REVISTA PRESEI 12.06.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 12 iunie 2015

ADEVARUL

STRATFOR: Campania anticorupţie alungă influenţa Rusiei din România

"Decizia DNA de a lansa o investigaţie asupra premierului Victor Ponta este rezultatul unei campanii interne realizată în concert cu strategia geopolitică a Occidentului". Aşa începe o analiză Stratfor care pune în balanţă poziţia geopolitică a României în contextul conflictului din Ucraina faţă de problemele interne de la Bucureşti. "Investind în ţări precum România, guvernele Occidentale câştigă o influenţă semnificativă atunci când vine vorba de luarea unor decizii în politica externă regională. În acelaşi timp, un nivel redus de corupţie înseamnă că figurile publice cheie sunt mai puţin vulnerabile în a fi mituite sau supuse presiunilor. Asta reduce capacitatea unor guverne externe, precum cel al Rusiei, de a câştiga un ascendent asupra anumitor politicieni sau oameni cu influenţă în domeniul economic. Aceste imperative occidentale contribuie la o schimbare instituţională în România", se arată în introducerea analizei Stratfor.

Liberalizarea gazelor va dura până în 2021

Liberalizarea preţului la gaze se va face până în 2021, urmând ca din anul 2018 autorităţile să reevalueze condiţiile de piaţă şi preţurile din Europa, pentru a decide dacă preţurile vor continua în mod reglementat până în anul 2021sau vor fi stabilite în mod liber, pe piaţă, potrivit noului calendar agreat de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional. Documentul a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Energiei. În luna iulie a acestui an, preţul gazelor va creşte de la 53 de lei/MWh la 60 lei/MWh, urmând ca apoi preţul să urce cu câte 6 lei anual: la 66 lei/MWh în 2016, la 72 lei/MWh lei în 2017 şi la 78 lei/MWh în 2018. Pentru anul 2021 estimarea este de 90 de lei/MWh. România s-a angajat încă din 2011 faţă de Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional să elimine preţurile reglementate în sectorul gazelor şi energie electrică. Piaţa de gaze a fost liberalizată pentru companii în 1 ianuarie 2014, astfel că în prezent doar populaţia mai primeşte gaze la preţuri reglementate.

Gabriel Oprea, la Adevărul Live: O susţin total pe Laura Codruţa Kovesi

Gabriel Oprea, preşedinte UNPR şi vicepremier, a declarat, la Adevărul Live, că o sprijină pe Laura Codruţa Kovesi pentru încă un mandat în fruntea DNA, deoarece instituţia pe care o conduce este "un etalon la Bruxelles". Gabriel Oprea a anunţat care va fi poziţia parlamentarilor UNPR faţă de moţiunea de cenzură a PNL şi a povestit de ce a plecat de la MAI, în 2009, după numai câteva zile. "Ce fac mâine la moţiune? Am spus ce fac mâine. Sunt într-o coaliţie de guvernare, sunt un om serios, sunt un om care mi-am dat cuvântul şi cred că Guvernul României este un guvern bun, din care fac şi eu parte. Fac şi eu parte dintr-o echipă."

Din nou, România pe agenda de sancţiuni a UE?

Exact ca in 2015, avem toate ingredientele unei situaţii privită la Bruxelles drept complet atipică şi contrară tuturor principiilor privind execuţia unei bune guvernări şi transmiţând un mesaj de profundă instabilitate instituţională: preşedintele îi cere demisia prim-ministrului pe motive de corupţie, acesta refuză să şi-o dea, apărat de zidul de netrecut al majorităţii sale parlamentare, care nu aprobă declanşarea anchetei penale, preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este trimisă să înveţe meserie de către preşedintele Senatului, omul doi în stat, arestările de politicieni merg pe bandă rulantă cu dovezi din ce în ce mai spectaculoase de corupţie cvasigeneralizată a unei clase politice prezentată drept profund coruptă şi imposibil de reformat. Criza din Romania se suprapune aproape perfect cu cea, , la fel de profundă, a relaţiei dintre Ungaria şi instituţiile europene.

Lovitura după lovitura pentru Blatter! Parlamentul European cere înlocuirea sa IMEDIATA

Scandalul de la FIFA continua. Chiar daca a anunţat ca va renunţa la funcţia de preşedinte, la doar doua zile după ce a obţinut un nou mandat, Blatter continua sa se afle in fruntea Forului International pana la organizarea unor noi alegeri. Acest lucru nu este însă pe placul lui Platini si a UEFA, dar nici a Parlamentului European. Implicata intr-un scandal "monstru" de corupţie, FIFA are nevoie de reforme urgente, spun politicienii de la Strasbourg, care au votat ieri o rezoluţie prin care se cere înlocuirea imediata a lui Blatter. Parlamentul European a adoptat rezoluţia cu o majoritate covârşitoare de voturi si cere înlocuirea imediata a lui Sepp Blatter, "pentru a fi realizate reformele urgente necesare Forului Fotbalistic Mondial (FIFA)", după cum se arata intr-un comunicat.

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu David Cameron la Bruxelles

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit joi, la Bruxelles, cu premierul britanic David Cameron, cei doi lideri discutând despre libertatea de mişcare din interiorul UE. Totdată, şeful statului a apreciat că Marea Britanie nu trebuie să iasă din UE. Şeful statului a participat miercuri şi joi la Summit-ul UE-CELAC, "o evaluare a stadiului actual al parteneriatului dintre Uniunea Europeană - ţările Americii Latine şi Caraibi", care a avut loc la Bruxelles. Cele trei mari obiective pe care România le-a susţinut la Summit au fost: consolidarea dialogului politic, dezvoltarea legăturilor economice, cooperare extinsă.

Ungaria va rămâne fără drept de vot în Consiliul European dacă reintroduce pedeapsa cu moartea

Ungaria poate rămâne fără drept de vot în Consiliul European în cazul reinstaurării pedepsei cu moartea, deoarce un astfel de demers ar încălca tratatele UE şi Carta Drepturilor Fundamentale, explică o rezoluţie votată miercuri, potrivit unui comunicat oficial. Reinstaurarea pedepsei cu moartea în Ungaria ar încălca tratatele UE şi Carta Drepturilor Fundamentale, iar modul în care Guvernul de la Budapesta a formulat o consultare publică pe tema imigraţiei este "profund eronat, părtinitor şi dezechilibrat", afirmă rezoluţia. Rezoluţia redactată după dezbaterea din 19 mai în şedinţă plenară în prezenţa premierului ungar Viktor Orban şi a prim-vicepreşedintelui CE Frans Timmermans, europarlamentarii au condamnat declaraţiile repetate ale lui Orban privind posibila reintroducere a pedepsei cu moartea în Ungaria şi au subliniat datoria premierului de a "conduce prin puterea exemplului".

În sfârşit: Ministerul Energiei scoate la licitaţie pachetul de 26,7% din acţiunile Rompetrol Rafinare

Ministerul Energiei va vinde 26,69% din tilurile Rompetrol Rafinare, la un preţ minim de 200 de milioane de dolari, acţionarul majoritar al companiei, KMG International, având drept de preemţiune asupra acestei participaţii. În acest sens, instituţia a elaborat un proiect de HG, lansat în dezbatere publică. Vânzarea se va realiza prin "derularea unei proceduri de vânzare prin licitaţie cu acordarea dreptului de preferinţă acţionarului majoritar al societăţii", KMG International NV, pentru achiziţionarea întregului pachet de acţiuni, se arată proiectul de act legislativ. Statul va rămâne, după această operaţiune, cu 18% din acţiunile companiei.

BANCHERUL

Cum si-a bătut joc de un client Raiffeisen Bank, luându-i toţi banii de pe cardul de salariu

Un client al Raiffeisen Bank s-a plâns pe site-ul Reclamatiibanci.ro, dedicat rezolvării problemelor clienţilor băncilor si educaţiei financiare, ca banca i-a luat toţi banii de pe cardul de salariu, fără sa-l anunţe si fără sa-i ofere nicio explicaţie. Iar când omul a întrebat funcţionarul de la ghişeul băncii care este motivul pentru care nu poate sa intre in posesia propriilor bani, acesta i-a spus, pur si simplu, ca nu ştie. Conform plângerii acestuia: este vorba de o restanta pe care acesta o avea la un credit, iar pentru ca nu si-a putut plăti la timp ratele, a ajuns sa fie executat silit, iar contul poprit, prin intermediul unui executor judecătoresc. După cum se ştie, legea (Codul de procedura civila) spune ca veniturile din salarii se pot retine in cuantum de cel mult o treime lunar pentru achitarea datoriei.

Inflaţia aproape s-a dublat in mai, de la 0,7% la 1,2%; de vina sunt scumpirile la fructe proaspete si cartofi

Institutul de statistica a anunţat ca inflaţia anuala a urcat de la 0,7% in aprilie la 1,2% in mai, creşterea lunara a preturilor fiind de 0,5%, in principal din cauza scumpirilor legumelor si fructelor proaspete, probabil primele efecte ale secetei care se extinde. Analiştii se aşteptau la o inflaţie anuala de doar 0,8%. Avansul preturilor in mai au fost determina si de deprecierea leului fata de euro cu 0,68%, precum si de scumpirea carburanţilor cu 1,3%. Inflaţia din luna mai, de 1,2%, a urcat semnificativ si peste prognoza BNR pentru al doilea trimestru al anului, de -0,9%, aşadar cu 2,1 puncte procentuale in minus, ceea ce înseamnă ca estimarea băncii centrale cu privire la inflaţie ar putea avea o eroare destul de mare. Dar probabil ca BNR se bazează pe efectele reducerii TVA la alimente de la 24% la doar 9% de la 1 iunie, ceea ce ar putea determina reducerea substanţiala a inflaţiei.

CURENTUL

Licitaţie fără concurenţă la Consiliul Concurenţei

Recent, Consiliul Concurenţei a lansat licitaţia: achiziţia de echipamente şi licenţe informatice necesare pentru dezvoltarea, implementarea şi exploatarea unei baze de date interactive unice a măsurilor de ajutor de stat şi de minimis din România (BD RegAS). Licitaţia este lansată pe proiectul cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin programul operaţional de asistenţă tehnică 2007-2013 sub titlul "Crearea unui mecanism care să asigure o mai bună monitorizare şi control al ajutoarelor de stat acordate în România", Cod SMIS 50633. Lăudabilă iniţiativa. Cu toţii vrem să cheltuim banii europeni cu folos. Licitaţia aceasta are însă o singură problemă: este pregătită doar pentru LENOVO, respectiv pentru partenerii LENOVO. Chiar dacă vor participa mai mulţi parteneri LENOVO, licitaţia va fi câştigată de partenerul preferat de producător care va avea oferta cea mai bună.

Minerul Gabriela Firea: PSD amână confruntarea pe stradă cu PNL

La 25 de ani de la mineriadă, PSD programase o contramanifestaţie la mitingul anunţat de PNL pentru vineri, 12 iunie. PNL a anulat manifestaţia ieri, anunţând că nu vor să dea naştere unei noi mineriade. Ieri, purtătorul de cuvânt al PSD (aşa se masculinizează ea când semnează comunicatele), Gabriela Firea, a anunţat că social-democraţii anulează mitingul care urma să aibă loc vineri, când Parlamentul dezbate şi votează moţiunea de cenzură, după ce PNL a renunţat la manifestaţia din aceeaşi zi. "Ne-am gândit că, în momentul în care Opoziţia a anunţat că renunţă la miting, putem să facem şi noi un gest similar, în sensul de a ne întâlni în teritoriu şi la o proximă ocazie şi în Bucureşti. Iar moţiunea, aşa cum a declarat şi premierul, să se dezbată şi să se voteze în Parlament", a explicat Firea, joi, într-o intervenţie la B1 TV. Preşedintele PSD, Victor Ponta a explicat cum se va întâmpla: "scot ei o mie de oameni la miting, noi scoatem zece mii, scot ei zece mii, noi scoatem o sută de mii".

Demisie - de Tia Serbanescu

Premierul Ponta a dat iar lovitura: presa internaţională scrie despre el, ambasadele străine dau comunicate iar P.E. a organizat o dezbatere pe marginea cazului său. Important e că se vorbeşte despre Ponta şi despre România. Faptul că se vorbeşte de rău contează mai puţin. Astăzi lumea ne cunoaşte: Ponta zice, penal zice. Cu ocazia acestui succes răsunător în lupta anti justiţie, premierul a făcut cinste: a şters datoriile Institutului Cantacuzino, a scăzut TVA şi la berea la halbă (să simtă şi omul de rând că i-a crescut alcoolemia odată cu economia) şi dă ajutor de stat (15 mil. euro) televiziunilor şi radiourilor - pe criterii şi condiţii stabilite ulterior. Condiţiile vor fi cât se poate de simple: să sprijine guvernul Ponta, să laude PSD, să-l înjure pe Băsescu şi să atace DNA, ÎCCJ şi CCR. Aşa că la Cameră, Comisia Juridică vrea reluarea votului din 2010 de la numirea judecătorului Ştefan Minea (propus de PDL) - fiindcă PSD are majoritatea parlamentară şi poate să-l respingă după cinci ani. N-am putea relua şi votul de la prezidenţialele din '90? Poate câştigă Raţiu.

CURIERUL NATIONAL

Merkel către Tsipras: Este timpul să lăsăm discuţiile şi să acţionăm

Cancelarul german Angela Merkel i-a spus prim-ministrului grec Alexis Tsipras că e timpul să susţină intenţiile sale bune cu acţiunea politică necesară pentru a elibera ajutorul Greciei. Cu sistemul bancar al ţării la marginea prăpastiei, acţiunea defensivă a lui Tsipras intră pe ultima sută de metri, iar creditorii Greciei vin în întâmpinarea prim-ministrului cu un pachet de reforme economice pentru a aduce finanţele ţării pe drumul cel bun. Pe parcursul a două ore de discuţii la Bruxelles, care au început miercuri seara şi care l-au inclus, de asemenea, pe preşedintele francez Francois Hollande, Tsipras a declarat că guvernul său va lucra cu "o intensitate şi mai mare" pentru a găsi un acord, a menţionat un purtător de cuvânt al guvernului german într-o declaraţie prin e-mail. Discuţiile au avut loc într-o "atmosferă constructivă", a mai adăugat purtătorul de cuvânt, potrivit Bloomberg. "Dorinţa este de a coopera cu cele trei instituţii, acum este doar o chestiune de a acţiona asupra acestui lucru", a declarat reporterilor, joi, Angela Merkel.

Când se prescriu creditele neplătite

Dacă banca nu a demarat procedurile pentru recuperarea restanţelor, creditele neplătite se prescriu în 3 ani de la ultima plată voluntară. Dreptul băncii de a cere executarea silită se naşte fie conform contractului, fie la 60 de zile de la plata ultimei rate lunare. Băncile folosesc adesea tertipuri în instanţă, prezentând extrase de cont din care reies tranzacţii de câţiva lei - comisioane de administrare extrase forţat din contul împrumutatului Puţini împrumutaţi aflaţi în dificultate financiară ştiu că în Codul de procedură civilă există un articol clar privind prescripţia creditelor bancare, acesta putând fi invocat însă doar în situaţia în care instituţiile financiare nu au efectuat niciun demers pentru recuperarea sumelor restante.

Alibaba invită întreprinderile mici din SUA pe piaţa chineză

Jack Ma, fondatorul şi directorul executiv al gigantului de e-commerce Alibaba, a extins săptămâna aceasta invitaţia întreprinderilor mici americane să folosească site-ul său de e-commerce ca o modalitate de a vinde produsele lor în China. "Strategia noastră este de a ajuta afacerile mici din SUA să pătrundă pe piaţa din China şi să îşi vândă produsele în China, prin cele mai eficiente moduri", a declarat Ma într-un discurs găzduit de Clubul Economic din New York, potrivit ChinaDaily. "Noi nu suntem aici pentru a concura", a spus el, adăugând că Alibaba poate împuternici întreprinderile mici americane cu trafic online, sistem de plată şi sistem logistic pentru a-şi vinde bunurile lor cu uşurinţă către clasa de mijloc aflată în creştere din China. "Clasa de mijloc a Chinei de astăzi este egală ca mărime cu întreaga populaţie a SUA şi este aşteptată se se dubleze în termen de 7 ani.

Zeci de foşti şi actuali parlamentari şi-au angajat rudele la cabinetele parlamentare încălcând legea

Angajarea rudelor de către parlamentari reprezintă un conflict de interese pentru care mai mulţi parlamentari au fost condamnaţi deja definitiv fie la amende penale, fie la închisoare cu suspendare, informează B1.ro. Camera Deputaţilor sancţionează aceste încălcări ale legii cu tăierea unui procent din indemnizaţie pe o perioadă de 3 luni. Stiripesurse.ro prezintă lista parlamentarilor care în legislaturile 2004-2008 şi 2008-2012 şi-au angajat rudele în funcţii publice.

ANAF rambursează TVA de peste 1,2 mld. lei

Agenţia Naţiona­lă de Administrare Fiscală (ANAF) rambursează, în luna iunie, TVA în valoare de 1.208,17 mili­oane de lei. "În selecţia lunii iunie 2015 au fost cuprinse, în ordinea vechimii, toate deconturile de TVA, soluţionate prin decizii de rambursare înregistrate în baza de date până la 23.04.2015, excepţie făcând deconturile de TVA aferen­te operaţiunilor de import soluţionate până la 25.05.2015", se arată într-un comunicat al ANAF. Deconturile de TVA au fost organizate astfel: Deconturi cu compensare şi restituire care totalizează 1.026,71 mil. lei, din care se compensează suma de 39,89 mil.lei şi se restituie suma de 986,82 mil. lei; Deconturi cu compensare integrală în valoare de 90,73 mil. lei; Deconturi cu compensare parţială: 90,73 mil. lei, (suma de 1.004,66 mil. lei va fi restituită în perioada următoare).

Schimbare de macaz şi viteză la BCF

De la 1 iunie 2015, Banca Comercială Feroviara este condusă oficial de Directorul General Adjunct Ioan Mihail Anca, care a preluat atribuţiile de Director General. Ioan Mihail Anca are o experienţă de peste 30 ani în sistemul bancar, din care peste 16 ani la conducerea unei bănci comerciale. A fost membru fondator şi primul preşedinte al CA şi CEO al Băncii Comerciale West Bank, actuala Intesa Sanpaolo Bank Romania. Anca a mai ocupat în această perioadă funcţia de Vicepreşedinte şi Director General Adjunct, iar din mai 2009 şi până în octombrie 2012 a deţinut funcţia de CEO al Băncii Comerciale C.R.Firenze Romania, instituţie care a fuzionat în septembrie 2012 cu Intesa Sanpaolo Bank Romania. Din octombrie 2012 şi până în mai 2014, a ocupat funcţia de Prim Director General Adjunct - Chief Workout Officer, în Intesa Sanpaolo Bank Romania, fiind singurul conducător de origine română din conducerea executivă a băncii.

EVENIMENTUL ZILEI

Libertatea Cămătarilor se negociază în Dubai

În jurul avocatei Luiza Gabriela Dragne s-a constituit o reţea care, contra unor sume importante de bani, aranja procese. Clienţii reţelei erau interlopi cunoscuţi din Capitală, traficanţi de droguri periculoşi şi cămătari violenţi, potrivit referatului DNA. Dragne se lăuda cu relaţii la nivelul Tribunalului şi al Curţii de Apel Bucureşti, în joc fiind eliberarea cămătarului Florin Udilă, a fraţilor Ioan şi Vasile Balint, cunoscuţi ca Sile şi Nuţu Cămătaru, şi a doi escroci, acuzaţi de mai multe înşelăciuni în valoare de milioane de euro. În acest moment, Udilă este cercetat sub control judiciar, fraţii Balint sunt liberi iar procesele evazioniştilor se judecă, pe fond. În iunie anul trecut, procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de avocata Luiza Dragne, după ce aceasta a cerut 50.000 de euro pentru a schimba arestul preventiv cu cel la domiciliu, în cazul lui Sile Cămătaru. Avocata se lăuda că este apărătorul tuturor cămătarilor.

Directorul Hidro Prahova, Adrian Semcu, judecat în LIBERTATE

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, joi seara, propunerea DNA de arestare preventivă a directorului general al SC Hidro Prahova, Adrian Semcu, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova. Acesta va sta în arest la domiciliu. Tot în arest la domiciliu va sta şi Gheorghe Boeru, reprezentant al SC Romair Consulting SRL, însă decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi contestată de procurori. Adrian Semcu a fost reţinut miercuri de procurorii anticorupţie, fiind acuzat de trafic de influenţă, în timp ce Gheorghe Boeru este acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă şi evaziune fiscală.

Monica Macovei a câştigat definitiv procesul intentat lui Dan Şova pentru calomnie

Monica Macovei a câştigat, prin decizie definitivă şi irevocabilă, procesul intentat lui Dan Şova, pentru calomnie, în dosarul în care europarlamentarul l-a acuzat pe senator de calomnie, pentru că el a susţinut că tatăl acesteia ar fi fost "general de Securitate" şi "şeful Securităţii Giurgiu". Decizia a fost luată miercuri de instanţa supremă şi este irevocabilă. Prin hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost menţinută sentinţa Curţii de Apel Bucureşti, din 19 decembrie 2014. Europarlamentarul Monica Macovei, împreună cu mama ei, l-a acţionat în judecată, în 18 septembrie 2012, pe Dan Şova pentru "afirmaţiile mincinoase" pe care le-a făcut la adresa tatălui ei,Vasile R. Gherghescu. Aceasta susţinea că declaraţiile fostului ministru au prejudiciat atât demnitatea şi imaginea ei, pe cea a mamei sale, Silvia Gherghescu, cât şi memoria tatalui său.

In 2014 a fost afacerista de succes, apoi Elena Udrea a ajuns in arest!

In 2013, an in care procurorii nu se interesau de soarta Elenei Udrea, politiciana s-a lansat in afaceri. Si nu una, ci in trei deodată, cu domenii de activităţi diferite. Iar, anul trecut, toate au mers "beton". După ce a divorţat de Dorin Cocos, Elena Udrea s-a lansat in afaceri si nu in unele mici si uşoare. Firmele sale, sau unde este acţionar, sunt in agricultura, industria hoteliera si depozitare si transport de marfa pe cai ferate. In total, cele trei firme au înregistrat anul trecut profit de circa 500.000 de euro. In februarie 2015, Elena Udrea avea sa ajungă in arest, iar procurorii DNA au instituit sechestru asigurator asupra mai multor terenuri si imobile, dar si asupra unor pârţi sociale deţinute de aceasta.

Lovitură grea pentru băieţii deştepţi din energie: Hidroelectrica a câştigat şi ultimul litigiu

Tribunalul Bucuresti a respins contestaţia traderului de energie Alpiq Romindustries împotriva măsurii Administratorului judiciar EURO INSOL de denunţare a contractului de vânzare energie electrică dintre Hidroelectrica şi Alpiq Romindustries. Judecătorii au obligat contestatorul să suporte şi cheltuielile de judecată, informează Hidroelectrica. La acest moment, toate contestaţiile traderilor de energie împotriva măsurii denunţării contractelor au fost respinse de catre Tribunalul Bucureşti, potrivit oficialilor companiei. Valorificând la preţul pieţei cantitatea de energie disponibilizată din contractele cu băieţii deştepţi, Hidroelectrica a realizat în perioada septembrie 2012- decembrie 2014 venituri suplimentare de aproximativ 230 milioane euro.

JURNALUL NATIONAL

Mesajul din spatele limbajului diplomatic

Votul din Camera Deputaţilor privind avizarea urmăririi penale a lui Victor Ponta a generat o serie întreagă de reacţii ale ambasadelor la Bucureşti ale unor state străine importante. Dincolo de formulările diplomatice se întrevăd avertismente dure pentru politicienii de la Bucureşti, ce pot duce şi la reacţii adverse faţă de Uniunea Europeană. Nicio ambasadă nu s-a încumetat să se pronunţe asupra acuzaţiilor aduse primului-ministru de către DNA înainte de votul din Parlament, însă reacţiile au venit în valuri după votul de marţi, iar nemulţumirea faţă de rezultat străbate printre rânduri. Reacţiile intră deja într-o tradiţie începută de la suspendarea din 2012 a lui Traian Băsescu, atunci când furia populară împotriva acestuia a avut drept corolar apariţia unui curent eurosceptic printre românii până atunci covârşitor proeuropeni.

Seceta a pârjolit jumătate din recoltele de grâu. Autorităţile stau la umbră

Înainte de 1990, în România se irigau 3,2 milioane de hectare de teren. Acum de-abia dacă se mai irigă 400.000 de hectare. Strategiile în domeniul irigaţiilor pe care toate guvernele post-decembriste ni le-au fluturat au fost din start maculatură bună de dat la topit. Toate au ignorat faptul că marea agricultură este una de subzistenţă, iar aceasta nu poate suporta costurile înfiinţării unor sisteme de irigaţii moderne. Trebuia început cu comasarea terenurilor. Agricultorii din Moldova şi Oltenia se confruntă cu o situaţie disperată. Din cauza secetei, la cultura de grâu, pierderile sunt deja de peste 50%. Ceea ce a rămas în câmp va fi recoltat mai devreme cu trei săptămâni. Culturile de primăvară sunt şi ele afectate de lipsa apei în proporţie de 20%. Daniel Ciobanu, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Producătorilor Agricoli pe zona Bacăului, spune că au mai trecut prin situaţii la fel de dificile.

NATIONAL

Viorel si Andrei Hrebenciuc deblochează marile dosare de corupţie

Hrebenciuc junior a spart gheata si a capitulat fără condiţii in fata procurorilor Laurei Codruţa Kovesi. Cărora le-a recunoscut, in scris, tot ce au vrut aceştia de la el. Drept urmare, este primul nume mare anchetat de DNA care a acceptat sa se "spovedească", cerând in schimb sa fie judecat prin procedura simplificata. Gestul fara precedent al juniorului va fi urmat, in cel mai scurt timp, si de tatăl acestuia, care deja se afla in negocieri avansate pentru a semna, la rândul sau, un acord de recunoaştere a vinovăţiei. De altfel, se pare ca acesta aşteaptă doar data de 23 iunie, când magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie si Justiţie vor decide daca ii vor acorda sau nu clementa prevăzută de prevederile noului Cod penal "pocăitului" Andrei Hrebenciuc. Iar daca seniorul va face si el imediat acest pas, cum de altfel a si promis, atunci justiţia se va putea pronunţa pe banda rulanta in marile cazuri de corupţie.

Sebastian Ghiţă, "mogulul" licitaţiilor de la Hidro Prahova

Deputatul Sebastian Ghiţă, urmărit penal in dosarul lui Iulian Hertanu, se lauda ca "face jocurile" si ca "împarte tot", oamenii de afaceri din zona fiind la curent cu faptul ca el ar fi împărţit licitaţiile din cadrul proiectului pe fonduri europene derulat de Hidro Prahova. Dezvăluirile se regăsesc in dosarul in care au fost reţinuţi, miercuri seara, directorul general al SC Hidro Prahova, Adrian Semcu, si Gheorghe Boeru, patronul Romair Consulting. Potrivit anchetatorilor, in interceptările conversaţiilor purtate de Adrian Semcu se menţionează ca era "bătălie" pe licitaţiile Hidro Prahova din cadrul proiectului de "Reabilitare si modernizare a sistemelor de apa si canalizare din judeţul Prahova", derulat pe fonduri europene, iar Sebastian Ghiţă, care este numit "mogulul", ar fi cel care le-a "împărţit".

PUTEREA

CE demarează procedura de infringement împotriva României din cauza unor proiecte din Munţii Făgăraş

Comisia Europeană a anunţat că demarează procedura de infringement împotriva României din cauza proiectelor de microhidrocentrale de pe râurile Dejani-Lupşa şi Vistişoara de pe versantul nordic al Munţilor Făgăraş. Procedura vizează şi proiectele distructive de pe versantul sudic al Munţilor Făgăraş - cele de pe râurile Capra şi Buda. Confirmarea Comisiei vine la un an şi jumătate după ce WWF a depus două plângeri oficiale la Comisie, semnalând o serie de încălcări sistemice ale legislaţiei europene şi naţionale privind apa şi biodiversitatea, în ce priveşte autorizarea construcţiilor şi amplasarea lor în arii protejate de interes european (Natura 2000). Demararea unei astfel de proceduri urmează unor demersuri de lungă durată ale Comisiei în urma cărora România nu a făcut modificările legislative necesare pentru soluţionarea problemelor.

Eures. 341 locuri de muncă vacante în Uniunea Europeană

Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă prin intermediul reţelei EURES România 341 locuri de muncă vacante. Republica Cehă solicită 50 lucrători în producţie; 50 operatori; 30 operatori (autoclave/asamblori etc.), Germania - 50 asistenţi medicali generalişti; 15 factori poştali; 10 agenţi de pază, Suedia - 20 femei de serviciu; 15 vopsitori auto etc., Marea Britanie - 20 îngrijitor persoane; 1 asistent medical; 1 infirmier; Irlanda - 10 muncitori necalificaţi; Austria - 1 programator software; 1 inginer electrotehnist în energie etc., Norvegia - 2 bucătari preparate indiene, Olanda - 1 operator CNC, Danemarca - 1 medic specialist în patologie chirurgicală. Persoanele interesate pot accesa www.eures.anofm.ro, sau se pot prezenta la sediul agenţiei judeţene pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu sau reşedinţă, unde consilierul EURES îi poate îndruma.

ROMANIA LIBERA

Drumul european care nu va fi gata niciodată

Şoseaua care traversează sudul României este un adevărat pericol pentru şoferi: porţiuni întregi sunt pline de gropi, zeci de kilometri sunt reabilitaţi pe o singură bandă, iar indicatoarele rutiere se fură. Lucrările de reabilitare la una dintre cele mai importante şosele din România - pe acest traseu se ajunge de la Bucureşti inclusiv la baza militară americană de la Deveselu - au început în 1996, pe vremea când ministru al Transporturilor era Traian Băsescu. Celebrele indicatoare "Aici sunt banii dumneavoastră" au fost amplasate şi în această zonă. Atunci s-au reabilitat doar două tronsoane, apoi în 2000 lucrările au fost abandonate. Şantierul a fost reluat de mai multe ori, dar nu pe toată lungimea din România a drumului, cunoscut şi ca drumul naţional 6, ci doar pe câteva tronsoane. Şi chiar şi aşa acţiunea a fost fără succes.

CIA şi Obama au ignorat scenariul "Califatului"?

Un raport exploziv desecretizat, alcătuit de serviciile secrete ale Pentagonului, dezvăluie că în august 2012 experţii au avertizat asupra formării unui califat islamic în estul Siriei. Cotidianul Le Monde arată că de câteva săptămâni, pe site-uri alternative de informaţii circulă un raport alarmant, furnizat de Pentagon şi Departamentul de Stat american fără ca marile media americane să îi dea o atenţie sprecială. Este vorba de un raport al serviciilor secrete ale Pentagonului care în 2012 dădea alerta privind avântul jihadiştilor în Siria şi în Irak şi posibila formare a unui califat islamic în estul Siriei. Raportul mai subliniază eşecul Administraţiei Obama în gestionarea crizelor siriană şi irakiană, care au dus la naşterea organizaţiei Statul Islamic (SI).

ZIARUL FINANCIAR

Rezultatele financiare ale operatorilor telecom în 2014

Cel mai mare profit net a fost obţinut de Orange, iar cea mai mare creştere a numărului de angajaţi a fost înregistrată de RCS&RDS. Datele de la Finanţe arată că pentru jumătate dintre operatori datoriile au crescut anul trecut. Cele mai mari zece companii din industria locală de comunicaţii au înregistrat anul trecut afaceri de aproximativ 16 mld. lei, iar cei mai mari trei jucători din industrie au rămas aceiaşi ca în ultimii ani: Orange, Vodafone şi Telekom Fix (fostul Romtelecom), arată rezultatele financiare pe 2014 disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Clădirile de birouri din Bucureşti, construite pentru pensionarii nemţi, austrieci şi americani

"Dacă suni un fond de investiţii german, nu îţi mai închide telefonul când îi spui că eşti din Bucureşti." Piaţa modernă de birouri, evaluată la 2,2 milioane de metri pătraţi în Capitală şi la 490.000 de metri pătraţi în principale oraşe din provincie, este la un pas de a redeveni locul de desfăşurare a forţelor pentru investitorii instituţionali străini, inclusiv pentru fondurile de pensii. "Vom vedea tranzacţii anul acesta pe piaţa de birouri. Fonduri germane, americane, austriece vor intra pe piaţa locală dacă «produsele» (clădirile de birouri - n.red.) sunt suficient de mari şi importante", afirmă Robert Neale, fondator şi managing director al unuia dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Capitală, Portland Trust. În prezent Portland Trust are în lucru clădirile de birouri Oregon Park din nordul Capitalei, unde gigantul IT Oracle a închiriat 20.000 de metri pătraţi.

Cinteză, BNR: Sistemul bancar a avut un profit de 800 mil. lei în T1

Profitul la nivelul întregului sistem bancar a ajuns la sfârşitul primului trimestru la 800 mil. lei, iar rezultatul rămâne în teritoriul pozitiv şi în aprilie, a declarat pentru ZF Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR. "Sistemul bancar este stabil, cu o solvabilitate poate prea mare. Rata de solvabilitate a ajuns la 18,6%. Este cazul ca băncile să înceapă să-şi asume riscuri, altfel se vor decapitaliza. Ar cam fi cazul ca băncile să dea drumul la creditare." Creditarea totală s-a menţinut în primul trimestru în teritoriul negativ. Soldul creditelor acordate de bănci populaţiei şi companiilor era la sfârşitul lunii martie de 210 mld. lei (47 mld. euro), în scădere cu peste 3% faţă de aceeaşi perioadă din 2014. Doar primele trei bănci din sistem - BCR, BRD şi Banca Transilvania - au obţinut în T1 profituri nete cu o valoare cumulată de 630 milioane de lei (140 mil. euro), de patru ori peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Există însă în continuare bănci care înregistrează pierderi din cauza provizioanelor sau a prăbuşirii veniturilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb