REVISTA PRESEI 12.02.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 12 februarie 2015

ADEVARUL

Dosarul "Microsoft". Elena Udrea, arestată preventiv pentru 30 de zile

Potrivit deciziei Curţii Supreme, Elena Udrea a fost arestată preventiv pentru 30 de zile pentru trafic de influenţă ca urmare a denunţului formulat de Dinu Pescariu. De asemenea, în cazul fostului ministru, magistratul de drepturi şi libertăţi a decis înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestul preventiv. Procurorii DNA au cerut înlocuirea controlului judiciar deoarece au considerat, iar judecătorii au fost de acord, că deputatul a comunicat cu martorii prin intermediul declaraţiilor de presă făcute de acesta imediat după ce împotriva sa s-a luat măsura controlului judiciar. Data judecării contestaţiei urmează să se stabilească în următoarele zile. Elena Udrea a aşteptat decizia în sala de judecată. Înainte ca Instanţa Supremă să ia o decizie, avocatul Marius Striblea a declarat că nu există probe.

Procurori: Elena Udrea primea mită în tranşe şi o împărţea cu membri ai Guvernului

Elena Udrea ar fi primit 500.000 de euro, în mai multe tranşe, pentru rezolvarea problemelor din justiţie ale companiei Fujitsu Siemens Computers. Aşa susţin procurorii în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a acesteia. Elena Udrea a fost arestată, miercuri seară, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în declaraţii de avere, în dosarul "Microsoft". De asemenea, fostul ministrul al turismului ar fi exercitat presiuni în Guvern pentru înlesnirea contractului Microsoft, favoare pentru care soţul său ar fi primit 9.000.000 de euro. Banii au fost împărţiţi cu mai multe persoane, printre care şi Gabriel Sandu, şi ar fi ajuns inclusiv în conturile Partidului Democrat Liberal, mai susţin anchetatorii. Din documentele anchetatorilor mai reiese că, în 2009, fostul ministru al turismului şi-ar fi folosit influenţa în Guvern pentru a asigura încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft.

Un post de televiziune rusesc prezintă în cât timp poate armata rusă să invadeze capitalele europene

Postul de televiziune rus Channel 5 a prezentat un material despre "cât de uşor poate intra armata rusă în capitalele europene" şi a ameninţat Occidentul cu atacuri cu rachete, informează unian.net. Autorii emisiunii au prezentat subiectul printr-o campanie în vederea desfăşurării în capitalele UE a "paradei de Ziua Victoriei". "Varşovia - e foarte simplu. Din Moscova până în capitala poloneză sunt doar 1.300 de km. Tacul T-90, de exemplu, dacă să nu apelăm la transportul aerian, ar putea intra în oraş în mai puţin de 24 de ore de la începerea marşului", susţin jurnaliştii ruşi, în timp ce pe ecran apar săgeţi roşii, care arată direcţia de deplasare din Moscova spre Varşovia. Totodată, în material se mai spune că luptătorii din forţele aeriene ar putea să ajungă acolo în doar două ore. În continuare autorii spun că soldaţii ruşi "nu au mai fost de mult timp în Berlin".

Surse: Klaus Iohannis se întâlneşte azi, la Bruxelles, cu Petro Poroşenko, înainte de Consiliul European

Preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni în această dimineaţă, la Bruxelles, înainte de Consiliul European, cu preşedintele Ucrainei, Petro Porosenko, potrivit unor surse din Administraţia Prezidenţială. Întâlnirea intempestivă a fost stabilită la solicitarea preşedintelui Poroşenko, ca urmare a conflictului întreţinut de Rusia în estul Ucrainei. Întâlnirea dintre Klaus Iohannis şi Petro Poroşenko vine pe fondul eşecului negocierilor dintre puterile europene (Franţa şi Germania), pe de o parte, şi Rusia, pe de altă parte, cu privire la conflictul sângeros din estul Ucrainei, soldat cu mii de morţi, şi care ar putea degenera într-un veritabil război. Pe lângă întâlnirea cu Iohannis, preşedintele Ucrainei va purta discuţii înainte de summitul european (la care participă toţi şefii de stat şi de guvern din UE) şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, dar şi cu Bronislaw Komorowski, preşedintele Poloniei, ţara aflată şi ea la graniţia cu Ucraina.

Scrisoarea Gabriel Resources către preşedintele Klaus Iohannis valorează o mică avere

Scrisoarea trimisă recent de Gabriel Resources către preşedintele Iohannis a dublat preţul acţiunilor companiei. Investigaţia unui avocat clujean a dus la concluzia că preţul acţiunilor ar fi manipulat pentru câştiguri de milioane de dolari. Firma care a cumpărat 4,3 milioane de acţiuni Gabriel Resources în urmă cu o lună poate face un profit de 1,9 milioane de dolari canadieni. Jonathan Henry, preşedintele Gabriel Resources, ameninţă voalat demararea unui litigiu internaţional: "Suntem încrezători că va fi găsită o soluţie amicală, fără a fi nevoie să ducem disputa mai departe, la arbitraj". Efectul acestor scrisori pe Bursa din Toronto a fost extrem de important: preţul acţiunilor Gabriel Resources - firmă care are 80% din acţiunile RMGC - a crescut semnificativ, ajungând la 0,81 de dolari canadieni. Aceasta s-a întâmplat pe data de 21 ianuarie 2015, când ştirea despre scrisori a ajuns şi în presa din Canada.

Traian Băsescu, despre reţinerea «Elenei»: Cred în omul acesta. Se va bate să-şi dovedească nevinovăţia

Fostul preşedinte Traian Băsescu nu şi-a pierdut încrederea în Elena Udrea, în ciuda situaţiei ingrate în care se află aceasta, şi susţine că deputatul se va lupta în instanţă pentru a-şi dovedi nevinovăţia. "Justiţia este corectă şi nu eu voi discuta Justiţia tocmai eu, care am susţinut independenţa Justiţiei. În ceea ce o priveşte pe Elena, cred în omul acesta. Nu pot să abandonez ideea că un om care mi-a fost atât de loial devine peste noapte indezirabil. Aşa cum eu o ştiu, se va bate să-şi dovedească nevinovăţia. Nu am văzut dezbaterile din Parlament. Nu ştiu (n.r. despre gestul din Parlament al Elenei Udrea)", a spus Băsescu la ieşirea din sediul PMP. Băsescu a mai precizat că "singurul moment" în care ar putea să-şi schimbe poziţia ar fi "dacă judecătorii, când se va termina procesul, vor spune altfel".

BANCHERUL

Raiffeisen Bank a chemat politia sa-i dea afara din banca pe clientii veniti sa-si achite cu galeti de monezi creditele in franci

Efectul previzibil al solutiei sustinuta de BNR pentru rezolvarea crizei francului elvetian, prin negocieri individuale dintre clienti si banci, adica imposibilul, consecinta fiind doar prelungirea agoniei, a aparut chiar a doua zi dupa ce guvernatorul Isarescu a fost primit la Parlament ca un stapan atotstiutor, solutiile sale fiind acceptate neconditionat drept ghid pentru o eventuala lege in materie, in contextul presiunilor FMI, parlamentarii uitand ca banca nationala este sub controlul lor: proteste in strada si boicotarea bancilor cu galeti de monezi cu care s-au platit ratele la credite. Una dintre bancile boicotate a fost sucursala din Piata Unirii a Raiffeisen Bank, la ghiseele careia s-au prezentat mai multi clienti cu credite in CHF pentru a-si plati ratele cu monezi stranse in galeti, o forma de protest pentru a atrage atentia publicului cu privire la tergiversarea rezolvarii crizei francului elvetian.

UniCredit Tiriac a reusit sa-si dubleze profitul in 2014

UniCredit Tiriac Bank a obtinut in 2014 un profit net consolidat de 42 de milioane de euro, mai mult decat dublu fata de cele 19 milioane euro din 2013, conform datelor prezentate de grupul italian UniCredit cu sediul in Milano, actionarul majoritar al bancii romanesti in care o detinere importanta o are omul de afaceri Ion Tiriac, despre care s-a zvonit anul trecut ca vrea sa-si vanda actiunile italienilor. Grupul UniCredit a raportat un profit net de 2 miliarde de euro in 2014, dupa pierderi substantiale, de aproape 14 miliarde de euro, in 2013. Dublarea profitului subsidiarei din Romania nu s-a datorat insa preluarii creditelor si depozitelor clientilor corporate de la RBS, in ultima parte a anului precedent, ci mai degraba scaderii semnificative a volumului de credite neperformante scoase de banca in afara bilantului (write-down) si provizionate.

CURENTUL

Cristoiu s-a enervat: Elena Udrea spune cuiva că se droghează şi ea ştie asta

Ion Cristoiu a postat pe blogul său o nouă explicaţie pentru gestul prin care Elena Udrea a dus degetul la nas, o dezvăluire relevată probabil de jurnalul acesteia. "Elena Udrea a făcut din nou în direct gestul ducerii degetului la nară. Dat fiind că toate somităţile tembelismului televiziunilor sărace din România sunt convocate să interpreteze gestul ca şi cum Elena Udrea ar fi Zeiţa Artemis, m-am enervat şi-am decis să dezvălui: Prin acest gest, Elena Udrea îi transmite unuia sau uneia dintre duşmani ( duşmance) că ştie că se droghează, ba mai mult, că are probe zdrobitoare pentru a dovedi asta opiniei publice. Nu, nu e o ameninţare sau un şantaj. Pur şi simplu Elena Udrea, care ştie cît să dărîme trei sferturi din ştabii din România de azi, face mişto de duşman (duşmancă) în scopul vădit al perpelirii." Aşteptăm să vedem cine e drogatul/drogata.

Replici de Tia Şerbănescu

Trebuie să ai nervi tari ca după zece ore de confruntări să ieşi de la DNA zâmbitoare şi proaspătă (ca de la coafor) şi să-ţi porţi cătuşele cu eleganţă declarând presei (şi celor interesaţi): "poţi pune cătuşe Elenei Udrea dar nu şi adevărului". Probabil că şi-a pregătit replica în timp ce-şi alegea cătuşele pe care de altfel nu le mai avea la coborârea din maşină şi intrarea în arest. Preşedintele Iohannis s-a întâlnit cu Hollande la Paris într-o vizită marcată de incidente. La aeroport dl. Iohannis lăsat cu paltonul în braţe de protocolul francez s-a enervat şi l-a aruncat pe capota maşinii. A doua zi dl. Iohannis trebuia să fie la Berlin dar vizita s-a amânat, oficial, din cauza funeraliilor fostului preşedinte german. În realitate, vizita a fost amânată de dna Merkel întrucât pleca cu Hollande la Minsk pentru planul de pace între Ucraina şi Rusia - care tocmai ne-a ameninţat cu atacarea flotei maritime. Am aflat astfel că avem flotă. Ani de zile ni s-a spus c-a tocat-o dl. Băsescu. Uite c-au ochit-o ruşii. Ăsta ghinion!

CURIERUL NATIONAL

Europa Centrală şi de Est îşi face coridor de gaz

Coridorul Vertical (ABC - Aegean Baltic Corridor) va fi propus spre finanţare Comisiei Europene. În prezent, România are interconexiuni cu Ungaria şi R. Moldova, vizând şi legăturile cu Serbia şi Croaţia. Potrivit Strategiei Transgaz pe 2013 - 2017, compania are nevoie de investiţii de peste 1 mld. euro. Discuţiile purtate în ultimii ani pe tema interconectării României cu statele vecine în domeniul gazelor naturale, intensificate în urma eşecului proiectului Nabucco, prind din nou contur. În cadrul reuniunii care a avut loc la Sofia, reprezentanţii României, Bulgariei, Ungariei şi Greciei s-au arătat de acord cu constituirea unui Subgrup de lucru destinat promovării Coridorului Vertical (proiectul ABC - Aegean Baltic Corridor), cu intenţia declarată de a fi abordat la nivel regional şi de a fi propus spre finanţare Comisiei Europene.

Bursa românească, în aşteptarea banilor tipăriţi de Banca Centrală Europeană

Luna viitoare ar urma să fie demarat programul de achiziţii de active financiare al Băncii Centrale Europene în baza unor noi emisiuni de monedă care presupune injecţii de lichiditate de 60 miliarde euro pe lună. În pieţele internaţionale investitorii au luat deja poziţii în aşteptarea acestor bani suplimentari, însă şi în piaţa românească de capital există proiecţii potrivit cărora vor exista noi influxuri de valută impulsio­nate de mişcarea BCE. Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la casa de brokeraj Tradeville, este printre cei care mizează pe aceste intrări de capital. Dacă economia nu derapează, Bursa de la Bucureşti poate creşte cu câteva procente bune, a declarat el într-un interviu pentru Curierul Naţional. "Cred că toată ideea de QE în zona euro ne avantajează". Atenţia investitorilor ar putea fi atrasă de faptul că indicii bursieri româneşti au subperformat în ultimii ani, însă pentru atragerea de fluxuri consistente de capital ar fi nevoie de noi listări şi oferte secundare.

PwC: Este nevoie de o legislaţie care să încurajeze conformarea voluntară

România are nevoie de o legislaţie fiscală clară şi flexibilă care să încurajeze conformarea voluntară în rândul persoanelor fizice cu venituri mari. Aceasta a fost concluzia conferinţei PwC - Este timpul conformării voluntare? - desfăşurată ieri la Bucureşti. "Vedem în ultimii ani că la nivelul unor organizaţii internaţionale precum OECD se subliniază tot mai mult importanţa conformării voluntare, ca o soluţie viabilă şi durabilă pentru creşterea veniturilor bugetare, iar programe de conformare voluntară au fost implementate cu mult succes în multe state din întreaga lume", a declarat Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.

Directorul general al Romarm, acuzat de abuz în serviciu

Directorii generali ai Romarm şi Carfgil Braşov (filială a Romarm), Dan Tache şi Aurel Velţan au fost reţinuţi ieri dimineaţă de procurorii anticorupţie, acuzaţi fiind de abuz în serviciu, după ce, în perioada iulie 2013 - iulie 2014 s-ar fi înţeles cu administratorul firmei Gold Trans Tur SRL pentru a-i facilita acestuia din urmă încheierea a şase contracte de prestări servicii cu încălcarea procedurilor de achiziţie publică. Prejudiciul adus Carfil SA a fost stabilit de procurori la 770.857,26 lei, ce reprezintă totodată folos necuvenit pentru SC Gold Trans Tur SRL. Contractele aveau acelaşi obiect, respectiv igienizarea/cură­ţa­rea/e­colo­gizarea a unor spaţii, hale de producţie, din incinta societăţii braşovene, contaminate cu substanţe toxice, metale grele şi cianuri, rezultate din procesul tehnologic de producţie", au comunicat ieri procurorii anticorupţie.

Potop de critici ale liderilor grupurilor politice din PE la adresa declaraţiilor lui Alexis Tsipras

Ca niciodată, la actuala sesiune plenară a Parlamentului European, liderii principalelor grupuri politice din acest for au venit în faţa jurnaliştilor cu aprecieri în termeni aproape identici referitor la una din chestiunile fierbinţi ale agendei europene - situaţia din Grecia şi impactul declaraţiilor şi al măsurilor anunţate de premierul Alexis Tsipras în Parlamentul elen după insuccesul turneului său european vizând soluţionarea crizei datoriilor ţării sale. Cele mai şocante declaraţii ale lui Tsipras au fost considerate a fi cele în care respinge categoric austeritatea şi colaborarea cu Troika creditorilor internaţionali, dar mai ales cea referitoare la reactualizarea pretenţiilor Greciei la despăgubiri din partea Germaniei pentru pagube provocate în perioada celui de-al doile Război Mondial.

EVENIMENTUL ZILEI

Hrebenciuc in fata judecătorilor: "Mi-am dat demisia consultându-mă eu cu propria conştiinţă.

"Evenimentul zilei" prezintă prima mărturisire făcută de sforarul PSD în faţa magistraţilor care au emis mandatul de arestare în dosarul "Jaf în codrii României". În boxa arestaţilor, Viorel Hrebenciuc a avut un ton părintesc şi a jucat rolul bunului samaritean. În seara de 28 octombrie, fostul parlamentar a fost adus la Curtea Supremă, unde s-a discutat propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. În acea noapte, el a dat prima sa declaraţie în faţa unui judecător. El a negat că i s-ar fi promis o şpagă uriaşă, de 12.000 de hectare, pentru a-l ajuta pe prinţul Gheorghe Sturdza-Paltin să pună mâna pe o moştenire ilegală de 43.000 de hectare de pădure. În schimb, Hrebenciuc a spus că el îi ajută pe oameni, că este sărac, iar averea sa este la vedere. Şi despre celebrele discuţii cu senatorul Dan Şova, în care puneau la cale să schimbe o lege de combatere a corupţiei, a explicat că nu ar fi fost nimic ilegal. Mai mult, el s-a arătat un adept al Legii Lobby-ului, care i-ar fi ajutat pe politicieni.

Avertisment şocant al lui Tolontan după reţinerea Elenei Udrea

Redactorul-şef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Tolontan, a declarat, marţi seară, la emisiunea Jocuri de Putere, după reţinerea pentru 24 de ore a Elenei Udrea, în dosarul Microsoft, că "nu toţi oamenii din minister au vorbit până la momentul ăsta", fiind unii apropiaţi ai Elenei Udrea "care continuă să o susţină", cu privire la acuzaţiile aduse în dosarul Gala Bute. În acest context, Cătălin Tolontan se întreabă cum "o activitate infracţională, potrivit DNA, cu probe, în 2010, cu înregistrări telefonice" a fost lăsată să se deruleze atât de mulţi ani. În viziunea jurnalistului, există pericolul ca "epoca Traian Băsescu să fie reformulată ca epoca Elena Udrea".

Reuniune crucială pentru soarta Ucrainei, la Minsk

Vladimir Putin, Angela Merkel, Francois Hollande şi Petro Poroşenko au discutat, azi-noapte, în capitala belarusă, despre un nou acord de încetare a focului, retragerea armamentului greu şi crearea zonei demilitarizate. Ben Hodges, comandantul forţelor americane din Europa, declara, ieri, că SUA vor antrena militarii ucraineni care luptă contra separatiştilor din estul ţării. Misiunea va începe în martie: un batalion de soldaţi americani va antrena trei batalioane ucrainene, a spus Hodges, în timpul unei vizite la o bază NATO din Polonia. În acelaşi timp, ieri, liderii Franţei, Germaniei, Rusiei şi Ucrainei s-au reunit pentru discuţii pe tema conflictului din Ucraina. Guvernul de la Kiev vrea o linie de demarcaţie prevăzută în acordul de încetare a focului din 5 septembrie 2014, semnat tot în Belarus, dar rebelii vor un armistiţiu care să reflecte noile cuceriri pe care le-au făcut în estul ţării, în ultimele săptămâni.

Exporturile româneşti sunt astăzi la nivelul celor din 1989.

Recordul pe care l-am bătut anul trecut la exportul de bunuri nu este meritul naţiunii noastre. Peste 80% din vânzările externe ale României sunt realizate de companiile cu capital străin, spun specialiştii din domeniu. "Cu alte cuvinte, dacă România ar fi rămas să se bazeze doar pe firmele româneşti, am fi realizat în 2014 un volum de export egal cu cel din anul 1989", a declarat, într-un interviu acordat EVZ, Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR). Conform acestuia, "tot plusul exporturilor din cei 25 de ani este rezultatul infuziei de capital străin, care a venit cu piaţă, cu tehnologie şi cu disciplina muncii". Performanţa slabă a exporturilor realizate de firme româneşti oglindeşte, practic, evoluţia capitalului autohton în industrie, în ultimii ani.

JURNALUL NATIONAL

Ancheta privind închisorile secrete CIA, reluată în Parlamentul European

Comisiile parlamentare pentru libertăţi civile, afaceri externe şi drepturile omului vor reîncepe ancheta privind presupusele transporturi şi detenţii ilegale de prizonieri desfăşurate de CIA în statele membre UE (inclusiv România - n.r), ca urmare a noilor dezvăluiri ale Senatului SUA privind utilizarea torturii de către CIA, se arată într-o rezoluţie adoptată miercuri. Deputaţii cer din nou statelor UE să investigheze aceste acuzaţii şi să îi urmărească penal pe cei vinovaţi, se arată într-un comunicat al Biroului Parlamentului European la Bucureşti.

Surprizele SwissLeaks: Nevestele, mai temute decât Fiscul!

Informaţiile scurse în stufosul dosar al filialei elveţiene a băncii HSBC scot la iveală faptul că soţiile erau deseori în mod voit excluse din relaţiile cu banca, scrie cotidianul elveţian Le Temps. De unde şi concluzia că HSBC Private Bank era o bancă foarte convenabilă, în special pentru bărbaţi! Este ideea care a reieşit din munca de studiere filă cu filă a documentelor provenite de la bancă, depusă de peste 100 de jurnalişti din mai multe ţări, sub "umbrela" Consorţiului internaţional al jurnaliştilor de investigaţie (ICIJ). Fişierele confidenţiale "dezvăluie importanţa moravurilor în domeniul bancar şi arată până la ce punct erau implicaţi funcţionarii bancari în viaţa sentimentală a clienţilor lor", scrie cotidianul Le Temps. "Mai temute decât Fiscul, soţiile sunt prezente în toate conversaţiile cu bancherii de la HSBC. Scopul? Să se evite cu orice preţ ca ele să pună mâna pe o parte din avere, în caz de divorţ".

NATIONAL

"Nenea" de la SGG, dupa Hrebenciuc si "Miki Spaga" !

Indiferent din ce partid faci parte si ce functie ai, sau daca esti un om de afaceri interesat de combinatii cu statul, toata "lumea buna" stie ca daca vrei sa rezolvi cu adevarat ceva nu trebuie sa apelezi la premierul Victor Ponta, ci la "Nenea" din fruntea Secretariatului General al Guvernului. Iar Ion Morar este de mult obisnuit ca "atotputernicii" zilei sa se ploconeasca in fata sa, inca de pe vremea cand era "combinatorul" sef al lui Nicu Ceausescu. Iar dupa o perioada in care a mancat o paine cinstita fiind secretarul unui important om de afaceri aflat astazi "la suferinta", Ion Moraru a ajuns ditamai secretarul general al Guvernului, "demnul" urmas al lui Viorel Hrebenciuc si Serban Mihailescu, cunoscut si drept "Miki Spaga". Numai ca actuala eminenta cenusie a PSD-ului si a Guvernului deopotriva si-a depasit cu mult profesorii, de cand se afla in fruntea SGG acesta reusind sa preia pe fata sau din umbra controlul celor mai ravnite "trofee" economice din tara.

Avertizare dinspre Moscova: E imposibil ca obiective militare romanesti sa nu fie pe lista Rusiei pentru neutralizare!

Vladimir Evseev, directorul Centrului pentru Studii Politico-Militare din Moscova, a declarat ca, in caz ca Romania "se lasa antrenata" intr-o confruntare NATO-Rusia, flota tarii noastre si anumite tinte militare vor fi pe lista neagra. In conditiile in care NATO va construi noi centre de comanda in Estul Europei, inclusiv in Romania, Vladimir Evseev a vorbit, intr-un interviu acordat TVR, despre eventualul raspuns al Rusiei in caz ca tara noastra va participa alaturi de Alianta la un conflict cu Rusia. El a atentionat ca, in Crimeea, Rusia va dezvolta importante capacitati militare, "capabile sa neutralizeze toate amenintarile posibile".

Pesedistii ravnesc la fotoliul lui Tariceanu

Dupa ce PNL a anuntat ca si-a propus sa-l schimbe pe Calin Popescu Tariceanu din functia de presedinte al Senatului, reprezentantii PLR i-au luat la ochi pe social-democrati. Motivul: indiferenta manifestata de pesedisti, pe care liberal-reformatorii au considera o dovada de tradare. "Din discutiile pe care le-am avut in Senat am inteles ca pesedistii ar cam vrea sa profite de valva pe care o fac liberalii. In vor sprijini de forma pentru domnul Tariceanu, dar vor incerca sa-si impuna omul lor", ne-a declarat un senator PLR. " Pentru ca fiecare grup parlamentar trebuie sa vina cu o propunere, in ambitia lor, pesedistii nu vor nici in ruptul capului sa piarda functia. La drept vorbind, multi dintre social-democrati au strambat din nas cand functia i-a fost propusa domnului Tariceanu. Acum, din ce stim noi, s-au bagat in fata Ioan Chelaru si Serban Nicolae, acesta din urma fiind cel mai insistent", a mai precizat parlamentarul PLR.

Vosganian boceste pe umarul colegilor

Ingrozit de perspectiva ajungerii pe mana DNA-ului, senatorul Varujan Vosganian isi implora colegii sa nu-si faca pacate votand pentru incuviintarea inceperii urmaririi sale penale. Avizarea pozitiva, de catre Comisia juridica a Senatului, a solicitarii DNA l-a "socat" pe Varujan Vosganian. Care nu pricepe cum de i se intampla asa ceva cata vreme nu au aparut noi indicii in Dosarul Romgaz - cauza in care procurorii insista sa-l acuze pe Vosganian de mai multe infractiuni: constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare. " Pana nu se prezinta probe noi, eu consider ca ceea ce se intampla cu mine nu e justitie, e vanatoare", si-a strigat Vosganian disperarea, ieri, in plenul Senatului.

10 miliarde de euro pentru un Premier League cu Leo Messi si Cristiano Ronaldo?!

Fotbalul se intoarce la origini, in tara care l-a inventat. Premier League este pe cale sa devina supercampionatul in care joaca "crème de la crème": Lionel Messi si Cristiano Ronaldo vor fi marile lovituri pregatite la vara de cluburile engleze. Licitatia pentru drepturile tv ale primei ligi de fotbal din Anglia s-a incheiat cu un rezultat care l-a facut pana si pe seful Premier League, Richard Scudamore, sa exclame: "Oh, nu ma asteptam la asta!". Televiziunile Sky Sports si BT Sport au castigat transmiterea urmatoarelor trei sezoane pentru (2016-2017, 2017-2018 si 2018-2019) pentru suma de 5,13 miliarde de lire sterline (7,14 miliarde de euro)! La un simplu calcul, reiese ca fiecare partida care va fi transmisa "live" din vara încolo va costa 13,7 milioane de euro. In total, campionatul Angliei si-a vândut imaginea pe aproape 10 miliarde, un record absolut pentru istoria fotbalului.

PUTEREA

Alina Petre, şefa Direcţiei de Control Antifraudă Bucureşti, somata public să spună adevărul

Alina Petre este şefa Direcţiei de Control Antifraudă Bucureşti. Înainte de a fi "câştigat" acest fotoliu extrem de important în ANAF-ul condus magistral de Gelu Diaconu, Alina Petre s-a ocupat cu administrarea şi elaborarea strategiilor pe termen lung la celebra firmă de evaziune fiscală Avicola Mihăileşti. La Antifraudă, şeful lui Alina Petre a fost, până de curând, Claudiu Codrea - eliminat din schemă de premierul Victor Ponta. Codrea a fost şeful Direcţiei Regionale Antifraudă Bucureşti şi a mai fost "partener de afaceri" cu arestata Alina Bica, ex-şefa DIICOT. Alina Petre este solicitata să ne precizeze dacă s-a stabilit vreun prejudiciu în baza facturii fiscale MFT-2 din 31.02.2014 emisă de SC Microfruits SRL pentru SC Ecomira Solutions SRL în valoare de 1.054.919,90 lei

ANAF habar n-are de milioanele "pitite" în Elveţia

Fiscul local a avut, miercuri, prima reacţie după declanşarea scandalului banilor ascunşi de persoane cu cetăţenie română, sau care ar avea legătură cu România, în băncile elveţiene. Eugen Şerban, şeful Direcţiei Verificări Fiscale, afirmă că ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală) nu are informaţii oficiale despre conturile bancare din străinătate ale românilor bogaţi, însă este interesată de obţinerea acestora, dacă sunt disponibile la nivelul agenţiilor fiscale din alte state. HSBC Private Bank, filiala eleveţiană a băncii britanice HSBC (a doua cea mai mare bancă din lume), a obţinut profituri importante din administrarea unor conturi secrete de peste 100 miliarde de dolari ale unor organizaţii criminale, traficanţi de arme şi diamante, lista deponenţilor incluzând şi familii regale şi miliardari influenţi.

ROMANIA LIBERA

Viitoarea lege a alegerilor, la cheremul PSD

Comisia parlamentară de elaborare a legilor electorale a decis să ­adopte principiul potrivit căruia numărul parlamentarilor care vor fi aleşi în viitoarea legislatură să fie unul fix, dar mai mic decât cel din actuala legislatură. Totodată, membrii comisiei au mai stabilit ca sistemul electoral să fie acelaşi pentru alegerile celor două Camere. Membrii comisiei au mai căzut de acord şi asupra duratei campaniei electorale, care va fi de 30 de zile, dar şi asupra pragului electoral, care se va menţine la 5%. Deciziile se referă la principiile fundamentale ale legislaţiei electorale, iar adoptarea lor s-a făcut cu două treimi din voturile membrilor comisiei, adică 10 din 15. Din cei 15 ­membri, nouă sunt din coaliţia majoritară - şase de la PSD, doi de la UNPR, unul de la Minorităţi. Unul provine de la UDMR, iar cinci din noul PNL. Pentru a avea 10 voturi, PSD trebuie să obţină şi sprijinul UDMR.

Secretele negustorilor de diamante

Operaţiunea SwissLeaks, lansată de Le Monde şi alte media internaţionale, reprezintă cea mai mare dezvăluire de date bancare din istorie. Fişierele sustrase de Hervé Falciani relevă, printre altele, relaţiile băncii HSBC cu marea crimă organizată sau faptul că seifurile ei au ascuns banii elitei mondiale a negustorilor de diamante. Le Monde se întreabă dacă se putea găsi un loc mai bun pentru atragerea negustorilor de diamante? La stânga, de-a lungul cheului, sediile luxoase din Geneva, unde în fiecare toamnă au loc licitaţiile celor mai scumpe diamante de pe planetă. La dreapta, impozantele imobile ce domină lacul, unde câţiva "baroni" ai pietrelor preţioase - Laurence Graff, Benny Steinmetz - îşi au reşedinţele oficiale. Printre ele, sediile HSBC Elveţia, în prezent goale, care îşi primeau deponenţii din domeniul diamantelor în spaţii decorate cu coloane şi lemn de esenţe preţioase.

ZIARUL FINANCIAR

Dedeman vrea să îşi înfigă steagul lângă suedezii de la IKEA, în nordul Capitalei

Compania de bricolaj Dedeman, controlată de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl din Bacău, vrea să îşi înfigă steagul albastru-portocaliu lângă magazinul IKEA din nordul Capitalei, de pe şoseaua Bucureşti - Ploieşti, cel mai circulat drum din România, unde este pe punctul de a cumpăra un teren de până la cinci hectare pentru un preţ de peste 15 mil. euro. Fraţii Pavăl caută de mai mulţi ani să bifeze pe harta extinderii nordul Ca­pitalei, zona cu cea mai mare putere de cumpărare din Bucureşti şi din ţară, iar în prezent aşteaptă ca Sorin Avra­mescu, proprietarul firmei Aviaţia Utili­tară, să obţină autorizaţia de construire pentru realizarea unui magazin ce va fi situat între magazinul IKEA şi aeroportul Aurel Vlaicu. Aviaţia Utilitară şi-a anunţat în toamna anului trecut intenţia de a vinde o suprafaţă de teren de aproximativ 50.000 de metri pătraţi, situată pe şoseaua Bucureşti - Ploieşti, la numărul 40A, preţul minim de vânzare fiind de 313 euro/mp plus TVA.

Enel aşteaptă ofertele angajante pentru operaţiunile din România scoase la vânzare până la finalul lunii martie

Termenul pentru depunerea ofertelor angajante pentru activele de distribuţie şi furnizare a energiei elec­trice pe care italienii de la Enel le-au scos la vânzare în România ar fi sfâşitul lunii martie, afirmă surse apro­piate procesului, aceasta fiind una dintre cele mai aşteptate tranzacţii din domeniul energetic în 2015. Potrivit aceloraşi surse, chinezii de la State Grid Corporation of China s-ar fi retras din cursă. În iulie, italienii de la Enel, care prin intermediul proceselor de privatizare au devenit cel mai mare distribuitor privat de energie din România, cu o bază de clienţi de 2,6 milioane de consumatori în Muntenia Sud, Banat şi Dobrogea, un business de peste un miliard de euro şi un profit operaţional de 289 de milioane de euro în 2013, au anunţat că vor să iasă de pe piaţa locală într-un efort de a-şi reduce datoriile la nivel de grup.

Dezastru pe piaţa valutară: tranzacţiile s-au prăbuşit la minimul ultimilor opt ani

Piaţa valutară de la Bucureşti a încheiat luna ianuarie cu un volum de tranzacţii de aproximativ 25 miliarde de euro, adică o medie zilnică de 1,3 mld. euro, ceea ce înseamnă o scădere de aproape 30% comparativ cu ianuarie 2013, potrivit datelor agregate de BNR. Aceasta a fost cea mai slabă lună ianuarie din ultimii opt ani din punctul de vedere al tranzacţiilor valutare. Situaţia din ianuarie confirmă practic o tendinţă vizibilă şi în 2014. Tranzacţiile de pe piaţa valutară scăzuseră cu echivalentul a 25 mld. euro anul trecut, situaţie pusă pe seama apetitului mai redus al speculatorilor străini în contextul reducerii dezechilibrelor macroeconomice. La prima vedere, prăbuşirea activităţii pe piaţa valutară pare paradoxală având în vedere nivelul record al exporturilor şi importurilor atins anul trecut. Nu există însă date privind structura pieţei valutare pe tipuri de tranzacţii (comerciale sau speculative), dar analiştii cred că doar o mică parte din banii din exporturi ajung pe piaţa valutară.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb