REVISTA PRESEI - 16.05.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 16 mai 2011

ADEVĂRUL

O cameristă pune capăt carierei politice a şefului FMI

Directorul Fondului Monetar Internaţional este suspectat de agresiune sexuală împotriva unei angajate a Hotelului Sofitel din New York. Puţini cred că francezul îşi mai poate salva cariera. Avocaţii lui Dominique Strauss-Kahn au anunţat că acesta respinge acuzaţiile de tentativă de viol asupra cameristei din New York şi că va pleda nevinovat. Dominique Strauss-Kahn se grăbea sâmbătă să părăsească Statele Unite pentru a ajunge în Europa, unde avea un program încărcat. Ieri trebuia să se întâlnească la Berlin cu cancelarul german, Angela Merkel, pentru a discuta despre criza datoriilor din zona euro. Iar săptămâna aceasta avea programate numeroase întâlniri pe tema situaţiei din Portugalia şi Grecia.

Cât mai rămâne Boc la Guvern?

La nici o zi de la realegerea lui Emil Boc în fruntea partidului, în PDL se vorbeşte neoficial despre posibila sa schimbare de la Guvern. Scenariul înlocuirii lui Emil Boc de la Palatul Victoria a fost pus ieri pe tapet atât de reprezentanţii taberei sale, cât şi de susţinătorii perdantului Vasile Blaga. Apropiaţi ai premierului avansau ieri, în cea de-a doua zi a Convenţiei Naţionale a PDL, termene de adoptare a unei decizii în ceea ce priveşte şefia Guvernului şi nume de posibili înlocuitori, una dintre variante fiind Mihai Tănăsescu. "Încă se discută, dar o hotărâre ar putea fi luată la sfârşitul acestei săptămâni sau până la sfârşitul lunii", a declarat unul dintre vicepreşedinţii PDL. Alţi lideri PDL, din tabăra premierului, prezentau scenarii care-l excludeau tocmai pe cel pe care îl validaseră cu o zi înainte ca şef al partidului.

Ce spun analiştii despre soarta PDL şi a premierului Boc după Congres

Analistul politic Cristian Pârvulescu anticipează că, după realegerea lui Emil Boc în fruntea partidului, PDL va rămâne la guvernare şi nu se va scinda. În opinia sa, o eventuală schimbare a lui Emil Boc din fotoliul de premier se va produce "nu foarte repede" deoarece democrat-liberalii se tem că nu vor putea aduna voturile necesare pentru a trece prin Parlament noul prim-ministru.

Cum se irosesc banii de autostrăzi

Compania naţională de drumuri plăteşte de două ori acelaşi serviciu de evaluare a terenurilor expropriate pentru patru sectoare de autostradă din vestul ţării. Noua lege care reglementează procedurile de expropriere este, astfel, încălcată. România ar putea pierde fonduri europene de peste 100 de milioane de euro.

România sub scut: de ce aici şi ce câştigăm

SUA achită nota de plată integral, economia locală va înflori, România va căpăta un alt statut în NATO şi în regiune, spun americanii. Experţii americani nu reuşesc să cadă de acord pe tema utilităţii sistemului, a capacităţii sale şi a ţintelor sale strategice. Specialiştii din SUA cu care a discutat "Adevărul", reprezentanţi ai unor prestigioase institute, s-au contrazis şi ei. Singurul lucru cu care au fost cu toţii de acord este că, acceptând să găzduiască bateriile de interceptori pe teritoriul său, România a căpătat un profil cu adevărat major în NATO

Victorie cu miros de petrol la Eurovision

Ell şi Nikki, reprezentanţii Azerbaidjanului, au câştigat finala desfăşurată sâmbătă seară, la Düsseldorf. Ţara ex-sovietică bogată în petrol participă doar din 2008 în concurs, dar cu o ţintă clară: trofeul. România, reprezentată de trupa Hotel FM, s-a clasat pe locul 17 cu 77 de puncte. Mihai Trăistariu şi Ovi au sesizat câteva lipsuri ale show-ului din acest an. . "Trebuia să existe o idee a show-ului, au fost şterşi. Asta e problema României: nu avem show, nu avem sclipire", este de părere Trăistariu. "Mie mi-e milă de băieţi, ei au cântat bine. "În cazul acesta vorbim de industria muzicală din Suedia care a preluat artişti din Azerbaidjan în ultimii ani şi a produs pentru ei. Este şi cazul Safurei, participanta lor de anul trecut, şi cazul din acest an. Fata asta (Nigar Jamal - n.r.) este căsătorită cu un oligarh care trăieşte la Londra, s-a făcut un lobby extrem de puternic pentru această ţară ex-sovietică, plină de petrol şi bani", spune Ovi.

De ce ratează BNR ţintele de inflaţie

Economiştii spun că banca centrală încearcă să contracareze anticipaţiile inflaţioniste chiar cu preţul erodării credibilităţii propriilor obiective. BNR lucrează pe un teren instabil, unde incertitudinile privind deciziile guvernamentale fac aproape imposibilă respectarea ţintei. Şi totuşi? De ce preferă BNR să menţină "un optimism prudent", în ciuda faptului că întrevede o serie de riscuri? Un posibil răspuns este dat de Dumitru: "Previziunile băncii, deşi au un grad de incertitudine, vor să ancoreze anticipaţiile inflaţioniste". Acestea reprezintă unul dintre cele mai importante canale prin care politica monetară influenţează activitatea economică. Acestea afectează procesul de formare a preţurilor prin mai multe canale. Potrivit lui Chidesciuc, firmele îşi vor modifica preţurile în funcţie de aşteptările inflaţioniste şi de cheltuielile asociate modificării (de promovare sau reclamă).

Fără telefoane mobile şi laptopuri în şcoli

Calculatoarele conectate la reţele wireless de internet şi telefoanele mobile prezintă un grad ridicat de risc pentru sănătate, susţin organizaţiile europene. Un comitet format din membri ai Consiliului Europei a ajuns la concluzia că noile tehnologii pot avea efecte dăunătoare asupra oamenilor şi că trebuie demarate acţiuni imediate pentru a proteja copiii, scrie cotidianul britanic "The Daily Telegraph". Astfel, oficialii europeni vor să interzică folosirea reţelelor wireless şi a telefoanelor mobile în şcoli. În raportul comitetului se menţionează faptul că este esenţial ca greşelile făcute în trecut, când organizaţiile de sănătate publică au recunoscut foarte târziu pericolele reprezentate de substanţe precum azbestul sau tutunul, să fie evitate.

"Gaură" de miliarde în activele imobiliare

Creditele ajunse la maturitate pentru proprietăţile comerciale, industriale şi de birouri au nevoie de refinanţări de două miliarde de dolari, avertizează consultanţii. În România va fi nevoie de doi-trei ani de creştere a pieţei de investiţii pentru a acoperi deficitul de refinanţare a creditelor, potrivit companiei imobiliare DTZ Echinox. Deficitul de refinanţare constă în diferenţa dintre soldul creditelor garantate cu active imobiliare care vor ajunge la maturitate şi sumele disponibile pentru refinanţarea acestora.

FMI obligă România să exporte gazele ieftine

Guvernul s-a angajat în faţa finanţatorilor externi că va lua toate măsurile necesare pentru ca ţara noastră să poată exporta gazele de producţie internă începând de anul viitor. Exportul ar însemna ca populaţia şi firmele din România să consume mai multe gaze importate din Rusia, care costă de două ori mai mult decât resursele interne. În condiţiile în care 80% din consumul naţional de gaze reprezintă resurse de producţie internă, românii încă au avantajul unui preţ mult mai redus faţă de restul europenilor, întrucât piaţa este reglementată, iar companiile nu-şi pot impune preţul după pofta inimii.

Italia este ameninţată de vulcani

Etna a erupt din nou, obligând autorităţile să închidă pentru o zi aeroportul din zonă. O ameninţare şi mai mare decât Etna ar fi vulcanul Campi Flegrei (lângă Napoli), ce ar da semne că se trezeşte. Cel mai activ şi mai înalt vulcan din Europa s-a trezit la viaţă săptămâna trecută, perturbând traficul aerian din sudul Italiei. Noua erupţie a vulcanului Etna (3.295 de metri), situat în estul Insulei Sicilia, a durat câteva ore, iar lava s-a scurs pe versantul vestic al muntelui fără a se înregistra victime. A stârnit însă îngrijorarea locuitorilor zonei, care ­s-au trezit brusc cu străzile acoperite de cenuşă. Cenuşa eliberată în atmosferă a determinat, totodată, autorităţile locale să închidă pentru o zi aeroportul din apropierea vulcanului, situat în Catania, al doilea oraş ca mărime din Sicilia.

CURENTUL

Mircea Badea - pupincurismul şi impostura ca mod de existenţă

Personalitatea micului pitic de grădină a lui Voiculescu poate fi sintetizată ca o formă de manifestare a tipologiei gregare, agresive, semianalfabetă care se identifică până la contopire cu parvenitismul, cu impostura, cu violenţa de manifestare şi de limbaj, specifice liderului de lupanar, "profesorul" Voiculescu, trădător şi asupritor al propriului popor a cărui muncă şi avere a fost traficată şi jefuită de gaşca sordidă a securistoizilor şi activiştilor de pardid scoşi din pulpana soioasă a lui Ilici. Ceva biştari din biznizul acestora mai cad şi în punguţa întinsă umil, din şpagat, de micul comediant Mircea Badea.

SRI, cu ochii pe Facebook şi Twitter

În era tehnologizării şi a circulaţiei informaţiei cu o viteză ameţitoare, directorul SRI, George Maior a declarat ieri, în cadrul emisiunii "După 20 de ani", difuzată de Pro TV, că instituţia pe care o conduce monitorizează şi culege informaţii relevante pentru securitatea statului şi din cadrul reţelelor de socializare de tipul Facebook sau Twitter. Maior a spus că există în rândul serviciului pe care îl conduce ofiţeri care se ocupă de acest tip de "apărare cibernetică" şi care urmăresc în special dezbaterile care au ca scop radicalizarea persoanelor în anumite direcţii care pot pune în pericol securitatea ţării.

BERD: Importanţa băncilor elene în România şi în alte ţări poate fi un risc pentru recuperarea economică

Rolul important al subsidiarelor băncilor elene în România, Bulgaria şi Serbia ar putea reprezenta un risc pentru recuperarea economică, a declarat preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow, citat de cotidianul "Wall Street Journal". Există riscul ca dificultăţile fiscale din zona euro să afecteze recuperarea economică din Europa de Est, chiar dacă până acum criza din uniunea monetară nu a avut un impact negativ în regiune, a spus el. Zona euro este principala piaţă de export pentru mai multe state din Europa de Est. Potrivit datelor publicate vineri, Germania şi Franţa, cele mai mari două economii din zona euro, au înregistrat creşteri de 1,5%, respectiv 1% în primul trimestru. În România sunt prezente mai multe bănci elene, între care EFG Eurobank şi National Bank of Greece prin intermediul Bancpost şi, respectiv, Banca Românească, iar Piraeus Bank, Alpha Bank, ATEbank şi Emporiki Bank sub brand propriu.

CURIERUL NAŢIONAL

Chiar am ieşit din recesiune?

Potrivit INS, Produsul Intern Brut a crescut în primul trimestru cu 0,6% faţă de T4 2010. Chidesciuc, ING: Nu putem spune acum că am ieşit din recesiune, ar fi eronat şi prematur să afirmăm acest lucru. Vasilescu, BNR: Economia mai are de tras la carul restructurării, trebuie conturat noul model de creştere economică. Nicolae Chidesciuc a mai menţionat că economia românească va înregistra în trimestrul II o contracţie de 0,1%. Acesta a prognozat pentru trimestrul III o creştere de 0,8% a PIB-ului, şi de 0,4% în ultimul trimestru. Comisia Europeană (CE) estimează o creştere economică de 3,7% pentru România anul următor, susţinută de cererea internă de consum, după creşteri de salarii în mediul privat, prognoza fiind apropiată de estimarea FMI, de 3,75-4%. Pentru acest an, CE estimează o creştere a PIB de 1,5%, aceeaşi cu cea prognozată de Guvern şi de FMI.

Ucraina: România cere prea mult pentru acţiunile de la Krivoi Rog

Şeful Fondului Proprietăţii de Stat ucrainean spune că românii "s-au obişnuit deja cu ideea" că vor primi 1 mld. dolari pe "toţi acei peleţi". Acum "este foarte problematică o înţelegere". Investiţia făcută de România în combinatul de la Krivoi Rog va fi foarte greu de recuperat, decizia aparţinând în principal acţionarului majoritar - Ucraina. Aleksander Riabcenko, şeful Fondului Proprietăţii de Stat din Ucraina, a spus vineri că Ucraina nu are în vedere privatizarea combinatului, fiind necesar, mai întâi ca Guvernul de la Kiev să ajungă la înţelegeri cu celelalte ţări participante.

Reactoarele 3 şi 4 - punct şi de la capăt

Se va face din nou studiul de fezabilitate, pentru că cel vechi nu mai e de actualitate. "Oricum acesta nu mai are relevanţă, pentru că includea numai unitatea 3 şi se referea la preţurile din 2004 - 2005". Dacă întregul proiect va costa numai 4 mld. euro, Nuclearelectrica îşi poate susţine din surse proprii investiţia aferentă celor 40 de procente în EnergoNuclear.

Ce va face acţiunea FP după testarea nivelului de 0,5 lei pe acţiune?

Pragul psihologic menţionat a fost atins la sfârşitul săptămânii trecute. Rămâne de văzut dacă avansul cotaţiei din respectivul reper reprezintă o întoarcere pe o tendinţă de apreciere sau o simplă retragere într-un trend descendent.

Companiile de stat, obligate să ia măsuri împotriva clienţilor rău-platnici

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a impus companiilor de stat care au clienţi rău-platnici să ia măsuri pentru plata facturilor, prin trimiteri de preavize şi dispunerea de "măsuri legale" împotriva firmelor rău-platnice. Toate aceste companii vor fi obligate în acelaşi timp să identifice noi soluţii de creştere a veniturilor şi să îşi achite propriile arierate, relevă scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI în urma misiunii din aprilie-mai. Conform documentului, obţinut de Mediafax, pe lista companiilor de stat care se vor îndrepta în perioada imediat următoare împotriva clienţilor rău-platnici au fost incluse CFR Marfă, Poşta Română, Termoelectrica, Electrocentrale Bucureşti, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO).

EVENIMENTUL ZILEI

Sebastian Lăzăroiu: "Raţiunea ar trebui să-l îndemne pe Boc să lase locul unui tehnocrat"

Sebastian Lăzăroiu explică într-un interviu pentru "Evenimentul zilei" de ce Emil Boc ar trebui să renunţe la funcţia de premier şi să lase locul unui tehnocrat. Fostul consilier prezidenţial spune că Emil Boc a câştigat şefia PDL pentru că a beneficiat de sprijinul direct al lui Traian Băsescu. Lăzăroiu consideră că a fost o greşeală ca tabăra învingătorilor să acorde funcţii taberei învinşilor (Vasile Blaga), deoarece aceasta, mânată de dorinţa de revanşă, ar putea să blocheze evoluţia partidului în alegerile din 2012.

Cât mai poate duce Emil Boc

Democrat-liberalii merg pe mâna lui Boc la partid, însă iau în calcul retragerea lui de la guvern pentru a avea o şansă de a rămâne la putere şi după alegerile de anul viitor. După ce l-au împins pe Emil Boc pentru a doua oară în scaunul de preşedinte de partid, democrat- liberalii, sub patronajul preşedintelui Traian Băsescu, trebuie să mai rezolve problema creşterii PDL în perspectiva alegerilor de anul viitor. Cu sau fără Emil Boc la guvern. Toate calculele pentru alegeri se fac cu numărătoarea inversă pornită. După o cădere liberă în sondaje, democrat-liberalii au început să se redreseze, stabilizându- se în jurul a 20%, cu o perspectivă de creştere timidă şi insuficientă pentru a încurca Uniunea Social Liberală, care, cel puţin pentru moment, este creditată cu peste 50% şi cu prima şansă la guvernare din 2012.

Arestarea şefului FMI pentru tentativă de viol şochează Franţa

Inculparea în SUA a directorului general al Fondului Monetar Internaţional, francezul Dominique Strauss-Kahn (DSK), pentru agresiune sexuală şi tentativă de viol este "o ştire bulversantă" şi "rămâne să fie verificată", a declarat azi fosta candidată socialistă la alegerile prezidenţiale din Franţa din 2007, Ségolne Royal, informează AFP, citată de Agerpres. "Este un şoc", a mai spus Royal la postul de radio Europe 1. Royal a spus că DSK are dreptul, la fel ca orice cetăţean, la prezumţia de nevinovăţie câtă vreme acuzaţiile împotriva lui nu sunt probate. Şefa extremei drepte franceze, Marine Le Pen, a apreciat la rândul ei că şeful FMI "s-a discreditat definitiv drept candidat la cea mai înaltă funcţie în stat. Întreg Parisul, Parisul ziariştilor, Parisul oamenilor politici vorbeşte în şoaptă de luni de zile despre relaţiile uşor patologice pe care dl Strauss-Kahn pare să le aibă cu femeile".

Val de disponibilizări la companiile de stat

Executivul s-a angajat să desfiinţeze în această vară peste 7.000 de posturi din societăţile feroviare, companiile energetice şi Poşta Română. Restructurarea companiilor de stat este unul dintre cele mai importante obiective pe care guvernul şi le-a asumat pentru perioada următoare în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Cu mii de angajaţi şi rezultate financiare slabe, unele dintre ele dependente de subvenţii importante, aceste societăţi au continuat să fie ani la rând o povară pentru bugetul de stat. Potrivit ultimei scrisori de intenţie convenite de guvern cu FMI, peste 7.000 de posturi din societăţile feroviare, companiile energetice şi Poşta Română vor fi desfiinţate, cel mai târziu până la sfârşitul lunii septembrie, mizându-se, totodată, şi pe plecări voluntare. Cele mai multe posturi (3.000) vor fi reduse de la CFR Marfă, până la mijlocul anului, în timp ce numărul de centre regionale ale companiei va fi redus la jumătate, de la 8 la 4.

Cum "ieşi" ieftin cu un credit: cu sau fără plată în avans

Clienţii care acceptă din start să achite o rată mai mare la un împrumut ipotecar pot obţine un credit mult mai ieftin decât dacă optează pentru un împrumut pe termen mai lung. Clienţii au la îndemână două alternative de rambursare a unui credit. Pot fixa o rată mai mică din start, economisind astfel bani pentru a plăti o parte din credit în avans, sau se pot angaja la plata unei rate mai mari, scurtând astfel timpul în care vor fi achitaţi banii. Potrivit calculelor EVZ, o rată mai mare conduce la un credit mai ieftin.

Baconschi merge la Londra pentru a pregăti vizita lui Băsescu

Ministrul român al afacerilor externe, Teodor Baconschi, ajunge mâine într-o vizită la Londra, la invitaţia omologului britanic, William Hague. Pe agendă se află, printre altele, pregătirea vizitei pe care preşedintele Traian Băsescu o va efectua curând în Marea Britanie. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că programul vizitei include convorbiri cu ministrul afacerilor externe, William Hague şi cu Greg Hands, preşedintele grupului parlamentar pentru România şi secretar parlamentar al ministrului de finanţe.

FINANCIARUL

Punct şi de la capăt. CE solicită modificarea Codului Muncii şi a Legii PPP

Executivul a încheiat un nou document de înţelegere cu UE şi FMI, după misiunea din aprilie-mai. UE vrea extinderea cazurilor în care se pot încheia contracte de muncă pe durată determinată. Legislaţia privind protecţia angajaţilor va fi adaptată la principiile flexicurităţii. Autoritatea de Achiziţii Publice va primi atribuţii de verificare şi control al contractelor şi dreptul de a cere în instanţă nulitatea acestora.

Sfatul analiştilor: Nu obstrucţionaţi avansul economic prin alte majorări de taxe

Plusul de 0,6% s-a datorat producţiei industriale şi exporturilor. Guvernanţii trebuie să sprijine serios mediul de afaceri. Statistica oficială anunţă că România a ieşit din recesiune după doi ani şi jumătate de declin. Potrivit INS, în primul trimestru al acestui an PIB-ul a crescut cu 0,6%, raportat la ultimelele trei luni ale anului trecut. Analiştii econo­mici contactaţi de "Fin.ro" au explicat că ieşirea din rece­siune este una tehnică şi nu înseamnă ieşirea din criză. România va ieşi din criza globală când acest lucru se va întâmpla şi în Europa, iar aceasta din urmă va iesi din criză când ies Statele Unite, ne-au explicat analiştii.

Fondul Proprietatea a plasat 1,7% din active pe piaţa din Austria

Fondul Proprietatea a înregistrat în primul trimestru un profit net de 14 milioane de lei (3,3 mili­oane de euro), faţă de pierderi de 23 de milioane de lei în perioada similară a anului trecut, care au fost determinate de cheltuielile mari din diferenţe de curs valutar, în valoare de 38,3 milioane de lei. Spre comparaţie, în primele trei luni ale acestui an costurile din diferenţele de curs valutar au fost de numai 309.000 lei. În primul trimestru, Fondul şi-a majorat participaţiile deţinute la Alro, Azomureş şi BRD. Totodată, FP a achiziţionat pe Bursa de la Viena acţiuni la Erste Group Bank şi Raiffeisen Bank International. La finalul lunii martie pachetul de acţiuni Raiffeisen valora 137,8 milioane de lei, iar cel de la Erste 143,1 milioane de lei, ceea ce înseamnă, în total, aproximativ 1,7% din valoarea activelor.

BDT Cars, primul faliment răsunator în domeniul auto românesc

Până nu de mult, BDT era unul dintre cei mai mari dealeri de maşini din estul Europei. În timpul procedurii de insolvenţă societatea şi-a schimbat denumirea pentru a nu alarma creditorii. Lucrurile nu stau la fel faţă de clienţi. Compania BDT Cars se află în fali­ment după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea privind insolvenţa socie­tăţii şi a desemnat ca lichidator pe Valrom Consult IPURL. Acţionariatul societăţii este format din Ştefan Simion cu 33%, Mirela Simion cu 19%, Nicolae Vârciu cu 25% şi Tellu Striinu cu 23%, iar în anul 2009 a raportat pierderi de 1.168.924 de lei la o cifră de afaceri de 27.490.474 de lei, cu un număr mediu de 110 angajaţi.

PDL a ales continuitatea în locul reformei

Din toată Convenţia PDL două lucruri au fost senzaţionale. Primul - diferenţa de scor zdrobitoare dintre Boc şi Blaga, ceea ce arată cât de multă influenţă are încă Traian Băsescu în fostul său partid. Cel de-al doilea eveniment spectaculos a fost chiar depoziţia învinsului, un rechizitoriu în toată regula la adresa PDL. Sigur, nu lupta internă şi împărţirea pe tabere a partidului ne preocupă, dar din ceea ce a spus Blaga se degajă îngrijorări majore: că oamenii puşi în funcţiile administrative ale statului nu sunt pregătiţi, că la sediul partidului nici nu se ştiu numirile pe posturi şi, poate cel mai grav, că legile şi actele normative sunt elaborate tot în afara partidului. Blaga nu a vrut să nominalizeze Cotroceniul, a spus doar că dacă proiectele ar fi trecut şi prin comisiile de specialitate ale PDL, România ar fi avut astăzi cu siguranţă legi mai bune. Ceea ce, oricum, e la fel de grav.

Standard&Poor"s: Agresivitatea poate prăbuşi ratingul RCS&RDS

Agenţia de rating Standard&Poor"s (S&P) atrage atenţia că strategia de extindere şi administrarea "agresivă" a lichidităţilor pun presiune pe ratingul RCS&RDS. Operatorul are rating "B" pentru credite pe termen lung, cu perspectivă sta­bi­lă. De asemenea, investiţiile peste nivelul anticipat, care afec­tea­ăa gene­ra­rea de flux financiar liber de disponibilităţi, au un impact ne­ga­tiv asupra calificativului companiei de teleco­municaţii. Există o competiţie ridicată pe pieţele-cheie ale companiei, din Ro­mâ­nia şi Ungaria, iar perspectivele consumului din Europa de Est sunt limitate, din cauza efectelor crizei financiare, se ara­tă în raportul S&P.

Moody"s a pus sub supraveghere ratingurile a trei bănci cipriote

Moody"s a pus vineri sub supraveghere ratingurile a trei bănci cipriote, între care Bank of Cyprus şi Marfin Popular Bank, prezente în România, pentru o posibilă retrogradare. Măsura reflectă îngrijorarea Moody"s referitoare la expunerea semnifi­cativă a acestor bănci la obligaţiunile emise de Grecia, împrumuturile mari acordate sectorului privat elen şi riscurile legate de finanţare, în eventualitatea unei restructu­rări a datoriilor statului grec.

Nicolae Dănilă, BNR: Populaţia este "prizoniera" împrumuturilor pe termen lung

Oficialul BNR consideră că acesta este motivul pentru care întârzie redemararea creditării. Creditarea nu poate redemara pentru că populaţia este "prizoniera" împrumuturilor pe termen lung, pe un nivel mic al principalului, dar cu un serviciu mare al datoriei, care o descalifică pentru noi finanţări, susţine Nicolae Danila, membru în Consiliul de Administraţie al BNR. În opinia acestuia, băncile comerciale nu pot recurge, în această perioadă, decât la refinanţări ale vechilor credite. "Evoluţia depozitelor în valută confirmă acest comportament, adică firmele îşi finanţează producţia din propriile economii, iar populaţia îşi sacrifică economiile în lei pentru consum, dar le păstrează/măreşte pe cele în valută", a mai spus Dănilă.

JURNALUL NAŢIONAL

Băsescu a plâns din nou şi a câştigat Convenţia PDL. Învingătorul Boc, aşteptat să-şi dea demisia de la Guvern

Traian Băsescu a câştigat tot ce putea să câştige la alegerile din PDL. L-a reînscăunat pe Emil Boc preşedinte pentru încă un mandat, cel mai probabil unul scurt, până când Băsescu se va reîntoarce oficial la partid, la finalul şederii la Palatul Cotroceni. A înscăunat-o pe Elena Udrea regină neoficială a partidului, eliminând din calea ei obstacolele nedorite numite Vasile Blaga, Radu Berceanu şI Adriean Videanu. A şters din organigrama partidului garda veche de la PD, pe toţI cei care i-au fost alături de la începuturile FSN, pentru a-I înlocui cu personaje mai "flexibile", crescute în politică de el, de la Roberta Anastase la Gheorghe Flutur şI Theodor Baconschi.

Ministrul se face că nu doarme de grijă

Cine plăteşte creditul de 3,3 milioane euro al Elenei Udrea. "Nu mai dorm din cauza ratei la bancă. Şi vă spun de ce nu dorm: pentru că eu trebuie să achit acest credit până la sfârşitul acestui an." Declaraţia, făcută de Elena Udrea pe 31 mai 2010, tulbura probabil câteva mii de români pe care rata la bancă nu-i lasă cu adevărat să doarmă. Spre deosebire de ei, ministrul Udrea doar se face că e apăsată de griji. O anchetă la proprietatea cuplului Udrea-Cocoş din Strada Frederic Chopin pune în cu totul altă lumină situaţia financiară a ministrului.

Elena Udrea: Boc nu demisionează din funcţia de premier

Ministrul Dezvoltării şi Turismului dezminte zvonurile potrivit cărora Emil Boc şi-ar respecta angajamentul luat în faţa preşedintelui Băsescu de a demisiona din funcţia de premier în schimbul susţinerii pentru păstrarea mandatului din fruntea PDL. "Nu există acum nici o discuţie despre schimbarea premierului. Vom face o analiză în perioada următoare să vedem cum este mai bine pentru partid, dar nu văd sensul acum (înlocuirii lui Emil Boc - n.red)", a declarat pentru realitatea.net, ministrul Turismului, Elena Udrea. "Acum când am terminat de luat toate măsurile negative, am adoptat Codul Muncii, am ieşit din recesiune, nu văd de ce ar trebui să vorbim despre un alt premier", a mai spus Udrea.

NAŢIONAL

Ei au curajul să se rupă de Băsescu

Oamenii lui Blaga ar avea de gând să transforme şutul în fund primit la congres într-un pas înainte spre o nouă formaţiune. Auzit ieri, zvonul se combină armonios cu credinţa învinşilor că realegerea lui Boc va duce repede de râpă partidul. Ceea ce i-ar determina pe mulţi democraţi ­să-şi caute o scăpare şi uite aşa s-ar putea ajunge la o nouă formaţiune capabilă să treacă de pragul de 5% şi să ajungă în Parlament. Convins că PDL va pierde din procente, Radu Berceanu i-a înmânat deja lui Boc un sondaj cu starea la zi a PDL-ului, precizând că peste o lună va reveni cu un altul, pentru a vedea toţi pedeliştii cât i-au costat alegerile de sâmbătă. Semnificativ este că ambele sondaje sunt plătite de Berceanu, unul dintre politicienii PDL pensionaţi forţat, sâmbătă, de Traian Băsescu.

Un film de patru milioane de dolari, despre moartea Prinţesei Diana! Monarhia britanică, făcută harcea-parcea

Documentarul "Unlawful Killing" a fost prezentat vineri seara la Cannes şi a stârnit proteste din partea susţinătorilor monarhiei britanice. Plecând de la pozele realizate de paparazzi în noaptea de 31 august 1997, imediat după accidentul din Tunelul Alma, Paris, în care şi-au pierdut viaţa Prinţesa Diana, iubitul său Dodi al-Fayed şi şoferul acestora, Henri Paul, documentarul încearcă să demonstreze că totul a fost un complot pus la cale la Palatul Buckingham. Informaţiile nu sunt noi, producătorii Keith Allen şi Mohamed al-Fayed, tatăl lui Dodi, vehiculându-le de multă vreme. Ceea ce i-a supărat pe regalişti a fost faptul că documentarul îi numeşte pe membrii familiei regale "gangsteri purtători de tiare", iar pe Prinţul consort Phillip, un "psihopat afemeiat", care a coordonat totul.

PUTEREA

Faţa nevăzută a Congresului PDL. Cristian Boureau: ""S-a furat mai rău ca la PSD""

"Să vină şampania!", s-a auzit pe culoarul ce ducea spre biroul preşedintei Camerei Deputaţilor. Roberta Anastase a găzduit prima chermeză dată după victoria obţinută la Congres de echipa lui Emil Boc. "S-a furat mai rău ca la PSD", a tunat veşnicul revoluţionar Cristian Boureanu în sala din ce în ce mai goală, înconjurat de un grup de perdanţi din tabăra Blaga.

Cu toate că instanţele au suspendat lucrările la Diametrala ""Buzeşti-Berzei"", Primăria Capitalei a început demolarea monumentului istoric din Calea Griviţei nr. 119

Deşi PUZ-ul care stă la baza proiectului Diametrala Buzeşti - Berzei - Uranus a fost anulat prin sentinţa Tribunalului Bucureşti, Primăria Capitalei continuă seria demolării monumentelor istorice din acest perimetru. La sfârşitul săptămânii trecute, un alt ansamblu monument istoric din Calea Griviţei nr. 119 a fost desfiinţat, anunţă Asociaţia Salvaţi Bucureştiul. Reprezentanţii ONG-urilor care luptă pentru salvarea acestor clădiri au anunţat că vor înainta plângeri penale atât împotriva primarului general Sorin Oprescu, cât şi a altor factori de decizie ai municipalităţii.

ROMÂNIA LIBERĂ

Planul pentru PDL

În conducerea PDL au fost aleşi mai mulţi politicieni susţinuţi de Traian Băsescu: Boc, Baconschi, Macovei, Voinescu şi Paleologu. Rămâne în continuare deschisă discuţia despre înlocuirea lui Emil Boc de la Guvern. Înlocuirea lui Emil Boc în fruntea guvernului redevine o temă de dezbatere între şeful statului şi activul PDL. Premierul Emil Boc a câştigat alegerile în PDL cu ajutorul nemij-locit al preşedintelui Traian Băsescu, iar listele cu prim-vicepreşedinţi şi vice-pre-şedinţi au fost agreate de asemenea între taberele Boc şi Blaga, cu avizul şefului statului, chiar dacă în final votul a fost uninominal.

Drumarii străini: Cum se fac blaturile la licitaţiile româneşti

Două federaţii ale constructorilor europeni solicită intervenţia Comisiei Europene deoarece are loc "deteriorarea rapidă şi dramatică" a situaţiei licitaţiilor şi proiectelor din domeniul infrastructurii de transport. Licitaţiile desfăşurate recent pentru construirea celor nouă tronsoane de autostradă dintre Nădlac şi Sibiu, finanţate din banii UE şi câştigate în principal de regi ai asfaltului şi de câteva firme italiene, i-au adus în pragul revoltei pe constructorii străini. Două federaţii europene ale constructorilor (European International Contractors - EIC - şi European Construction Industry Federation - FIEC), care au printre membri majoritatea firmelor străine prezente în România, au adresat la începutul acestei luni o scrisoare comisarilor europeni pentru piaţa internă şi pentru dezvoltare regională, Michel Barnier şi, respectiv, Johannes Hahn.

Cine sunt colecţionarii de artă din România

Cei mai cunoscuţi colecţionari de artă din ţară şi operele lor apar într-un dicţionar, o lucrare unică realizată de un cibernetician, Vasile Petrovici. Vasile Petrovici este şi colecţionar de artă şi secretar al Societăţii Colecţionarilor de artă din România. Probabil că tocmai profesia lui de bază a dus la o lucrare exactă, minuţios concepută, cu o mare atenţie la detalii. Totul a pornit de la o cercetare care i-a relevat că nu există o asemenea lucrare: "Mi-am zis ce bine ar fi să avem mai multe informaţii despre colecţionari la un loc. M-am apucat de treabă, am consultat bibliografia şi rezultatul este acesta", şi-a prezentat autorul cartea.

SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ

Unde e bine să trăieşti în România. Harta nivelului de trai

Locuitorii din Capitală au cele mai bune condiţii de trai, pe când cei din Vaslui îşi duc zilele de pe-o zi pe alta. Criza economică a lărgit şi mai mult prăpastia dintre noi şi restul Europei, transformând românii în veritabili supravieţuitori, cu mijloace de existenţă minime. Făcând un clasament al nivelului de trai pe judeţe sau regiuni, se poate spune că locuitorii din Bucureşti o duc cel mai bine la capitolul resurse financiare rămase din salariu după achiziţionarea unui coş minim de alimente, fiind urmaţi de cei din judeţele Ilfov şi Cluj. La polul opus se află vasluienii şi locuitorii din zonele cu populaţie preponderent maghiară.

Marja de eroare a scos România din recesiune

Guvernul se bate cu pumnul în piept că economia a ieşit din recesiune pe seama unei creşteri a PIB situate în marja de eroare. În ciuda faptului că a lovit permanent mediul economic cu taxe (TVA), impozite şi contribuţii (CAS), iar acum îl hărţuieşte cu controale care să depisteze angajaţii care lucrează "la negru", Guvernul poate pretinde că economia a ieşit din recesiune. După o creştere economică de 0,1% în trimes­trul IV 2010, faţă de tri­mes­trul III, Institutul Naţional de Sta­tistică (INS) a anunţat o ma­jorare a PIB (estimată pe da­te ajustate sezonier) de 0,6% în tri­mestrul I 2011 faţă de tri­mes­­trul IV 2010, iar o mărire a PIB timp de două trimestre consecutiv îi conferă Executivului privilegiul să "proclame" ieşirea tehnică din recesiune. Problema este însă că pe baza unor avan­suri ale PIB situate în marja de eroare e foarte dificil să susţii că şi economia românească a intrat în rândul "lumii" europene, care a revenit pe trendul de creştere economică încă de anul trecut.

Moda anului sabatic prinde şi în România

Pentru companiile din străinătate vacanţele prelungite sunt o obişnuinţă, angajaţii fiind plătiţi pentru a realiza un echilibru între carieră şi viaţa personală. Împrumutat din religie, terme­nul de an sabatic reprezintă o pe­ri­oa­dă mai lungă de timp în care angajatul alege să ia o pauză în carieră şi să folosească timpul pentru a călă­tori sau a-şi descoperi talente as­cun­se. În mediul academic, anul sabatic este utilizat pentru scrierea unor cărţi sau realizarea unor cercetări ştiinţifice.

ZIARUL FINANCIAR

Dusterul i-a adus preşedintelui Băsescu creşterea economică dorită

Creşterea PIB de 1,6% în trim. I a fost determinată de creşterea exporturilor cu 40%, iar exporturile au fost împinse de Duster, care au crescut cu 500% pe primul trimestru. Creşterea Produsului Intern Brut al României în primul trimestru (T1) al acestui an anunţată vineri de Statistică şi aşteptată cu sufletul la gură de întreaga economie a atârnat de un singur fir de aţă - creşterea puternică a vânzărilor Dacia Duster, arată o analiză a Ziarului Financiar. Astfel, Dusterul a fost cel care i-a adus până la urmă preşedintelui Traian Băsescu mult-anunţata ieşire din recesiune. Institutul Naţional de Statistică a anunţat vineri o creştere cu 0,6% a PIB-ului pe T1 faţă de trimestrul anterior şi de 1,6% faţă de T1 din 2010, creştere care s-a bazat în primul rând pe exporturi.

Cum comentează analiştii plusul de 0,6% pe trimestrul I

Creşterea PIB de 0,6% în trimestrul I din 2011 faţă de trimestrul IV din 2010 nu este surprinzătoare pentru preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Vergil Voineagu (foto), cu toate că în primele trei luni comerţul de bunuri, care este corelat cu consumul populaţiei şi are o mare pondere în PIB, a fost în scădere cu aproape 6%. Preşedintele Statisticii spune că din primele date, aflate deocamdată în stadiu preliminar, reiese că, din punctul de vedere al formării PIB industria a fost motorul relansării economiei. "Dacă discutăm T1 2011 la T4 2010, industria a fost pe plus, serviciile a fost foarte puţin pe plus mai ales ca urmare a cifrei de afaceri mai bune în restaurante şi hoteluri, agricultura şi construcţiile puţin sub 100% faţă de trimestrul anterior, iar impozitele nete au fost pe plus", a explicat Voineagu.

Doi ani şi trei luni de recesiune

Nimeni nu a prevăzut ce se va întâmpla în România între vara lui 2008 şi mai 2011. De la o economie care duduia, iar toată lumea vedea numai creştere în faţa ochilor, în numai doi ani s-a ajuns ca toată România să se roage pentru o creştere, chiar şi de zero şi ceva să fie, dar cu plus.

Leul se va întări, cumpăraţi titluri de stat româneşti, spun analiştii Barclays

Cumpăraţi titluri de stat româneşti pe şase luni, le recomandă investitorilor analiştii Barclays Capital, divizia de investiţii a uneia dintre cele mai mari bănci din lume. "În ceea ce priveşte piaţa valutară, ne păstrăm recomandarea de a paria pe leu prin achiziţia de certificate de depozit pe şase luni", scriu analiştii Barclays Capital. Ei îşi menţin prognoza că euro va coborî până pe pragul de 4 lei în următorul an. Britanicii au fost printre primii care au pariat pe leu, anunţând perspective de apreciere încă de la începutul anului. În prezent, certificatele de trezorerie pe şase luni se tranzacţionează pe piaţa secundară la randamente de 6,5%-6,59% pe an. În aprilie, Trezoreria vânduse astfel de certificate la un randament mediu de 6,32% pe an.

Vin din nou capitalurile străine. Când va modifica BNR dobânda?

România poate să fie din nou invadată de bani mulţi din străinătate astfel că dobânda va redeveni principalul instrument de politică monetară odată cu intensificarea fluxurilor de capital străin, consideră Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR. "Fluxurile de capital străin se reiau spre economiile emergente. Deocamdată nu vedem un val foarte mare de capitaluri, dar probabilitatea este destul de înaltă Mai multe fluxuri de capital vor face din nou rata dobânzii principalul instrument. Este imposibil să te aperi majorând rezervele minime obligatorii. Apare din nou dilema ratei. Dacă majorezi dobânda, atragi mai multe capitaluri. Dacă o reduci, se diminuează entuziasmul intrării capitalurilor străine, dar apar probleme pe inflaţie", a spus Croitoru.

Campionii Bursei au pus umărul la creşterea economică în primul trimestru, raportând afaceri şi profituri în creştere

Cele mai mari zece companii nefinanciare de pe Bursă au raportat creşteri pe linie ale afacerilor în primul trimestru al anului şi profituri semnificativ mai mari decât în aceeaşi perioadă a lui 2010, potrivit situaţiilor financiare publicate în ultima săptămână. Afacerile cumulate ale celor zece companii au crescut cu 31%, în timp ce profiturile însumate au fost duble faţă de primele trei luni din 2010, confirmând creşterea economică de 1,6% (T1 2011 la T1 2010) raportată vineri de Institutul Naţional de Statistică.Rezultatele raportate arată cum companiile mari au o influenţă puternică în evoluţia generală a economiei. Din rezultatele publicate de companiile listate se pot vedea şi care au fost principalii factori care au contribuit la creşterea Produsului Intern Brut (PIB).

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb