pesedist, asadar sunt sigur ca n-o sa o mai vad vreodata la butoane pe cocoana tafnoasa , incompetenta si plina de fiere monica mocovei ; si nici pe kovesi ori pe pe imberbul danilet. Basismul a fost si va ramane doar un cosmar pentru romani ! Romanii s-au saturat de vanatori de vrajitoare anticomuniste, intocmai cum americanii au pus punct regimului imbecil McCarty, din anii '50 ai sec 20....
2. fără titlu
(mesaj trimis de corect! în data de 01.11.2018, 10:48)
corect !
3. # bine zis: șarlatan
(mesaj trimis de anonim în data de 01.11.2018, 18:41)
În JUSTIŢIE DE EVALUARE E NEVOIE PÂNĂ LA ,, CER " ;ÎNCEPÂND CU PARLAMENTUL ȘI DE JOS ÎN SUS ...