REVISTA PRESEI 13.10.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 13 octombrie 2015

ADEVARUL

Noile rachete ruseşti ar putea lansa atacuri nucleare ORIUNDE in Europa. Răspunsul american depinde si de România

Discuţia privind noile rachete de croaziera ruseşti a fost declanşata de recentele bombardamente navale in care flota rusa a Marii Caspice a lovit ţinte din Siria. Aproape imediat, Statele Unite au reacţionat, acuzând Moscova ca ar deţine arme interzise de tratatele internaţionale, iar Vladimir Putin a replicat duminica. Oficial, nimeni nu spune despre ce rachete este vorba, dar informaţiile neoficiale conturează un scenariu sumbru: Kremlinul poate lovi cu bombe nucleare orice ţintă de pe continentul nostru. Singurele precizări au fost făcute duminica de Vladimir Putin, intr-un interviu acordat duminica canalului public de televiziune Rossia-1, in care a vorbit despre armele "de înaltă precizie" pe care Rusia le-ar putea folosi "in cazul unei ameninţări la adresa securităţii sale". Asistentul secretarului de stat al SUA pentru controlul, verificarea si conformitatea armamentelor, Frank Rose, a declarat ca s-ar putea lua masuri, însă numai după o consultare cu aliaţii din NATO, inclusiv cu Romania.

Cine sunt liderii grupării Statul Islamic: un cioban georgian, un profesor de fizică şi un maior în armata lui Saddam

Un cioban, un profesor transformat în terorist şi un fost maior în armata lui Saddam Hussein sunt printre primii cinci lideri ai grupării Statul Islamic, vizaţi de raidurile aeriene ale coaliţiei internaţionale conduse de SUA. Forţele Aeriene irakiene au lovit duminică un convoi al Statului Islamic care se presupunea că îl transporta pe liderul Statului Islamic Abu Bakr al-Baghdadi în provincia irakiană Anbar. Se pare însă că Al-Baghdadi, "califul" grupării teroriste nu a fost printre cei ucişi. Armata irakiană a anunţat că forţele aeriene au bombardat şi locul unde Baghdadi plănuia să se întâlnească cu comandanţii Statului Islamic. "Locul întâlnirii a fost de asemenea bombardat şi mulţi dintre liderii terorişti au fost ucişi sau răniţi. Soarta criminalului Al-Baghdadi este necunoscută", potrivit irakienilor. Marea Britanie şi SUA au o listă secretă privind liderii grupării Statul Islamic şi pe care vor să-i elimine cu ajutorul raidurilor aeriene, notează "Daily Star". Pe capul acestor cinci lideri ai grupării Statul Islamic s-au pus recompense de milioane de dolari.

Jurământul de vasalitate depus de Juncker pregăteşte terenul pentru rusificarea Europei de Est

În numele cui a jurat Jean-Claude Juncker vasalitate Rusiei la Passau? În numele cui a promis Preşedintele Comisiei Europene apropiere de Rusia şi dezrobire de diktatele Washingtonului? Dacă Juncker s-a făcut preş de ceremonie pentru Putin în numele eroicei naţiuni luxemburgheze, aşa să fie! Conturile băncilor luxemburgheze vor crăpa de depuneri ruseşti. Gherţoi post-sovietici îşi vor etala Rolex-urile şi modelele botoxate prin hoteluri de la cinci stele în sus. Va merita. Niciun tanc rusesc nu va parca în Luxembourg. Din lipsă de spaţiu şi de frica unui stat NATO cu o armată de pînă la 800 de oameni. Dacă, însă, Juncker a decis, în numele Uniunii Europene, că adversarul e America şi nu Rusia, lucurile se schimbă. Nesimţirea şi aroganţa vin de petrecanie unei Europe care iese din istorie ruşinos şi se aşază cuminte în poala Rusiei. Nu cu totul, ci doar cu patrea ei ponosită şi decupabilă: cu Europa de Est. Căci Juncker a vorbit ştiind bine ce dă şi ce expune. Orgasmul european pro-rus nu va mişca o piatră în Vest, dar va scutura din temelii Estul. Mesajul lui Juncker e cea mai funestă propoziţie trimisă vreodată din Vest spre Est: ce nu se poate islamiza se poate rusifica.

Cum a reuşit clanul de romi Cârpaci să primească un cadou de jumătate de milion de euro de la CNADNR

Printr-un proces deschis recent la Tribunalul Timiş, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a dat-o în judecată pe Mirela Stanca, membră a clanului de romi Cârpaci, cu care CNADNR a făcut o afacere imobiliară de peste două milioane de euro. Prin cererea de chemare în judecată depusă de CNADNR la Tribunalul Timiş, Compania le cere judecătorilor să o oblige pe Mirela Stanca la restituirea sumei de aproximativ 450.000 de euro, pe care Compania i-a plătit-o Mirelei Stanca în plus, fără să o datoreze. Concret, pe lângă cele 2,2 milioane de euro plătite clanului Cârpaci pentru terenul şi clădirile în care funcţionează Pepiniera Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara, din subordinea CNADNR, Compania a mai plătit încă 450.000 de euro, bani pe care nu îi datora.

"The Book of Mirrors", roman cumpărat în 23 de ţări, îl va transforma pe autorul Eugen Chirovici în milionar în euro

Potrivit prestigiosului cotidian britanic "The Guardian", cartea românului Eugen Ovidiu Chirovici (51 de ani) are şanse să depăşească numeroase recorduri de audienţă. "The Book of Mirrors", roman încadrat în categoria "crimă mister", a fost cumpărat în ultimele trei săptămâni de edituri din 23 de ţări şi-i poate aduce autorului, numai din vânzarea drepturilor de publicare, o mică avere. Jurnaliştii britanici scriu că în unele ţări, precum Germania, au existat până la 11 edituri care au participat la licitaţia pentru achiziţionarea drepturilor de autor. Eugen Chirovici are contract cu agenţia literară britanică Peters Fraser and Dunlop (PFD), ai cărei oficiali s-au ocupat de vânzarea manuscrisului. Unul dintre angajaţii agenţiei a spus pentru "The Guardian" că romanul scris de Chirovici "este incredibil, atât de sofisticat. Nu ai şti niciodată că a fost scris de cineva a cărui limbă maternă nu este Engleza".

Vladimir Putin îl apără pe Bashar al-Assad de invazia iraniană

Iran trimite de multă vreme trupe şi echipamente pentru a ajuta regimul sirian al lui Bashar al-Assad în lupta cu propriul popor. Însă acum Teheranul este ocupat să-şi înfiinţeze un stat în stat în Siria, motiv pentru care Assad vrea acum ajutor de la Rusia, notează "Der Spiegel". Teama de inamici a fost principalul motiv pentru care Bashar al-Assad a cerut ajutor Moscovei. "Dar imediat după asta a venit frica de prieteni", spune un oficial rus care a colaborat multă vreme cu ambasada Rusiei la Damasc. Prietenii la care se referă diplomatul sunt iranienii. "Assad şi cei din jurul lui se tem de iranieni", spune rusul. Furia la adresa aroganţei Iranului, care tratează Siria ca pe o colonie, este un alt motiv. Dar, cel mai mult, sirienii "nu au încredere în scopurile Teheranului, pentru care poziţia lui Assad nu ar mai fi decisivă. De aceea sirienii ne vor în ţară", continuă oficialul pentru publicaţia "Der Spiegel".

Statele Unite au paraşutat muniţii pentru rebelii sirieni care luptă împotriva Statului Islamic

Grupări siriene arabe care au fost monitorizate atent vor beneficia de muniţii largate în cadrul unei operaţiuni "reuşite" efectuate de Statele Unite în numele coaliţiei anti-SI, a declarat colonelul Patrick Ryder, citat într-un comunicat. Largarea a fost efectuată cu ajutorul unor avioane militare de transport de tip C-17 aparţinând Forţelor Aeriene ale SUA, potrivit comunicatului. Forţele Aeriene ale SUA au paraşutat "50 de tone de muniţii", a precizat pentru AFP un oficial din domeniul apărării, care a confirmat o informaţie difuzată de CNN. Comunicatul nu menţionează grupările rebele care au primit muniţiile şi echipamentele paraşutate, dar evidenţiază eficacitatea forţelor siriene kurde şi unor grupări arabe în luptele vizând eliberarea zonelor ocupate de SI la graniţa Siriei cu Turcia. Această acţiune ilustrează noua strategie a Casei Albă destinată eliminării Statului Islamic din nord-estul Siriei, după eşecul suferit de programul de instruire a rebelilor sirieni moderaţi.

PSD se opune sechestrării averilor furate

Ieri, în Senat, urma să se voteze legea privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate, o instituţie care ar trebui să se ocupe de administrarea banilor sau a bunurilor imobile pe care magistratul pune sechestrul în timpul unui proces. Deşi iniţiatorul proiectului de lege a fost chiar Guvernul, prin Ministerul Justiţiei, senatorii PSD s-au opus. Înainte de votul în plen, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a fost la şedinţa senatorilor PSD, încercând să-i convingă să voteze proiectul de lege. "Domnule ministru, nu ne-aţi convins", i-au răspuns senatorii, au declarat surse politice pentru "Adevărul". Imediat, proiectul a fost scos de pe ordinea de zi. Varianta oficială, prezentată de Cazanciuc, a fost mult mai indulgentă.

BANCHERUL

Preturile alimentelor au reînceput sa crească in septembrie

Preturile si-au reluat creşterea in luna septembrie, după trei luni de scăderi datorita diminuării TVA-ului la alimente de la 24% la doar 9% începând din luna iunie, determinând scufundarea indicelui anual al inflaţiei la -1,6% in acea luna, de la +1,2% in mai. In luna iunie, preturile au scăzut in total cu aproape 3% fata de luna precedenta, datorita ieftinirii alimentelor cu peste 8%. Reducerea abrupta a inflaţiei pe teritoriu negativ in iunie a luat prin surprindere pe toata lumea, analişti si BNR, care aşteptau ca inflaţia sa scadă la doar -0,9%, presupunând ca magazinele vor transpune in preturi doar o parte din efectul diminuării TVA-ului. Preturile au continuat sa se reducă, intr-un ritm moderat, si in următoarele trei luni de vara, dar in septembrie au avansat cu 0,26% fata de august, din cauza scumpirii produselor alimentare cu 0,9%, acestea reprezentând 37,5% din coşul de consum, după cum precizează analiştii Băncii Transilvania intr-un raport. Vina pentru scumpirea alimentelor o poarta legumele, ale căror preturi au crescut cu aproape 8%, cartofii fiind cei care s-au scumpit cel mai mult, cu 21%.

Banca Transilvania va păstra doar o treime dintre unităţile Volksbank

Banca Transilvania (BT) va păstra doar o treime din reţeaua teritoriala a Volksbank, care numără in prezent in jur de 130 de unităţi, după încheierea procesului de integrare a băncii austriece, prevăzut a se finaliza la sfârşitul acestui an. "Strategia de integrare urmăreşte acoperirea tuturor zonelor importante pentru clienţi, la nivel naţional. Banca Transilvania estimează ca va ajunge la o reţea de aproximativ 580 unităţi după integrare, in urma unui proces intensiv de optimizare a reţelei comune", au declarat reprezentanţii BT, pentru Bancherul.ro. BT are in prezent o reţea de 541 de unităţi, ceea ce înseamnă ca doar in jur de 40 de unităţi ale Volksbank, din cele aproximativ 130, vor fi păstrate in urma procesului de integrare. Vor fi închise, cel mai probabil, unităţile Volksbank nerentabile, precum si cele din apropierea unităţilor BT.

CURENTUL

Atanasiu a inventat şi el o lege idioată: sediul electronic al firmelor

După ce Liviu Dragnea a inventat imbecila lege a defăimării sociale a venit şi rândul PNL-istului Teodor Atanasiu. Acesta a depus la Senat un proiect legislativ prin care doreşte înfiinţarea sediului electronic pentru operatorii economici, acesta urmând a lua forma unei adrese de e-mail identică cu codul unic de înregistrare sau codul de identificare fiscală. Proiectul presupune alocarea unei adrese de e-mail odată cu înregistrarea fiscală a oricărui operator economic, adresă de e-mail care să identifice operatorul economic şi să echivaleze cu 'sediul electronic' al acestuia. În consecinţă, orice document, citaţie, act procedural sau administrativ sau orice altă comunicare oficială transmisă către sediul electronic va avea aceleaşi efecte ca informările tipărite şi transmise prin agent procedural sau servicii poştale/de curierat. În această categorie vor intra inclusiv comunicările între operatorii privaţi transmise prin intermediul sediului electronic. Asta ar însemna ca orice operator economic cu cod fiscal să aibă şi acces la internet.

Traian Băsescu despre jocul riscant al PSD

"Aceasta alegere ii va da lui Dragnea o putere incredibila nu numai in partid, ci si in raport cu Guvernul si cu premierul. Cred ca o sa apară următoarea întrebare: - cat de credibila este lupta anticorupţie pe care o clamează partidul care alege un om condamnat pentru frauda electorala. E un semnal extrem de puternic. A fost un joc extrem de riscant al PSD si al activului de partid. Va fi mult mai puţin credibil PSD. Ponta a demisionat din motive legate de justiţie si nu este in situaţia de a fi fost condamnat, Dragnea a devenit preşedinte si este condamnat. S-a schimbat un presupus om care a încălcat legea cu unul care sigur a încălcat-o", a spus Băsescu. El a ironizat scrutinul de duminica din PSD: "câţi erau cu domiciliul in cimitire, câţi erau minori, trebuie văzut... Au concentrat toate resursele pe care le-au concentrat si la referendum". Întrebat daca este posibil sa existe o negociere intre Dragnea si Iohannis pentru un nou Guvern, Băsescu a răspuns: "Cat e de alunecos ştiu precis. Daca i se va întinde mana unor negocieri le va face".

EVENIMENTUL ZILEI

Dispar băncile ruseşti? Un oligarh le cumpără pe rând. Se află Rusia la fundul sacului?

Criza economică din Rusia a împins zeci de bănci din această ţară în faliment, iar altele ameninţă să se prăbuşească în curând. Numai că, acolo unde reprezentanţii sistemului bancar se uită cu teamă, alţii privesc cu jind. Un miliardar rus, Mikhail Gutseryev, aflat în spatele companiei petroliere Russneft şi a Băncii PJSC B&N, acţionează prin intermediul instituţiei de credit pentru a cumpără băncile rivale scufundate de criza, relatează reporterii Bloomberg. In ultimele luni, PJSC B&N a înghiţit mai multe bănci rivale cu probleme până când s-a transformat într-una dintre cele mai mari instituţii private de credit din Rusia. Evoluţia băncii controlată de oligarhul Gutseryev ar fi fost greu de urmat în absenţa sancţiunilor economice dictate de Occident. Acestea au izolat sistemul bancar rusesc de pieţele financiare internaţionale şi au împins economia ţării în prima recesiune de după 2009 încoace. "Criza creează noi oportunităţi", este de părere Mikail Shishkhanov, nepotul lui Gutseryev, aflat la cârma instituţiei de credit.

Stelian Tănase face dezvăluiri şocante despre ziarişti, politicieni şi masoni

Liniştea părea că se lasă peste numele lui Stelian Tănase, demis luna trecută din funcţia de şef al TVR. Dar acesta surprinde cu o serie de dezvăluiri "şocante" din perioada în care a preluat conducerea televiziunii din str. Pangratti. Primele atacuri din "Jurnalul" pe care Tănase l-a ţinut în perioada în care a fost şef se îndreaptă către "rivalul" Valentin Nicolau, trecut în nefiinţă în ianuarie anul acesta. Tănase spune că ar fi întâmpinat multe probleme în instituţie din cauza lui Nicolau. Dezvăluirile provoacă o explozie în media, mai ales că Valentin Nicolau, despre care Tănase susţine că ar fi fost omul lui Ion Iliescu, a fost preşedinte-director general al TVR între 2002 şi 2005 şi a rămas simpatizat de către angajaţii postului public. Sub conducerea lui Claudiu Săftoiu, 70% dintre TVR-işti l-au votat pe Nicolau să-i reprezinte în Consiliul de Administraţie (CA).

A început: China atacă Volkswagen

China investighează dacă vehiculele Volkswagen (VW) importate sau produse local respectă standardele referitoare la nivelul emisiilor poluante, urmând exemplul Statelor Unite, Europei şi Japoniei, care anchetează deja producătorul auto german după scandalul dieselgate, relatează Bloomberg. Niciunul dintre cele 11 milioane de vehicule diesel ale VW implicate în scandal nu sunt fabricate în China, iar aproximativ 1.900 dintre acestea au fost importate, se arată într-un comunicat al Ministerului pentru Protecţia Mediului. Ministerul a cerut VW să pună la dispoziţia autorităţilor date referitoare la respectarea reglementărilor în domeniul emisiilor. Pe de altă parte, autoritatea de supravaghere a calităţii din China a anunţat că este "extrem de îngrijorată în privinţa mecanismului instalat pe automobilele diesel ale VW pentru reducerea emisiilor în timpul testelor şi va lua măsurile care se impun", fără să precizeze care vor fi acestea. China este cea mai mare piaţă pentruVolkswagen în funcţie de volumul vânzărilor.

JURNALUL NATIONAL

Rusia ne ameninţă din nou! "România să renunţe la acest plan cât nu este prea târziu"

Rusia avertizează că elementele antirachetă care urmează să fie instalate la Deveselu reprezintă încălcări ale Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF), cerând României şi SUA să conştientizeze "responsabilitatea" montării acestor sisteme şi să renunţe la plan "cât nu este prea târziu". Decizia de instalare a sistemelor de tip MK-41 (n.red. - Aegis, conform terminologiei NATO) "riscă să devină o provocare gravă la adresa securităţii internaţionale", a declarat Mihail Ulianov, director al Departamentului pentru neproliferare şi controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe, potrivit Interfax, citată de antena3.ro. "Acest pas va fi o nouă încălcare flagrantă de către Statele Unite a Tratatului forţelor nucleare intermediare", a acuzat oficialul rus. "Statele Unite şi România trebuie să înţeleagă amploarea reală a responsabilităţii acestui sistem şi să îşi dea seama că pot renunţa la acest plan cât nu este prea târziu", a adăugat Mihail Ulianov.

Cum încearcă partidele să mimeze democraţia internă

Alegerea lui Liviu Dragnea ca preşedinte al PSD, din postura de unic candidat, prin votul exprimat de toţi membrii partidului se înscrie în seria încercărilor partidelor româneşti de a mima democraţia internă de partid, încercări ce uneori s-au transformat în farse electorale, înclinaţia către fraudă fiind irepresibilă. Duminică, Liviu Dragnea a obţinut 97% dintre sufragiile exprimate de membrii de partid ai PSD. Întoarcerea la poporul pesedist este deja o idee cu tradiţie. În 2004, PSD a ieşit destul de şifonat din alegerile locale, Alianţa D.A. câştigând în zone pe care le considerau fiefuri sigure. Sesizând pericolul pentru parlamentare şi prezidenţiale, Adrian Năstase a luat o serie de măsuri menite să readucă partidul mai aproape de oameni, printre ele aflându-se şi desemnarea candidaţilor la alegerile parlamentare prin votul membrilor de partid.

Alina Gorghiu: PNL nu şi-a asumat un interimat la Primăria Capitalei pentru a nu vulnerabiliza locuitorii Capitalei

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat luni seara, într-o emisiune televizată, că partidul nu şi-a asumat conducerea interimară a Primăriei Bucureşti pentru a nu vulnerabiliza locuitorii Capitalei. Ea a afirmat că în situaţia în care PNL şi-ar fi asumat un interimat la Primăria Capitalei "s-ar fi întâmplat exact ce se întâmplă astăzi" când PSD, prin Guvernul Ponta şi ELCEN, pun popriri pe subvenţiile locuitorilor, iar bucureştenii "nu merită să intre în jocul politic dintre PNL şi Victor Ponta". "În momentul în care PNL şi-ar fi asumat un interimat la Primăria Capitalei s-ar fi întâmplat exact ce se întâmplă astăzi: PSD-ul, prin Guvernul Ponta, prin ELCEN, puneau popriri pe subvenţie, PNL ar fi fost în secunda doi, prin acea asumare a Primăriei, pus în situaţia de a vulnerabiliza bucureşteanul. Omul din Bucureşti nu merită să intre în jocul acesta politic dintre noi şi Victor Ponta", a spus Alina Gorghiu la B1.

Cea mai importantă TRANZACŢIE din istoria industriei TECH: Dell va prelua EMC

Dell va cumpăra EMC, companie de stocare a datelor, pentru fabuloasa sumă de 67 miliarde de dolari. Această tranzacţie este una din cele mai importante din istoria industriei tech, potrivit Bloomberg. Ştiri despre această afacere au apărut prima dată săptămâna trecută, tranzacţia fiind de două ori mai mare decât ultima afacere importantă din sectorul tehnologic (Compaq-HP, 33,4 miliarde $). Fuzionarea va fi una complexă şi costisitoare, date fiind dimensiunile celor doi protagonişti, scrie www.businessinsider.com. Tranzacţia este supusă mai multor clauze şi se aşteaptă ca această să fie încheiată în cel de-al doilea sau de-al treilea trimestru al anului fiscal Dell, în februarie 2017.

NATIONAL

Teodor Atanasiu, in locul Laurei Codruţa Kovesi!

Teodor Atanasiu continua sa puncteze la imaginea artistica, tot mai mulţi liberali fiind convinşi ca singurul om care dictează agenda Palatului Cotroceni nu este nici Klaus Iohannis, dar nici măcar "adevăratul preşedinte" Dan Mihalache, ci tocmai "domnul Bijboaca". Adică porecla data liderului liberal. Si asta chiar daca propriii colegi din PNL nu se mai feresc sa se vaite tot mai făţiş ca "Tase" a ajuns sa-i ameninţe pe fata ca va aranja sa-i "salte" DNA-ul daca nu vor face ca el. Desigur, mai e vreme îndelungata pana la următoarea confruntare electorala, cea de la alegerile locale, dar iată ca Teodor Atanasiu pare sa fi furat deja startul si lucrează deja intens la întocmirea propriilor liste. Peste tot in tara, activiştii de partid ştiu deja de pe acum ca "stăpânul listelor" electorale este nimeni altul decât Teodor Atanasiu. Planul diabolic al lui Teodor Atanasiu de a se prezenta drept "tutorele" din umbra al DNA-ului pare sa-i fi reuşit din plin, cel puţin pana in acest moment, in care tot mai mulţi dintre fruntaşii PNL au ajuns sa tremure doar la gândul ca s-ar putea sa-l supere cu gândul sau cu votul pe "atotinfluentul" fost ministru al Apărării.

Victoriosul Dragnea, eşec in prima zi de domnie

Deşi ii pusese gând rău lui Valeriu Zgonea, noul preşedinte al PSD a descoperit încă din prima zi de mandat ca in partid a apus epoca "despoţilor" mai mult sau mai puţin luminaţi. Anterior alegerii sale, Dragnea îl convinsese pe Valeriu Zgonea sa nu ridice pretenţii la şefia PSD si in schimb va avea asigurat locul 2 in partid - acela de preşedinte executiv. După ce s-a văzut cu sacii de preşedinte urcaţi in căruţa PSD, Liviu Dragnea a încercat sa-l dea jos de pe capra pe Valeriu Zgonea, printr-o manevra prin care se înlocuia funcţia de preşedinte cu un careu de prim-vicepreşedinţi. Scopul declarat: formarea unei "echipe operative capabile sa ia decizii fulger".

Oana Zăvoranu vrea partidul lui Vadim!

Oana Zavoranu susţine ca Vadim Tudor dorea sa o numească secretar general al PRM, motiv pentru care ea vrea la rândul ei acum sa ajungă preşedintele partidului creat de Tribun. Conform propriei opinii, Oana Zavoranu este făcută "pentru a fi lider", ca urmare şefia PRM i s-ar asorta perfect. "Am vârsta frageda, tineretul si artiştii de partea mea, suflul si penetrarea in rândul maselor, astfel încât sa fiu singura care sa pot avea aceasta funcţie si banii necesari sa susţină campanii electorale demne de a ridica acest partid acolo unde trebuie. Sunt făcută pentru a fi leader si asta sunt", s-a autorecomandat Zăvoranu, pe Facebook, pentru postura de succesoare a lui Vadim.

PUTEREA

Cum recuperăm paguba dacă un comerciant online ne păcăleşte

Un cetăţean român, rezident în România, a cumpărat de la un magazin online din Austria un tuning box. Produsul livrat însă era diferit de ceea ce comandase, iar pe capac avea zgârieturi. Încercându-l pe automobilul său, consumatorul nu a reuşit să-l facă să funcţioneze, prin urmare a solicitat rambursarea sumei plătite. Comerciantul a trimis un curier care a ridicat produsul la câteva luni de la solicitarea clientului. Având în vedere că în termen de o lună suma plătită nu a fost returnată, consumatorul a luat legătura cu Centrul European al Consumatorilor (ECC) România. În cele din urmă, prin colaborarea dintre ECC România şi ECC Austria, consumatorul şi-a primit înapoi cei 195 de euro plătiţi. Cumpărături online din orice magazin de pe teritoriul Uniunii Europene: pare simplu şi rapid. Asta până nu dăm peste vreun comerciant care încearcă să ne păcălească. Şi atunci cum recuperăm paguba? ECC România îţi arată cum primeşti banii înapoi şi te învaţă care sunt regulile de bază atunci când faci cumpărături de pe net.

Falimentul Astra se amână. Cum sunt afectaţi românii

Cei care au poliţe de asigurare la Astra primesc încă o veste proastă: falimentul companiei a fost amânat în justiţie. Tribunalul Bucureşti, care trebuia să decidă ieri intrarea în faliment a asigurătorului, a amânat decizia. Astfel, Fondul de Garantare a Asiguraţilor nu poate plăti încă daunele oamenilor, anunţă Digi24. Ar mai putea dura aproximativ trei luni până când va fi luată decizia privind intrarea Astra în faliment.

Florin Călinescu revine în televiziune într-un show celebru

Chiar dacă a mai colaborat ca actor cu televiziunea, Florin Călinescu şi-a anunţat oficial revenirea pe micul ecran. Va fi chiar unul dintre juraţii de la "Românii au Talent". Actorul revine pe micul ecran, la televiziunea sa de suflet: Protv. El a fost prezentat ca cel mai nou jurat al emisiunii "Românii au Talent" în cadrul Ştirilor Protv cu Andreea Esca, luni seara. "Mi-e dor de televiziune, de oamenii cărora mă adresam. Am avut necazuri, sper că le-am depăşit, mă întorc să fac un lucru pe care ştiu să-l fac de când eram mic: televiziunea." a declarat Florin Călinescu la Protv. Actorul i-a mai mărturisit Andreei Esca că este îndrăgostit de ea, de lumina reflectoarelor, dar şi de momentele în care stă singur şi meditează. Protv nu a precizat până acum ce membru al juriului va înlocui Florin Călinescu la show-ul de talente.

ROMANIA LIBERA

Autostrada plutitoare. S-a găsit apă la 10 metri sub Sibiu-Orăştie

Remedierea problemelor întâmpinate în zona kilometrului 60 pe autostrada Sibiu-Orăştie necesită demolarea completă a căilor de circulaţie, afirmă inginerii Companiei de Autostrăzi într-un document oficial obţinut de RL. Deşi a pretins tot timpul că autostrada Sibiu-Orăştie are doar nişte "fisuri superficiale" în zona kilometrului 60 de pe lotul 3, problemele proiectului sunt grave. Lotul a fost deschis în noiembrie 2014, cu doar două zile înainte de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale la care a participat şi premierul Victor Ponta. Un document al companiei, intrat în posesia ziarului "România liberă", indică faptul că nu este vorba de fisuri de suprafaţă, ci de probleme ce necesită demolarea integrală a lucrărilor. "Cu ajutorul unui excavator având cupa de 1,3 metri cubi s-a constatat că infiltările de apă sunt la o adâncime între 8 şi 10 metri faţă de cota roşie (linia autostrăzii într-un plan vertical - n. red.)", arată o notă de constatare semnată de angajaţi ai Companiei Naţionale de Drumuri Naţionale şi Autostrăzi din România (CNADNR)

Rechinii din politică îşi recunosc hoţiile

Fostul ministru Gabriel Sandu, sforarul Viorel Hrebenciuc sau oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru sunt doar patru dintre marii "rechini" implicaţi în dosarele de corupţie anchetate de DNA care şi-au recunoscut faptele. Nu pentru că i-ar mustra conştiinţa, ci pentru că speră să obţină reducerea pedepsei cu o treime sau judecarea în regim de urgenţă a procesului. Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Nicolae Dumitru şi-au recunoscut faptele de care sunt acuzaţi în dosarul "Microsoft" şi ar putea beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor care vor fi dispuse de instanţa supremă, în timp ce Gheorghe Ştefan şi-a susţinut în continuare nevinovăţia. În declaraţia dată în faţa instanţei, Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008-septembrie 2010, a recunoscut luarea de mită şi spălarea de bani, dar a menţionat că a dat toţi banii la PDL, partidul din care făcea parte, pentru finanţarea campaniei electorale.

ZIARUL FINANCIAR

Îşi marchează profitul: Personaje-cheie încep să vândă din acţiunile deţinute la Banca Transilvania după ce titlurile băncii din Cluj au crescut cu 40% în acest an

SIF Moldova, Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, Roberto Marco Marzanati şi Radu Pălăgheanu, membri ai board-ului au vândut din acţiuni în ultimele luni. Brokerii susţin că aceste tranzacţii de vânzare sunt marcări de profit, după ce titlurile TLV au câştigat peste 40% de la începutul anului, şi că aceste tranzacţii nu anunţă neapărat o schimbare de trend în evoluţia titlurilor. Banca Transilvania este a treia cea mai mare instituţie de credit locală. SIF Moldova (SIF2), al doilea cel mai mare acţionar al băncii, cu o deţinere de peste 8% din capital, a vândut în şedinţa de vineri, 9 octombrie, un pachet de 3,4 milioane de acţiuni pe care a încasat 8,3 milioane de lei. Pachetul vândut reprezintă 0,3% din capitalul băncii. Alte vânzări făcute de membrii din conducerea băncii au avut loc în iulie. Radu Pălăgheanu, membru în consiliul de administraţie al Băncii Transilvania şi unul dintre fondatorii băncii, a vândut peste 520.000 de acţiuni TLV în luna iulie, la un preţ mediu de circa 2,3 lei/titlu. Însă cea mai mare vânzare a fost cea încheiată de Horia Ciorcilă, preşedintele băncii, care a vândut la începutul lunii iunie circa 1% din acţiuni, ajungând la o deţinere de 4,13% din bancă.

Fondurile de obligaţiuni au bătut depozitele, cu profituri şi de 7% pe an în euro

Fondurile de obligaţiuni au raportat randamente cuprinse între 2,4% şi 7% în ultimele 12 luni, aproape dublu faţă de dobânda adusă de un depozit bancar. Trei fonduri de obligaţiuni administrate de societatea BRD AM, parte din grupul financiar BRD, se situează pe primele trei locuri în clasamentul fondurilor conservatoare cu cele mai mari randamente în perioada cuprinsă între 30 septembrie 2014 şi 30 septembrie 2015. BRD Euro Fond, denominat în euro, a marcat cel mai ridicat randament, de 7% în ultimele 12 luni, potrivit raportului lunar emis de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF). Fondul dispune de active de peste un miliard de lei plasate în proporţie de 55% în obligaţiuni guvernamentale şi în depozite bancare (21% din active). Acest tip de fonduri sunt preferate de investitorii cu apetit redus pentru risc, fiind considerate un proxim al depozitelor bancare. La finalul lunii septembrie, fondurile de obligaţiuni dispuneau de active totale de 10,3 miliarde de lei de la peste 158.000 de investitori.

BNR extinde echipa care se ocupă de băncile cu probleme şi scoate la concurs trei posturi de expert

Banca Naţională a României, instituţie în cadrul căreia lucrează aproximativ 1.900 de persoane, scoate la concurs trei posturi de expert în cadrul direcţiei de rezoluţie bancară, un departament care a apărut în organigrama BNR la începutul acestui an şi care se ocupă de reorganizare băncilor cu probleme. Direcţia rezoluţie bancară este coordonată de viceguvernatorul Bogdan Olteanu. Rezoluţia bancară urmăreşte menţinerea stabilităţii financiare şi continuarea activităţii băncilor cu probleme, proces gestionat de o autoritate de rezoluţie. BNR caută doi experţi care să activeze în cadrul serviciului pregătire şi implementare decizii de rezoluţie, şi unul care să profeseze la serviciul coordonare strategii şi politici de rezoluţie. Termenul limită de înscriere în ambele cazuri este 26 octombrie. Printre atribuţiile postului pentru prima categorie, BNR menţionează evaluarea îndeplinirii condiţiilor pentru declanşarea rezoluţiei unei instituţii de credit şi evaluarea oportunităţii aplicării deciziei de rezoluţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb