REVISTA PRESEI 14.10.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 14 octombrie 2016

ADEVARUL

Presa din Rusia pregăteşte populaţia de Al Treilea Război Mondial

Actualitatea internaţională este prezentată în aşa fel la televiziunile ruseşti încât ai impresia că Al Treilea Război Mondial a început deja, comentează AFP. La principala televiziune de stat, prezentatorul emisiunii vedetă de duminică seara avertizează că bateriile antiaeriene mobilizate de Rusia în Siria vor "doborî" avioanele americane. La postul de ştiri Rossia 24, un reportaj prezintă pregatirea adăposturilor antinucleare din Moscova. La Sankt Petersburg, site-ul de ştiri Fontanka anunţă ca guvernul ar putea raţiona pâinea ca pregătire pentru un viitor război, în pofida explicaţiilor autorităţilor, care afirmă că vor doar să stabilizeze preţul făinii.

Imperiul financiar de la Sf. Parascheva

Sărbătoarea Sfintei Parascheva atrage la Iaşi pelerini şi afacerişti, deopotrivă. Suprapunerea ceremoniilor religioase cu cele dedicate oraşului atrag în aceste zile târguri diferite care colorează Iaşul în culori şi mirosuri îndrăzneţe. Dacă în preajma raclei moaştelor Sfintei Parascheva, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a permis doar mănăstirilor să-şi instaleze corturi în care să vândă obiecte de cult, la mai puţin de un kilometru, de o parte şi de alta a mitropoliei, negustori din toată ţara vând, cu permisiunea municipalităţii, mâncare, băutură, haine, bijuterii sau obiecte de decor.

Nicolae Manolescu, dezlănţuit: "Bob Dylan, care a luat Nobelul, e un textier de mâna a doua. E o mizerie"

O mare surpriză s-a produs la acordarea Premiilor Nobel pentru Literatură prin decernarea prestigioasei distincţii amaricanului Bob Dylan (75 de ani), cunoscut mai mult în ipostaza de cântăreţ şi compozitor, mai puţin în calitatea de scriitor. Distincţia a fost motivată de Academia Suedeză, pentru crearea unor noi expresii poetice în marea tradiţie a muzicii americane". Nimeni nu se aştepta ca premiul să fie acordat lui Bob Dylan, care avea o cotă de 50 la 1, la casa de pariuri Ladbrokes. "E o mizerie. Bob Dylan e un textier de mâna a doua. O fi el regizor de film, dar nu merita Premiul Nobel. În America, sunt mari scriitori care nu au Nobel. Bob Dylan nu are ce căuta la Premiul Nobel. E complet caraghios", a declarat, pentru "Adevărul", Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România.

Şoferii, cobai pentru experimente legislative

Guvernul le pregăteşte o supriză neplăcută şoferilor. Examenele pentru permis vor fi înregistrate video, iar candidaţii trebuie să aibă minim zece clase. În plus, doar şcolile de şoferi cu promovabilitate de minim 50% vor fi autorizate. Specialiştii afirmă că anumite prevederi sunt discriminatorii. Autorităţile intenţionează să modifice legea ca să-i educe pe şoferi şi să reducă numărul accidentelor rutiere. Modificările apar în noua Strategie Naţională de Siguranţă Rutieră pentru perioada 2016-2020, aprobată recent de Guvern.

Cum a devalizat Liviu Luca compania de servicii turistice a CNSLR Frăţia

În motivarea sentinţei prin care sindicalistul Liviu Luca a fost condamnat la închisoare pentru prejudicierea CNSLR Frăţia, magistraţii i-au făcut acestuia şi un portret. Judecătorii vorbesc în acest caz de un dispreţul major faţă de normele de drept, deoarece în perioada în care acesta dădea un contract ilegal, procurorii DNA tocmai îl reţinuseră pe şeful său de sindicat, Marius Petcu.

Cursele aeriene interne low cost fac o concurenta uriaşă CFR-ului

Românii pot ajunge mai ieftin cu avionul decât cu trenul de la Bucureşti la Cluj, Iaşi sau Timişoara. Cursele low cost au ajuns sa concureze căile ferate. De pilda, cel mai ieftin bilet cu avionul din capitală in vestul tarii costa 9 euro. Cu trenul este dublu si pierdeţi de zece ori mai mult timp pe drum. Pe de alta parte, biletele ieftine low cost sunt limitate. Romania, o tara fără autostrăzi, unde viteza comerciala a trenului este in medie de 45 de kilometri pe ora, a atras companiile aeriene low cost. Pasagerii prefera calea aerului, pentru ca ajung mai repede decat cu trenul. Însă doar 4 oraşe sunt legate de curse interne low cost.

Cioloş nu respinge varianta de a rămâne premier

Premierul Dacian Cioloş a declarat, joi, la Digi 24, că în perioada următoare va veni cu o "platformă" de principii şi valori care ar putea fi continuate după alegeri, pe care o va propune public, iar apoi ar putea să o discute cu partide precum PNL şi USR, dar nu a oferit un răspuns clar dacă doreşte sau nu să rămână premier după alegeri.

Disidenţii din ALDE au înfiinţat grupul "Acţiunea pentru Parlament Curat"

Senatorul ALDE Vasile Nistor anunţă că a înfiinţat un "grup de iniţiativă" în partid pentru instituirea unor criterii de integritate şi cere senatorilor "fără dosare penale" să susţină revocarea sa lui Călin Popescu Tăriceanu de la şefia Senatului, în urma declaraţiilor pe tema Justiţiei. "In urma valului de susţinere venit din ţară, am decis constituirea unui gup de iniţiativă în interiorul partidului, intitulat Acţiunea pentru Parlament Curat 2016, bazat pe principiile de integritate enunţate de co-preşedintele executiv ALDE Vasile Nistor", se arată într-un comunicat semnat de nou-înfiinţatul grup din ALDE.

Scoţia pregăteşte un nou referendum pentru separarea de Marea Britanie

Premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, şi-a anunţat joi intenţia de a prezenta săptămâna viitoare un proiect de lege privind organizarea unui referendum pentru independenţă, spunând că votul în favoarea Brexitului a schimbat condiţiile apartenenţei Scoţiei la Regatul Unit, relatează AFP. "Proiectul de lege pentru un referendum de independenţă va fi prezentat săptămâna viitoare pentru consultare", a declarat Nicola Sturgeon, în deschiderea congresului partidului său SNP la Grasgow.

Antonio Guterres, noul şef al ONU

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite l-a numit oficial pe portughezul Antonio Guterres drept secretar general al Naţiunilor Unite. Antonio Guterres, în vârstă de 67 de ani, îl înlocuieşte pe sud-coreeanul Ban Ki-moon în funcţia de secretar general al Naţiunilor Unite şi va avea un mandat de 5 ani care va începe la 1 ianuarie. Este primul fost şef de guvern care ajunge în această funcţie şi, potrivit unor surse diplomatice de la New York, se aşteaptă ca el să-şi folosească abilităţile de lider şi experienţa pentru a prelua iniţiativa în reglementarea principalelor crize actuale, în special a celei din Siria.

Studiu: Rusia a lansat o campanie din umbră pentru a manipula cinci ţări din Europa Centrală şi de Est

Rusia a lansat o campanie de măsuri economice şi politice din umbră pentru a manipula cinci ţări din Europa Centrală şi de Est, pentru a discredita modelul democratic occidental şi pentru a submina relaţiile transatlantice, arată un raport al Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale de la Washington, citat de Reuters. Autorii raportului publicat joi afirmă că Moscova a cooptat politicieni proruşi, a încercat să îşi asigure dominaţia pe piaţa energetică şi în alte sectoare economice şi a subminat măsurile anticorupţie din Bulgaria, Ungaria, Letonia, Serbia şi Slovacia, pentru a le putea influenţa Guvernele.

BANCHERUL

Legea conversiei creditelor in CHF, exemplu de creştere a importanţei legislaţiei de protecţie a consumatorilor

Agenţia americana de rating Fitch a publicat un comunicat despre legea conversiei creditelor in CHF din România, in care observă că aceasta este încă un exemplu pentru tendinţa de orientare a cadrului legislativ spre măsurile de protecţie a consumatorilor, in detrimentul sectorului bancar. Comunicatul Fitch se refera doar la impactul legii asupra celor trei bănci pe care le are drept clienţi, si anume BCR, Banca Transilvania (BT) si UniCredit, care nu deţin portofolii de credite in CHF, decât intr-un număr neglijabil, la BT, rămase in urma ofertei de conversie a creditelor preluate de la Volksbank.

Ipocrizia, cinismul si incompetenta BNR, băncilor si Guvernului in problema conversiei creditelor in franci elveţieni nu putea sa aibă drept consecinţa decât o lege populista a Parlamentului

BNR, băncile si Guvernul dau dovada de ipocrizie si cinism in problema conversiei creditelor in franci elveţieni, chiar si după ce jocurile au fost deja făcute, odată ce Parlamentul a decis deja conversia acestor împrumuturi la cursul istoric, într-o mare verva populistă, printr-un concurs de mătănii in fata clienţilor băncilor, viitori alegători, iar apoi bălăcărindu-se intre ei in disperarea de a fi primii care să adopte legea si să culeagă capital electoral.

CURENTUL

Premierul solicitat de judecători să condamne public minciunile Ministrului Justiţiei

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) i-a solicitat printr-o scrisoare deschisă premierului Dacian Cioloş 'să condamne oficial minciunile spuse atât personal cât şi oficial de Ministrul Justiţiei Raluca Prună' privind faptul ca 60 de magistraţi ar beneficia de o pensie lunară de 1 miliard de lei. 'Acest mod iresponsabil de a acţiona al Ministrul Justiţiei Raluca Prună este incalificabil, făcând dovada unei acţiuni inadmisibile de dezinformare şi manipulare a opiniei publice, ce a subminat imaginea întregului sistem judiciar şi încrederea cetăţenilor în justiţie', au mai spus magistraţii în scrisoare.

CSM: există o pensie de 40963 lei, 24 între 20.001 şi 30.000, restul sub 20.000

Magistraţii, spre deosebire de muritorii (cotizatorii) de rând beneficiază de o pensie de serviciu, "în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării". Magistraţii având salarii uriaşe, aşa se explică şi pensiile uriaşe dar nu la nivelul anunţat de mincinoasa Raluca Prună. Casa Naţională de Pensii Publice a transmis în scris un răspuns la solicitarea CSM de prezentarea a modului de calcul al celor 60 de pensii de peste 100.000 de lei obţinute de magistraţi. CNPP a transmis că există 3350 magistraţi pensionari astfel: - 1.567 pensii sub 10.000 lei; - 1.758 pensii între 10.001 şi 20.000 lei; - 24 pensii între 20.001 şi 30.000 lei; - 0 pensii între 30.001 şi 40.000 lei;- 1 persoană 40.963 lei

CURIERUL NATIONAL

Netcity, preluat de o firmă înfiinţată în mai 2016?

Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care Netcity Telecom SA este preluat de grupul Direct One, prin intermediul Direct One Infrastructure SRL. Direct One Infrastructure SRL a fost înfiinţată la 25 mai a.c. de către compania- mamă Direct One, o firmă cu 25 angajaţi şi un profit de 12,74 milioane lei. În luna mai, Concurenţa a deschis o investigaţie asupra companiei Netcity, suspectată de un posibil abuz de poziţie dominantă şi de tratamente discriminatorii pe pieţele pe care acţionează

Oamenii de afaceri rămân încrezători în evoluţia economiei în următorul an

Oamenii de afaceri din România se arată încrezători în creşterea afacerilor lor în acest an, 89% indicând o evoluţie pozitivă a business-urilor lor, în timp ce doar 7% se aşteaptă la scăderea cifrei de afaceri, iar 4% se aşteaptă la o stagnare. Dintre cei care mizează pe creştere, 41% estimează o evoluţie semnificativ pozitivă (creştere peste 10%), potrivit unui raport realizat de EY România. Aşteptările privind evoluţia profitului sunt, de asemenea, pozitive - 81% dintre companii proiectând creşterea profitabilităţii în anul în curs. Totuşi, aceştia sunt îngrijoraţi de avansul consumului în următoarea perioadă.

Zona Grozăveşti-Politehnica, noul pol imobiliar al Capitalei

Se pare că în ultimii ani dezvoltatorii imobiliari şi-au îndreptat atenţia şi către zonele mai puţin dezvoltate din punct de vedere imobiliar ale Capitalei, iar zona Grozăveşti - Politehnică pare să fie mare câştigător, depăşind şi zona Floreasca - Aviaţiei, una dintre zonele preferate al investitorilor din imobiliare. In zona Grozăveşti - Politehnica au fost livrate cu 23% mai multe locuinţe noi decât în zona Floreasca - Aviaţiei. Cele mai multe proiecte au fost lansate după 2015, care totalizează 1.898 de locuinţe noi, în 9 proiecte rezidenţiale

Andreea Paul: Pierderea estimată pentru conversia creditelor în CHF este de 1,67 mld. lei

Afectarea patrimoniului băncilor şi efectul de hazard moral, acestea sunt principalele probleme identificate de BNR în cazul conversiei creditelor la un alt curs, potrivit răspunsului primit de la Banca Naţională a României la întrebarea parlamentară cu titlul "Creditele în franci elveţieni", pe care am adresat-o în data de 5 octombrie 2016. În ceea ce priveşte impactul conversiei creditelor denominate în franci elveţieni la cursul istoric, pierderea totală estimată a sectorului bancar este de 2,38 miliarde lei, iar pierderea estimată diminuată cu ajustări pentru depreciere deja recunoscute este de 1,67 miliarde lei.

Un grup american cumpara 75% din actiunile companiei care detine fabrica de vagoane de la Arad, dupa o tranzactie de 60 milioane euro

Grupul american Greenbrier si compania Astra Rail care detine cunoscuta fabrica de vagoane de la Arad au anuntat o fuziune in urma careia va rezulta o companie numita Greenbrier-Astra Rail. Americanii vor avea 75% din actiuni in noua companie si vor plati 60 milioane euro, arata un comunicat publicat pe Nasdaq. Astra Vagoane are afaceri anuale de peste 100 milioane euro si aproximativ 2.500 de angajati. Marele "of" al companiei este ca nu a avut comenzi din Romania, ci doar din afara tarii. Noua companie va produce vagoane pentru transportul de marfa, va avea si o divizie de inginerie si va face si reparatii. Operatiunile Greenbrier (cu sediul european la Swidnica - Polonia) vor fi combinate cu cele ale Astra Rail (din Arad si din Germania.

EVENIMENTUL ZILEI

Alexander Adamescu, consideră că este persecutat de DNA!

Alexander Adamescu, patronul României Libere, fiul cunoscutului om de afaceri roman Dan Adamescu in prezent in închisoare, l-a angajat pe avocatul internaţional Robert Amsterdam. Instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi este acuzată de patronul cotidianului "România Liberă" de practici de tip mafiot, similare celor din Rusia. "Persecuţia domnului Adamescu România reprezintă un exemplu ieşită din comun al abuzului puterii de stat de către interese private, conduse de motivaţii care nu au nimic de a face cu statul de drept, combaterea corupţiei şi mai mult au de a face cu suprimarea libertăţii de exprimare", a declarat Amsterdam, care, în trecut, a reprezentat prizonierii politici, cum ar fi Mikhail Hodorkovski.

X-factor pierde mereu lupta cu Vocea României

De la lansare, diferenţa de audienţă dintre X Factor şi Vocea României rămâne constantă şi de fiecare dată, pe plus, pentru show-ul de la ProTV. Echipa de la Antena a încercat toate variantele posibile ca să egaleze sau să depăşească performanţele celui mai urmărit talent show din România, dar eforturile câteodată supraomeneşti au fost în zadar. La ultima confruntare, Vocea a ţinut în faţa televizoarelor 600.000 de telespectatori între 18 şi 49 de ani, o creştere de 50.000 de români faţă de săptămâna trecută. În acelaşi timp, emisiunea jurizată de Ştefan Bănică, Delia, Horia Brenciu şi Carla's Dream pe Antena 1 avea, pe acest target, 400.000 de telespectatori, conform paginademedia.ro. Nici faptul că au adus cel mai căutat personaj din România, solistul de la Carla's Dreams, nici că au luat juraţi de la Vocea, nici că au speculat scene de leşin, nimic nu le-a ieşit.

În loc de demisie, viceprimarul Clujului, anchetat de DNA, a intrat în concediu fără plată

După ce procurorii DNA au acuzat-o că a primit 60 de abonamente la celebrul festival Untold, drept mită, viceprimarul Clujului, Ana Horvath nu şi-a dat demisia. ci a intrat în concediu fără plată. După percheziţiile de luni, procurorii DNA au plasat-o pe Ana Horvath sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile. Printre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească, sub sancţiunea arestului, este şi aceea de a nu mai ocupa funcţia publică din care a comis actele de corupţie. Ana Horvath, susţine DNA, este acuzată că a primit mită cele 60 de abonamente, în valoare de 20.000 de lei, pentru a-l favoriza pe un om de afaceri din Cluj, Zsolt Fodor, să obţină mai repede autorizaţiile de construire pentru un bloc şi pentru o terasă restaurant, situate în centrul oraşului.

JURNALUL NATIONAL

Mamă de 22 de ani, la închisoare pentru doar 18 lei!

Mihai Gâdea a prezentat la ''Sinteza zilei'' drama unei mame de doar 22 de ani care se pregăteşte să-şi părăsească ce are mai de preţ pe lume, copilul de doar 1 an, pentru a merge la închisoare. A fost condamnată pentru furt calificat din cauză că a furat o plasă de sârmă, prejudiciul fiind calculat la 18 lei. Ea este Iulia, o tânără mămică de doar 22 de ani şi are o poveste foarte tristă. De disperare, în urmă cu trei ani, a furat o bucată de gard pentru a-şi hrăni familia: o mamă bolnavă şi o soră mai mică. Acum trebuie să plătească cu libertatea. Tânăra de 22 de ani a fost mereu stâlpul familiei. Nu şi-a imaginat că pentru o bucată de gard va trebui să plătească un preţ atât de mare. A primit o condamnare la închisoare de 1 an şi 2 luni.

Gigi Becali: "Mi s-a propus să cumpăr eu Cuminţenia Pământului"

George Becali a intervenit, în direct la Antena 3, în emisiunea Obiectiv, realizată de Oana Stancu Zamfir, pentru a face o serie de dezvăluiri legate de Cuminţenia Pământului. "Nu am vrut să mă bag până acum, dar eu vă zic aşa: Ia vedeţi dumneavoastră cine a făcut evaluarea, să intervină DNA, să facă o reevaluare, ia vedeţi dumneavoastră casa de licitaţie şi casa de antichităţi care a propus evaluarea. O să vedeţi că proprietarii iau mai puţini bani decât cei care sunt intermediari şi cei care au plătit evaluarea." Întrebat de unde deţine aceste informaţii şi dacă a fost cumva implicat în vreo negociere pentru achiziţia statuetei, Becali a confirmat că a fost în discuţii pe această temă. Becali a explicat că a purtat această discuţie cu omul de afaceri Peter Imre.

Guvernul nu renunţă la reactoarele 3 şi 4

Proiectul realizării reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă se va regăsi în strategia energetică a României, întrucât în acest proiect s-a investit deja peste un miliard de euro, a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu. "E clar că există, cel puţin aşa arată modelarea noastră, există loc pentru industria nucleară şi pentru reactoarele 3 şi 4, mai în toate scenariile. Sigur, datorită şi unor condiţii particulare, pentru că noi deja am investit în aceste reactoare o sumă apreciabilă de bani, peste un miliard de euro cel puţin, a spus Grigorescu. România negociază de aproape doi ani cu compania chineză CGN realizarea reactoarelor 3 şi 4.

NATIONAL

Se cere Jihad economic in Romania!

Economia românească duduie aşa cum nu se întâmplă in nicio altă tară a Uniunii Europene, după cum o arată statisticile cu care se împăunează atât guvernanţii de la Bucureşti, indiferent care sunt aceştia. In acelaşi timp, tot la fel de adevărat este si că, pe zi ce creste economia, pe atât se chinuie românii sa supravieţuiască. Si la mijloc nu este vorba de niciun mister, ci de un adevăr crud pe care, până acum, de la lideri politici si tehnocraţi si până la analiştii economici, toată lumea s-a codit sa-l rostească: profitul fabulos obţinut in urma spectaculoasei creşteri economice din România se externalizează aproape in întregime.

Dispare spălarea de bani!

La multe Parchete din tară, suspecţii au avut marea surpriză că, atunci când rechizitoriile au fost încheiate, procurorii să renunţe benevol la acuzaţia de spălare de bani. Iar socul a fost cu atât mai mare cu cât, sa nu uităm, la alte structuri precum DNA-ul, aproape că nicio fapta nu "scapă" fără sa fie asociata si cu spălarea de bani, care aduce un spor considerabil de pedeapsă. Mai mult decât atât, in tot mai multe dosare, procurorii par să fi revenit la litera si spiritul legii, consemnând in rechizitoriu si faptul ca, de exemplu, banii proveniţi din evaziune fiscală nu au ajuns in buzunarul inculpaţilor, ei fiind reinvestiţi in afaceri sau in susţinerea plăţii salariilor către angajaţi! Adică, pur si simplu, au notat si circumstanţele atenuante ale celor anchetaţi, ceea ce nu se mai întâmplase de o bună perioadă de vreme.

Căderea imperiului Samsung. Colosul sud-coreean a forţat limitele tehnologiei

Cutremurul care a atins imperiul Samsung, după declanşarea scandalului Galaxy Note 7 - terminalul care ia foc - va aduce holdingului sud-coreean pierderi estimate la circa 4,5 miliarde de dolari. Milioane de telefoane inteligente compun in momentul de fată cel mai mare morman de resturi de lux din lume, scrie tabloidul german "Bild", referindu-se la dezastrul care a pus stăpânire pe gigantul condus de "Patriarhul" Lee Kun-Hee. Samsung Electronics deţine un capital de aproximativ 230 de miliarde de dolari, fiind bijuteria coroanei grupului Samsung, un imperiu compus din 80 de companii cu o cifra de afaceri de 268 de miliarde de dolari pe an.

PUTEREA

Producătorii de energie regenerabilă, salvaţi pe banii consumatorilor

Aflaţi într-o situaţie financiară dificilă, producătorii de energie din surse regenerabile vor fi sprijiniţi de stat cu bani de la consumatorii de energie, inclusiv de la populaţie. Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă, spune că, în perioada următoare, contribuţia pe care o plătesc consumatorii finali pentru energia regenerabilă, prin sistemul de certificate verzi, va creşte după ce va fi modificată Legea 220/2008 privind susţinerea energiei verzi. Implicit, măsura va duce şi la scumpirea energiei electrice, autorităţile nu spun însă cu ce procent anume.

Bulut Halil, "regele biscuiţilor", arestat preventiv

Tribunalul Bucureşti a decis, joi, arestarea preventivă a lui Bulut Halil, patronul companiei RoStar, supranumit şi "regele biscuiţilor" din România, acesta fiind acuzat de procurorii DIICOT de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani, informează Agerpres. În acelaşi dosar au fost arestaţi preventiv patru membri ai conducerii RoStar, respectiv Raluca Anamaria Blaj (contabil), Ioan Todoran (director tehnic), Mihai Gheorghe (şef secţie transporturi) şi Cornel Costea (inginer şef), în timp ce pentru Imad Ali instanţa a dispus control judiciar. Decizia nu este definitivă.

ROMANIA LIBERA

Debitorii statului, executaţi pentru ţeapa lui SOV. Ford, obligat să acopere paguba de la FNI

La 16 ani după ce s-a prăbuşit Fondul Naţional de Investiţii, câteva mii de români încă încearcă să-şi recupereze banii pe care i-au pierdut în jocul piramidal al lui Sorin Ovidiu Vîntu. Unii dintre cei ţepuiţi au identificat scheme prin care au reuşit să evite statul rău platnic şi şi-au luat banii de la companii precum Ford, de exemplu. Oricât ar părea de ciudat, schema este legală, dar accesibilă numai unor cunoscători. Despre toată tevatura, însă, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), instituţia care trebuie să -despăgubească perdanţii de la FNI, păstrează o tăcere suspectă.

Premierul grec cere partidului său formarea de alianţe pentru a schimba Europa

Premierul grec, Alexis Tsipras, liderul formaţiunii Syriza, stânga radicală aflată la putere, a lansat un apel camarazilor săi să se deschidă spre alianţe cu social-democraţii şi cu Verzii pentru a schimba politica actuală din Europa, transmite AFP, preluată de Agerpres. "Pe fondul crizei economice, migratorii şi securitare, există un conflict politic la mai multe niveluri în Europa (...), iar rezultatul acestui conflict va fi determinant pentru Europa secolului 21", a declarat Alexis Tsipras în deschiderea lucrărilor celui de-al doilea congres al partidului său, care se desfăşoară până duminică.

China a stocat o cantitate şocantă de aur şi Rusia cumpără nelimitat metalul preţios de oriunde găseşte

China a stocat până în momentul de faţă 12.000 de tone de aur, o cantitate considerată de ana­lişti "şocantă". Rezerva a crescut de patru ori din 2006, dar rapoarte oficiale chineze au susţinut că Beijingul are doar 1.600 de tone. Rusia se ţine aproape, dar este mult mai reţinută în declaraţii ofi­ciale. Ceea ce se raportează de pe piaţa internaţională a aurului este faptul că Moscova cumpără nelimitat, de oriunde găseşte. Kremlinul pândeşte ţările occidentale pentru a achiziţiona aurul pe care acestea îl vând de câte ori se află sub presiune economică. Din 2006, rezervele de aur ale Rusiei, ca şi cele ale Chinei, au crescut de patru ori, susţin specialiştii din domeniu. Această acumulare de aur brut e cea mai bună garanţie a stabilităţii într-o lume în care valuta şi monedele naţionale fluctuează după strategii financiare greu de controlat.

Restructurarea unui colos cu picioare de lut

La SIDEX au fost investite 350 milioane de euro în modernizări, dar sunt închise fluxurile cu tehnologii din anii '60-'70, care ar produce în pagubă, cu costuri energetice foarte mari. SIDEX-ul a fost una dintre legendele industriei româneşti a anilor '80, una dintre cele mai mari platforme industriale din ţară, care în 1989 avea 40.000 de salariaţi. Construirea combinatului de la Galaţi a început în 1960, iar vârful de producţie a fost de 7,2 milioane tone de oţel, în principal pentru piaţa CAER. Au fost ani în care exporturile combinatului se cifrau la un miliard de dolari. Declinul a început în decembrie '89, când a dispărut CAER.

ZIARUL FINANCIAR

Antreprenorii români, faţă în faţă cu lipsa de apetit a băncilor pentru finanţări pe termen lung

România este astăzi într-o perioadă de stabilitate economică, însă nu putem face saltul înainte fără o preocupare totală pentru investiţii pe termen mediu şi lung. Evreii au o vorbă: o treime din venituri economiseşte, o treime utilizeaz-o pentru investiţii şi o altă treime foloseşte-o pentru activitatea de zi cu zi. Fără 33% din PIB alocat pentru investiţii, faţă de 25% astăzi, România îşi va pierde suflul în anii următori şi va diminua ritmul de creştere economică până la 2-3% în loc de 5-6% cât ar fi necesar în următoarele două decenii pentru a recupera decalajul faţă de Europa de Vest. Ne întrebăm de ce PIB per capita în Olanda, spre exemplu, este de 50.000 de euro faţă de 8.000 de euro în România. Păi numai în zootehnie, deşi Olanda este o ţară cu o suprafaţă de câteva judeţe din Transilvania, produce 20 de mil. de porci pe an în timp ce România produce 4-5 mil. de porci pe an.

Brokerii: Probabilitatea de a avea un preţ sub 0,244 lei la Petrom este destul de mare

Brokerii consideră că preţul pentru acţiunile OMV Petrom (SNP) scoase la vânzare de Fondul Pro­prie­tatea au o probabilitate mare de a fi sub preţul maxim propus de fond de 0,244 lei, în condiţiile în care ieri acţiunile SNP scădeau cu 5%. În a doua parte a zilei de joi acţiunile SNP se tranzacţionau la 0,226 lei, minimul din luna iunie încoace, ceea ce indică faptul că şi aşteptările în piaţă din partea investitorilor sunt pentru un preţ mai mic decât cel propus de Fondul Proprietatea. "Judecând după reacţia de ieri a pieţei, aşteptările sunt pentru un preţ mai mic decât cel maxim, de 0,2440 lei pe acţiune, propus de Fon­dul Proprietatea", consideră Marius Pandele, analist financiar la Prime Transaction

BNR avertizează: Conversia creditelor în franci duce două bănci sub solvabilitatea minimă

Pentru conversie, băncile trebuie să cumpere 1,2 miliarde de euro utilizând surse atrase în lei, potrivit BNR. Banca Naţională susţine că, odată cu aplicarea conversiei creditelor în franci elveţieni în lei la cursul istoric, două bănci ar putea să ajungă cu solvabilitatea sub mi­nimul reglementat, iar în total şase instituţii de credit ar fi sub nivelul prudenţial. Conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric, care a stârnit dezbateri intense la începutul anului 2015, odată cu aprecierea francului la valori record în urma unei decizii a Băncii Elveţiei, a revenit în această toamnă pe agenda discuţiilor, de această dată proiectul de lege fiind aproape de votul final în Parlament.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ORGANELE = SOV

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb