REVISTA PRESEI 14.09.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 14 septembrie 2012

ADEVARUL

Cât de independenţi vor fi managerii privaţi de la stat

Oricât de buni profesionişti şi de neimplicaţi politic ar fi viitorii manageri privaţi ai companiilor de stat, deciziile lor vor fi influenţate de acţionarul majoritar, adică statul, reprezentat de oameni politici. Viitorii manageri privaţi ai Companiei Naţionale de Autostrăzi vor avea de administrat una dintre cele mai puternice societăţi de stat din România, care, numai în acest an, are un buget de 1,8 miliarde de euro. În aceste condiţii, când acţionarul companiei este statul, vor putea ei să-şi păstreze independenţa în luarea deciziilor? Consultantul de investiţii Ionel Blănculescu este radical: "Categoric nu vor putea rămâne independenţi. Proiectul este sortit eşecului. În România, chiar şi dacă aduci la fiecare companie de stat câte un Warren Buffet, tot nu rezolvi nimic".

Noua politică fiscală: taxă pe piscină şi facilităţi dacă îţi denunţi vecinii

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Liviu Voinea, a anunţat ieri că va pune impozit pe piscină şi că ar putea acorda facilităţi cetăţenilor care denunţă faptele de evaziune fiscală ale unor persoane sau companii. Fiscul din SUA, Internal Revenue Service, are un program pentru denunţători prin care aceştia pot câştiga o recompensă de până la 30% din veniturile recuperate de stat datorită informaţiilor astfel obţinute. "Noi colectăm 0,7% din PIB, pe când Polonia colectează 1,1% din PIB, iar media europeană este undeva la 3%. Sunt prea multe exceptări în România", a mai spus Voinea. În fine, oficialul a arătat că peste două săptămâni va efectua o vizită în Suedia, unde va studia, pe lângă normele privind TVA la încasare, sistemul de taxare a proprietăţii şi măsurile de stimulare a încadrării în muncă a tinerilor şi persoanelor de peste 55 de ani.

Traian Băsescu: România a ieşit slăbită din conflictul intern

"România a ieşit slăbită din acest conflict intern şi trebuie să recunoaştem că ceea ce s-a întâmplat la noi în perioada 3-6 (iulie) până pe 27 august a generat o criză de încredere în România. Este o pierdere mare şi nu o vom acoperi cu declaraţii, ci cu fapte", a afirmat şeful statului, care a precizat că se duce vineri la Bruxelles "în încercarea de a clarifica unele lucruri", "în dorinţa de a declanşa procesul de redobândire a încrederii în România şi în capacitatea politicienilor români de a împinge procesele de integrare înainte şi, mai ales, în capacitatea de a fi buni europeni". Întrebat de cele 6 soluţii pentru recredibilizarea României de care a pomenit în campanie, Traian Băsescu a spus că "au trecut". Recredibilizarea se poate face, dar prin cu totul alte metode. "Am mers până la capăt şi lucrurile sunt mult mai grave decât erau atunci. Atunci se mai puteau întoarce", a afirmat preşedintele.

Cezar Preda: O să creştem în sondaje dacă o colegă ce a ieşit din peisaj nu mai vorbeşte

Prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda le-a spus, joi, tinerilor democrat-liberali reuniţi la Eforie Nord, că partidul va creşte în sondaje dacă "o colegă care nu a mai apărut în peisaj" nu mai vorbeşte, ulterior el precizând că s-a referit la Elena Udrea. În faţa tinerilor democrat-liberali, Cezar Preda nu a pronunţat numele Elenei Udrea, ci a vorbit despre ea ca despre "o colegă care n-a mai apărut în peisaj în ultima vreme". Cezar Preda le-a mai spus tinerilor în discursul său că cine a greşit plăteşte şi face un pas în spate, "altfel partidul nu scoate capul".

Candidaturile USL, negociate în Deltă

Membrii conducerilor centrale ale PSD şi PNL, alături de preşedinţii de filiale şi de aleşii locali USL - preşedinţi de CJ şi primarii de reşedinţă de judeţ - se vor reuni în Deltă, într-un resort exclusivist şi îşi vor împărţi colegiile de la parlamentare. Liderii USL sunt cazaţi la "Puflene Resort" din Murighiol, unde o noapte de cazare nu costă puţin, social-democraţii şi liberalii urmând să achite între 300 şi 400 de lei pe o cameră. Camerele în care se vor relaxa social-democraţii şi liberalii sunt prevăzute cu tot confortul - aer condiţionat, cabină sau cadă de duş, terasă, TV, internet, minibar, seif. Liderii USL au intrat pe ultima sută de metri cu negocierile pentru împărţirea colegiilor parlamentare între formaţiunile componente. Potrivit calculelelor făcute de liderii USL, alianţa va obţine în jur de 280-300 de locuri din cele 461 ale viitorului Parlament.

Fierbe Orientul Mijlociu. Ce ascunde moartea ambasadorului american în Libia.

Manifestaţii violente au avut loc, în ultimele zile, în mai multe ţări musulmane din Orientul Mijlociu şi Asia, împotriva filmului considerat insultător la adresa islamului. Mai multe state asiatice musulmane au întărit securitatea în preajma misiunilor diplomatice americane. Din păcate, în Libia revoltele s-au soldat chiar cu moartea ambasadorului SUA şi a altor patru americani. Acest caz aruncă o umbră asupra relaţiilor dintre Statele Unite şi democraţiile fragile înfiripate după primăvara arabă, scrie revista "Foreign Policy". Autorităţile americane nu exclud ca uciderea diplomatului american la Benghazi să fie o răzbunare a organizaţiei al-Qaida pentru uciderea, zilele trecute, a unui lider al său. Teroriştii ar fi profitat de protestele declanşate de filmuleţul jignitor la adresa profetului Mahomed.

Consiliul de Securitate al ONU condamnă violenţele din Libia şi Egipt

Într-o declaraţie, cele 15 ţări membre ale Consiliului au apreciat că aceste acte sunt "nejustificabile indiferent care ar fi motivele lor, autorii lor" şi circumstanţele. Acestea au reafirmat "principiul fundamental de inviolabilitate a sediilor diplomatice şi consulare" precum şi "obligaţia pentru guvernele gazdă" de a proteja sediile şi agenţii diplomatici şi consulari, în termenii convenţiei de la Viena. Consiliul de Securitate al ONU a condamnat miercuri "în termenii cei mai fermi" atacul împotriva consulatului american din oraşul libian Benghazi şi pătrunderea manifestanţilor în incinta ambasadei americane din Cairo, relatează AFP. Cele 15 state au "subliniat, de asemenea, angajamentul durabil al comunităţii internaţionale de a susţine tranziţia Libiei către o democraţie paşnică şi prosperă".

CURENTUL

Vîntu şi Luca au vrut să scape de frauda de 181 milioane de euro invocând imunitatea sindicalistului ca membru în CES-ul european

Controversatul Sorin Ovidiu Vîntu dar şi oamenii săi de încredere Liviu Luca şi Octavian Ţurcan vor fi judecaţi, alături de directorii Petromservice şi alţi membrii ai Consiliului de Administraţie, pentru fraudarea companiei cu peste 83,5 milioane de euro. Vîntu şi Ţurcan sunt învinuiţi de spălare de bani şi complicitate la delapidare, iar restul inculpaţilor vor fi judecaţi pentru delapidare, asupra vinovăţiei persoanelor trimise ieri în judecată urmând să se pronunţe magistraţii Tribunalului Bucureşti. Procurorii îl acuză pe Sorin Ovidiu Vîntu de coordonarea unei mega-operaţiuni de fraudare, prin care fondurile companiei au fost investite, prin companii off-shore controlate de Liviu Luca şi Octavian Ţurcan, în acţiuni supraevaluate la societăţi din Republica Moldova.

Geoană dă târcoale şefiei PSD şi îl aşteaptă la colţ pe Ponta

În tot acest timp în care Ponta este tot mai confuz cu eşecul referendumului, nemulţumirile din partid şi proasta gestionare a guvernării, Mircea Geoană devine tot mai vocal de pe margine şi îşi pregăteşte revenirea în forţă în partid. Dacă Geoană a fost înlăturat de la şefia partidului după ce a pierdut alegerile prezidenţiale în faţa lui Traian Băsescu în 2010, acum o mică gaşcă de pesedişti se raliază în jurul idei similare de înlocuire a lui Ponta pe fondul eşecului de la referendum şi totodată pe insistenţa alianţei cu liberalii. Astfel, dacă USL va obţine un scor mai mic de 49,5% din voturile românilor, aşa cum au obţinut la ultimele alegeri locale, este inevitabil organizarea unui Congres extraordinar în care se vor desfăşura alegeri pentru şefia acestui partid. Geoană înţelege perfect acest moment şi caută să iasă în faţă în aceste zile în mass-media prin tot felul de intervenţii la TV, interviuri în presă şi alte iniţiative.

CURIERUL NATIONAL

Fiscul asaltează bogaţii cu impozite

Voinea: Reforma impozitării proprietăţii va presupune taxe mai mari pentru persoanele cu proprietăţi multiple. "Vrem să fie mai pregnant principiul solidarităţii, adică impozitez mai puternic stocul de bogăţie". Statul va impozita şi piscinele construite pe proprietăţile individuale, iar Finanţele sunt decise să elimine cât mai multe din excepţiile privind impozitul pe proprietate. Reforma impozitării proprietăţii va pune un accent mai puternic pe principiul solidarităţii, care presupune taxe mai mari pentru persoanele cu proprietăţi multiple, şi nu afectează cetăţeanul mediu şi veniturile curente, a declarat pentru Mediafax Liviu Voinea, secretar de stat în Finanţe.

Câţi medici vor mai rămâne în România?

Astărăstoae: Dacă până în octombrie nu există un plan coerent pentru sistemul de sănătate, corpul medical ar putea pleca în străinătate. Printre revendicările medicilor se numără excluderea lor din categoria de bugetari, condiţii de muncă excelente şi creşterea veniturilor medicilor rezidenţi. Aflat ieri la cea de-a VII-a ediţie a Congresului Naţional de Medicina Familiei, preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, a declarat că în lipsa unui plan coerent referitor la aplicarea măsurilor propuse de Colegiu, corpul medical ar putea demisiona în bloc, căutând posturi mai bine plătite în străinătate.

România cere extinderea la 12 mil. ha a suprafeţei agricole pentru care primeşte bani

România solicită Comisiei Europene să ia în calcul prin noua Politică Agricolă Comună o suprafaţă agricolă de 12 milioane de hectare pentru care se calculează alocări financiare, faţă de 7 milioane de hectare, cât s-a stabilit la aderarea în UE, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. "România are câteva solicitări pentru Politica Agricolă Comună. Ce cred că ar fi bine ca România să obţină? Un pachet mult mai mare, mult mai bun. România şi-a exprimat dorinţa de a se recalcula alocarea financiară prin luarea în calcul a unei suprafeţe agricole ceva mai mari. În momentul aderării, pentru România a fost luată în calcul o suprafaţă agricolă de 7 milioane de hectare, dar noi an de an am plătit între 8,6 şi 9,6 milioane de hectare", a afirmat ministrul Agriculturii la conferinţa Mediafax Talks about Agriculture.

De ce face Franţa presiuni asupra Spaniei pentru a solicita ajutor extern?

Deşi a solicitat BCE să cumpere obligaţiuni de pe piaţa secundară, Spania ezită să solicite o intervenţie externă, cel mai probabil temându-se de condiţiile care ar putea să le fie impuse. Pe de altă parte, Franţa exercită presiuni asupra Spaniei în vederea solicitării unui ajutor extern, în speranţa că va creşte astfel încrederea investitorilor în eficienţa măsurilor anticriză luate de UE. Guvernul francez consideră că astfel criza ar lua sfârşit înainte să se extindă spre Italia şi Franţa.

Capitalismul, în umbra pieţelor financiare moarte

David Stockman, fost oficial în Administraţia Reagan, spune că politica Rezervei Federale Americane a omorât pieţele de capital şi capitalismul. Revigorarea economiei se poate face doar printr-o curăţenie a sistemului care să înceapă cu banca centrală. Sprijinul acordat băncilor reprezintă o greşeală, iar această politică trebuie abandonată. Rezerva Federală Americană reprezintă chiar miezul problemelor economice cu care ne confruntăm, a declarat pentru CNBC, la începutul acestei săptămâni, David Stockman, fondator la Heartland Industrial Partners şi care în timpul mandatului prezidenţial al lui Ronald Reagan a ocupat funcţia de director al Office of Management and Budget (OMB). În opinia sa, banca centrală a SUA a distrus pieţele de capital; ratele de dobândă nu mai înseamnă nimic, toţi investitorii stau cu ochii pe următoarea mişcare a Fed, iar Wall Street-ul nu este altceva decât o sumă de computere care tranzacţionează în funcţie de banca centrală.

EVENIMENTUL ZILEI

Preţul benzinei va scumpi mâncarea

Nevoia sau comoditatea îi împing pe români spre benzinării chiar şi la preţuri exorbitante ale carburanţilor. Ultimele săptămâni au adus scumpiri în lanţ ale carburanţilor, din 31 iulie Petrom majorând preţurile de şase ori, în total cu 44 de bani pe litru. Ultima scumpire a avut loc chiar ieri, cu cinci bani pe litru, motivul invocat fiind, şi de data aceasta, preţul petrolului. Cele mai ieftine sortimente de benzină au trecut deja de 6,2 -6,3 lei, iar cele mai scumpe sunt aproape de 7 lei, un preţ care, deşi a fost anticipat cu aproape un an în urmă de o parte a benzinarilor particulari, părea aproape imposibil de atins. Chiar şi după ce benzina a trecut de 6 lei, românii scot mai mulţi bani din buzunar şi o cumpără în continuare.

Antonescu, tot mai dezamăgit de Ponta

Şeful PNL îi reproşează premierului că, la presiunea liderilor europeni, a renunţat la atitudinea revoluţionară. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a reproşat, miercuri seara, premierului Ponta că a cedat prea uşor în faţa presiunilor externe. "Aş vrea, sper, aştept, aş vrea mai multă forţă şi mai multă convingere că şapte milioane de voturi sunt, întotdeauna, din punct de vedere politic, mai puternice decât un Parchet, un serviciu", a spus Antonescu. El a negat informaţia din presă potrivit căreia ar fi forţat declanşarea referendumului. "E cu totul falsă ideea că am forţat PSD-ul, pe Victor Ponta, că le-am pus mâna în gât şi ambiţia mea de a deveni preşedinte repede. Aş spune, chiar, nici nu a fost iniţiativa mea", a punctat Antonescu. "Colegii din PSD - n-o spun cu nicio maliţiozitate - prin tradiţie, au apucături colective sau colectiviste", s-a referit el la autodenunţurile la Parchet, din solidaritate cu secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.

HAOSUL ECONOMIC împlineşte 4 ani: Aceşti oameni au de două ori mai mulţi bani

Mâine se împlinesc 4 ani de la momentul zero al crizei financiare şi economice prin care trece planeta, ajunsă acum în faza crizei datoriilor suverane. La 4 ani de la intrarea sub protecţia legii falimentului, banca Lehman Brothers a ieşit din faliment după ce a trimis o undă de şoc în toată lumea financiară care a creat căderi masive pe bursă, falimente bancare mici dar numeroase în America, îndatorări excesive ale statelor care n-au lăsat băncile mari să cadă şi nu în ultimul rând recesiune economică în aproape toată lumea. Totusi, există oameni pentru care criza a fost o perioadă de care îşi vor aduce aminte cu plăcere. Asta pentru că în timp ce alţi rămâneau fără job sau ieşeau în stradă, ei făceau bani mulţi. Foarte mulţi. George Soros, Ingvar Kamprad, Amancio Ortega Gaona, Lawrence "Larry" Joseph Ellison de la Oracle sunt cei mai cunoscuti.

Ravagii programate, aurore boreale artificiale, inundaţii provocate, ruşii şi americanii la mijloc. Culisele "Războiului meteorologic"

Au ajuns oamenii să poată influenţa fenomenele climatice? Au inventat maşinării atât de complicate încât să provoace furtuni sau precipitaţii abundente la mii de kilometri distanţă? O tehnologie capabilă să controleze condiţiile atmosferice ar putea fi o puternică armă militară şi politică, arată publicaţia americană "Business Week". SUA au început să exploreze acest domeniu după Al Doilea Război Mondial şi au finanţat cercetări în acest sens. Începând din 1967, în timpul războiului din Vietnam, proiectul numit "Popeye Project" a avut drept obiectiv prelungirea sezonului musonului, spre a se ajunge la împotmolirea mişcărilor de trupe şi a logisticii vietnameze în jungla mlaştinoasă.

JURNALUL NATIONAL

Andreea Paul Vass, plagiat după plagiat. Teză de doctorat a vicepreşedintelui PDL nu conţine nici un element de originalitate

Jurnalul Naţional prezintă o analiză mult mai aprofundată în ceea ce priveşte lucrarea de doctorat a vicepreşedintelui PDL Andreea Paul, realizată de doctorul în economie Valeriu Popescu. În preambulul analizei, domnia sa prezintă temeiurile legale în baza cărora a pus verdictul de plagiat şI continuă cu prezentarea cărţilor din care a copiat Andreea Paul.

GOLANI DE LUX - Judecătorul CCR Petre Lăzăroiu (fost Ceausescu) a fost dat in judecata de o chelneriţă pentru stabilirea paternităţii

Site-ul lumeajustiţiei.ro prezintă o serie de documente care demonstrează faptul că judecătorul Petre Lazaroiu (fost Ceauşescu) - membru al Curţii Constituţionale a fost dat în judecată pentru stabilirea paternităţii de o chelnerita pe care a cunoscut-o intr-o tabara studenteasca. Petre Ceausescu a castigat in 1977 la Judecatoria Dragasani datorita numelui sau. La recurs, dupa scandalul facut de avocatul reclamantei, Titus Spanu, Tribunalul Valcea l-a certificat ca tata. Luju.ro reaminteşte că acesta este unul dintre judecătoriil lui Traian Basescu, care a calcat in picioare voturile a 7,4 milioane romani

MESAJ ŞOCANT postat de DALAI LAMA pe FACEBOOK. Ce propune liderul spiritual al tibetanilor

Cei 4 milioane de fani pe care Dalai Lama îi are pe Facebook au avut parte de un adevărat şoc după postarea liderului spiritual al tibetanilor, conform căreia "religia nu mai este adecvată". Dalai Lama a citat dintr-o carte pe care a publicat-o anul trecut, "Beyond Religion: Ethics for a Whole World", în care, conform HuffingtonPost, argumenta faptul că religia nu mai poate oferi răspunsuri societăţii actuale, scrie huffingtonpost.com. Liderul spiritual tibetan a scris că toate religiile lumii care pun accent pe iubire, compasiune, răbdare, toleranţă şi iertarea pot promova valorile interioare, însă, "fundamentarea etică a religiei nu mai este adecvată". "De aceea am tot mai mult convingerea că a venit timpul să găsim o modalitate de a ne gândi la spiritualitate şi la etică dincolo de religie", a scris Dalai Lama pe Facebook.

Pierderile din agricultură se ridică în 2012 la 2,5-3 miliarde de euro

Pierderile înregistrate din cauza secetei la producţia de cereale din România se ridică în acest an la 2,5-3 miliarde de euro , a declarat, joi, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu. "Nu putem vorbi de pierderile agricultorilor, pentru că acest lucru este greu de estimat. Ar trebui să iei fiecare agent economic ca să vezi în ce situaţie se află. Noi vorbim de pierderile de producţie la toate cerealele, care se duc în acest an la 2,5 - 3 miliarde de euro ", a spus Baciu.

Lovitură pentru bănci. Uitaţi de OUG 50, o lege mult mai importantă a fost modificată!

Noul cod de procedură civilă a modificat mai multe legi importante, printre care şi legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori, temeiul de drept al proceselor împotriva băncilor. De acum, dacă într-un contract de credit, de asigurări, de leasing sau de telefonie se constată existenţa unei clauze abuzive de către instanţă, comerciantul, numit de acum profesionist, va fi obligat să modifice toate contractele care conţin acea clauză.

Mega-fuziune între EADS şi BAE Systems. Noul conglomerat va fi un gigant cu venituri de 100 de miliarde de dolari ce produce de la avioane la submarine nucleare

Gigantul aeronautic EADS vrea să fuzioneze cu BAE Systems, una dintre cele mai mari companii din industria militară şi de armament din lume. În urma operaţiunii se va crea un adevărat gigant, cu venituri de 72 miliarde de euro şi 220.000 de angajati în întreaga lume. Entitatea va fi mai mare decât rivalii Boeing sau Lockheed Martin din SUA. Noul grup va produce de la avioanele Airbus şi cele de luptă Eurofighter Typhoon până la submarine nucleare şi tancuri. Acţionarii EADS vor controla 60% din noul grup iar cei ai BAE vor deţine restul de 40%. Agenţia de rating Fitch a anunţat că mutarea este logica. Şefii celor două companii trebuie să obţina acceptul autorităţilor de reglementare din mai multe state: Franţa, Germania, Marea Britanie, SUA şi Arabia Saudită. De asemenea, trebuie să rezolve şi problema echilibrului de putere între Franta şi Germania în acţionariatul EADS.

Philippe Charles Lhotte a fost ales administrator al BRD, cu un mandat de patru ani

Acţionarii BRD au aprobat numirea lui Philippe Charles Lhotte în calitate de administrator al băncii, pentru un mandat de 4 ani, începând cu data de 13 septembrie 2012. De asemenea, Petre Bunescu, director general adjunct al băncii, a fost împuternicit să semneze în numele BRD contractul de administrare Lhotte, Actul Adiţional şi forma actualizată a Actului Constitutiv ca urmare a modificării componenţei consiliului de administraţie. Banca Naţională a României trebuie să aprobe numirea lui Lhotte, conform legislaţiei în vigoare. În Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor au fost prezenţi acţionari reprezentând 86,98 % din capitalul social al băncii. Şedinţa a fost condusă de către Petre Bunescu, preşedintele provizoriu al consiliului de administraţie.

NATIONAL

Gino si Oli isi deschid doua restaurante la Londra

Fostul patron al echipei FC National si antrenorul gruparii Al Ain se pregatesc sa inaugureze doua localuri "Trattoria Il Calcio" in capitala Angliei. In plan este si "atacarea" Principatului Monaco. Detin in Bucuresti un lant de restaurante "Trattoria Il Calcio", dar nu se multumesc cu atat. Gino Iorgulescu si Cosmin Olaroiu cauta sa se extinda si pe plan international, cu intentia de a-si urca localurile cat mai sus in ghidul Michelin. Pentru asta, Londra este orasul ideal; capitala europeana de anvergura, important centru financiar, gazda a numeroase evenimente din absolut toate domeniile, destinatie preferata pentru miliardarii/ vedetele planetei.

Cat de valoroase sunt bancile de top din Romania

Cand vine vorba de clasamentul bancilor din Romania, analistii sustin ca valoarea lor e data fie de active, fie de cota de piata, insa in spatele unor cifre cu multe zerouri se ascund, de fapt... zerouri, adica valori umflate, dar pierderi mari si spatii fizice goale. Bilanturile trimestriale, semestriale si anuale ale bancilor din Romania, pompos incarcate cu cifre ametitoare in anii 2004-2008, au mai pierdut nitel din stralucire. Managerii bancilor au mai redus din aplombul expresiilor de genul "tintim dublarea cotei de piata", "vrem sa triplam numarul clientilor de e-banking", "avem in vedere realizarea unor profituri cu cel putin 10% mai mari ca anul trecut", etc. Sunt insa tot mai des intalnite comunicatele referitoare la pierderi de doua, de trei, de sapte ori mai mari ca anul trecut, cand acestea erau cu doar 20-50% mai reduse fata de 2010.

Valentin Zaschievici a bagat serviciile secrete in ancheta interna

Serviciile secrete sunt in alerta, din cauza deconspirarii lui Valentin Zaschievici, ca si "cartita" infiltrata de catre SRI in randurile ziaristilor de la Jurnalul National. Principalele servicii secrete romanesti, SRI si SIE, au luat masuri extraordinare pentru evitarea, pe viitor, a unor astfel de evenimente, care pot provoca adevarate cutremure in randul spionilor nostri. SRI-ul ar fi decis ca toate cadrele care ar fi avut vreo legatura cu Valentin Zaschievici si care, teoretic, l-ar fi putut deconspira, sa ramana consemnate in unitatile de care apartin, pana la lamurirea situatiei, inclusiv un numar de rezervisti, chemati in mod expres de acasa.

Israelul face dovada: certificatul de nastere al lui Obama este fals

Atacul asupra facilitatilor nucleare ale Iranului, atat de dorit de israelieni, produce efecte "secundare" in politica SUA. Dupa ce Obama s-a distantat tot mai mult de Israel si de prioritatile acestui stat, acum incaseaza lovitura dupa lovitura in plina campanie electorala pentru un nou mandat prezidential. Website-ul israelian Stiinta si Tehnologie a publicat un studiu asupra mult comentatului certificat de nastere al presedintelui american, dovedind ca acesta a fost falsificat. Portalul israelian isi arata stupefactia asupra "falsului grosolan care naste intrebari legitime asupra identitatii persoanei care a ajuns la conducerea celei mai puternice tari din lume".

PUTEREA

Plumb: Acordul de mediu pentru Certej, ilegal

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a afirmat, ieri, la finalul întâlnirii programate cu Janez Potcnik, comisarul european pentru mediu, că acordul de mediu dat exploatării de aur de la Certej este "ilegal şi nu respectă normele europene", transmite Agerpres. "Am semnat Ordinul prin care am cerut Comisiei de Disciplină să facă cercetarea administrativă în ceea ce-i priveşte pe toţi cei care, din partea Ministerului Mediului sau ai Agenţiei Regionale de Mediu, au făcut parte din echipa care a condus la eliberarea acestui acord de mediu, un acord total ilegal şi care nu respectă nici una dintre prevederile despre am discutat astăzi.

Udrea şi Blaga fug în Neamţ sau Timiş

Un lider important din PDL a declarat că politicieni de vârf ai PDL, care au mandate de parlamentar în Bucureşti, ca Elena Udrea sau Vasile Blaga, se gândesc să candideze în colegii din provincie, întrucât le-a scăzut foarte mult popularitatea în rândul electoratului. Surse din cadrul PDL susţin că la alegerile locale din Bucureşti, PDL a scăzut foarte mult în popularitate, iar acest lucru i-ar putea trimite pe lideri ca Elena Udrea să concureze la Neamţ şi pe Vasile Blaga la Timiş. În paralel există posibilitatea ca profesorul protestatar Claudiu Crăciun să candideze din partea liberalilor, iar Remus Cernea ar putea obţine o candidatură din partea social-democraţilor.

ROMANIA LIBERA

De ce tace ministrul Justiţiei?

În pofida faptului că Parlamentul a obstrucţionat Justiţia atunci când a respins începerea urmăririi penale împotriva foştilor miniştri Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre, Ministerul Justiţiei nu a reacţionat în nici un fel. Faptul constituie o premieră în ultimii ani. Nu mai constituie o premieră faptul că, în România, Parlamentul se pronunţă împotriva urmăririi penale în cazul unor parlamentari, miniştri sau foşti miniştri, blocând astfel anchetele procurorilor în cazul unor demnitari.

Dan Diaconescu şi Sebastian Ghiţă, împreună la alegeri?

După ce unele zvonuri au acreditat în ultima perioadă ideea că patronul RTV şi al grupului Asesoft, Sebastian Ghiţă, ar putea intra în PPDD, Dan Diaconescu a recunoscut ieri pentru România liberă că îşi doreşte un astfel de parteneriat, iar Ghiţă ar fi potrivit să candideze la alegerile parlamentare, pentru un post de deputat sau senator de Prahova. RL l-a contactat ieri şi pe Sebastian Ghiţă, pentru a afla dacă omul de afaceri confirmă spusele lui Dan Diaconescu, însă Ghiţă a evitat orice comentarii: "Haideţi să fim oameni serioşi. Mulţumesc mult. O zi bună!".

Un prim pas către concesiunea CET-urilor Capitalei?

Guvernul a convenit cu primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, anularea datoriilor RADET către CET-uri şi unificarea ELCEN - com­pania de stat care le deţine - cu distribuţia RADET. Proiectul concesiunii regiei ar putea include astfel şi preluarea CET-urilor de investitori privaţi.

ZIARUL FINANCIAR

Din ianuarie nu mai poţi merge la judecată dacă nu ai încercat mai întâi o înţelegere la mediatori

Persoanele fizice şi juridice care au intenţia să se adreseze instanţelor (justiţiabilii) într-un litigiu comercial sau de altă natură sunt obligate, de la 1 octombrie, să participe la şedinţe de informare privind medierea conflictului, în urma intrării în vigoare a unui nou set din modificări aduse Legii 192/2006 privind medierea. Litigiile aflate deja pe rolul instanţelor intră şi ele sub incidenţa noilor reglementări a legii medierii - avantajul rezolvării conflictului prin mediere, în acest caz, fiind acela că taxa de timbru se restituie în cele mai multe dintre cazuri.

Ruşii de la Gazprom se plasează strategic în Portul Constanţa prin achiziţia unei afaceri deţinute de generalul "păcurei"

Gazprom Neft, grupul petrolier integrat controlat de Gazprom, cel mai mare producător de gaze din lume, este aproape de a bate palma cu Unicom Holding, firmă controlată de Constantin Iavorski, fost ministru al energiei din Republica Moldova, pentru preluarea activităţilor de bunkeraj (alimentarea cu combustibil a navelor) din Portul Constanţa, cel mai mare port românesc. Acelaşi Gazprom Neft controlează grupul sârbesc NIS, care anul acesta ar trebui să ajungă la 40 de benzinării în România, brandul urmând să fie activ din luna decembrie.

Giganţii americani înghit pe tăcute pachete mari de acţiuni la Fondul Proprietatea şi Petrom

Fondurile americane cumpără în forţă Petrom şi Fondul Proprietatea, cele mai valoroase companii de pe bursa de la Bucureşti, chiar dacă alţi investitori fug din piaţă, iar perspectivele rămân incerte. Fondul Proprietatea (FP) şi OMV Petrom (SNP) au atras în ultima lună investiţii străine în valoare de 23 mil. euro pe bursa de la Bucureşti, din partea fondului de hedging american Elliott şi, respectiv, a fondului Franklin Templeton Frontier Markets. Chiar dacă suma în sine nu este mare, achiziţiile celor două fonduri reprezintă un pariu pe economia românească şi mai ales pentru sectorul energetic din partea a doua dintre cele mai influente grupuri de investiţii din lume.

Familia Ghiţă a intrat în licitaţia telecom cu finanţare de la chinezi

Operatorul 2K Telecom, un furnizor de servicii de comunicaţii controlat de familia omului de afaceri Sebastian Ghiţă, una dintre companiile care se luptă pentru a obţine o licenţă pentru servicii de internet 4G în cadrul celei mai mari licitaţii de spectru radio organizate de România, îşi va construi reţeaua cu finanţare de la Banca de Dezvoltare a Chinei şi cu echipamente de la o companie din aceeaşi ţară - Huawei.

Un fost bancher de la UBS a fost recompensat cu 104 mil. $ de Fiscul american, care a recuperat 5 miliarde de dolari de la evazionişti

Legislaţia americană încurajează "informatorii" care spun ce ştiu despre evazioniştii fiscali într-o asemenea măsură încât un fost bancher care a lucrat la sucursala americană a băncii elveţiene UBS va primi o recompensă de 104 milioane dolari de la Fiscul american pentru că a dezvăluit informaţii despre evaziunea acoperită de bancă, conform CNBC. "Informatorii" nu ar fi putut primi recompensa dacă în SUA nu ar fi existat o lege care să reglementeze astfel de cazuri. Informaţiile pe care le-a dezvăluit Bradley Birkenfeld se referă la practicile interioare ale diviziei UBS de management al averilor private.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb