REVISTA PRESEI 12.09.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 12 septembrie 2016

ADEVARUL

Ce-i aşteaptă pe elevi în noul an şcolar 2016-2017

Aproximativ trei milioane de elevi şi preşcolari încep luni cursurile în peste 18.000 de unităţi de învăţământ, chiar dacă nu toate clădirile au avize sau autorizaţii sanitare sau împotriva incendiilor. Totodată, de luni, intră în vigoare şi Statutul elevului care prevede că aceştia vor putea participa la proteste, vor putea da calificative dascălilor de la clase, dar şi că vor putea fi exmatriculaţi un an în cazul acumulării a peste 40 de absenţe. Din aproximativ trei milioane de elevi care încep cursurile, 370.000 sunt aşteptaţi în instituţii de învăţământ ale căror clădiri nu sunt autorizate nici împotriva incendiului, dar nici sanitar. Pe elevi îi aşteaptă 35 de săptămâni de cursuri şi o vacanţă de primăvară mai mare. Totodată, vacanţa de vară de anul viitor va veni mai devreme cu o săptămână, în 16 iunie.

De ce au picat sistemele ING Bank. Ce despăgubiri oferă banca clienţilor săi

Incidentul de sâmbătă după-amiază, care a făcut indisponibile reţeaua de bancomate ING Bank, sistemele de acceptare a cardurilor ING şi serviciul Home'Bank, a fost generat de un test al sistemului de stingere a incendiilor, a transmis duminică banca. Instituţia de credit a arătat că va returna comisioanele clienţilor care au retras sâmbătă bani la bancomatele altor bănci şi ar putea acoperi şi alte costuri ale clienţilor. Sâmbătă, de la ora 13.00, reţeaua de bancomate, sistemele de acceptare a cardurilor ING şi serviciul Home'Bank au devenit indisponibile. Abia duminică, banca a precizat cauzele exacte ale incidentului.

Udrea declară război denunţătorilor

Deputatul Elena Udrea, alături de alţi 36 de parlamentari din PNL, PSD şi PMP, a depus o iniţiativă legislativă de modificare a Codului penal, potrivit căreia persoanele care au comis fapte de corupţie să fie exonerate de pedeapsă doar dacă fac denunţurile în maximum trei luni de la comiterea infracţiunii şi, bineînţeles, înainte ca organele de urmărire penală să fi fost sesizate. Mai mult, fostul ministru al Dezvoltării şi Turismului vrea ca "banii, valorile sau orice alte bunuri, care au fost obţinute nelegal de făptuitorul care a efectuat denunţul se confiscă obligatoriu, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent".

Apărarea şi ale probleme europene, pe masa liderilor Uniunii Europene

La primul summit european fără Marea Britanie, ce va avea loc săptămâna viitoare la Bratislava, pe agenda de discuţii stau paşii către crearea armatei comune, idee respinsă ani de zile de britanici. Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, le-a explicat, săptămâna trecută, ambasadorilor UE că, acum, comunitatea are spaţiul politic necesar să ia decizii care păreau imposibile în trecut, notează "The Times". "Este timpul să mergem mai departe cu o uniune europeană de apărare, care să răspundă ameninţărilor la adresa securităţii", a declarat ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, în timpul vizitei sale în Lituania, unde Berlinul va conduce un grup de luptă cu rol de descurajare a unei potenţiale agresiuni din partea Rusiei. Este semnalul clar că şi Germania, principala putere economică a Europei, susţine ideea creării unei armate comune.

Biriş: Modificarea Codului Fiscal ar fi dus la impozitarea în România a profiturilor "parcate" în paradisuri fiscale

Fostul secretar de stat Gabriel Biriş, care s-a aflat la originea unui proiect controversat de modificare a Codului Fiascal, a scris duminică, pe Facebook, că aplicarea proiectului său ar fi avut ca efect, printre altele, impozitarea în România a profiturilor "parcate" în paradisuri fiscale. Biriş a făcut un inventar al măsurilor cuprinse în cele 100 de pagini ale proiectului de ordonanţă de urgenţă care a dus la demisia sa, în care prezintă mai multe argumente. "Profiturile «parcate» prin paradisuri fiscale deveneau impozabile în România. De-offshore-izarea României...", a scris Biriş. "Declaraţie de patrimoniu" pentru averile peste un milion de euro Fostul secretar de stat a reluat alte argumente prezentate deja în mai multe ieşiri publice, după demisia sa din Ministerul Finanţelor. Unul dintre argumente este legat de amnistia fiscală, care, în concepţia lui, ar fi adus în România miliarde de euro.

Atacul asupra Pentagonului sau despre un episod sângeros din 11 septembrie 2001 aproape uitat

Un documentar difuzat marţi, 6 septembrie, la postul american de televiziune PBS rememorează atacul asupra Pentagonului, un episod sângeros mai puţin reflectat decât celelalte trei care au zguduit din temelii Statele Unite pe 11 septembrie 2001 dar cu poveşti la fel de dureroase şi impresionante. În tot amalgamul de relatări despre 11 septembrie 2001, atentatul care a vizat clădirea Pentagonului, în Arlington (Virginia), a fost trecut oarecum cu vederea. O sută optzeci şi nouă de persoane - 125 de angajaţi civili şi militari, 58 de pasageri, dintre care cinci piraţi ai aerului, şi şase membri ai echipajului - au murit în urma deturnării zborului American Airlines Flight 77, plecat de pe Aeroportul Internaţional Dulles, din apropiere de Washington D.C., către Los Angeles, în aripa de vest a sediului Departamentului american al Apărării.

Încă un oligarh rus a intrat în colimatorul lui Putin pentru că nu vrea să dea căldură pe datorie în Rusia

Nici nu au trecut doi ani de la naţionalizarea producătorului de ţiţei Bashneft că un alt oligarh rus are acum probleme cu legea. Viktor Vekselberg, al şaptelea cel mai bogat om din Rusia şi proprietar al Renova Group, a intrat în colimatorul "justiţiei" ruse după ce a scos la vânzare o serie de termocentrale care merg pe pierdere, au de recuperat facturi de la populaţie şi pentru care există riscul să nu poată furniza căldură la iarnă. Vekselberg este al patrulea miliardar rus care s-a intersectat cu forţele de ordine din 2014 până acum. În 2014, Vladimir Yevtushenkov, proprietarul conglomeratului Sistema şi al producătorului de ţiţei Bashneft, a fost pus sub arest la domiciliu. Ulterior, Bashneft a fost naţionalizat, iar cazul împotriva lui Yevtushenkov a fost abandonat.

Cotroceniul a anunţat programul întâlnirii dintre Iohannis şi Hollande

Purtătoarea de cuvânt a preşedintelui Klaus Iohannis, Mădălina Dobrovolschi, a anunţat programul liderului de la Palatul Cotroceni pentru începutul săptămânii viitoare. "Marţi, la ora 9 preşedintele României, Klaus Iohannis, îl va primi pe preşedintele Franţei, Francois Hollande, la Palatul Cotroceni. Vor fi convorbiri urmate de declaraţii comune de presă. Următorul moment va fi o vizită la centrul de cercetare de la Măgurele. Acolo, în prezenţa celor doi oficiali se vor semna acorduri importante în domeniul educaţiei şi cercetării", a declarat Dobrovolschi. Purtătorul de cuvânt a punctat că un element important din program va fi la ora 12, când cei doi şefi de stat vor ajunge la Formul Economic.

BANCHERUL

Sistemul informatic al ING Bank s-a defectat timp de 12 ore

Sistemul informatic al ING Bank Romania s-a defectat sâmbătă, in jurul orelor 12-13, astfel că plăţile cu carduri, ATM-urile, serviciul de internet banking Home Bank si site-ul băncii nu au funcţionat timp de aproape 12 ore. Banca a anunţat problema, pe pagina sa Facebook (ING Web Cafe), abia după aproximativ 6 ore, in jurul orei 18, fapt care a stârnit reacţii furioase din partea clienţilor care nu si-au putut folosi cardurile, iar in jurul orei 23,30 a informat că toate serviciile sale electronice sunt din nou funcţionale. ING a subliniat ulterior ca problema a fost cauzată de un server nefuncţional, nefiind vorba de vreun atac cibernetic. ING a precizat, de asemenea, ca are mai multe servere, însă "cel nefuncţional ne-a afectat pe toţi". Clienţii băncii sunt furioşi pentru că nu au fost anunţaţi despre defecţiune, astfel ca au fost puşi in situaţii neplăcute de a nu putea plăti cu cardurile sau de a nu putea retrage bani de la bancomate.

CAPITAL

Sorin Buşe: "În 2018, vom sări de pragul de 1.000 km de autostradă, lăsăm viitorului guvern panglici de tăiat"

Ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, ­­într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Capital, a anunţat că în următorii doi ani, România va avea încă 380 km de autostradă. Salvarea TAROM de la faliment, privatizarea CFR Marfă, reluarea circulaţiei pe autostrada demolată, aprobarea Masterplanului şi finalizarea studiului de fezabilitate pentru Sibiu-Piteşti, cea mai aşteptată autostradă din România, sunt punctele sensibile de pe biroul ministrului Sorin Buşe.

Salariile din BNR...

Înainte de a porni o discuţie pe acest subiect trebuie stabilit de la bun început care este natura băncii centrale. Este o instituţie publică sau una privată? În România, conform reglementărilor, banca centrală este o instituţie publică responsabilă cu una dintre politicile publice - politica monetară. Al doilea lucru pe care trebuie să îl stabilim este natura veniturilor băncii centrale. Sunt aceste venituri, venituri private? În nici un caz, ele nu sunt obţinute în condiţii de piaţă, nu vizează active private (rezerva internaţională este un bun public) şi au în spate monopolul garantat de lege cu privire la emisiunea monetară. Sunt venituri proprii dar sunt încadrabile în categoria "taxelor", având în spate statul căruia îi aparţine această bancă centrală. Profitul băncii centrale nu este în realitate un profit similar unei afaceri private autentice. Este un privilegiu pe care doar banca centrală îl are. Aceste salarii, devenite publice după mulţi ani de presiune asupra băncii centrale. sunt, cel puţin, necorelate cu situaţia din România.

CURIERUL NATIONAL

De ce nu merg românii la doctor?

Pentru că nu au bani. Acesta este răspunsul pe care l-au dat 72,1% dintre românii care au declarat că nu şi-au permis să consulte un specialist în ultimul an. Al doilea motiv de nerealizare a vizitei la un medic specialist a constat în neglijarea problemei de sănătate care ar fi impus efectuarea consultului, aşteptând ca problema să se rezolve de la sine. Calitatea vieţii românilor este mult mai slabă decât s-ar fi crezut şi nu numai din punct de vedere al coşului zilnic (raportat la întreaga populaţie), ci şi al grijii faţă de propria sănătate şi al accesului pe care românii îl au la aceste servicii. Indiferent dacă sunt educaţi sau nu, dacă locuiesc la sate sau oraşe, o mare parte dintre români nu au fost la un medic specialist în ultimul an, pentru că nu şi-au permis, se arată în raportul INS privind Calitatea vieţii românilor.

Cercetătorii, scutiţi de impozitul pe salariu

Cercetătorii care desfăşoară activităţi în zona cercetării aplicative şi/sau dezvoltării tehnologice beneficiază, începând cu luna august, de măsuri fiscale stimulative, mai precis de scutire de impozit pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor obţinute din activităţile de cercetare-dezvoltare desfăşurate în România, a informat Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS). Potrivit acestuia, în baza unui ordin comun de ministru au fost stabilite criteriile, condiţiile, procedura de calcul a scutirii şi documentele justificative necesare la încadrarea persoanelor scutite de la plata impozitului pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor ca urmare a desfăşurării activităţilor de cercetare-dezvoltare prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă OUG 32/2016.

Sprijin financiar pentru anumiţi producători de legume şi fructe

Ministrul Agriculturii a elaborat un proiect de ordin prin care intenţionează să acorde un sprijin financiar temporar producătorilor de legume şi fructe, care sunt de acord să retragă de pe piaţă anumite cantităţi, în vederea redistribuirii gratuite a acestora. "Măsura pentru care se acordă sprijin financiar este retragerea de pe piaţă în vederea distribuirii gratuite, având în vedere prevederile art. 2 alin. (2) lit. a) din Regulamentul delegat (UE) 921/2016", se arată în proiectul de ordin postat pe site-ul MADR. Prevederile se aplică pentru o cantitate totală de 3.000 tone, pentru anumite produse, precum tomate, morcovi, varză, ardei gras, castraveţi, cornişoni, mere, pere, prune, fructe de tip bacă clasificate la codurile NC 0810 20, 0810 30 şi 0810 40, struguri de masă proaspeţi, piersici şi cireşe.

Europenii consideră că SUA nu au făcut lumea mai sigură după 11 septembrie

Majoritatea locuitorilor Germaniei (74%), Franţei (65%) şi Italiei (63%) consideră că acţiunile întreprinse de SUA în vederea contracarării terorismului după atentatele teroriste din 11 septembrie nu au sporit securitatea în lume, arată un sondaj realizat de agenţia de presă sputnik.md. Locuitorii SUA, dimpotrivă, au o atitudine mai puţin sceptică faţă de acţiunile întreprinse de ţara lor în acest sens: 54% au spus că ţara lor luptă cu succes cu terorismul, 39% s-au exprimat împotrivă, 7% au optat pentru răspunsul "nu ştiu". Datele au fost obţinute în urma unui sondaj de opinie efectuat de compania de cercetare Ifop la comanda Agenţiei de presă şi radio Sputnik.

Medicamente interzise în UE, dar comercializate în România

Medicamente interzise în Europa, dar comercializate pe piaţa din România. Algocalminul, Piafenul sau Novocalminul conţin metamizol, o substanţă care, dacă este folosită în exces, duce la o boală care poate fi fatală, din cauza scăderii sistemului imunitar. Calmantele pe bază de metamizol nu se mai eliberează din 2011 decât pe bază de prescripţie medicală, informează B1 TV. Într-o intervenţie telefonică în cadrul Ştirilor B1 TV, Anca Crupariu, de la Agenţia Naţională a Medicamentului a declarat că în ţara România nu s-a înregistrat nicio reacţie adversă din cauza acestei substanţe.

Amendă-record pentru una dintre cele mai mari bănci americane

Peste 5.300 de angajaţi ai instituţiei bancare au fost concediaţi după izbucnirea scandalului. De ani de zile, angajaţii Wells Fargo au emis în secret cărţi de credit fără consimţământul clienţilor. Ei au creat conturi de e-mail false cu ajutorul cărora au deschis conturi pentru serviciile bancare online. Clienţii au aflat abia după ce au început să acumuleze penalităţi. Aceste practici ilegale au costat Wells Fargo 185 de milioane de dolari, inclusiv o amendă de 100 de milioane de dolari de la Biroul de Protecţie Financiară a Consumatorului.

EVENIMENTUL ZILEI

Încă o păruială între tehnocraţi

Valeriu Nicolae, fost consilier de stat pe probleme de incluziune socială şi, ulterior, secretar de stat în Ministerul Muncii, l-a atacat pe vicepremierul Vasile Dâncu, pe care l-a catalogat "arogant" şi "rău-voitor". Nicolae a început să publice, pe blogul personal, un serial dedicat experienţelor sale din guvernul tehnocrat şi i-a dedicat lui Dâncu un episod. El acuză faptul că a vrut să "salveze" un proiect de 3.000.000 de euro, pe care-l bloca Ministerul Dezvoltării". El l-a acuzat pe vicepremier că, în şedinţele de guvern, "părea foarte preocupat de apărarea domnului Tobă şi, indirect, a domnului Oprea" şi "încerca să îi inchidă gura domnului Vlad Alexandrescu (fostul ministru al Culurii- n.red.), care nu se sfia deloc să zică de plagiate şi plagiatori de fiecare dată când avea ocazia."

Un raport oficial dezvăluie proporţiile unei tragedii naţionale

Un Raport al Corpului de Control al Ministerului Transporturilor aruncă în aer CNADNR: auditul de siguranţă rutieră (ASR) pentru 20 de autostrăzi şi drumuri naţionale a fost făcut ilegal, cu eludarea Autorităţii Rutiere Române (ARR). Asta pentru că CNADNR a stipulat că "antreprenorul se va ocupa de realizarea ASR" în condiţiile în care legea prevede clar: "în vederea realizării evaluării de impact asupra siguranţei rutiere, a auditului de siguranţă rutieră (...) se încheie un contract între Autoritatea Rutieră Română, pe de-o parte, şi investitor sau administrator, după caz, pe de altă parte, pe baza unui contract cadru stabilit prin ordin al ministrului transporturiklor şi infrastructurii" (n.r. - Legea 265/2008, Art. 11). Legea 50/1991 prevede că nu se va emite autorizaţie de construcţie în lipsa ASR realizat altfel decât în condiţiile prevăzute de Legea 265/2008.

Tot mai mulţi români cumpără vile de lux pentru a-şi spori averea

Aproape un sfert dintre investitorii interesaţi de achiziţia unei proprietăţi de lux vizează sporirea valorii imobilelor şi vânzarea la un preţ semnificativ mai mare, speculând tendinţa de creştere pe care a intrat acest segment imobiliar, potrivit companiei de consultanţă Regatta Real Estate. "Există investitori care cumpără, să zicem, cu 600.000 de euro o casă, mai investesc în ea 500.000 de euro şi reuşesc să o vândă cu aproape 2 milioane de euro", spune Eduard Uzunov, preşedintele Regatta Real Estate. Vânzările locuinţelor de lux au crescut spectaculos în ultimii 5 ani şi au ajuns să reprezinte 5% din totalul pieţei imobiliare, conform datelor companiei. Românii cu venituri ridicate şi străinii care conduc companii multinaţionale sunt principalii cumpărători.

JURNALUL NATIONAL

Rechizitoriu DNA: Gabriel OPREA, ţinta informativă a unui serviciu străin de spionaj

Unul din şefii de la DIPI susţine într-o declaraţie cuprinsă in rechizitoriu ca un alt serviciu secret ar fi informat ca vicepremierul OPREA era ţinta unui serviciu de spionaj extern. Aceasta situaţie impunea protecţia demnitarului şi ar fi justificat achiziţionarea automobilului AUDI din fondurile operative ale DIPI. Oprea şi ofiţeri DIPI sunt inculpaţi pentru deturnare de fonduri, principalul obiect ca valoare 410.000 lei fiind reprezentat de limuzina AUDI care asigura deplasarea lui Oprea. Daca se va confirma declaraţia la care ne referim, dosarul este golit de conţinut.

Bumerangul DIPI LOVESTE DNA CU MONT BLANC-ul

DIPI a reclamat la CSM abuzul cererilor de desecretizare, INSPECTIA JUDICIARA a întocmit un raport , procuroarea Mirică urmând sa fie audiată de CSM in 22 septembrie. Intre documentele ridicate de parchetul anticorupţie se află şi listele unor informatori şi lucrători sub acoperire amestecaţi cu persoane care au primit cadouri, ca obiecte de protocol la diferite şedinţe de lucru sau aniversare ale DIPI. RECHIZITORIUL probează risipa banilor cu achizitiia de stilouri Mont Blanc, 500 de euro/bucata, o piesa ajungând si pe mana şefei DNA invitată la sindrofia respectivă. Alta risipă este achiziţia unei coroane depusa de DIPI la înmormântarea unui poliţist de la Politia Rutiera, decedat ca urmare unei participări la misiune- poliţistul luat pe capota de afaceristul turc. CSM se află in situaţia imposibilă de a dizolva acuzaţia principală pentru care conducerea DIPI a fost destituită iar ministrul de Interne obligat să demisioneze.

NATIONAL

Ultima gafă a lui Klaus e monumentală

După întâlnirea avută, vineri, cu Angela Merkel, Klaus Iohannis a declarat ca i-a propus cancelarului german crearea unei agenţii europene specializată in combaterea terorismului. Din păcate pentru Klaus al nostru, o astfel de agenţie există de aproape un an. Criticat in ţară pentru pasivitatea cu care asistă la conclavurile liderilor europeni, Klaus Iohannis s-a gândit sa rupă gura târgului cu propunerea de înfiinţare a unei agenţii europene antitero. Iniţiativa pe care s-a grăbit (vorba vine) să o pună in practica fără a se consulta cu nimeni, motiv pentru care nici nu a aflat la timp că o astfel de instituţie funcţionează deja, din ianuarie 2016.

Bătălie pe averea miliardarului I.C. Drăgan

Veronica Guşă, văduva miliardarului Iosif Constantin Drăgan, se judecă pe avere cu Mike Fink, un bărbat care pretinde ca este fiul lui Drăgan. Miza procesului: 150 de milioane de euro. Se spune ca Veronica Guşă a moştenit, in 2008, după moartea soţului ei, Iosif Constantin Drăgan, o avere uriaşă, estimata la 1,5 miliarde de euro. Văduva a devenit astfel cea mai bogată româncă din lume, deşi analiştii financiari au calculat ca, din averea iniţială a lui Drăgan ar fi rămas numai 700 de milioane de euro. Veronica Guşă si cei trei copii ai săi făcuţi cu miliardarul locuiesc in Spania, la Palma de Mallorca. Mike Fink, care pretinde ca este fiul lui Drăgan, susţinând că este rezultatul unei relaţii nelegitime a miliardarului cu mama sa, nemţoaica Alexandra. Mike a apelat la tribunalul din Köln, care i-a recunoscut paternitatea, si a primit un certificat de naştere, pe care scrie numele Stefanos Michail Drăgan Fink.

Miniştri pe statul de plată al unei puteri străine!

Aceasta este concluzia, nu neapărat şocantă, cât mai ales alarmantă a analizelor unor importante structuri româneşti care au in "fisa postului" strict apărarea securităţii naţionale. In cabinetul Ciolos, cazurile de la Interne si Justiţie sunt cele mai sensibile. Pentru ca Raluca Prună si Dragoş Tudorache, ca si titulara de la Finanţe, de altfel, sunt in concediu luat din "motive personale", de la adevăratele lor locuri de munca, si anume cele din cadrul a diverse structuri ale Comisiei Europene. Numai că, după ce-si termina treaba pentru care au fost trimişi la Palatul Victoria, miniştrii români ai Internelor si Justiţiei se vor întoarce să activeze in cadrul Comisiei Europene, cunoscând de acum înainte in amănunţime strategia internă de securitate a ţării noastre.

PUTEREA

Oprişan nu-şi lasă colegii fără bani înainte de alegeri

Consiliul Judeţean Vrancea, condus de baronul PSD Marian Oprişan a încredinţat un contract de peste două milioane de euro, pentru reparaţii de drumuri, firmei soţiei unui coleg de partid. Geovi Construct SRL din Panciu, este deţinută de Viorica Croitoru, soţia unuia dintre cei mai importanţi lideri locali ai PSD, consilierul local Gheorghe Croitoru, apropiat al deputatului Ciprian Nica. Compania se va ocupa alături de o altă firmă de casă a PSD, Transmir SRL din Vaslui, de refacerea mai multor drumuri judeţene afectate de calamităţi. Contractul scos la licitaţie de CJ Vrancea a fost atribuit celor de la Geovi Construct, deşi nu au experienţă în construcţii şi reparaţii pe infrastructura rutieră. Până de curând, compania prietenului deputatului Nica s-a ocupat pe plan local, în Panciu, de anveloparea blocurilor de locuinţe.

Capitala desfigurată de graffiti. Primarii ridică din umeri în faţa mâzgălelilor

"Fenomenul graffiti", cum denumim mâgăleala de pe clădiri, a luat o mare amploare în Capitală. Puţine imobile cu mai multe etaje, case sau garduri, pe transformatoarele de curent, pe recipientele de colectare selectivă, pe coşurile de gunoi, gherete sau staţii RATB rezistă tentaţiei acestor "artişti urbani". Autorităţile locale ridică din umeri şi se declară neputincioase. Primarii invocă scuza că autorii sunt, în general, minori şi nu au ce le face, dar nici nu se preocupă de curăţarea lor. Tot oraşul a fost invadat de mâzgăleli. Artere principale, străzi lăturalnice, blocuri de locatari, spitale, universităţi, sedii de instituţii, ministere, gări, staţii de metrou, bănci din parcuri, stâlpi de iluminat, chioşcuri RATB sau garduri nimic nu scapă amatorilor de mâzgălituri. "Operele" lor acoperă arii mari de preocupări: relaţii amoroase, de genul "Gică+Elena=Love", înjurături, obsesivul "Sex", reprezentări falice, tot felul de figurine zburătoare sau rotocoale fără nicio semnificaţie, care au doar menirea de a murdări.

ROMANIA LIBERA

Forţele navale din China şi Rusia încep luni exerciţii comune fără precedent

Rusia îşi uneşte forţele navale cu China în cel mai amplu exerciţiu comun al forţelor navale. Anunţul a fost făcut duminică de conducerea marinei militare chineze, citată de agenţia Reuters. Aplicaţiile navale vin la câteva zile după ce armata lui Vladimir Putin a făcut o demonstraţie de forţă în Crimeea, într-un alt exerciţiu militar care a atras atenţia lumii întregi. Joint Sea-2016 este denumită operaţiunea militară comună China - Rusia care va dura opt zile. Pentru China este un moment important pentru că îşi sincronizează forţele navale într-un moment delicat din pricina tensiunilor legate de Marea Chinei de Sud. La jumătatea lunii iulie Curtea permanentă de arbitraj de la Haga (CPA) a dat câştig de cauză Filipinelor împotriva Chinei, afirmând că revendicările Beijingului în Marea Chinei de Sud, o zonă strategică, nu au 'fundamente juridice'. La exerciţiile militare participă nave, submarine, un portavion şi elicoptere militare.

SUA şi Rusia au reuşit să ajungă la o înţelegere şi luni ar putea înceta ostilităţile

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, a salutat sâmbătă acordul privind criza din Siria, anunţat vineri noaptea de SUA şi Rusia, şi a cerut Naţiunilor Unite să pregătească propuneri pentru tratative despre tranziţia politică de la Damasc, transmite Reuters. ''Acordul este extrem de binevenit. Toate părţile beligerante, altele decât grupările desemnate drept organizaţii teroriste de către Consiliul de Securitate al ONU, trebuie să asigure acum implementarea sa efectivă'', a menţionat şefa diplomaţiei europene, într-un comunicat de presă.

Programul "Cornul şi laptele" a ajuns un dezastru

"Statul Roman pierde cele 3.000.000 de EUR si niciunul dintre responsabili nu va fi tras la raspundere", a scris fostul secretar de stat din Ministerul Muncii, Valeriu Nicolae, referindu-se la modul cum a fost pregătit de către Guvern proiectul "Cornul şi laptele" pentru anul şcolar următor. " Mă aştept că oamenii care lucrează pentru super-firma internaţională care are o reprezentanţă în România să ne lumineze şi să vină cu o soluţie care să deblocheze cele 3.000.000 de EUR. Îmi dau seamă cu oareşce stupoare că, de fapt, nimeni nici ei, nici responsabili din ministere nu au citit proiectul", a povestit Valeriu Nicolae pe blogul propriu.

ZIARUL FINANCIAR

Românii nu sunt pregătiţi să-şi declare averea şi să plătească impozit pentru ea

Gabriel Biriş, secretarul de stat din Ministerul Finanţelor responsabil cu legislaţia fiscală, a propus modificarea Codului Fiscal încercând câteva simplificări, clarificări ale unei legi şi aşa extrem de stufoase, dar mai mult decât atât a pus pe masă, prin câteva prevederi, schimbarea unei filosofii fiscale. Deşi a lucrat la aceste modificări sute de ore, după cum spune, în numai trei ore proiectul a fost tocat la sânge în spaţiul public, ceea ce a avut ca rezultat final retragerea sprijinului din partea ministerului, ministrului şi a Guvernului şi în final demisia lui. În rezumat, pentru companii, pentru angajatori, pentru patroni, aceste modificări erau foarte bune, inclusiv prin reducerea unor impozite. Spre exemplu, CAS şi CASS s-ar fi redus cu 4,6 puncte procentuale din fondul de salarii, bani care ar fi rămas companiei.

Transgaz primeşte 179 milioane euro nerambursabili pentru implementarea proiectului BRUA - faza I

Transgaz (TGN), transportatorul naţional de gaze - companie deţinută în proporţie de 58,5% de statul român - a semnat la Budapesta împreună cu oficialii Comisiei Europene Acordul de Finanţare prin Mecanismul Conectarea Europei aferent coridorului BRUA (Bulgaria - România - Ungaria - Austria). Astfel, transportatorul de gaze va primi fonduri nerambursabile în valoare de 179,32 milioane euro, echivalentul a 22% din valoarea de piaţă a Transgaz. Proiectul îşi propune ca la data completării, anul 2019, să se poată livra 4,4 miliarde metri cubi de gaze natural pe an către Ungaria, fără a mai depinde de importurile ruseşti. Pe teritoriul României, noul gazoduct va avea aproximativ 530 km.

Conturile curente şi de economii au crescut cu 12 mld. lei într-un an, în timp ce depozitele la termen au stat pe loc

Românii aveau la finalul lunii iulie a acestui an 48,5 mld. lei (aproape 11 mld. euro) în conturi curente şi de economii, cu 35% peste nivelul din luna iulie a anului trecut, potrivit datelor BNR. Acest lucru înseamnă că în ultimul an sumele plasate în conturi curente şi de economii s-au majorat cu 12 mld. lei. Creşterea lichidităţilor din conturile curente şi de economii vine concomitent cu stagnarea banilor plasaţi în depozitele la termen, ceea ce înseamnă că românii îşi mută banii din depozite în conturi curente şi de economii, un produs mult mai flexibil care a ajuns să ofere în prezent randamente mai bune. Valoarea depozitelor pe termen scurt (cu scadenţa sub un an) cumula la finele lunii iulie puţin peste 105 mld. lei (24 mld. euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb