REVISTA PRESEI 14.12.2016

Willy Homner
Revista Presei / 14 decembrie 2016

REVISTA PRESEI 14.12.2016

ADEVARUL

Turcan, preşedinte interimar PNL. Petrache, secretar general

Biroul Politic Naţional (BPN) al PNL a votat în unanimitate ca Raluca Turcan să fie preşedintele interimar al partidului până la Congres, după demisia Alinei Gorghiu, ca urmare a rezultatului slab al PNL la alegerile parlamentare. De asemenea, o Comisie formată din trei foşti membri PDL şi trei membri ai vechiului PNL se va ocupa de organizarea Congresului. Doi liberali au anunţat deja că se vor înscrie în lupta pentru preşedinţia partidului, Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei, şi Răducu Flipescu, şeful filialei PNL Călăraşi. Un al treilea liberal care probabil îşi va depune această candidatură e Ludovic Orban, care însă aşteaptă să vadă dacă scapă de problemele pe care le are cu Justiţia.

Dragnea îşi încalcă promisiunile electorale cu mâna lui Cioloş

Liviu Dragnea, liderul PSD, partid care a câştigat detaşat alegerile parlamentare promiţând reduceri de taxe, i-a cerut premierului Dacian Cioloş să amâne reducerea TVA, eliminarea supraaccizei pe carburanţi şi a taxei pe stâlp, măsuri care ar fi urmat să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017, aşa cum prevede Codul Fiscal adoptat de Guvernul Ponta. Prim-ministrul Dacian Cioloş a scris, marţi seară, pe Facebook, că modificarea Codului Fiscal este o decizie care va trebui luată de viitorul Executiv, care va avea legitimitatea conferită de alegeri şi de votul unei majorităţi parlamentare.

Retailerii: Amânarea scăderii TVA nu ar fi o surpriză, MFP încă nu ne-a comunicat modalitatea de reducere a TVA

Declaraţia preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, privind posibilitatea amânării reducerii TVA în 2017 nu a fost neapărat o surpriză pentru retaileri, având în vedere că Ministerul Finanţelor nu a prezentat nici până acum companiilor modalitatea prin care a fost luată decizia pentru reducerea TVA, a declarat marţi, pentru News.ro, directorul executive al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), George Bădescu.

Adevăratul motiv pentru care PSD şi ALDE nu merg la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis a chemat partidele la prima rundă de negocieri pentru desemnarea viitorului premier, însă PSD şi ALDE au refuzat invitaţia. Liviu Dragnea vrea mai întâi să-şi consolideze majoritatea în Parlament, pentru a-i diminua lui Klaus Iohannis puterea de a propune un "premier-surpriză". Refuzul liderilor PSD şi ALDE ascunde un plan mai sofisticat, care vizează amputarea puterilor preşedintelui în negocierile pentru desemnarea viitorului premier. Pentru prima dată în istoria postdecembristă, PSD vrea ca preşedintele să cheme partidele la negocierile pentru desemnarea premierului abia după ce se convoacă noul Parlament. Până acum, cutuma funcţiona în felul urmtor: preşedintele se uita la rezultatul alegerilor, chema partidele la consultări, şi de acolo se desprindea numele viitorului premier şi, automat, viitoarea majoritate parlamentară.

Gheorghe Burnei a recunoscut că a luat şpagă de la părinţii copiilor operaţi

Şeful Clinicii de Ortopedie a Spitalului Marie Curie din Capitală, profesorul Gheorghe Burnei a recunoscut în faţa instanţei care a decis plasarea acestuia în arest la domiciliu că a primit mită de la părinţii unora dintre copiii pe care i-a operat. Procurorii au găsit la percheziţiile făcute în biroul şi la locuinţele doctorului peste 13.000 de lei, 5.000 de euro şi 750 de dolari. Mai mult, anchetatorii şi-au bazat acuzaţiile pe înregistrări video în care se vede cum părinţii îi dau bani chirurgului. În imaginile surpinse de procurori se vede cum Gheorghe Burnei, a luat numai într-o lună de 15 ori mită.

Noua politică externă rusă în era Trump: combaterea Occidentului oriunde s-ar afla - Iulian Chifu

Concepţia Politicii Externe a Rusiei a fost semnată şi lansată de Preşedintele Putin în noul context al votării lui Donald Trump ca Preşedinte la Casa Albă. În linie cu doctrina militară, ca agresivitate şi tonalitate conflictuală, documentul este nuanţat în ultimul moment pornind de la schimbarea premizelor pe baza cărora a fost alcătuit. Putin nu şi-a ascuns dorinţa de a încerca să valorifice noile schimbări de la Casa Albă şi de la vârful administraţiei SUA, pentru a obţine avantaje rapide. Cât timp Trump se ceartă cu CIA şi cu sistemul, favorizând însă cheltuielile militare, Putin speră să tranşeze sferele de influenţă şi să-şi adjudece controlul în spaţiul post-sovietic şi, dacă se poate, impunitatea pentru utilizarea forţei militare în politica exernă în Ucraina, Siria sau aiurea. Noul Concept rus al Politicii Externe: iluzia superputerii, combaterea Occidentului şi prudenţă în faţa noului Preşedinte american Donald Trump.

Rusia: Bătălia pentru Alep s-a terminat, armata siriană a preluat controlul asupra estului oraşului

Ambasadorul Rusiei la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), Vitali Churkin, a anunţat marţi seară că forţele loiale preşedintelui Bashar al-Assad au preluat în întregime controlul asupra estului oraşului Alep, după anunţarea unui acord de retragere a rebelilor din oraş, punând astfel capăt unei bătălii care a durat mai bine de patru ani, relatează CNN. "În decursul ultimei ore am primit informaţii conform cărora activităţile militare din estul Alepului au încetat", a declarat Churkin la reuniunea Consiliului de Securitate ONU de marţi seară.

Japonezii de la Asahi cumpără brandurile de bere Ursus, Timişoreana, Ciucaş, Stejar şi Azuga

Japonezii de la Asahi Group vor cumpăra brandurile de bere Ursus, Timişoreana, Ciucaş, Stejar şi Azuga, după ce producătorul nipon de bere a ajuns la un acord cu SABMiller pentru preluarea activelor din cinci ţări est-europene, inclusiv din România, într-o tranzacţie evaluată la 7,8 miliarde de dolari, relatează Bloomberg, care citează publicaţia niponă Nikkei. Activele SABMiller din România, Cehia, Polonia, Ungaria şi Slovacia au fost scoase la vânzare după ce grupul belgian AB InBev a cumpărat producătorul britanic de bere.

Câţi bani s-au tocat pentru arme în 2016

Bugetele destinate apărării au crescut puternic în 2016, atingând 1.570 de miliarde de dolari, potrivit raportului anual al societăţii de expertiză militară Jane's. România a înregistrat de asemenea o creştere a cheltuielilor militare, investind mai mult în apărare decât Ungaria şi Cehia la un loc. Ţările baltice şi Asia au înregistrat cele mai mari creşteri, în timp ce restul Europei şi Statele Unite au avut parte de creşteri uşoare. Rusia a ieşit din top 5, fiind întrecută de Arabia Saudită şi India şi urmată la mică distanţă de Franţa. După zece ani de reducere a cheltuielilor militare, 2016 poate marca "începutul unui deceniu de creştere a bugetelor destinate apărării", scriu experţii de la Jane's.

Transgaz acuză Bulgaria că se opune unei capacităţi mai mari de import de gaze din România

Operatorul bulgar de transport gaze naturale, Bulgartransgaz, a propus să importe din România o cantitate mai mică de gaze decât cea convenită iniţial cu partea română, prin interconectorul Giurgiu-Ruse, conducta de gaze ce leagă România şi Bulgaria, a precizat marţi compania de stat Transgaz. "Transgaz a propus o capacitate de transport pe direcţia România - Bulgaria de 40.000 mc/oră în condiţii de fluxuri ferme pe perioada de iarnă, în vreme ce partenerul bulgar, contrar celor convenite anterior, a propus o capacitate de preluare de doar 6.000 mc/oră", a precizat Transgaz, într-un comunicat.

BANCHERUL

UniCredit se restructurează masiv

UniCredit se restructurează masiv: închide 1.000 de sucursale, concediază 6.500 de angajaţi, vinde credite neperformante de 18 miliarde euro si o banca din Polonia. Carlo Vivaldi, şeful diviziei UniCredit pentru Europa Centrala si de Est, a prezentat in cadrul conferinţei Capital Markets Day susţinuta ieri la Londra noua strategie a grupului italian in tarile din regiunea noastră, inclusiv in România.

BNR a scăpat de primele două mari riscuri la adresa stabilităţii financiare: riscul sistemic sever al legii privind darea in plată si riscul sistemic ridicat al politicilor fiscale pro ciclice

BNR a eliminat din raportul privind stabilitatea financiara, prezentat ieri, riscul sever sistemic cauzat de cadrul legislativ incert si impredictibil in domeniul financiar, introdus in premiera in luna aprilie din acest an, după adoptarea legii privind darea in plată, riscul legislativ fiind considerat acum un risc sistemic ridicat, dar cu o tendinţa in scădere. De asemenea, al doilea mare risc la adresa stabilităţii financiare identificat la începutul anului, si anume politicile fiscale pro ciclice, considerate atunci un risc sistemic ridicat in creştere, a devenit acum un risc moderat, redenumit "incertitudini privind construcţia bugetara". Motivul: deficitul bugetar este mult mai mic (0,17% in octombrie) decât cel anticipat la începutul anului, de aproape 3%.

COTIDIANUL

O confruntare necesară între Italia şi Germania. Se apropie momentul decisiv pentru soarta euro

Odată cu demisia premierului Renzi apare riscul ca partidele anti-euro să vină la putere în Italia. O soluţie pentru a împiedica implozia zonei euro poate veni din partea Germaniei, însă este puţin probabil ca Berlinul sau ţările nordice să accepte transferuri fiscale către sudul mai sărac. Zona euro nu poate supravieţui fără Italia, însă problema este că, în acest moment, euro nu poate supravieţui nici cu Italia. Următorul premier italian va trebui să explice viitorului cancelar german, cel mai probabil Angela Merkel, că nu va avea de ales între o UE cu uniune politică sau fără uniune politică, ci între uniune politică şi retragerea Italiei din zona euro. Ieşirea Italiei din euro ar duce la cea mai mare intrare în incapacitate de plată din istorie. Sistemul bancar german ar fi în pericol de prăbuşire, cea mai mare economie europeană şi-ar pierde toată competitivitatea acumulată în ultimii 15 ani.

Şmecheria lui Dragnea. Cum acoperă PSD în 2017 găurile la buget generate de pomenile electorale

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut premierului Dacian Cioloş să amâne cu un an scăderea TVA-ului cu un punct procentual pe motiv că diminuarea de la 20% la 19% de la 1 ianuarie 2017, aşa cum prevede Codul Fiscal, nu ar aduce niciun avantaj nici companiilor dar nici consumatorilor. De asemenea, Dragnea s-a pronunţat împotriva scoaterii supraccizei din preţul carburanţilor şi a eliminării taxe pe stâlp. Asta înseamnă o economie la buget de 6,4 miliarde de lei, bani ce pot fi redirecţionaţi pentru satisfacerea promisiunilor electorale anunţate de PSD pentru anul viitor.

Un milion de euro şpagă pentru o mega-despăgubire

A fost detonată o bombă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Fostul şef al RA-APPS Gabriel Surdu a povestit judecătorilor cum a dus o mapă cu un milion de euro de la Dorin Cocoş la Crinuţa Dumitrean, pentru a se ocupa cu celeritate de un dosar ultra-important. Povestea încrengăturilor începe în octombrie 2009, când off-shore-ul Rosintaly Management Limited (Cipru) a cumpărat cu 700.000 de euro drepturile litigioase asupra unui teren de 25 hectare situat în Constanţa - Anadalchioi. Firma cipriotă este controlată de milionarul Horia Simu, dar în actele oficiale este reprezentată de avocatul Andrei Buliga.

După 10 ani ca preşedinte, Băsescu, pe post de consultat la Cotroceni

PSD şi ALDE refuză să meargă la consultările de miercuri de la Cotroceni, în schimb preşedintele PMP, Traian Băsescu, a anunţat participarea formaţiunii sale la consultările cu şeful statului, apreciind că este una "absolut legitimă şi constituţională" acţiunea lui Klaus Iohannis. Traian Băsescu, Eugen Tomac, Valeriu Steriu, Cristian Diaconescu şi Robert Turcescu fac parte din delegaţia PMP care va participa miercuri, la Cotroceni, la prima rundă de consultări cu partidele politice după alegerile parlamentare iniţiată de preşedintele Klaus Iohannis, potrivit unei comunicări oficiale a partidului. Va fi prima dată când Băsescu va participa la consultări în calitate de invitat şi nu ca maestru al ceremoniei, aşa cum s-a întâmplat timp de 10 ani cât a fost preşedintele ţării.

CURENTUL

Vîntu şi Liviu Luca au mai primit câte 10 ani de închisoare

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat marţi de Tribunalul Bucureşti la 10 ani şi 2 luni închisoare în dosarul delapidării patrimoniului Asociaţiei Salariaţilor din cadrul SNP Petrom SA iar Liviu Luca la 10 ani de închisoare. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală i-au trimis în judecată pe SOV şi pe Liviu Luca în 31 ianuarie 2014 alături de 8 complici pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare şi spălare de bani.

CURIERUL NATIONAL

Lanţul scurt al alimentelor, monitorizat

MADR propune înfiinţarea unei Comisii din care să facă parte reprezentanţi ai ministerului, ai MFP, ai Consiliului Concurenţei, reprezentanţi ai organizaţiilor interprofesionale şi ai Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România. "Dominaţia reţelelor de retail determină importante bariere la intrarea pe această piaţă, în special datorită economiilor rezultate în urma achiziţiilor în vrac/de volume mari", justifică MADR propunerea de act normativ. Prin implementarea acestor norme se urmăreşte consolidarea poziţiei fermierilor în lanţul agroalimentar, pentru a le putea oferi posibilitatea de a obţine cel mai bun preţ de pe piaţă pentru produsele lor.

Teamnet vrea să producă anual peste 100 de avioane fără pilot

Teamnet, grup fondat de Sebastian Ghiţă, a anunţat marţi că împreună cu AFT Design va operaţionaliza, la începutul anului 2017, primul centru de cercetare şi producţie în domeniul roboţilor autonomi din România, situat în apropierea aerodromului Clinceni, în care se vor realiza într-o primă etapă aeronave fără pilot, pentru următorii ani fiind planificată realizarea de sisteme terestre şi navale. "Capacitatea de producţie este proiectată pentru a livra peste 100 de avioane pe an, într-un singur schimb", a precizat pentru HotNews.ro Bogdan Padiu, CEO-ul Teamnet.

România, primul loc în Uniunea Europeană la rata sărăciei relative

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană (UE) la rata sărăciei relative în anul 2014, poziţia ţării fiind caracteristică unui stat cu probleme relativ mari în asigurarea unui nivel de trai ridicat pentru toţi cetăţenii săi, conform unei publicaţii a Institutului Naţional de Statistică (INS). Rata sărăciei relative reprezintă ponderea persoanelor sărace, care au un venit disponibil pe adult - echivalent mai mic decât pragul stabilit la nivelul de 60% din mediana veniturilor disponibile, în totalul populaţiei.

Companiile anunţă un început de an în forţă în ceea ce priveşte angajările

Angajatorii din România raportează cele mai puternice intenţii de angajare din ultimii opt ani, arată Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă. Industria prelucrătoare se menţine pe un ritm alert, urmată de sectorul de retail, care prezintă în continuare un potenţial mare de angajări. Cele mai mari planuri de recrutare le au companiile mari, dar şi companiile mici şi mijlocii au intenţii de extindere a echipelor.

Sony, Panasonic şi Sanyo, amendate de UE cu 175 milioane de euro

Cele trei companii japoneze plătesc acum pentru înţelegeri anticoncurenţiale privind preţurile bateriilor folosite pe telefoane şi laptop-uri. Companiile au fost de acord, în intervalul 2004-2007, să majoreze în bloc preţul bateriilor, schimbând şi informaţii referitoare la piaţa de profil. Comisia Europeană speră ca, odată cu această amendă, să fie transmis un semnal clar că autorităţile europene nu tolerează înfiinţarea de carteluri.

EVENIMENTUL ZILEI

Se anunţă o întrecere sinistră între Klaus Iohannis şi PSD: Cine e mai iresponsabil? - Ion Cristoiu

Klaus Iohannis a inaugurat seria de provocări iresponsabile prin invitarea anticonstituţională la consultări a partidelor în condiţiile în care numărătoarea voturilor nu s-a încheiat în chip oficial, nu s-au rezolvat eventualele contestări, dar mai ales n-au fost validate mandatele celor aleşi. În funcţiune e parlamentul dinainte de alegeri. În aceste condiţii, preşedintele invită la consultări un partid neparlamentar precum USR şi Grupul minorităţilor, Grup care nu se poate constitui decît după validarea mandatelor. A comis acest abuz din nevoia de a provoca o Criză politică. PSD a fost votat zdrobitor şi pentru c-a făgăduit o guvernare a stabilităţii. Dacă PSD o ţine langa cu desemnarea unui premier interzis de o lege în vigoare, partidul lui Liviu Dragnea va demonstra că în materie de iresponsabilitate nu e mai prejos decît Klaus Iohannis.

Oamenii din umbră. Victoria PSD, dezastrul PNL. Israelienii l-au "şlefuit" pe Liviu Dragnea

Social-democraţii au fost sfătuiţi de o echipă de israelieni în frunte cu strategul politic Asaf Eisin, implicat în campaniile celui mai mare partid de opoziţie din Israel dar şi în campanii din Serbia. Israelienii l-au ajutat pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea, să apară în faţa alegătorilor drept un politician capabil să vină cu rezultate şi care nu este interesat de spectacol sau de propria imagine, ci de muncă în interesul ţării. PSD a renunţat la modelul "tătucului" Ion Iliescu, omul mesianic care electrizează masele şi care funcţionează ca o locomotivă electorală a partidului. Partidul a optat, în schimb, pentru o echipă restrânsă de comunicatori care au rostogolit în presă aceleaşi mesaje legate de creştere economică.

Renault Megane este Maşina Anului 2017 în România

Modelul Megane, produs de francezii de la Renault, a cucerit în acest an titlul de "Maşina Anului 2017" în România devansând concurenţi puternici precum Peugeot 3008, Alfa Romeo Giulia sau Volkswagen Tiguan. Un juriu format din 16 jurnalişti specializaţi în domeniul auto a stabilit săptămâna trecută ierarhia celor mai interesante maşini înscrise în competiţia "Maşina Anului 2017" în România. Organizat de Asociaţia Presei Auto din România (APAR), evenimentul ajuns la cea de-a 18-a ediţie a culminat cu o luptă foarte strânsă pentru prima treaptă a podiumului între două modele franceze din segmente diferite, compactul Renault Megane şi SUV-ul Peugeot 3008.

JURNALUL NATIONAL

USR: Vor fi mişcări de stradă în cazul desemnării lui Dragnea ca premier

Candidatul Uniunii Salvaţi România (USR) aflat pe prima poziţie a listei la Camera Deputaţilor în Alba, Christian Schuster, a declarat, în cursul serii de marţi, într-o conferinţă de presă, că ar fi de preferat ca Partidul Social Democrat să desemneze pentru funcţia de premier o altă persoană decât Liviu Dragnea, acesta opinând că ar putea fi mişcări de stradă în caz contrar. Membrul USR a apreciat că, în opinia sa, ar fi un mod responsabil de a rezolva lucrurile dacă PSD ar desemna o altă persoană decât pe Dragnea.

USR va participa la consultările de la Cotroceni

"Uniunea Salvaţi România (USR) a decis să răspundă afirmativ invitaţiei la consultări adresată de preşedintele României, Klaus Iohannis. Delegaţia USR care va participa la discuţiile de miercuri 14 decembrie este formată din Nicuşor Dan, preşedinte, vicepreşedinţii Cristian Ghica şi Roxana Wring, precum şi reprezentanţi ai filialelor cu cele mai bune rezultate, Manuel Costescu, deputat ales pentru Diaspora, şi Levente Elek, preşedintele filialei Cluj", reiese dintr-un comuincat transmis de USR. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că va avea o prima rundă de consultări cu partidele în vederea formării noului guvern.

PSD pune sub presiune deficitul bugetar în 2017

Euforia câştigării alegerilor trebuie să se risipească cât mai repede. Principala grijă a PSD trebuie să devină adoptarea bugetului într-un termen cât mai scurt, mulat după programul său economic. Misiunea nu este deloc uşoară pentru că reducerile de taxe şi impozite promise de PSD se vor suprapune peste reducerile care vor fi operate de la 1 ianuarie, conform Codului fiscal. Reducerea TVA de la 20 la 19%, eliminarea supraaccizei de 7 eurocenţi/litrul de carburant şi a taxei pe construcţii speciale (mai cunoscută sub denumirea de taxa de stâlp) vor avea un impact semnificativ asupra bugetului, în condiţiile în care tot de la 1 ianuarie vor fi majorate pensiile.

De ce nu se vede în portofele creşterea economică record

România a avut în ultimii patru ani una dintre cele mai mari viteze de creştere a economiei dintre toate ţările din Uniunea Europeană. Deşi Produsul Intern Brut (PIB) s-a mărit cu 34 de miliarde de euro în această perioadă, majorarea rămâne mai mult pe hârtie şi în statistici având în vedere că ajunge foarte puţin şi în buzunarele românilor. Structura învechită a economiei, diferenţele regionale foarte mari, depopularea ţării şi consumul pe datorie, sunt principalele probleme spun analiştii economici. Cu un PIB de 160,3 miliarde de euro în 2015, România ocupă ca forţă economică locul al 17-lea în Europa, dar în acest an am mai putea avansa cu un loc sau două având în vedere că previziunile arată o majorare a PIB-ului cu cinci puncte procentuale.

NATIONAL

"Bruxellezii" lui Cioloş, luaţi de la glezne!

Pe ultima sută de metri, miniştrilor Cabinetului Cioloş proveniţi strict pe filiera Comisiei Europene aproape că nu le-a mai pasat deloc de "bucătăria interna" a Guvernului, făcând naveta mai mult decât oricând la Bruxelles, in încercarea de a vedea pe unde sunt şanse sa fie si ei promovaţi, când se vor întoarce "acasă" la Bruxelles, după îndeplinirea "misiunii" din România. Partea de sistem care a jucat o singură carte sau cel puţin la doua capete ii învaţă deja pe posibilii viitori miniştri să nu stea pe gânduri si să-i "ia de la glezne" pe "foştii" tehnocraţi, făcându-le plângeri penale pentru toate "bubele" pe care le vor găsi in hârtii. Dar la Parchetul General, si nu la DNA!

Romanii au interzis la "vânătoarea" de refugiaţi!

Ştirea că fata minora a unui înalt funcţionar european a fost violată si ucisă cu brutalitate de către un refugiat ilegal afgan a fost cenzurată in presa europeană aproape jumătate de an! Instituţiile de forţa ale statelor membre ale UE sunt presate să nu mai dea publicităţii toate "nimicurile" de ştiri despre refugiaţi. Diversele structuri româneşti din sistem sunt pur si simplu siderate de "preţioasele indicaţii" primite de la emisarii unor ţări occidentale si inclusiv de la Comisia Europeana, care s-au făcut foc si pară pe autorităţile de la Bucureşti pentru că ar fi prea "transparente" in ceea ce priveşte prezentarea situaţiei refugiaţilor din România. Si principalul fapt care li se impută factorilor de decizie este ca instituţiile de forţa din tara noastră ar face prea mult "tam-tam" mediatic pe aceasta temă, anunţând de fiecare data când este capturat câte un nou grup de refugiaţi ilegali!

Cine are interesul sa-l distrugă pe DOCTORUL Burnei

Dacă până acum mass-media (ziare, televiziuni) îl lauda pe doctorul Burnei si vorbea in termenii cei mai laudativi despre operaţiile in premiera si reuşitele acestuia, fiind prezentat ca o somitate in domeniu, iată că aceeaşi presă a schimbat foaia. Dr. Mangele, incompetent, profitor, etc., jignirile si denigrarea mergând foarte departe. Oare când l-au prezentat corect pe dr. Burnei, atunci sau acum?!?!?! Cine are interesul să-l distrugă pe DOCTORUL Burnei? Doctorului i s-a oferit un post de şef de secţie la un faimos spital din Anglia, unde medicul, de care romanii erau atât de mândri, urma să fie plătit cu un salariu fabulos de ordinul a 60.000 de lire sterline! Si dr. Burnei a refuzat frumos si a rămas acolo unde-i era inima: in România. Pentru copiii voştri! Iar acum se trezesc câţiva denunţători mârşavi să-si bata joc de viaţa si cariera unui medic de excepţie!

PUTEREA

Coliziune garantată Iohannis - PSD. Preşedintele nu renunţă la criteriile de integritate în desemnarea premierului

Klaus Iohannis nu renunţă la criteriile de integritate în desemnarea premierului şi chiar precizează că problema legalităţii desemnării unei persoane având condamnări penale la activ este "o chestiune secundară". Cu alte cuvinte, chiar dacă CCR va fi sesizată şi va invalida Art. 2 din Legea 90 / 2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, Iohannis nu este dispus să îl desemneze pe Dragnea. Şi arată că face asta asumându-şi riscul de a fi suspendat.

Iranul, Donald Trump şi Al Treilea Război Mondial

Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale care au avut loc în SUA pe data de 8 noiembrie a.c. nu le-a căzut deloc bine liderilor politici, militari şi religioşi de la Teheran, pentru că preşedintele ales şi-a declarat intenţia de a anula acordul cu Iranul semnat de Barack Obama, pe care l-a criticat în repetate rânduri, aplicându-i eticheta de "catastrofal". Încă de când şi-a început campania electorală, Donald Trump şi-a declarat intenţia de a "dez-obamiza" totul, inclusiv deciziile luate de preşedintele încă în exerciţiu în materie de politică externă.

ROMANIA LIBERA

Liderul PSD, îmbogăţit din evaziune şi firmă-paravan

O condamnare definitivă, un dosar penal în curs de judecare, o plângere penală clasată dubios, o avere controversată şi o firmă branşată la bani publici, controlată prin apropiaţi. Acesta este, în linii mari, profilul celui care azi se visează viitorul premier al României. Nu doar că e condamnat penal la doi ani de închisoare cu suspendare, dar Liviu Dragnea riscă să ajungă în puşcărie dacă va fi condamnat şi în al doilea dosar penal care-l priveşte, aflat acum în instanţă. Bonus, liderul PSD nu poate lămuri secretul unei averi total incompatibile cu veniturile unui bugetar. Decât dacă-şi invocă fosta soţie, beneficiară în mod misterios a unui hotel în Turnu Măgurele, sau dacă se referă la Tel Drum SA, societate cu care susţine că nu are nici o legătură.

CNA a sancţionat patru posturi TV pentru emisiunile din campania electorală şi din ziua alegerilor

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis, marţi, sancţionarea a patru posturi de televiziune pentru emisiunile difuzate în perioada campaniei electorale şi în ziua alegerilor, 11 decembrie. România TV a primit o amendă de 30.000 de lei şi somaţie publică. Antena 3 şi B1 TV au primit amenzi de câte 5.000 de lei şi somaţie publică, iar Realitatea TV a primit somaţie publică. În cazul România TV, CNA a aplicat sancţiunea mai ales pentru o emisiune transmisă în data de 9 decembrie 2016. În acea emisiune "s-a difuzat o înregistrare audio-video prezentată ca a fi din partea grupării de hackeri Anonymous, în cadrul căreia o voce (modificată digital) pretinde că incendiul de la clubul Colectiv a fost premeditat de miliardarul american George Soros în beneficiul lui Dacian Cioloş", informează un comunicat al CNA.

Dîncu sabotează ascensiunea lui Dragnea în fruntea Guvernului

Un proiect de lege pregătit de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) prevede că persoanele care au suferit condamnări penale nu pot fi membri ai Executivului. Acest articol din iniţiativa legislativă pare a fi scris cu scopul de a-l împiedica pe Dragnea să ajungă prim-ministru. În noiembrie 2016, puţin înainte de începerea campaniei electorale, când se estima că PSD ar putea câştiga alegerile, ministerul condus de Vasile Dîncu a postat pe site proiectul Codului Administrativ al României. La articolul 22 din proiect se afirmă că: "Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea, şi nu se află în vreunul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 45".

Faleza din Galaţi alunecă în Dunăre, cu tot cu construcţii

Faleza din Galaţi este printre cele mai frumoase de-a lungul Dunării, remarcându-se prin promontoriul cu înălţimea de câteva zeci de metri, dar şi prin lungimea de aproximativ şase kilometri. A fost sistematizată în anii '60, când terenul cu versanţi abrupţi a fost nivelat, şi a fost amenajată o şosea de coastă. Atunci a fost construit şi un sistem de drenare a apelor pluviale, deosebit de important la Galaţi, pentru că oraşul este situat pe un strat de loess, sensibil la umezeală şi cu nivelul pânzei freatice ridicat. Specialiştii au impus o zonă de protecţie a taluzului, de aproximativ 60 de metri, în care sunt interzise construcţiile. Degringolada urbanistică de după 1990, când mai toate personajele influente din oraş au vrut să aibă o vilă sau un apartament pe faleză, a dus la apariţia chiar în zona de protecţie a taluzului a 7-8 blocuri cu zece etaje şi a zeci de vile.

ZIARUL FINANCIAR

Angajaţii Dacia vor primi un bonus de Crăciun de peste 900 de lei

Angajaţii Automobile Dacia, compania care controlează producătorul auto de la Mioveni, vor primi cu ocazia sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou prime în valoare de 1.252 lei brut (927 de lei net). Aceste prime vor fi însoţite şi de tichete cadou în valoare de 80 de lei, potrivit informaţiilor furnizate de Direcţia de comunicare a Grupului Renault România. Pe lângă beneficiile primite de cei 14.000 de angajaţi ai Automobile Dacia în perioada sărbătorilor de iarnă, pe parcursul anului compania a cheltuit circa 30 de milioane de euro pentru alte bonusuri. De asemenea, salariul mediu brut realizat de operatorii Dacia în octombrie anul acesta a ajuns la 4.907 lei (peste 3.400 de lei net), în creştere cu 4% faţă de anul trecut. Venitul total include salariul de bază, vechimea, orele suplimentare şi primele.

Tillerson, numirea la şefia Departamentului de Stat american "care confirmă că Putin a câştigat alegerile din SUA"

Ca multe lucruri pe care Donald Trump le-a spus sau le-a făcut până acum, numirea lui Rex Tillerson, şeful gigantului petrolier Exxon Mobil, ca secretar de stat al SUA a stârnit îngrijorări în Europa şi mulţumire la Kremlin. Cu timpul Rex Tillerson a intrat în graţiile lui Vladimir Putin, iar Exxon a ajuns să depindă de afacerile din Rusia. Şi alte companii mari, din Europa, pariază pe Rusia. Tillerson, care va deveni secretar de stat dacă va fi acceptat de Senat, s-ar alătura în echipa lui Trump unui alt susţinător al relaţiilor mai calde între SUA şi Rusia, Michael Flynn, consilierul pe teme de securitate naţională al preşedintelui ales. De asemenea, şeful Exxon ar ajunge coleg cu generalul în retragere James Mattis, numit de Trump ca secretar al apărării.

Majorarea salariului minim, prima misiune a guvernului PSD

Peste 2,5 mld. lei vor intra în consum în 2017 dacă PSD îşi ţine promisiunea de a majora salariul minim la 1.450 de lei brut pe lună începând de luna viitoare. Peste 1,5 milioane de salariaţi din România, adică o treime din tota­lul angajaţilor din economie, vor avea începând de luna viitoare sa­larii mai mari cu 16%, în cazul în care viitorul guvern PSD îşi va ţine promisiunea şi va majora salariul minim de la 1.250 brut de lei în prezent la 1.450 de lei brut pe lună înce­pând cu anul 2017. Aceasta este singura măsură concretă, cu un termen exact, scrisă de PSD în programul de guvernare, care a câştigat alegerile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb