REVISTA PRESEI 14.01.2016

Willy Homner
Revista Presei / 14 ianuarie 2016

ADEVARUL

Ed Morse de la Citigroup a prezis încă de anul trecut că ţiţeiul va ajunge 20 de dolari

Ed Morse este şeful analiştilor care urmăresc evoluţia materiilor prime la gigantul bancar Citigroup. Lumea l-a ignorat în urmă cu 11 luni când a afirmat că petrolul va ajunge la 20 de dolari pe baril, dar este atentă acum, după ce cotaţiile au ajuns la 30 de dolari pe unitate, scrie Bloomberg. Ţiţeiul a ajuns sub 30 de dolari pentru scurt timp marţi, după ce grupul britanic BP a anunţat că va tăia 4.000 de locuri de muncă, iar Petrobras a şi-a revizuit din nou cheltuielile. Morse a scris în data de 9 februarie 2015 într-o notă către investitori că petrolul va scădea "poate aşa de jos până la 20 de dolari pentru o vreme". Marţi, Morse şi-a menţinut estimarea şi a afirmat că lumea are de înfruntat un petrol care se duce spre 20 de dolari barilul.

Zece copii români scoşi din familie, degeaba, de Protecţia Copilului din Norvegia

Serviciul de Protecţie a Copilului din Norvegia, Barnevernet, a preluat în ultimii cinci ani 26 de copii din 13 familii de români. Ministerul Afacerilor Externe a comunicat, la solicitarea "Adevărul", că, din cei 26 de copii preluaţi de autorităţile norvegiene, 10 s-au întors în familii. Potrivit răspunsului oferit la solicitarea "Adevărul", "în atenţia Ministerului Afacerilor Externe şi a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) se află, în prezent, 7 cazuri ale unor familii de cetăţeni români, ai căror copii (în total, 16 copii) au fost preluaţi de autorităţile norvegiene". Potrivit aceleiaşi surse, "în ultimii cinci ani, au mai fost gestionate, pe baza sesizărilor primite, alte 6 cazuri ale unor familii de cetăţeni români, totalizând 10 copii, care s-au soluţionat, în 5 cazuri, prin repatrierea a 8 minori, iar într-un alt caz, prin revenirea a 2 copii în familia unor cetăţeni români rezidenţi în Norvegia".

Ministerul Educaţiei le cere socoteală universităţilor ai căror profesori au girat lucrările ştiinţifice ale "savanţilor" din puşcării

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, le-a cerut universităţilor ai căror profesori au girat lucrările "savanţilor" din puşcării, să ancheteze individual fiecare caz în parte, iar o situaţie centralizată a măsurilor luate de fiecare universitate în parte să fie transmisă la Ministerul Educaţiei până pe 11 februarie. "Îmi exprim încrederea că instituţiile de învăţământ superior şi cercetare vor analiza cu celeritate cazurile, la nivelul consiliilor de etică, pentru a decide şi a lua măsurile care se impun", a declarat ministrul Adrian Curaj. În total, profesori din 38 de universităţi de stat, respectiv 24 din mediul privat, au coordonat lucrări scrise de puşcăriaşi. Începând cu anul 2006, în cazul a 426 de titluri se poate distinge universitatea sau centrul de cercetare din care proveneau coordonatorii.

Daca aţi găsit pe strada un portofel nu e de ajuns sa postaţi un anunţ pe Facebook

Daca aţi găsit pe strada un portofel, sa ştiţi ca nu e de ajuns sa postaţi un anunţ pe Facebook, in speranţa ca-l veţi găsi pe proprietar. Deşi reţeaua de socializare s-a umplut de asemenea mesaje, poliţiştii va avertizează ca puteţi fi amendaţi sau chiar închişi, daca nu predaţi obiectul găsit autorităţilor in cel mult 10 zile. Daca din întâmplare aţi găsit un portofel si, in încercarea de a da de proprietarul lui, ii faceţi o fotografie pe care o postaţi pe Facebook, poliţiştii spun ca acest lucru nu este suficient. Conform legii - in cel mult 10 zile - trebuie sa predaţi obiectul autorităţilor. In caz contrar, riscaţi sa primiţi o amenda sau chiar sa faceţi închisoare. Însuşirea bunului găsit este considerata infracţiune, iar pedepsele pot merge pana la 3 luni de închisoare.

Baron PSD acuzat că a furat de la stat 10 milioane de euro

Un politician din Banat, cercetat pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, se lăuda complicilor că este protejat de un senator. Vicepreşedintele PSD Caraş-Severin, Ion Bejeriţă a fost interceptat de procurori când discuta despre modificarea unor acte fiscale. Banii sifonaţi prin firme-fantomă ar fi fost căraţi de baronul PSD cu sacoşa. Vicepreşedintele PSD Caraş-Severin, Ion Bejeriţă este cercetat pentru o evaziune de 10.585.000 de euro, bani spălaţi prin mai multe firme-fantomă. Anchetatorii au rămas cu gura căscată după ce complicii lui Bejeriţă le-au explicat cum a furat politicianul PSD această sumă imensă: cu sacoşa. Procurorii au decis ieri să pună sechestru asigurător pe întreaga sumă presupus a fi fost spălată, dar şi pe patru imobile ale politicianului. Tot ieri, Ion Bejeriţă a fost reţinut, alături de alţi trei afacerişti locali: Axente Obrejan, Petrişor Lincan şi Vasile-Tailor Căcărează.

Câţi bani s-au strâns pentru victimele incendiului din octombrie 2015, prin Fundaţia Mereu Aproape

Tragedia din Colectiv. Aproape 3,4 milioane de lei, 13.396 de euro şi 1,051 lire sterline s-au strâns pentru victimele incendiului din clubului Colectiv prin intermediul Fundaţiei Mereu Aproape. În prezent, un singur rănit mai este internat în Bucureşti, în timp ce alţi 17 se află în spitale din străinătate. Persoanele care nu au fost internate, însă au fost rănite uşor în urma incendiului şi au avut nevoi medicale, au primit ajutor financiar direct în funcţie de nevoile acestora. Suma încasată până acum provine din donaţiile făcute în conturile de euro, lei şi lire, precum şi din cele făcute prin Paypal, aşa cum se regăseşte pe site-ul Fundaţiei Mereu Aproape.

Victoria Nuland vine din nou la Bucureşti. Întâlniri cu Iohannis şi Cioloş

Victoria Nuland, adjunctul secretarului de stat al SUA pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice, se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş şi cu alţi reprezentanţi ai noului guvern pentru a discuta probleme bilaterale de interes comun în cadrul parteneriatului nostru strategic", a precizat Ambasada SUA la Bucureşti, la solicitarea Mediafax. Potrivit unor surse oficiale, vizita oficialului american va avea loc luni, însă detaliile privind programul întâlnirilor nu a fost încă stabilit. Vizita are loc în condiţiile în care secretarul de stat american, John Kerry, ar urma să vină la Bucureşti, el acceptând în decembrie invitaţia ministrului de Externe român, Lazăr Comănescu de a face o vizită oficială în România, în 2016. Victoria Nuland a vizitat de mai multe ori România, iar ultima oară s-a aflat la Bucureşti în ianuarie 2015. Victoria Nuland avertiza atunci asupra faptului că fenomenul corupţiei este o chestiune de siguranţă naţională.

BANCHERUL

Cate plăti interne si externe si de ce valori fac băncile romaneşti pentru clienţii lor intr-un an

Statisticile Băncii Centrale Europene (BCE) arata ca in 2014 prin intermediul băncilor din Romania s-au efectuat in total transferuri de bani (credit transfers) interne si externe in valoare de 5.291.844 milioane RON, adică aproape 5,3 trilioane lei, dintre care numai 10% au fost de tip SEPA. Suma este cu aproape 500 de miliarde de lei mai mica decât in anul precedent (2013), când volumul total al transferurilor s-a ridicat la 5,7 trilioane lei. In acelaşi timp, numărul plaţilor s-a ridicat la 201 milioane, mai multe cu 24 de milioane decât in anul precedent.

Comisioanele bancare la plăţile in valuta se ieftinesc, datorita SEPA, care elimina comisioanele Swift

După ce, in urma cu un an, BRD anunţa că renunţă la comisionul SWIFT de 15 euro pentru plăţile in euro tip SEPA, alte bănci importante au eliminat, la rândul lor, costurile suplimentare pentru transferurile internaţionale in valuta, odată cu implementarea standardelor comune privind transferurile si plăţile in euro intre tarile Uniunii Europene de către majoritatea băncilor româneşti. Zilele trecute si Libra Bank anunţa că in urma aderării la programul Sepa Euro, clienţii care efectuează plăţi in euro vor beneficia de comisioane mai mici decât prin modalitatea de plata Swift. Astfel, daca in cazul plăţilor online prin Swift, comisionul este 0,12% plus 10 euro (minim 20 de euro pentru o plata), prin Sepa nu se mai percepe taxa de 10 euro, ci doar un comision de 0,10% din suma transferata, minimul fiind 10 euro, iar maximul 500 euro.

CURENTUL

Un nou eşec al Ministerului Fondurilor Europene

In luna octombrie apare pe seap de la Ministerul Fondurilor Europene o licitaţie pentru cooptarea unui număr de aproape 4000 de experţi care sa verifice cererile de plata si rambursare la Organismele Intermediare pentru a putea trage banii de la Comisia Europeana. Agitaţie mare: se caută experţi, pentru a realiza o cat mai mare absorbţie pana la 31.12.2015, se depun ofertele, se cer tone de documente, cv, diplome, experienţă, declaraţii de disponibilitate ale experţilor cum că se angajează ca in perioada respectiva să fie disponibili pentru executarea contractului, se semnează acordul cadru, se dau calificaţi experţii care îndeplinesc cerinţele, pentru semnarea contractului subsecvent si apoi o mare pauza care nu s-a terminat nici pana astăzi. Si tot aşa probabil ca sute de cereri nu au putut fi verificate la timp, sau au fost prost verificate din lipsa experţilor necesari si s-au pierdut din nou multe milioane din fondurile europene.

INS constată creşteri de salarii la bugetarii din sănătate şi învăţământ şi în noiembrie 2015

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele statistice privind câştigurile salariale pentru noiembrie comparativ cu octombrie 2015. După cum deja se ştie, începând cu 01 octombrie pentru salariaţii din sănătate majorarea salarială a fost de 25% iar începând cu 1 decembrie pentru cei din învăţământ de 15% şi pentru cei din asistenţă socială de 25%. Surprinzător, INS anunţă pentru sectorul bugetar creşteri ale câştigului salarial mediu net şi în noiembrie, faţă de luna precedentă, astfel: -în învăţământ (+2,4%) în urma plăţii cu ora a cadrelor didactice; -în administraţia publică (+1,4%); -în sănătate şi asistenţă socială cu +0,9%. Creşterile salariului mediu net în octombrie faţă de septembrie 2015 au fost în sectorul bugetar -în învăţământ (+3,9%) în urma plăţii cu ora a cadrelor didactice; -în administraţia publică (+0,7%); -în sănătate şi asistenţă socială cu +16,7%. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1918 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 47 lei (+2,5%).

EVENIMENTUL ZILEI

Sportul rege a devenit bugetar

După ce o parte dintre patronii care făceau jocurile în fotbalul românesc au fost trimişi forţat "în cantonament" de către DNA, mai mult de jumătate dintre echipele din Liga I sunt susţinute financiar de autorităţile locale, în ciuda rapoartelor de anul trecut ale Curţii de Conturi, care arătau că această practică se poate dovedi, în multe cazuri, ilegală. Cluburi din Liga 1, precum FC Voluntari, Poli Timişoara, Concordia Chiajna, CSMS Iaşi, FC Botoşani, Pandurii Târgu-Jiu, ASA Târgu Mureş beneficiază anual de milioane de lei de la primării sau consilii judeţene. Astfel, edilii pot spera că dărnicia lor din bugetul comunităţii le va aduce adulaţia alegătorilor microbişti iar, în prag de alegeri, aceasta se va transforma în voturi. Echipa ACS Poli Timişoara este susţinută financiar de către Consiliul Local şi Primăria Timişoarei, dar şi de către Consiliul Judeţean Timiş. În 2013, primăria a alocat 6,5 milioane de lei pentru echipa de fotbal.

Dacian Cioloş, la Paris. Sau un premier care trece un pic "pe-acasă"

Dacian Cioloş se duce, cu un avion de linie, în "ţara mamă". Pentru prima dată, în calitate de premier al României, însoţit de mai mulţi miniştri. Dacian Cioloş este aşteptat la Palatul Elysee, pe 20 ianuarie, de François Hollande. Premierul ajunge în ţara în care şi-a făcut studiile, şi-a găsit nevasta -Valérie Cioloş-Villemin, şi l-a sprijinit, mai târziu, să ajungă comisar european. "Este cel mai competent candidat pe care l-am avut pentru Agricultură", îl lăuda preşedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso pe Dacian Cioloş când a anunţat, la sfârşitul anului 2009, lista comisarilor europeni. Acum, premierul, care a urmat l' Ecole Nationale Supérieure Agronomique ENSA M - Université Montpellier, este aşteptat la un dejun de lucru de preşedintele Franţei, François Hollande, dejun la care va participa şi premierul Manuel Valls. Despre actualul premier s-a scris chiar că ar fi cetăţean francez, însă informaţia a fost infirmată oficial.

Cea mai renumită fabrică de porţelan din România se va închide

Fabrica de porţelan de la Curtea de Argeş se va închide va deveni în curând depozit de prelucrare a lemnului. Fabrica în care munceau până acum opt ani aproximativ 2000 de oameni, a intrat în insolvenţă şi a fost cumpărată în urmă cu trei luni de un investitor care însă nu va continua afacerea. Astfel, bibelourile şi farfuriile de porţelan de la Curtea de Argeş vor deveni istorie. Fabrica a fost înfiinţată în 1970 şi producea porţelan de calitate care mergea aprope exclusiv la export. În 2007, fabrica a intrat însă în faliment pentru datorii de 3 milioane de euro. "S-a vândut integral, halele de producţie, terenul aferent, terenul având în jur de 5 hectare plus suprafaţa construită a fabricii de 3,5 hectare", declară Nicolae Diaconu, primar Curtea de Argeş. Municipiul Curtea de Argeş are 32.000 de locuitori iar rata şomajului este de 6 la sută.

Deciziile guvernului polonez, sub lupa Comisiei Europene

Executivul comunitar va analiza încălcarea principiilor democraţiei în Polonia, după ce guvernul de la Varşovia a adus modificări în domeniul judiciar şi în mass-media. Comisarii europeni au ajuns la concluzia că este nevoie de o evaluare atentă a prevederilor legislative adoptate de guvernul polonez. Aşa că a deschis o anchetă fără precedent, pentru a stabili dacă legile Poloniei încalcă regulile democraţiei europene. Un mecanism european, adoptat în 2014, permite Comisiei Europene să facă presiuni asupra unui stat membru, pentru ca acesta să schimbe o măsură considerată "o ameninţare sistemică" la adresa valorilor fundamentale ale UE. Guvernul polonez, de dreapta, venit la putere în octombrie 2015, a decis schimbarea unor judecători ai Curţii Constituţionale şi numirea şefilor posturilor publice de radio-tv. Un raportor al Parlamentului European avertizează, însă, că dezbaterea nu va avea niciun rezultat, dacă nu este discutată şi situaţia din Ungaria.

Contractul pentru construcţia autostrăzii PRĂBUŞITE, Sibiu - Orăştie, reziliat!

CNADNR a anunţat ieri rezilierea contractului cu firma Salini Impregilo, constructorul lotului 3 al autostrăzii Sibiu - Orăştie. În prezent se caută un nou constructor, pentru cei 200 de metri demolaţi şi cei 300 de metri pe care au apărut fisuri, a anunţat astăzi Dan Costescu, ministrul Transporturilor. Potrivit ministrului, ar urma să fie organizată o nouă licitaţie, pentru taluzuri. Acesta estimează că în luna septembrie 2017 traficul ar putea fi reluat pe această autostradă. Reconstrucţia celor 200 de metri demolaţi şi repararea celor 300 de metri cu defecţiuni ar putea costa circa 60 - 70 milioane de lei. În octombrie 2015, CNADNR a dispus demolarea şi refacerea secţiunii km 60 + 600 al Lotului 3, din Autostrada Sibiu - Orăştie, constructorul fiind firma Salini Impregilo. Specialiştii CNADNR au constatat calitatea necorespunzătoare a pământului de fundare.

JURNALUL NATIONAL

Şeful Poliţiei Sinaia şi un om de afaceri, reţinuţi de procurorii DNA Ploieşti

Şeful Poliţiei Sinaia, Marin Tudorică, şi un om de afaceri pe care îl proteja, Cristian Simion, au fost reţinuţi miercuri seară de procurorii DNA Ploieşti. Aceştia au fost scoşi încătuşaţi din sediul DNA Ploieşti, după mai multe ore de audieri, şi sunt duşi în arestul IJP Prahova, urmând a fi prezentaţi, joi, Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Potrivit unui comunicat de presă al DNA, Marin Tudorică este acuzat de trafic de influenţă şi efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în timp ce omul de afaceri Cristian Bogdan Simion este acuzat de cumpărare de influenţă şi complicitate la efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia. În acelaşi dosar a mai fost audiat şi adjunctul şefului Poliţiei Sinaia, Ionuţ Roşca, acuzat de complicitate la trafic de influenţă, el fiind plasat sub control judiciar pentru 60 de zile şi având obligaţia de a nu-şi exercita funcţia de ofiţer de poliţie judiciară.

Guvernul stă încă pe gânduri, Fiscul taxează retroactiv

O nouă aberaţie marca "România mereu surprinzătoare" a apărut pe final de an 2015, dar se face simţită abia acum. Cine a obţinut venituri din vânzarea de terenuri şi imobile cu peste cinci ani în urmă se trezeşte acum dator la Fisc. Guvernul se gândeşte să repare parţial greşeala. Totul a pornit de la Curtea de Conturi, care a obligat ANAF să ia la bani mărunţi persoanele fizice şi firmele care au efectuat vânzări de case cu peste cinci ani în urmă, după ce inspectorii Curţii au constatat că statul nu a făcut nimic pentru recuperarea acestor bani. Astfel, în ultima perioadă, foarte multe persoane şi firme au primit, în plic, de la Fisc înştiinţare privind obligativitatea plăţii unui procent de 5,5% din venitul realizat în urma tranzacţiei reprezentând contribuţia la CASS, plus penalizări de 0,02% pe zi pentru toată perioada scursă din momentul vânzării şi până la emiterea deciziei de plată de către ANAF.

Valeriu Zgonea: Ponta are un viitor bun în politică. E obligat moral să susţină PSD

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a vorbit despre nevoia unor noi criterii de integritate pentru politicieni, despre relaţia cu preşedintele Iohannis. În ce priveşte PSD, Zgonea crede că actuala echipă de conducere are nevoie şi de susţinerea fostului preşedinte, Victor Ponta. "Victor Ponta are şansele pe care le-a avut şi până acum. Este un tânăr politician, a performat la guvernare în ultimii ani ca prim-ministru, sunt foarte multe politici publice care au fost le- gate de numele său şi al Guver-nului pe care l-a condus, a avut o relaţie foarte bună cinci ani de zile, a făcut tandem cu Liviu Dragnea, au făcut multe dintre lucrurile bune din acest partid, a creat Uniunea Social-Liberală, are un viitor foarte bun în politică", a spus Zgonea.

Familia lui Măgureanu, conectată la reţeaua Truică

Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informaţii, in prezent este urmărit penal în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Magureanu este un om de afaceri care are doi copii, tot afacerişti conectaţi la reţeaua de interese a lui Remus Truică, protagonist în două dintre cele mai scandaloase dosare instrumentate de procurori - dosarul "Bancherilor" şi dosarul restituirilor ilegale, prin cumpărarea drepturilor litigioase de la aşa-zisul prinţ Paul al României. "Jurnalul Naţional" a descoperit faptul că fiul, fiica şi ginerele lui Virgil Măgureanu sunt implicaţi într-o afacere imobiliară cu vile în staţiunea Predeal, afacere parafată la nimeni alta decât notăriţa lui Bebe Ionescu, cuscrul lui Traian Băsescu. Este vorba despre Liuba Alexandrescu, cercetată, la rândul ei, în dosarul "Bancherilor", cea care a autentificat preluarea terenurilor agricole de la Nana, de către firma-fantomă Berfige SRL, de la mai multe persoane din localitate, terenuri care, în cele din urmă, au ajuns în proprietatea Ioanei Băsescu.

NATIONAL

"Ala micu" ii impaca pe aia mari din ALDE si PNL

Co-liderul ALDE Daniel Constantin nu exclude o colaborare guvernamentala cu liberalii, după alegerile din toamnă. Cântecele de sirena fredonate in ultimul timp de liberali la urechea oamenilor lui Tăriceanu par să fi gâdilat in mod plăcut auzul copreşedintelui ALDE Daniel Constantin. Care, deşi spune că obiectivul său principal este accederea membrilor ALDE intr-un număr cât mai mare in Parlament, recunoaşte si ca ideea unei alianţe guvernamentale cu liberalii ii surâde deja. Motiv pentru care, chestionat fiind pe tema posibilităţii formarii unei majorităţi PNL - ALDE la guvernare cu PNL, Constantin nu numai ca nu zice nu, dar si spune că singura condiţie pe care o pune este ca PNL să menţină "masurile de dreapta".

RADET, obligată să-i despăgubească pe bucureşteni

Avariile majore la sistemul de termoficare administrat de RADET încă mai ţin in frig si fără apă calda mii de bucureşteni, care au primit doar scuze de la companie. Cetăţenii care nu au putut beneficia de serviciile respective pot cere, conform legii, prin intermediul asociaţiilor de proprietari, despăgubiri de la RADET. In Ordinul 91 din 20 martie2007 pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termica emis de ANRSC exista prevederi referitoare la obligativitatea furnizorului de a va despăgubi pentru nerespectarea gravă a parametrilor de furnizare a agentului termic si apei calde.

Ce afaceri de lux tine Andra in pălărie

Andra Măruţă, cu vocea si apariţiile ei deosebite, este, la această ora, un brand. Si încă unul care ar putea vinde foarte bine. Ca orice star adevărat, aceasta si-a înscris o marca si o siglă nouă sub care ar putea din clipă in clipă să se lanseze in afaceri de lux. Sigla aleasa de Andra este litera A (culoare alba), sub care stă scris chiar Andra (culoare alba), totul aşezat pe un dreptunghi vertical, roşu (Rubine Red C). Sub această emblemă Andra ar putea produce si lansa pe piaţă parfumuri, uleiuri esenţiale, cosmetice, loţiuni pentru păr, bijuterii, inclusiv cu pietre preţioase, ceasuri, genţi, poşete si accesorii pentru acestea, dar si articole vestimentare, îmbrăcăminte, încălţăminte, pălării, şepci, bandane si alte asemenea acoperitoare ale capului.

PUTEREA

Preşedintele PSD diaspora, deputatul Cătălin Rădulescu, fals şi uz de fals în instanţă, ca să plece din ţară!

Dezvăluirile din PUTEREA despre aventurile erotice imaginare ale deputatului Cătălin Rădulescu au atras altele, care arată impostura şi apetenţa infracţională a preşedintelui PSD diaspora. Surse din interiorul formaţiunii social-democrate au pus ziarului la dispoziţie probe care, alături de declaraţiile lor, demonstrează că Rădulescu a falsificat documente şi s-a folosit de documentele false în instanţa de judecată, atunci când a solicitat ridicarea interdicţiei de a părăsi ţara! În aprilie 2014, DNA structura centrală l-a trimis în judecată pe Cătălin Marian Rădulescu, în dosarul 384/P/2013, sub control judiciar, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia. În vara anului trecut, Rădulescu a primit de la partid funcţia de preşedinte al PSD Diaspora. Din această poziţie a încercat să convingă instanţa de judecată că este dorit de filialele din străinătate la evenimentele culturale, filantropice ş.a.m.d.

Cel mai bun loc în care să-ţi petreci cutremurul. Ce trebuie să ştiţi dacă mergeţi la Therme Bucureşti

Circa 4 mii de persoane pot intra simultan în incincta Therme Bucureşti, centrul SPA ce se deschide azi, în zona Corbeabca-Baloteşti. La intrarea în complexul construit să reziste la un cutremur de 9 grade pe scara Richter, clienţii vor primi un card magnetic sub forma unei brăţări, care are imprimat un număr. Acesta este cel mai important şi singurul obiect de care trebuie să aveţi grijă, pentru că vă descgide toate "uşile" şi puteţi consuma ce doriţi. Hainele de stradă şi bagajele se laşi în cuşeta vestiarului pe care o puteţi deschide apropiind brăţara magnetică de un dispozitiv. Cuşetele sunt cablate la ventilaţie pentru asigurarea igienei. Singura problemă este cea a telefoanelor, deoarece semnalul este foarte slab. În schimb, nu vă faceţi griji dacă trebuie încărcate gadgeturile. Există câteva căsuţe pentru încărcarea bateriilor, care odată, ce le activaţi cu cardul magnetic, numai cu acelaşi card puteţi deschide căsuţa să vă luaţi telefonul sau tableta. Duşul este obligatoriu la intrarea în baza termală, altfel personalul vă va îndruma să vă întoarceţi la duş.

Romsilva acuzată că îngroapă industria lemnului

Federaţia Proprietarilor de Păduri din România şi Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România trag semnale de alarmă asupra unuia dintre cele mai delicate sectoare. "Luată la ochi" în acest caz este Romsilva, la adresa căreia au fost de ani de zile lansate acuzaţii grave. De data aceasta, cele două entităţi se plâng că, în România, preţul masei lemnoase depăşeşte cu mult preţul mondial, iar Romsilva şi Ministerul Mediului nu iau măsuri. Vicepreşedintele Nostra Silva (Federaţia Proprietarilor de Păduri din România), Cătălin Tobescu, spune că sectorul forestier din România este blocat din cauza refuzului regiei de stat Romsilva de a recunoaşte că preţurile cu care vinde masa lemnoasă sunt foarte mari, dar şi a faptului că Ministerul Mediului nu schimbă această situaţie. La rândul său, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR), Aurica Sereny, declară că industria lemnului din România se află în cea mai gravă situaţie din ultimii 25 de ani.

ROMANIA LIBERA

Cum se recuperează banii investiţi în educaţia copilului

Absolvenţi ai unor mari universităţi ale lumii arată cum o investiţie de sute de mii de dolari în educaţie poate da un randament mai bun decât dacă ai folosi aceşti bani pentru deschiderea unei afaceri. Am auzit în media poveştile unor tineri care relatează experienţa lor ca studenţi la unele dintre cele mai bune universităţi ale lumii. Vorbim de tineri care s-au remarcat încă din perioada liceului la olimpiade internaţionale obţinând medalii. Acestor tineri li se oferă burse complete la Yale, Harvard, Oxford, universităţi care îi monitorizează atent încă din timpul liceului. Trebuie spus, însă, că numărul celor care obţin astfel de burse complete, la aceste prestigioase instituţii de învăţământ superior, este de sub 1% din totalul studenţilor.

De ce vor Iohannis şi Cioloş să salveze familia Bodnariu? Ce pierde România

Preşedintele, prim-ministrul şi şeful diplomaţiei române vor să aibă grijă de familia Bodnariu, care a ales să trăiască în altă ţară, ale cărei reguli, se pare, a refuzat să le accepte întru totul. Faţă de noi, ceilalţi 18 milioane, care locuim aici, grija este ceva mai relativă. Autorităţile române sunt gata să arunce în aer relaţiile diplomatice cu Norvegia din pricina tatălui Bodnariu, care recunoaşte cu nonşalanţă că i s-a întâmplat în mai multe rânduri să-şi bată copiii. Omul este cetăţean norvegian, e căsătorit cu o norvegiană, dar şi-a păstrat reflexele părintelui autoritar, atât de răspândite printre familiile româneşti, unde, potrivit statisticilor UNICEF, mai mult de jumătate din copii povestesc că sunt bătuţi acasă. Conform aceloraşi cercetări, mai mult de 20 la sută din părinţii români mărturisesc că sunt de acord cu folosirea violenţei în educarea copiilor, iar 60 la sută din ei consideră că o palmă sau trasul de păr nu reprezintă acte de violenţă.

ZIARUL FINANCIAR

China îşi va exporta criza în Europa şi în România. Vor fi închise fabrici

Petru Ianc, fost director în Ministerul economiei atrage atenţia asupra unei teme care nu face parte din agenda guvernului de la Bucureşti: negocierile dintre birocraţii de la Bruxelles şi cei de la Beijing pentru obţinerea statutului de economie de piaţă al Chinei. Rezultatul acestor negocieri va avea un impact major asupra economiei româneşti în timp: industria nu va putea face faţă invaziei chineze care subvenţionează puternic exporturile şi stabileşte administrativ preţurile fără să se uite la costuri. În joc sunt milioane de locuri de muncă în Europa şi în România. România, cu o legislaţie neprietenoasă cu industria, unde industria oţelului este dominată de mari companii internaţionale, este vulnerabilă în faţa exporturilor ieftine din China. Producătorii europeni spun că prin înlăturarea posibilităţii de a impune taxe de import vor fi lăsaţi fără apărare în faţa importurilor ieftine din China, iar rezultatul vor fi disponibilizări masive.

OMV aduce un neamţ la Petrom să se ocupe de producţia de petrol şi gaze a României

Grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom, a făcut o schimbare fulgerătoare în cadrul firmei româneşti, înlocuindu-l înainte de terminarea mandatului pe Gabriel Selischi, 49 de ani, cel care era responsabil de producţia de petrol şi gaze. Austriecii au trimis la Bucureşti un neamţ care a mai lucrat în Petrom. Este cea de-a doua mişcare făcută la nivelul directoratului Petrom în mai puţin de un an de zile, după plecarea din primăvara anului trecut a lui Cristian Secoşan, fostul responsabil pe gaze şi energie al companiei. Practic, Selischi era unul dintre cei mai importanţi oameni din industria de profil la nivel naţional, în contextul în care din funcţia de la Petrom controla aproape în totalitate producţia de petrol a României şi jumătate din cea de gaze naturale. Noul CEO al OMV, neamţul Rainer Seele, un prieten al şefului Gazprom, companie cu care OMV poartă negocieri privind un schimb de active care ar putea viza şi România, îi mulţumeşte personal lui Selischi pentru rezultatele din mandatul său.

Lipsa investiţiilor din ultimii ani se răzbună: producţia industrială înregistrează o creştere de doar 2,6%

Producţia industrială care înseamnă 23% din PIB a crescut în primele 11 luni din 2015 modest, cu 2,6% (serie brută), mult mai puţin decât în 2013 când, la 11 luni, a înregistrat o creştere de 7,6% sau în 2014 când a avut un plus de 6,3%. În condiţiile în care se aşteaptă de la 2015 o creştere economică de 3,5 - 4%, importurile (dintre care o parte sunt pentru producţie) au crescut deficitul comercial la 11 luni la aproape 8 miliarde de euro, iar industria înseamnă aproape un sfert din PIB, nu apare ca o curiozitate o creştere atât de modestă? "Evoluţia slabă a industriei se observă de mai multe luni. Dacă va fi o creştere economică bună, asta se va datora consumului care s-a majorat, majorare alimentată de importuri, şi revenirii sectorului construcţiilor. Creşterea modestă a industriei este cauzată de lipsa investiţiilor din anii din urmă. Au fost amânate, s-au pierdut bani europeni şi acum toate acestea se decontează", comentează economistul Dragoş Cabat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb