REVISTA PRESEI 17.01.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 17 ianuarie 2014

ADEVARUL

EXCLUSIV Statul vrea să vândă terenurile de sub companiile deja privatizate. Suma obţinută ar fi de ordinul miliardelor de euro

România ar putea obţine "câteva miliarde de euro" din vânzarea a 65.000 de hectare de teren, aflate în proprietatea statului, dar care sunt folosite de către societăţi care între timp au fost privatizate, a declarat, la Adevărul Live, Stan Popa, preşedintele Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS). "AAAS stă pe o mină de bani: terenurile companiilor vândute. Acestea nu au certificate de atestare şi titlu de proprietate, astfel că nu au fost incluse în capitalul social al companiilor privatizate. Statul este privat în acest fel de calitatea de acţionar şi deci de sume imense de bani. Am identificat 65.000 de hectare în aceste societăţi, care valorează sume imense, de ordinul miliardelor de euro. Noi vrem ca terenurile să fie incluse în capitalul social, statul primeşte acţiuni pe acestea şi apoi investitorii au dreptul de preempţiune de a le cumpăra", a afirmat Popa. Din aceşti bani ar putea fi ulterior despăgubiţi cei care mai au de încasat sume de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), a mai completat el.

Stan Popa, preşedintele AAAS, la Adevărul Live: Aversa a intrat în insolvenţă într-un mod bizar, pentru o datorie de doar 27.000 de lei

Introducerea Aversa, principalul producător de pompe industriale din România, în insolvenţă a avut loc în mod "bizar", pentru o creanţă de doar 270 de milioane de lei vechi, a declarat, la "Adevărul Live", Stan Popa, preşedintele Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS). AAAS are de rezolvat şi de plătit 22.000 de dosare privind păgubiţii FNI. Până acum s-au plătit 5-6.000. Fiecare trebuie, însă, să aducă dosar, despăgubirea nu se face din oficiu. Ford trebuia să plătească penalităţi către stat în valoare de 14,2 milioane de euro pentru neîndeplinirea condiţiilor din contractul de privatizare. Numai că între timp s-au descoperit probleme de mediu din perioada anterioară şi acestea au fost evaluate la 14-15 milioane de euro. Ca să nu mai ajungem în instanţe internaţionale, s-a convenit să se compenseze. Pe măsură ce Ford face lucrările, aduce documente şi se scade din suma datorată pe măsură ce aduce facturi. Activitatea de privatizare a stagnat în 2013: din motive atât obiective, cât şi subiective s-a realizat doar 25% din programul propus.

Vladimir Putin: Rusia speră într-o "cooperare mai consistentă şi reciproc avantajoasă cu România"

Moscova speră într-o "cooperare mai consistentă şi reciproc avantajoasă cu România", a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, la ceremonia de prezentare a scrisorilor de acreditare a 18 ambasadori în Rusia. "Ne aşteptăm la o cooperare mai consistentă şi reciproc avantajoasă cu România. Suntem pregătiţi colaborăm pentru aprofundarea legăturilor politice, economice şi umanitare", a declarat Putin, potrivit comunicatului publicat pe site-ului preşedinţiei ruse. Vladimir Putin a primit, joi, scrisorile de acreditare din partea a 18 ambasadori în Rusia, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Sala Aleksandrov a Palatului Mare de la Kremlin. Printre cei 18 ambasadori s-a aflat şi cel al României, Vasile Soare, a cărui acreditare a fost semnată de preşedintele român, Traian Băsescu, la 3 septembrie.

Surpriză: energia verde a dus la creşterea emisiilor de carbon şi în România

Cantitatea de energie produsă de către Complexul Energetic Oltenia a scăzut puternic în 2013, de la o cotă de piaţă de 30% până în jur de 20%, însă emisiile de dioxid de carbon au crescut raportat la electricitatea realizată, din cauza pornirilor şi opririlor dese ale grupurilor energetice, cauzată de către producţia intermitentă a eolienelor, a declarat Laurenţiu Ciurel, managerul companiei de stat. El a mai spus că astfel se ajunge la un total de 600.000 de tone de dioxid de carbon suplimentar pe fiecare grup pe an, ceea ce se traduce într-un cost suplimentar de 3 milioane de euro pe grup. Şi asta deoarece pentru că la fiecare tonă de dioxid de carbon aruncat în atmosferă compania trebuie să cumpere un certificat de emisie. În acest moment, preţul unui astfel de certificat este de 5 euro, însă Ciurel estimează că preţul se va dubla, deoarece Comisia Europeană vrea să retragă 900 de milioane de certificate de pe piaţă.

Credite de la CEC Bank, din bani elveţieni, pentru producţie, turism, sectorul sanitar şi echipamente de economisire a energiei

CEC va acorda IMM-urilor din sectoare productive, sănătate, turism şi comerţ, credite în lei pentru investiţii. Dobânda este cu o marjă de un punct procentual peste ROBOR la 6 luni, adică 3,62% pe an, pe baza unui grant de 20 de milioane de franci elveţieni oferit de Elveţia. Suma maximă care poate fi trasă de un aplicant este echivalentul în lei a 100.000 de franci elveţieni. La suma virată de statul elveţian prin "Programul Româno-Elveţian pentru IMM-uri", CEC va contribui cu echivalentul a 8,5 milioane de franci elveţieni, astfel că suma totală disponibilă se va ridica la echivalentul a 28,5 milioane franci elveţieni. Fiecare IMM va putea accesa un credit de cel mult 100.000 de franci elveţieni (366.330 lei), din care 70% este transferat de la buget şi ulterior rambursat din grantul elveţian. Beneficiarii pot accesa şi o garanţie emisă de Fondul Naţional de Garantare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, care să acopere 80% din valoarea împrumutului, iar 20% va fi acoperit de împrumutat. Nu sunt eligibile firmele producătoare de tutun, cocs, produse rafinate din petrol şi metale de bază.

Sebastian Ghiţă: Să nu cântăm prohodul USL. Poate că PSD şi PNL se vor uni într-un partid din a treia generaţie

Deputatul PSD Sebastian Ghiţă crede că USL va rezista în continuare, ba chiar mai mult, s-ar putea uni într-o nouă construcţie progresistă, "un nou partid din a treia generaţie", potrivit ziarului Bursa. "USL este un proiect care a livrat stabilitate guvernamentală. Trebuie să trecem la etapa predictibilităţii politice pentru a spera la creştere economică şi continuitate. Banii fug de scandal. Bunăstarea nu face casă bună cu gâlceava. Doar proştii se ceartă degeaba. Toţi ştim că duşmanul binelui e mai binele. Politicienii trebuie să livreze stabilitate. Cred că USL va rezista. Astfel, PSD trebuie să-şi dezvolte politicile sociale, iar PNL să propună un tip de echilibru în piaţă. Soluţia trebuie să fie de tipul < win-win >", a spus Ghiţă.

CURENTUL

Marea familie din Administraţia fiscală. Licitaţie cu dedicaţie pentru ultimul venit: Radu Soviani

Bun de gură şi tare-n clanţă, hârşit prin studiourile de televiziune păstorite cândva de Sorin Ovidiu Vântu, fostul ziarist Radu Soviani şi-a găsit şi el un loc călduţ unde, după cum spun băieţii de cartier, "o să mănâncă şi gura lui ceva". Iar acel "ceva" este un fleac de peste un milion de lei, pe care îi va primi de la Autoritatea de Supraveghere Financiară, pentru doi ani de contract. Dincolo de acest câştig financiar, care nici el nu-i chiar de colo, lui Radu Soviani i se mai oferă o oportunitate: intră în marea familie coordonată de la centru de jupân Dan Radu Ruşanu, vicepreşedinte de partid, considerat "eminenţa cenuşie" a PNL, un fel de Hrebenciuc al liberalilor. Un personaj deosebit de influent care, în acest moment, se află la cârma unei instituţii care face toate jocurile pe o piaţă de câteva zeci de miliarde de euro. Iar Soviani nu intră acolo de unul singur, ci în familie, "la pachet" cu tatăl său, domnul Paul Soviani, Director al Direcţiei Buget şi Contabilitate din Autoritatea Naţională de Supraveghere Fiscală (ANAF).

Românii care nu merg la control medical periodic ar putea fi sancţionaţi

Ministerul Sănătăţii va analiza propunerile de sancţionare a asiguraţilor care nu se prezintă la controlul periodic prevăzut în noul pachet de bază, respectiv o dată la trei ani până la 39 de ani şi o dată pe an după 40 de ani, în cazul persoanelor sănătoase, a declarat ministrul Eugen Nicolăescu. Nicolăescu a susţinut joi o videoconferinţă pentru prezentarea noilor pachete de servicii medicale, care ar trebui să intre în vigoare în primul trimestru al acestui an. El a admis că bugetul pe care România îl acordă sănătăţii nu poate rezolva toate solicitările, dar a declarat că, prin noul pachet de bază, "orice asigurat va beneficia de toate serviciile de care are nevoie ca să nu îi fie pusă viaţa în pericol". Ministrul a precizat că noul pachet are la bază "prevenţia cu efecte pe termen lung şi grija pentru banii publici".

CURIERUL NATIONAL

FMI vine la Bucureşti. Discuţiile vor viza evaluarea acordului

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) va sosi marţi la Bucureşti, împreună cu reprezentanţi ai Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, pentru discuţii privind prima şi a doua evaluare a acordului stand-by, vizită care se va încheia pe 5 februarie, a anunţat Fondul. "Misiunea va discuta cu autorităţile române evoluţiile economice recente şi priorităţile în ceea ce priveşte reformele economice. De asemenea, vor fi discutate măsuri pentru compensarea veniturilor pierdute prin amânarea cu trei luni a majorării accizei la carburanţi, astfel încât să fie asigurată ţinta de deficit bugetar de 2,2% din PIB", a declarat într-un comunicat reprezentantul rezident al FMI în România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa. FMI confirmă astfel informaţiile publicate anterior de Mediafax. Surse guvernamentale au declarat miercuri pentru Mediafax că echipa FMI, CE şi BM va sosi la Bucureşti marţi, 21 ianuarie, pentru a doua evaluare a acordului încheiat la mijlocul anului trecut şi completarea primei evaluări.

Costul tronsonului Comarnic - Braşov s-a dublat în patru ani

Conform datelor din proiectul postat pe site-ul CNADNR, lucrările urmau să se ridice la 983 mil. euro. Premierul Victor Ponta a anunţat ieri că acestea sunt estimate la 1,8 mld. euro. La mai bine de patru ani de când ar fi trebuit să înceapă lucrările la tronsonul de autostradă Comarnic - Braşov, de către acelaşi constructor selectat în urma licitaţiei din 2009 - Asocierea Vinci şi Aktor -, căruia anul trecut i s-a alăturat şi Strabag, costul lucrărilor de construcţie pentru cei 58 de kilometri aproape s-a dublat.

Rehn spune că uşa UE este deschisă pentru investiţii din China

Uşa Uniunii Europene (UE) este deschisă pentru investiţiile chineze, iar discuţiile programate săptămâna următoare între UE şi China în privinţa protecţiei investiţiilor ar putea fi un pas important în consolidarea legăturilor economice, a declarat comisarul european pentru Economie, Olli Rehn. "Considerăm binevenite investiţiile chineze în Europa şi vrem să lucrăm la un acord care să faciliteze accesul la piaţă în ambele sensuri - ca pe o stradă cu dublu sens. Ar trebui să faciliteze şi protecţia investiţiilor, precum şi tratamentul la nivel de state, astfel încât să avem condiţii egale", a declarat comisarul Rehn, într-o conferinţă de presă la Beijing, potrivit MarketWatch. Reprezentanţi ai Chinei şi ai UE urmează să se întâlnească săptămâna viitoare la Beijing pentru prima rundă de negocieri asupra acordului referitor la investiţii.

SGSS, mandatată de BERD ca bancă-custode pentru România

Structura din România a Societe Generale Securities Services (SGSS), care operează în cadrul BRD, filială a Societe Generale, a fost mandatată de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cel mai mare investitor instituţional în România, în calitate de bancă-custode pentru România. "Activele BERD sunt transferate treptat în custodia SGSS, ceea ce poziţionează SGSS drept unul dintre principalii săi parteneri locali. Potrivit contractului de mandat, SGSS va oferi şi alte servicii cu valoare adăugată, precum decontarea tranzacţiilor bursiere şi OTC pe piaţa românească, suport pentru IPO-urile locale şi emisiunile de obligaţiuni guvernamentale listate pe piaţa primară, servicii de operaţiuni cu titluri şi de gestiune a trezoreriei derivate din operaţiunile de custodie", se arată într-un comunicat al SGSS.

Transelectrica ajunge la cota Bursei şi cu obligaţiunile sale

Începând de ieri, emisiunea de obligaţiuni în valoare de 200 milioane lei a transportatorului de energie Transelectrica (TEL) se află la cota Bursei de Valori Bucureşti. Prezenţa companiei cu aceste titluri de credit pe piaţa de capital românească arată efortul de diversificare a surselor de finanţare în vederea realizării proiectelor de dezvoltare preconizate pentru următorii ani, a declarat la deschiderea şedinţei bursiere de la BVB de ieri Ştefan Bucătaru, directorul general al Transelectrica. Emisiunea listată ieri face parte dintr-un efort de diversificare în beneficiul companiei, a declarat Sergiu Manea, vicepreşedinte executiv al Băncii Comerciale Române, intermediarul operaţiunii. Instrumentul oferit de Transelectrica oferă investitorilor "un raport echilibrat între yield, risc şi potenţial de lichiditate", a mai spus Manea. Dobânda obligaţiunilor listate cu simbolul TEL18 cu scadenţa la 19 decembrie 2012 este de 6,1%. Ştefan Bucătaru a refuzat să răspundă la întrebarea presei cu privire la costul total al operaţiunii, motivând că volumul comisionului către intermediar este confidenţial.

Bursa şi pieţele de mărfuri, la cele mai mari diferenţe din ultimii 7 ani

De la lansarea programelor de relaxare cantitativă (QE) de către Rezerva Federală Americană, dolarii care au inundat piaţa au contribuit deopotrivă la creşterea cotaţiilor bursiere şi la scumpirea mărfurilor. Albert Edwards, analist la banca franceză Societe Generale, semnalează că cele două pieţe s-au decuplat de la jumătatea lui 2012, iar în prezent afişează cel mai mare diferenţial din 2006 încoace. Într-o notă pentru investitori preluată de Zero Hedge, acesta spune că rămânerea în urmă a segmentului commodities reflectă slăbirea puterii programelor de relaxare cantitativă şi se aşteaptă ca impactul injecţiilor de lichiditate ale băncilor centrale să slăbească şi în ceea ce priveşte Bursele. "Nu porniţi de la premisa că acţiunile ar trebui să beneficieze de pe urma QE", conchide Edwards.

EVENIMENTUL ZILEI

Premierul a primit vot de blam pentru asaltul asupra Justiţiei

Consiliul Superior al Magistraturii a decis ieri, cu majoritate de voturi (12 din 17), că primul-ministru Victor Ponta a încălcat independenţa Instanţei Supreme, a Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a Justiţiei, în ansamblul său prin declaraţiile despre politizarea Justiţiei şi cazul Adrian Năstase. Aprobând raportul Inspecţiei Judiciare care a verificat fiecare afirmaţie a premierului Victor Ponta din emisiunea "Ora de vârf", difuzată de România TV în data de 6 ianuarie 2014, membrii CSM au constatat că afirmaţiile deosebit de grave au afectat principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, determinând totodată decredibilizarea Justiţiei. Preşedintele Instanţei Supreme, judecătoarea Livia Doina Stanciu, l-a criticat dur pe premier, aducându-i aminte de greşelile de acelaşi tip la adresa Justiţiei. Judecătoarea Stanciu i-a reproşat premierului atitudinea nu doar cu privire la cazul Adrian Năstase, dar şi în cazurile Gigi Becali şi Relu Fenechiu.

Paradox! Apartamentele de 25.000 de euro prin "Prima Casă" nu se vând

Anul trecut, Guvernul a alocat nu mai puţin de jumătate de miliard de lei, garanţii pentru achiziţia de apartamentele ANL (construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe) prin programul Prima Casă, care oferă acum numai credite în lei. Restul, până la totalul de garanţii de 1,2 miliarde de lei, a fost dedicat cumpărării de locuinţe, altele decât ANL. La final de an, bilanţul este unul surprinzător, din cele circa 8.500 de locuinţe ANL pe care spera să le vândă statul în 2013, un număr infim au fost cumpărate.

Numele lui Ponta, în două dosare aflate în faza actelor premergătoare. DNA spune că nu e urmărit penal

Numele lui Victor Ponta apare în două dosare ale procurorilor anticorupţie aflate în faza actelor premergătoare, care au drept obiect activitatea unor persoane cu funcţii de conducere de la complexurile Rovinari şi Turceni, DNA precizând că nu există cauze în care premierul să fie urmărit penal. Premierul Victor Ponta a declarat că nu a fost informat că ar avea vreun dosar la DNA, dar că nu s-ar mira dacă s-ar întâmpla aşa deoarece nu ar fi "om politic" dacă nu ar avea un dosar, precizând însă că nu a semnat niciodată niciun contract, ca avocat, cu Turceni şi Rovinari. El a amintit totodată că ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, a dat-o deja în judecată pe această temă pe Monica Macovei şi a câştigat.

"Maior este o capacitate şi poate să ajute mult"

Deputatul PSD Sebastian Ghiţă îl laudă pe directorul SRI, "ultra-apreciat" de partenerii externi. Ghiţă are cuvinte de apreciere şi pentru magistraţii criticaţi de partidul său: Laura Kovesi şi Livia Stanciu. Într-un interviu pentru ziarul Bursa, Sebastian Ghiţă arată că directorul SRI, George Maior, a atenţionat din timp asupra faptului că unii din cei care au protestat împotriva proiectului de la Roşia Montana ar fi dorit să recurgă la violenţe, iar premierul Victor Ponta "a reacţionat inteligent". "O combinaţie < new-media >, < old-media >şi alte tipuri de organizaţii a făcut un mic exerciţiu de destabilizare a unui guvern în România. Ponta a reacţionat inteligent şi a cerut ca oamenii să fie lăsaţi să protesteze. Unii şi-ar fi dorit violenţă. De asemenea, directorul SRI George Maior a atenţionat asupra unor aspecte de acest tip", a susţinut deputatul PSD, membru în comisia de control a SRI.

Vaticanul dă socoteală în dosarul abuzurilor sexuale

Pentru prima dată, Biserica Catolică răspunde public unor întrebări legate de scandalul de pedofilie care a zguduit-o din temelii acum câţiva ani, când a izbucnit. Doi înalţi prelaţi ai Sfântului Scaun au fost audiaţi, ieri, de o comisie a Naţiunilor Unite într-un dosar incomod pentru Biserica Catolică, cel al abuzurilor sexuale comise de preoţi împotriva minorilor. Este pentru prima dată când Vaticanul trebuie să dea socoteală în mod public pentru agresiunile sexuale care au fost tăinuite vreme de decenii, dar care, odată dezvăluite, au provocat un adevărat seism în Biserică. Victimele acestor abuzuri au salutat decizia Comisiei pentru Drepturile Copilului şi au subliniat că speră ca această audiere să pună capăt secretomaniei de la Vatican din acest dosar.

JURNALUL NATIONAL

Banda celor 7. Propaganda băsistă îmbulinată

Trupele de asalt ale băsismului s-au tot subţiat. Apropierea funiei de par pentru regimul Băsescu-Macovei determină retragerea propagandiştilor fanatici sub scutul câtorva redute care mai rezistă. Braţul înarmat al presei scrise este reprezentat de "Evenimentul zilei", iar portavocea de imagini o ţine televiziunea B1. Sub acelaşi patronat care îşi trage cheagul din falimentul unor bănci dar şi sub acoperământul vechilor relaţii şi rudenii cu familia Ceauşescu, clanul Păunescu susţine ca faţadă juridică operaţiunile economice ale fanaticilor propagandişti băsişti. Figurile care circulă între "bulină" şi B1TV sunt aceleaşi, ele fug unul după coada alteia, ca să dea senzaţia că sunt mai mulţi. De fapt, sunt o mână de mercenari care nu au cv-uri profesionale, studiile lor sunt incerte, dar s-au calificat la locul de muncă înghiţind înţelepciune dată cu polonicul din ciorba de scârnăvii preparată de Cotroceni.

Antena 3 a lansat o petiţie online prin care solicită demisia lui Traian Băsescu

Antena 3 a decis să răspundă jignirilor aduse postului de preşedintelui Traian Băsescu, în conferinţa de presă susţinută în cursul serii, printr-o petiţie online în care cere demisia acestuia. Anunţul a fost făcut de Mihai Gâdea în cadrul emisiunii Sinteza zilei. Iată textul petiţiei: "Intrucat presedintele inca in exercitiu, Traian Basescu, discrimineaza multe milioane de romani prin ignorarea sau dispretuirea fatisa a punctelor lor de vedere sau a intrebarilor cetatenesti legitime si intrucat in Romania nu exista cetateni de rang 2 asa cum rezulta din atitudinea frecventa a lui Traian Basescu, acestia ii cer DEMISIA. Daca va considerati ignorat, discriminat, dispretuir, insultat si batjocorit de felul in care Traian Basescu a decis sa va trateze cereti-i DEMISIA, alaturandu-va acestei petitii."

Licitaţiile publice, atribuite după noi criterii. Statele membre UE au la dispoziţie doi ani pentru a implementa legislaţia unică a licitaţiilor publice şi a contractelor de concesionare

Parlamentul European impune o legislaţie unică a licitaţiilor publice şi a contractelor de concesionare în Uniunea Europenă, potrivit unui comunicat de presă. Noile reguli asigură o calitate mai mare şi un preţ mai bun atunci când autorităţile publice vor cumpăra sau închiria activităţi, bunuri sau servicii. Noua legislaţie comunitară va facilita accesul la licitaţii al firmelor mici şi mijlocii şi include prevederi mai stricte privind subcontractarea. Noile reguli încurajează competiţia corectă şi asigură un raport echilibrat între preţ şi calitate, prin introducerea unor criterii noi de atribuire care pun mai mult accent pe aspectele legate de mediu, de inovaţii şi pe cele sociale. "Criteriul < oferta cea mai avantajoasă economic > va aduce finalul dictaturii celui mai mic preţ, aducând în prim-plan calitatea", a spus raportorul belgian Marc Tarabella (S&D).

NATIONAL

"Razboiul bodyguarzilor" intre Ioan Niculae si Liviu Dragnea

Dupa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate, restructurarea cu japca a Jandarmeriei Romane va oferi pe tava firmelor de casa ale conducerii MAI un "tort" format din cateva mii de posturi de agenti de paza, care urmeaza sa fie platiti de la buget, cu bani grei. Iar pe langa "famiglia" lui Vasile Blaga de la Axis Corporate Security, o "felie" cat mai mare din contractele de zeci de milioane de euro incearca sa o obtina, dupa cum sustin sursele noastre, si miliardarul Ioan Niculae. Care, concomitent cu negocierile secrete pentru preluarea pazei la cele mai importante obiective strategice nationale, a declansat adevarate lupte de gherila impotriva vicepremierului Liviu Dragnea. Care, legat de maini si de picioare de atentia cu totul deosebita pe care i-o acorda procurorii anticoruptie, a preferat sa nu riposteze, chiar daca a suferit cateva esecuri umilitoare in acest veritabil "razboi al bodyguarzilor", chiar in propriul fief din Teleorman.

Antonescu nu mai vrea sa fie sacait de "ala micu'"

Alianta de Centru-Dreapta PNL - PC este "o fictiune" care ar trebui cat mai repede lichidata, sustine Crin Antonescu. Existenta ACD ii deranjeaza serios pe liberali, dar acestia nu pot misca in front. Motivul: USL este formata din PSD plus ACD, prin urmare ruperea aliantei dintre PNL si PC ar duce automat la desfiintarea USL - deci si la debarcarea PNL-ului de la guvernare, perspectiva inacceptabila pentru penelisti. Asa stand lucrurile, Crin Antonescu este obligat sa asiste neputincios la tradarea conservatorilor care, in frunte cu liderul Daniel Constantin, au emigrat in corpore in curtea PSD-ului. Cu mainile legate de existenta USL-ului, Antonescu se poate debarasa doar verbal de conservatori, lucru pe care l-a facut si in ultima sedinta formala a USL.

Se strange latul condamnarii in jurul lui Relu Fenechiu

Toate tertipurile avocatesti incercate de aparatorii lui Relu Fenechiu pentru a putea prelungi procesul acestuia au fost spulberate de decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Astfel, completul de cinci judecatori a respins ca nefondate cererile avocatilor privind acordarea unui nou termen pentru depunerea de probe suplimentare si audierea a noi martori. Instanta a anuntat ca va da verdictul definitiv pe data de 27 ianuarie, ziua in care, daca se pastreaza condamnarea precedenta de cinci ani, Fenechiu ar putea ajunge dupa gratii. Insa cum procurorii au cerut suplimentarea pedepsei, "baronul de Iasi" se poate astepta la o condamnare si mai mare, de pana la 15 ani de inchisoare.

PUTEREA

TEL DRUM, regina licitaţiilor, s-a extins în Satu Mare, Dolj şi Olt

Firma TEL DRUM SA, în spatele căreia s-ar afla vicepremierul Liviu Dragnea, este abonată la contracte, în primul rând, cu instituţiile din Teleorman, dar de când USL a venit la guvernare, compania şi-a extins clientela şi în alte judeţe, cele mai multe controlate de USL. Potrivit Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), dar şi site-urilor consiliilor judeţene, firma are contracte de milioane de lei pentru reparare şi întreţinere a drumurilor, cu primării, consilii judeţene şi societăţi din judeţele Dolj, Olt şi chiar Satu Mare, dar şi cu CNADNR. Cel mai recent contract câştigat a fost încheiat în judeţul Teleorman, pentru întreţinerea pe timp vară a drumurilor judeţene în perioada 2013-2017, în valoare de peste 14 milioane de euro. Pe de altă parte, TEL DRUM a mai câştigat în noiembrie 2013, un contract cu acelaşi Consiliu, de data aceasta pentru deszăpezirea drumurilor.

CONFERINŢELE PUTEREA. Constantin Niţă: Sectorul cărbunelui în România are nevoie de investiţii de două miliarde de euro pentru modernizări

La conferinţa "Cărbunele, trecut, prezent şi viitor" organizată de PUTEREA, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat că necesarul de investiţii pentru modernizarea sectorului de cărbune din România se ridică la două miliarde de euro. "Cu două miliarde de euro am putea să modernizăm tot ceea ce înseamnă centrale termice în România. La acestea se adaugă şi proiectul de un miliard de euro pentru un grup nou de 600 de MW la Rovinari, pentru care şi-au exprimat interesul investitorii chinezi', a spus Niţă în cadrul conferinţei "Cărbunele trecut, prezent şi viitor" organizată de PUTEREA.

ROMANIA LIBERA

Câţi kilometri de autostradă s-ar fi putut construi din dobânzile plătite pentru Comarnic-Braşov?

Sumele plătite pe parcursul celor 26 de ani de exploatare a autostrăzii Comarnic - Braşov vor atinge estimativ aproape 4 miliarde de euro. Statul estimează că va plăti constructorilor până la 1 miliard de euro pentru întreţinerea autostrăzii Comarnic - Braşov pe perioada de 26 de ani a contractului de concesiune, din banii încasaţi prin taxarea şoferilor, suma fiind separată de costul de construcţie şi proiectare. "Este foarte greu de apreciat în momentul ăsta, pentru că acel aşa-numit financial closing nu este finalizat. Eu v-am spus evaluarea noastră, şi puteţi calcula şi dumneavoastră, ne va costa 52.000 de euro pe lună pe kilometru, înmulţiţi cu 60, vedeţi cât iese. Aceasta este o sumă plafon, aceasta este suma maximă", a spus ieri Dan Şova, ulterior semnării memorandumului cu asocierea firmelor constructoare, respectiv Vinci (Franţa)-Strabag (Austria)-Aktor (Grecia). În condiţiile în care autostrada va avea aproximativ 60 de kilometri, incluzând 7 km de drumuri de legătură, rezultă că suma maximă pentru întreţinere se va plasa la 973 milioane euro pe perioada concesiunii.

Domnia BARBARIEI în România USL şi a Antenei 3 de Cristian Campeanu

O ţară care aplaudă prostită linşajul public şi insulta obscenă la adresa unor doamne ca Monica Macovei şi Andreea Pora şi care deplânge întristată soarta unor mafioţi precum Nicuşor Constantinescu, Radu Mazăre sau Gigi Becali este o ţară care nu are ce căuta în "concertul european", ci în cacofonia populismului de tip totalitar. România este o ţară părăsită de civilitate şi civilizaţie, o ţară de barbari care se închină la idolii Securismului voiculescian şi la binefăcătorii mafiotismului atotputernic. O ţară barbară. Citiţi adesea un citat potrivit căruia "este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic pentru ca Răul să triumfe", atribuit lui Edmund Burke. Dar Burke nu a spus chiar asta. Ceea ce a spus a fost ceva de genul: "Atunci când oamenii răi se reunesc, cei buni trebuie să se asocieze, altfel vor cădea, unul câte unul, pradă unui sacrificiu nemilos şi jalnic". Şi aceasta este, credem, un avertisment bun atât pentru presa încă liberă, dar şi pentru cetăţenii încă liberi ai României.

ZIARUL FINANCIAR

Idei pentru readucerea creşterii în zona Europei Centrale şi de Est şi oprirea migraţiei tinerilor: de la împrumuturi ipotecare ieftine, exploatarea gazelor de şist, preluarea modelului economic "Singapore" şi până la oraşe "cool"

Cum poate creşte din nou Europa Centrală şi de Est astfel încât tinerii născuţi aici să nu îşi mai dorească să migreze? Pentru a răspunde la această întrebare şi a vedea ce idei apar, grupul austriac Erste Bank, în parteneriat cu postul de televiziune american CNBC, a invitat la Viena, la un eveniment inedit de brainstorming - schimb de opinii şi idei -, aproape 100 de oameni de afaceri, bancheri, ambasadori, executivi ai unor mari companii, lideri de opinie şi jurnalişti din toate ţările acestei zone. A câştigat grupa care a propus exploatarea gazelor de şist pentru obţinerea unei energii ieftine, pe modelul din Statele Unite, care să ducă la revigorarea industriei; acordarea de împrumuturi pe termen lung şi la un cost scăzut tinerilor pentru a-i împiedica să migreze; reducerea tuturor barierelor astfel încât piaţa de servicii să fie liberă; finanţarea cu precădere a întreprinderilor mici şi mijlocii. Pe locul doi a ieşit grupa care a propus un model de "cool city" al oraşelor pentru secolul XXI, care să aducă un spirit tânăr şi să atragă tinerii. Pe locul trei a ieşit grupa care a venit cu ideea preluării modelului de dezvoltare economică din Singapore, cu modelul e-government din Finlanda pentru instituţiile administrative, cu sistemul de pensii din Suedia şi modelul de agricultură din Noua Zeelandă.

Consiliul Fiscal numără 1,5 milioane de angajaţi la negru, dar Inspecţia Muncii nu a găsit decât 15.700

Evaziunea fiscală din munca la negru este de 4 miliarde de euro pe an. Inspecţia Muncii a dat amenzi de 18 milioane de euro pentru munca fără forme legale în 2013. Pedeapsa cu închisoarea până la doi ani pentru administratorii de firme care au mai mult de cinci angajaţi la negru - introdusă în Codul muncii în 2011- nu i-a speriat pe angajatori, care preferă să ajungă în instanţă decât să plătească amenzile inspectorilor de muncă. Motivul? Niciun patron nu a fost pedepsit cu închisoarea până acum, iar angajatorii care primesc la muncă peste 5 angajaţi fără forme legale preferă să plătească amenzile administrative date de judecători, pentru că sunt mai mici decât cele ale inspectorilor de muncă.

OMV, Renault, Carrefour, Vodafone au explodat pe bursele străine. Pentru România acesta ar putea fi semnalul unei noi etape investiţionale

Patru dintre companiile-mamă ale celor mai mari 20 de firme româneşti au avut o creştere pe bursele internaţionale de până la 53% în 2013, rezul­tate care vin în condiţiile în care bursele din Occident au avut cel mai bun an de după criză. În Germania şi în SUA, spre exemplu, bursele au ajuns la maxime istorice. Astfel, acţiunile OMV, grup austriac care deţine cel mai mare producător de petrol şi gaze, Petrom, s-au majorat cu aproape 30%, în timp ce titlurile Vodafone au câştigat mai bine de 50%. Carrefour, grup de origine franceză, care pe piaţa locală operează o reţea de peste 160 de magazine, a crescut cu 49%. Un rezultat foarte bun a înregistrat şi Renault, proprietarul Automobile Dacia, cel mai mare constructor auto român, acţiunile sale ma­jo­rându-se cu 43%. Din punct de vedere macroeconomic, la nivel mondial au existat semnale de revenire, iar ana­liştii notează că 2013 a fost un an bun pentru companiile din industrii ciclice. Euforia de pe Bursă poate da semnalul că toate aceste firme sunt pregătite de noi investiţii inclusiv în România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb