REVISTA PRESEI 15.04.2013

Willy Homner
Revista Presei / 15 aprilie 2013

ADEVARUL

ArcelorMittal ameninţă cu închiderea combinatului din România, dar creşte producţia în Algeria după ce Renault a anunţat că deschide o uzină acolo

Compania ArcelorMittal, prezentă şi pe piaţa românească, se află în negocieri cu guvernul Algeriei pentru creşterea producţiei de oţel la fabrica siderurgică din Annaba, pe care o deţine în proporţie de 70%, diferenţa aparţinând societăţii algeriene de stat Sider. Ce se află în spatele acestei decizii? Arcelor Mittal a mirosit potenţialul din Africa de Nord, aşteptându-se ca cererea de oţel să crească în viitor după ce producătorul auto francez Renault a anunţat anul trecut că are în plan deschiderea în Algeria a unei uzine de asamblare, a doua după cea din Maroc. Renault profită acum de cererea mare de autoturisme din Africa de Nord. Dacia, deţinută de grupul Renault, a operat în urmă cu două săptămâni cel mai mare transport de maşini derulat până acum de uzina de la Mioveni.

Concurenţă mare pentru o poziţie de şef la Hidroelectrica: 37 de candidaţi pe un loc

Un număr de 2.447 de persoane au depus CV-uri pentru 67 de poziţii de top şi middle management scoase la concurs de Hidroelectrica, adică aproape 37 de candidaţi pe un loc. Din cele 67 de poziţii scoase la concurs, 52 sunt în cele 13 sucursale din ţară ale companiei, iar 15 posturi sunt în executivul de la Bucureşti. Procesul de recrutare a început pe 20 martie, iar cei intersaţi au putut transmite CV-urile pe site-ul Hidrolectrica până miercuri, 10 aprilie. Procedura de depunere a fost exclusiv online. Selecţia CV-urilor a început în 27 martie şi este planificată să se încheie în 20 aprilie, se arată într-un comunicat transmis de Hidroelectrica. Programările pentru următoarea etapă a recrutării - interviurile cu candidaţii selectaţi - încep la 22 aprilie. Recrutarea este derulată de Hidroelectrica în parteneriat cu firma Pedersen&Partners.

Agenţia de rating Fitch estimează o creştere economică de 1,7% în România, în 2014

Într-un nou raport, Fitch Ratings a avertizat că toate ţările CEE-5 - Polonia, Ungaria, Republica Cehă, România şi Bulgaria - trebuie să pună în aplicare reforme structurale pentru o viitoare creştere economică. Potrivit Agerpres, agenţia de rating estimează că media ponderată în creşterea PIB pentru toate cele cinci ţări se va ridica la 1,2% în acest an, o creştere de 0,6% faţă de anul trecut. Ratele recente de creştere pentru CEE-5 reflectă recesiunea generală din întreaga Uniune, începând cu primul trimestru al anului 2008. În Ungaria, ea s-a deteriorat cel mai mult, coborând cu 0,6%, România a suferit o reducere de 0,5% a creşterii, urmată de Bulgaria şi Republica Cehă, care şi-au văzut economiile contractate cu aproximativ 0,1%. Cifre de la Comisia Europeană arată că Polonia va fi lider în regiune, în timp ce creşterea ei economică are potenţialul de a ajunge la 2,6% anul viitor, urmată de România cu 1,7%, Bulgaria (0,7%), Republica Cehă (0,4%).

OMV confirmă că a preluat participaţia companiei germane RWE la Nabucco şi devine cel mai mare acţionar al consorţiului

Grupul de petrol şi gaze austriac OMV a cumpărat participaţia de 16,7% a companiei germane RWE în consorţiul Nabucco, al cărui obiectiv este transportul de gaze naturale din regiunea Mării Caspice către Europa. Informaţia a fost confirmată de un purtător de cuvânt al grupului austriac după ce presa a scris în ultima lună de mai mult despre această preluare. Prin preluarea acţiunilor RWE, OMV ajunge cel mai mare acţionar al companiei, cu o participaţie de 33,34%. Restul acţionarilor Nabucco Internaţional, Transgaz (România), Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding şi MOL (Ungaria), au participaţii de câte 16,67%.

Dosarul din SUA: ucigaşul lui Teo Peter a scăpat de pedeapsă din cauza semnalizării rutiere defectuoase

"Adevărul" a accesat, la un tribunal militar din Quantico, SUA, dosarul judecării puşcaşului marin Christopher VanGoethem, autorul accidentului în care a murit basistul trupei Compact, Teo Peter. Acum şapte ani, Christopher VanGoethem, puşcaşul marin american care a intrat cu maşina în taximetrul în care se afla Teo Peter ucigându-l pe muzician pe loc, era achitat de acuzaţia de omor prin neglijenţă de către un tribunal militar din Quantico, Virginia. Verdictul a declanşat proteste în România, atât în stradă, cât şi la nivel diplomatic. După ce îl scoseseră pe sergentul american din ţară la scurt timp după accident, americanii reuşiseră până la urmă să-l declare şi complet nevinovat de moartea românului.

Profituri fabuloase pentru mafia retrocedărilor

Premierul Victor Ponta a prezentat proiectul legii caselor naţionalizate pentru care Guvernul îşi va angaja miercuri răspunderea în Parlament. Totodată, primul-ministru a scos la iveală şi sumele exorbitante câştigate de cesionarii de drepturi litigioase, altfel spus, samsarii imobiliari. Radiografia premierului arată date impresionante. "26.200 de proprietari şi urmaşi ai proprietarilor, cei care chiar trebuiau să primească bani, au primit cam 6,4 miliarde de lei, iar o mie de cesionari, o mie de samsari au primit 7 miliarde de lei. Deci o mie de cesionari au primit mult mai mult decât 26.000 de proprietari. Asta arată un fenomen, că eforturile principale de restituire s-au îndreptat către cesionarii imobiliari, către samsari imobiliari, şi nu către adevăraţii proprietari ", a anunţat Victor Ponta.

Regele Juan Carlos a încălcat acordul tacit cu poporul său. E timpul ca Spania să redevină republică?

Duminică, Madridul a fost din nou scena unor proteste. Agitând mii de drapele republicane cu roşu, auriu şi violet, manifestanţii au scandat "Spania, mâine, va fi republicană" şi "Bourbon, la treabă". În 1975, după moartea dictatorului Francisco Franco, prinţul Juan Carlos a devenit conducătorul ţării. În acel moment, a fost încheiat un acord tacit între el şi populaţia spaniolă: Juan Carlos trebuia să menţină ţara unită în vremuri tulburi şi să se asigure că spaniolii nu se vor simţi ruşinaţi de familia lor regală. Cel puţin în ceea ce priveşte ultimul aspect, a eşuat groaznic. Dacă stăm să ne gândim că fiica lui, Cristina, tocmai a fost inculpată, iar ginerele său, Inaki Urdangarin, se află în mijlocul unui scandal de corupţie care a ţinut prima pagină a publicaţiilor internaţionale, putem spune că regele Juan Carlos nu şi-a respectat partea lui de înţelegere.

CAPITAL

Insolvenţele pun în pericol economia românească

Pierderile generate de companiile în insolvenţă la nivelul lui 2012 au ajuns la 19% din PIB, numărul dosarelor noi fiind în creştere de la an la an. Reprezintă acest fenomen un risc sistemic pentru economia reală? «Insolvenţele au început să devină nedigerabile. A se vedea cazul Mechel, care trage după sine o întreagă serie de firme din industria dezvoltată pe orizontală de această mare companie", afirmă Cristian Ionescu, country manager Expense Reduction Analysts. Deci, în afara companiilor care şi-au dezvoltat afacerile pe lângă un astfel de colos, principalii perdanţi ai insolvenţelor sunt statul, băncile comerciale care înregistrează credite neperformante, furnizorii care marchează pierderi de cash şi angajaţii care rămân fără loc de muncă şi determină scăderea cererii la nivel macroeconomic. Statul, în schimb, înregistrează o dublă pierdere - din necolectarea taxelor şi impozitelor, dar şi din plata asigurărilor de şomaj către angajaţii disponibilizaţi în urma acestor proceduri.

Activele cipriote ar putea readuce Raiffeisen pe locul trei în piaţă

Dacă va cumpăra activele băncilor cipriote după ce a achiziţionat portofoliul de retail al Citibank în România, Raiffeisen Bank are şanse să îşi reia locul trei pe piaţa bancară, ţintind o cotă de circa 9%. După ce au fost aruncate în joc (la cererea BNR) nume celebre, ca BCR sau Banca Transilvania, "pentru a grăbi decizia de cumpărare a unui investitor puternic", după cum spun surse din piaţa bancară, vânzarea celor două bănci cipriote din România pare să aibă sorţi de izbândă odată cu declaraţia lui Herbert Stepic, CEO al Raiffeisen Bank International. După toate probabilităţile, dacă va exista o achiziţie a acţiunilor Bank of Cyprus, ea se va extinde şi asupra Marfin Bank Romania. Potrivit unor surse din piaţa bancară, aceasta a fost inclusă în "bad bank" şi este supusă valorificării.

Romania, din nou ţara cu cel mai mic preţ la benzină din UE. Ieftinirile ar putea continua

Chiar dacă şoferii români se plâng că nu o "simt" din cauza veniturilor mici, România este, acum, ţara cu cea mai ieftină benzină din Uniunea Europeană. Preţul mediu al unui litru de benzină de 95 era, la 8 aprilie, de 1,30 euro, în medie, în România, potrivit ultimelor date ale Oil Bulletin, serviciu de monitorizare al pieţei carburanţilor al Comisiei Europene. Cu acest preţ, România este cea mai ieftină ţară din blocul comunitar, depăşind inclusiv Bulgaria, unde preţul mediu a fost de 1,34 euro la litru. În cazul motorinei, preţul mediu din România era de 1,33 euro, la aceeaşi dată, dar ţara noastră ocupă a treia poziţie din UE. Cea mai ieftină motorină poate fi cumpărată din Luxemburg (1,24 euro/litru) şi Letonia (1,329 euro/litru).

CURENTUL

Anunţ sumbru pentru salariaţii Oltchim: 1600 vor rămâne fără loc de muncă. Unde sunt promisiunile USL de altă dată?

Circa 1.600 de salariaţi de la Olchim vor rămâne fără un loc de muncă, dintre care 1.055 vor fi concediaţi, iar circa 500 vor intra în şomaj tehnic, a declarat sâmbătă, la Antena 3, avocatul Gheorghe Piperea, reprezentantul administratorului judiciar al combinatului vâlcean. 
'Deocamdată, până se aprobă noua formă a Ordonanţei 116/2006, aceasta este decizia autorităţilor: procedura de disponibilizare este suspendată. Dar, imediat ce se aprobă această Ordonanţă, care presupune şi plăţi de salarii compensatorii de la stat, urmează să se reia. Dacă cel care urmează să cumpere Oltchim, inclusiv cu Arpechim, platforma petrochimică Bradu, va fi cu siguranţă interesat să recheme disponibilizaţii de la combinat şi să dimensioneze cum va considera de cuviinţă personalul.

"Cazancioc" de Tia Serbanescu

După mare victorie a "numirii procurorilor", premierul nu s-a mai oprit şi a numit tot un procuror ca ministru al justiţiei. Să fie lumea mulţumită. Voiaţi procurori? Luaţi procurori. Alesul său la Justiţie este Robert Cazanciuc, detaşat în ultima vreme la MAE unde l-a nemulţumit pe dl Băsescu care îl considerase făcând pereche de "oameni flexibili" cu procurorul Bălan, un vânător de funcţii la telefon. Acum dl Băsescu l-a declarat "acceptabil" pe cel căruia îi zice Cazancioc (pesemne prin contaminare cu cazacioc, un dans ce reclamă multă flexibilitate) mărturisind că nu era bine informat când l-a ironizat. Şi de ce vorbeşte neinformat? Preşedintele s-a dovedit el însuşi flexibil având o viziune idilică asupra economiei ("ţara e în regulă, sunt optimist pentru România, semnele sunt bune") şi asupra guvernului ("am ajuns un lobbyist al guvernului, vorbesc frumos despre el cu Barosso, cu Merkel") - exact când economia se sufocă şi protestele se înmulţesc.

CURIERUL NATIONAL

Guvernul sesizează DNA pentru neregulile descoperite la RATB

Guvernul va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) asupra unor posibile fapte de natură penală identificate în activitatea Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) în perioada 2010-2012, identificate de Corpul de Control în urma unor verificări efectuate la solicitarea primarului general. Solicitarea de efectuare a unui control a fost transmisă premierului Victor Ponta în luna noiembrie a anului trecut de către primarul general Sorin Oprescu. În nota de control, finalizată săptămâna trecută, se arată, printre altele, că reprezentanţii RATB din perioada cercetată au acoperit pierderi de 12,1 milioane lei din fondurile destinate serviciului de transport public subvenţionat, prin schimbarea destinaţiei banilor, şi au comis nereguli în atribuirea unor contracte de achiziţii, ceea ce poate întruni elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Ce ameninţă America?

David Stockman, fost oficial în Administraţia Reagan, spune că SUA reprezintă un "stat-epavă", în care capitalismul a fost distrus de manipulările băncii centrale şi corupţia de pe Wall Street. "America va coborî într-o eră a austerităţii de sumă nulă şi a conflictelor politice". Indicii Bursei de la New York se află în zona maximelor istorice, recuperând în înregime pierderile din timpul crizei financiare, însă entuziasmul din pieţe nu este împărtăşit de toată lumea. "În loc să sărbătorim, ar trebui să ne fie frică", scrie într-un editorial din New York Times care vesteşte "apusul Americii" David Stockman, fost oficial în Administraţia Reagan în care a ocupat postul de director al Office of Management and Budget (OMB). Economia americană stagnează din anul 2000, iar aprecierea activelor nu reprezintă altceva o serie de baloane speculative umflate de banca centrală, fapt pentru care investitorii trebuie să fie în gardă.

PDL cere demiterea miniştrilor Niţă, Vosganian, Chiţoiu şi Voinea

Prim-vicepreşedintele PDL Andreea Paul a criticat "scandalul şi bâlbele" din cazul mutării sediilor Transgaz şi Romgaz de la Mediaş la Bucureşti. Ea a spus că acest lucru va avea implicaţii majore asupra economiei, arătând că un nou sediu înseamnă cheltuieli, chirii şi noi angajaţi pentru "propria mafie".

5 mld. euro, datoriile statului către români şi autorităţi

Guvernul are de plătit aproape 5 miliarde euro cetăţenilor şi autorităţilor locale, cea mai mare sumă reprezentând "drepturi alţi bugetari". Potrivit unei statistici remise presei, din suma totală de 4,84 miliarde euro, suma de 900 milioane euro trebuie restituită pentru taxa auto reţinută ilegal, 1 miliard euro reprezentând plata arieratelor către autorităţile locale, 770 milioane euro pentru medicamente şi alte 770 milioane euro pentru hotărârile judecătoreşti privind profesorii cărora li s-au diminuat ilegal drepturile salariale.

Revolta Orientului - o incursiune în zonele fierbinţi ale spaţiului islamic

În colecţia "Ego. Publicistică" a Editurii Polirom a apărut recent un nou volum, Revolta Orientului, semnat de Carmen Gavrilă, corespondent în Iran şi în statele arabe din Orientul Mijlociu pentru Radio România Actualităţi. Revolta Orientului, cu un cuvânt înainte semnat de Bogdan Aurescu şi disponibil şi în ediţie digitală, reprezintă un demers jurnalistic mai mult decât necesar în contextul epocii istorice pe care o trăim şi pe care puţini dintre noi o înţeleg pe deplin. În calitate de corespondent, Carmen Gavrilă îşi poartă cititorii, transpunându-i în mijlocul evenimentelor, prin zonele fierbinţi ale spaţiului islamic, scriind într-un stil pasionant, incisiv şi cu o atenţie deosebită asupra detaliilor care contează.

EVENIMENTUL ZILEI

Sentinţele lui Ciutacu despre Voiculescu, Băsescu şi presă

Într-un interviu acordat pentru Evenimentul Zilei, controversatul jurnalist Victor Ciutacu vorbeşte despre libertatea editorială din trustul Intact, salariul său la România TV şi şansele postului patronat de Sebastian Ghiţă de a depăşi Antena 3 în audienţă. Ciutacu a fost întrebat dacă şi-a abandonat stilul de a-i cataloga pe colegii săi de breaslă drept "limbrici" sau "băsişti" sau cum explică absenţa pedeliştilor de la dezbaterile Antenei 3. Fostul redactor-şef al Jurnalului Naţional a comentat şi viaţa politică: ce se întâmplă în triunghiul Băsescu-Ponta-Antonescu.

EXCLUSIV EVZ. În atenţia ANI. Ministrul Dobriţoiu a ascuns contractele soţiei cu statul

Fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a omis să declare opt contracte pe care firma soţiei sale le avea cu statul. Dobriţoiu şi generalul Mircea Chelaru sunt învinuiţi de DNA pentru locuinţele de serviciu cumpărate ilegal. Corneliu Dobriţoiu, senatorul liberal care este preşedintele Comisiei pentru Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, s-a trezit în decembrie 2012 din amnezia temporară care-l pălise anul trecut, prin vară, când şi-a publicat declaraţia de interese. Concret, la data de 5 iunie 2012, ministrul Apărării Corneliu Dobriţoiu bara cu "z" toate rubricile din declaraţia de interese. Nici o vorbă despre afacerile firmei TMS-RO, a soţiei sale, Viorica Dobriţoiu. Aceasta avea opt contracte cu statul român, prin Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

FRICA DE INTERCEPTĂRI. Şpaga este negociată la graniţa României. Negocierile se fac la pielea goală!

De frică să nu cadă în plasa anchetatorilor, parlamentarii şi magistraţii corupţi apelează la noi metode pentru a nu fi interceptaţi şi înregistraţi. Atunci când primesc şpaga, demnitarii îşi iau măsuri de siguranţă în plus. Pe lângă folosirea limbajului codificat, ei practică negocierea şpăgii în oraşele de lângă graniţa României, discuţiile faţă în faţă şi la pielea goală sau convorbiri în lifturi din instituţiile publice.

RAIUL DIN ROMÂNIA. Peştera lui Zamolxis, locul unde creştea planta care vindeca orice boală şi unde stă ascuns aurul dacilor

La patru ore de mers cu maşina din Bucureşti, lângă comuna gorjeană Polovragi, în Munţii Căpăţânii, se găseşte una dintre cele mai mari cavităţi stâncoase din ţara noastră. Speologii încă nu i-au găsit capatul, iar legenda spune că ieşirea e tocmai în Transilvania, la Sarmisegetuza. O zi "cheltuită" ca să vizitezi o peşteră în care legenda spune că a trăit un zeu pare o investiţie bună. Caverna de la Polovragi este cu adevărat o minune despre care puţini români au aflat. Cei 25.000 de vizitatori care au intrat anul trecut în scobitura de kilometri a stâncii o fac mai mult din întâmplare. Muzeografii de la Muzeul Gorjului recunosc sincer că turiştii au descoperit caverna doar după ce în zonă s-a deschis Transalpina, drumul auto care trece prin Parâng şi leagă Gorjul de Alba.

JURNALUL NATIONAL

Salarii mai mari pentru medici şi asistente, dar din 2014

Ministrul Nicolăescu: noua listă de medicamente compensate intră învigoare la 1 iulie 2013. Printr-o nouă lege, ce ar putea fi aplicată din 1 ianuarie 2014, salariul de bază al unui medic primar din sistemul public ar putea ajunge la peste 1.000 de euro, faţă de 1.800 de lei cât este în prezent, a anunţat ministrul Eugen Nicolăescu. Proiectul actului normativ propune "excluderea medicului din sistem bugetar" şi acesta "să nu mai fie funcţionar public şi să traiască cu grila respectivă". Noua lege privitoare la salarizarea medicilor propune medicilor trei modalităţi de salarizare: normă întreagă la spitalul de stat, situaţie în care medicul nu mai lucrează şi în sistemul privat; jumătate de normă în sistemul public şi jumătate în cel privat; negocierea salariului cu managerul de spital.

Basescu, implicat intr-un accident rutier. Seful statului nu a pastrat distanta regulamentara si a tamponat masina din fata

Presedintele Traian Basescu a fost implicat intr-un accident auto, in zona podului Otopeni. Autoturismul Logan pe care il conducea a tamponat usor din spate o alta masina, iar seful statului a admis ca a fost vina sa. "Domnul presedinte Traian Basescu a avut un accident usor de circulatie, s-a petrecut astazi la pranz, in zona Otopeni. Masina care se afla in fata sa a pus frana brusc, iar presedintele a lovit-o din spate. Nu sunt persoane ranite sau victime, au fost doar afectate masinile", a declarat pentru Mediafax Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al sefului statului. Oprea a precizat ca presedintele a admis ca este responsabil pentru incident, deoarece nu a pastrat distanta regulamentara pentru a putea evita impactul cu autoturismul din fata sa, in momentul in care acesta a franat.

Reţelele Antonescu, Băsescu şi Ponta. Vezi hărţile relaţionale şi familiile lor politice

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi totodată şeful PNL nu are o familie cu implicaţii politice, însă Rareş Mănescu, Eduard Hellvig şi Dinu Patriciu construiesc harta sa relaţională. Antonescu este căsătorit cu europarlamentarul Adina Vălean, cea care a avut un contract de consultanţă cu o firmă a lui Dinu Patriciu. Preşedintele Traian Băsescu are două fiice, Ioana şi Elena. Ioana Băsescu este cunoscută pentru relaţia de afaceri cu Puiu Popoviciu, la care a contribuit Traian Băsescu, atunci când era primarul Capitalei. Fiica cea mică, EBa, căsătorită cu Syda, îl are ca socru pe Bebe Ionescu, partenerul de afaceri al lui Adriean Videanu, acum în dosarul bancherilor. Premierului Victor Ponta, preşedintele PSD, este prieten de vacanţe social-democratul Sebastian Ghiţă. Un alt fost coleg de partid al lui Ponta, Gabriel Oprea (acum preşedinte UNPR), a rămas vicepremier în cabinetul Ponta. Gabi Oprea este şi naşul primului copil al premierului. Victor Ponta este căsătorit cu Daciana Sârbu, iar socrul prim-ministrului, Ilie Sârbu, a fost lansat din 2010 în afacerile cu energie.

NATIONAL

Avertismentul lui Kovesi: Eu vara nu dorm!

Dupa atata amar de vreme, in care au protestat vehement fata de presupusele abuzuri ale procurorilor anticoruptie, politicienii par sa actioneze sub impulsul unei adevarate magii. Pentru ca altfel nu se poate explica de ce parlamentarii se dau acum "legati" de buna voie si nesiliti de nimeni. Astfel, membrii Comisiei Juridice din Senat, in frunte cu altadata atat de vehementul Tudor Chiuariu, au decis modificarea Legii 51/1991 cum, poate, nici macar cei de la DNA nu ar fi facut-o. Practic, de acum inainte, noua Lege a securitatii natio-nale va permite ca orice demnitar roman sa poata fi monitorizat "pe perioada nelimitata", fara ca barem sa aiba habar de aceasta. Iar viitoarea sefa a DNA pare hotarata sa profite din plin de acest avantaj, prioritatea absoluta a Laurei Codruta Kovesi fiind derularea unui parteneriat strategic cu SRI.

Nastase il trimite pe Ponta la uzina

In timp ce-si pregateste prima aparitie in public, care va avea loc cel mai probabil la Congresul PSD, Adrian Nastase a decis sa-l urecheze pe Victor Ponta. De control, ca sa nu si-o ia prea mult in cap. Concret, fostul lider social-democrat ii cere premierului sa mai lase jocurile de culise si sa ia tara la pas. "Iesirea din hibernare se face foarte greu. Nu pentru ca as vrea sa fiu la butoane, ci pentru ca as vrea sa vad la televizor nu doar vizite la CSM, ci si vizite sau intalniri in cateva fabrici performante. As vrea sa simt cum se instaleaza increderea ca viitorul va fi mai bun", noteaza Nastase pe blogul personal. Totodata, acesta critica graba si maniera in care se desfasoara privatizarile.

Decizie fara precedent: o tara scandinava renunta la bani!

In Suedia circula tot mai putini bani sub forma de bancnote sau monede, iar bancile si-au redus numerarul, ceea ce a dus la scaderea spargerilor bancare la jumatate. Skandinaviska Enskilda Banken (SEB AB), SwedBank AB si Nordea Bank AB, cele mai mari banci din Suedia, au redus cu pana la 75% cantitatea de numerar livrata filialelor locale. Conform bancherilor, acesta este un demers normal, atata vreme cat peste 80% dintre tranzactii sau cumparaturi de orice fel se fac prin plata cu cardul sau prin virament online. Spre comparatie, in marile lanturi de magazine din Suedia, doar 5% dintre plati se fac cu numerar, in vreme ce in Germania sau Marea Britanie inca se mai prefera cash-ul si cecurile.

Veste soc pentru afaceristii romani: incepe vanatoarea de evazionisti!

Romania va intra in proiectul-pilot privind schimbul de informatii fiscale initiat de Germania, Franta, Italia, Spania si Marea Britanie. ANAF va infiinta Directia Antifrauda, pentru a lupta impotriva marilor retele evazioniste. Prezent la recenta reuniune a Consiliului ECOFIN de la Dublin, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a exprimat disponibilitatea Romaniei de a se alatura proiectului-pilot privind schimbul de informatii fiscale. "Romania sustine demersurile pentru lupta impotriva fraudei si evaziunii fiscale", a precizat Voinea.

PUTEREA

AVICOLA CREVEDIA, EVAZIUNE CU PUI CONGELAŢI. Şeful DIICOT tergiversează anchetarea unei fraude de 16 milioane de euro

Afacerea pusă la cale de libanezii de la AVICOLA Crevedia este una cât se poate de obişnuită în România. Se exportă, doar pe acte, marfa în sistem intracomunitar, iar produsele aşa-zis exportate ajung în magazinele noastre prin intermediul unei suveici de firme fantomă. Neobişnuite sunt: marfa - carne de pui; protecţia oferită vreme de mai mulţi ani de tandemul format din deputatul PSD Ion Stan (care între timp a demisionat din partid) şi directorul general DGFP Dâmboviţa, Emilian Rusu; naţionalitatea evazioniştilor: libanezii Maher Bou Ezzedine, Hassan Al Zameli şi Mohamad Al Chammah; libanezii cu cetăţenie franceză Ramir Ghaziri şi Ghaziri Khaled; bulgarii Panov Stanislav, Angerlov Miroslav şi... Said Samer Ahmed! Iar în acest moment, protecţia libanezilor vine de unde te aştepţi mai puţin: de la DIICOT-ul lui Codruţ Olaru!

PRE-PRIVATIZARE LA OLTCHIM "Inginerii financiare" pentru capital de lucru

Oltchim se zbate să mai reziste cel puţin cu numele. În plin proces de insolvenţă şi în pragul falimentului, administratorii judiciari ai combinatului anunţă perspectiva obţinerii fondurilor pentru creşterea producţiei la Oltchim. În plus, vor fi demarate procedurile pentru pre-privatizarea companiei, pentru că există chiar şi scrisori de intenţie din partea unor investitori. Rămâne de văzut cât de serioşi sunt. "Combinatul funcţionează în momentul de faţă la circa 23% din capacitate. Lucrăm la obţinerea unei finanţări totale de 50 milioane euro, din care 15 milioane bani cash, pe care trebuie să îi obţinem de la un IFN, o instituţie financiară non-bancară", a declarat, la un post tv, Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii judiciari ai combinatului, precizează Agerpres. "Sper să se încheie această schemă săptămâna viitoare, dar nu o luaţi ca o certitudine", a spus Piperea.

Ministrul german de finanţe acuzat de ""analfabetism istoric''

Manolis Glezos, cel care la 31 mai 1941 a dat jos steagul nazist de pe Acropole şi care de atunci a devenit un simbol naţional al Greciei, a criticat guvernul elen pentru politica 'slabă' şi 'oportunistă' şi pentru incapacitatea acestuia de a ridica problema datoriei pe care Germania o are faţă de Atena. Criticile sale l-au vizat în acelaşi timp şi pe ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, pe care, în aceeaşi problemă a datoriilor Germaniei faţă de Grecia, l-a acuzat de ''analfabetism istoric''. Într-un interviu recent pentru cotidianul Die Welt, Manolis Glezos, 90 de ani, a declarat că 'suma datoriilor Germaniei faţă de Grecia se ridică la cel puţin 162 de miliarde de euro /fără a lua în calcul şi dobânzile/''. ''Această sumă a fost stabilită de o comisie interaliată în 1946. 108 miliarde reprezintă pagubele pricinuite infrastructurii ţării de către ocupaţia germană şi 54 miliarde reprezintă împrumuturile forţate pe care Grecia a fost nevoită să le acorde celui de-al Treilea Reich şi care nu au fost returnate'', a precizat Glezos.

ROMANIA LIBERA

Interviu cu Victor Atanasie Stănculescu, fost ministru al Apărării. Victor Atanasie Stănculescu: Lovitura de stat din decembrie "89 nu a fost dată pentru Iliescu

Victor Atanasie Stănculescu, 85 de ani, mărturiseşte că avea legături cu reprezentanţi ai serviciilor secrete occidentale în perioada 1980-1990, pe vremea când conducea Departamentul Înzestrării din MApN. General şi fost ministru al Apărării în ziua în care Ceauşescu a fugit, Stănculescu se află acum în penitenciarul din Jilava, condamnat pentru omor deosebit de grav săvârşit prin reprimarea revoluţiei de la Timişoara. Stănculescu recunoaşte că Ion Iliescu l-a protejat în perioada în care era preşedinte, iar procurorul general al României din acea perioadă a jucat în favoarea sa. "Puteam să aleg între Ion Iliescu, aflat pe poziţii, Ilie Verdeţ, care era dispus să facă repede un guvern recondiţionat, Constantin Dăscălescu, despre care aveam informaţii că vrea să cheme Marea Adunare Naţională. Eu mă gândisem însă la Mihai Botez, dar nu ştiam de unde să îl iau".

Scandal în USL, cu ecouri până la Palatul Victoria. Căsătoriile gay şi banii Bisericii zdruncină puterea

Social-democraţii şi liberalii de la malul mării fac presiuni la Bucureşti pentru izolarea deputatului USL Remus Cernea. Disputa este cu atât mai aprinsă cu cât Cernea este şi consilier al premierului Victor Ponta. Radu Mazăre nu i-a rupt picioarele lui Remus Cernea, când acesta a ajuns, vineri, în Constanţa, aşa cum ameninţase. Şi-a schimbat însă puţin declaraţiile despre el. Dacă iniţial îl numise "tâmpit", a revenit şi i-a spus "tâmpită", după ce a aflat că deputatul alături de care a dansat în campania electorală, şi pe care PSD Constanţa l-a susţinut cât de tare a putut, doreşte legalizarea relaţiilor între persoane de acelaşi sex. De altfel, aceasta nu este singura declaraţie dură a USL Constanţa în legătură cu Cernea, care a pus pe jar social-democraţii şi liberalii şi prin propunerea de a reglementa finanţarea cultelor.

Bonus regesc, în preţul autostrăzii Nădlac-Arad

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) este dispusă să plătească pentru definitivarea primului tronson din autostrada Nădlac-Arad până la 364 milioane de lei, fără TVA. Suma e doar cu puţin mai mică decât valoarea umflată cu care constructorul Nelu Iordache a câştigat licitaţia de pe locul 6 în urmă cu exact doi ani, în pofida faptului că s-au efectuat deja o parte din lucrări.

ZIARUL FINANCIAR

Guvernul Ponta mai are două săptămâni şi face anul. Dar chiar avem un nou guvern?

Guvernul mai are două săptămâni şi face un an de când este în funcţie, dar din punctul de vedere al mediului de afaceri sunt puţine iniţiative care arată o nouă manieră de guvernare, iar măsurile de reducere a contribuţiilor/taxelor nu au un orizont clar. Sentimentul general este de preluare a direcţiei fostei guvernări şi de înţelegere tacită asupra nepedepsirii abuzurilor făcute la cheltuielile publice, cum de altfel s-a întâmplat la fiecare mare schimbare a guvernării. Câştigătorii alegerilor nu-şi dau seama că fără o revoluţie în modul în care se face politică în România vor fi măturaţi de la putere şi ei în curând.

Opinie Ionel Blănculescu: Stress si distress in sistemul bancar european

Daca am accepta aceasta abordare, ca deponentul nu mai este deponent la sume de peste 100.000 de euro, ci investitor, atunci, pe cale de logica si de bun simt, ar trebui ca acesta sa primeasca, pentru perioada in care banca merge bine si nu are nevoie de sprijinul deponentilor-investitori, dividende, pe langa dobanda acordata la depozit. Dividendul este apanajul investitorului, legatura lui cu riscul afacerii in care investeste. Cum acest lucru nu se va intampla, din motive lesne de inteles, cum declaratiile iresponsabile ale unor ministri de finante din zona euro afecteaza deja sistemul bancar european, care-si vede pe zi ce trece subtiata valoarea depozitelor, ce incep a migra spre zone mai sigure, gen: Singapore, Dubai, Doha, Kuwait si multe alte directii atractive, se impune un moratoriu, daca nu o interdictie pe acest tip de declaratii, care fac atat de mult rau Uniunii Europene.

Financial Times: Economia mondială se află în BLOCAJ, incapabilă să susţină o recuperare decentă

Economia mondială se află blocată într-un trend de creştere slabă, incapabilă să susţină o recuperare decentă şi în pericol chiar să încetinească brusc, potrivit unor indicatori calculaţi de cotidianul Financial Times (FT) în colaborare cu Brookings Institution. În pofida pieţelor financiare solide şi a revenirii încrederii în rândul companilor şi consumatorilor pe pieţele emergente, indicatorii de ansamblu ai creşterii economice abia s-au mişcat faţă de mijlocul anului 2011. În ultimii aproape doi ani, încercările de revigorare a activităţii economice au fost oprite repetat de date macroeconomice slabe şi criza din zona euro.

Cel mai scump penthouse din lume se vinde la Monaco.

Un apartament de la ultimul nivel al unui turn de lux din Monaco, aflat în construcţie, ar putea fi adjudecat drept cel mai scump penthouse din lume, dacă se vinde la suma preconizată de 280 de milioane de dolari, scrie Business Insider. Proiectul actual pentru penthouse prezintă un apartament cu cinci etaje şi o suprafaţă de 35,000 metri pătraţi, având şi o piscină privată şi un tobogan de apă. Preţul apartamentului este pur speculativ, bazat pe mărimea şi spaţiul ocupat şi pe preţurile actuale pentru apartamentele din clădire, sume care pornesc de la 7,900 de dolari pe metrul pătrat, susţine un reprezentant al proiectului. Momentan, o reşedinţă din One Hyde Park din Londra este cea mai scumpă casă vândută, cu un preţ de 216 milioane de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb