REVISTA PRESEI 14.04.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 14 aprilie 2016

ADEVARUL

Legea privind darea în plată a fost votată în Camera Deputaţilor

Legea privind darea în plată a fost votată miercuri aproape în unanimitate, existând o singură abţinere, urmând să ajungă la preşedintele Klaus Iohannis spre promulgare. Iniţiatorul legii, Daniel Zamfir, i-a cerut lui Mugur Isărescu "să oprească intoxicarea" şi să lase românii să decidă ei înşişi pentru viitorul lor. Deputaţii au dat 207 voturi "pentru", niciunul "împotrivă", fiind consemnată o singură abţinere. Legea a fost aprobată în aplauzele sălii. "Să spui că darea în plată aruncă în aer sistemul bancar e o manipulare ordinară. Să spui şi că ai detectat cel mai sever risc sistemic din 1989 încoace este iarăşi o manipulare ordinară. De aceea, de la tribuna Parlamentului, eu îi cer guvernatorului să oprească intoxicarea, să înceteze presiunile publice pe care le face, să-i lase pe români să decidă ei felul în care vor să-şi trăiască viaţa de acum încolo. Dacă vor o viaţă nouă, fără povara ratelor la bancă, e dreptul lor, e viaţa lor, domnule guvernator!", a spus Zamfir în faţa plenului Camerei.

În ce măsură resetează Marian Munteanu lupta pentru Capitală

Candidatul PNL la Primăria Capitalei rămâne stindardul luptei anticomuniste din 1990. Însă flacără aprinsă atunci la Universitate s-a stins treptat, iar Marian Munteanu nu mai poate fi considerat azi o emanaţie credibilă a societăţii civile, susţin analiştii. Privit strict din unghi politic, Munteanu e ca apa sfinţită: atrage voturi din zona naţionalistă, dar pierde electoratul tradiţional al PNL. Ce valoare politică mai are Marian Munteanu astăzi? Aceasta este întrebarea care s-a născut concomitent cu anunţul PNL că liderul Pieţei Universităţii - al "tinerilor frumoşi şi liberi" varianta 1990 - va candida la Primăria Capitalei. "Prin candidatura lui Marian Munteanu, PNL dă un semnal de improvizaţie, ce seamănă foarte mult cu dorinţa de a face spectacol pe care a avut-o în urmă cu 25 de ani domnul Radu Câmpeanu, când l-a propus pe Regele Mihai la Preşedinţie", spune Alfred Bulai, sociolog.

Marian Munteanu este un pericol pentru democraţie

Propulsarea lui Marian Munteanu în postura de candidat al PNL la funcţia de Primar General al Capitalei este un moment critic pentru democraţia românească. Este momentul în care un reprezentant al unui curent ideologic tradiţionalist, mistic, ortodox, antimodernist şi antieuropean, susţinut de organizaţii xenofobe, primeşte legitimitate publică de la unul dintre partidele democratice din România. Dacă în istoria ţării mai există un astfel de moment trist care îmi vine imediat în minte privind asocierea unui partid democratic cu o mişcare profund antidemocrată, este cel al pactului de neagresiune electorală semnat în 1937 de Iuliu Maniu şi Corneliu Zelea Codreanu. Este suficient să intri pe pagina de Facebook a "Grupului pentru România", al cărui mentor este fostul lider al studenţilor din Piaţa Universităţii, care este plină de materiale cu tentă xenofobă şi extremistă. Marian Munteanu nu este decât un demagog de genul C.V. Tudor sau Dan Diaconescu, într-adevăr mult mai inteligent (periculos) în limbaj, cu un discurs profund religios şi naţionalist.

Povestea Luxemburg Leaks, fratele vitreg al scandalului Panama Papers

Documentele Panama, care au arătat cum îşi ascund bogaţii lumii averile, este o reeditare a unui scandal la fel de mare, Luxemburg Leaks, care a zdruncinat lumea în 2014. Scandalul Luxemburg Leaks, aşa cum a fost denumit, a relevat acorduri fiscale secrete între Luxemburg şi 340 de multinaţionale, printre care Apple, Amazon, Ikea, Pepsi sau Axa, pentru ca acestea să-şi reducă la minimum impozitele. Documentele au fost obţinute de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), la anchetă participând şi RISE Project. Acordurile fiscale, încheiate între 2002 şi 2010, au însemnat miliarde de euro de încasări pierdute pentru statele unde aceste companii îşi desfăşoară afacerile şi obţin profiturile.

DNA cere ca Dan Voiculescu să ia puşcărie cât a primit şi Dan Diaconescu, invocând precedentul

Curtea de Apel Bucureşti se va pronunţa pe 27 aprilie în procesul în care Dan Voiculescu este acuzat de complicitate la şantaj. Procurorii au cerut o condamnare de peste 5 ani de închisoare pentru omul de afaceri. Soluţia nu va fi însă definitivă, putând fi atacată la Curtea Supremă. "Solicit condamnarea lui Sorin Alexandrescu pentru şantaj la pedeapsa închisorii. Solicit condamnarea lui Dan Voiculescu la pedeapsa închisorii, şi pedeapsa complementară privind interzicerea unor drepturi", a mai precizat procurorul DNA. El a cerut contopirea pedepsei cu cea primită în dosarul "ICA", respectiv cea de 10 ani de închisoare, şi să se adauge un spor de pedeapsă. De asemenea, procurorul a mai cerut condamnări cu închisoare pentru Camelia Voiculescu şi Lucian Matiescu, şi amenzi pentru Antena 3, Antena Group şi Intact Publishing. Procurorul DNA a făcut comparaţie cu dosarul lui Dan Diaconescu, unde s-au dat pedepse de 3, 4 şi 5 ani.

Ponta girează candidatura lui Piedone: "Merită să ia 99% din voturi"

Fostul premier Victor Ponta a salutat decizia lui Cristian Popescu Piedone de a se înscrie în cursa pentru Primăria Sectorului 4, arătând că este cel mai bun primar. Spre deosebire de Ponta, Liviu Dragnea a arătat că PSD merge pe mâna lui Daniel Băluţă în continuare. Preşedintele PSD Liviu Dragnea nu s-a arătat surprins de anunţul candidaturii lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Sectorului 4. "Înţeleg că nu a ieşit niciodată din cursă. Nu a spus niciodată că nu candidează. Dacă va rămâne candidat să fie sănătos. Noi avem un candidat, pe domnul Băluţă şi cred că are prima şansă, ca primar interimar", a comentat Dragnea. Cristian Popescu Piedone şi-a depus candidatura la Primăria Sectorului 5, funcţie din care a demisionat după tragedia care a avut loc în Colectiv, unde au muri de arşi zeci de tineri.

Un nou grup de refugiaţi a ajuns în România

Şapte refugiaţi africani au ajuns aseară în România, fiind transportaţi cu avionul din Italia şi cazaţi în Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil situat pe strada Vasile Stolnicul din Bucureşti. Refugiaţii au aterizat pe pământ românesc aseară, în jurul orei 19, şi au fost preluaţi de pe Aeroportul Otopeni de către un microbuz al Ministerului de Interne. Ei au fost întâmpinaţi de către directoarea Centrului Regional de Cazare, care le-a ţinut un mic instructaj despre regulile pe care trebuie să le respecte în România. Este al doilea grup de refugiaţi care ajunge în România, după ce, în urmă cu o lună, 11 persoane din Siria şi Yemen au fost aduse la Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil din Galaţi. În primă fază, România va primi refugiaţi care au ajuns în Grecia şi Italia. În următoarele 24 de luni ar urma să sosească în România peste 4.000 de refugiaţi, conform mecanismelor de relocare adoptate de UE şi semnate de ţara noastră.

Maica Mina, stareţa Mănăstirii Sfintei Cruci, judecată

Maica Mina, stareţa mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea, va fi judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi spălare de bani în formă continuată. Aproape un an, dosarul a stat în cameră preliminară, fiind analizată legalitatea probelor administrate în acest caz. Astfel, marţi, 12 aprilie 2016, judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Târgu-Mureş a dispus începerea judecăţii. În urmă cu trei ani, au avut loc 23 de percheziţii domiciliare în şapte judeţe, la mai multe persoane suspectate de spălare de bani proveniţi din evaziune fiscală, prin contul Mănăstirii "Sfintei Cruci" din Oradea.

BANCHERUL

Legea privind darea in plată, adoptată de Camera Deputaţilor cu un singur vot împotrivă, deşi e unica in Europa si toata lumea a criticat-o

Legea privind darea in plată a unor bunuri imobile in vedere stingerii obligaţiilor asumate prin credite a fost votată ieri de Camera Deputaţilor, cu un singur vot împotrivă, după cum era de aşteptat, dată fiind existenta unui puternic curent de opinie împotriva băncilor, despre care se crede că nu-si tratează clienţii aşa cum s-ar cuveni si nu sunt dispuse să facă rabat de la profituri pentru a împărţi povara crizei cu cei care au probleme in rambursarea ratelor. Dovada stau procesele privind clauzele abuzive sau problema creditelor in franci elveţieni. Cu siguranţă ca băncile au probleme in relaţia cu clienţii, reuşind să-si atragă oprobiul public in ultimii ani. Dar asta nu înseamnă că trebuie sa ne răzbunam pe ele prin legi absurde, unice in Europa, precum cea de faţă, care nu rezolva problema relaţiei client-bancă, ci doar impune băncilor nişte pierderi, prin nerecuperarea integrala a creditelor acordate,

CURENTUL

Funcţionarii Guvernului refuză să răspundă dacă Firea a avut buletin pe numele Vrânceanu-Firea

În anul 2000, Gabriela Firea a ocupat funcţia de consilier şi apoi de secretar de stat în Guvernul Românei prin deciziile lui Mugur Isărescu, prim-ministru în acel moment. Toate actele semnate de Firea în această calitate şi publicate în Monitorul Oficial purtau numele său de scenă Gabriela Vrânceanu-Firea. Identitatea reprezintă prin definiţie un ansamblu de date prin care se identifică o persoană. Pentru membrii şi angajaţii guvernului care semnează acte în Monitorul Oficial singura identitate declarată o reprezintă ansamblul "numele şi prenumele". Dacă acestea nu sunt conforme cu realitatea rezultă semnarea unor documente oficiale de o persoană cu identitate falsă. De când e senator, Firea foloseşte doar numele de Gabriela Firea pentru că atunci când şi-a depus candidatura a trebuit să prezinte buletinul.

Incredibil: judecătorii au ajuns să aresteze şi fără ca procurorii să solicite

Ucigaşul lui Teo Peter a scăpat de închisoare pentru că SUA l-a extras din România şi apoi nu a vrut să-l extrădeze. Judecătorii Curţii de Apel au ales ieri să aresteze un cetăţean român deşi procurorii nu ceruseră asta, în vederea extrădării în Canada pentru că şi-ar fi răpit propriul copil, abuzat de tatăl canadian. În documentele transmise de statul canadian a fost descrisă fapta săvârşită de Ana Maria Nedelcu, constând în aceea că, în 2014, aceasta a plecat în România împreună cu copilul său minor, încălcând ordinul de custodie emis de către o instanţă canadiană, ordin prin care drepturile părinteşti privind pe minor erau exercitate de către ambii părinţi. Până şi procurorii care ar vrea să vadă arestat orice suspect s-au indignat şi au emis un comunicat prin care anunţă că ei înşişi contestă măsura. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti nu a solicitat arestarea provizorie a persoanei extrădabile NEDELCU ANA MARIA, apreciindu-se că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru luarea măsurii arestării provizorii.

EVENIMENTUL ZILEI

Femeile lui Quintus, refuzate de liberali

Vechii liberali şi Alina Gorghiu nu au considerat că Adriana Săftoiu poate să câştige Primăria Capitalei, aşa că au susţinut varianta "în plic" venită de la Cotroceni. Şi Quintus, cu ale sale trei femei propuse, a fost refuzat. Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, o voce cu autoritate din interiorul partidului a formulat un atac la adresa liderilor PNL spunând că sunt vinovaţi că nu au avut variante de rezervă pentru Primăria Capitalei, adăugând că el avea trei propuneri, pe care nu le-a nominalizat - trei femei- care s-ar fi putut opune candidatului PSD Gabriela Firea. "Avem atâtea doamne de ispravă încât poate că le-aş deranja pe celelalte (dacă le-ar nominaliza - n.r.) dincolo de cele trei. Dar trei le aveam foarte bune, una din ele, evident, era doamna Săftoiu", a declarat Quintus, care nu le-a nominalizat însă pe celelalte două.

Alina GORGHIU şi Mihai GÂDEA au fost împreună cu MARIAN MUNTEANU în vizita din America

Multă lume îşi pune întrebarea cum de a ajuns Marian Munteanu să-l înlocuiască atat de rapid pe Ludovic Orban în cursa pentru Primăria Capitalei. În public, Alina Gorghiu arată cu degetul spre Teodor Atanasiu, iar acesta spre ea. Niciunul dintre ei, şi nici altcineva din PNL, nu-şi asumă pe faţă cine a fost cu ideea. Totul a pornit de la Cozmin Guşă şi Rareş Bogdan care au început să-l promoveze intens pe Marian Munteanu în emisiuni televizate. Strategii din umbră ai PNL au fost atenţi la oamenii noi, provenind din societatea civilă sau din mediul de afaceri, şi au început să lucreze. Apoi contactele au început să fie directe. Alina Gorghiu a făcut, ieri, la Adevărul Live, o mărturisire care a scăpat în văzduh ca un porumbel: "Am fost mai mulţi din conducere care am avut ideea cu Marian Munteanu. Dânsul a discutat cu noi în mai multe momente, inclusiv cu Ludovic Orban, pe nevoia susţinerii unor proiecte a platformei civice. Am discutat cu Marian Munteanu chiar în minunata vizită în SUA. Am avut mai multe discuţii. Nu despre candidatură, pentru că atunci nu era cazul".

Românca acuzată că şi-a răpit copilul va sta după gratii 30 de zile

Decizie controversată luată de Curtea de Apel Bucureşti. Femeia acuzată că şi-a răpit copilul a fost arestată, deşi procurorii s-au opus. În Canada, ea riscă zece ani de închisoare, iar în România doar trei luni. Ieri, poliţiştii au săltat-o direct de acasă. Ana Maria Nedelcu susţine că a fugit cu copilul din Canada de teama fostului soţ. Curtea de Apel Bucureşti a decis, ieri, arestarea, pentru 30 de zile, în vederea extrădării, la solicitarea autorităţilor din Canada. Decizia de arestare a fost luată de judecători, deşi, în sala de judecată, procurorii au susţinut că nu se impune arestarea preventivă. De altfel, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a anunţat că a contestat decizia instanţei. Până la o decizie definitivă, copilul rămâne în custodia bunicii.

Un fenomen rar va lovi România joi şi vineri

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis miercuri o informare meteo care poate încurca planurile multor români în următoarele două zile. Conform Agerpres, în noaptea de joi spre vineri, în cea mai mare parte a ţării, instabilitatea atmosferică va fi accentuată. Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi condiţii de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local chiar şi 40...50 l/mp. Vineri, ploile se vor restrânge treptat către estul ţării, iar la munte, trecător, vor fi precipitaţii mixte.

Guvernul grec, între cererile UE şi FMI şi protestele populaţiei nemulţumite

Grecii spun că sunt aproape de încheierea unui acord cu creditorii externi, deşi s-au suspendat temporar negocierile. Atena promite, din 2010, că privatizează firmele de stat, pentru a aduce bani la buget, dar procesul este unul anevoios. "Suntem foarte aproape de un acord cu instituţiile internaţionale. Decizia finală va fi luată până în 26 aprilie, cel mai târziu, la o reuniune extraordinară a miniştrilor de Finanţe din zona euro", a spus ministrul grec de resort, Euclid Tsakalotos. Tsakalotos a precizat că vor fi introduse în Parlament două proiecte de lege, săptămâna viitoare: reforma controversată a pensiilor şi reforma impozitelor pe venit, care trebuie adoptate până la sfârşitul lunii aprilie.

După o posibilă înţelegere între Rusia si Arabia Saudită, preţul petrolului a atins cel mai înalt nivel din anul 2016

Agenţiile oficiale de ştiri de la Moscova au anunţat că Rusia şi Arabia Saudită au ajuns la un consens referitor la îngheţarea extracţiei de ţiţei.Consecinţele acestei decizii fiind creşterea preţului petrolului la cele mai mari cote din anul 2016. Potrivit Interfax, care a citat surse diplomatice de la Doha, există o înţelegere între cele două ţări. Marţi, la bursa de la New York barilul a costat $42,17, pentru livrările din mai, în creştere cu $1,81 faţă de ziua precedentă. Este cel mai înalt preţ din noiembrie anul trecut. Iar la Londra, barilul de petrol marca Brent, pentru livrările din iunie, a costat $44,69, în creştere cu $1,86. Preţurile au început să crească de săptămâna trecută, pe fundalul speculaţiilor că la reuniunea de la Doha, Qatar, din 17 aprilie, a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol şi a statelor producătoare ce nu fac parte din OPEC s-ar putea decide o îngheţare a producţiei, după ce suprasaturarea pieţei a provocat diminuarea dramatică a preţurilor, precizează aceeaşi sursă.

JURNALUL NATIONAL

Guvernul renunţă la actualul proiect al legii salarizării! Suciu: "Vom veni cu o altă abordare"

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a anunţat miercuri că Executivul va lucra la un nou act normativ legat salarizarea bugetarilor, în condiţiile în care ordonanţa anunţată săptămâna trecută a fost abandonată. "Nu vom continua pe acest proiect de salarizare. Scopul Guvernului e să vină cu un proiect acceptat în cea mai mare parte de partenerii sociali, (...) în limitele fiscal-bugetare pe care ni le permitem. Acestea sunt singurele condiţii pe care Guvernul le are (...): acceptarea cel puţin principială sau în cea mai mare măsură a proiectului de către partenerii sociali şi construirea lui în limitele fiscal-bugetare pe care Guvernul şi le poate permite şi le estimează pentru 2016 şi 2017. (...) Guvernul nu ţine neapărat să aibă un proiect în această privinţă, dar înţelegem presiunile şi înţelegem interesul public. De aceea, avem timp şi răbdarea şi toată deschiderea pentru un dialog social consistent şi o abordare aplicată a solicitărilor din partea organizaţiilor sindicale", a afirmat Dan Suciu.

Casa Poporului, reevaluată!

Casa Poporului şi terenul aflat sub cea mai grea cladire din lume sunt evaluate la 9,3 miliarde de lei. În şedinţa de guvern de ieri a fost dezbătută o hotărâre referitoare la "actualizarea" valorii de inventar a Palatului Parlamentului, aflat în proprietatea Camerei Deputaţilor. Potrivit proiectului de hotărâre de guvern, terenul pe care se află Palatul Parlamentului, în suprafaţă de 31 de hectare, valorează 4,05 miliarde de lei. Clădirea, care are o suprafaţă desfăşurată de 219.744 mp, a fost evaluată la 5,26 miliarde. Valoarea de peste 2 miliarde de euro transformă Casa Poporului în cea mai scumpă proprietate din Romania. Pentru această clădire, Camera Deputaţilor va trebui să plătească impozit către primăria de sector de care aparţine, respectiv Sectorul 5. În februarie 2016, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat că a început procesul de înscriere cadastrală a clădirii şi că familia arhitectei Anca Petrescu deţine drepturile de imagine asupra clădirii.

Cheltuieli FABULOASE pentru înmormântarea lui Fane Spoitoru!

Un cort, amenajat complet, cu candelabre scumpe şi accesorii demne de un adevărat rege al lumii interlope, care poate adăposti sute de oameni şi o pajişte pe care se pot ospăta o mie. Meniu complet, a câte 80 de euro pentru fiecare invitat. O petrecere fastuoasă la care vor cânta Florin Salam, Adi Minune, Dan Bursuc şi Sorinel Copilul de Aur, zile la rândul. Cea mai mare înmormântare pe care a văzut-o România în ultimii ani. Funeraliile lui Fane Spoitoru vor fi cea mai costisitoare petrecere de bun-rămas care a existat la noi. Iar, pe lângă cheltuielile făcute cu priveghiul şi cu pomana interlopului (care se ridică lejer la peste 100.000 de euro), Fane Spoitoru se va odihni într-un sicriu care costă cam cât o maşină, mai modestă, dar nouă. În total, spun sursele, înmormântarea lui Fane Spoitoru va costa peste 140.000 de euro, bani în care nu sunt incluse cheltuielile cu aducerea în ţară a trupului neînsufleţit al celui care a dominat lumea interlopă bucureşteană ani la rândul.

NATIONAL

Ministrul lui Ciolos care lupta pentru independenta Transilvaniei!

Premierul Dacian Ciolos "a semnat eliberarea din funcţia de preşedinte al Administraţiei Fondului pentru Mediu a lui Dorel Tudor, la propunerea ministrului Mediului, Apelor si Pădurilor, in locul acestuia fiind numit Istvan Jakab", după cum suna comunicatul oficial. In CV-ul domnului secretar de stat Istvan Jakab, acesta nu doar că trece la limbi străine cunoscute "româna", dar îşi exprima negru pe alb crezul sau politic: "Lupta pentru Transilvania trebuie asumată, pentru ca ea sa devină o regiune puternică şi independentă"! Deci avem un membru al guvernului Ciolos, puternic susţinut de ministrul "onegist" Cristina Pasca Palmer, care vrea sa-si asume lupta pentru independenţa Transilvaniei.

Legea anti fumat face scrum Bugetul

Încasările din accizele pe tutun din luna februarie, aferente produselor eliberate spre consum in luna ianuarie, s-au micşorat cu 74% fata de cele din luna ianuarie si cu 30% fata de cele din perioada similara a anului trecut. In luna februarie statul a încasat accize din tutun in valoare de 427,78 milioane lei, cu 1,21 miliarde lei mai puţin decât veniturile din luna ianuarie aferente produselor de tutun eliberate spre consum in luna decembrie. Tendinţa pare a se confirma si in luna martie. De asemenea, potrivit unui articol publicat de Profit.ro, intrarea in vigoare a legii interzicerii fumatului in spatiile publice închise le-a provocat cârciumarilor pierderi intre 15 si 60%. Este de aşteptat ca si consumul de tutun, implicit si încasările de accize ale statului roman, sa sufere ca urmare a reducerii cererii de ţigări, cârciumile fiind locul favorit al romanilor in ceea ce priveşte fumatul.

Arabia Saudita: Femeile la volan se expun diavolului

Marele Muftiu Abdul Aziz ibn Abdullah Ali ash-Shaykh a justificat interzicerea condusului maşinilor in regat de către femei, afirmând ca astfel ele sunt ferite de "bărbaţii obsedaţi" si de diavol. Potrivit muftiului, interdicţia aplicata unei femei de a conduce un automobil nu este decât o metoda de a o proteja. Intr-o ciudata declaraţie tv, acesta a pretins ca bărbaţii "slabi de spirit si obsedaţi de femei" le-ar putea face rău şoferiţelor, informează RT. "Este periculos, aceasta le expune diavolului", a spus Ali ash-Shaykh, înainte de a preciza ca sofatul presupune si împiedicarea familiilor femeilor aflate la volan să ştie unde se află acestea, in cazul in care se deplasează neacompaniate cu maşina. Condusul maşinii nu este ilegal pentru femei in Arabia Saudita, dar pentru aceasta trebuie un permis de conducere, care nu se eliberează pentru femei.

Statul va confisca autovehiculele folosite la furtul de brazi si lemne de foc

Persoanele prinse ca fură brazi sau lemne de foc din pădure vor rămâne fără autovehiculele cu care transportau marfa, acestea urmând să fie confiscate de stat prin intermediul poliţiştilor si al agenţilor silvici. Confiscarea va fi introdusă expres in lege, după ce autorităţile au constatat ca normele in domeniu sunt ambigue, iar poliţiştii care ii întâlnesc pe hoţi sunt derutaţi, neştiind dacă le pot opri si maşinile sau doar lemnele. Pentru acest motiv, legislaţia in domeniu va fi schimbată prin introducerea unei fraze care va indica in mod clar că poliţiştii au dreptul sa confişte inclusiv autovehiculele persoanelor prinse la furat de lemne. Proiectul a fost aprobat marţi de Senat si mai trebuie avizat si de Camera Deputaţilor si promulgat de preşedintele Klaus Iohannis pentru a fi aplicat.

PUTEREA

Legea "dai casa, scapi de bancă" a trecut de Parlament

Legea dării în plată a fost adoptată, miercuri, de Camera Deputaţilor, cu o majoritate de 207 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi o abţinere. Practic, unanimitate! Legea nu se va aplica însă programului Prima Casă, iar plafonul creditelor care intră sub incidenţa acestui act normativ a fost majorat de la 150.000 la 250.000 de euro. De asemenea, deputaţii au stabilit că legea se va aplica şi celor care sunt în prezent în proces de executare silită. Imediat după intrarea în vigoare a legii, debitorii vor putea returna băncii imobilul adus drept garanţie la contractarea unui credit, după care datoria lor faţă de bancă se va stinge, chiar dacă valoarea imobilului este mai mică decât a cea a creditului contractat.

Liber la muncă în Elveţia. Accesul românilor şi bulgarilor va fi permis de la 1 iunie

Dispoziţiile tranzitorii privind libera circulaţie a cetăţenilor români şi bulgari nu se vor mai aplica de la 1 iunie 2016, dar, în virtutea Acordului privind libera circulaţie a persoanelor (ALCP), Elveţia poate încă stabili contingente pentru cetăţenii din Bulgaria şi România până la 31 mai 2019, dacă numărul de imigranţi din cele două ţări depăşeşte un anumit prag, informează miercuri site-ul guvernului federal elveţian, potrivit Agerpres. Protocolul privind extinderea liberei circulaţii a persoanelor la Bulgaria şi România, aşa-numitul protocol II al ALCP, este în vigoare de la 1 iunie 2009. Acesta prevede o liberalizare progresivă a condiţiilor de acces la piaţa muncii elveţiană pentru cetăţenii din cele două state membre ale UE. Guvernul elveţian a emis iercuri o ordonanţă prin care accesul românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii va fi permis începând cu 1 iunie.

ROMANIA LIBERA

Trădarea este moneda de schimb favorită a politicienilor

Confruntările electorale scot la lumină faptul că alianţele politice şi candidaturile nu ţin cont de principii, ci doar de conjuncturi şi interese private. Preşedinte, premier, primar, toţi ajung să îşi încalce angajamente pe care, nu cu mult timp în urmă, şi le-au luat cu fermitate. Ultimul intrat în acest club "select" al răzgândiţilor este Cristian Popescu Piedone. Arestat pentru o noapte şi anchetat pentru abuz în serviciu în tragedia de la Colectiv, Cristian Popescu Piedone declara, pe 30 noiembrie 2015, când încă era primar al Sectorului 4: "Aici se încheie carieră mea politică. Mă retrag! Dar mă rog însă să vină în fotoliul de primar cineva care să continue ce nu am apucat eu să termin". Astăzi, rugămintea i-a fost îndeplinită. Cine putea continua mai bine proiectele primarului suspendat Piedone, dacă nu tot primarul Piedone. Cristian Popescu a anunţat, ieri, că va candida ca independent.

Marian Munteanu: liderul-supapă al SRI?

Revenirea lui MM ar avea legătură, după cum scrie Clarice Dinu în "Cui foloseşte candidatura lui Marian Munteanu? Din culisele unei decizii «în plic»", cu noul director al Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, iar Klaus Iohannis şi-ar fi dat acordul. Ar fi acesta un semn că SRI ar vrea să (re)creeze o mişcare extremistă, pentru a preveni o derivă naţionalistă şi xenofobă spontană? Există, oare, indicii că şi România ar putea cădea în plasa extremiştilor, aşa cum s-a întâmplat deja în Polonia şi în Ungaria? Că ne-am putea sincroniza cu Vestul Europei prin apariţia unei formaţiuni naţionaliste cu toate ingredientele tradiţionale, cum ar fi ortodoxiste şi anti-occidentale? Marian Munteanu ar fi în acest caz liderul-supapă "controlat", care să răspundă frustrărilor celor, tot mai mulţi, care cred că liberalismul dăunează familiei, că firmele străine jecmănesc ţara, că politicienii sunt toţi nişte hoţi şi că doar Dumnezeu şi un lider mesianic ne-ar mai putea salva.

Noi critici pentru România, în raportul Departamentului american de Stat

Corupţia, în special în rândul oficialilor, este o problemă care persistă în România, iar confiscarea averilor obţinute ilegal este greoaie şi întâmpină numeroase obstacole, avertizează Departamentul american de Stat, în Raportul anual despre Drepturile Omului, citat de news.ro. Raportul evidenţiază că una din problemele majore din România, în ceea ce priveşte drepturile omului, o reprezintă relele tratamente şi hărţuirea romilor şi deţinuţilor de către Poliţie şi Jandarmerie, precum şi discriminarea sistematică a romilor, care le-a afectat accesul la educaţie adecvată, locuinţe, îngrijire medicală şi pe piaţa muncii. Printre alte probleme se numără condiţiile inadecvate din închisori, dar şi tentativele continue ale unor lideri politici de a compromite independenţa sistemului judiciar, precum şi corupţia la nivel guvernamental, care este încă răspândită.

ZIARUL FINANCIAR

Grecii de la Piraeus pregătesc un program de conversie a creditelor în franci

Piraeus Bank, subsidiara locală a grupului elen cu acelaşi nume, va implementa în perioada imediat următoare un program de conversie a creditelor în franci eleveţieni, de care ar putea beneficia circa 60% din cei peste 10.000 de clienţi cu credite în CHF ai băncii. "Pregătim un program care va avea avantaje importante pentru clienţi, dacă şi comportamentul lor de plată este corect. Vrem să-l implementăm cât de curând, cel mai probabil în trimestrul II. Nu se vor încadra toţi clienţii cu credite în franci, ci doar clienţii în care cazul cărora se demonstrează că nu îşi mai pot plăti ratele. E greu de realizat o estimare clară pentru că nu avem veniturile actuale ale clienţilor, ci avem veniturile de la data la care s-au împrumutat. Consider, totuşi, că 60% din clienţi se vor încadra", a declarat Cătălin Pârvu, director general al Piraeus.

Cea mai discretă companie din Sibiu a crescut de cinci ori în criză şi a ajuns în clubul miliardarilor

După grupul german Continental, producătorul german Marquardt Schaltsysteme a devenit al doilea mare investitor privat străin din Sibiu. Producătorul de echipa­men­te electronice pentru in­dustria auto Marquardt Schaltsysteme, care a început producţia la Sibiu în 2006, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 1,1 mld. lei (peste 225 mil. euro), în creştere cu 25% faţă de 2014. Astfel, compania, o prezenţă discretă din mediul de business local, a intrat în "clubul miliardarilor" din România. În 2009, producătorul avea afaceri de 250 mil. lei şi 500 de angajaţi, iar anul trecut a depăşit 1,1 mld. lei şi 2.500 de oameni. Numai în ultimul an producătorul german a creat 700 de noi locuri de muncă. În prezent, în judeţul Sibiu sunt alte trei companii care au depăşit pragul de 1 mld. lei, două firme de stat (Romgaz şi Transgaz, ambele din Mediaş) şi una dintre fabricile grupului Continental.

Legea dării în plată ajunge la Curtea Constituţională. Bancherii o atacă din nou

Bancherii cer verificarea de către Curtea Constituţională a legalităţii legii dării în plată, care a trecut ieri de Parlament cu un singur vot împotrivă. După votul favorabil din Parlament legea va merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis. Bancherii continuă să fie revoltaţi şi fac un apel disperat către instituţiile abilitate pentru a cere verificarea legii de către Curtea Constituţională. "Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) solicită cu toată responsabilitatea instituţiilor abilitate să-şi exercite prerogativele şi să sesizeze Curtea Constitutională în legatură cu această lege. Toate aspectele de neconstituţionalitate sesizate în mod repetat de către comunitatea bancară şi de instituţiile statului au fost ignorate de către Parlament şi subzistă în forma finală a legii adoptată de Parlament", susţin reprezentanţii CPBR, organizaţie ai cărei membri deţin peste jumătate din totalul activelor bancare la nivelul întregului sistem.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb