• ADEVĂRUL
• Cazul "Târgu-Mureş "90":marea manipulare
Conflictul interetnic din martie 1990 a fost forţat prin apariţia în mass-media română şi maghiară a unor articole instigatoare. Procurorul care a anchetat evenimentele sângeroase din 19-20 martie 1990, Dan Petru, afirmă: "Ce s-a întâmplat la Mureş nu are nicio legătură cu spontaneitatea".
• Jurnalul unei ziariste ucise pentru 2.000.000 $
La finalul acestei luni, publicul românesc va avea pentru prima dată acces la "Jurnalul rusesc", de Anna Politkovskaia, jurnalista asasinată în timpul regimului Putin. Meteor Press le oferă cititorilor autohtoni doi ani din viaţa Annei Politkovskaia şi, totodată, o cronică percutantă a cruzimii regimului lui Vladimir Putin, în cele mai şocante manifestări ale ei.
• Lista spionului Militaru în vremea lui Iliescu
Colaborator al serviciului GRU, Nicolae Militaru a promovat la vârful Armatei Române militari fideli Uniunii Sovietice. Disperat să se menţină la putere, Ion Iliescu a acceptat jocurile murdare ale oamenilor care au orchestrat ororile din timpul Revoluţiei din decembrie 1989: Militaru şi colaboratorii săi.
• Un sfert din marfa de pe tarabe e falsificată
În ultimul an au fost reţinute produse contrafăcute în valoare de 91 de milioane de euro, de două ori mai mult decât în 2008, cele mai multe provenind din China şi din Turcia. Ţigările, îmbrăcămintea şi telefoanele mobile se regăsesc cel mai des printre mărfurile contrafăcute confiscate de autorităţi în 2009.
• CURENTUL
• Semne de Tia Şerbănescu
Vremea primăvăratică a început să scoată în stradă diverse sindicate ai căror lideri s-au plictisit să stea prin platourile TV şi a băgat în grevă altele care, probabil, se tem să nu fie doborâte de prea multă muncă. Altfel nu se înţelege care e scopul acestui terorism sindical - afară poate de unul turistic: de ce să mergem noi în Grecia şi să nu aducem Grecia la noi, cu ruinele ei vechi şi noi? Iar când cei de la metrou fac grevă cerând mărirea salariilor de unde nu e, înseamnă că după pensii şi salarii nesimţite începem să avem şi greve nesimţite.
• Coaliţia ipocriţilor
Ieri am asistat, în direct am putea spune, la actul de naştere al coaliţiei ipocriţilor. Naşterea n-a fost grea, iar moaşele au fost de-a dreptul penibile în încercarea lor de a ne minţi pe faţă. Mai-marii PSD, PNL şi firavii conservatori, atârnaţi la şnurul de ochelari al lui Ponta, au găsit pretextul pentru a boicota modernizarea statului român şi, implicit, voinţa românilor exprimată la referendumul din decembrie 2009.
• Preşedintele Curţii de Conturi, N. Văcăroiu, l-a găsit în neregulă pe N. Văcăroiu
Din ciclul "aberaţiile României", publicăm astăzi episodul al doilea. Săptămâna trecută publicam incredibila situaţie în care primarul din Săuleşti, Gorj, s-a dat în judecată singur, pentru a încasa un spor la salariu. Pentru episodul al doilea avem ceva mai sofisticat: publicarea de către Curtea de Conturi, condusă de Nicolae Văcăroiu, a raportului de control pe anul 2008 reliefează şi o serie de "abateri de la legalitate şi regularitate care au determinat producerea de prejudicii" la Senatul României, condus în anul 2008 chiar de către Nicolae Văcăroiu.
• Coaliţia Grivco a reînviat şi boicotează modificarea Constituţiei
Modificarea Constituţiei şi aplicarea referendumului pentru trecerea la parlamentul unicameral sunt în momentul de faţă, pentru coaliţia Grivco, două impedimente fundamentale în logica păstrării privilegiilor şi a jocurilor de culise, sub umbrela bicameralismului, de la care nu vor să se abată. În acest sens, liderii alianţei PSD-PC şi ai PNL au făcut show mediatic ieri la consultările iniţiate de şeful statului la Palatul Cotroceni, alegând varianta boicotării acestora.
• Ludovic Orban a prejudiciat statul român cu 22 milioane de euro
90.357.000 de lei - aceasta este suma cu care Ministerul Transporturilor, prin intermediul Companiei Naţionale de Autostrăzi, a prejudiciat statul în 2008. Cu alte cuvinte, ultimul an de mandat al lui Ludovic Orban la Ministerul Transporturilor ne-a costat aproximativ 22 milioane de euro (calculånd doar "abilităţile" ministrului în domeniul construcţiei de autostrăzi).
• CURIERUL NAŢIONAL
• Epidemia greacă nu îmbolnăveşte România
Criza elenă afectează cel mai mult zona euro şi mai puţin restul continentului.
Schimburile comerciale cu Grecia sunt reduse, iar efectul reducerii expunerii băncilor elene este unul controlabil.Victor Safta,X-Trade Brokers: Dacă ar fi fost să aibă anumite influenţe speciale asupra României, acestea s-ar fi manifestat deja.
• Erste a stabilit ieri închiderea la SNP
Ieri titlurile OMV Petrom au urcat cu 8,93%, până la preţul de 3,17 lei/acţiune, cu doar trei paşi de cotare sub recomandarea grupului bancar austriac.Investitorii de la BVB au urmat cu obedienţă preţul ţintă fixat de analiştii Erste, de 0,32 lei/acţiune, care a constituit şi maximul intraday.Aprecierea consistentă a SNP a propulsat indicele BET pe un nou top al ultimului an şi jumătate.
• Infracţiunile economice au produs pagube de 4,5 milioane euro
Blaga: Prejudiciul cauzat de infracţiuni a crescut cu 210% în 2009 faţă de 2008.Kovesi: O parte din slabele rezultate ale procurorilor sunt cauzate şi de slaba colaborare cu alte instituţii abilitate să lupte împotriva evaziunii.
• Sergei Shmatko: Rusia nu ia în calcul fuziunea South Stream cu Nabucco
Austria şi-a arătat disponibilitatea de a semna acordul cu Gazprom.Discuţiile vor continua în maximum două săptămâni.Rusia nu ia în calcul fuziunea South Stream cu rivalul său european Nabucco, a garantat ieri ministrul Energiei Sergei Shmatko, citat de publicaţia Businessweek, susţinând că South Stream este "mult mai competitiv decât Nabucco".
• Transportatorii vor ca drumarii cu marjă de profit mare să fie impozitaţi suplimentar
Federaţia Operatorilor Români de Transport solicită Guvernului ca firmele ce derulează afaceri cu statul să fie mai atent monitorizate.
• EVENIMENTUL ZILEI
• România, campioană la turbare
România deţine cel mai mare număr de animale turbate din Uniunea Europeană (UE). Ultima statistică dată publicităţii în luna ianuarie de Centrul European de Prevenţie şi Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) clasează România pe primul loc din Europa în ceea ce priveşte incidenţa turbării (rabiei) la animalele sălbatice şi domestice. Spre exemplu, în 2008, în ţările UE au fost depistate 1.127 de vulpi infectate cu virusul rabic.
Dintre aceste cazuri, 951 au fost raportate la noi.
• Oprescu le ţine isonul greviştilor
Bucureştenii rămân joi fără taxi şi metrou, de dragul mireselor. Circulaţia în centrul Capitalei va fi blocată atât mâine, între orele 10.00 şi 15.00, cât şi joi, din cauza protestelor transportatorilor. La "paralizarea" Bucureştiului au contribuit chiar oficialii mu nicipalităţii. "Noi am dorit să facem grevă şi să protestăm în perioada 24-26 martie. Nu am primit însă autorizaţie din cauza unui târg de mirese care va fi organizat în acea perioadă în Piaţa Constituţiei", a explicat reprezentantul transportatorilor.
• Fiscul vinde cafea, blugi şi TIR-uri la preţuri mici
Dacă anul trecut licitaţiile vizau în principal vânzări de imobile, terenuri şi utilaje, acum puteţi cumpăra diverse produse ale căror preţuri sunt mai mult decât atrăgătoare.
Dacă nu vă atrag ofertele marilor retaileri sau ale altor comercianţi, aveţi o altă variantă: cumpăraţi produse direct de la stat. Lista produselor scoase la vânzare de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) este lungă şi diversificată. Spre exemplu, puteţi cumpăra de la cafea şi dulciuri până la găleţi sau ligheane de plastic.
• FINANCIARUL
• Curtea de Apel Ploieşti a suspendat ordinul privind desfiinţarea duty-free-urilor
Euroavipo a câştigat în instanţă dreptul de a-şi continua activitatea. Ministerul Finanţelor Publice a pierdut prima bătălie în lupta cu evaziunea fiscală când ordinul ministrului Finanţelor Publice privind desfiinţarea magazinelor duty-free de la graniţă a fost anulat la Curtea de Apel Ploieşti.
• Pieţele de Gros - proiect de 28 mil. euro, furat "en detail"
Investiţia totală a fost de aproape 28 de milioane de euro, din care 17,75 milioane de euro împrumutaţi de la BERD. În perioada 1999-2008, compania controlată de stat a avut pierderi de 64 de milioane de euro. Proiectul Piaţa de Gros, coordonat de stat, pentru care România a luat un împrumut de 17,75 mil. euro de la BERD, nu şi-a atins obiectivele, iar Piaţa de Gros Bucureşti este în procedură de executare silită.
• Daniel Dăianu a ieşit din asocierea cu Verestoy Attila
Fostul ministru al Finanţelor a primit o ofertă "de nerefuzat" pentru acţiunile pe care le deţinea la Direct Factor IFN, firmă specializată exclusiv în activitatea clasică de factoring. Daniel Dăianu a vândut recent pachetul de 5,5% din firma cu un capital de aproape un milion de lei fostului său partener de la Investica Asset Management, Rusu Mircea-Iulian.
• S. Vlădescu vrea să crească veniturile la buget prin limitarea evaziunii
În primele două luni ale anului la buget s-a încasat mai puţin decât era prevăzut. Ministrul Finanţelor a declarat însă că în luna martie fluxul veniturilor va reveni la normal, în principal datorită măsurilor de combatere a evaziunii fiscale. De asemenea, guvernul va aplica o serie de măsuri convenite cu FMI, printre care introducerea standardelor de costuri în sectorul public.
• Problemele financiare ale Greciei au crescut atractivitatea economiei româneşti
Băncile greceşti deţin 26,8% din capitalul sistemului bancar românesc. Totodată, instituţiile de credit cu acţionar majoritar din Grecia controlează peste 17% din activele sistemului bancar. La nivelul întregii economii, societăţile comerciale greceşti au un capital subscris de peste 680 de milioane de euro (3% din totalul capitalului străin). Cât de mult afectează criza grecească economia românească?
• GÂNDUL
• Guvernul anunţă legea care va pune băncile să schimbe contractele de credit, chiar şi pe cele în derulare
Modificarea propriu-zisă a contractelor ar putea costa băncile circa 20 de milioane euro. Limitarea comisioanelor şi faptul că nu vor mai putea introduce altele noi le-ar putea costa însă câteva sute de milioane de euro. 8 milioane de contracte pe care românii le au cu băncile, firmele de leasing sau companiile care dau "credit cu buletinul" ar putea fi modificate dacă Executivul îşi pune în practică intenţia anunţată.
• Preşedintele jucător, antrenorul Naţionalei? de Cristian Tudor Popescu
Preşedintele Băsescu pare că vrea să se aşeze sub semnul Istoriei. De luni de zile nu a mai intervenit în luptele politice, lasă guvernul Boc să fie mursecat de opoziţie, sindicate şi presă, încearcă să-şi compună o agendă consistentă de politică externă, de interes direct pentru România: returnarea datoriei Rompetrol de către Kazmunaigaz, metroul finanţat de japonezi, întărirea legăturilor cu conducerea necomunistă a Moldovei. Pare că nu mai doreşte să fie un preşedinte jucător, ci antrenorul Naţionalei.
• Sindicaliştii paralizează Bucureştiul şi pe drum, şi în subteran. Din cauza Târgului de mirese, Oprescu a mutat mitingul în Piaţa Victoriei
Transportul din Capitală va fi blocat peste două zile şi în subteran, de greva sindicaliştilor de la metrou, dar şi la suprafaţă, de mitingul patronilor de microbuze. Ceferiştii aşteaptă să treacă Paştele .Capitala va fi paralizată joi de greva generală a sindicaliştilor de la metrou şi de un miting de protest al transportatorilor auto, care vor ocupa cu o imensă coloană de maşini tot nordul oraşului.
• JURNALUL NAŢIONAL
• Jos labele de pe pensii. Impozitaţi tigănia!
De dimineaţa până seara ni se spune întruna că e criză, că trebuie să strângem cureaua. Cu gândul la criză şi am pornit spre cartierul mărginaş al Hunedoarei, Hăşdat. Şi am văzut,zugrăvite în culori ţipătoare şi imense vreo 20 de "palate". Mai mult, am aflat şi cum îi cheamă pe "castelani": Ciaplin, Laslo, Otilo, Duda, Piedone, Luca, Baci etc. Sunt porecle, desigur, dar ele stau înscrise pe frontispiciile "palatelor", pentru ca muritorii de rând să ştie cine sunt stăpânii. Oare Fiscul i-o cunoaşte după numele adevărate?!
• PNL: Cataramă şi Orban, pe făraş
Viorel Cataramă a fost exclus din PNL, propunerea venind de la preşedintele PNL Crin Antonescu. Decizia de excludere a fost luată de Comitetul Executiv al partidului, cu 39 de voturi pentru, şase împotrivă, şi patru abţineri. Antonescu a prezentat expulzarea lui Cataramă drept "un gest de igienizare". Deşi la filiala Sector 2 a PNL exista o cerere mai veche de excludere a omului de afaceri, Antonescu s-a grăbit să înainteze ieri propunerea către CEx, motivul fiind "ştirbirea imaginii partidului.
• De ce creşte şomajul de Ilie Serbanescu
Un fapt interesant - extrem de negativ, dar interesant - se petrece atât în ţări dezvoltate industrial, cât şi în ţări zise emergente în contextul eventualelor reveniri din criză. În ţările dezvoltate industrial, în care s-au cheltuit bani mulţi pentru contracararea recesiunii, există semne mai serioase de revenire economică - în unele ieşindu-se, tehnic vorbind, din recesiune -, dar, surprinzător, nu are loc o absorbţie a şomajului.
• Sarko plăteşte la urne
Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi formaţiunea sa, UMP, au ajuns într-o situaţie prea puţin confortabilă după primul tur al alegerilor regionale, fiind striviţi între opoziţia socialistă triumfătoare şi extrema dreaptă revigorată.Reformele costă, iar plătitorul este partidul la putere.
• ROMÂNIA LIBERĂ
• Şeful FMI vine la Bucureşti pentru legea pensiilor
Preşedintele Traian Băsescu le-a reamintit parlamentarilor, prin intermediul şefilor de partide convocaţi ieri la Palatul Cotroceni, restanţele pe care România le are la FMI. Importanţa reformelor din România este subliniată şi de prezenţa pe 30 martie a şefului Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, prima vizită în ultimii 12 ani a unui director general al Fondului.
• SUA-Israel, criză fără precedent
Relaţia specială a Israelului cu Statele Unite se află în "cea mai gravă criză din ultimii 35 de ani", după ce guvernul de la Tel Aviv a anunţat continuarea colonizării în Ierusalimul de Est, în pofida legislaţiei internaţionale şi a presiunilor Washingtonului. Anunţul privind construcţia a 1.600 de case în cartierele palestiniene, făcut în timpul vizitei vicepreşedintelui american, a deraiat negocierile mediate de SUA cu palestinienii.
• ZIARUL FINANCIAR
• Topul proprietarilor de malluri: cine are 100 ha de spaţii comerciale. Între primii zece proprietari se află trei români: Iulian Dascălu, Dan Adamescu şi Gabriel Popoviciu
Cei mai mari zece proprietari de centre comerciale din România deţin spaţii cu o suprafaţă închiriabilă de 940.000 mp, adică aproape 100 de hectare de malluri, pentru care au investit circa 2 miliarde de euro, mai mult de jumătate din bani provenind de la bănci.
• 440.000 de salariaţi au dispărut din economie. Urmează încă 500.000 de concedieri
Unul din zece salariaţi a dispărut din statisticile oficiale anul trecut, numărul total al salariaţilor ajungând la cel mai redus nivel din ultimii şase ani. Dacă la începutul anului trecut în economie erau 4,8 milioane de salariaţi, în 12 luni numărul acestora s-a redus cu 440.000, până la 4,36 de milioane, potrivit datelor de la Ministerul Muncii.
• Petrom a câştigat 360 mil. euro într-o zi
Acţiunile OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie românească, au urcat neaşteptat cu 9% în şedinţa de tranzacţionare de ieri, pe fondul unui rulaj de 1,8 mil. euro, cel mai mare din ultimele şase luni. Capitalizarea companiei a crescut astfel cu 360 mil. euro, la 4,39 mld. euro.Tot ieri, Erste Bank a anunţat că şi-a majorat ţinta de preţ pentru acţiunile Petrom de la 0,31 lei la 0,32 lei. Pe Bursă, titlurile SNP au închis la 0,317 lei.
• Fuziunile şi achiziţiile se dezmorţesc
Piaţa de fuziuni şi achiziţii a atins în ultimele două luni 470 de milioane de euro, conform datelor centralizate de ZF, şi a depăşit valoarea înregistrată în intervalul ianuarie - iunie 2009, în urma concretizării preluării unor afaceri din retail (LIDL - reţeaua Plus), farma (Advent - CMU, Fresenius - Lokxen) sau energetic (KazMunai Gaz - Petromida). Analiştii susţin că piaţa este însă departe de a reveni pe un trend ascendent sustenabil.
• Bancherii ţin cu dinţii de comisioanele de rambursare anticipată. Miza o reprezintă credite de 25 mld. euro.
Băncile se opun propunerii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) de a aplica şi actualilor clienţi reglementările noii legi a creditelor, ce urmează a intra în vigoare pe 12 iunie. Propunerea vizează modificarea a peste 7 milioane de contracte de creditare în valoare de 25 mld. euro.
• Şeful FMI vine pe 30 martie să vadă reforma cu ochii lui
Dominique Strauss-Kahn, directorul general al FMI, vine pe 30 martie la Bucureşti într-o vizită de o zi, a confirmat ieri Tonny Lybek, reprezentantul Fondului pentru România şi Bulgaria.
• Executările silite se înmulţesc: până la 20 de licitaţii pe zi, la o bancă
Numărul de licitaţii creste rapid, în condiţiile în care piaţa imobiliară este blocată, iar imobilele se vând greu. De la a treia licitaţie executorul poate accepta cea mai bună ofertă, indiferent de cât de mic este preţul oferit Banca poate executa şi alte bunuri ale datornicului dacă nu îşi recuperează banii doar prin valorificarea garanţiilor.
• Francezii îi acuză pe nemţi că prin excedentul lor comercial dezechilibrează toată Europa
Excedentele comerciale ale Germaniei, construite pe baza unor costuri reduse cu forţa de muncă, ar putea crea probleme celorlalte state din zona euro, a avertizat ministrul francez de finanţe.