REVISTA PRESEI 17.01.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 17 ianuarie 2012

ADEVARUL

Noaptea vandalilor

După violenţele înregistrate duminică seară în Capitală, manifestanţii au ieşit, ieri, din nou la proteste, în toată ţara. Un huligan a fost arestat preventiv, iar alţi trei au fost reţinuţi. Piaţa Universităţii a devenit polul haosului în ultimele patru zile. Dacă numărul protestatarilor s-a dublat de la o zi la alta, iar mitingul părea unul paşnic de fiecare dată, duminică noaptea, cei peste 2.000 de oameni care îşi strigau oful au schimbat registrul şi s-au angrenat ­într-o horă violentă la care au dat tonul mai mulţi instigatori din rândul huliganilor. Astfel, majoritatea a devenit martoră fără voie la scene terifiante, în care golanii prezenţi în piaţă au scos piatra din pavaj şi au început să arunce spre jandarmi, iar forţele de ordine au ripostat cu bastoane şi lacrimogene. Unii au luat-o pe spinare fără voie, jurnalişti sau simpli trecători care încercau să surpindă luptele în imagini.

"Specii" de protestatari

Nemulţumitul, protestatarul antisistem, politicianul exhibiţionist şi voyeuristul sunt câteva dintre chipurile pe care le-au luat cei care au ieşit în stradă în ultimele zile. "Jos Băsescu!", "Săriţi pe ei!", "Libertate", alături de urlete furioase, ţipete speriate, strigăte de organizare - acesta este tabloul sonor care a completat imaginea protestatarilor care s-au adunat în ultimele zile în centrul Capitalei. Cu fulare la gură şi gluga bine trasă pe ochi, mulţi au fost catalogaţi drept ultraşi, hipsteri, inculţi, huligani. Alţii, cu pancarte cu diverse mesaje, au fost priviţi ca "protestatari de bună-credinţă", oameni care nu mai suportă frustrările sociale. Nu au lipsit "revoluţionarii" de meserie, cei care ies în stradă ori de câte ori li se dă prilejul. Cine sunt de fapt cei care au ieşit în stradă? Medicul psihiatru Florin Tudose a întocmit pentru "Adevărul" profilul celor care au ocupat centrul Capitalei.

Cum am ajuns în această fundătură

Revoltele din ultimele zile arată o Românie antisistem, ajunsă într-un colaps al încrederii şi într-o criză a soluţiilor. "Adevărul" radiografiază cauzele acestui tablou. Sociologii spun că suntem cei mai nefericiţi din Europa. Nemulţumirea şi frustrarea care şi-au găsit expresia violentă în ultimele zile nu vin de nicăieri. Iar la rădăcina acestora stă proasta guvernare, o adevărată constantă a României ultimelor decenii. Un exemplu: Curtea de Conturi anunţa, recent, că aproximativ nouă miliarde de euro au fost cheltuite anormal numai în anul 2010, anul începutului unor măsuri de austeritate descrise în Occident drept "brutale". Cu alte cuvinte, economiile la buget realizate prin tăierile de salarii sau încasările suplimentare care au rezultat din creşterea TVA au devenit insignifiante pe lângă risipa banului public din instituţiile statului.

Fondul de urgenţă european, retrogradat de agenţia de rating Standard & Poor's

Fondul European de Stabilitate Financiară a pierdut calificativul ,,AAA", fiind retrogradat cu o treaptă, la "AA+", de către agenţia de rating Standard & Poor's. Decizia retrogradării EFSF este o urmare a retrogradării Franţei şi Austriei, state din zona euro care aveau calificativele "AAA" şi permiteau Fondului European de Stabilitate Financiară, prin garanţiile lor, să beneficieze de cel mai înalt rating al Standard and Poor's. Agenţia de rating nu a exclus revenirea la calificativul "AAA" în cazul în care vor fi oferite garanţii suplimentare. Opinia că Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF) are nevoie de garanţii suplimentare după retrogradarea cu o treaptă de către S&P o împărtăşeşte şi preşedintele BCE, Mario Draghi.

The Economist: Mămăliga nu explodează, însă românii au ieşit în stradă. "Get outside, you miserable dog", au strigat protestatarii

Presa internaţională a relatat despre incidentele violente de la Bucureşti, însă a amintit şi protestele paşnice care au loc în restul ţării. Jurnaliştii "< Mămăliga nu explodează > este sintagma folosită de români pentru a descrie atitudinea de acceptare resemnată tipică statului. Dar ceva a plesnit săptămâna aceasta", scriu jurnaliştii "The Economist". Mii de oameni au ieşit pe străzile Bucureştiului şi în alte 40 de oraşe, exprimându-şi furia faţă de ceea ce percep ca fiind incompetenţa liderilor în faţa crizei economice prin care trece ţara", îşi încep articolul jurnaliştii "The Economist". Aceştia au preluat şi lozincile scandate de protestatari, cea mai notabilă fiind "Get out, you miserable dog" (traducerea pentru "Ieşi afară, javră ordinară", auzită în faţa Palatului Cotroceni şi aseară, în Piaţa Universităţii). "Traian Băsescu, preşedintele de centru-dreapta, este principala ţintă a mâniei protestatarilor", scriu aceştia.

ING: Leul poate avea de suferit dacă protestele continuă

Cursul leului s-ar putea confrunta cu o presiune de depreciere, dacă protestele continuă, cred economiştii ING Bank. Moneda naţională nu a fost afectată până acum de evenimentele recente, se arată într-un raport al băncii. Dacă protestele continuă, crescând şansele unui vid de putere ce ar putea complica viitorul acordului curent de finanţare internaţională, unul dintre cele importante aspectele pozitive ale României, leul s-a putea confrunta cu o presiune de depreciere", se arată în raportul băncii. Leul s-a tranzacţionat destul de static vineri şi a închis săptămâna la 4,3391 lei/euro. Totodată, leul s-a apreciat până la 4,3347 lei/euro în această dimineaţă, în ciuda violenţelor de duminică seara din centrul Capitalei.

Ce efecte va avea retrogradarea ratingurilor din zona euro

Reducerea ratingului a nouă ţări din zona euro de către agenţia S&P va afecta Fondul European de Stabilitate Financiară. Germania va plăti mai mult pentru conservarea ratingului acestuia. Deja asistăm la o eurozonă cu patru viteze. Pentru guvernele Franţei, Spaniei şi Italiei, costurile la împrumuturi vor creşte, iar downgradările vor spori dependenţa băncilor mari din aceste ţări de Banca Centrală Europeană. Aceasta a anunţat că va garanta pentru doi ani împrumuturi băncilor din zona euro care nu se pot finanţa pe pieţele financiare.

FMI: Calendarul vizitei în România rămâne neschimbat în contextul protestelor

Misiunea FMI va veni în România în perioada stabilită, adică 25 ianuarie-6 februarie, pentru a patra evaluare a acordului preventiv, au declarat astăzi, pentru "Adevărul", reprezentanţii FMI în România. Scandalul din aceste zile - care în final a dus la proteste - a fost declanşat în contextul în care Guvernul a inclus în noua lege a sănătăţii posibilitatea privatizării sistemului de sănătate de urgenţă. FMI a avertizat că arieratele, în special cele din sistemul de sănătate, sunt una dintre cele mai mari probleme ale economiei ţării şi a cerut Guvernului reformarea acestui sector.

JP Morgan, Goldman Sachs şi Citibank vor să intermedieze listarea Romgaz

Ministerul Economiei a primit oferte de la trei consorţii care doresc să intermedieze listarea Romgaz, producătorul de gaze de stat, a anunţat astăzi ministerul. Din aceste consorţii fac parte JP Morgan, Goldman Sachs şi Citibank, unele dintre cele mai puternice grupuri bancare din lume. Termenul de depunere a ofertelor a expirat ieri la ora 10.00. Astfel, una dintre oferte a venit din partea asocierii dintre Goldman Sachs, Erste, BCR, Raiffeiesen Capital&Investment şi Intercapital Invest. Al doilea consorţiu este format din JP Morgan, UniCredit CAIB, Alpha Finance şi Alpha Bank-BT Securities. A treia ofertă a fost înaintată de consorţiul Citibank - Societe Generale - BRD şi ING Bank. Următoarele etape sunt analiza documentelor de participare, evaluarea ofertelor tehnice şi financiare, negocierea contractului de intermediere şi semnarea acestuia.

CURENTUL

Liberalii protestează, România decontează

Pagubele rezultate în urma distrugerilor din timpul protestelor violente de duminică seara, din centrul Capitalei, vor fi suportate din banii contribuabililor a declarat, ieri, colonelul Aurel Moise, şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din Jandarmeria Română. Adică din buzunarele noastre, ale românilor plătitori de taxe. "Trebuie să ne gândim că staţiile de RATB vandalizate şi celelalte pagube produse de protestatari vor fi plătite tot din banii noştri, ai contribuabililor. Facem un apel la oameni să înceteze manifestările violente, să protesteze paşnic. Bucureştiul a fost singurul oraş unde au avut loc violenţe şi acte de vandalism.

USL exploatează duplicitar violenţele din stradă

Cei doi "protestatari la costum" cu pretenţii de lideri de revoluţii sud-americane de tip marxist, Ponta şi Crin adoptă din nou o atitudine ambiguă care nu duce la rezolvarea acestei crize, ci mai degrabă la o exploatare a ei menită să obţină avantaje maxime din acest proces. După ce şi-a exprimat la finele săptămânii trecute dorinţa declanşării de alegeri anticipate, fapt imposibil de realizat în acest moment conform Constituţiei, liderii USL aplică duplicitar o nouă tactică. Pe de o parte, vor să mimeze aşezarea la masa tratativelor cu actuala putere pe fondul aplanării tensiunilor iscate de personaje dubioase precum huliganii din galeriile unor echipe de fotbal, dar pe cealaltă parte USL instigă populaţia la continuare protestelor.

CURIERUL NATIONAL

Agricultura nu dă semne de revenire

Preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR), Costel Olteanu, a declarat că până la această dată semnele anului agricol 2012 nu sunt printre cele mai îmbucurătoare, fiind o secetă cruntă. "Rapiţa este compromisă în multe zone, grâul resimte puternic lipsa de apă". Există riscul major ca agricultura să tragă în jos performanţa economică a României, dar şi asigurarea hranei românilor.

Naufragiul vasului italian va goli buzunarele asiguratorilor

Naufragiul vasului de croazieră Costa Concordia va goli buzunarele companiilor asiguratoare cu aproximativ 405 milioane de euro (512 milioane dolari), au declarat surse apropiate situaţiei, pentru Bloomberg, relatează Mediafax. Totodată, compania Carnivale, operatorul navei, va cheltui 95 milioane de dolari în urma incidentului. Costa Concordia era asigurată de mai multe companii, inclusiv Assicurazioni Generali, RSA Insurance şi XL Group. Cele trei companii sunt expuse la posibile costuri de 405 milioane de euro în urma dezastrului, potrivit surselor citate, iar compania de reasigurare Hannover Re a anunţat că va înregistra o "pierdere majoră" de peste 10 milioane euro.

Protestele din Capitală îndepărtează turiştii străini de România

Protestele din ultimele zile ar putea duce la scăderea numărului de turişti în ţara noastră, iar cu cât violenţele vor dura mai mult, cu atât diminuarea va fi mai drastică, sunt de părere reprezentanţii agenţiilor de turism din România. Tour-operatorii afirmă că violenţele din centrul Bucureştiului afectează imaginea turismului românesc într-un moment critic, când în Europa se desfăşoară târguri de turism unde se fac contracte şi se distribuie broşuri cu ofertele din acest an. "Sunt acum la târgul de turism de la Stuttgart şi aici toată lumea ne întreabă ce se întâmplă în România. La fel a fost şi ieri, la târgul de turism de la Viena. Aceste violenţe erau tot ce ne lipsea. Şi aşa avem o imagine negativă în Europa", a spus, pentru Mediafax, Gheorghe Mărginean, proprietarul agenţiei de turism Karpaten.

Mamuţii energetici sistează livrările către datornici

Deşi este cel mai mare datornic la nivel naţional, Compania Naţională a Huilei susţine că nu mai poate funcţiona la preţul mic pe care i-l oferă termocentralele. Conducerea societăţii susţine că deşi are 15 mii de tone în stoc, acestea preferă să importe cărbune cu 20 lei mai scump pe fiecare gigacalorie. Două mari companii din domeniul energetic, Compania Naţională a Huilei (CNH) şi Electrica, au anunţat ieri că au sistat, respectiv vor sista livrările de cărbune şi electricitate către firmele care le datorează plăţi din trecut, prima incriminând preţul mic pe care-l primesc pentru huilă.

Guvernul şterge datoriile de peste 1 mld. euro ale CFR SA la buget

Datoriile CFR SA către bugetul consolidat şi fondul de risc, însumând 4,5 miliarde lei (peste un miliard euro) la sfârşitul anului trecut, vor fi anulate de Guvern prin conversia în acţiuni a creanţelor, acţiuni preluate de Ministerul Transporturilor ca unic acţionar. Ştergerea datoriilor va fi efectuată prin derogare de la legislaţia actuală care reglementează datoria publică, relevă un proiect de ordonanţă de urgenţă. Proiectul este semnat de conducerea Ministerului Transporturilor.

Şeful JPMorgan: Criza din zona euro reprezintă cel mai serios risc pentru economia globală

Cu cât criza se prelungeşte, cu atât şansele de a scăpa uşor scad din cauza intensificării presiunilor din pieţe. Dacă încercările de impunere a unei discipline fiscale stricte vor eşua, Germania ar trebui să ia în calcul ieşirea din UE. Criza datoriilor de stat din zona euro reprezintă cel mai serios risc pentru economia globală, însă Europa va depăşi momentul, a declarat directorul general al băncii americane JPMorgan, Jamie Dimon, într-un interviu publicat de ziarul german Die Welt, preluat de Reuters.

EVENIMENTUL ZILEI

HAOS PE STRĂZI, ZIUA A PATRA: EVZ vă prezintă rolurile principale din drama "Război în stradă"

Pensionari, activişti, politruci, revoluţionari profitori, jandarmi, studenţi sau chiar gură-cască, alături de violenţii huligani, au umplut în ultimele patru zile pieţele marilor oraşe. Protestatarii din ultimele patru zile pot fi împărţiţi pe categorii bine definite: pensionarul - mereu revoltat că preţurile cresc de la o lună la alta, studentul, activistul ONG-ist, politrucul, revoluţionarul de profesie şi revoluţionarul profitor, curiosul - cu toţii paşnici. În timpul protestelor, câţiva dintre ei au încercat să-i calmeze pe ultraşii care au atacat jandarmii. În zadar, căci s-au ales cu injurii sau lovituri.

O poză de râsul lumii: liderii PSD Cluj, cu pancartele la miting. Unul a venit cu Mercedes S Classe

Membrii de vază ai PSD şi PNL s-au prezentat conştiincioşi la mitingul societăţii civile, ţinând în mâini afişe cu mesaje anti-guvernamentale. Unul dintre ei, Gabriel Oniga, a fost şeful Casei de Pensii Cluj, în aceeaşi coaliţie cu PDL şi conduce un S Classe. Deşi până acum USL a anunţat că liderii şi membrii din teritoriu nu au avut de-a face cu protestele antiguvernamentale, la Cluj cei mai mulţi dintre protestari au fost membrii PSD şi PNL. Chiar şi lideri din cadrul celor două partide nu s-au sfiit să participe direct la demonstraţiile din centrul oraşului

Aurul, vedeta investiţiilor şi în 2012

Investitor serios fără aur în portofoliu este aproape imposibil de găsit în această perioadă. Situaţia nu se va schimba nici în anul curent, când aurul va fi în centrul atenţiei pe pieţele internaţionale. Majoritatea prognozelor economice pentru 2012 indică metalele preţioase şi fondurile de obligaţiuni drept cele mai sigure investiţii, în contextul în care criza datoriilor ar putea devaloriza monedele şi destabiliza bursele. Preţul aurului a crescut cu 12% în 2011, iar la începutul acestui an o uncie este cotată în jurul pragului de 1.600 de dolari. Anul trecut, aurul s-a apreciat pe fondul presiunilor inflaţioniste generate de politicile monetare ale economiilor occidentale, tensiunilor politice din statele arabe şi dezastrului natural din Japonia. Recordul de 1.895 de dolari/uncie a fost atins în septembrie, după decizia celor de la Standard&Poor's de a retrograda ratingul suveran al SUA.

BNR a dat undă verde la întărirea leului. Unde ar putea ajunge moneda

Leul ar putea să se aprecieze în următoarele zile ca efect al faptului că mai multe bănci din sistem au primit aviz din partea băncii centrale pentru a vinde din valuta în surplus, rezultată din trecerea la noile standarde de contabilitate. Multe bănci au început deja să vândă valută în ultimele zile. "Rulajul de pe piaţa monetară a fost mult mai mare ieri decât într-o zi obişnuită. Dacă în mod normal aveam un rulaj de circa 100 de milioane de euro, ieri au fost 200 de milioane", a spus un dealer pentru EvZ. Potrivit acestuia, cursul ar putea scădea zilele următoare până la 4,28 lei/euro. Un alt dealer a spus la rândul său că se aşteaptă ca zilele următoare leul să se aprecieze.

JURNALUL NATIONAL

A patra zi de proteste în Bucureşti. O maşină a fost incendiată. Peste 100 de manifestanţi reţinuţi de jandarmi

Demonstraţiile din cursul zilei de luni au fost lipsite de angajările violente dintre jandarmi şi protestatari înregistrate în urmă cu o zi. Efectivele de jandarmi prezente în piaţă au reuşit să controleze mult mai bine elementele violente. Acţiunea de dispersare a jandarmilor printre manifestanţi a condus la rândul său la eliminarea senzaţiei de tabere beligerante, strict delimitate şi care aşteptau confruntarea finală pentru a-şi impune supremaţia în zonă.

Băsescu e relaxat şi glumeţ. Vezi primul mesaj transmis indirect de preşedinte, după declanşarea protestelor

Preşedintele Traian Băsescu a avut luni după-amiază o discuţie de aproape două ore cu peste 150 de tineri interesaţi să ocupe postul de consilier de stat în Administraţia Prezidenţială, majoritatea celor prezenţi spunând că a fost o atmosferă "relaxată", că şeful statului a glumit cu ei, le-a prezentat programul mandatului său, dar a amintit, printre altele, şi despre actualele proteste. Seful statului le-a vorbit despre priorităţile pe care le are Administraţia Prezidenţială, printre care şi domeniul educaţiei.

Liiceanu spune la TVR că am avut noroc: "Dacă alegerile de acum 3 ani se soldau altfel, România ar fi fost condusă de Sorin Ovidiu Vîntu and so on..."

Liiceanu este de părere că măsurile de austeritate impuse de Guvernul Boc au reuşit să salveze România din punct de vedere economic, evitându-se situaţia gravă prin care trec Grecia, Ungaria sau Portugalia. În opinia sa, situaţia creată de discuţia noii legi a Sănătăţii a fost prilejul, şi nu cauza violenţelor din stradă: "S-a practicat un soi de < cocoşism > inadecvat. Defectul fundamental a fost al celui care a intervenit, al preşedintelui. Un preşedinte de stat nu stă de vorbă cu un subsecretar dintr-un minister la o televiziune oarecare, el trebuie să îşi păstreze gloanţele pentru situaţii speciale, pentru momente cheie, ca cel de acum. Acum ar fi trebuit să intervină, în aceste 3 zile, şi spre stupoarea mea, nu a făcut-o", a declarat Gabriel Liiceanu.

Cea mai mare bancă din lume prezice că problemele euro se vor termina curând

Criza europeană a datoriilor e probabil că se va termina "într-o perioadă rezonabil de scurtă", a declarat Douglas Flint, preşedintele HSBC, cea mai mare bancă din lume. El a spus că liderii europeni vor lua "măsuri ferme" de a rezolva criza până la finele primei jumătăţi de an. "Criza se va termina când soluţia va fi fost găsită sau articulată într-un mod credibil", a spus el la Asian Financial Forum, în faţa a 2.200 de investitori din regiune. "Pieţele trebuie să recunoască faptul că există un mecanism pentru a impune disciplina fiscală şi că există o povară împărţită a responsabilităţii fiscale şi transferului. Ar fi naiv să ne gândim că (problema-nr) asta poate fi rezolvată în câteva săptămâni, dar în viziunea mea cred că se va întâmpla într-o perioadă rezonabil de scurtă, sigur până în cea de-a doua jumătate a anului", a precizat şeful HSBC.

Moody's reconfirmă ratingul "AAA" pentru Franţa, dar evaluează perspectiva. Raportul va apărea în trei luni

Agenţia de rating financiară Moody's a reconfirmat ieri calificativul AAA, maximul posibil, pentru Franţa, şi a extins perioada de analiză a perspectivei, în prezent stabilă, scrie AFP. Vineri Standard & Poor's a retrogradat pentru prima dată Franţa, împreună cu alte state, precum Austria - care şi-a pierdut şi ea ratingul AAA, dar şi Italia, Spania şi Portugalia. Moody's anunţase anterior în octombrie că analizează perspectiva calificativului Franţei, iar o decizie ar fi trebuit să urmeze în trei luni. Perspectiva negativă înseamnă că o nouă revizuire în scădere este posibilă în 6-24 de luni. Moody's a indicat că va informa pieţele financiare în această privinţă în primul trimestru din 2012, parte a unei analize a ratingurilor din zona euro, iniţiată în noiembrie. Guvernul francez a decis reducerea deficitului bugetar sub 3% din produsul intern brut anul următor.

NATIONAL

Proteste fara lider

Desi oamenii ies zilnic in strada si protesteaza, aparent miscarea nu are niciun lider, situatie care incalca toate regulile in materie. Sesizand o serie de aspecte bizare, "National" are o lunga lista de intrebari, prima referindu-se la cine si de ce are interes sa iasa oamenii in strada. Si totul porneste de la surprinzatoarea absenta a unui lider, inexplicabila in momentul in care oamenii sunt zilnic convocati in Piata Universitatii. Unde se manifesta surprinzator de organizat pentru o multime lipsita de conducatori. Varianta cu iesirea in strada in urma unui impuls poate fi valabila doar pentru prima zi. Repetarea indica existenta unui motor ascuns, care tine masinaria in functiune. Dincolo de orice scenarii, nu este exclus ca din randul protestatarilor inocenti sa apara un lider conducator neprevazut de nimeni. Un om in stare sa puna cap la cap toate nemultumirile, sa le combine intr-un mesaj coerent si sa devina un adevarat lider de opinie. Iar daca asa va fi, scenaristii banuiti chiar vor avea serios de lucru!

Germania, sfatuita sa renunte la euro

Oamenii de afaceri germani nu vad cu ochi buni ca Germania sa fie cel mai mare contribuitor la ajutorarea statelor falimentare ale UE. Angela Merkel este sfatuita sa renunte la euro si sa adopte o moneda noua, nord-euro, sau sa revina la marca germana. Seful grupului Linde (productie si distributie de gaze), Wolfgang Reitzle, a cerut masuri ferme pentru disciplinarea statelor falimentare care nu vor sa se reformeze. Intr-un interviu acordat publicatiei germane Der Spiegel, seful grupului care are operatiuni si in Romania a avertizat ca electoratul german nu va fi de acord cu plata a 50% din venituri drept taxe pentru ajutorarea unor state cu probleme.

Opozitia mai pierde un parlamentar

Deputatul liberal Nicolae Jolta a abandonat PNL-ul, trecand cu arme si bagaje in barca democrat-liberalilor. Fara prea sa dea prea multe detalii, parlamentarul bihorean s-a rezumat la un anunt sec privind plecarea din PNL. "Incepand de azi voi activa in PDL, iar din februarie, cand incepe sesiunea parlamentara, voi activa in cadrul grupului PDL din Camera. A fost o decizie personala si cred ca impreuna cu oamenii de aici vom sprijini proiectele din Bihor", a afirmat Jolta, refuzand insa sa precizeze motivele care au stat la baza deciziei sale. "Nu vreau sa creez discutii care nu isi au locul", a spus fostul liberal, declarand doar ca a facut o alegere corecta.

PUTEREA

La Universitate, Boc şi Băsescu au fost purtaţi în coşciug

Nici în patra zi consecutivă de proteste cele câteva sute de oameni adunaţi în Piaţa Universităţii din Capitală nu l-au uitat pe preşedintele ţării. Şi nici pe Boc. Deşi le-au scandat numele în fel şi chip de zeci şi mii de ori, cerându-le demisia în mod public, protestatarii s-au manifestat de data aceasta civilizat, afşându-şi mesajele pe pancarte şi foi A4, în acelaşi timp huiduind şi ţipând în gura mare, cât îi ţineau plămânii: "jos Băsescu, jos regimul".

Salariu în primărie: 9.000 de lei pe lună

Angajaţii din Primăria Sectorului 1 sunt cel mai bine plătiţi angajaţi ai administraţiilor locale din Capitală. Un director din primăria lui Andrei Chiliman câştigă peste 9.000 de lei pe lună. Asta cu toate că sectorul 1 are cei mai puţini locuitori. Cu toate că sunt tot bugetari şi lucrează pe aceleaşi posturi, salariile angajaţilor din administraţia locală diferă de la o primărie de sector la alta. Astfel, s-a ajuns la situaţii în care angajaţii din cadrul Primăriei Sectorului 6, de exemplu, să aibă salarii de aproximativ două ori mai mari decât cei care ocupă aceeaşi funcţie, dar la Primăria Sectorului 5.

Rafinăria Arpechim are cumpărător cu petrol

Rafinăria Arpechim de la Piteşti are şanse de a reporni, dar cu alţi proprietari, nu cu OMV Petrom. Prefectul de Argeş a anunţat că există mai multe oferte pentru rafinăria piteşteană, dar una le întrece pe toate, pentru că are şi sursa de petrol pentru rafinare. În aceste condiţii, este de aşteptat ca noul proprietar, pe lângă statul român, să fie unul din zona rusă sau a Mării Caspice. Soarta Arpechim are mare influenţă asupra societăţii Oltchim, care este dependentă de partea de petrochimie de pe platforma piteşteană. Un investitor a cărui identitate nu poate fi deocamdată făcută publică doreşte ca, în parteneriat cu statul român, să preia de la Petrom rafinăria Arpechim de la Piteşti, a anunţat, luni, prefectul judeţului Argeş, Gheorghe Davidescu, informează Agerpres.

Reţeaua MIC.RO îşi închide porţile

Lanţul de magazine de cartier MIC.RO, deţinut de omul de afaceri Dinu Patriciu, se închide astăzi. Reţeaua de peste 700 de magazine de proximitate dezvoltată în mai puţin de doi ani îşi închide porţile din cauza managementului defectuos, a preţurilor ridicate şi a expansiunii prea rapide. MIC.RO, deţinut de firma Mercadia Holland (care operează lanţurile de magazine MIC.RO şi MAC.RO, cu 6 hipermarketuri), şi în care Dinu Patriciu îi are parteneri pe Dan Ionescu, fostul director de operaţiuni la Rompetrol, şi Dorin Gherman, fostul CEO la Rompetrol, a început să scârţâie încă din vara anului trecut, când au fost închise mai multe magazine din ţară. Agonia a durat mai multe luni, timp în care magazinele s-au golit de marfă şi de angajaţi.

Remiterile "căpşunarilor", în creştere

Remiterile românilor din străinătate au revenit pe creştere anul trecut, dar se află cu o treime sub nivelul de dinaintea crizei, arată datele BNR. Intrările de bani pe canalul transferurilor curente, adică preponderent remiterile, au atins în 2011 circa 4 miliarde euro. Aproximativ 2,8 milioane de români locuiesc şi lucrează în străinătate în momentul de faţă, arată cele mai noi date ale Băncii Mondiale. Înainte de criză, banii trimişi de aceştia în ţarăreprezentau un veritabil motor pentru consum, dar criza din zona euro aproape a înjumătăţit remiterile. Vestea bună este că 2011 a marcat o uşoară revenire a sumelor trimise în ţară, notează money.ro.

Miliardarul filantrop a salvat 6 milioane de vieţi

Fondatorul Microsoft, Bill Gates, a donat 28 de miliarde de dolari, bani care au salvat 6 milioane de vieţi, începând din 2007, scrie Business Insider. Suma reprezintă 48% din averea sa personală.După 2008, anul retragerii din funcţia de director al Microsoft, Gates şi soţia sa s-au dedicat activităţilor filantropice, considerând că investiţiile pentru dezvoltarea vaccinurilor sunt prioritare pentru a salva vieţi. Fundaţia "Bill şi Melinda Gates" este cea mai mare organizaţie care funcţionează complet transparent, dedicată filantropiei şi carităţii. Alături de cuplu, miliardarul Warren Buffet controlează şi activează permanent în interiorul fundaţiei.

ROMANIA LIBERA

Minte de protestatar violent: "Îl răsturnăm pe preşedintele-dictator ca să obţinem certificate de revoluţionar"

Geamuri sparte, un magazin de telefoane mobile devastat, staţii de autobuz distruse, gardurile metalice care mărgineau bulevardele - smulse, buticuri şi o maşină - incendiate. Doar un singur acuzat oficial pentru incendiere: Mihai Căpăţănă, pentru care procurorii au cerut arestarea preventivă. De asemenea, alte nouă persoane sunt reţinute pentru audieri, 36 au dosare penale, iar 257 au primit amenzi pentru tulburarea liniştii publice. În plus, criminaliştii lucrează la identificarea altor actori violenţi, filmaţi de ofiterii DGIPI, serviciul secret al Internelor. Majoritatea tinerilor violenţi sunt membri ai unor galerii de fotbal, la care au aderat si membrii ai găştilor de cartier: adolescenţi şi tineri fără ocupaţie, precum şi grupuri de interlopi, mai toţi cu antecedente penale. Inainte ca aceştia să înceapa un nou atac, un "îndrumător" i-a îndemnat: "Haideţi să-l dăm jos pe dictatorul Băsescu, că ne dau certificate de revoluţionar!"

250 de milioane de lei sunt disputaţi de băieţii deştepţi ai căilor ferate. Ce jocuri se fac pe piaţa subvenţiilor feroviare de călători

Actualul sistem de subvenţionare a transportului feroviar de călători asigură profituri grase operatorilor privaţi care îşi plimbă trenurile goale noaptea, încasând ajutor public. Contractul semnat de stat în 2008 cu cei cinci operatori feroviari de călători, de stat şi privaţi, prevede că acestora li se acoperă diferenţa dintre cheltuieli şi veniturile înregistrate, adăugându-se o marjă recunoscută a profitului de 3-5%.

ZIARUL FINANCIAR

România merge pe sârmă în faţa protestelor severe la adresa politicilor guvernamentale. Întrebarea este cine va oferi o ieşire

Imaginea de "oază de stabilitate" poate dispărea dacă violenţele continuă. Cursul, CDS-urile şi bursa nu sunt încă afectate. Bruma de stabilitate şi imaginea bună de care se bucură România în ochii investitorilor şi pe care a dobândit-o cu greu cu ajutorul măsurilor dure de austeritate şi a rolului de "elev silitor în faţa FMI", riscă să se evapore odată cu protestele din ultimele trei zile şi cu ieşirile violente din noaptea de duminică, ce au lăsat adevărate cicatrice în centrul Bucureştiului.

Europa se sufocă urmând tratamentul austerităţii fără a investi în creşterea competitivităţii economiilor

Odată cu lansarea valului de retrogradări ale statelor din zona euro, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a avertizat că Europa, dacă se axează doar pe austeritate, se autodistruge. Laureatul Premiului Nobel Joseph Stiglitz este îngrijorat că Europa nu investeşte resursele în oameni şi capital pentru a face economiile mai competitive. Se aruncă oare Europa de bunăvoie în prăpastie de dragul disciplinei fiscale? Comisarul european pentru afaceri economice Olli Rehn a caracterizat decizia S&P de a retrograda ratingurile a nouă ţări din zona euro, printre care Franţa şi Austria - anterior acestea deţineau ratinguri maxime - ca fiind "nepotrivită". Oficialul consideră că agenţia nu a luat în considerare toate măsurile luate de politicienii Europei pentru a combate criza, precum înăsprirea disciplinei bugetare, scrie BBC News.

Reţeta succesului: fă ce face şi nu ce zice Germania

Concentrarea pe înăsprirea disciplinei fiscale nu este suficientă pentru rezolvarea problemelor Europei, notează The New York Times. Un exemplu este Germania, cea mai mare economie europeană, care în urmă cu câţiva ani avea un deficit bugetar mai mare ca al Spaniei, însă competitivitatea economiei era net superioară. Unul dintre motivele succesului german este că Berlinul şi-a reformat în ultima decadă piaţa muncii şi sistemele costisitoare de siguranţă socială. Un alt motiv care face din Germania o forţă economică superioară altor state din zona euro este productivitatea crescută. Grecii au muncit în medie 42 de ore pe săptămână anul trecut, iar portughezii 38 de ore, potrivit datelor Eurostat. În Germania, programul mediu săptămânal de lucru a fost de 35 de ore. La productivitate însă, Germania surclasează clar cele două state.

Reducerea expunerii băncilor străine a scăzut datoria externă cu un miliard de euro

Datoria externă pe termen scurt s-a diminuat cu 1,1 mld. de euro în lunile octombrie şi noiembrie 2011, comparativ cu nivelul de la sfârşitul lui septembrie, existând posibilitatea ca evoluţia să fii fost determinată de reducerea expunerii pe termen scurt a instituţiilor de credit pe România, pe fondul problemelor cu care se confruntă băncile - mamă. "Este o scădere destul de mare pentru o perioadă de două luni, ceea ce ar putea semnala un trend de reducere a ex­punerii pe termen scurt faţă de Romania, însă nu există date publice disponibile despre sectorul în care s-a redus datoria externă pe termen scurt în perioada considerată. Bănuiala mea este că reducerea ar putea veni din partea sectorului bancar, pe fondul problemelor cu care se confruntă băncile - mamă", a comentat Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank. Datoria externă pe termen scurt a ajuns la sfârşitul lunii noiembrie la 21,5 mld. euro, în scădere faţă de maximul de 22,6 mld. euro înregistrat în septembrie 2011.

Liderii europeni îşi amână întâlnirea până în februarie

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a anunţat luni, la Madrid, că reuniunea programată vineri, la Roma, cu premierul italian Mario Monti şi cu cancelarul german Angela Merkel a fost amânată până în februarie, informează AFP. Sarkozy a făcut aceste declaraţii în cursul conferinţei de presă cu premierul spaniol, Mariano Rajoy. "Voi discuta cu Mario Monti la telefon în această seară. Am decis amânarea până în februarie a întâlnirii cu domnul Monti şi cu doamna Merkel", a spus Sarkozy. Organizarea acestei reuniuni fusese anunţată pe 6 ianuarie de Nicolas Sarkozy după întâlnirea la Paris cu Mario Monti. Cei trei lideri urmau să discute despre criza datoriilor din zona euro înaintea summitului european din 29 ianuarie.

Şefii gigantului petrolier american ExxonMobil au vorbit cu Boc despre petrolul din Marea Neagră

Premierul Emil Boc a avut ieri o întâlnire la Palatul Victoria cu Kevin Biddle, vicepreşedintele ExxonMobil Exploration International şi Ian Fischer, vicepreşedinte director general al ExxonMobil Exploration and Production Romania, în care reprezentanţii gigantului petrolier american i-au prezentat primului ministru stadiul programului de explorare în apele de mare adâncime din Marea Neagră. Exxon alături de Petrom au început recent lucrările la prima sondă de mare adâncime din apele româneşti ale Mării Negre în perimetrul Neptun. Lucrările durează circa 90 de zile şi pentru fiecare zi de lucru cele două companii vor scoate din buzunar un milion de dolari. Pentru a realiza aceste lucrări Exxon şi Petrom au adus în Marea Neagră un vapor gigant, de un miliard de dolari, Deepwater Champion.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb