REVISTA PRESEI - 15.12.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 15 decembrie 2010

ADEVĂRUL

Cristian Preda: "Udrea e pe Titanic şi cere un pahar cu şampanie"

Eurodeputatul PDL Cristian Preda a lansat ieri un atac dur la adresa ministrului Turismului, care ceruse excluderea sa din partid. Preda a caracterizat-o pe Udrea ca fiind şi lipsită de modestie. Eurodeputatul le-a atras atenţia liderilor PDL că nu-l pot da afară din partid, întrucât nu au bază legală. Eurodeputatul PDL Cristian Preda a răspuns ieri atacurilor Elenei Udrea la adresa celor care critică partidul, afirmând că ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului este lipsit de modestie şi a întrecut măsura. Ironizând ambiţiile politice ale acesteia, într-un interviu acordat "Revistei 22", Preda îi aminteşte proaspătului preşedinte al PDL Bucureşti că a trebuit să stea ascunsă în campania prezidenţială de anul trecut, din cauza lipsei de credibilitate.

Profesorii, obligaţi să muncească opt ore pe zi. Cine îi controlează?

Teoretic, dascălii ar trebui să lucreze 40 de ore pe săptămână. Practic, în lipsa unui control riguros, fiecare lucrează cât îl lasă conştiinţa. În şcolile occidentale, cadrele didactice au program fix: încep la 7.00 sau la 8.00 dimineaţa şi termină după opt ore. În multe ţări europene, dar nu numai, norma didactică e de 40 de ore. Norma didactică include atât cursurile efectiv predate la clasă (în medie 21-22 de ore), cât şi pe cele de pregătire suplimentară cu elevii, de corectare a lucrărilor, de participare la sesiuni de pregătire pedagogică, şedinţele cu părinţii şi activităţile extracurriculare realizate împreună cu elevii.

"Olimpiada la Bucureşti", vot în Consiliul Capitalei

Aleşii locali au de aprobat vineri proiectul de hotărâre privind depunerea candidaturii Municipiului Bucureşti pentru a găzdui Jocurile Olimpice de vară din 2020. Propunerea primarului Sorin Oprescu este susţinută de Călin Popescu Tăriceanu şi de Cristian Ţopescu. Preşedintele COSR, Octavian Morariu, crede că avem şanse în 2024. Ideea depunerii candidaturii Municipiului Bucureşti pentru a găzdui Jocurile Olimpice şi Paralimpice de vară din 2020 a fost lansată, pentru prima dată, în luna august a acestui an.

Cât se mai desumflă bula imobiliară

Românii care intenţionează să-şi cumpere o locuinţă n-au motive să se grăbească. Analiştii imobiliari se aşteaptă la ieftiniri uşoare în prima parte din 2011. Preţul caselor noi a scăzut cu peste 42% în ultimii doi ani. Ieftiniri sunt aşteptate şi în prima parte a anului viitor, dar în special pentru imobilele vechi. Efectele crizei economice au fost resimţite din plin de piaţa imobiliară din România, în ultimii doi ani. Numărul tranzacţiilor a scăzut semnificativ, iar preţurile au cunoscut lună de lună noi minime. De exemplu, pentru casele şi vilele noi, preţurile au scăzut cu peste 42% faţă de 2008, potrivit celei ami recente analize a portalului imobiliare.ro. Se va dezamorţi piaţa în 2011? Cum vor evolua preţurile? Analiştii imobiliari sunt de părere că uşoare reduceri de preţ s-ar putea resimţi şi în prima parte a anului viitor, însă pe segmentul caselor vechi.

Mâncarea tip fast-food, o mumie în farfurie

Experiment. Trei români au testat, timp de o lună, legenda urbană legată de rezistenţa îndelungată a produselor de tip fast-food. Concluzia: adevărul e la mijloc- aceste produse nu se descompun, dar devin improprii consumului. Nicio altă industrie nu a generat atât de multe mituri în ultima vreme precum cea a fast-foodului. Se spune că McDonald"s a renunţat la o iniţiativă globala de reciclare a resturilor organice după ce oamenii de ştiinţă americani au confirmat că niciun produs din meniul său nu se poate descompune.

CURENTUL

Omul lui SOV, Cătălin Chelu, trimis în judecată pentru tentativa de mituire a lui Fătuloiu

Omul de afaceri Cătălin Chelu, arestat în urma unui scandal privind o presupusă tentativă de mituire a chestorului Dan Valentin Fătuloiu, fost secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, a fost trimis în judecată, ieri, alături de alţi trei oameni de afaceri din anturajul său. Chelu este acuzat de dare de mită şi cumpărare de influenţă. Ceilalţi trei apropiaţi ai săi, Niţache Ştefan Badea, Cristi Antonel Bunu şi Gabriel Constantinescu, vor fi judecaţi pentru complicitate la dare de mită, potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Scurtături, de Tia Şerbănescu

Dl Ponta, care a produs surpriza zilei hotărându-se în ultimul moment să se ducă separat la Cotroceni, a avut impresia că "dl Băsescu ne-a cerut să închidem ochii la abaterile dnei Anastase până trecem legile". Cum cine închide ochii adoarme, dl Ponta a dat de înţeles că n-are de gând să sforăie în parlament ci doar în discursuri. Pentru că s-a dus la Cotroceni să discute cu cel pe care tocmai îl numise "dracu"", dl Ponta a fost considerat trădător de televiziunile mogulilor care l-au executat titrând la unison: "Ponta s-a dus la dracu""şi nu l-au mai scos din iad toată seara - mai ales că acesta îşi începuse ziua cu gestul diabolic de a-l suspenda pe dl Geoană şase luni din PSD luându-i şi dreptul la exprimare dar menţinându-i totuşi sprijinul politic la preşedinţia Senatului.

Proprietarii cu asigurări facultative de incendiu, cutremur, alunecări scapă de cea obligatorie

Proprietarii care au cumpărat deja o asigurare facultativă ce acoperă daunele produse de inundaţii, cutremure şi alunecări de teren nu vor mai trebui să încheie şi una obligatorie, preşedintele Traian Băsescu promulgånd legea care elimină necesitatea încheierii unei astfel de asigurări. Şeful statului a promulgat, luni, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 260/ 2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor. Legea, adoptată în 16 noiembrie de Camera Deputaţilor, prevede modificarea titlului Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor, care devine "Lege privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor".

CURIERUL NAŢIONAL

Economisim într-un buzunar spart

Activele fondurilor deschise de investiţii au crescut de aproape şase ori de la declanşarea crizei, ajungând la 5,45 mld. lei. Românii au devenit mai preocupaţi pentru economisire de la declanşarea crizei, după ce în anii de boom descoperiseră mirajul creditului. Această realitate este surprinsă de dinamica pozitivă a activelor fondurilor de investiţii, la care românii au subscris constant în ultimii doi ani. Sumele administrate de fondurile deschise au crescut de şase ori în ultimii ani, la 5,45 miliarde lei în luna noiembrie a.c. de la 940 milioane lei în 2008, potrivit datelor publicate de Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România (AAF). Această tendinţă s-a văzut şi în cazul depozitelor şi conturilor la vedere din băncile comerciale. Astfel, conform statisticilor BNR, depozitele la termen şi cele cu notificare în lei ale populaţiei au crescut la 47,9 miliarde lei în octombrie 2010, de la 27,54 miliarde lei în decembrie 2008.

Efect pervers: Taxa auto ne-a înmulţit maşinile poluante

Majorarea taxei de poluare şi, mai ales, faptul că persoanele pot dovedi că au achiziţionat maşinile până la data de 31 decembrie, au crescut vertiginos numărul înmatriculărilor de autoturisme second-hand. Potrivit datelor Direcţiei Regim Permise Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), începând cu luna septembrie, când a fost anunţată majorarea taxei auto, înmatriculările de maşini rulate au înregistrat o creştere semnificativă, de la 17.860 unităţi în luna a noua şi 20.038 în octombrie. Pe ultima sută de metri, respectiv luna trecută, numărul înmatriculărilor de maşini second-hand a înregistrat cel mai ridicat nivel al acestui an, de 26.887 unităţi, în creştere cu peste 80% faţă de luna noiembrie 2009. Potrivit statisticii DRPCIV, în perioada ianuarie-noiembrie, înmatriculările de autoturisme second-hand au scăzut cu 10,5% faţă de acelaşi interval din 2009, la 173.531 unităţi.

Piperea & Asociaţii: Raiffeisen tergiversează aplicarea OUG 50

Reprezentanţii clienţilor nemulţumiţi de prezenţa clauzelor abuzive în contractele de credit încheiate de SC Raiffeisen Bank SA, SCA Piperea & Asociaţii, au anunţat ieri că banca nu doreşte, în mod real, aplicarea normelor OUG 50, ci doar amânarea momentului în care se va declanşa procesul colectiv iniţiat de clienţi împotriva băncii. Ei au explicat că, deşi iniţial reprezentanţii băncii s-au arătat deschişi faţă de rezolvarea pe cale amiabilă a litigiului referitor la caracterul abuziv al contractelor de credit, acceptând propunerea casei de avocatură de a aplica un anumit "algoritm de calcul al dobânzii, ce asigura atât aplicarea OUG nr. 50/2010, cât şi eliminarea efectelor clauzelor abuzive referitoare la determinarea ratei dobânzii", ulterior şi-au schimbat atitudinea.

Nicolescu: Dacă statul îşi plăteşte arieratele, în 2 luni banii se întorc la buget

Un sondaj al CNIPMMR arată că mediul economic rămâne neprietenos dezvoltării afacerilor, iar firmele o duc încă greu. Consiliul a propus 5 direcţii de acţiune pentru a depăşi rapid situaţia actuală, plata arieratelor fiind prioritară. În plus, trebuie susţinute investiţiile în infrastructură şi absorbţia fondurilor strucuturale, banii întorcându-se sub formă de taxe şi impozite. Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a prezentat ieri rezultatele unei evaluări a situaţiei de ansamblu a IMM din România în primele şase luni din acest an, din care a reieşit că două din trei firme au avut o situaţie mai dificilă comparativ cu ultimul semestru din 2009. Potrivit preşedintelui Consiliului pentru IMM, Ovidiu Nicolescu, dat fiind contextul actual, economia va înregistra o evoluţie pozitivă cel mai probabil din a doua jumătate a anului viitor, având în vedere că două din trei firme încă se confruntă cu dificultăţi

EVENIMENTUL ZILEI

Preţul benzinei a luat foc la sfârşit de an

Carburanţii s-au scumpit de trei ori în doar zece zile, iar de Anul Nou ni se pregătesc noi majorări, astfel că benzina cea mai ieftină va depăşi 5 lei/litru. Preţul carburanţilor a crescut chiar şi de trei ori în mai puţin de două săptămâni. În prezent, cel mai ieftin sortiment de benzină a ajuns la un pas de pragul istoric de 5 lei/litru. Practic, până la finele anului, dacă se menţine trendul actual de scumpire, cea mai ieftină benzină comercializată în staţiile Petrom, cel mai mare operator de pe piaţă, ar putea depăşi acest nivel.

Traian Băsescu pune în cârca justiţiei eventualul eşec pe Schengen

Şeful statului sugerează că responsabili pentru "răul făcut României" ar fi unii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, care "se cred dumnezei". Preşedintele Traian Băsescu a criticat dur justiţia din România şi în special Consiliul Superior al Magistraturii despre care a afirmat că a făcut cel mai mult rău românilor şi a decredibilizat ţara. "Nu există niciun sistem de justiţie în interiorul UE care să fi făcut atâta rău vreunei ţări cât rău a făcut justiţia din România românilor şi României", a afirmat, ieri, preşedintele Băsescu într-o conferinţă de presă.

Cât dă Boc pe un vot al puterii să treacă bugetul

Dacă în 2010 preţul unui vot a fost de 70.000 de euro de colegiu, pentru legea pe anul viitor guvernul ridică scorul la peste 100.000 de euro de parlamentar.Aproape 30 de milioane de euro. Atât a promis Emil Boc doar taberei puterii ca să-şi treacă fără emoţii bugetul de stat pe 2011 înainte de vacanţa parlamentară. Fiecare uninominal al puterii va primi astfel, în contul votului, 450.000 de lei, echivalentul a peste 100.000 de euro, cu 30.000 de euro mai mult decât a oferit guvernul la bugetul pe 2010. Oficial, sunt bani pentru investiţii, sub umbrela "strategiei pentru dezvoltare şi creare de noi locuri de muncă", fluturată şi ieri de Boc în parlament. În practică - bani trimişi ţintit în colegii pentru întreţi nerea "reţelei" de directori de şcoli-primari-preoţi care asigură voturile în ani electorali.

Criza a adus salarii grase pentru 1.500 de români

În pofida recesiunii, angajatorii şi-au permis să majoreze veniturile la peste 8.000 de lei pe lună pentru unii angajaţi, cu toate că, în paralel, au dat afară cu nemiluita, conform cifrelor oficiale. În timp ce pe unii salariaţi criza i-a lăsat fără locuri de muncă, pe alţii i-a îmbo găţit. Numărul românilor care au pe cartea de muncă venituri de peste 8.000 de lei a crescut de la aproape 72.500, în vara anului 2008, până la circa 74.000, la sfârşitul lunii septembrie a acestui an, potrivit datelor Casei Naţionale de Pensii şi Asigurări Sociale (CNPAS), citate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, în ultimii doi ani şi ceva, peste 1.500 de persoane au trecut de pragul unui salariu de 8.000 de lei (circa 1.900 euro).

Ce preţ va avea noul model Dacia

Noul model Dacia va apărea pe şosele nu mai devreme de anul 2012, scriu jurnaliştii de la caradisiac.com. Monovolumul Dacia va avea 7 locuri şi va avea un preţ cât mai mic. Despre monovolumul de la Dacia trebuie ştiut că: Va fi prezentat în avanpremieră la Salonul Auto de la Geneva, în martie 2011;Va fi comercializat începând cu anul 2012; Va fi produs în Maroc, nu în România; Va fi realizat pe platformă de Logan; Va fi un model în 5 uşi, 7 locuri; Va avea o lungime de aproximativ 4,6 metri; Motorizări pe benzină: 1.6 16V 105 cp (versiunea bioetanol 105 cp); Motorizări diesel: 1.5 dCi de 90 şi 110 cp; Preţ: începînd de la 14.000 euro (estimare).

FINANCIARUL

Şefi de la Romgaz şi Transgaz scot profit pe timp de criză. Cu propriile firme

Marcel Piteiu, director general Romgaz, şi Viorel Barbu, director de dezvoltare Transgaz, s-au asociat în firma Hidraulic Moineşti, cu care au afaceri de peste 30 de milioane de lei pe an. Câştigurile vin din subcontractarea de lucrări de foraj şi de reparat de sonde. Directorii companiei de stat ştiu să facă afaceri şi în mediul privat, mai ales prin contracte al căror beneficiar este chiar statul. Marcel Piteiu, directorul general al Romgaz, este asociat într-o firmă - Hidraulic Moineşti - care a sub-contractat lucrări pentru societatea pe care o conduce. El este partener cu Viorel Barbu, director de dezvoltare la Transgaz, o altă firmă de stat. Pe timp de criză ei au scos un profit de 1,4 milioane de lei din activităţi de foraj şi reparaţii la sonde.

Un kilometru de autostradă, evaluat aproape dublu faţă de preţul standard

Nivelul de cost stabilit recent de Ministerul Transporturilor este de 5 mil. euro pentru şes şi deal şi 6,1 mil. euro pentru zona de munte. Pentru Coridorul IV, CNADNR estimează preţuri cuprinse între 6 şi 9,5 mil. euro, fără TVA. După ce ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a anunţat că, până la finalul lui 2011, infrastructura românească se va îmbogăţi cu proiecte cu finanţare europeană de 5,57 miliarde de euro, CNADNR a început deja să încarce viitoarea notă de plată. În doar o săptămână de la anunţul ministrului, 183,32 kilometri de autostradă au fost scoşi la mezat, dintr-un total de 289 de kilometri, dar la preţ de criză, între 6 şi aproape 10 mil. euro/kilometru, cu mult mai mare faţă de standardul de cost stabilit chiar de Ministerul Transporturilor.

Proiecte imobiliare de 500 mil. euro riscă insolvenţa sau falimentul în 2011

Daniel Guzu: "Indiferent cum vor merge imobiliarele, nu voi mai investi niciodată în acest sector". Omul de afaceri vrea să lichideze portofoliul de real estate şi să se concentreze pe producţia de materiale de construcţii şi băuturi. Omul de afaceri Daniel Guzu, care are investiţii în imobiliare, producţia de materiale de construcţii (Duraziv), vinuri şi pomicultură, doreşte să lichideze definitiv afacerile imobiliare pentru a se dedica proiectelor de suflet. "M-am lăsat cuprins de spiritul de turmă şi am investit masiv în imobiliare. Nu mai bag bani în imobiliare, indiferent cât de bine va merge în viitor acest sector", a declarat Daniel Guzu, patronul Duraziv. Omul de afaceri a vândut în acest an aproximativ 50 de apartamente (în Popeşti Leordeni şi Bragadiru) din care a obţinut peste un milion de euro.

D. Iancu: "Nu văd viitorul BVB pe termen lung"

Bursa ar trebui să se concentreze pe "mărfuri" care nu se găsesc pe pieţele de capital străine. Cu toate că Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a adus în acest an o serie de instrumente financiare noi, aceasta nu şi-a îndeplinit tocmai funcţia de finanţator al economiei. Pentru a atrage investitorii străini, care au demonstrat în trecut o putere mare în creşterea cotaţiilor, BVB ar trebui să se individualizeze faţă de pieţele străine, altfel se transformă din bursă în simplu intermediar. BVB se învârte într-un cerc vicios din care se pare că nu are scăpare. Investitorii nu vin invocând lipsa companiilor interesante, iar companiile amână listarea, de teamă că nu reuşesc să obţină sumele necesare finanţării activităţii.

GÂNDUL

Câte maşini ultrascumpe are Bucureştiul. Oraşul cu 29 Lamborghini, 102 Ferrari şi peste 1.000 de Porsche

Într-un oraş precum Bucureştiul, un loc de parcare este tot mai greu de găsit, mai ales când ai o maşină mare, fie limuzină, fie SUV. În medie, la fiecare loc de parcare există zece şoferi care şi-l dispută. Asta pentru că, potrivit estimărilor, în Bucureşti peste 1,7 milioane de şoferi au la dispoziţie doar 188.090 locuri de parcare de reşedinţă şi publice. Datele oficiale arată că în Capitală sunt înmatriculate 1,2 milioane de maşini, la care se adaugă alte 500.000 de maşini care tranzitează zilnic Bucureştiul.

20.000 de maşini de fiţe

Menţionăm că sunt avute în vedere doar maşinile cu o capacitate cilindrică foarte mare, care depăşeşte 3.000 de centimetri cubi. Nu au fost incluse, deci, numeroase alte SUV-uri precum Hyundai Santa Fe sau Kia Sorento - de ordinul câtorva mii, în parcul auto al Capitalei. În ordine alfabetică, lista este deschisă de 4 Audi Q7 şi 23 QB6, după care urmează 150 de maşini Bentley. Lista continuă cu peste 500 de BMW-uri seria 7, 19 seria 8, peste 200 de de BMW X5 şi 7 X6, la care se adaugă alte 161 X70. Maşinile de lux nu lipsesc din top, în Bucureşti fiind înmatriculat un Bugatti, peste 20 de Buick-uri, 160 de Cadillac-uri şi aproape 100 de Crysler-uri. Puţini ştiu că în Capitală sunt 102 de bolizi Ferrari, dintre care cele mai multe maşini sunt model F131.

Ridzi a scăpat. Deputaţii au declarat că susţin solicitarea Parchetului, apoi au respins începerea urmării penale şi percheziţia informatică

Deputaţii au respins, marţi seară, atât solicitarea Parchetului de extindere a urmăririi penale a fostului ministru al Tineretului, democrat-liberala Monica Iacob Ridzi, cât şi cererea de percheziţie informatică în cazul acesteia. În prima situaţie, când pentru aprobarea solicitării de începere a urmăririi penale era nevoie de votul majorităţii deputaţilor prezenţi, s-au înregistrat 105 voturi "pentru" şi 109 "contra". În privinţa cererii de încuviinţare a percheziţiei informatice este necesar, conform Regulamentului, votul a jumătate plus unu din numărul total al deputaţilor, iar acesta nu s-a întrunit. Au fost înregistrate la această solicitare 110 voturi "pentru" şi 113 "împotrivă". PDL a apărat-o astfel pe Ridzi în ciuda recomandărilor venite din partea preşedintelui Traian Băsescu.

Topul celor mai cumpărate maşini second-hand. Românii preferă mărcile germane

Pentru a evita plata unei taxe auto cu până la 50% mai mare, românii s-au grăbit în noiembrie să îşi achiziţioneze maşini de ocazie. Pentru a nu fi nevoiţi să plătească o taxă auto cu până la 50% mai mare de la 1 ianuarie 2011 şi pentru că nici nu au posibilitatea sau nu îşi doresc să cumpere o maşină nouă, în noiembrie românii s-au înghesuit să cumpere autoturisme la mâna a doua. Luna trecută au fost înmatriculate, pentru prima dată, 26.887 de maşini de ocazie în România, în creştere cu 80% faţă de perioada similară a anului trecut.

Cum arată România anului 2011, descrisă de Băsescu: Vom avea o "ajustare fină" a numărului de bugetari şi încă 6 miliarde de euro împrumut

Traian Băsescu: În raport cu veniturile, "bugetul alocat cheltuielilor sociale în 2011 - pensii şi salarii - este foarte ridicat". Într-o conferinţă de presă care a durat aproape o oră şi jumătate, preşedintele Traian Băsescu a pus la punct contabilitatea României pe următorii doi ani. Rece şi degajat, reeditând cumva conferinţa din mai 2010, atunci când a anunţat măsuri drastice şi ajustări financiare, Băsescu a vorbit de această dată de ajustări pe palierul "acordului fin", de continuarea reducerilor de personal, precum şi de faptul că, în continuare, cheltuielile cu pensiile şi salariile "sunt prea mari în raport cu veniturile".

JURNALUL NAŢIONAL

Copiii spun lucruri cinstite

"Politicienii sunt oameni care iau toţi banii din ţară şi îi risipesc pe costume". Trăim vremuri absurde şi fără orizont. Trăim într-un malaxor de vorbe dumicate fără rost, seară de seară, la televizor. Trăim prost şi fără nici un chef. Cum văd copiii noştri lumea în care trăim? Cum percep ei tot ce se în-tâmplă în jurul lor? "Priviţi la reacţiile unei asistenţe adulte când sunt audiate gândurile celor mici", ne îndeamnă profesorul Dorel Zaica, părintele experimentului ce-i poartă numele. "Sunt stări pline de revelaţie, cu toţii ajung să conştientizeze că savoarea răspunsurilor provine în mare parte din lipsa prejudecăţilor, că, de fapt, curajul şi inspiraţia nebună vin de la lipsa opreliştilor de tot felul care stau pe capul unui adult".

William Brânză dă liber la evaziune

Deputaţii din Comisia de buget discută modificarea legii evaziunii fiscale, care va deschide porţile duty-free-urilor pentru contrabanda cu tutun. Bugetul duce lipsă de bani şi, în consecinţă, Guvernul şi Preşedinţia cer insistent măsuri concrete pentru mărirea încasărilor bugetare. Aceeaşi putere, prin parlamentari PDL, se luptă însă, să anuleze OUG 54, emisă în iunie 2010, prin care s-a reglementat în limite stricte activitatea din dutyfree-uri. Această ordonanţă şi-a produs efecte, a fost bine apreciată şi de oficialii FMI şi ai UE. În plus, acest act normativ vine să reglementeze în spirit european traficul de mărfuri din punctele de frontieră fiind în sprijinul programului Schengen, atât de sensibil. Vârful de lance al cercurilor de interese care doresc revenirea la vechile reguli care făceau din unele duty-free-uri porţi larg deschise spre evaziune şi contrabandă este deputatul PDL William Brânză.

Aşa grăit-a Zeus...

Cum vorba zboară, cuvântul rămâne, Jurnalul Naţional a pus pe hârtie realizările orale ale preşedintelui Traian Băsescu în cei şase ani de mandat. Pentru că posteritatea s-ar putea să fie ocupată cu Sarkozy sau Putin, iar cărţile de istorie îl confundă cu Zeus din Olimp, Jurnalul Naţional s-a îngrijit ca efortul oral depus de Traian Băsescu în timpul domniei sale să nu se risipească în cele patru zări şi vă prezintă colecţia de "ziceri luminate" sezonul 2004-2010. Pentru Marian Vanghelie şi "tâmpiţi" produşi de şcoala românească, ea va fi disponibilă şi pe Google, lângă păpădie şi Herodot.

ROMÂNIA LIBERĂ

Bursier la Harvard: Întoarceţi-vă acasă şi preluaţi puterea!

România Liberă, în colaborare cu Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), lansează astăzi o serie de interviuri cu studenţi români ai unor universităţi de elită din străinătate, care, după finalizarea studiilor, au decis să se întoarcă în ţară şi să participe activ la dezvoltarea României. Primul interviu prezintă povestea lui Marian Staş. Acesta a plecat din România, în 1999, pentru a face studii masterale la Harvard şi mărturiseşte că a revenit în ţară pentru a contribui la dezvoltarea acesteia. De când s-a întors, a propus şi a condus proiecte pentru dezvoltarea sistemului de învăţământ, a publicat nouă cărţi şi peste 100 de articole, a realizat traininguri, tutorate, consultanţă, a ţinut cursuri în cadrul Universităţii Bucureşti, al SNSPA şi al Academiei Tehnice.

Interviu cu Cosmin Guşă, fost strateg al campaniei prezidenţiabilului Mircea Geoană

Guşă: "Ponta a făcut un joc în favoarea prietenilor săi Elena Udrea şi Gabriel Oprea". "Victor Ponta nu se află sub influenţa unor forţe politice, ci sub influenţa unor oameni cu experienţă din anumite instituţii, inclusiv cele mai puţin transparente: fie că este vorba de justitţie sau structurile din subordinea preşedintelui". "Mircea Geoană n-a avut niciodată carismă politică". "Ponta execută în general ordine: de la nevastă, socru, la diverse persoane care-l au la mână". "În PSD va începe la sfârşitul lui ianuarie un război sângeros care va ţine toată primăvara". "Geoană avea sprijin politic şi de la Moscova". "Faptul că Mircea Geoană a avut o agendă ascunsă mi-a lăsat un gust amar". "Trădătorii lui Mircea Geoană au fost Hrebenciuc şi Dragnea". "Traian Băsescu a fost extrem de disciplinat şi eficient in campania pe care am făcut-o împreună în 2004". În Republica Moldova l-am consiliat pe Marian Lupu.

Preşedintele Senatului şi-a cedat atribuţiile într-un moment decisiv pentru putere. Gafă a la Mircea Geoană sau pact cu PDL?

Legea educaţiei, asumată de Guvern, dar suspendată undeva între Parlament şi Curtea Constituţională, a fost în sfârşit adoptată, printr-o manevră ciudată a lui Mircea Geoană,al cărui scop era de fapt reglarea conturilor cu liderii care l-au suspendat din PSD. Căzut în dizgraţia PSD, Mircea Geoană i-a cedat, ieri, locul la prezidiul plenului reunit vicepreşedintelui Senatului Alexandru Pereş (PDL). Puterea a profitat de pasul înapoi făcut de Geoană pentru a introduce pe ordinea de zi Legea educaţiei, căreia îi mai lipsea doar semnătura liderului Senatului pentru a fi adoptată. În zadar a contestat ulterior Geoană legitimitatea demersului puterii. Regulamentul Parlamentului spune destul de clar că cei care prezidează şedinţa comună au dreptul de semnătură pe actele normative.

Mai prinde România Euro?

Preşedintele Băsescu spune că România va "evalua", anul viitor, dacă e cazul să treacă la moneda unică în 2015. În Slovacia se vorbeşte deja de planul de ieşire. România va stabili în prima jumătate a anului viitor dacă va menţine anul 2015 ca obiectiv pentru intrarea în zona euro, a declarat preşedintele Traian Băsescu, într-un interviu acordat Financial Times. "Obiectivul nostru - şi nu ne-am modificat încă obiectivul - este de a intra în zona euro în 2015. Aceasta nu înseamnă însă că rămânem cu acest obiectiv. Din această criză am înţeles, în primul rând, că este relativ uşor să fii în zona euro, însă problema este dacă o economie este pregătită pentru a fi în zona euro.

ZIARUL FINANCIAR

Băsescu despre ieşirea din criză: În primul trimestru, semestru, al doilea semestru din 2011

Preşedintele Traian Băsescu a fost ieri indecis în ceea ce priveşte prognoza pentru ieşirea din recesiune: a vorbit şi de primul trimestru, şi de primul semestru şi de al doilea semestru din 2011. Preşedintele Traian Băsescu a vorbit ieri pe larg despre credinţa sa că se profilează ieşirea din recesiune în 2011, dar în decursul conferinţei a provocat confuzie privind perioada exactă despre care estimează că economia va intra pe teritoriul pozitiv: primul trimestru, primul semestru sau al doilea semestru al anului.

Îndatorarea externă a costat trei miliarde de euro lunar de la începutul anului

Plăţile făcute în primele zece luni ale anului în contul datoriei externe se ridică la 29,8 miliarde de euro, cea mai mare parte fiind însă reprezentată de rostogolirea împrumuturilor contractate pe termen scurt. Suma este totuşi considerabil mai mică decât plăţile făcute în perioada corespunzătoare, de 35 de miliarde de euro. Cheia stă în ajustarea datoriei externe pe termen scurt, adică a împrumuturilor care trebuie rambursate în mai puţin de un an pe parcursul lui 2009, astfel că plăţile rămase pentru anul acesta au fost mai mici. Grosul e dat de plăţile în contul datoriei contractate de sectorul privat, care a fost de altfel nevoit să facă ajustări serioase în ultimii doi ani.

Noua lege privind asigurarea obligatorie a locuinţelor pune PAID în competiţie cu ceilalţi asigurători

Deputaţii au votat în noiembrie un amendament la legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, care spune că proprietarii care s-au asigurat individual împotriva daunelor produse de cutremure, inundaţii şi alunecări de teren nu trebuie să mai cumpere şi o poliţă obligatorie. CSA spune că modificarea legii va afecta sustenabilitatea programului de asigurare împotriva catastrofelor, de cealaltă parte amendamentul fiind văzut ca o revenire la normalitate. Adoptarea noii legi privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, care exclude din sistemul de asigurare împotriva catastrofelor naturale a proprietarilor care au cumpărat o poliţă facultativă, înseamnă revenirea la normalitate şi nu va afecta semnificativ acest program, sunt de părere brokerii de asigurări, precum şi companiile care nu pot să vândă asigurări obligatorii pentru că nu sunt acţionari ai companiei care emite aceste poliţe.

Scor în business România-Polonia: 3 la 567

Peste 560 de investitori polonezi au businessuri în România, în timp ce în Polonia nu există la momentul actual decât trei companii locale, dintre care două au doar birouri. "Românii nu vin în Polonia pentru că nu ştiu piaţa şi oportunităţile pe care aceasta le oferă. Mai mult, nici nu sunt interesaţi să cunoască această piaţă, pe care o integrează auto-mat în categoria fos-te-lor pieţe comu-niste. Ro-mânii preferă să meargă către ţări vestice precum Spania şi Franţa sau către Orientul Mijlociu", ex-plică pentru ZF Gabriel Costache, repre-zentant al Ambasadei României la Varşovia. În primele nouă luni din acest an companiile poloneze au adus pe piaţa locală circa 108 milioane de euro.

Bursa scandalurilor: arestările şi procesele au luat faţa listărilor în 2010

Bursa de la Bucureşti a avut anul acesta parte mai mult de scandaluri decât de evenimente care să se reverbereze în mod pozitiv în rândul investitorilor. Arestarea unor investitori, punerea sub acuzare sau chiar condamnarea unor şefi de companii şi scandalurile privind nerespectarea drepturilor acţionarilor minoritari au şubrezit şi mai mult încrederea investitorilor într-o piaţă marcată încă de criză, care-şi revine cu greu după prăbuşirea din 2008. Listările aşteptate de investitori, printre care cea a Fondului Proprietatea, au fost amânate în schimb pentru anul viitor. Arestarea lui Catalin Chelu; Razboiul de la Oltchim; Condamnarea lui Dinel Staicu; Conflictul dintre Rompetrol si CNVM; Ciorcila acuzat de manipulare; UCM Resita si rambursarile ilegale de TVA si altele sunt cateva dintre scandalurile care au marcat BVB.

Templeton, micro-exit la Fondul Proprietatea

Fondul Proprietatea (FP), administrat de compania Franklin Templeton, scoate la vânzare prin licitaţie pachetul de 4,59% din capitalul firmei de leasing financiar Marlin, aceasta fiind prima decizie de restructurare a portofoliului luată de noul administrator. În anunţul de licitaţie nu se face referire la preţul cerut pentru pachetul de acţiuni scos la vânzare. Termenul limită de depunere a ofertelor este 5 ianuarie 2011, iar garanţia de participare la licitaţie este de 6.000 de lei.

Expunerea băncilor străine pe România a scăzut cu un miliard de euro în trimestrul al doilea

Expunerea totală a băncilor străine faţă de România însuma la sfârşitul lunii iunie 81,4 mld. euro, în scadere cu aproape un miliard de euro comparativ cu finele lunii martie, cele mai accentuate diminuari fiind raportate in cazul bancilor din Olanda si Grecia.

Guvernatorul Băncii Angliei plănuia să salveze băncile din întreaga lume cu banii unui cerc restrâns de ţări

Telegramele diplomatice americane făcute publice prin controversatul site Wikileaks dezvăluie că Mervyn King, guvernatorul băncii centrale a Marii Britanii, intenţiona acum doi ani să salveze sistemul bancar cu ajutorul fondurilor strânse de la Statele Unite, Japonia, Elveţia şi Marea Britanie. În luna martie a anului 2008, cu şase luni înainte de "vârful" crizei financiare, adică de falimentul băncii americane Lehman Brothers, Mervyn King sugera oficialilor americani prezenţi la Londra că băncile pot fi salvate prin injecţiile financiare provenite de la un grup mai restrâns de ţări, pentru a putea eluda mecanismele G7, organizaţie pe care o considera "disfuncţională", scrie The Guardian.

Portugalia se roagă de China să-i cumpere obligaţiunile

Ministrul portughez al finanţelor se află la Beijing pentru a convinge autorităţile chineze să cumpere obligaţiuni guvernamentale portugheze, conform BBC News. Într-o situaţie similară, în primăvară, după ce Grecia a apelat la ajutorul financiar extern, autorităţile de la Beijing au asigurat executivul de la Atena că atunci când ţara se va întoarce pe pieţele financiare, China îi va cumpăra titluri de stat. Vizita efectuată de Fernando Teixeira dos Santos are loc în contextul în care Portugalia încearcă în continuare să-şi facă ordine în finanţe fără a recurge la susţinerea financiară a Uniunii Europene. Ministrul portughez a efectuat o vizită similară în Brazilia recent. China este deja un cumpărător important de obligaţiuni guvernamentale din Europa şi s-a angajat să-şi continue achiziţiile.

Datoria publică a Italiei a ajuns la valori astronomice

Datoria publică a Italiei, una dintre cele mai mari din lume în valoare absolută, a atins în luna octombrie un nou nivel record, de 1.867 de miliarde de euro, comparativ cu 1.844 de miliarde de euro în septembrie, a anunţat Banca Italiei, preluată de AFP. Datoria Italiei va urca de la 115,8% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2009 la 118,5% din PIB în acest an, estimează guvernul. În 2011, datoria va ajunge la 119,2% din PIB, urmând să coboare la 117,5% din PIB în 2012 şi la 115,2% din PIB în 2013.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb