REVISTA PRESEI 15.05.2017

Willy Homner
Revista Presei / 15 mai 2017

REVISTA PRESEI 15.05.2017

ADEVARUL

Directorul Europol avertizează asupra unui nou atac cibernetic

"Apocalipsa cibernetică"- aşa cum au catalogat experţii atacurile informatice de amploare din ultimele doua zile, s-ar putea repeta chiar luni. Avertismentul sumbru vine din partea directorului Europol, care anunţă că piraţii informatici au făcut victime in 150 de tari. Pe aceasta lista este inclusa si Romania. Din aceasta cauza mai multe instituţii private si de stat si-au chemat de acasă angajaţii specializaţi in IT. Inclusiv calculatoarele din Guvern au fost verificate in acest weekend, iar experţii rămân in garda. Şeful Europol, Rob Wainwright , a avertizat ca lumea întreagă se confruntă cu o ameninţare serioasă a unor atacuri similare. Deocamdată, sunt 200.000 de victime din 150 de tari, însă numărul acestora ar putea să crească odată cu întoarcerea la birou a angajaţilor din întreaga lume, luni dimineaţa.

Racheta nord-coreeană testată s-a prăbuşit în mare, la 100 de kilometri de Vladivostok

Autorităţile americane au calculat că racheta nord-coreeană s-a prăbuşit în Marea de Est (Marea Japoniei), la aproximativ 60 de mile (96 de kilometri) sud de zona oraşului Vladivostok, a declarat un oficial american pentru CNN. La Vladivostok se află şi baza principală a Flotei din Pacific a Rusiei. "Sistemele ruseşti de avertizare au detectat lansarea unei rachete balistice de pe teritoriul Coreei de Nord. Sistemele de avertizare au urmărit ţinta pe durata a 23 de minute, până la prăbuşirea acesteia în zona centrală a Mării Japoniei (la aproximativ 500 de kilometri de teritoriul Rusiei)", arată Ministerul Apărării de la Moscova. China, singurul aliat al Coreii de nord, a reafirmat că se opune testelor nord-coreene. Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez Hi Jinping s-au declarat îngrijoraţi de tensiunile din peninsula Coreea.

Liviu Dragnea, atacat din interior

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu a făcut "o scurtă selecţie" cu "inconsecveneţele" şefului său de partid, Liviu Dragnea. Redăm integral postarea lui Liviu Pleşoianu, unul dintre puţinii parlamentari PSD care nu s-au sfiit să comenteze deciziile lui Dragnea. "Dacă tot spui, ca lider de partid, că anumite iniţiative, critici, luări de poziţie sunt dăunătoare formaţiunii politice pe care o conduci şi, în general, ţării, atunci e bine să te întrebi şi pe tine însuţi cât de mult bine i-au făcut stridentele INCONSECVENŢE propriului partid şi ţării.

Nicuşor Dan a defilat degeaba la Congresul USR

Nicuşor Dan a fost reconfirmat în funcţia de preşedinte al Uniunii Salvaţi România în cadrul primului Congres USR după ce a obţinut 69% din voturile exprimate de delegaţi pentru prima funcţie în partid. Unul dintre criticii săi din partid, fostul ministru Cristian Ghinea, a ratat la mustaţă una din cele şapte funcţii de vicepreşedinte, fiind ales doar membru simplu în Biroul Naţional, însă chiar şi aşa va lua parte la deciziile politice ale USR. Cu toate că a obţinut o victorie categorică, Nicuşor Dan nu va avea foarte multă putere în partid, căci noul Birou Politic al USR, principalul for de conducere, este dominat de oamenii lui Cristian Ghinea. După terminarea alegerilor, Nicuşor Dan şi noul Birou Naţional au ţinut o conferinţă de presă, unde a subliniat că vrea ca USR să devină al doilea partid al ţării şi să dea premierul în 2020.

Record: peste 9.700 de oameni au îmbrăcat costumul tradiţional pentru a intra în Guinness Book

Nu mai puţin de 9.700 de oameni din Bistriţa-Năsăud şi alte judeţe s-au adunat duminică pe stadionul din oraşul Năsăud, pentru a stabili un nou record mondial. Un reprezentant al Guinness World Records a fost prezent pentru a certifica cea mai mare mulţime de oameni în costum popular şi cea mai mare mulţime de oameni care dansează concomitent un dans tradiţional.

Emmanuel Macron, cel mai tânăr preşedinte din istoria Franţei, învestit în funcţie

Emmanuel Macron a fost învestit oficial duminică preşedinte al Franţei, în cadrul unei ceremonii la Palatul Elysee, devenind astfel cel de-al 25-lea preşedinte al Republicii franceze şi cel mai tânăr ales vreodată. Noul preşedinte Emmanuel Macron a fost primit de către preşedintele în exerciţiu, François Hollande, la Élysee. Cei doi au avut o întâlnire tête à tête de peste o oră. Au discutat în incinta preşedinţiei despre principalele afaceri în curs - contracte strategice, eventuale negocieri privind eliberarea unor ostateci. Hollande i-a transmits succesorului său coduri nucleare , i-a prezentat bunkerul de la Elysee, sala Jupiter din subsolurile palatului, unde se află comandamentul militar şi sistemul de declanşare a loviturilor nucleare.

Alegeri în filialele PNL: Vechii liberali şi-au luat partidul înapoi

În urma alegerilor interne, vechii liberali au câştigat un număr aproape dublu de organizaţii judeţene, însă cele mai puternice organizaţii rămân ale celor din fostul PDL. Acestea din urmă vor înclina şi balanţa la Congresul din iunie, în condiţiile în care în cursa pentru şefia PNL sunt doi vechi liberali, Ludovic Orban şi Cristian Buşoi. Foştii PDL-işti au câştigat şefia a doar 15 organizaţii, însă printre acestea sunt unele foarte puternice, aşa cum sunt Sibiul, Alba, Cluj, Aradul sau Suceava. Pe de altă parte, vechii liberali au preluat conducerea a 34 de organizaţii, adică aproape dublu, şi aceştia având câteva organizaţii cu rezultate bune la parlamentare, cum ar fi Bihorul, Călăraşi, însă şi organizaţii care au avut rezultate dezastruoase, cum a fost Buzăul condus de Teodor Atanasiu sau Bucureştiul coordonat de Cristian Buşoi, unul dintre candidaţii pentru şefi a PNL.

BANCHERUL

Ce se ascunde in spatele ofertei ING cu retrageri gratuite de la orice ATM din ţară si străinătate pentru cei care încasează salariul pe card

ING Bank a anunţat ca va oferi clienţilor gratuitate la retragerile de bani de la orice ATM din ţară si străinătate, însă nu a menţionat că, pe de altă parte, condiţiile pentru a beneficia de această ofertă au fost înăsprite iar comisioanele standard, in afara ofertei, majorate, chiar dublate in unele cazuri. In prezent, clienţii ING care încasează in conturi sume de minim 700 de lei timp de cel puţin trei luni consecutive beneficiază de o ofertă cu comision 0 la administrarea contului si la retragerile de numerar de la bancomatele ING. Din 5 iulie, pentru a avea costuri 0 la cont si retrageri de numerar la bancomatele ING, clienţii băncii trebuie să îndeplinească o condiţie in plus faţă de cea de încasare a veniturilor lunare: să efectueze in fiecare lună cel puţin o plată cu cardul sau un transfer de bani.

CAPITAL

O nouă criză ar putea destabiliza piaţa imobiliară

Piaţa rezidenţială traversează o perioadă similară celei premergătoare crizei financiare şi s-ar putea confrunta cu un nou blocaj cauzat de creşterea accelerată a costurilor de construcţie. În paralel, dezvoltatorii de clădiri comerciale lucrează pe o piaţă insuficient de lichidă pentru a-şi putea vinde proprietăţile construite şi trebuie să-şi abordeze diferit proiectele. Constructorii sesizează deja o criză a forţei de muncă, chiar dacă lucrează cu precădere la proiectele generate de piaţa imobiliară. Odată puse în mişcare fondurile europene şi demarate marile proiecte de infrastructură, se preconizează că necesarul de muncitori în construcţii va fi de circa 500.000, adică cu aproape 60% mai mare decât efectivul actual.

Vin avertismente dure de la Bruxelles

România a luat zero euro de la Bruxelles din exerciţiul financiar 2014-2020. Mai mult, Comisia Europeană scade estimarea de creştere economică pentru acest an şi subliniază îngrijorările cu privire la măsurile anunţate de Executiv. Mai grav este că instituţiile de gestionare şi control din România care se ocupă de plata banilor europeni nu sunt acreditate. Asta înseamnă că nu se pot trimite spre decontare facturi către Comisia Europeană. Iar dacă autorităţile nu rezolvă urgent problema, vom pierde bani pentru următorul ciclu financiar.

Independenţa energetică a României, tot mai îndepărtată

Chiar dacă România a reuşit în 2015 să-şi reducă semnificativ importurile de gaze ruseşti, în iarna 2016-2017 am fost nevoiţi să importăm masiv. În viitorul nu tocmai îndepărtat, odată cu exploatarea rezervelor din Marea Neagră şi a gazelor de la Caragele, cel mai mare zăcământ descoperit de Romgaz în ultimii 30 ani, sunt mari şanse să nu mai apelăm la ruşi. Totuşi, Rusia ar putea fi un furnizor important pentru funcţionarea centralei de la Cernavodă, iar autorităţile române par dispuse să deschidă o astfel de relaţie cu cei de la Moscova.

COTIDIANUL

Agresivi ca orbeţii sau partid armonios? - Cornel Nistorescu

Cei care au votat USR-ul la locale şi la parlamentare sunt tineri de 25-35, mai rar de 40 de ani, care lucrează în marile companii, este şcolită şi trăieşte numai din job, nu mai face privatizări, nici învîrteli cu terenuri, nici construcţii imobiliare. Speranţele lor s-au legat întîi prin Bucureşti şi mai apoi, la parlamentare, şi prin ţară, de Nicuşor Dan şi de ce a reprezentat el ca atitudine. Asta şi explică neaşteptata susţinere de la parlamentare. De ce s-a dezumflat USR, ajungînd la un pas de spargere? De ce s-a făcut de rîs în numai cîteva luni de prestaţie parlamentară? Pentru că n-a dovedit coerenţă, pentru că public a rămas cam la acelaşi nivel cu a celorlalţi politicieni. Pentru că Nicuşor Dan n-are carismă şi nu ştie să vorbească în faţa camerei. Ce a arătat şi spus USR-ul în aceste cîteva luni de politică a însemnat doar tupeu, agresivitate, lipsă de creativitate, coate, circ.

Eurovision 2017. România: puţin de la jurii, mult de la public

La Eurovision 2017 câştigătoare a fost Portugalia, reprezentată de cântăreţul Salvador Sobral cu melodia "Amar Pelos Dois". România, reprezentată de Ilinca şi Alex Florea, cu melodia "Yodel It!", s-a clasat pe locul 7. Am obţinut un scor mare din partea publicului. După votul juriilor, ţara noastră se afla pe locul al 15-lea, dar a primit din partea publicului 224 de puncte. Cum rezultatul concursului a fost decis prin votul publicului şi cel al juriilor de specialitate, în egală măsură, România a ocupat poziţia a şaptea în clasamentul final, cu 282 de puncte.

CURENTUL

Maghiarii din Transilvania NU reprezintă cea mai numeroasă comunitate minoritară din UE

Preşedintele UDMR care nu este partid politic, ci asociaţie culturală, Kelemen Hunor a anunţat la congresul de sâmbătă că "Noi, maghiarii din Transilvania, avem interesul ca România să fie un stat de drept funcţional, democratic, în care puterile de stat sunt separate, drepturile minoritarilor să existe nu numai în sertare, pe hârtie, ci şi în realitate şi promisiunile care s-au făcut în 1918 să devină realitate şi să fim recunoscuţi ca minoritate, ca un factor făuritor de stat". Astfel, documentul strategic propus spre aprobare Congresului UDMR menţionează modificarea Constituţiei, care să recunoască "comunitatea maghiară ca element constitutiv al statului şi să situeze pe primul loc cetăţeanul, nu statul"

CURIERUL NATIONAL

Se reiau lucrările la Canalul Dunăre-Bucureşti?

Edilul Capitalei, Gabriela Firea, vrea să updateze vechiul studiu de fezabilitate început în perioada comunistă. Comisarul Corina Creţu spune că este posibilă finanţarea cu bani europeni doar dacă România întocmeşte o cerere oficială, la care sunt ataşate argumente solide. Lucrările la acest canal au demarat în 1986, dar au fost sistate după Revoluţie. Estimate iniţial la 450-500 mil. euro, în 2009 aproape s-au dublat.

Huawei lansează campania #FaceofRomania

Huawei îşi propune să contribuie activ la promovarea imaginii ţării şi a românilor, prin intermediul unei campanii de comunicare concentrată pe portretele acestora. Astfel, pornind de la conceptul conform căruia "Fiecare chip spune o poveste", 10 fotografi talentaţi surprind timp de două luni, cu modelele de vârf ale gamei P10 (Huawei P10 şi Huawei P10 Plus), portretele a sute de români cu poveşti interesante şi inspiraţionale. Mai mult, în etapa următoare a campaniei, şi românii vor putea participa activ la campanie: aceştia sunt invitaţi să încarce la rândul lor portretele celor pe care îi admiră sau despre care consideră că reprezintă cu succes "Faţa României". Pentru fiecare portret încărcat, Huawei va contribui cu 10 mile pentru ca o persoană din afara ţării să viziteze România.

Analiză: De ce ar putea face FBI război cu Trump

"Preşedintele a declarat, în esenţă, război", a declarat pentru Washington Post un oficial al FBI care a dorit să-şi păstreze anonimatul. Există toate motivele să credem că agenţii FBI sunt supăraţi de preşedintele Trump. Directorul interimar al FBI, Andrew McCabe, a declarat că "marea majoritate a angajaţilor s-au bucurat de o legătură profundă şi pozitivă cu directorul Comey". Rapoartele din interiorul biroului sugerează groază şi furie după demiterea acestuia, iar un agent a spus că "toată lumea din FBI se simte ca şi când ar fi avut un deces în familie". În plus, agenţii FBI ţin foarte mult la independenţa faţă de lumea politică, o independenţă direct ameninţată de Trump, care l-a pedepsit pe Comey pentru ancheta despre legăturile apropiaţilor săi cu Rusia. Din punct de vedere istoric, FBI a fost dispus să lupte - şi să lupte murdar - să rămână independent.

Micii comercianţi cer ANAF să permită vânzarea de pachete de ţigări neconforme din stocuri şi după termen

Patroni reuniţi în Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR) au trimis o scrisoare Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în care îi cer să permită vânzarea de produse din tutun fabricate conform vechii legislaţii până la epuizarea stocurilor actuale, scrie hotnews.ro, citând news.ro. Potrivit unui comunicat al asociaţiei, micile magazine vor să îşi epuizeze şi după termenul de 20 mai 2017 stocurile de pachete de ţigări fabricate pe vechea legislaţie, pentru a evita mari pierderi. Legea 201/2016, care transpune Directiva europeană 40/2014 privind produsele din tutun, prevede că doar până la 20 mai 2017 mai este permisă vânzarea de produse din tutun fabricate şi etichetate în conformitate cu prevederile vechii Legi 349/2002.

EVENIMENTUL ZILEI

ARHIVA SIPA, elementul exploziv care a betonat BINOMUL SRI-DNA

Serialul "Noi suntem Statul!" continuă cu un nou episod, ce poate fi încadrat printre cele mai explozive de până acum. Natura informaţiilor şi dimensiunea unor evenimente care au atras nume grele din serviciile secrete lângă unele din lumea justiţiei, demască o realitate neagră: interese obscure, direcţionate de indivizi foarte influenţi şi care sunt convinşi că sunt deasupra oricăror legi. Punctul de pornire: ARHIVA SIPA. Această veritabilă Cutie a Pandorei a jucat şi încă mai joacă un rol foarte important pentru că are informaţii secrete grele, care sunt folosite într-un mod diabolic pentru a dezechilibra balanţa justiţiei şi, implicit, societatea românească.

Halep s-a umplut de bani la Madrid

Simona Halep a reuşit performanţa uluitoare de a-şi apăra trofeul de la Madrid Open, după o finală incredibilă câş tigată în faţa franţuzoaicei Kirstina Mladenovici (locul 17 WTA), scor 7-5, 6-7, 6- 2. Astfel, "Simo" a egalat şi recordul deţinut de americanca Serena Williams, în ceea ce priveşte competiţia de categorie Premier Mandatory din capitala Spaniei. Succesul de acum, de la "Caja Magica", i-a adus sportivei din Constanţa şi primul milion de euro al sezonului, fiind recompensată cu suma de 1.043.680 de euro şi 1.000 de puncte WTA. Acum, averea "tricolorei" din tenis a depăşit 14 milioane de euro.

Scandal pe bani: Replica Londrei către Bruxelles: ''Voi sunteţi cei care trebuie să ne daţi bani!''

Negocierile dintre Londra şi Bruxelles avansează dar nu se înţeleg în ceea ce priveşte: care-i datornicul?! De o parte UE care pregăteşte contul pentru casieriile britanice, de cealaltă parte se află guvernul britanic care se pare că n-are nicio intenţie să verse 100 de miliarde de euro pentru a saluta definitiv Uniunea. Şi ca să răspundă la cererile Bruxellesului s-a trezit ministrul de Externe britanic, Boris Johnson într-un interviu acordat Daily Telegraph unde afirmă: ''Uniunea europeană este cea care riscă să plătească sune de bani Regatului Unit, în niciun caz invers'', a afirmat titularul Foreign Office.

JURNALUL NATIONAL

Dragnea: E important să aflăm cât mai multe adevăruri despre alegerile din 2009

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seara, că toate persoanele care pot da răspunsuri în faţa comisiei parlamentare de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009 trebuie să fie prezente la audieri. "E important să aflăm cât mai multe adevăruri. Pe mine nu mă interesează foarte mult că vine Kovesi, nu vine Kovesi sau că vine ori nu vine Iohannis. M-ar interesa foarte mult să înţelegem ce s-a întâmplat în acea seară, ce s-a discutat la acea întâlnire şi să ne ducem mai mult pe calea adevărului cu privire la ceea ce s-a întâmplat în acele zile şi nopţi, pentru că lucruri foarte corecte nu s-au întâmplat. S-a vorbit mult prea mult, au apărut foarte multe documente, foarte multe ciudăţenii, lucruri care n-au fost explicate până acum, la care nu se găsesc explicaţii", a declarat Dragnea, la România TV.

FC Viitorul Constanţa, campioană naţională în premieră. FCSB atacă la TAS

FC Viitorul Constanţa a câştigat în premieră titlul de campioană naţională la fotbal, sâmbătă, după ce a învins-o pe CFR Cluj cu scorul de 1-0 (0-0), pe teren propriu, la Ovidiu, în etapa a 10-a a fazei play-off a Ligii I de fotbal, ultima a sezonului. FC Viitorul, echipă antrenată şi patronată de Gheorghe Hagi, a reuşit o performanţă istorică, graţie golului marcat de Gabriel Iancu (65), dintr-un penalty acordat în urma unui duel între Ionuţ Larie şi Florinel Coman. FC Viitorul are acelaşi număr de puncte în clasament ca FCSB, dar departajarea s-a făcut în urma rezultatelor directe din play-off, echipa lui Hagi câştigând cu 3-1 pe teren propriu şi remizând la Bucureşti, 1-1. Gigi Becali: Eu vreau să se facă dreptate. Mergem la TAS şi vedem cine e campionul.

Prelucrarea cuprului reînviată la Zlatna, un vis de 300 de milioane de euro

Deşi suntem ţara europeană cu cele mai mari rezerve de cupru, industria prelucrătoare ne lipseşte. Am avut, dar am distrus-o după 1990, iar acum trimitem la export materie primă şi importăm produse prelucrate. Această situaţia s-ar putea schimba însă în câţiva ani, dacă pe ruinele fostului combinat de la Zlatna se va construi o nouă unitate metalurgică pentru prelucrarea materialelor neferoase. Ratarea privatizării în 2013 a companiei Cupru Min Abrud poate fi considerată acum, peste ani, un lucru bun. Compania, care exploatează la cariera Roşia Poienii din judeţul Alba circa 60% din rezervele de minereu de cupru ale României, merge foarte bine. Cupru Min a anunţat că 2016 a fost cel mai bun an din istoria societăţii. Ministerul Economiei vrea ca România să aibă în câţiva ani un nou combinat de prelucrarea a concentratului de cupru. Un proiect care va costa câteva sute de milioane de euro dezvoltat în jurul Cupru Min.

Electrica a încheiat primul trimestru cu o pierdere netă de 51,217 milioane lei

Societatea energetică Electrica SA a încheiat primul trimestru al acestui an cu o pierdere netă de 51,217 milioane lei, faţă de un profit de 141,805 milioane lei raportat la finele lunii martie 2016, conform datelor remise Bursei de Valori Bucureşti. În perioada ianuarie-martie 2017, grupul a înregistrat o pierdere operaţională de 46,9 milioane lei. Aceasta reprezintă o scădere cu 143 milioane lei faţă de trimestrul I 2016, excluzând efectul excepţional al câştigului obţinut din deconsolidarea Societăţii de Servicii Energetice Moldova, în valoare de 74 milioane lei, înregistrat în T1 2016.

NATIONAL

340 de milioane duce acasa un angajat MAI!

Nu este secretar de stat sau chiar ministrul Carmen Dan care sa nu-si doreasca sa incaseze, la sfarsitul lunii, barem o parte din banii pe care ii duc acasa sefii de la Inspectoratul General de Aviatie al M.A.I (IGAV) si unii dintre oamenii acestora de incredere. Pentru ca daca multi dintre acestia sar curent de 20.000 de lei, sunt si cazuri in care cei din "gruparea Reliu" au luat si cate 30.000 de lei lunar. Iata insa ca si acest plafon a fost depasit, un ofiter MAI ajungand sa ia 34.000 de lei. Asta in conditiile in care cel mai experimentat pilot al companiei TAROM, care are la activ inclusiv curse transoceanice si zboara la maximul orelor permise de regulamentele de zbor, de-abia daca se apropie de suma de 25.000 de lei.

Prea multa liniste in Romania!

Serviciile secrete si celelate institutii de forta din cadrul sistemului de siguranta nationala sunt in alerta maxima, motivul "frisoanelor" care i-a cuprins pe sefii structurilor putand fi catalogat drept unul halucinant, cel putin pentru neavenitii sistemului. Si asta pentru ca vigilenta autoritatilor a crescut de la o zi la alta, alertate de faptul ca in Romania este prea multa liniste! Ceea ce a adus atentia nu doar a structurilor noastre, dar si a serviciilor occidentale. Dintre care unele, cat de partenere ne-ar fi ele, nu privesc deloc cu ochi buni faptul ca Romania incepe sa fie recunoscuta drept o "zona de stabilitate" in Europa. Iar daca in Romania este liniste, in timp ce la Paris pana si politistii refuza patrularile de noapte, asta inseamna bani. Multi bani. Care intra in Romania.

Blonda lui Grindeanu de la Turism, parasutare scandaloasa la Romatsa

Numire suprinzatoare a Cabinetului Grindeanu in consiliul de administratie al Romatsa. Cristina Tarteata, secretar de stat in Ministerul Turismului, a fost nominalizata sa conduca destinele operatorului roman de trafic aerian, Romatsa. Cu o experienta anterioara doar de consiliera a deputatului PSD Florin Constantinescu, Tarteata este mai degraba cunoscuta pentru statutul de iubita a egipteanului Dahwa Youssef, afacerist cercetat penal pentru evaziune. Apropierea sentimentala de Youssef i-a fost oricum rasplatita financiar "blondei de la Turism". Aceasta a declarat un imprumut de 60.000 de euro luat de la iubitul cercetat penal.

PUTEREA

Crin Antonescu face ANUNŢUL serii. Ce va face la congresul PNL

Deşi, aşa cum afirmă sus şi tare, s-a retras din viaţa politică şi nu vrea să se întoarcă, fostul lider PNL, Crin Antonescu declară că îl susţine pe Cristian Buşoi la conducerea partidului pentru că e tânăr şi are viziuni moderne asupra viitorului PNL. Antonescu anunţă că va merge la Congresul PNL pentru a vota. "Nu m-am intors si nu ma intorc in politică, declaratia de sustinere pentru Busoi e ca o datorie, nu mi-e indiferent ce se intampla cu PNL; nu mai am niciun fel de intentie de a candida. Prietenie am si cu Orban si cu Busoi, chiar daca Busoi e mai tanar, am dat batalii impreuna. N-am nicio ezitare sa spun: Buşoi este alegerea buna".

Românii ar putea avea TREI zile LIBERE în week-end

Un parlamentar vine cu o propunere inedită: week-end-ul să aibă trei zile, iar în restul săptămânii, angajaţii să lucreze 10 ore pe zi. Senatorul liberal Marius Nicoară a depus miercuri în Parlament un proiect de lege prin care cere modificarea Codului Muncii în acest sens.

ROMANIA LIBERA

Trio-ul Ghiţă-Ponta-Coldea, suspectat de aranjarea voturilor la congresul din 2010

Prietenia dintre Sebastian Ghiţă şi Victor Ponta l-a implicat şi pe fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea. Cel puţin conform unor declaraţii publice ale fostului deputat PSD acum închis la Belgrad. Fostul premier Victor Viorel Ponta a avut o relaţie specială cu mogulul Sebastian Ghiţă, care controlează direct sau indirect peste 50 de firme. Societăţi care au beneficiat de contracte în valoare de zeci de milioane de euro, bani din bugetul de stat sau din fonduri europene, în timpul guvernării lui Ponta. După 27 de ani de la căderea regimului comunist, Servi­ciul Român de Informaţii (SRI) continuă să se implice direct în politica şi justiţia românească, deşi legea îi interzice clar acest lucru. Cel puţin conform mărturisirii lui Sebastian Ghiţă, fost deputat PSD şi membru în Comisia parlamentară de control al SRI.

Partidul cancelarului german Angela Merkel a obţinut o victorie semnificativă

Uniunea Creştin-Democrată (CDU), formaţiunea cancelarului german Angela Merkel, a câştigat alegerile organizate în Renania de nord - Westfalia. Astfel, partidul a obţinut o victorie semnificativă în faţa Partidului Social-Democrat (SPD), în landul cel mai populat al Germaniei şi considerat fieful social-democraţilor, cu patru luni înaintea alegerilor legislative federale, informează AFP, Reuters şi DPA, potrivit Agerpres. Sondajele realizate la ieşirea de la urne după încheierea scrutinului de duminică arată că CDU a devansat SPD cu 34,5% din voturi faţă de 30,5%. Este cel mai slab rezultat al social-democraţilor înregistrat până acum în acest land. În acelaşi timp, formaţiunea de dreapta naţionalistă Alternativa pentru Germania (AfD) a obţinut 7,5%, ceea ce îi asigură intrarea în cel de-al 13-lea legislativ regional de la înfiinţarea sa, indică exit-pollul ZDF.

ZIARUL FINANCIAR

De la zgârie nori în Bucureşti, la noroi în ţară

Ce folos că principalii creditori externi pun România în fruntea creşterii economice din Europa, dacă lucrările de infrastructură, de care Guvernul este responsabil, scad cu 22%. Low-cost-ul şi 4G-ul nu pot acoperi la nesfârşit lipsa drumurilor şi a canalizării. Doi dintre cei mai mari creditori internaţionali ai României şi-au îmbunătăţit estimările de creştere economică pentru acest an, iar al treilea şi-a redus estimarea: BERD şi-a majorat prognoza la 4% de la 3,7%, FMI de la 3,8% la 4,2%, în timp ce Comisia Europeană şi-a redus ţinta de la 4,4% la 4,3%. Prognoza PSD, principalul partid de guvernământ şi al Guvernului Dragnea/Grindeanu, este de 5,2%.

ZF Cei mai mari jucători din economie - 2016

Catena (Anca Vlad), Sensiblu (grupul A&D Pharma) şi Dona (Eugen Banciu) sunt cele mai mari trei reţele de farmacii din România după cifra de afaceri din 2016, arată datele trimise de companii pentru Anuarul ZF Cei mai mari jucători din economie, care va apărea pe piaţă în iunie. Primii cinci jucători din retailul farmaceutic au înregistrat anul trecut afaceri de 6 miliarde de lei, cu 25% mai mult decât în 2015, iar reţelele pe care le operează au ajuns aproape de 1.800 de unităţi, cu 300 mai mult faţă de anul anterior. Catena, liderul pieţei la fel ca şi anul trecut, şi Sensiblu, reţea din grupul A&D Pharma, şi-au majorat fiecare vânzările cu 40% anul trecut.

Guvernul cheltuie 90 milioane de lei pentru a le duce apa de irigat gratis fermierilor

Fermierii din România vor primi gratuit apă pentru irigaţii până la staţiile de punere sub presiune, un proiect pentru care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va plăti 90 mil. lei, potrivit modificărilor aduse Legii Irigaţiilor. "Partea de irigaţii pentru noi rămâne strategică. Avem două obiective majore în acest domeniu, şi anume, reabilitarea sistemului de irigaţii până la 1.980.000 de hectare. Sper ca până în 2020 să le găsim şi pe celelalte 20.000 de hectare. Practic două milioane de hectare vor fi irigabile. Al doilea obiectiv strategic era să ducem gratuit apă pe canalele principale, până la staţiile de punere sub presiune", a declarat vineri Liviu Dragnea

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb