REVISTA PRESEI - 16.03.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 16 martie 2011

ADEVĂRUL

Japonia: carantină nucleară

Personalul din camera de control a reactorului 1 urma să fie evacuat. Substanţe radioactive au ajuns în atmosferă după incendiul de la reactorul 4. Nivelul de radiaţii a crescut inclusiv în oraşul rus Vladivostok, aflat la circa 800 de kilometri distanţă de Fukushima. O explozie s-a produs ieri-dimineaţă la reactorul 2 al centralei nucleare de la Fukushima din cauza acumulării de hidrogen, au anunţat autorităţile nipone. Clădirea ce izolează reactorul pare să fi fost deteriorată. Yukio Edano, purtătorul de cuvânt al guvernului, a declarat că au fost afectate bazinul de condensare şi vasul de izolare pentru răcirea reactorului. Probleme au apărut şi la reactoarele 5 şi 6, din cauza temperaturilor ridicate la rezervoarele de combustibil uzat.La reactoarele 1 şi 3, sistemele de răcire nu au fost stabilizate.

Un cutremur de 6 grade pe scara Richter a lovit estul Japoniei / Este posibilă o schimbare a nivelului mării

Autorităţile nipone anunţă că a apărut o crăpătură în clădirea reactorului numărul patru de la Fukushima. De asemenea, agenţia pentru siguranţa nucleară informează că doi muncitori au dispărut în urma exploziei aceluiaşi reactor.

Televiziunea B1 TV are de mâine faţă nouă

Începe era lui Sorin Oancea, noul acţionar al B1 TV, care relansează postul cu o echipă adusă de la Antena 3, dar şi cu emisiuni noi. Postul de televiziune îşi va lansa de joi grila de programe cu Sanda Nicola, Robert Turcescu, Ion Cristoiu şi cu reluarea meciului de box Bute - Brinkley. Televiziunea B1 TV îşi relansează de joi noua grilă de programe, anunţă paginademedia.ro. Acest lucru se întâmplă după ce noul acţionar, Sorin Oancea (50%), a făcut recrutări agresive în ult imele trei luni. Printre aceştia se numără jurnalistul Vlad Petreanu, Radu Naum (realizator emisiuni Gsp TV), Sanda Nicola şi Aura Ţiţirigă (fostul şef al ştirilor de la Antena 3). Sorin Oancea a adus cu el o parte dintre foştii angajaţi de la Antena 3, alături de care a construit în trecut televiziunea de ştiri. Deşi trebuia să fie relansată încă de la începutul lui martie, noua grilă de primăvară s-a lăsat aşteptată.

Ionuţ Căşuneanu a ajuns în Bac cu referate

Profesorii de la Colegiul Economic "Ion Ghica" din Bacău, acuzaţi că au măsluit catalogul ca fiul "regelui asfaltului" să promoveze liceul, şi-au schimbat declaraţiile date luni în faţa judecătorilor. Dacă în urmă cu mai bine de un an ei au spus în faţa procurorilor şi a poliţiştilor că au fost constrânşi de directorul Ovidiu Cojocaru să încheie cu brio situaţia şcolară a elevului, acum afirmă că nu au încălcat cu nimic regulamentul şcolar. Ei au spus în faţa instanţei că notele puse în perioada în care Ionuţ nu era la şcoală se datorează faptului că proveneau din evaluarea referatelor. "Ionuţ Căşuneanu a fost evaluat mai mult prin referate. De aceea, nota era pusă în momentul terminării de corectat a lucrărilor. Este posibil ca atunci elevul să nu fie în şcoală. În regulamentul şcolar nu se explică exact dacă data din catalog când trebuie pusă nota este aceea când s-a dat lucrarea de control sau referatul, sau data când a fost corectată ", a declarat Liviu Ghioc, unul dintre apărătorii dascălilor.

Culisele demisiilor de la Transporturi

Şefii Tarom şi CNADNR invocă motive personale sau de sănătate şi renunţă la funcţii, dar controalele oficiale arată altceva. Câţiva angajaţi ai Companiei de Autostrăzi lucrau dimineaţa la caiete de sarcini, iar seara la oferte. Când s-a aflat, şeful lor a dobândit "probleme de sănătate". Două demisii au provocat, ieri, un fel de cutremur în Ministerul Transporturilor: Ruxandra Brutaru vrea să plece, din motive personale, de la conducerea Tarom şi Liviu Costache se retrage, invocând motive de sănătate, din poziţia de director general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR).

Electricitate bucureşteană

Uneori, în casele oamenilor se stinge lumina. Fără preaviz, fără perspectiva previzibilă a reaprinderii ei. Dacă vrei să te informezi, trebuie să dai telefon companiei furnizoare. În asemenea situaţii, telefonul e, de regulă, ocupat. Între timp se opreşte calculatorul (cu riscurile aferente), frigiderul, încălzirea, liftul, televizorul. Dacă nu eşti pregătit cu lanterne şi lumânări, te aşteaptă un interval indefinit de "invaliditate" şi depresie. Cine e totuşi de vină pentru incapacitatea de intervenţie promptă, pentru inaptitudine administrativă, pentru neglijenţă, relaţie şleampătă cu publicul, dispreţ al clientului etc? Preşedinţia? Parlamentul? Guvernul? Nu e vorba cumva şi de niscaiva netrebnici locali, de nesimţire funcţionărească, de tembelism autohton? Ei bine, aici vine surpriza. Compania ENEL, care ne distribuie energia electrică, e o companie italiană.

Cezar Preda, vicepreşedinte PDL: "Băsescu, nu mai da cu noroi în noi!"

Vicepreşedintele PDL Cezar Preda îi transmite preşedintelui că "nu poate lovi cu lopata sau cu noroi" în cei care i-au fost fideli şi au alergat opt ani pentru a-l face preşedinte. Susţinător al candidaturii lui Vasile Blaga la şefia PDL, Cezar Preda spune într-un interviu acordat ziarului "Adevărul" că cei care-l sprijină pe Emil Boc vor, de fapt, să-i "îndulcească" viitorul apropiat. În opinia sa, premierul nu ar avea nicio şansă să fie reales preşedintele PDL, dacă ar demisiona de la Guvern pentru a face loc premierului tehnocrat dorit de Traian Băsescu. Preda o provoacă şi pe Elena Udrea să candideze la Primăria Capitalei, sustinand ca ea trebuie sa intre intr-o batalie care sa o califice in sfarsit pentru politica mare.

Germania închide şapte centrale atomice

Cancelarul german, Angela Merkel, s-a răzgândit în ceea ce priveşte prelungirea duratei de utilizare a centralelor nucleare din ţară, în urma crizei din Japonia. Ea a suspendat acordul semnat în acest sens anul trecut la nivelul coaliţiei guvernamentale. Guvernul german a anunţat ieri că va închide, până în iunie, toate cele şapte centrale nucleare care au intrat în funcţiune înainte de 1980. Iniţial, Germania urma să renunţe în totalitate la energia nucleară, după închiderea unei ultime centrale în 2021, dar au existat presiuni, provenite în mare parte din industria energetică, pentru menţinerea în funcţiune a unităţilor.

Caut loc să amplasez o nouă centrală nucleară.

Autorităţile române vorbesc de patru ani de construirea unei noi centrale nucleare, dar până acum nici măcar nu a fost ales amplasamentul. Guvernul a cerut ajutorul francezilor pentru realizarea noii centrale, dar aceştia nu mai sunt interesaţi de proiectul românesc, după răcirea relaţiilor diplomatice. În 2008, CITON (Sucursala de Inginerie Tehnologică din cadrul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare) a realizat un studiu cu circa 100.000 de euro cu scopul de a găsi un amplasament optim, dar specialiştii susţin că o analiză cu astfel de costuri este de fapt făcută "din birou". Interesant este că din acest studiu a rezultat o listă cu nu mai puţin de 102 posibile locuri unde ar putea fi construită centrala, majoritatea în Transilvania.

Taxele "de criză" ale Spaniei, Franţei şi Ungariei, ilegale

Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva celor trei state din cauza suprataxării din telecomunicaţii. Maghiarii au două luni pentru a trimite un răspuns pe placul Comisiei, altfel riscă un proces la Curtea Europeană de Justiţie. Franţa şi Spania sunt deja în această situaţie. Comisia Europeană (CE) a anunţat luni că taxele "de criză" aplicate de Guvernul de la Budapesta pentru sectorul telecomunicaţiilor nu respectă legislaţia comunitară. În acest sens, Executivul Uniunii Europene a trimis o scrisoare oficială guvernanţilor maghiari, declanşând procedura de infringement împotriva statului.

CURENTUL

Avram Iancu, "spânzurat" de extremiştii unguri de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

Spectacol grotesc la Miecurea Ciuc, acolo unde Csibi Barna, agitatorul de serviciu şi unul dintre exponenţii ideilor extremiste în rândul tinerilor teribilişti maghiari, nu a ratat nici această ocazie pentru a se da în stambă în încercarea de a întreţine viu focul dorinţelor revanşarde în mintea tinerilor de etnie maghiară. Deja un obişnuit al mascaradelor infantile de prost gust împotriva României, Barna, un fel de "soldat universal" de inspiraţie nazistă al maghiarimii, autointitulat lider al "Asociaţiei de Cultură şi Tradiţii Garda Secuiască", a simulat, luni seară, cu o zi înainte de 15 martie - Ziua Maghiarilor de Pretutindeni - un proces public în urma căruia Avram Iancu, un simbol al românismului, a fost condamnat la moarte prin spânzurare. Spectacolul ridicol şi degradant a culminat cu atârnarea în ştreang a unei păpuşi din paie îmbrăcate în port tradiţional românesc, care chipurile ar fi fost Avram Iancu, acesta fiind acuzat de crimă împotriva umanităţii şi genocid comise între 1848-1849.

Consiliul Europei: Legislaţia românească anticorupţie, prea permisivă

Legislaţia românească din domeniul luptei împotriva corupţiei este prea permisivă, pentru că le permite persoanelor care recurg la corupţie să scape de urmărire, dacă denunţă în justiţie faptele la care au luat parte, a precizat ieri Consiliul Europei (CoE), informează Mediafax. Experţii din cadrul Grupului de state împotriva corupţiei (GRECO), o structură specializată a organizaţiei paneuropene cu sediul la Strasbourg, şi-au exprimat îngrijorarea, într-un raport publicat ieri, faţă de dispozitivul "regretului real", care permite corupătorului să scape justiţiei, dacă îl denunţă pe corupt sau dacă afirmă că a fost constrâns de acesta.

SOV încearcă să tergiverseze dosarul de favorizare a infractorului

Sorin Ovidiu Vîntu încearcă din răsputeri să tergiverseze judecarea dosarului său de favorizare a infractorului, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, astfel încât a cerut ÎCCJ suspendarea cauzei în vederea strămutării. Mai exact, având în vedere faptul că SOV a spus de mai multe ori că instanţa Tribunalului pe mâna căreia a ajuns dosarul său îl nedreptăţeşte, acesta a cerut ÎCCJ strămutarea cauzei. Numai că strămutarea a primit termen pe 19 aprilie, motiv pentru care SOV a considerat că este necesară suspendarea dosarului până la judecarea strămutării. Pentru suspendare, ÎCCJ a stabilit termen de judecată data de 22 martie.

Start, de Tia Şerbănescu

Astăzi are loc în Parlament şi pe străzi lupta moţiunii de cenzură a USL împotriva Codului Muncii şi pentru eliberarea ţării de sub jugul sclavagist. Constatând că PDL tratează lupta "cu prea multă uşurinţă", dl Băsescu a chemat la "prudenţă şi atenţie" întrucât căderea Codului ar bloca "reforma pe piaţa muncii". În schimb, dacă moţiunea pică şi Codul trece, "guvernul are premier" - deşi PDL se află în plin război electoral intern între dnii Boc şi Blaga care, potrivit dlui Băsescu, "a furat startul" strângând anticipat semnături. Să sperăm că dl Blaga nu va fura şi finişul - mai ales că beneficiază de sprijinul tuturor adversarilor politici.

CURIERUL NAŢIONAL

Agricultura, un exerciţiu de supravieţuire

Fermierii români se luptă cu o legislaţie stufoasă, subvenţii insuficiente şi primite mult prea târziu. În plus, suprafeţele agricole sunt fărâmiţate, iar cei care nu îşi cultivă terenurile ar putea să fie amendaţi. Băncile refuză să finanţeze sectorul şi, dacă o fac, agricultorii lucrează mai mult pentru ele decât pentru profitul lor. A face agricultură în România a devenit mai mult un execiţiu de supravieţuire decât o activitate profitabilă în condiţiile în care fermierii sunt într-o permanentă luptă cu sistemul legislativ şi cu fenomenele metorologice nefavorabile.

Dezastrul nuclear din Japonia pune Europa pe jar

Germania va închide, temporar, cele mai vechi şapte reactoare din ţară, ca urmare a exploziilor din Japonia. Premierul rus, Vladimir Putin, a ordonat verificarea tuturor centralelor nucleare. Problemele din Japonia s-au agravat după ce, ieri, a avut loc o nouă explozie la centrala Fukushima

Boc a pierdut startul, dar conduce cursa

Preşedintele PDL Bucureşti, Elena Udrea, a spus că organizaţia centrală a dat un vot politic în urma dezbaterilor şi în unanimitate aceasta şi-a exprimat sprijinul pentru Emil Boc, urmând ca, la apariţia moţiunii, să procedeze conform Statutului

ANPC: Unele bănci îţi gestionează conturile după bunul lor plac

Depozitele la termen sunt "sparte" de instituţia financiară, în cazul în care împrumutatul nu plăteşte rata la cadenţă. În cazul în care ajungi şomer, banca poate declara creditul scadent anticipat şi exigibil. Instituţia încheie poliţe de asigurare pe bunurile clienţilor fără a le aduce acestora la cunoştinţă. Actele sunt păstrate de bancă.

ANAF le-a pus gând rău evazioniştilor

Autoritatea vrea înăsprirea amenzilor, în schimbul sancţiunilor penale, pentru a recupera mai rapid banii. Totodată, se urmăreşte creşterea plafonului până la care făptuitorii pot beneficia de reducerea pedepsei. ANAF are în vedere înăsprirea amenzilor, în schimbul sancţiunilor penale, prin încadrarea unor infracţiuni la contravenţii, şi mai urmăreşte creşterea plafonului până la care făptuitorii pot beneficia de reducerea pedepsei şi încadrarea la infracţiuni a contravenţiilor care se repetă. Scopul acestor măsuri, care vor fi discutate cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei, este de a pune accent pe o colectare cât mai rapidă a prejudiciilor la bugetul de stat.

Litoralul românesc nu va avea de câştigat în urma problemelor din Egipt şi Tunisia

În timp ce în aceste ţări se găsesc sute de hoteluri de 4 şi 5 stele, la noi sunt doar câteva zeci. România nu este competitivă nici când vine vorba de preţuri şi servicii. Deşi problemele cu care se confruntă turismul din Egipt şi Tunisia ar trebui să fie un avantaj pentru litoralul românesc, se pare că nu va fi cazul. Principalele dezavantaje ale României sunt spaţiile de cazare insuficiente pentru a prelua un aflux mare de turişti şi neatractivitatea preţurilor practicate la Marea Neagră. Cât despre raportul calitate - preţ în comparaţie cu alte ţări din jur, România este deficitară.

EVENIMENTUL ZILEI

Fortăreaţa Fukushima: radiaţii fără explicaţii

Japonezii critică lipsa de comunicare a guvernului privind situaţia de la centrala nucleară. Executivul a format, în final, o celulă de criză.Guvernul japonez a gestionat prost, din punctul de vedere al comunicării, criza nucleară izbucnită după seismul violent de vineri, creând confuzie printre japonezii de rând şi iritând chiar şi organismele internaţionale. În această stare de haos general, însuşi premierul nipon Naoto Kan, care se pare că a aflat de la televizor despre ultima explozie la reactorul doi al centralei situate la peste 200 de kilometri nord de Tokio, s-a deplasat personal la sediul companiei care operează complexul Fukushima. "Ce naiba se întâmplă? Televiziunea a anunţat o explozie, însă nimeni nu a informat timp de o oră cabinetul premierului", s-a răstit Kan la conducerea TEPCO.

Suntem nepregătiţi în caz de accident nuclear la Cernavodă

Primarul oraşului Cernavodă, dar şi directorul spitalului local spun că suntem departe de a putea gestiona situaţia în caz de urgenţă, neavând nici procedura, nici echipamentele necesare. Autorităţile române sunt total nepregătite pentru a salva populaţia în caz de accident nuclear la Cernavodă. O spune chiar primarul oraşului, Mariana Mircea, care până să ocupe această funcţie, în 2008, a lucrat la centrala nucleară şi ştie exact "ce înseamnă un plan de urgenţă în caz de accident nuclear". "Numai că planul, copiat de la canadieni, este perfect pentru ce se întâmplă în incinta centralei, dar nu şi în exteriorul ei. Suntem încă departe de a avea echipamente necesare, profesioniştii sau pregătirea pentru gestionarea unui accident nuclear", avertizează edilul din Cernavodă. În oraş, exerciţiile pentru acţionarea în caz de accident nuclear se desfăşoară o dată la trei ani, potrivit legilor internaţionale în domeniu. "În plus, din 2008 organizăm altele, în fiecare an sau chiar mai des", adaugă edilul.

Mitingul sindicaliştilor închide centrul Capitalei. Vezi rutele ocolitoare

Cel puţin 50.000 de oameni sunt aşteptaţi azi în Piaţa Constituţiei, la protestul organizat de sindicate. În acelaşi timp, în parlament se va discuta moţiunea de cenzură pe Codul Muncii. Membrii celor cinci confederaţii sindicale din România vor protesta azi, nemulţumiţi de asumarea de către guvern a noului Cod al Muncii. Astfel, de la ora 12.00, aproape 50.000 de oameni sunt aşteptaţi în Piaţa Constituţiei, din Capitală, pentru un protest programat să dureze şase ore. În acelaşi timp, parlamentarii vor dezbate şi vor vota moţiunea de cenzură depusă de opoziţie.

Mitingul de astăzi va bloca circulaţia în centrul oraşului până în jurul orei 23.00, după cum au anunţat oficialii Brigăzii Poliţiei Rutiere, care au şi luat măsuri de restricţionare a traficului.

Cât timp să depozitezi leii pentru a avea câştig maxim

Dobânzile oferite de bănci pentru depozitele în lei la termen pe 6 sau 12 luni sunt în prezent cele mai mari de pe piaţa bancară. Anul trecut economiile pe 1-3 luni erau cele mai profitabile. În ultimul timp, băncile oferă dobânzi mai mari la depozitele cu scadenţe mai mari. Trei din cele mai mari bănci aplică această strategie. Banca Transilvania, care în 2010 oferea cele mai mari dobânzi la lei pentru depozitul pe 111 zile, plăteşte cel mai mult acum, respectiv 7,5% pe an, pentru economiile la termen pe 12 luni în lei. Aceeaşi situaţie este valabilă la Banca Comercială Română (care are însă o promoţie şi la economiile pe trei luni) şi BRD SocGen.

Care sunt cele mai avantajoase depozite: în lei sau în euro

Dacă vreţi să obţineţi randamente cât mai mari pentru sumele pe care le puneţi deoparte la bănci, cel mai indicat este să alegeţi depozitele în moneda naţională, spun specialiştii. Românii ar putea ieşi în câştig dacă vor alege economiile în lei şi nu în euro, în 2011, potrivit estimărilor unora dintre analiştii locali. Ei se bazează pe argumentul că moneda naţională se va întări în raport cu cea europeană, iar inflaţia va mai scădea. În prezent, dobânzile depozitelor la termen în lei urcă până la aproximativ 8% pe an, în timp ce dobânzile maxime ale depozitelor în euro ajung la 4% pe an sau uşor peste acest nivel.

FINANCIARUL

Drumarii preşedintelui "asfaltează" tunelurile Metrorex pentru 250 mil. euro

Asocierea formată din Astaldi-FCC-Delta-AB Construct s-a remarcat prin licitaţiile câştigate la instituţii controlate de oamenii PDL. Contractul semnat de Metrorex pentru execuţia tronsonului de metrou cuprins între Râul Doamnei - Eroilor atrage atenţia printr-o serie de coincidenţe care conduc direct către oamenii de frunte ai partidului de guvernământ şi către Traian Băsescu. Astaldi Italia este firma care a câştigat marile lucrări din Capitală în mandatul lui Adriean Videanu, FCC Construccion din Spania a beneficiat în aceeaşi perioadă de o serie de lucrări, fiind strâns legată de firma italiană. Delta ACM este prezenţă permanentă în contracte cu valori mari la Primăria Sectorului 3, unde primar este democrat-liberalul Liviu Negoiţă, iar AB Construct din Buzău a preluat din mers afacerile cu locuri de joacă din Sectorul 3 ale societăţii AA Marketing and Management, controlată de familia afaceristului Bogdan Gruia.

1.000 de lăcaşuri de cult nu şi-au achitat CAS, singura obligaţie de plată pe care o au către buget

80% din sumele restante sunt mai vechi de un an. Bisericile şi mănăstirile din Româ-nia au ajuns pe lista cu rău-platnici a statului. Cu datorii mai vechi chiar şi de un an, apro-ximativ 25 de biserici din fiecare judeţ al ţării nu au achitat indemnizaţia de şomaj, contribuţia la pensii sau asigurarea de sănătate a angajaţilor. Mai exact, peste 1.000 de lăcaşuri de cult din România au datorii la stat de 14 milioane de lei, aproximativ 3,34 milioane de euro, potrivit datelor furnizate de ANAF pentru "Fin.ro". Deşi sunt scutite de o serie de impozite, respectiv impozitul pe profit sau cel pe venit, pentru toate produsele pe care le comercializează sau serviciile pe care le oferă contra cost enoriaşilor, lăcaşurile de cult nu achită la timp nici puţinele obligaţii pe care le au către bugetul de stat.

Japonia a dat tonul la căderea burselor, Germania a urmat trendul

Unda de şoc a lovit Germania, frica de un dezastru nuclear determinând o scădere de peste 4% a indicelui DAX. Scăderea Bursei din Tokyo pentru a doua zi consecutiv, precum şi pa-nica creată de anunţul prim-mi-nis-trului japonez privind posi-bila contaminare cu material radioac-tiv a zonei din vecinătatea Tokyo au dus indicii japonezi la scăderi-record. Unda de şoc a afectat, mai mult sau mai puţin, toa-te pieţele de acţiuni la nivel internaţional, cea mai mare scădere fiind marcată de indicele DAX al Bursei din Frankfurt, după anunţul privind închiderea centralelor nucleare date în folosinţă înainte de 1980. Bursa de Valori din Tokyo s-a prăbuşit ieri, după ce în şedinţa de luni părea că lucrurile s-au mai calmat.

Patru bănci cumulează peste 80% din garanţiile acordate pentru creditarea agriculturii

Rata riscului de neplată a urcat pe parcursul anului trecut de la o medie de 0,75% la aproape 2%. Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) a acordat anul trecut garanţii pentru împrumuturi în valoare de 1,5 miliarde de lei, iar pentru acest an estimează o sumă cu 10% mai mare. Preşedintele Fondului, Veronica Toncea, a afirmat că din plafonul de anul trecut 80% reprezintă sprijin pentru investiţii, iar diferenţa a vizat acti-vi-tatea de producţie. Peste 80% din ga-ran-ţiile acordate de instituţie sunt orien-tate către BCR, BRD, CEC Bank şi Raiffeisen Bank. Potrivit preşedintelui FGCR, în primele două luni ale acestui an instituţia a acordat garanţii de aproximativ 35 de milioane de euro, iar pentru acest an bugetează o creştere cu 10% a volumului creditelor garantate, comparativ cu nivelul din 2010, de 1,5 miliarde de lei. Veronica Toncea arată că estimările se bazează şi pe extinderea creditării în segmentul producţiei zootehnice.

Parlamentarii Puterii nu au voie să voteze pentru a nu da emoţii guvernului

Este cea de-a opta moţiune depusă împotriva Cabinetului Boc, din 2009 până în prezent. Opoziţia acuză PDL că foloseşte Codul Muncii pentru a rezolva conflictele din partid. Senatorii şi deputaţii dezbat astăzi moţiunea de cenzură depusă de Opoziţie ca urmare a asumării răspunderii guvernului pe Codul Muncii. Premierul Emil Boc spune că nu are emoţii, însă nu pentru că ar avea încredere deplină în repre-zentanţii coaliţiei. Votul este secret şi, pentru a evita orice surpriză, liderii PDL au interzis senatorilor şi deputaţilor democrat-liberali să îşi exercite dreptul de vot. Aşa au procedat şi la moţiunile de anul trecut, iar regula a fost preluată şi de partenerii de coaliţie, în semn de solidaritate.

GÂNDUL

Gaddafi: Prietenul meu Nicolas Sarkozy este nebun. Suferă de o boală psihică

Liderul libian, contestat de o revoltă populară, nu a precizat dacă această "boală" este legată de "secretul grav" la care s-a referit agenţia oficială libiană Jana, care a afirmat că dezvăluirea acestuia va duce la înlăturarea de la putere a preşedintelui francez. Parisul este foarte criticat, după ce a recunoscut Consiliul naţional de tranziţie, înfiinţat de opoziţia din Libia, drept unic reprezentant legitim al poporului libian. În legătură cu violenţele din ţara sa, Kadhafi a afirmat că "acest mic eveniment" s-a soldat "doar cu 150-200 de morţi", jumătate în rândul forţelor de securitate.

Rebeliunea "va fi învinsă şi totul va reveni la normal", a spus el, în timpul acestui interviu realizat într-un cort din baza militară Bab al-Azizia de la Tripoli, potrivit RTL. Kadhafi a apreciat de asemenea că sunt nejustificate criticile la adresa sa în Statele Unite şi Europa. "Dar ce am făcut ca să le dezamăgesc ? Nu am niciun post oficial şi deci nu pot fi criticat. Este criticată regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii pentru politica sa ?", a întrebat el.

Cutremurul din Japonia ar putea scumpi asigurările românilor cu 10-20%, pe termen mediu

Cutremurul din Japonia ar putea avea ca efect creşterea costurilor de reasigurare ale companiilor româneşti, care la rândul lor ar putea majora cu 10-20%, pe termen mediu, tarifele de primă practicate pentru asigurările de bunuri şi clădiri."Piaţa asigurărilor din Japonia este una dintre primele trei în privinţa valorii şi toţi reasigurătorii sunt prezenţi acolo. De regulă, un eveniment precum seismul din Japonia are ca efect creşterea cotaţiilor la primele de reasigurare la nivel internaţional. La rândul lor, asigurătorii români vor fi nevoiţi să majoreze tarifele la poliţele property dacă reasigurătorii scumpesc contractele", a declarat Mihnea Tobescu, directorul general al Chartis România (fost AIG România).

Cât mai valorează maşina ta pe piaţa second-hand. Vezi care sunt mărcile auto care s-au depreciat cel mai puţin în ultimii doi ani

Imediat după cumpărare, un autovehicul începe un proces de depreciere. Nu toate maşinile rulate de pe piaţa românească se devalorizează însă la fel de rapid. O maşina nouă pierde din valoare chiar şi 20% în numai 12 luni de la data achiziţiei, spun specialiştii din piaţa auto. În acelaşi timp, "una second-hand pierde 10-15%. Ulterior, deprecierea anuală ar trebui să se situeze pentru următorii trei-cinci ani în zona 6-10% pe an pentru un vehicul second-hand", a declarat pentru gândul Bogdan Vulcan, program manager al portalului auto.ro.

Lista celor mai toxice băuturi, care atacă ficatul şi predispun la diabet

Băuturile alcoolice dulci, fresh-urile amestecate cu votcă, băuturile "light", sucurile carbogazoase şi energizantele sunt lichidele care afectează sănătatea. Medicii nutriţionişti susţin că tot mai mulţi români au tendinţa de a bea tot mai puţină apă, lichid esenţial bunei funcţionări a organismului. Potrivit specialiştilor, apa este înlocuită cu băuturi care nu oferă corpului niciun nutrient, ba mai mult afectează organe vitale, precum ficatul. gândul oferă o listă a băuturilor toxice şi arată care sunt pericolele la care ne expunem atunci când le bem.

JURNALUL NAŢIONAL

Gheorghe Mărmureanu:"Nu cred că sunt sigure clădirile construite dupa "89"

Directorul Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, afirmă într-un interviu acordat Jurnalului Naţional că în România nu există pericolul producerii unui cutremur puternic în perioada următoare. Potrivit estimărilor, un cutremur de 7 grade ar putea avea loc după anul 2040. Totodată, Gheorghe Mărmureanu trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte siguranţa noilor construcţii din punct de vedere seismic, arătând că sunt clădiri care au fost ridicate fără să se ţină seama de normele româneşti.

Coşmarul nuclear japonez

Milioane de japonezi trăiesc cu frica morţii după a treia explozie la uzina Fukushima. Un expert francez anunţă că particulele radioactive pot ajunge în Europa în câteva zile. Pericolul este tot mai mare şi pentru Europa. Directorul adjunct al Meteo-France a declarat, pentru Le Point, că particulele radioactive pot ajunge în Europa în câteva zile. Particulele radioactive ar putea fi iniţial dirijate spre Pacific, explică Cyril Honore. Însă vântul nu se opreşte niciodată, ceea ce înseamnă că particulele conţinând elemente radioactive circulă şi fac înconjurul globului în 10 zile. Ele nu vor contamina doar aerul! Prin precipitaţii şi vânturi, pot ajunge în apă şi în sol. Problemele de la Fukushima sunt provocate de blocajul repetat al sistemului de răcire al reactoarelor nucleare, afectat de valul seismic de după cutremurul de 8,9 grade care a lovit vineri Japonia.

Blejnar, "Naşul Mare" pentru mafioţii din Braşov

"Spaima contrabandistilor" in fisa oficiala de post, presupus membru al "Famigliei" infractorilor din Brasov. Aceste doua supranume, contradictorii in aparenta, descriu unul si acelasi personaj: pe directorul ANAF, Sorin Blejnar, iar concluzia respectiva apartine anchetatorilor brasoveni. Potrivit unor surse judiciare inca din vara anului 2010, Blejnar este investigat de politisti si procurori, pe baza unei suspiciuni extrem de grave: protejarea contra-cost a unor grupari specializate in contrabanda cu petrol si evaziune fiscala. Seful ANAF inca nu a fost pus sub acuzare oficiala, dar lucrarile in dosar sunt inca in derulare.

NAŢIONAL

Şefii SPP iau în calcul posibile acţi uni de răzbunare ale poliţiştilor disponibilizaţi. Se tem de un atentat la preşedinte!

Eliminarea bruscă din sistem a aproape 15 000 de cadre reprezintă un adevărat motiv de îngrijorare. Nu doar pentru familiile disperate ale celor care vor rămâne pe drumuri fără nici o sursă de venit şi împovăraţi de ratele la bănci, dar şi pentru serviciile secrete. Care monitorizează îndeaproape toate elementele cu potenţial de risc maxim. Iar cum printre cei care vor fi zburaţi se numără şi în jur de 5 000 de poliţişti, situaţia explozivă este privită cu toată seriozitatea. Inclusiv de către şefii SPP, care, după cum susţin sursele noastre, iau în calcul în scenariile de lucru pe termen scurt chiar un eventual atentat la adresa şefului statului.

Controalele ministeriale de la IGPR îl vizează pe ultimul "mohican" al lui Blaga. Se întinde năvodul pentru şeful Poliţiei Române

În Ministerul de Interne nu a mai rămas nici măcar o fărâmă de concordie. În teritoriu absolut deloc, dar nici la centru situaţia nu este mai brează. Astfel, nici măcar echipa managerială de la conducere nu mai este unitară, şefia ministerului trăgând deja "hăis", iar cea a Poliţiei "cea". Mai mult, există informaţii că se zguduie până şi scaunul şefului IGPR. Dar cum chestorul Liviu Popa a coordonat operaţiunea "Vămi Curate" cu rezultate excelente, cel puţin într-o primă fază, el nu poate fi lovit cu sabia "evaluării". Totuşi, "independenţa" arătată de fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie nu este deloc privită cu ochi buni în anumite cercuri ale Puterii.

Gucci s-a lansat în România!

Celebrul brand de lux Gucci, fondat în 1921 la Florenţa, împlineşte anul acesta o... venerabilă vârstă - 90 de ani. Sunt, iată, 90 de ani de istorie a luxului, iar pentru a-i celebra, Gucci a creat în exclusivitate pentru România o colecţie de 7 genţi, cu ocazia deschiderii oficiale a primului magazin al mărcii din Bucureşti. Genţile realizate după modelul "Gucci 1973" şi etichetate "Bucharest Exclusive" au fost licitate la Salon Diplomat din cadrul Hotelului Athénée Palace Hilton. La puţin timp după ce omul de afaceri George Copos a bătut palma cu reprezentanţii Gucci pentru închirierea spaţiului de la parterul Hotelului Athénée Palace Hilton, aceştia au lansat cu mare fast, luni seara, primul magazin Gucci din România. Începând de luni, hotelul de pe Calea Victoriei, patronat de George Copos, găzduieşte luxosul magazin de unde vedetele îşi vor înnoi garderoba.

PUTEREA

Cezar Preda despre Traian Băsescu. ""Mă surprinde atâta patimă şi îndârjire de la un om lângă care am muncit să ajungă preşedinte""

Vicepreşedintele PDL Cezar Preda consideră că Traian Băsescu a dat dovadă de lipsă de recunoştinţă când l-a atacat "cu îndirjire" şi i-a amintit acestuia că a muncit alături de el ani întregi pentru a ajunge şef de stat. Preda a mai explicat, de asemenea, într-un interviu în exclusivitate pentru "Puterea", de ce l-a ales pe Vasile Blaga şi nu pe Emil Boc în competiţia pentru preşedinţia PDL. Preşedintele Traian Băsescu i-a atacat luni seară, la TVR, pe adversarii lui Emil Boc la preşedinţia PDL. Băsescu a fost foarte dur cu Vasile Blaga, pe care l-a acuzat că a furat startul alegerilor, dar şi cu Cezar Preda, pe care l-a ironizat că vrea să ajungă secretar general al partidului, dar "nu a reuşit să câştige alegerile la Buzău, ca primar".

Traian Băsescu ţinteşte un al treilea mandat la Cotroceni?

Declaraţia preşedintelui Traian Băsescu, făcută luni seară, la postul naţional de televiziune, privind posibila intenţie a sa de a-şi scurta mandatul de la Cotroceni, poate ascunde intenţia acestuia de a mai candida pentru a treia oară la Preşedinţia României. Mai mulţi jurişti au confirmat, pentru ziarul "Puterea", că acest lucru ar putea fi constituţional posibil, în timp ce alţii susţin că aşa ceva nu se poate. Constituţia României are însă o serie de prevederi cel puţin permisive din acest punct de vedere. Nu în ultimul rând, un al treilea mandat de preşedinte al statului are un precedent validat de Curtea Constituţională în ceea ce priveşte alegerea lui Ion Iliescu în anul 2000.

România riscă să piardă 2,5 miliarde de euro pentru Coridorul IV paneuropean. Comisia Europeană a respins documentaţia pentru reabilitarea căii ferate Curtici-Simeria

România riscă să piardă 2,5 miliarde de euro, fonduri europene pentru reabilitarea sistemului feroviar de pe Coridorul IV paneuropean, ne-au declarat surse guvernamentale. Comisia Europeană (CE) a sistat finanţările pentru reabilitarea căii ferate de pe tronsonul Curtici-Simeria, întrucât documentaţia transmisă de partea română conţine grave inadvertenţe şi încercări de "umflare" a unor lucrări cu sume considerabile. Astfel, CE reclamă inadvertenţe legate de tehnică, analiză financiară, cost-beneficiu şi aspectele de mediu.

ROMÂNIA LIBERĂ

Japonezii, neputincioşi în faţa dezastrului: Alertă nucleară de gradul 6 - reactorul 1 de la Fukushima tot mai grav, incendiu şi la reactorul 4.

Un nou incendiu a izbucnit în această dimineaţă la reactorul 4 al centralei nucleare Fukushima, dar acesta pare să se fi stins, au anunţat operatorul Tepco şi o sursă oficială, relatează AFP, citată de Mediafax. Japonia a suspendat activitatea la reactoarele de la Fukushima pentru ca nivelul radiatiilor a ajuns la stadiul sa puna in pericol viata muncitorilor. Nivelul de radiaţii la reactorul de la Fukushima a crescut la 1.000 de millisieverts. Experţii spun că expunerea la circa 1.000 millisieverts este suficient pentru a cauza boala radiaţiilor.

România poate fi Japonia doar dacă ne loveşte meteoritul

"În zona seismologică Vrancea sunt trei plăci tectonice care se întrepătrund. La intersecţia lor există un corp care se deplasează în jos, pe verticală. Unii cercetători spun că e vorba despre un fragment de meteorit, infiltrat acolo cu foarte multă vreme în urmă. În orice caz, acest corp coboară extrem de lent. De fiecare dată când se mişcă, se produce un cutremur. Faptul că se mişcă aşa încet face ca seismele din România să nu fie puternice. De asta spun că ar trebui să se întâmple ceva extraordinar pentru ca mişcarea acestui corp să fie accelerată într-atât încât să avem un cutremur distrugător".În afara acestei excepţii, zonele seismice din România şi Japonia nu pot fi comparate, atrage atenţia Victorin Toader, directorul Institutului Român de Seismologie Aplicată.

Taxa pe pârloagă: un lucru bun!

Taxa pe pârloagă - iată un lucru bun! Cu efecte care nu pot fi decât pozitive! A cota acest impozit - aşa cum s-au grăbit unii în vâltoarea incriminării la grămadă a actualelor iniţiative guvernamentale, care într-adevăr păcătuiesc prin înmulţirea abruptă, în plină criză, a dărilor, ceea ce face mai mult rău decât bine - drept un "nou bir" este o stupizenie. Păcatul este că acest impozit, cu totul şi cu totul benefic, ar urma să fie aplicat într-o situaţie în care, din cauza lipsei de preocupare a miniştrilor Agriculturii, ţăranul român nu mai primeşte nici o subvenţie de la statul român, subvenţie care îl ajuta să-şi înfiinţeze producţia, indiferent care era aceea, în anul agricol. Astfel că ţăranii români, în loc ca, sub presiunea impozitului pe pârloagă, să-şi chivernisească mai eficient, împreună cu vecinii, banii de care dispun, vor primi doar o leucă în cap de la acest impozit!

ZIARUL FINANCIAR

Planurile nucleare ale României rămân în picioare chiar şi după dezastrul din Japonia

Criza nucleară din Japonia nu va influenţa construcţia re-ac-toarelor 3 şi 4 de la Cer-navodă şi a celei de a do-ua centrale nucleare a Ro-mâniei, dar este posibil să fie înăsprite nor-mele de siguranţă, aşa cum se va în-tâm-pla în întreaga lume, spun specialiştii ro-mâni în domeniu. "Personal nu cred (că evenimentele din Japonia vor afecta construcţia de noi cen-trale în România - n. red.), dar este po-sibil să aibă un impact asupra creşterii ni-velului de rezistenţă la evenimente ex-tre-me", spune Teodor Chirica, membru al Forumului Atomic European. "Este posibil să se ceară închiderea centralelor care nu au anvelopă (sistem de protecţie suplimentar care izolează re-ac-toarele nucleare - n. red.). La nivel eu-ropean s-ar putea cere închiderea cen-tra-lei nucleare de la Kozlodui din Bul-garia şi a altor centrale nucleare vechi", consi-de-ră şi Ionuţ Purica, expert în energie şi mediu în cadrul Academiei Române.

Criza nucleară din Japonia a contaminat pieţele financiare din întreaga lume

Acţiunile din întreaga lume au scăzut, Bursa de la Tokio pierzând 10% Banca Japoniei a injectat 245 mld. $ S-a înregistrat un nou cutremur puternic Germania decide închiderea a 7 reactoare vechi Strategia nucleară a României nu este afectată. Situaţia din Japonia rămâne critică după ce o a treia explozie la centrala de la Fukushima şi creşterea nivelului radiaţiilor în Tokio au generat un exod al investitorilor, bursa niponă scăzând cu 10,6%, ceea ce a determinat o reacţie în lanţ în toate colţurile lumii. În două zile de tranzac-ţionare companiile japoneze au pierdut circa 626 mld. $ din valoare. În Europa, cea mai afectată a fost bursa germană, indicele DAX scăzând cu circa 3,5%, fiind urmată de cea franceză, cu peste 2,1% şi de cea britanică, cu 1,5%. Banca Japoniei a inundat piaţa cu lichidităţi în valoare de 245 mld. dolari pentru a se asigura că există suficienţi bani în cazul unor retrageri masive de fonduri.

Şefii firmelor de stat numiţi netransparent aduc pierderi

Plecarea Ruxandrei Brutaru de la conducerea Tarom şi a lui Liviu Costache de la CNADNR - care au primit pe mână afaceri de sute de milioane de euro - scoate la iveală modalitatea defectuoasă de atribuire a func-ţiilor de cel mai înalt nivel în companii de stat, fără posturi scoase transparent la concurs. Brutaru, fiica unui fost director al Tarom, a fost numită în funcţie în urmă cu doi ani de către fostul ministru Radu Berceanu. Tarom a avut pierderi de 50 mil. euro în 2009. Criteriile politice după care sunt puşi în funcţie oameni fără experienţă în gestiunea afacerii costă statul anual câteva sute de milioane de euro. Mihail Marcu, preşedintele MedLife, spune că, dacă ar fi premier, ar imple-men-ta un sistem de management privat (după modelul olandez) pentru toate firmele de stat cu pierderi.

Banca Mării Negre pregăteşte finanţări de 80 mil. euro pentru bănci şi companii locale

Black Sea Trade and Development Bank (BSTDB), o instituţie de credit deţinută de 11 guverne din regiunea Mării Negre, negociază cu trei bănci şi cinci companii din România încheierea unor parteneriate de finanţare de aproximativ 70-80 mil. euro, potrivit preşedintelui instituţiei, Andrei Kondakov. "Până acum au fost finanţate 22 proiecte în România cu 220 mil. euro, ceea ce reprezintă 10% din portofoliul total. Dintre acestea sunt active şase proiecte, totalizând 94 mil. euro. Strategia de ţară pe patru ani urmează să fie aprobată în board la sfârşitul lunii aprilie. Potrivit strategiei, în România ar urma să fie finanţate în următorii patru ani 15 proiecte, în valoare de până la 200 mil. euro", a declarat Kondakov.

Ardaf a revenit pe profit anul trecut, dar afacerile au scăzut cu 33%

Ardaf, companie de asigurări contro-lată de consorţiul ceho-italian PPF/ Generali, a în-registrat anul trecut un pro-fit net de 266.000 lei faţă de o pierdere de 90,5 mil. lei în 2009 , dar primele brute sub-scrise de companie au scă-zut cu 33% şi au însumat 217 mil. lei (51,5 mil. Euro). Potrivit datelor publicate de asigurător, subscrierile companiei au provenit aproape în totalitate din asigurări generale după ce în 2010 Ardaf şi-a transferat întreg portofoliul de asigurări de viaţă către Generali. Mai mult de o treime din subscrieri, adică 80,4 mil. lei, au fost înregistrate pe segmentul Casco, fiind în scădere cu aproape 30% faţă de anul anterior. Veniturile din poliţe de răspun-dere civilă auto au însumat 117 mil. lei, reprezentând 54% din totalul sub-scrierilor.

Astăzi se deschid ofertele pentru intermedierea ofertei de la Petrom

Consorţiile de intermediari care se bat să câştige mandatul de vânzare pe Bursă a unui pachet de 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP) pot depune până la ora 12:00 ofertele lor la sediul Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), urmând ca ofertele să fie deschise la ora 13:00. Iniţial, termenul de depunere a ofertelor fusese stabilit pentru 9 martie, dar OPSPI a acceptat prelungirea cu o săptămână a termenului, la cererea intermediarilor.

"Prelungirea termenului de depunere a ofertelor de intermediere în cadrul procesului de selecţie a intermediarului autorizat pentru derularea ofertei publice secundare de vânzare a pachetului de acţiuni reprezentând 9,84% din capitalul social al OMV Petrom s-a făcut ca urmare a solicitărilor primite din partea mai multor potenţiali ofertanţi, care au achiziţionat caietul de sarcini", au precizat reprezentanţii Ministerului Economiei, care are în subordine OPSPI.

Stoica încearcă să scape Poşta de amenda de 24 mil. euro

Casa de avocaţi Stoica & Asociaţii, condusă de fostul ministru al justiţiei Valeriu Stoica, a preluat dosarul Poşta Română prin care instituţia a primit o amendă de la Consiliul Concurenţei de 103 milioane de lei (24 mil. euro), într-un dosar în care firma deţinută de stat este acuzată că a încălcat legea prin abuz de poziţie dominantă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb