REVISTA PRESEI - 15.02.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 15 februarie 2011

ADEVĂRUL

Băsescu negociază cu liderii PDL schimbarea lui Boc din fruntea guvernului

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc au avut ieri-seară o întâlnire informală cu liderii organizaţiilor PDL, au declarat pentru "Adevărul" surse democrat-liberale. Mihai Tănăsescu, aflat şi el pe lista premierilor independenţi vehicualţi în mediile politice, a declarat pentru "Adevărul" că nu a fost contactat de preşedintele Traian Băsescu sau alţi lideri ai PDL pentru preluarea funcţiei de şef al Executivului. El a precizat că astfel de ipoteză este puţin probabilă. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, a declarat pentru adevarul.ro: "Eu nici nu confirm, nici nu infirm întâlnirea de azi dintre preşedintele Traian Băsescu şi guvernatorul Mugur Isărescu. Banca Naţională nu este implicată în jocul alegerii premierului şi nici nu vrea să se implice.

Deputatul Mazilu îşi trecea firmele cu datorii la stat pe numele unor amărâţi din Republica Moldova

Deputatul Costică Mazilu a obţinut contracte grase de la stat, dar pentru a scăpa de datoriile firmelor sale le-a trecut în contul unor amărâţi din Republica Moldova. Un hamal, un şomer şi o femeie de serviciu din oraşul basarabean Orhei, "controlează" patru firme preluate cu datorii imense de la deputatul Costică Mazilu (UNPR). Republica Moldova. Mahalaua localităţii Orhei, 50 de kilometri de Chişinău. Şiruri de case stau cocoşate de-a lungul râului din oraş, gata să o ia una câte una la vale. Ruine din chirpici, găurite, peticite cu cartoane sau placaj, dar cu termopane zidite ţanţoş pe ici pe colo. În asemenea locuinţe stau oameni care rar câştigă mai mult de 50 de euro pe lună. Unii lucrează ca măturători, alţii ca hamali ori ca zileri. În România însă sunt patroni. Deţin fără să ştie companii care, cel puţin în acte, se ocupă de construcţii de clădiri sau de lucrări de geniu.

Adi Mutu i se plângea interlopului Beinur: "Mă pune ăştia să plătesc la tine la restaurant"

Adrian Mutu, atacantul Fiorentinei, a fost înregistrat de SRI în dosarul interlopului Nuredin Beinur, arestat pentru fapte comise cu violenţă. Discuţiile telefonice dintre Mutu şi Beinur arată că cei doi sunt în relaţii strânse de prietenie. Limbajul lor este foarte "colorat". Interlopul îi plăteşte mesele fotbalistului, profită de imaginea sportivului pentru a face bani din reclamă mascată şi este preocupat de afacerea cu bijuterii a Consuelei, soţia celui supranumit "Briliantul". Numitorul comun al celor doi este naşul lor, omul de afaceri Nicu Gheară. De altfel, cei doi se adresează unul altuia cu apelativul "cumetre". Beinur îl mai alintă pe fotbalist cu: Mutulică, Gogu sau nenorocit mic.

Emisiunea "În gura presei" ar putea fi suspendată de CNA

În urma reclamaţiei către CNA, în care Cetin Ametcea (arhiblog.ro) spunea că Mircea Badea i-a încălcat dreptul la intimitate, bloggerul a primit un email de la Şeful Serviciului Monitorizare TV la CNA în care era înştiinţat că emisiunea "În gura presei" va fi suspendată pentru 90 de zile.

De unde taie Obama un trilion de dolari

Educaţia şi sănătatea sunt primele domenii vizate. Bugetul NASA a fost îngheţat cinci ani, iar fermierii bogaţi nu vor mai beneficia de subvenţii. Urmează noi taxe şi impozite. Republicanii vor să-i facă zile fripte preşedintelui. Ei consideră că democraţii "cheltuiesc prea mult, împrumută prea mult şi taxează prea mult". Preşedintele Barack Obama a trimis ieri Congresului un proiect de buget - 3,7 trilioane (3.700 de miliarde) de dolari - ce prevede scăderea cu 2% a cheltuielilor pentru 2012. Totodată, liderul de la Casa Albă şi-a propus ca ţintă reducerea deficitului bugetar cu 1,1 trilioane (1.100 de miliarde) de dolari în următorii 10 ani, în condiţiile în care anul acesta deficitul va atinge un nou record: 1,6 trilioane de dolari, ce reprezintă 10,9% din PIB.

"Valul mâniei" zguduie Iranul şi Bahrainul

Plecarea de la putere a lui Mubarak nu a calmat deloc spiritele în Egipt. Locul demonstraţiilor a fost luat de greve. Iranul dă şi el în clocot. Armata este decisă să elibereze, cu orice preţ, Piaţa Tahrir din Cairo, ameninţând demonstranţii cu arestarea. Consiliul militar vrea să interzică orice adunare publică. Mii de poliţişti, mii de agenţi de securitate de la aeroportul din Luxor, mii de constructori, angajaţi din sectorul turistic, cel bancar şi din telecomunicaţii au ieşit ieri în stradă cerând creşterea salariilor, a ajutoarelor sociale şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.

Legea ungară a presei, luată la bani mărunţi

Dezbaterea se anunţă animată, în condiţiile în care cel mai mare grup politic, PPE, a adoptat un ton mult mai relaxat în privinţa legii emise la Budapesta, în comparaţie cu celelalte grupuri. Discuţiile se vor încheia joi, prin votarea unei moţiuni. Grupurile liberal, social-democrat, cel al verzilor şi cel al popularilor europeni au semnat, separat, moţiuni pentru schimbarea legii media din Ungaria. Grupul social-democrat (S&D) cere Comisiei să stabilească un termen-limită pentru modificările legii media din Ungaria. De asemenea, social-democraţii cer Comisiei o directivă pentru asigurarea pluralităţii media în statele membre. Verzii se declară "dezamăgiţi de răspunsul Comisiei, care nu abordează problemele de la rădăcină" şi permite astfel controlul foarte strict asupra mass-media din Ungaria.

China vrea alternativă la Canalul Panama

China propune construirea unei căi ferate în Columbia, care să rivalizeze Canalul Panama, potrivit preşedintelui columbian Juan Manuel Santos. Noua linie de transport, cu o lungime de 220 km, ar urma să lege coasta pacifică a Columbiei de coasta atlantică, unde punctul terminal va fi Portul Cartagena, de la Marea Caraibilor. Proiectul ar face mai uşor pentru China să exporte bunuri către ţările Americii de Nord şi Americii de Sud şi să importe materiale brute şi cărbune. "E o propunere reală şi în fază foarte avansată", a declarat preşedintele Santos, citat de "Financial Times".

CURENTUL

De Ziua Îndrăgostiţilor, Crin şi Tatoiu au atins praguri cosmice de delir

Deliranta Tatoiu şi ductilul Antonescu au făcut cap de afiş ieri pe reţeaua media care a împins vomitiv pe gåtul romånilor tåmpenia aşa-zisei Valentine"s Day, un şmen comercial pe cåt de ipocrit, pe atåt de greţos. Toate agenţiile relatau înduioşător cum delicatul Crin, cu al său nume de plantă cu parfum mortuar, i-a oferit un parfum iubitei sale Adina, o duduie impresionantă, vastă, cu degetuţele ca nişte cårnăciori, depăşind cu vreo 30 de chile imaginea clasică a junei de care te-ai putea îndrăgosti vreodată. O imagine iconică a unei virtuale muze a îndrăgostiţilor...

Bunicuţa de Tia Şerbănescu

Deşi serialul vameşilor continuă, procurorul general al României, dna Kovesi, ne-a stricat surpriza anticipând finalul: "dacă a trecut vila pe numele bunicuţei, n-ai ce face, trebuie schimbată Constituţia". Hm! Bunicuţa era dl Iliescu dar e clar că-i vorba de altcineva. Chiar aşa? Cu tot respectul pentru Constituţie, pentru bunicuţă şi pentru dna Kovesi, ceva scârţâie în această resemnare mioritică: de ce nu se poate ca mamaie să fie cercetată pentru venituri nedeclarate şi evaziune fiscală dacă are pensie de 800 de lei şi vilă de 300.000 de euro? De ce să nu fie întrebată ca-n poveşti: bunicuţo, de ce ai urechile aşa de lungi, dinţii aşa de ascuţiţi, gheare atât de tari şi vile atât de mari?

Cazul Păsat forţează PDL să modifice Statutul partidului

Pedeliştii sunt legaţi de mâini şi de picioare în cazul Păsat. Conform Statutului actual al partidului, un membru nu poate fi exclus din partid până nu se pronunţă definitiv instanţa cu privire la vinovăţia sa. Prin urmare, PDL nu poate decât să stea şi să solicite declarativ demisia deputatului Dan Păsat din partid, gest care se lasă aşteptat deocamdată. Pentru a preveni astfel de situaţii, liderii PDL au decis modificarea urgentă a Statutului partidului, astfel încât cei care au probleme cu justiţia să poată fi demişi fără probleme de partid.

CURIERUL NAŢIONAL

Cât se mai pot ieftini terenurile?

După scăderile agresive din ultimii doi ani de până la 70%, în 2011 ajustările preţurilor vor fi de maximum 20%. În 2010 valoarea acestor proprietăţi s-a modificat cu un procent de până la 30%. În momentul de faţă cei care sunt interesaţi de achiziţiile unor terenuri sunt dezvoltatorii de retail sau birouri

Minerii vor în şomaj tehnic până în 2013 şi plăţi compensatorii

Ministrul Muncii, Ioan Botiş refuză să le dea 75 la sută din salariu timp de doi ani pentru că s-ar crea un precedent. Sindicaliştilor nu le plac nici programele de reconversie profesională, considerând că nu există posibilitatea creării unor noi locuri de muncă. Discuţiile purtate ieri de ministrul Muncii, Ioan Botiş, cu reprezentanţii sindicatelor din minerit, n-au lămurit prea mult situaţia minerilor din cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) şi nici pe cea a colegilor lor de la complexurile energetice Rovinari, Turceni şi Craiova, deocamdată luându-se în calcul doar intrarea în şomaj tehnic, nu şi cuantumul care li s-ar cuveni conform legii.

Când este fondul de pensie facultativă mai profitabil decât depozitul bancar?

Economisirea la bancă poate fi o soluţie pentru a acumula resurse financiare în vederea asigurării unor venituri suplimentare la pensie. Comparativ cu participarea la un fond de pensii, economisirea asigură venituri certe în perioada de acumulare. Dobânzile obţinute la depozitele bancare sunt cunoscute încă de la data constituirii lor, astfel că nu există posibilitatea de a obţine câştiguri sub aşteptări. În cazul fondurilor de pensii, performanţele investiţionale sunt incerte, astfel este posibil ca în anumite perioade, câştigurile să fie mai slabe. Pe termen lung, însă, experienţa internaţională arată că fondurile de pensii obţin, de regulă, performanţe superioare celor oferite de depozite.

Leac antiproteste: Regele Bahrainului dă 3.000 de dolari fiecărei familii

Încurajaţi de succesul protestatarilor din Egipt, activiştii din Bahrain se pregătesc şi ei de proteste. Regele Bahrainului, Hamad bin Issa al-Khalifa, pare, însă, să fi găsit soluţia împotriva protestelor anunţate pentru săptămâna aceasta: va oferi fiecărei familii din regat câte 1.000 de dinari (echivalentul a aproape 3.000 de dolari americani). Banii vor fi oferiţi cu titlu de cadou, cu ocazia aniversării a 10 ani de la declanşarea reformelor, scrie freerepublic.com. Deşi majoritatea analiştilor nu consideră că există riscul unor revolte similare cu cele din Egipt, potenţialul există: regatul este condus de lideri sunniţi, dar majoritatea populaţiei este şiită. O serie de tensiuni au fost înregistrate cu prilejul alegerilor din luna octombrie a anului trecut.

EVENIMENTUL ZILEI

Boc, băgat în corzi de Băsescu şi de partid

Democrat-liberalii evaluează cot la cot cu preşedintele costurile şi beneficiile menţinerii sau plecării premierului de la Palatul Victoria. Emil Boc este împins de la spate să ia o decizie rapidă: rămâne la guvern sau vrea şefia PDL. Gărzii vechi a partidului care încearcă de ceva vreme să-l convingă pe premier să aleagă Palatul Victoria i s-a aliat ieri şi preşedintele Traian Băsescu, care a pledat pentru decuplarea funcţiilor de şef de guvern şi de partid. Mai mult, într-o serie de întâlniri succesive între şeful statului şi liderii PDL de la centru şi din teritoriu s-a făcut o analiză cost-beneficiu pe ambele scenarii, luându-se în calcul chiar şi retragerea lui Emil Boc de la Palatul Victoria şi înlocuirea sa cu un independent de tipul Mugur Isărescu, cu care, de altfel, şeful statului a şi avut ieri o întâlnire. Surse din BNR susţin însă că Isărescu nu e dispus să revină la Palatul Victoria.

Căpuşele din vămi. Cazul Marica

Sindicalistul a înfiinţat o firmă de comisionariat vamal care deţine monopolul în zona Bucureşti-Ilfov. Pe măsură ce ancheta în cazul corupţiei din vămi înaintează, noi mărturii vin să contureze dimensiunile "caracatiţei" care, în ultimii 20 de ani, a pus stăpânire pe frontierele României. În acest context, liderul sindical Vasile Marica a fost acuzat că ar fi primit mită 20.000 de euro în schimbul unui post de inspector vamal. Iar acuzaţiile au venit chiar de la inspectorul în cauză, Luiza, soţia unui fost asociat al lui Marica într-o afacere derulată la frontiere. Mai mult principalul "rival" al lui Marica în "lupta sindicală", Vasile Lincu, susţine chiar că apropiaţi ai familiei Marica (soţia liderului sindical, Mălina Marica, este directorul adjunct al Şcolii de Finanţe Publice şi Vamă din subordinea Ministerului Finanţelor şi director adjunct al Direcţiei Generale Organizare şi Resurse Umane a ANAF - n.r.) ar "dicta" încă angajările în Vămi.

În criză alimentară, pământul stă pârloagă

În loc să majorăm producţia şi să profităm de pe urma cererii ridicate de produse agroalimentare, agricultura românească e lăsată de izbelişte. Când preţurile cerealelor şi ale alimentelor ating recorduri după recorduri, România stă cu trei milioane de hectare de teren agricol nelucrate. În loc să profităm de pe urma crizei alimentare şi să majorăm producţia, suprafeţele agricole cultivate la noi scad şi facem loc importurilor tot mai mari. De pildă, cu toate că preţul grâului a explodat, dublându-se într-un singur an, suprafaţa semănată cu grâu în toamna anului trecut a fost de doar 1,8 milioane hectare, faţă de peste 2 milioane hectare cultivate în 2009, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Blaga despre descinderile din vămi: "Am început această operaţiune, din ordinul preşedintelui, în 2010"

Fostul ministru al internelor, Vasile Blaga, a precizat, în această seară, la postul public de televizune, că, în calitate de ministru, a început în primăvara anului trecut - împreună cu procurorul general al României, ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu şi adjunctul şefului SRI - operaţiunile derulate, în ultimele două săptămâni, la Vama Siret şi în punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu Serbia.

Băsescu despre Ponta: Nu pot să pun premier un om imatur

Preşedintele Traian Băsescu spune că nu l-ar numi pe Victor Ponta premier, deoarece este un om imatur, care ameninţă justiţia. PSD va mai sta mulţi ani în opoziţie, a estimat şeful statului. Întrebat într-un interviu pentru "România liberă" dacă l-ar accepta pe liderul PSD, Victor Ponta, în funcţia de premier, în cazul în care Guvernul Boc ar cădea în urma unei moţiuni de cenzură, şeful statului a spus că nu poate fi acceptat "un om imatur" în funcţia de prim-ministru.

Nimeni nu vrea averea milionarului clujean Liviu Florian

De patru ani, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Cluj nu reuşeşte să execute silit firma omului de afaceri. Averea milionarului clujean Liviu Florian, implicat în cazul mitei de la Halmeu, a fost scoasă la licitaţie publică de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj, dar nu interesează absolut pe nimeni. Au avut loc deja şase licitaţii, preţul fermelor lui Florian şi a lanţului de magazine din Cluj- Napoca fiind reduse degeaba la jumătate. Florian datorează statului 5,8 milioane de lei. Directorul adjunct al DGF Cluj, Cristian Jude, confirmă că, până în prezent, doar un magazin a fost vândut la licitaţie publică.

China ar putea depăşi SUA în cel mult zece ani

China a detronat Japonia în topul celor mai mari economii din lume, ajungând pe locul al doilea, după ce a ştiut să profite de pe urma crizei financiare. Dacă economia Chinei şi cea a Statelor Unite îşi păstrează ritmul de creştere din ultima perioadă, chinezii vor deveni în cel mult zece ani în mod oficial cei mai puternici din lume, estimează analiştii citaţi de presa internaţională. Prognozele acestora se bazează pe boomul înregistrat în ultimii ani. Acest lucru se observă cel mai bine în comparaţie cu evoluţia altor state.

FINANCIARUL

Guy Poupet, BRD: Piaţa marilor clienţi a fost principalul motor al creditării

Profitul operational a urcat cu 8% fata de castigul din 2009, la 2,245 miliarde de lei. Activele BRD au crescut anul trecut cu 2,5%, la 47,5 mld. lei, la nivel consolidat apro­piin­du-se de 49 mld. lei. Potrivit rezultatelor finan­ciare prezentate ieri, veni­tul net bancar a urcat cu 2%, la 3,7 miliar­de de lei, insa profitul net s-a plasat la 500,5 milioane de lei, mai mic cu 36% fata de castigul din 2009. BRD si-a sporit depo­zitele clientelei cu 2%, pana la 29,8 mld. lei, in conditiile in care soldul credi­telor totaliza 34,5 mld. lei, in scadere cu 1% fata de sfarsitul anului precedent.

Exporturile (fictive) de grâu duc industria de panificaţie la faliment

Se estimeaza ca, incepand din luna martie, aceasta majorare va fi de aproximativ 30 de procente. Multe exporturi se fac fictiv, fara ca vreo cantitate de cereale sa plece din depozite, aceasta fiind o metoda preferata de evazionisti. Ultimele cifre prezentate de Ministerul Agriculturii arata ca exporturile de grau ale Romaniei la 30 noiembrie 2010 erau de 2,36 milioane de tone, in timp ce im­portul era de 685.000 de tone. Cu alte cuvinte, am exportat de peste patru ori mai mult grau decat am importat.

Companiile străine şi-au majorat deţinerile de titluri de stat. Băncile şi-au diminuat expunerea până la 68,3%

Firmele romanesti aveau, la finalul lui 2010, obligatiuni emise de Ministerul Finantelor Publice in cuantum de 10 miliarde de lei, in crestere cu 5,8% fata de noiembrie MFP s-a imprumutat numai in luna ianuarie a acestui an cu 6,92 miliarde de lei. Companiile si persoanele fizice sunt tot mai interesate de investitiile in titluri de stat, ajungand sa detina 31,7% din totalul obligatiunilor interne emise de stat. In schimb, bancile locale si-au diminuat anul trecut ponderea deti­ne­rilor de la 75,2% la 68,3%. Atat institutiile de credit romanesti, cat si companiile si persoanele fizice aveau, la finalul anului trecut, titluri de stat denominate in lei in valoare de 51,64 miliarde de lei, dupa ce in noiembrie si decembrie detinerile acestora au avansat cu 17,5%.

GÂNDUL

BĂSESCU I-A PROPUS LUI ISĂRESCU FUNCŢIA DE PREMIER. Blaga, întrebat dacă Boc va fi schimbat: "PDL n-a avut o asemenea abordare".

Vasile Blaga, secretar general al PDL, a declarat, luni seara, la TVR, întrebat dacă la întâlnirile partidului s-a luat în discuţie înlocuirea lui Emil Boc, că "PDL n-a avut până acum o asemenea abordare". În ceea ce priveşte separarea pe viitor a funcţiei de premier de cea de preşedinte de partid, Blaga a precizat: "Există această posibilitate: partidul va hotărî. Este o idee aproape adjudecată". Citeşte aici mai multe despre planurile lui Blaga: Blaga flutură steagul alb: "Nu am fost niciodată în opoziţie cu Traian Băsescu. Sunt un slujitor devotat partidului"

"Alcoolul este demodat" - o elevă în clasa a XI-a. Ce face Guvernul ca să oprească afacerea cu etnobotanice

"Toată lumea consumă şi nimeni dintre cei pe care îi ştiu eu nu a păţit nimic. Din contră, ne simţim bine şi ne cumpărăm împreună etnobotanice", povesteşte M.S., în vârstă de 16 ani. Un focus-group realizat de Salvaţi Copiii, în urma discuţiilor purtate cu adolescenţi din şcolile bucureştene, arată că etnobotanicele se comercializează în scări de bloc şi pe Facebook şi chiar se livrează la domiciliu. Elev în clasa a X-a: Ne simţim bine şi cumpărăm împreună etnobotanice Alcoolul este perceput de elevi ca fiind demodat, în vreme ce un consumator de droguri devine "popular".

Cine i-a angajat pe vameşii corupţi. Lista în care apar Dinu Gheorghe şi Nini Săpunaru

Şase dintre vameşii trimişi în judecată au fost angajaţi de Nini Săpunaru, şef al Vămilor în guvernul CDR, au declarat pentru gândul surse din cadrul ANAF. 20 dintre cei 45 de vameşi de la Naidăş, Siret şi Moraviţa anchetaţi în dosarul corupţiei din vămi au fost trimişi în judecată, în timp ce pentru restul s-a dispus măsura preventivă de a nu părăsi ţara, au declarat pentru gândul surse din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Acestea au precizat că vameşii trimişi în judecată au fost angajaţi la Autoritatea Naţională a Vămilor înainte de anul 2006.

Mic ghid care te-ar putea ajuta să plăteşti o rată mai mică. Cât de profitabilă este refinanţarea creditelor

Românii apelează la refinanţarea creditului fie pentru a plăti o rată mai mică, fie pentru consolidarea datoriilor lunare într-o singură rată. În ultima perioadă, băncile au renunţat la o serie de comisioane aferente refinanţării. Numai din eliminarea comisionului de ana­liză a dosarului, economia este de apro­ximativ 200 de lei.

JURNALUL NAŢIONAL

Băsescu i-a pus diagnosticul lui Vîntu: condamnarea

Deşi e grav bolnav, starea omului de afaceri e bagatelizată la nivel înalt. Starea de sănătate a omului de afa­ceri Sorin Ovidiu Vântu a ajuns motiv de bârfă la şuetele prezidenţiale transmise în direct de Televiziunea ro­mâ­nă, zisă şi liberă, dar şi pentru cohorta pro-băsesciană avidă să-i cânte în strună marelui cârmaci. Deşi Sorin Ovidiu Vântu este grav bolnav, nici unul dintre cei sus-menţionaţi nu au făcut un efort elementar pentru a se informa care-i legătura între rotulă şi inimă sau de ce nu poţi salva rotula dacă inima e bolnavă.

Preşedinte şi PDL căutam: şef de partid, lesă pentru Blaga, prim-ministru...

De 24 de ore, Traian Băsescu ţine PDL fără somn, întorcând partidul pe dos pentru că dă semne că s-a decis să îl schimbe, în sfârşit, pe Emil Boc, din fruntea Guvernului. Dar nu ca să-l trimită în exil la Răchiţele, ci ca să-l proptească din nou în uşa din Modrogan, preşedinte la partid, piedică în calea lui Vasile Blaga. Noua tactică a lui Băsescu, frustrat după ce fusese exclus de la trasul sforilor pentru alegerile din PDL, vizează preluarea în forţă a partidului, folosind elementul-surpriză, dar şi elemental bahic. Pentru că o primă bătălie a campaniei lui Băsescu de recucerire a PDL s-a purtat cu sticla de vin pe masă duminică noaptea, până la 4 dimineaţa, la un şpriţ-politic, la Vila Lac 1.

NAŢIONAL

Viorel Hrebenciuc îşi laudă şeful de partid

Sătul de atâta dizidenţă, Viorel Hrebenciuc revine în luminile rampei plin de vorbe bune la adresa actualului său şef de partid. Complet dat la fund după debarcarea lui Mircea Geoană din fruntea PSD, Viorel Hrebenciuc a reapărut exact la timp pentru a-i lua apărarea lui Ponta ("degradat" de pedelistul Gheorghe Flutur până la nivelul unui "boţ de mămăligă agăţat în undiţa lui Adrian Năstase"). "Domnul Ponta chiar conduce (partidul - n.r.) şi este mai puţin manipulabil decât vrea Flutur să spună", a ripostat imediat Hrebenciuc. Un Hrebenciuc care numai cu un an în urmă s-a autoexilat taman de oful alegerii lui Ponta în fruntea PSD.

Cum să faci 20 de milioane de euro din 30.000 de lei

O firmă din sfera de influenţă a lui Dan Ioan Popescu, fost ministru al Economiei, a pompat bani pentru PDL în campania electorală pentru alegerile parlamentare. SC Romelectro SA, firmă care a făcut numeroase afaceri cu o societate controlată de Dan Ioan Popescu, a donat 30.000 de lei în campania PDL pentru alegerile parlamentare. În schimbul acestei sponsorizări, Romelectro a primit, în perioada 2009 - 2010, peste 20 milioane de euro din contracte publice.

Guvernul, o nouă asumare a răspunderii

Conducerile partidelor aflate la putere iau în calcul o nouă asumare a răspunderii Guvernului, pentru noul Cod al Muncii. Varianta este confirmată de reprezentanţii minorităţilor, altele decât cea maghiară, dar negată de pedelistul Gheorghe Flutur (foto). Acesta s-a limitat la a recunoaşte caracterul urgent al adoptării Codului Muncii, dar susţine că în Coaliţie nu s-a pomenit nimic despre asumarea răspunderii.

Dedesubturile amânării descinderilor din Portul Constanţa. Au dat-o la pace în "Războiul Vămilor"?

Este posibil ca jocul de şah de la frontiere să se încheie cu o remiză nedecisă. Sarabanda descinderilor, arestărilor şi dezvăluirilor spectaculoase de la frontiere va continua cu siguranţă încă o bună perioadă de vreme. Numai că, după o încercarea nereuşită a lui Traian Băsescu de a-i da "mat" lui Vasile Blaga (care vrea să fure conducerea PDL), este probabil ca jocul de şah dintre ei să se îndrepte spre o remiză nedecisă. Graniţa de est va fi călcată din nou de mascaţi, ceva mai la sud alte vămi se vor prinde şi ele în hora operaţiunii de "stârpire" a corupţiei, dar între timp, ceva pare să se fi întâmplat.

PUTEREA

PSD şi PNL nu susţin un guvern condus de un premier independent. "USL este pregătită să dea un premier".

PNL nu va vota un premier independent, dacă acesta ar fi desemnat de Traian Băsescu în postura de înlocuitor al lui Emil Boc, a declarat pentru "Puterea" Crin Antonescu, preşedintele PNL. "Nu vom susţine un astfel de premier. Folosirea unui independent cu oarecare credibilitate ar transfera către PDL din beneficiile guvernării. Dacă ceea ce se vehiculează se adevereşte, şi anume că preşedintele Traian Băsescu încearcă înlocuirea lui Emil Boc din funcţia de prim-ministru, înseamnă două lucruri: în primul rând reprezintă eşecul guvernării PD conduse de Emil Boc. În al doilea rând, desemnarea unui premier independent, dar cu susţinere PD ne arată clar că PDL nu mai este capabil să pună pe cineva să sigure guvernarea."

Plângerea urmaşilor Elisabetei Rizea. Fiica celebrei exponente a rezistenţei anticomuniste cere statului român despăgubiri de 4 milioane de euro

Fiica celebrei exponente a rezistenţei anticomuniste, Elisabeta Rizea, cere statului român despăgubiri de 4 milioane de euro, pentru condamnările suferite în perioada regimului comunist, precum şi pentru efectele devastatoare ale acestora asupra întregii familii. Ileana Belescu, fiica Elisabetei Rizea, a depus, la Tribunalul Argeş, o cerere de chemare în judecată a statului român, prin Ministerul Finanţelor, al cărei conţinut vi-l prezentăm.

BMW tunat pentru preşedintele PNL. Crin Antonescu a primit cadou o limuzină cu girofar

Preşedintele PNL se plimbă de la începutul acestui an cu noul model al limuzinei BMW - seria 5, pe care a primit-o cadou de la o firmă ţinută la secret. Maşina a fost tunată cu semnale speciale luminoase de culoare albastră şi roşie care sunt montate în spatele grilei radiatorului. Crin Antonescu a înlocuit astfel vechiul model BMW, pe care l-a folosit în timpul campaniei prezidenţiale. Limuzina folosită de preşedintele PNL poate fi achiziţionată cu preţuri cuprinse între 50.000 şi 80.000 de euro, în funcţie de dotări.

Şeful CSM, indignat de "atenţionările" lui Adrian Năstase la adresa magistraţilor

Preşedintele CSM a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă susţinută după şedinţa de bilanţ a Curţii de Apel Târgu-Mureş, că a primit, în urmă cu câteva săptămâni, două scrisori de atenţionare din partea unei părţi într-un dosar penal aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, fost prim-ministru, în prezent deputat, transmite corespondentul Mediafax. Dumbravă a afirmat că persoana respectivă are tot dreptul să spună public dacă o chestiune din dosar i se pare anormală, însă la CSM a primit şi o "atenţionare" din partea respectivului politician, trimisă de la Camera Deputaţilor.

ROMÂNIA LIBERAĂ

Afaceristul, implicat în afacerea UCM Reşiţa, este suspect de crearea unei reţele de criminalitate organizată. Baaklini - frauda continuă

Evaziune fiscală, spălare de bani şi expatrierea unor importante sume de bani provenind din infracţiuni economice foarte grave. Acestea sunt faptele pentru care DNA îl anchetează pe libanezul Said Baaklini într-un nou dosar. Omul de afaceri libanez Said Baaklini a creat o reţea de criminalitate organizată cu scopul de a scoate profit din evaziunea fiscală rezultată în urma unor operaţiuni comerciale ilegale. Acestea sunt cele mai noi acuzaţii aduse de procurorii DNA lui Baaklini, pe numele căruia a fost deschis un nou dosar penal. Noul dosar a fost disjuns din ancheta "UCM Reşiţa", şi face referire la acuzaţii precum evaziune fiscală, spălare de bani şi scoaterea din România a unor sume importante .

Sebastian Lăzăroiu: "USL nu rezistă până la alegerile din 2012"

Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu spune, pentru romanialibera.ro, că Uniunea Social-Liberală, formată din PSD, PNL şi PC, se va destrăma înainte de alegerile legislative din 2012 pentru că în interiorul acestei formaţiuni ar exista "prea multe ambiţii". "Nu cred că PSD, PNL şi PC vor fi pe acelaşi buletin la alegeri. Eu sincer mi-aş dori să existe USL şi în 2012 de dragul polarizării scenei politice. Ar fi un sistem de două partide - două şi jumătate, cu majorităţi mult mai solide, nu pe bucăţi. USL, prin construcţie, face acum un mare bine politicii din România. Dacă totuşi USL rezistă ar fi nemaipomenit", precizează Sebastian Lăzăroiu.

Şeful statului caută soluţii de avarie. Înlocuirea premierului pentru controlul partidului

Preşedintele Traian Băsescu ar vrea ca Emil Boc să rămână la şefia PDL. În schimbul menţinerii controlului formaţiunii în mâinile unui om de încredere, ar fi dispus să găsească un alt premier. Ipoteza a fost avansată la o întâlnire secretă la Vila Lac 1 cu liderii PDL. După ce săptămâna trecută s-a lepădat de ei în interviul de la TVR, iar a doua zi le-a sărit în apărare în scandalul vameşilor corupţi, şeful statului pare acum să fi ajuns la un armistiţiu cu democrat-liberalii. Unul secret deocamdată, întrucât seria de întâlniri de la Vila Lac 1 cu liderii de organizaţii, care au început duminică seară şi au continuat ieri, este subiect tabu în Modrogan.

Băsescu: Românii vor trăi ca în 2007 în jurul lui 2014-2015

Românii vor reveni la nivelul de trai din 2007 de abia în jurul lui 2014-2015, spune preşedintele Traian Băsescu în interviul acordat României Libere.. România nu va mai avea o creştere negativă în trimestrul IV al anului trecut şi vor ieşi calculele săptămânile următoare. S-ar putea ca din primul semestru al acestui an să începem creşterile pozitive", a spus preşedintele României. Primele semne pozitive în ceea ce priveşte evoluţia economiei naţionale au apărut deja, exporturile din 2010 au fost mai mari decât cele din 2008.

ZIARUL FINANCIAR

Statul a început pregătirile pentru cea mai mare ofertă de pe Bursă: 500 mil. euro pentru 10% din Petrom

Ministerul Economiei a demarat procedura de selecţie internaţională a intermediarului pentru oferta publică secundară de acţiuni prin care intenţionează să vândă 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din România, potrivit unui anunţ al ministerului. Câştigătorul va fi anunţat în luna martie şi va avea la dispoziţie câteva luni pentru a pregăti oferta, care este programată să aibă loc în acest an. Acesta este al doilea pas formal care arată intenţia statului de a vinde în acest an circa jumătate din participaţia de 20,6% pe care o deţine la Petrom, după ce Guvernul a aprobat această operaţiune în mai 2010.

Astăzi apar datele despre PIB pe trimestrul al patrulea. Pariu neaşteptat pe creştere

Preşedintele României Traian Băsescu a anunţat surprinzător că România nu va mai avea o creştere negativă în trimestrul IV al anului trecut, contrazicând previziunile celor mai mulţi analişti. "Au început deja să apară câteva semne pozitive împotriva tuturor estimărilor. România nu va mai avea o creştere negativă în trimestrul IV al anului trecut şi vor ieşi calculele săptămânile următoare. S-ar putea ca din primul semestru al acestui an să începem creşterile pozitive", a spus preşedintele într-un interviu publicat ieri de România Liberă. Institutul Naţional de Statistică anunţă astăzi primele estimări semnal privind evoluţia PIB în ultimul trimestru al anului trecut. Majoritatea analiştilor anticipează că în ultimul trimestru al anului s-a înregistrat o scădere a PIB atât faţă de al treilea trimestru, cât şi an la an.

Întâlniri între Băsescu şi reprezentanţi ai PDL, după o întrevedere cu Mugur Isărescu. Se caută premier independent? Administraţia Isărescu, guvernul ordonanţelor de urgenţă

Lideri ai PDL au declarat, luni, pentru Mediafax, că începând de duminică au avut loc mai multe întâlniri între şeful statului şi reprezentanţi ai formaţiunii şi că din discuţiile cu Traian Băsescu ar rezulta că "se caută un premier independent în locul lui Emil Boc". Surse din PDL au precizat, pentru Mediafax, că au avut loc mai multe runde de întâlniri între Traian Băsescu şi unii lideri ai organizaţiilor locale, la care s-ar fi discutat strategia pentru alegerile din partid.

Noua goană după aur: chinezii, arabii şi japonezii cumpără terenuri în toată lumea pentru că se tem de o criză alimentară

Harta lumii se redesenează, în ultima perioadă, ţări precum China, Coreea de Sud, Japonia, Arabia Saudită sau Kuwait sunt tot mai interesate să cumpere sau să arendeze pe termen lung întinderi importante de teren agricol în încercarea de a satisface cererea internă tot mai mare pentru produse alimentare, scrie presa internaţională. Achiziţia de teren arabil în ţări sărace nu este un fenomen nou, însă această practică este adusă în lumină de creşterea semnificativă a numărului de tranzacţii din ultimii ani. Institutul pentru Cercetarea Politicilor Alimentare (IFPRI) estimează că în ultimii cinci ani ţările sărace au vândut între 15 şi 20 de milioane de hectare de teren arabil, o suprafaţă egală cu cea pe care Franţa o dedică agriculturii, cu o cincime din terenul agricol al Uniunii Europene sau cu întreaga suprafaţă a statului Uruguay, scrie The Guardian.

Poupet, BRD: Reevaluarea garanţiilor imobiliare şi insolvenţa multor companii au umflat provizioanele

BRD a derulat anul trecut o operaţiune de reevaluare a garanţiilor imobiliare, incluzând întreg portofoliul de credite ipotecare, ceea ce a contribuit la creşterea costului riscului şi implicit la reevaluarea provizioanelor, ceea ce s-a reflectat din punct de vedere tehnic în scăderea profitului net din trimestrul al patrulea până la 27 mil. lei (5,3% din câştigul anual total). "Am făcut o reevaluare sistematică a garanţiilor ipotecare, conform regulilor BNR, rezultând în general o scădere a valorii acestora. Nu aş putea spune care a fost ajustarea medie pentru că reevaluarea nu s-a făcut într-o manieră generală, ci de la caz la caz, însă cu siguranţă a contribuit la creşterea costului riscului", a declarat Guy Poupet, preşedintele BRD.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb