REVISTA PRESEI - 14.12.2010

L.D.
Ziarul BURSA #Revista Presei / 14 decembrie 2010

ADEVĂRUL

Noul Cod al Muncii: 45 la 10 pentru patroni

Dintre cele 79 de articole care vor fi modificate în Codul Muncii, 10 sunt în favoarea salariatului, 45 îl avantajează pe angajator, iar 24 sunt neutre. Liderii sindicali resping noul proiect al Codului Muncii. Ei spun că nu vor mai participa la nicio negociere, deoarece Guvernul s-a folosit de ei pentru a da aparenţa unor consultări democratice. 45 din cele 79 de articole modificate sunt net în favoarea angajatorilor. În primul rând, dacă până acum predominau contractele de muncă pe perioadă nedeterminată, de-acum înainte vom asista la înmulţirea celor pe perioadă determinată. Cele din urmă îi oferă angajatorului posibilitatea de a scăpa mai uşor şi fără bătaie de cap de salariaţi. În plus, firmele nu mai plătesc nici salarii compensatorii la despărţirea de angajaţi.

O româncă, premiată de preşedintele Obama

Suceveanca Emilia Moroşan (34 de ani) a intrat ieri oficial pe lista celor mai prolifici 85 de tineri cercetători din Statele Unite ale Americii în 2010. Cercetătorul român, care a plecat acum zece ani peste Oceanul Atlantic în căutarea "visului american", a fost invitat ieri la Casa Albă şi a primit chiar din mâinile lui Barack Obama "The Presidential Early Career Award for Scientists and Engineers". Este vorba despre cea mai înaltă distincţie oferită de administraţia prezindenţială americană oamenilor de ştiinţă aflaţi la început de carieră şi care, prin rezultatele muncii de peste an, pot contribui esenţial la dezvoltarea unor domenii de cercetare.

Şpaga pentru aviară, dată prin virament bancar

DNA a găsit documente din care reiese clar că patronul firmei Lumi SRL a mituit mai mulţi directori din Ministerul Transporturilor. O parte din şpaga dată pentru dezinfecţia în cazul virusului A (H1N5) a fost virată, potrivit DNA, în conturile directorilor din Ministerul Transporturilor Victor Butean şi Mihaela Hâncu. Fostul director general al Agenţiei de Sănătate Publică Mihaela Hâncu este acuzată că ar fi primit în contul personal de card, în perioada 28 septembrie 2005-20 aprilie 2006, suma de 12.050 de lei. SC Lumi SRL a fost firma de apartament desemnată să facă dezinfecţia în cazul focarelor de gripă aviară izbucnite în România în anii 2005 şi 2006.

Europa a epuizat soluţiile pentru salvarea euro

Tandemul franco-german şi Banca Central-Europeană au exclus, rând pe rând, toate variantele posibile pentru a rezolva criza datoriilor ţărilor din zona euro. Nu vor exista nici noi emisii de eurobonduri (o asemenea măsură ar costa Germania 17 miliarde de euro) şi nicio mărire a "fondului de salvare" european, stabilit la 440 de miliarde de euro. Mai rău, BCE nu va cumpăra masiv obligaţiuni spaniole şi italiene, ceea ce va lăsa aceste state complet expuse în ianuarie, când va veni o parte din scadenţa datoriilor lor.

CURIERUL NAŢIONAL

Proiecte "zombi" de 1 mld. de euro în Bucureşti

Ultimii doi ani de dezvoltări de pe piaţa imobiliară din Bucureşti au fost caracterizaţi de principiul "multe s-au vrut, dar puţine s-au făcut". Această situaţie a lăsat în urmă o serie de proiecte imobiliare care au rămas ori doar pe foaie, ori în faze diferite de dezvoltare, incipiente sau spre finalizare. Dar niciunul terminat. Aceste proiecte au ajuns să depăşească, doar în Capitală, potrivit arhitectului şef al Sectorului 3, Ştefan Dumitraşcu, pregul de un miliard de euro.

Tot mai mulţi români emigrează

Numărul românilor care au plecat în străinătate cu contract de muncă a crescut de trei ori în 2010, comparativ cu anul trecut, în condiţiile în care tot mai mulţi români au căutat o soluţie de creştere a veniturilor printr-un loc de muncă în străinătate, potrivit firmei de recrutare Thera Group. Mai mult, românii au optat pentru un loc de muncă înafara României şi din dorinţa de a-şi îmbunătăţi condiţiile de viaţă. Cele mai populare programe de recrutare ale firmei au fost cele de tip work&travel pentru Spania şi Grecia şi locurile de muncă oferite în domeniul hotelier sau agricultură.

Ce spune piaţa despre planurile ambiţioase de la Antibiotice Iaşi?

Investitorii care au ales să includă titlurile Antibiotice Iaşi (ATB) în portofolii stau de mult cu nervii în pioneze. Cotaţia a picat în trendul descendent anterior din zona maximelor de 2 lei/acţiune, unde a oscilat în anii 2006-2007 către un minim atins conjunctural la 0,33 lei/acţiune pe un vârf de criză. Această depreciere accentuată a coincis cu o mişcare generală a Bursei, însă deţinătorii acestor acţiuni au fost perdanţi şi în momentul revenirii bursiere, simbolul ATB subperformând în ultimii doi ani faţă de indici. Astfel, maximul pe parcursul ascendent a fost atins în august 2009 la preţul de 0,8 lei/acţiune, avansul de la BVB din primăvară confirmând doar un top relativ mai coborât pe titlurile Antibiotice.

Pensie privată doar pentru 5 ani?

Participanţii la fondurile de pensii private vor putea opta, după încetarea perioadei active, între mai multe modalităţi de încasare a banilor, cum ar fi o sumă lunară până la deces sau până la o anumită dată, o altă variantă fiind stabilirea unui interval de plată cuprins între 5 şi 10 ani. Modalităţile de plată menţionate se regăsesc într-un proiect de lege al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, care va reglementa plata pensiilor private pentru cei peste 5,3 milioane de participanţi care contribuie în prezent la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) şi facultative (Pilonul III). În cazul Pilonului II, sumele acumulate în contul individual al fiecărui participant vor fi încasate la data ieşirii la pensie din sistemul de stat (Pilonul I), respectiv la 57 de ani şi 10 luni pentru femei şi la 62 de ani şi 10 luni pentru bărbaţi.

Grecia exclude orice restructurare a datoriei sale

Aflat duminică la Salonic, premierul Georges Papandreou a prezentat orientările de bază ale politicii sale economice în anul viitor, subliniind că Grecia exclude orice restructurare a datoriei sale, va continua să aplice măsurile de austeritate bugetară, dar are în vedere unele măsuri de stimulare a activităţii întreprinderilor productive. În opinia premierului elen, "restructurarea datoriei ar avea efecte catastrofale asupra econo-miei ţării, pentru credibilitatea Greciei şi pentru viitorul ei". Suspendarea plăţii datoriei, mai spunea el în context, "ne va duce la prăbuşirea sistemului bancar şi la pierderea proprietăţilor familiilor elene, un deznodământ tragic".

EVENIMENTUL ZILEI

"Penibilul" Geoană, şase luni cu suspendare

Marian Vanghelie şi Ion Iliescu au fost printre puţinii lideri PSD care s-au opus sancţionării, ultimul chiar spunându-i în faţă lui Geoană că este penibil. Mircea Geoană îşi va petrece următoarele şase luni în afara PSD. Conducerea social-democraţilor a decis ieri să-l sancţioneze cu o suspendare a calităţii de membru PSD pentru o perioadă de şase luni. Potrivit preşedintelui PSD, Victor Ponta, decizia luată ieri a fost un "ultim avertisment". Primul a fost în septembrie, când i-a fost suspendat pentru şase luni dreptul de a mai vorbi în numele partidului

Andreea Paul Vass: În semestrul II din 2011 luăm în calcul reducerea CAS

Autorităţile ar putea reduce contribuţiile sociale în 2011, dar numai în a doua parte a anului viitor dacă până atunci România va înregistra creştere economică şi dacă se va îmbunătăţii colectarea veniturilor la buget, a declarat consilierul de stat Andreea Paul Vass. "Diminuarea CAS-ului depinde de cât de repede îşi revine creşterea economică" a declarat Andreea Paul Vass, la emisiunea "Evenimentele zilei", transmisă de postul de televiziune B1TV. Coaliţia de guvernare a purtat negocieri cu experţii FMI, la ultima vizită a delegaţiei Fondului în România, pentru reducerea cotei unice de la 16% la 12% sau chiar 10%, creşterea salariului minim pe economie de la 600 de lei la 700 de lei şi reducerea contribuţiilor sociale de la 44% la 41%.

WikiLeaks: SUA fac alianţe cu despoţii Asiei Centrale pentru a-şi extinde influenţa

Obiectivul Statelor Unite de a-şi extinde influenţa în Asia Centrală în detrimentul Rusiei se loveşte inevitabil şi de impedimentul formării unor alianţe cu unii dintre cei mai ciudaţi dictatori ai lumii, dezvăluie noi telegrame publicate de WikiLeaks şi preluate de publicaţia germană Der Spiegel. O depeşă redactată de personalul ambasadei americane la Duşanbe, capitala Tadjikistanului, şi expediată Departamentului de Stat pe 7 august 2009 trece în revistă situaţia politică şi economică din statul condus cu mână de fier de Emomali Rahmon. Fost brigadier la un colhoz şi un beţiv notoriu, aşa cum este descris în text, Rahmon se află la cârma unei ţări în pragul ruinei economice dar şi al unui război civil din cauza insurgenţei islamiste.

GÂNDUL

Cum arată Legea salarizării, în forma pe care îşi asumă Boc răspunderea

Guvernul îşi asumă răspunderea, azi, în Parlament, pentru legile salarizării bugetarilor. E vorba de formele finale ale textelor normative, aprobate luni, într-o şedinţă scurtă specială. Forma finală a proiectului legii-cadru privind salarizarea unitară a bugetarilor, precum şi cea a proiectului de lege privind salarizarea în anul 2011 au rezultat prin adoptarea a 6 amendamente din cele 24 propuse de parlamentari. Amendamentele adoptate nu aduc schimbări spectaculoase. Cinci dintre acestea se referă la legea-cadru. La propunerea deputatei PDL Sulfina Barbu, s-a aprobat ca şi funcţionarii publici parlamentari să poată beneficia de facilitatea oferită altor categorii de funcţionari publici, prin eliminarea restricţiei de a exercita funcţii în domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionari publici.

Doar 300.000 de români din 6,5 milioane de proprietari au asigurare obligatorie pentru casă.

O modificare legislativă recentă arată că cei care au o asigurare facultativă a locuinţei, care acoperă toate riscurile prevăzute în poliţa obligatorie, nu sunt nevoiţi să cumpere o asigurare obligatorie. "Probabil după 15 ianuarie primarii nu vor avea ca prim imbold amendarea celor care nu şi-au făcut asigurare obligatorie, ci mai degrabă le vor explica oamenilor de ce este bine să aibă o astfel de poliţă", a declarat pentru gândul Marius Bulugea, director general al Pool-ului de Asigurare Împotriva De-zastrelor (PAID), societatea care emite asigurările obligatorii de locuinţe, înfiinţată de 13 companii de asigurări. Statisticile arată că în prezent circa 1,5 milioane de români au o asigurare facultativă pentru locuinţă.

PSD, PNL şi PC au semnat protocolul "opoziţiei unite"

Liderii PSD, PNL şi PC s-au întâlnit astăzi, la Parlament, pentru a pune bazele "opoziţiei unite". Iniţiativa a aparţinut social-democraţilor şi a fost onorată de Crin Antonescu. La finalul discuţiilor, Victor Ponta a anunţat că partidele din opoziţie vor încheia un protocol de colaborare parlamentară împotriva Puterii. "A fost cea mai pragmatică şi cea mai plină de rezultate discuţie din cadrul opoziţiei şi ne propunem de acum încolo să mergem pe acest drum corect", a declarat preşedintele PSD. El a mai precizat că liderii opoziţiei au stabilit ca moţiunea de cenzură pentru Legea salarizării, pe care Emil Boc îşi va asuma răspunderea, să fie depusă de comun acord.

FINANCIARUL

Pe "piaţa" executărilor silite au căutare utilajele şi echipamentele industriale

Piaţa executărilor silite a crescut mult şi brusc în ultimii doi ani, din cauza incapacităţii firmelor sau persoanelor fizice de a-şi plăti taxele şi impozitele către stat sau ratele către bănci. O analiză a site-ului executari.com, realizată pentru "Financiarul", arată că, în ultimele trei luni, s-a resimţit o uşoară revigorare a vânzărilor, faţă de prima jumătate a anului. Piaţa executărilor de bunuri imobile a crescut într-un ritm mai lent decât cea a executărilor bunurilor mobile.

Românii cred că economiile îşi pierd valoarea în bănci

Românii economisesc mai puţin, cred că dobânzile la depozite sunt prea mici, sunt puţin informaţi în legătură cu sistemul bancar şi nu cunosc rolul Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar. Acestea sunt câteva dintre concluziile celui mai recent studiu GfK România realizat la solicitarea FGDSB, în perioada octombrie-noiembrie 2010. Potrivit studiului GfK România, mai mult de jumătate din totalul populaţiei urbane (52%) care utilizează produse bancare crede că economiile depuse la o bancă ar fi în totalitate pierdute dacă instituţia respectivă ar da faliment.

Datoriile companiilor de la BVB sunt de trei ori mai mari decât capitalizarea

Cum BVB nu a reuşit să-şi îndeplinească rolul de finanţator al economiei, mai ales în ultimul an, când criza financiară a atras nevoia de resurse suplimentare, companiile listate s-au văzut nevoite să apeleze la bănci, mărindu-şi astfel datoriile. După publicarea rezultatelor financiare pentru trimestrul III, sumele pe care emitenţii de la BVB le datorează au ajuns la 76,6 miliarde de lei, valoare care depăşeşte cu mult evaluarea pe care o dau investitorii companiilor listate. Din cele 68 de companii luate în considerare după publicarea rezultatelor financiare din trimestrul III (cu exceptia Erste Bank şi a Petrom, care nu au fost incluse în calcul, fiind valori extreme), 21 au înregistrat o majorare a datoriilor, în primul rând determinată de o creştere a datoriilor cu scadenţă mai mică de un an.

Mediul de afaceri: scădere în 2010, redresare uşoară anul viitor

Pentru mediul de afaceri românesc, analiza economică a anului 2010 prezintă indicatori negativi cu scăderi dramatice ale cifrei de afaceri în rândul a peste 50% din companii, comparativ cu anul 2009, în timp ce mai puţin de un sfert dintre firme au înregistrat creşteri. Dezastrul din economie este oglindit şi în faptul că, din cauza crizei financiare, peste 76% din români şi-au redus în acest an consumul sau au cumpărat produse mai ieftine. Totuşi, previziunile pentru anul viitor sunt construite în sens pozitiv, aşteptându-se o serie de îmbunătăţiri pe plan economic.

JURNALUL NAŢIONAL

Brazi ieftini de Moş Crăciun

Pomul de Crăciun poate fi achiziţionat anul acesta de la piaţă, de la ocolul silvic, de la hipermarket sau chiar stând în faţa calculatorului, de la magazinele online. Preţurile brazilor se menţin la acelaşi nivel cu cele de anul trecut şi încep de la 20 de lei. Astfel, cei mai ieftini pomi de Crăciun pot fi achiziţionaţi direct de la ocolurile silvice din ţară. Preţurile sunt fără adaos comercial sau taxele plătite de comercianţi în pieţe. Regia Naţională a Pădurilor va comercializa anul acesta 119.727 de pomi de Crăciun, cel mai scump brad fiind 30 de lei, fără TVA. "Anul acesta, posibilitatea de recoltare a pomilor de Crăciun este de 119.727 de bucăţi, în scădere faţă de 2009, când au fost recoltaţi 123.608 bucăţi", ne-a explicat Cristian Becheru, reprezentantul Regiei Naţionale a Pădurilor(RNP).

Gripa aviară, tratată cu şpagă

În ultima parte a anului 2005, România a fost ocupată de o isterie antiaviară alimentată de autorităţi. Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a fost principala autoritate care a aprovizionat constant media cu informaţii alarmante privind riscurile răspândirii virusului H5N1, iar în spatele zgomotului, "băieţii deştepţi" făceau bani. Alţii pierdeau bani grei. Firma ieşeană SC LUMI SRL este de departe unul dintre principalii beneficiari ai întregului tablou. Profitul pe care l-ar fi băgat în buzunar Tonel Ursachi (foto jos), administratorul acesteia, este echivalent cu un jackpot dintre cele mai sănătoase puse la bătaie de Loteria Naţională.

ROMÂNIA LIBERĂ

Partidul care îşi devorează liderii

Episodul suspendării lui Mircea Geoană din PSD seamănă cu un altul petrecut în 2006, în care actor principal era Adrian Năstase, învins, şi el, în alegerile prezidenţiale. Alţi actori, acelaşi film. Decizia de a-i reduce la tăcere pe foştii lideri pare să se transforme în cutumă în PSD. După ce în 2006, Adrian Năstase, preşedintele executiv al partidului a fost determinat să se autosuspende pe motiv că prejudiciază imaginea PSD, astăzi, Mircea Geoană a păşit pe un drum similar. Mai exact, la suspendarea sa pentru următoarele şase luni au pus umărul foşti apropiaţi ca Liviu Dragnea, Viorel Hrebenciuc şi Marian Oprişan, care nu mai departe de acum un an se înghesuiau să prindă un loc în spatele lui Geoană la fotografiile de grup.

Ce carte joacă Senatul în scandalul CSM

Nelegalităţile comise la alegerile pentru Consiliul Superior al Magistraturii pot atrage sancţiuni chiar şi financiare din partea Uniunii Europene şi pot întârzia intrarea României în Schengen. La întâlnirea de ieri cu parlamentarii arcului guvernamental, Traian Băsescu a anunţat că "se prefigurează un eşec cel puţin parţial in zona Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe Justiţie", iar "în zona CSM se cantonează deja aprecieri negative", din cauză că unii magistraţi au candidat din nou şi au câştigat un nou mandat de şase ani, deşi legea interzice mandatele consecutive.

ZIARUL FINANCIAR

Şoc pe piaţa asigurărilor: Băsescu promulgă legea care spune că o locuinţă asigurată facultativ nu mai intră în schema obligatorie

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat ieri legea care elimină necesitatea încheierii unei poliţe obligatorii de asigurare a locuinţei pentru proprietarii care au cumpărat deja o asigurare facultativă care acoperă daunele produse de inundaţii, cutremure şi alunecări de teren. Companiile de asigurări implicate în sistemul de asigurare obligatorie ar putea pierde astfel prime de peste 30 mil. euro, ceea ce pune în pericol funcţionarea sistemului sau poate duce la majorarea tarifelor.

Finalul "Rabla" a accelerat înmatriculările de maşini la maximul din acest an

Luna trecută înmatriculările de autoturisme au depăşit pentru prima dată pragul de 11.000 de unităţi, pe fondul apropierii finalului programului de casare. Înmatriculările de autoturisme au depăşit pentru a doua oară anul acesta în noiembrie numărul de vânzări, pe fondul apropierii sfârşitului programului "Rabla" la mijlocul lunii noiembrie, potrivit jucătorilor din piaţa auto. "În noiembrie am avut din nou mai multe maşini înmatriculate deoarece < au alunecat > din urmă. Toată lumea se aştepta ca programul să se încheie la mijlocul lunii trecute şi s-au grăbit să cumpere maşinile în octombrie, care ulterior au fost înmatriculate", a spus Nicolae Sorescu, directorul diviziei auto a grupului Rădăcini, care deţine dealeri ai mărcilor Opel, Chevrolet, Suzuki, Citroën şi Saab.

Capital minim de 10 mil. euro pentru fondurile care vor face plăţile pensiilor private

Contribuabilii îşi vor încasa pensiile private dintr-un fond de furnizare separat de fondul care le administrează activele pe perioada în care cotizează. Fondul de plăţi va fi administrat de un furnizor de pensii private constituit sub forma unei societăţi comerciale, care va trebui să menţină un capital social minim de 10 milioane de euro, potrivit unui proiect de lege publicat de Ministerul Muncii. Veniturile administratorilor vor proveni dintr-un comision de 2,5% aplicat activului net gestionat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb