REVISTA PRESEI 13.01.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 13 ianuarie 2015

ADEVARUL

Iohannis, la primele consultări cu partidele

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, luni, primele consultări cu partidele parlamentare, în vederea încheierii unui acord politic, astfel încât, în anul 2017, să fie asigurat un prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale. Preşedintele Iohannis a susţinut o declaraţie de presă la finalul consultărilor şi a arătat că i-a cerut ministrului Apărării să întocmească un plan multianual de înzestrare a Armatei, dar şi că toate partidele parlamentare au ajuns la consens cu privire la finanţarea Apărării. Un pact prin care se va consfinţi acordul de astăi va fi semnat marţi, de la ora 10.00. Premierul Victor Ponta l-a felicitat pe Klaus Iohannis. "Felicitări pentru schimbare. E de o sută de ori mai funcţional şi mai normal". Premierul s-a referit la faptul că discuţiile au loc la o masă de lucru, situaţie diferită de cea din timpul mandatului lui Traian Băsescu. Dan Diaconescu a declarat, la final, că l-a rugat pe Iohannis să rezolve problema postului său de televiziune, OTV.

Crimă, libertate, religie - de Andrei Plesu

"Libertatea de expresie" nu trebuie definită doar în condiţii de criză, de negociere acută. Sigur că, dacă am de ales între crimă şi libertatea de expresie, aleg libertatea de expresie. Numai că nu pot avea o imagine rezonabilă şi nuanţată a "libertăţii de expresie", dacă o analizez doar în condiţii de provocare ultimativă. Problema nu e ce fac cu libertatea de expresie, cînd sunt cu pistolul la tîmplă. Problema e ce fac cu această libertate în exerciţiul zilnic al profesiunii. Ce răspunderi îmi creează acest drept? Ce responsabilitate îmi revine, cînd mi se dă voie să mă comport liber? Dacă vrem să dezbatem cu folos acest subiect, trebuie să gîndim cuviincios, calm, fără emotivitatea colaterală a unei împrejurări fierbinţi. Or, toate reglementările lumii vorbesc despre inevitabile, necesare, igienice limite ale acestei preţioase libertăţi. E oare permis să putem spune orice despre oricine şi despre orice? Administrarea inteligentă şi cuviincioasă a libertăţii de expresie e una dintre probele profesionistului adevărat.

Pentru prima data in ultimii 4 ani, benzina a scazut sub 5 lei/litru

Pentru prima data, in ultimii 4 ani, benzina a coborat sub pragul de 5 lei pe litru. Insa in functie de vad si de puterea de cumparare, romanii nu gasesc aceleasi cotatii la pompa. In regiunea Moldovei, de exemplu, tarifele au ajuns la aproape 4,8 lei, in timp ce litrul de benzina din Muntenia si Transilvania este cu 20 de bani mai scump. Vestea buna este ca, daca pe plan international lucrurile nu se schimba prea mult, preturile vor scadea si luna aceasta. Harta pretului benzinei arata ca primele ieftiniri sub pragul de 5 lei pe litru au fost in judetele din Moldova. Aici sunt si cele mai mici tarife la pompa, din toata tara. Din cauza puterii de cumparare mai slabe a oamenilor din regiune, dar si a chiriilor mai mici platite de benzinari, carburantii au preturi reduse chiar si in marile orase. Iasiul este pe primul loc in tara la acest capitol, aici litrul de benzina costa 4,88.

Macovei, despre întâlnirile dintre Iohannis şi Ponta: Vreau să ştiu dacă au fost discuţii private. Poate fac un weekend împreună

Europarlamentarul Monica Macovei a vorbit, la Adevărul Live, despre lansarea noii sale platforme politice - Asociaţia M10 - şi despre rolul acestei structuri pe scena politică, dar şi despre relaţia cu preşedintele Klaus Iohannis. Preşedintele trebuie să fie ferm, nu trebuie să se situeze în zona gri. Dânsul a afirmat la şedinţa CSM că obiectivul lui este eliminarea MCV până în 2016.Critica mea este următoarea: obiectivul României şi al românilor nu trebuie să fie eliminarea MCV, ci îndeplinirea condiţiilor din MCV. Dacă îţi pui ca obiectiv eliminarea MCV, înseamnă să vrei să scapi de el. O fi ruşinos pentru politicienii care ridică mâna pentru legea amnistiei şi a graţierii. MCV trebuie să rămână. Să fie ireversibilă lupta cu corupţia. Aici avem partea tehnică şi partea politică. Ce fac politicienii? Există voinţă politică împotriva corupţiei? Răspunsul este: nu.

LOVITURĂ ŞOC pentru Radu Banciu după ce a jignit ISLAMUL

Radu Banciu, realizatorul de la postul B1 TV, se va alege cu un nou proces. Preşedintele Centrului Cultural Islamic "Islamul Azi", Abu al Ola Nagi al Ghithy, a anunţat la România TV că intenţionează să dea în judecată un prezentator care a adus jigniri Coranului, fără a dori să-l numească. "Joi seară, un prezentator de la o emisiune - nu vreau să spun cine este pentru că nu vreau să-l fac cunoscut - a denigrat şi a jignit Islamul. Coranul este de c*t. Aşa a zis. Noi, musulmanii din România, am decis să-l dăm în judecată. Le cerem lui Klaus Iohannis şi lui Victor Ponta să ia măsuri. Prezentatorul respectiv a zis că Islamul este o cretinitate de religie care i-a îndobitocit pe oameni. Cum să spună: Coranul este de rahat?!", a zis Abu al Ola Nagi. Abu al Ola Nagi al Ghithy nu a menţionat numele prezentatorului TV, dar Radu Banciu a vorbit în termeni duri despre Islam după atentatul terorist din redacţia "Charlie Hebdo",

Alertă islamistă (şi) în Balcani. Arestarea unor clerici şi "soldaţi ai lui Allah

La o populaţie de circa 25 de milioane de persoane, Balcanii de Vest, cu cele cinci milioane de musulmani, sunt cea mai densă zonă de reprezentare a Islamului în Europa. Abordarea politică secularistă promovată în Constituţiile statelor din acest areal, îmbrăţişată şi de majoritatea covârşitoare a populaţiei locale, a împins treptat pornirile extremist-religioase într-o stare de hibernare avansată, de unde, până de curând, nimeni nu se mai aştepta să le vadă revenind. Ştirile despre luptători ISIS (Islamic State of Iraq and Siria) bosniaci sau albanezi-kosovari, valul de arestări care le-au urmat, au readus pericolul extremismului religios din Balcani pe prima pagină a ziarelor, ca şi pe agendele politice. Suplimentar, dar poate mult mai important, au readus pe agendă sărăcirea continuă a populaţiei din regiune şi lipsa unor perspective mai bune de viaţă, debusolarea localnicilor în mijlocul dilemei "valori naţionale sau mimarea valorilor liberatorilor occidentali?"

Traian Băsescu, vizat de peste 20 de plângeri penale depuse la Parchetul General

Potrivit unor surse judiciare, din verificările făcute până acum de procurori, pe numele lui Traian Băsescu au fost depuse peste 20 de plângeri penale, majoritate în perioada în care Traian Băsescu a fost primarul Capitalei. Oamenii legii continuă verificările pentru a vedea dacă pe numele fostul preşedinte mai există şi alte plângeri. Conform procedurilor, Traian Băsescu ar putea fi chemat la audieri. Aceste verificări vin în contextul în care procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat pe 8 ianuarie că cerut o situaţie privind dosarele fostului preşedinte Traian Băsescu, de la Parchetul General, de la Direcţia Naţională a României şi de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

BANCHERUL

Cum sunt verificate bancile de cei 101 inspectori ai BNR

La BNR sunt angajati 101 inspectori care verifica bancile (66 de inspectori si 35 de inspectori generali), organizati in cadrul a trei servicii de inspectie la directia de supraveghere, conduse de Bogdan Marin, Lucretia Paunescu si Gabriela Duta. Acestia au efectuat, pe parcursul anului 2013, conform raportului anual al BNR, un numar total de 88 de inspectii la banci, adica mai putin de o inspectie pentru fiecare. Se pare insa ca fie nu sunt suficienti inspectori, fie eficienta acestora a lasat de dorit, intrucat BNR a decis recent sa angajeze inca 13 inspectori. In urma inspectiilor din 2013, un numar de 5 banci au fost sanctionate cu amenda si/sau avertisment scris, pentru aspecte legate de activitatea de creditare şi operaţiunile de înlocuire de expuneri, activele problemă, riscul de credit, riscul rezidual, expunerile mari, expunerile faţă de persoanele afl ate în relaţii speciale cu instituţia de credit, administrarea riscurilor, riscul de lichiditate, riscul operaţional.

Va reduce BNR tinta de inflatie de la 2,5% la 2%?

BNR ar putea reduce tinta de inflatie de la 2.5% la 2% si ar putea trece la utilizarea inflatiei medii anuale pe indicele armonizat al preturilor de consum pana la finele anului curent, apreciaza economistii Bancii Transilvania. In luna noiembrie inflatia a fost de doar 1,26%, sub intervalul de jos al tintei BNR, de minus un punct procentual fata de tinta de 2,5%, iar guvernatorul Isarescu a precizat ca in lunile urmatoare inflatia se va mentine foarte scazuta, fiind influentata si de reducerea puternica a pretului petrolului. In acelasi timp, tarile din zona euro, dar si din vecinatatea noastra, precum Ungaria sau Polonia, experimenteaza inflatie negativa. Inflatia mica a determinat BNR sa reduca dobanda de politica monetara la 2,5%, un nou minim istoric, in cadrul sedintei din 7 ianuarie.

CURENTUL

Udrea scapă de puşcărie pentru falsul în declaraţia de avere din 2009. Fapta s-a prescris

Elena Udrea este relaxata când este întrebată despre faptul că nu a menţionat în declaraţia de avere din 2009 un împrumut de 100.000 de EURO făcut de soţul ei către o firmă, aşa cum au relevat cercetările desfăşurate în dosarul Microsoft. Motivul seninătăţii sale nu e faptul că nu ar fi comis infracţiunea de fals, ci faptul că această infracţiune s-a prescris în 15.06.2014 adică la cinci ani de la depunerea declaraţiei aferente anului 2009, când s-a împlinit termenul de prescripţie simplă, nefiind începută urmărirea penală în acest caz. Mimând siguranţa de sine, Udrea a postat un mesaj pe facebook în care a mia oară ne spune că în mod artificial numele ei este pomenit în diferite dosare penale. Ea e cinstită şi nu are nicio vină pentru banii ilegali ai fostului ei soţ. Ba mai mult, legea e de vină: "Legea ANI are o problemă pentru că te obligă să îţi asumi pe proprie răspundere operaţiunile făcute de alţii. Evident că te poţi afla sau poţi fi indus în eroare! Spre exemplu, dacă Dorin Cocoş îi cumpăra o maşină amantei, cu siguranţă nu m-ar fi informat de acest lucru pentru a-l trece în declaraţia de avere."

Granite - de Tia Şerbănescu

Ministrul spaniol a propus întărirea controalelor la graniţele externe ale UE (adică şi la noi) şi chiar modificarea tratatului Schengen cu eventuala revenire a controalelor şi la graniţele interne. Pentru noi asta înseamnă adio, Schengen. Un oficial german a şi anticipat acest verdict considerând că alegerea lui Iohannis nu e suficientă pentru admiterea României în Schengen. Şi dacă n-am reuşit să intrăm pe pace, e cam greu de crezut că intrăm pe timp de război antiterorist. Asta e. O înregistrare din magazinul evreiesc făcută de un ostatic reproduce pretenţiile teroristului (care a ucis patru ostatici şi un poliţist) unde acesta cerea ca Occidentul să lase în pace Statul Islamic dacă vrea să fie lăsat în pace. Celebra doctrină Brejnev a neamestecului în treburile interne. Adică lăsaţi-ne să facem rău şi vă lăsăm să trăiţi bine. Dacă vedeţi că transformăm o fetiţă de 10 ani într-o bombă vie (în Nigeria) şi o aruncăm în piaţă, faceţi-vă că nu vedeţi. Multe victime colaterale: conform statisticilor, "o femeie e bătută la fiecare 30 de minute". Câtă rezistenţă! În statele barbare murea din primul minut. Minunile civilizaţiei.

CURIERUL NATIONAL

De ce cred imobiliarii că 2015 va fi un an bun

Stabilitatea preţurilor din 2014, le dă speranţe acestora că au trecut de momentul de cotitură. Prelungirea programului Prima Casă, cu fonduri duble faţă de anul trecut, este un alt semnal pozitiv pentru acest an. Reducerea de către BNR a dobânzii-cheie, ar putea deschide şi mai mult apetitul băncilor de a acorda credite. Au trecut 6 ani de criză, iar piaţa imobiliară din România a fost, alături de sectorul bancar, printre cele mai lovite sectoare economice. În timp ce băncile s-au redresat cu ajutorul băncilor-mamă sau a BNR, piaţa imobi­liară, un sector din care băncile au făcut cei mai mulţi bani, în deceniul trecut, nu a fost chiar la fel de norocoasă.

Nouă lege europeană pentru interzicerea culturilor modificate genetic

La mai bine de trei ani de la adoptarea unei rezoluţii care dă dreptul statelor membre să decidă în privinţa cultivării OMG (iulie 2011), Parlamentul European intenţionează să adopte, săptămâna aceasta, noua legislaţie privind modul în care ţările UE pot interzice cultivarea plantelor modificate genetic, urmând ca în câteva săptămâni legea să fie aprobată şi de către ministerele europene şi apoi va intra în vigoare. Organizaţiile neguvernamentale îşi exprimă însă îngrijorarea cu privire la companiile de biotehnologie care au un rol central în cadrul procesului de interzicere şi asupra altor puncte slabe din cadrul legislaţiei.

ASF confirmă: Preţurile RCA vor fi restructurate până luna viitoare

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a informat ieri, printr-un răspuns remis Mediafax, intenţia de a restructura până luna viitoare modalitatea de calcul a poliţei de asigurare auto obligatorie, astfel încât să se elimine diferenţele excesive aplicate tinerilor, confirmând astfel cele scrise de Curierul Naţional încă din luna decembrie a anului trecut. În răspunsul remis agenţiei de presă, Autoritatea arată că ana­lizează modul în care sunt stabilite de asigurători tarifele RCA pentru segmentul tinerilor şi că dialogul cu jucătorii a fost demarat în luna decembrie. "Aceştia au modalităţi diferite de a calcula tarifele, conform propriilor standarde, vrem însă să acţionăm - prin instrumentele pe care le avem la îndemână - în direcţia eliminării diferenţierilor excesive", se arată într-un răspunsul citat.

Statele Unite reiau conducerea economiei globale

SUA se află din nou în scaunul şoferului economiei mondiale, după 15 ani în care a vizionat cum China şi pieţele emergente preiau conducerea. Cea mai mare economie din lume se va extinde cu 3,2% mai mult în acest an, cea mai bună performanţă din 2005 încoace, având în vedere că o îmbunătăţire a pieţei locurilor de muncă duce la creşterea cheltuielilor de consum, potrivit economiştilor de la JPMorgan Chase & Co, Deutsche Bank AG şi BNP Paribas. Acest rezultat reprezintă previziunile fiecăruia asupra economiei mondiale în ansamblu şi ar fi pentru prima dată din 1999 când America nu a rămas în urma creşterii globale, potrivit datelor Fondului Monetar Internaţional. "SUA sunt din nou motorul creşterii globale", a declarat Allen Sinai, director executiv al Deciziei Economice din New York. "Economia se află în cea mai bună formă din 1990 încoace." În cel mai recent semn de renaştere al Americii, Departamentul Muncii a raportat la 9 ianuarie că salariile au crescut în luna decembrie, rata şomajului scăzând la 5,6%, cel mai scăzut nivel din iunie 2008.

Preţul petrolului se reîntoarce sub reperul de 50 dolari pe baril

Cotaţiile pentru comenzile din februarie a.c. au atins ieri dimineaţă 48,68 dolari/baril pentru ţiţeiul brent şi 47,14 dolari/baril pentru cel de tip West Texas. Surplusul producţiei din SUA şi revenirea în piaţă a Irakului şi Libiei au creat un context pentru un preţ coborât al petrolului. Prinţul Alwaleed bin Talal afirmă că ţiţeiul nu se va mai tranzacţiona niciodată peste 100 dolari/baril. Frica faţă de menţinerea unui surplus de petrol trimite din nou preţul acestuia sub nivelul de 50 dolari/baril, titrează Financial Times.

EVENIMENTUL ZILEI

Primarul Constanţei plusează în războiul cu ANI şi DNA. Radu Mazăre a mai dat un contract firmei la care a fost acţionar

Primăria Constanţa va plăti suma de 8.406.568 de lei fără TVA, în următorii trei ani, pentru paza instituţiei. Contractul a fost atribuit, pe 28 noiembrie 2014, firmei Conpress Holding SRL, societate specializată, printre altele, în "activităţi de protecţie şi gardă". Firma i-a avut ca acţionari, până în 2002, pe primarul Radu Mazăre şi pe preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu. De altfel, inspectorii ANI au sesizat procurorii anticorupţie în cazul a două contracte date de Primăria Constanţa către Conpress Holding. Valoarea totală a contractelor este de 4,6 milioane de euro. Acuzaţiile: conflict de interese. Contractul are denumirea "serviciu de asigurare a integrităţii bunurilor publice şi private aparţinând Primăriei în perioada 1 decembrie 2014 - 30 noiembrie 2017", "cu excepţia serviciilor de transport", se mai arată în anunţul de atribuire publicat, pe 7 ianuarie 2015, în sistemul de achiziţii publice. În ciuda valorii consistente şi a numărului mare de firme de pază care ar fi putut concura pentru adjudecarea acestui contract public, s-a primit o singură ofertă care a şi fost acceptată de Primărie.

Petre Roman ar putea să-şi piardă mandatul după ce nu a contestat decizia de incompatibilitate

Potrivit ANI, raportul de evaluare prin care Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate în cazul deputatului Petre Roman a rămas definitiv prin necontestare. "În vederea aplicării sancţiunilor disciplinare, respectiv revocarea din funcţie şi a interdicţiei exercitării unei funcţii sau demnităţi publice pe o perioadă de trei ani, Agenţia a comunicat Camerei Deputaţilor raportul de evaluare a stării de incompatibilitate, emis la data de 12 martie 2014", se arată într-un comunicat al Agenţiei. "Menţionăm faptul că instanţa competentă, respectiv Curtea de Apel Bucureşti, a comunicat Agenţiei faptul că pe rolul Secţiei a VIII-a de Contencios Administrativ şi Fiscal nu există nicio contestaţie formulată de Petre Roman împotriva raportului de evaluare emis de Agenţia Naţională de Integritate.

George Maior: "Am dejucat atentate teroriste în România"

Directorul Serviciului Român de In formaţii (SRI), George Maior, a anunţat, ieri, că vor mai exista atentate teroriste în Europa. El a declarat, într-un interviu pentru ziare.com, că au fost dejucate atentate teroriste şi în România. "Am acţionat strict în registrul preventiv şi ne-am îndeplinit misiunea. Nu au existat evenimente şi datorită unor acţiuni mai subtile, mai discrete, pe care le-am avut în vedere la nivelul SRI, inclusiv prin expulzări de persoane, nepermiterea accesului unor persoane suspectate de asemenea activităţi şi realizarea unui tablou informativ precis asupra riscurilor cu care ne confruntăm", a declarat Maior. Şeful SRI a arătat că, după atentatele din Paris, s-au luat unele măsuri suplimentare la nivelul serviciului, "inclusiv în apărarea unor potenţiale ţinte, în încercarea de a vedea mai bine traficul de persoane la frontiere şi de a avea un tablou informaţional bun pentru ceea ce se petrece pe teritoriul naţional".

JURNALUL NATIONAL

Filiera Udrea-Bica-Stelu-Sinigalia

Arestarea nr 1 din DIICOT a scos la lumina filiera care functiona la cel mai inalt nivel pentru stoarcerea unor sume uriase prin mecanismul retrocedarii proprietatilor. Alina Bica a fost numita secretar de stat la Ministerul Justitiei in Cabinetul Boc cu sprijinul Elenei Udrea. Cele doua erau prietene foarte bune; potrivit propriilor declaratii, formau generatia femeilor de 40 de ani, iar Udrea tocmai scapase de trei dosare la DIICOT, incheiate cu NUP. Bica nu lucra singura. avea doi locotenenti care fusesera promovati pentru loalitate. Ei apar in dosarele disjunse din cazul Plumbuita. Ionut Mihailescu Florentin a fost ''selectionat'' de Bica dintre ofiterii de politie judiciara din DIICOT. Isi urmeaza sefa la Ministerul Justitiei fiind consilier cabinet demnitar. Mihail Udroiu, judecator la Tribunalul Bucuresti, a fost ''suportul intelectual'' al Alinei Bica in elaborarea Noului Cod Penal, fiind detasat la Ministerul Justitiei in perioada cand arestata de acum era secretar de stat.

Niciun lider american la Paris duminică:"Nimic nu poate scuza această absenţă"

Un editorial publicat de Le Nouvel Observateur sanţionează absenţa liderilor americani de la marşul istoric contra terorii care a avut loc duminică în Franţa. Administraţia americană a fost reprezentată doar de ambasadoarea SUA în Franţa. "O absenţă care va lăsa urme", comentează autorul editorialului. "O ştiţi pe Jane Hartley? Este o femeie de afaceri şi din domeniul presei, preşedinte director general al unei firme de consiliere din Manhattan. Foarte bogată, ea a fost una dintre marile donatoare din campania electorală a lui Barack Obama în 2012. Ca mulţumire, el a numit-o, în octombrie anul trecut, ambasadoare a Statelor Unite în Franţa. Ea a fost singurul reprezentant al Administraţiei americane duminică, 11 ianuarie, la Paris, la marşul istoric.

Calendar fiscal 2015

Primăriile percep taxe pentru toţi proprietarii de locuinţe, terenuri, autovehicule, rulote, bărci, locuri de parcare sau garaje. Plata acestora se poate face fără majorări, în două tranşe, până pe 31 martie, respectiv 30 septembrie. Românii care obţin venituri din activităţi independente impuse pe bază de norme de venit - notari, avocaţi, evaluatori, artişti etc. - au obligaţia să depună declaraţiile privind veniturile realizate până pe 25 mai. Însă, cei care opteză pentru determinarea venitului net în sistem real trebuie să anunţe acest lucru la Administraţia Financiară unde sunt arondaţi până pe 2 februarie.

NATIONAL

Garda de la Cotroceni nu pleaca!

La ceremonia oficiala de instalare a noului sef al statului, se pare ca Traian Basescu i-a predat lui Klaus Iohannis nu doar "Colanul de Aur" al Ordinului National "Steaua Romaniei". Pentru ca, dupa cum sustin sursele National, dincolo de declaratiile oficiale, s-ar fi stabilit pastrarea unei stabilitati la cel mai inalt nivel al unor structuri cheie ale sistemului de siguranta nationala, cel putin pentru urmatoarele sase luni. Iar cel mai graitor exemplu in sensul acestei noi "coabitari" este ramanerea generalului Lucian Pahontu la sefia Serviciului de Protectie si Paza, cel putin pentru jumatate de an.

Predoiu l-ar scoate la plimbare pe "buldogul" Blaga

Catalin Predoiu si-a stricat buna relatie cu Vasile Blaga, dupa ce a cazut prada intrigilor tesute de fostii liberali. Totul ar fi plecat, dupa cum se nareaza pe la colturile vechiului PDL, de la o stramba bagata de liberali, respectiv aceea ca viitorul premier va trebui sa fie si lider de partid. Aflat oricum in alerta, Catalin Predoiu a luat de buna informatia si a gafat incercand sa gaseasca sprijin pentru debarcarea lui Blaga in randurile fostilor pedelisti. Demers care nu numai ca nu i-a reusit, dar a si ajuns la urechile "Buldogului". Uns cu toate alifiile politice, Blaga nu a sarit la gatul lui Predoiu, ba chiar a incercat sa-i domoleasca temerile afirmand public ca nu este necesar ca premierul sa fie si liderul partidului.

Ponta incearca sa inabuse revolta de la congres

Soarta PSD atarna de viitorul congres, sustin, deopotriva, actuali si fosti membri de partid. Un pronostic pe care actuala conducere, in frunte cu Victor Ponta, il trateaza insa cu lejeritate. Ca sa salveze aparentele, liderii sociali-democrati repeta papagaliceste ca partidul lor este mai unit si mai puternic ca niciodata. Cu toate acestea, ieri, Biroul Permanent National a decis sa amane congresul din martie pentru o data care va fi stabilita ulterior. Concomitent, o analiza a europarlamentarului Ioan Mircea Pascu facea valuri in partid. Si asta pentru ca in ea se vorbea despre o posibila fractionare a PSD.

PUTEREA

Şeful CJ Vrancea, Marian Oprişan, audiat la DNA

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea Marian Oprişan a fost citat, luni, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiat ca martor în ancheta privind expertele contabile care au întocmit raportul în dosarul "Căprioara", în care acesta este judecat de peste opt ani pentru abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, fals şi uz de fals. Marian Oprişan a declarat, la intrarea în sediul DNA, că nu a cerut nici unui expert sau altei părţi din cauză vreo intervenţie şi că dosarul său este unul "eminamente politic 100%".

Recensământul câinilor din Capitală urmăreşte dacă toate animalele sunt microcipate

Cu trei luni înainte de finalizarea proiectului care viza reducerea drastică a câinilor fără stăpân de pe străzi, se anunţă amenzi uriaşe pentru proprietarii de animale care nu i-au sterilizat şi microcipat. Odată cu recensământul animalelor din Capitală începe şi vânătoarea celor neînregistraţi. Oamenii prinşi că nu şi-au sterilizat, microcipat şi înregistrat animalele de companie vor fi amendaţi cu sume între 5.000 şi 10.000 de lei. Deşi Curtea de Apel a suspendat anul trecut normele de aplicare a legii eutanasierii, şeful Autorităţii pentru Protecţia şi Supravegherea Animalelor (ASPA), Răzvan Băncescu, declara în august 2014 că a continuat eutanasierea, urmând ca până în luna martie a.c. numărul câinilor fără stăpân de pe străzi să fie foarte mic, iar proiectul finalizat. De la 1 ianuarie a.c. au intrat în vigoare noi metode de constrângere a celor care au animale de companie. Dacă posesorii de câini nu şi-au înregistrat, microcipat şi sterilizat animalele, din acest an riscă să fie amendaţi cu sume foarte mari.

Enel iese anul acesta din România

Compania italiană de utilităţi Enel va vinde activele deţinute în România şi Slovacia în acest an. Francesco Starace, directorul executiv al grupului, a precizat că a primit deja oferte pentru acestea. Guvernul italian deţine o participaţie de 30% la compania Enel, în fruntea căreia premierul Matteo Renzi l-a numit pe Starace în luna mai a anului trecut, pentru a implementa un plan de reducere a costurilor şi de restructurare a grupului. Mai multe detalii despre planul de reorganizare a companiei vor fi date publicităţii în luna martie însă.

ROMANIA LIBERA

Ce înseamnă aproape un miliard de euro în plus pentru Armată

Dintre toate domeniile asupra cărora se putea apleca la începutul mandatului său prezidenţial, preşedintele Klaus Iohannis a ales Apărarea. L-a schimbat pe Şeful Marelui Stat Major în decembrie şi acum a ales să organizeze primele sale consultări politice cu partidele pe tema bugetului Apărării. De ce? În primul rând, pentru că poate. În calitatea sa de Comandant Suprem, Armata este una din puţinele instituţii unde preşedintele poate lua decizii fără acordul Parlamentului sau al Guvernului. Apărarea este, aşadar, o zonă unde autoritatea preşedintelui este de necontestat. Miliardul de euro care se va afla la dispoziţia Armatei din 2017 va trebui cheltuit exclusiv pentru înzestrare şi investiţii în tehnologia militară şi industria de armament. Pentru industria militară românească, aflată la nivelul de subzistenţă după austeritatea din timpul crizei, acesta ar putea fi momentul mult aşteptat al salvării şi revirimentului.

Comisia Europeană confirmă declaraţiile lui Vanghelie

Comisia Europeană confirmă o corespondenţă cu autorităţile române pe tema neregulilor cheltuirii fondurilor UE, în cadrul căreia a decis suspendarea unor plăţi. La sfârşitul anului trecut, Marian Vanghelie a vorbit despre o hârtie de la Bruxelles care ar incrimina firme controlate de Sebastian Ghiţă şi Liviu Dragnea. Un audit al Comisiei Europene a găsit nereguli în cheltuirea fondurilor europene din Programul Operaţional Creşterea Competitivităţii Economice şi, drept urmare, cu două zile înaintea Crăciunului a decis suspendarea plăţilor din una din axele prioritare ale programului. În acest sens, a existat o corespondenţă între Comisia Europeană şi Ministerul Fondurilor Europene la sfârşitul anului trecut. Adică exact în perioada în care, recent expulzat din PSD, Marian Vanghelie făcea acuzaţii grave la modul în care firmele controlate de apropiaţii lui Victor Ponta, Liviu Dragnea şi Sebastian Ghiţă, au accesat şi cheltuit fonduri europene.

Pentagonul închide baze militare din Europa

Responsabilii Pentagonului au anunţat că vor închide sau vor reduce prezenţa în zeci de baze din Marea Britanie, Germania, Belgia, Olanda, Italia şi Portugalia, decizia făcând parte dintr-un plan mai larg de reorganizare, care va permite economisirea a 500 milioane dolari în fiecare an. Pentagonul a precizat că reorganizarea nu va avea repercusiuni asupra capacităţii armatei americane de a răspunde unei eventuale crize pe continent; în unele cazuri ar putea răspunde mai rapid unei astfel de crize, ca urmare a unei poziţionări mai bune.

ZIARUL FINANCIAR

eMag trece pragul de 500 mil. euro în acest an şi atinge miliardul în 2017

Cel mai mare retailer online local spune că tot ce dezvoltă acum compania este gândit şi pentru mobil, şi pentru tabletă. Liderul pieţei locale de retail online eMag, controlat de grupul sud-african Naspers şi de antreprenorul român Iulian Stanciu, va atinge în 2017, potrivit estimărilor companiei, afa­ceri de 1 mld. euro, pe fondul expansiunii internaţionale şi al adăugării în ofertă a unor noi categorii de produse. "Anul acesta trecem de 500 de milioane de euro, iar anul viitor vom fi aproape de un miliard de euro", a declarat Iulian Stanciu, directorul general al eMag, invitat la emisiunea ZF Live (de luni până vineri ora 12,00 pe zf.ro). "În 2017 atingem sigur un miliard de euro", a completat Sorin Ionescu, vicepreşedinte şi director de dezvoltare internaţională al eMag.

Anul 2015 va fi anul antreprenorilor în IT

Astăzi, România este pe cale să devină hub-ul de IT & C al Europei Centrale şi de Est. Atuul principal este infrastructura, viteza internetului, aşa cum spunea recent directorul de marketing al UPC România, Robert Redeleanu, prezent la o emisiune ZF Live: " Nu este un mit, Bucureştiul este în top 3 la viteza internetului în Europa. Avantajul pentru consumatori este că aici am instalat cea mai nouă tehnologie, iar competiţia este foarte dură. " Dezvoltarea pieţei de software şi e-commerce în România este pe multi­ple paliere. La nivelul compa­niilor mari, vârful de lance este eMag, care în 2 ani devine o multinaţională a Estului, cu afaceri de un miliard de euro. De asemenea, în această categorie BitDefender sau Gecad au dovedit capacitatea locală de extindere pe pieţe şi mai îndepărtate.

Cine câştigă şi cine pierde din creşterea dolarului

Băncile locale aveau la finalul lunii noiembrie 2014 credite în dolari acordate populaţiei şi companiilor în valoare de echivalentul a 6,2 mld. lei (1,7 mld. dolari), în timp ce depozitele în valută (cu excepţia celor în euro) atrase de la clientelă erau de 9,7 mld. lei (2,7 mld. dolari), potrivit datelor BNR. Cea mai mare parte a depozitelor în alte valute decât euro sunt constituite în dolari pentru că puţine bănci locale oferă alternativa economiilor în alte monede. Dobânda la depozitele în dolari este de doar 1%, dar aprecierea monedei americane a adus un câştig consistent clienţilor. La credite, dobânda medie este de circa 4% pe an, sub cele percepute de bănci la împrumuturile în lei sau euro. Chiar dacă stocul de credite în dolari este nesemnificativ (circa 3% din volumul total al creditului privat), impactul aprecierii dolarului începe să fie vizibil pentru bănci. Restanţele s-au dublat anul trecut şi au ajuns la 71 mil. lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb