REVISTA PRESEI 15.09.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 15 septembrie 2015

ADEVARUL

A murit Corneliu Vadim Tudor. Ultimul său poem publicat: "Hai, Moarte, să bem o cafea!"

Corneliu Vadim Tudor a murit. Fondatorul PRM, Corneliu Vadim Tudor, în vârstă de 65 de ani, a murit, luni, în Centrul Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare al Armatei, unde a fost dus după ce i s-a făcut rău. Starea lui Corneliu Vadim Tudor s-a agravat după ce a fost internat, luni dimineaţă, la Centrul Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare al Armatei, a suferit un infarct şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale.La câteva ore după intervenţia chirurgicală, Corneliu Vadim Tudor a decedat, potrivit unor surse medicale. Fostul senator Marius Marinescu a confirmat decesul lui Corneliu Vadim Tudor. Fondatorul PRM postase pe pagina sa de Facebook, în urmă cu câteva ore, un text despre un concert la care a asistat în weekend, dar şi o poezie despre moarte.

Iohannis: România nu este o ţară xenofobă, nici autistă, nici separatistă

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a vorbit, luni, într-o conferinţă de presă, despre actuala criză a migraţiei, cotele voluntare sau obligatorii de imigranţi, discuţia cu Jean-Claude Juncker, precum şi despre problemele de la frontierele spaţiului Schengen. "Nu cred că dosarele de migraţie şi dosarul Schengen al României trebuie amestecate. Am făcut referire la dosarul Schengen al României pentru că trebuie să fim conştienţi de ceea ce se întâmpla în Europa. În chestiunea cotelor, am avut ieri o discuţie cu domnul preşedinte Juncker. Am atins această chestiune. Eu cred că încet, încet, tematica cotelor obligatorii va dispare fiindcă nu mi se pare normal ca o ţară din UE să fie obligată la ceva ce nu poate să facă. România nu e o ţară xenofobă, nici autistă, nici separatistă. Noi dorim să contribuim la rezolvarea acestei chestiuni (n.r.- a crizei imigranţilor). Cum vom face acest lucru, rămâne de stabilit. Aici trebuie să existe negocieri, să existe discuţii, trebuie să existe un plan al Guvernului. Nu doar numărul imigranţilor care pot fi cazaţi în România e criteriul unic", a spus Klaus Iohannis.

Charlie Hebdo - ironia cu dublu sens, despre copilul kurd mort pe o plajă din Turcia

La opt luni după atacul terorist din sediul redacţiei Charlie Hebdo din Paris, publicaţia satirică franceză s-a întors în lumina reflectoarelor cu un o nouă serie de caricaturi controversate. Charlie Hebdo, în stilul caracteristisc, abordează criza refugiaţilor din Europa cu ajutorul a două caricaturi care reprezintă moartea lui Aylan Kurdi, băieţelul care a fost descoperit înecat pe o plajă din Turcia şi care a devenit un simbol al crizei refugiaţilor. Intitulată "Atât de aproape de scopul său", prima caricatură îl reprezintă pe Aylan zăcând cu faţa în jos în nisip, alături de un panou publicitar al McDonald's pe care scrie "Două meniuri pentru copii la preţul unuia singur". Cea de-a doua caricatură, intitulată "Dovada că Europa este creştină", îl arată pe băieţel înecându-se, iar alături de el, un bărbat care ar putea fi Iisus, stă pe apă în timp ce spune "Creştinii merg pe apă... Copiii musulmani se scufundă". Din cauza acestor două caricaturi, Charlie Hebdo este criticată foarte dur pe reţelele sociale, multe dintre comentarii etichetându-le drept "lipsite de respect".

Cea mai puternică mafie din lume se rupe şi ar putea prăbuşi a treia economie a lumii!

Cea mai bogată mafie din lume, grupul japonez Yamaguchi-gumi yakuza, trece printr-o ruptură internă, iar specialiştii avertizează că totul o poate lua razna în afacerile din Japonia, dar şi în alte părţi din lume, scrie businessinsider.com. Yamaguchi-gumi, pe care revista Fortune o cotează la valoarea de 80 de miliarde de dolari, are 23.400 membri, aproximativ 40% din mafioţii japonezi. Orice luptă internă ar putea afecta serios cea de-a treia economie a lumii. Fondat în 1915, grupul Yamaguchi-gumi deţine mai multe afaceri legale, dar este organizată ca o structură piramidală la care cotizează alte 72 de grupuri afiliate. Lupta pentru putere a început în acest, iar cel vizat este chiar capul reţelei, Shinobu Tsukasa, cel care a făcut 13 ani de puşcărie pentru faptul că şi-a executat un rival cu o sabie de samurai.

Der Spiegel: Unde au ajuns milioanele de euro ale concernului EADS, pentru un contract în România

Pentru a-şi asigura un contract în România, concernul EADS a plătit milioane de euro unor apropiaţi ai Serviciilor Secrete. Oare banii au fost folosiţi pentru "a sensibiliza" politicieni? Conform raportului, EADS ar fi transferat bani prin intermediul firmei către decizori romani, pentru a asigura plăti rapide, de ordinul milioanelor, către EADS. Cercetările sunt îndreptate impotriva a patru manageri ai concernului, printre care si şeful Departamentului Apărare, Stefan Zoller ( Spiegel 50/ 2014). Acuzaţia: Cel puţin au avut cunoştinţa de plăţile ilegale. In momentul in care Guvernul României a semnat primul contract cu EADS, in 2004, Primul Ministru era Social Democrat - Adrian Năstase. Cancelarul Germaniei, Gerhard Schroder a fost prezent la Bucureşti, cu ocazia parafării si a promovat succesul EADS ca un eveniment de stat.

O nouă criză globală la orizont: De ce este omenirea mult mai îndatorată decât în 2008?

Criza datoriilor din Grecia este foarte mediatizată, însă nu reprezintă decât o mică fracţiune din datoria cumulată la nivel planetar. Aceasta a devenit o bombă cu ceas, care ameninţă să explodeze în orice moment. Raportată la Produsul Intern Brut global, datoria tuturor statelor a ajuns la un record istoric de 286%, cu un sold cumulat al creditului de aproximativ 200 de trilioane de dolari. Împărţit la numărul total de locuitori ai planetei, rezultă că fiecare pământean are în medie de rambursat 28.000 de dolari. Iar dacă e să ţinem cont de statistica Băncii Mondiale care arată că peste jumătate din populaţia Terrei trăieşte cu mai puţin de 10 dolari pe zi, este evident că o mare parte din această datorie nu va mai fi niciodată achitată. Economiile dezvoltate se află şi ele în situaţia în care pot să ajungă la incapacitate de plată la un moment dat. Datoria SUA, de exemplu, a ajuns să se dubleze în ultimii şapte ani. Chiar dacă este considerată din punct de vedere matematic cea mai sigură economie, analiştii spun că este practic imposibil ca aceasta să fie achitată integral.

Surprizele toxice din noul Cod Fiscal: taxa pe sărăcie, accize mai mari la ţigări, impozite mai mari pe clădiri, contribuţii la pensii pentru PFA

După şase luni de analize şi dezbateri, marile gafe şi chiar aberaţii din regimul fiscal nu au fost corectate, în schimb au apărut creşteri de taxe şi impozite sau devansări de termene care vor deruta şi mai mult mediul de afaceri. La începutul perioadei de dezbateri asupra noului Cod Fiscal, oamenii de afaceri se aşteptau să fie corectate unele aberaţii cum ar fi faptul că baza de calcul pentru CASS poate duce la o supraimpozitare a veniturilor, că transportatorii feroviari finanţează - prin taxa de drum - sectorul rutier, că proprietarilor de păduri li se percep taxe specifice agenţilor poluatori sau că unor agenţi economici li se impozitează şi taxele plătite. Iată că acum, când noul Cod este practic bătut în cuie, nu numai că aberaţiile arătate mai sus n-au fost corectate, ci acestora li s-au adăugat şi câteva prevederi similare cum ar fi majorarea anticipată a accizelor la ţigări, umflarea taxelor locale, introducerea de contribuţii de sănătate pentru cei fără venituri sau plata de contribuţii pentru pensii în cazul PFA.

Traian Băsescu: Cancelarul austriac a devenit clovnul Europei dacă ameninţă statele care nu primesc refugiaţi cu tăierea de fonduri structurale

Fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit, luni, în cursul unor declaraţii de presă, despre criza refugiaţilor, precizând că România a greşit la Consiliul din luna iunie când a aprobat ideea de cotă. Mai mult, fostul şef de stat susţinut că Werner Faymann, cancelarul Austriei, a devenit clovnul Europei în momentul în care a spus că statele care nu primesc refugiaţi trebuie sancţionate economic. Băsescu şi-a început discursul primn punctarea faptului că mai multe ţări din Schengen şi-au anunţat închiderea temporară a graniţelor "Şi alte ţări anunţă posibilitatea închiderii frontierelor. Cancelarul austriac este un socialist echilibrat. Eu îl cunosc. Însă, din acest punct de vedere, cancelarul austriac a devenit clovnul Europei, ameninţând cu tăierea de fonduri structurale pentru cei care nu primesc refugiaţi. Este ceva fără precedent (...) Este un abuz şi să gândeşti că vei penaliza o ţară cu reducerea de fonduri structurale. Cred că încep să se trezească unii din liderii UE care au fost mari iubitori de refugiaţi şi îşi dau seama de riscuri", a declarat fostul preşedinte al României

Armata egipteană a atacat din greşeală un convoi de turişti, crezând că sunt insurgenţi

Un detaşament compus din forţe ale poliţiei şi ale armatei egiptene a atacat din greşeală un convoi turistic, duminică noaptea, în timp ce urmărea "elemente teroriste" în zona de deşert vestică, se arată într-un comunicat al Ministerului de Interne egiptean emis luni dimineaţă. Atacul s-a soldat cu 12 morţi, turişti mexicani şi ghizi egipteni ai acestora, în timp ce alte 10 persoane au fost rănite şi transportate de urgenţă la spitalele din zonă. Comunicatul menţionează că detaşamentul a atacat 4 maşini de teren ce aparţineau grupului de turişti şi că o investigaţie oficială privind circumstanţele atacului accidental va fi demarată. Ministerul egiptean de Interne a precizat faptul că prezenţa convoiului în regiune era ilegală, accesul fiind interzis civililor din cauza unei operaţiuni militare majore pornite în zonă împotriva unei grupări teroriste afiliate Statului Islamic. Comunicatul precizează că orice excursie în regiunea Farfala trebuie aprobată de oficiali.

BANCHERUL

Creditele in franci elveţieni din Polonia ar putea fi convertite in zloţi la cursul din data acordării

Băncile poloneze s-ar putea confrunta cu costuri de peste 5,9 miliarde de dolari, în urma conversiei în zloţi a creditelor în valută la cursul din data acordării, conform unui proiect de lege care ar urma să fie trimis Parlamentului de către preşedintele Andrzej Duda după alegerile generale din octombrie, a anunţat luni publicaţia Dziennik Gazeta Prawna, citând surse anonime, transmite Reuters, preluata de Agerpres. Legea prevede ca persoanele cu credite ipotecare în valută să-şi poată converti împrumuturile în zloţi, la cursul de schimb de la data semnării contractului. În perspectiva alegerilor generale din octombrie, politicienii încearcă să-i ajute pe polonezii care au credite ipotecare în valută. Propunerile lor prevăd ca 90% din costurile convertirii împrumuturilor să fie suportate de bănci. Proiectul a fost respins de Camera Superioară a Parlamentului de la Varşovia. Aproximativ 550.000 de polonezi au credite ipotecare în franci elveţieni, contractate înainte de criza financiară, când zlotul polonez era relativ puternic în raport cu francul.

CURENTUL

O nouă minciună marca Gabriela Firea

Gabriela Firea nu ne mai surprinde deloc atunci când minte. Ieri, cu ocazia începerii noului an şcolar aceasta a postat pe contul său de facebook că a fost dascăl. Contextul fiind legat de anul şcolar înţelegem că nu se referă la faptul că ar fi fost cântăreţ de biserică, ci învăţător, institutor sau profesor. Doar că nici în biografia depusă la Senat şi nici în CV-ul postat pe site-ul său nu apare că ar fi practicat o asemenea meserie. Mai mult aceasta povesteşte că încă "a fost atrasă încă de pe băncile liceului de presă" şi că a început cu o colaborare la săptămânalul "Pur şi simplu" din Bacău, apoi s-a angajat ca reporter la cotidianul PSD-ist "Azi", la Radio Contact, TVR unde "a activat" până în 1999 când a devenit purtătoare de cuvânt a Guvernului de unde a plecat în 2001 la INTACT. Aşadar nu există nicio breşă în CV-ul ei când ar fi putut ea să fie "dascăl". Firea a minţit şi fabulat de-a lungul timpului de multe ori. De exemplu purtătoarea de cuvânt a PSD a remis în urmă cu câteva luni presei un comunicat în care scria: "Guvernul Ponta a realizat cea mai mare creştere a numărului de kilometri de autostradă din ultimii ani. Mai precis, în perioada 2012-2014 au fost construiţi cca 700 de Km de autostradă, cu cca 300 Km mai mult decât în perioada 2000-2011.

Valul, vălul - de Tia Şerbănescu

În aşteptarea deciziei finale a C.E. în privinţa refugiaţilor, Germania care-i întâmpina cu flori, s-a umplut până la refuz: a reintrodus controlul la frontiere urmată imediat de Austria. Pa, Schengen. Între timp, şeful CE, Junker a discutat telefonic cu Iohannis despre cote dar acesta şi-a menţinut solidaritatea în limitele anunţate. Dragnea în schimb a fost la Budapesta să vadă refugiaţii cu ochii lui şi ce a văzut i-a dat de gândit: "trebuie să ne gândim la securitatea României". Căci şi ea s-a gândit la noi: ne-a dat toate vârfurile societăţii. Până şi patriarhul Daniel a apărut pe lista cu ofiţeri acoperiţi ai SIE (B1tv) iar leafa tocmai i s-a dublat (14.000 de lei). Cea mai mare leafă (35.000 de euro) va primi însă dra Ioana Petrescu, fost ministru de finanţe şi consiliera lui Ponta - care a numit-o în stafful BEI. Bei şi câştigi! Valul de refugiaţi nu l-a înmuiat însă pe dl. Iohannis: "noi am făcut o ofertă chiar foarte generoasă" cu cele 1785 de locuri care ar putea rămâne neocupate: " ei nu vor în România, pentru ei suntem marginali". Şi pentru ei?

EVENIMENTUL ZILEI

Cotropirea Europei. Consiliul JAI: Un acord mic pentru a evita un eşec mare

Liderii UE s-au temut să escaladeze tensiunile şi aşa uriaşe, pentru a nu periclita şansele unei înţelegeri finale. Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne s-a mulţumit ieri cu un acord privind distribuirea în ţările membre a vechii cifre, de 40.000 de imigranţi extra comunitari cu statut de refugiat, din Grecia şi Italia. Negocierile pentru celelalte sute de mii rămân deschise. Tendinţa era de a se renunţa la expresia "Cote obligatorii". Decizia Consiliului JAI prevede instituirea unui mecanism temporar şi excepţional de redistribuire spre alte ţări, în următorii doi ani, a refugiaţilor ajunşi în Italia şi Grecia. "Mecanismul se va aplica persoanelor aflate în nevoie evidentă de protecţie internaţională, care au ajuns sau ajung pe teritoriile Italiei şi Greciei", precizează un comunicat oficial.

Fundamentele pieţei imobiliare sunt distruse, spune un analist american

Ramsay Su, mult timp activând în industria de real estate, afirmă că politica dobânzilor mici a subminat însăşi fundaţia pieţei imobiliare. Locuinţele reprezintă o componentă importantă a oricărei economii şi adesea un indicator al bunăstării societăţii. În SUA, piaţa rezidenţială se deteriorează de la criza subprime încoace, iar schimbările deja nu mai sunt ciclice, ci structurale, pune Ramsay Su pe blogul Active-Man, preluat de Zero Hedge. Mult timp lucrător în sectorul de real estate, acesta spune că însăşi fundaţia pieţei imobiliare a fost distrusă, ceea ce este îngrijorător. În urmă cu zece ani finanţarea ipotecară era deschisă pentru toată lumea. Nu existau reguli de ghidare pentru precontracte, datoria nu avea limită când era raportată la venituri, nu existau verificări, documentaţii şi calificări ale băncilor. Vânzările de case şi construcţiile erau pe maxime istorice, în totală neconcordanţă cu cererea. Este acea piaţă una de dorit? Ar trebui ca o întoarcere la acele repere să fie considerată o redresare? Desigur că nu, însă tocmai pentru aceasta sunt depuse toate eforturile politicienilor.

Cotropirea Europei. Iohannis: Imigranţii nu trebuie doar cazaţi, ci integraţi în societate

Preşedintele a explicat că, dacă primeşte imigranţi, România nu-i primeşte "în regim de hotel", ci trebuie integraţi în societate, asumaţi, şi şcolarizaţi". Oferta României cu privire la cota de imigranţi este foarte generoasă şi ţara noastră nu este "nici xenofobă, nici autistă, nici separatistă", a subliniat, aseară la Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis. "Cred că, încet-încet, tematica cotelor va dispărea, fiindcă nu mi se pare normal ca o ţară din UE să fie obligată la ceva ce nu poate să facă. Or, să se ia o decizie - nu contează acum în ce formă - în UE care redeschide falia între Vest şi Est, mi s-ar părea un lucru fundamental greşit", a precizat şeful statului. Cât priveşte o consultare a Parlamentului în privinţa imigranţilor, Iohannis a spus că miercuri, în discursul său din Parlament, va aborda şi această chestiune.

Noutăţile Codului Fiscal: Românii din străinătate, obligaţi la plată

Sfera de aplicare a contribuţiilor sociale pentru pensii şi pentru sănătate este extinsă în noul Cod Fiscal. Deşi mulţi români achită deja aceste dări pentru anumite forme de venit, în viitor vor trebui să le mai plătească şi pentru celelalte venituri încasate. De la anul, contribuţia la sănătate va fi achitată şi de românii care muncesc în străinătate, dar au rezidenţa în România. Prevederea apare în noul Cod Fiscal. Concret, în noul act normativ se menţionează că vor achita contribuţia la sănătate toţi cei care sunt rezidenţi în România şi nu o achită în prezent. Nu este cazul celor care constituie excepţii de la plata acestor contribuţii. Automat, prevederea se răsfrânge şi asupra celor care realizează venituri în străinătate, dar şi asupra acelora care nu înregistrează nicio formă de venit în România.

JURNALUL NATIONAL

Corneliu Vadim Tudor - scurtă biografie

Corneliu Vadim Tudor s-a născut pe 28 noiembrie 1949 la Bucureşti, fiul lui Ilie şi Eugenia. A fost scriitor, politician şi jurnalist român şi a deţinut funcţiile de senator şi europarlamentar. A urmat cursurile Colegiului Naţional "Sfântul Sava" din Bucureşti, pe care le-a absolvit în 1967. În 1971 a obţinut licenţa la Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti, cu o teză despre sociologia religiei. Între 1978-1979 a beneficiat de bursa premiului internaţional Herder, care fusese acordată magistrului său, scriitorul Eugen Barbu, al cărui discipol a şi fost. S-a făcut remarcat în spaţiul public prin temperamentul său vulcanic şi naţionalismul pronunţat, printr-un război perpetuu cu "duşmanii acestei ţări". A avut o bogată carieră politică, a fost membru al Parlamentului în mai multe legislaturi, membru al Parlamentului European şi a candidat de mai multe ori la alegerile prezidenţiale. În 2000 a ajuns în turul doi al acestora, unde a obţinut puţin peste 30% din sufragii. A înfiinţat mai multe reviste şi ziare, cel mai cunoscut nume dintre acestea fiind "România Mare". Împreună cu soţia sa, Doina, a avut două fete - Lidia şi Eugenia.

CNCD, tribunal scump al prostiei politice

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a fost înfiinţat cu menirea de a combate discriminarea pe bază de rasă, religie, sex ş.a.m.d cu care se confruntă românii în viaţa cotidiană. Între timp, CNCD a devenit un fel de instanţă în care politicienii îşi pârăsc adversarii pentru declaraţii mai degrabă tâmpite decât discriminatorii. Nu lipsesc nici delatorii de profesie care văd discriminare peste tot. O instituţie care ar fi trebuit să se ocupe de probleme serioase a ajuns să cerceteze dacă mitocăniile, insultele şi stupidităţile debitate de politicieni sunt discriminatorii sau nu, iar asta pe banii contribuabililor. În ultimii ani abundă cazurile în care CNCD este transformat în arbitru. Ultimul exemplu este plângerea Organizaţiei de Femei a PNL împotriva premierului Ponta pe motiv că a numit-o pe Alina Gorghiu drept "hienă rârâită". Insulta e evidentă, discriminarea nu, dar femeile liberale susţin că au fost jignite în bloc.

Mercedesul exportului românesc păstrează ritmul

Produsele de calitate şi preţurile mai mici decât ale italienilor şi ale spaniolilor i-au ajutat pe producătorii români de mobilă să reziste crizei şi chiar să crească, spune Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR). Aceasta susţine că românii vor putea vedea cel mai bine ce produse de calitate fac producătorii autohtoni la Târgul Internaţional de Mobilă, Echipamente şi Accesorii BIFE-SIM, ce va avea loc în perioada 19-23 septembrie, la Bucureşti. Aurica Sereny: Foarte mulţi producători s-au orientat către export pentru că piaţa internă a scăzut. De aceea ponderea exportului a crescut din total producţie, de la 57%, în 2008, la 84%, anul trecut. Germania este prima destinaţie, reprezintă în jur de 25% din export, urmată de Franţa, Italia, Spania. Ţările din Uniunea Europeană reprezintă 80% din export. Este căutată mai mult mobilă prelucrată, din lemn masiv, o nişă pe care România este foarte bună, iar designul este modern sau clasic, de artă.

NATIONAL

Multinaţionalele pun banii pe masa DNA!

După ce au "tocat" capitalul romanesc, iată ca anchetatorii romani sunt gata sa schimbe macazul si sa se concentreze si asupra dosarelor care ţintesc inclusiv mari investitori străini. De altfel, după cum "National" a dezvăluit in exclusivitate, se pregăteşte deja o ofensiva fără precedent împotriva acestor multinaţionale considerate atotputernice pana acum. Pentru ca anul 2016 este deja considerat ca unul decisiv pentru statul roman in încercarea de a recupera sumele uriaşe datorate de marii evazionişti. Iar după cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, la urechile unor înalte oficialităţi ale statului roman au început sa se susure tot mai des "rugămintea" sa se cada la un fel de învoiala, pana ce nu va fi prea târziu si multinaţionalele vor începe sa cada precum popicele sub anchetele derulate de către organele abilitate.

Udrea vrea sa-l scoată pe Iohannis de sub fustele Primei Doamne

Imaginea actualului şef al statului este estompata de cea a soţiei sale, susţine convinsa Elena Udrea. Obişnuită cu tumultosul Traian Băsescu, Elena Udrea nu gusta genul Klaus Iohannis: "E modelul de preşedinte neimplicat, dar totuşi tara are nevoie de un lider. Cred ca pălăria este mare, mare tare de tot si la ce se întâmplă in tara, dar si in plan internaţional, in Ucraina, cu refugiaţii, in vremuri mai simple poate i-ar fi mai uşor, dar acum ne-ar fi trebuit un preşedinte implicat, care sa cunoască. Era bine sa fie unul mai bine pregătit, cu experienţă in politica externa. Cred ca e depăşit si din păcate pentru noi e un preşedinte slab, ne trebuia un preşedinte mai puternic". Daca se poate, unul care sa nu fie "eclipsat" de propria soţie, după cum adaugă Udrea.

Fiscul îşi cumpăra şalupe, maşini blindate si câini dresaţi

Ministerul Finanţelor vrea sa-si doteze instituţiile subordonate cu 1.754 de autoturisme, autovehicule de transport persoane/marfa si autospeciale (inclusiv maşini blindate), precum si 16 şalupe si alte ambarcaţiuni de transport persoane, la care se adaugă 60 de câini dresaţi. Pe de alta parte, ANAF vrea sa angajeze in plus 1.000 de persoane.

Lavrov: SUA cunosc locaţiile combatanţilor ISIS dar nu vor sa atace

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat la televiziunea publica rusa ca Statele Unite neglijează informaţiile cu privire la localizarea teroriştilor. "Sper ca nu voi juca o festa cuiva daca spun ca anumiţi membri ai coaliţiei afirma ca se afla in posesia unor informaţii concrete in privire la locul si poziţiile diviziilor Daesh dar ca şeful Coaliţiei antiterorista nu da ordin de atac. Nu vreau sa trag nici o concluzie dar avem astfel de semnale", a declarat Lavrov, notează Russia Today. Şeful diplomaţiei ruse a cerut din nou Coaliţiei conduse de SUA sa-si coordoneze activităţile cu cei care lupta la sol împotriva jihadiştilor: "armata irakiana, kurzii irakieni, armata siriana si miliţiile kurde din Siria". "In mod ideal, Coaliţia ar putea coordona capacităţile sale aeriene cu operaţiuni la sol, pentru ca nu se poate rezolva problema numai cu raiduri aeriene", a spus Lavrov.

PUTEREA

Ce se întâmplă când pui lupul politruc paznic la oi: Şefă de la Mediu distruge un sit Natura 2000

Firme de partid privilegiate, inspecţii pe teren neefectuate, avize ştiinţifice ignorate, un sit Natura 2000 aproape distrus. Acestea sunt rezultatele directoratului de doi ani al lui Carmen Sorescu la Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin. La începutul verii 2014, directoarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, Carmen Sorescu, a fost demisă în urma unui amplu control al Corpului de Control trimis de preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului la Reşiţa. Rezultatele controlului au ajuns şi în instanţă, căci Carmen Sorescu a contestat la Tribunalul Caraş-Severin demiterea sa. Acum dosarul se află pe rolul Curţii de Apel Timişoara, după ce tribunalul a menţinut decizia de demitere a fostei directoare.

Studiu: ce caută românii pe Internet şi cât timp petrec on-line

Din ce în ce mai dependenţi de Internet şi gadget-uri, 74% dintre românii care au răspuns unui studiu al Autorităţii Naţionale pentru Administrare în Comunicaţii stau zilnic on-line. Rezultatele studiului, citat de Ziare.com, arată ca 90% dintre utilizatorii din Romania folosesc Internetul de acasa pentru a cauta informatii, a citi stiri si pentru a fi la curent cu diverse evenimente, in timp ce 77% dintre acestia il folosesc pentru a accesa retele sociale. In schimb, studiul arată că mai putini romani fac cumparaturi online (39%), tranzactii bancare sau platesc facturi prin Internet Banking (22%). In ceea ce priveste frecventa de utilizare, un roman foloseste Internetul fix de acasa, in medie, 24 de zile pe luna. 74% dintre respondenti il acceseaza zilnic sau aproape zilnic (90% in cazul tinerilor intre 16-24 ani), in timp ce 16% declara ca il folosesc de 2-3 ori pe saptamana, iar 4% doar o data pe saptamana.

ROMANIA LIBERA

Schengen se destramă, Uniunea Europeană - blocată

Confruntate cu realitatea din teren care se deteriorează cu fiecare zi, statele membre UE, ai căror miniştri de Interne s-au întâlnit ieri după-amiază într-o reuniune de urgenţă, rămân blocate de divergenţele privind cotele obligatorii de imigranţi. În aceste condiţii, preşedintele Consiliului, Donald Tusk, a demarat discuţiile pentru un summit de urgenţă. România nu şi-a schimbat poziţia privind respingerea cotelor obligatorii. Fiind cea mai mare ţară europeană şi aflându-se în centrul continentului, Germania are şi cei mai mulţi vecini, toţi 9, membri ai spaţiului Schengen de liberă circulaţie. Dacă Germania suspendă regulile Schengen şi reintroduce controlul la frontiere, atunci libera circulaţie în Uniunea Europeană este moartă de facto. Iar duminică spre seară, Germania a făcut exact acest lucru, deocamdată limitat la graniţa cu Austria, principala ţară de tranzit a imigranţilor care sosesc neîntrerupt din Ungaria. Numai în acest weekend au ajuns la München peste 17.000 de refugiaţi, ceea ce duce numărul celor sosiţi de la 31 august în Germania la 63.000 şi al celor care au ajuns anul acesta în Germania la 450.000.

Avem nevoie şi de imigranţi! - de e Dan Cristian Turturica

Pasiunea feroce cu care unii români se pronunţă tranşant, în alb şi negru, pe tema refugiaţilor are ceva din voluptatea vulgară a clevetelii despre ce fac sau ce nu fac alţii, dar şi din agenda escapistă a celor care ar vorbi despre orice doar pentru a nu vorbi despre ei înşişi, despre propriile eşecuri. Singurul mod de a folosi constructiv emoţia stârnită de această controversă este să punem pe agenda publică şi problemele reale şi presante care se întrevăd la umbra celei destul de artificiale proiectată pe seama valului de refugiaţi. Pentru început, un mod de abordare mai sănătos ar fi să nu ne concentrăm pe ce ni se impune să facem, ci pe ceea ce ar fi bine să facem. Şi nu pentru binele altcuiva - al sirienilor, afganilor, libienilor, al Germaniei sau al Europei -, sau de teamă să nu ne periclităm relaţia cu UE, ci spre binele nostru, ca români. Ar fi un prim exerciţiu pentru a deprinde o abilitate care ne va folosi întotdeauna - să descoperim rapid oportunităţile care stau ascunse în orice ameninţare sau provocare şi să le valorificăm.

ZIARUL FINANCIAR

Doi bancheri din România câştigă peste un milion de euro pe an

România are doi bancheri cu câştiguri anuale de peste 1 milion de euro - unul din top management şi celălalt din investment banking, la fel ca Finlanda, iar Grecia figurează cu un singur bancher în cele mai recente statistici ale Auto­rităţii Bancare Europene (EBA). Câştigul ar fi de circa 83.000 de euro pe lună şi 4.000 de euro pe zi. Acesta înseamnă un câştig de 200 de ori mai mare decât salariul mediu pe economie şi de peste 20 de ori mai mare decât salariul preşedintelui şi premierului României. Cel mai probabil câştigurile au fost obţinute de bancheri din top 5 al celor mai mari bănci locale. În cazul banche­ru­lui manager remuneraţia fixă este apro­piată de cea variabilă, în timp ce ban­cherul din investment banking a obţinut în 2013 mai mult de 80% din câştigul anual, respectiv 845.000 euro, din surse variabile, în funcţie de performanţă.

Epoca în care firmele din China copiau a trecut

La fel ca şi alte companii din China ce au pornit la drum creând clone ale unor produse occidentale, Huawei a ajuns în prezent unul dintre cei mai mari jucători din industria de profil la nivel global, punând accent pe dezvoltarea propriilor sale produse şi servicii pentru a creşte şi mai puternic. "China a fost cunoscută până acum pentru copiere, însă în prezent acest lucru nu mai este valabil, ceea ce este foarte im­portant atunci când vorbim de tehnologie. Acum există inovaţie în China, iar oamenii trebuie să afle acest lucru", a spus Holy Ranaivozanany, director în cadrul companiei chineze Huawei. China este ţara unde se produc aproape toate electronicele din lume, de la modelele de iPhone la telefoanele brandului local Allview, însă treptat şi antreprenorii locali au pus bazele unor companii care acum pun accentul pe inovaţie pentru a creşte şi a se dezvolta la nivel global.

Miza trecerii Bursei de la Bucureşti la un sistem dualist: CEO-ul are puteri sporite, iar SIF-urile ar putea primi un loc în conducere

Creşterea puterii directorului executiv al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) alături de reducerea numărului de membri ai consiliului de supraveghere de la nouă la şapte sunt modificările aduse de trecerea la sistemul dualist de administrare, propunere înaintată de bursă acţionarilor săi. Conducătorii SIF-urilor ar putea intra în conducerea BVB, însă cuvântul final pe acest subiect îl va avea Autoritatea de Supraveghere Financiară. Conducerea Bursei de Valori Bucureşti (BVB), principalul operator bursier de pe piaţa locală de capital, a luat ieri piaţa prin surprindere convocând acţionarii pe 28 octombrie în adunare generală extraordinară pentru a aproba trecerea la sistemul dualist de administrare cu directorat şi consiliu de supraveghere, în locul sistemului unitar în frunte cu consiliul de administraţie (CA) şi director general. Convocarea are loc în contextul în care mandatele actualilor adminis­tratori expiră peste patru luni (pe 30 ianuarie).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb