• ADEVARUL
• Antonescu şi Iohannis vor ieşirea de la guvernare, dacă PC nu renunţă la postul de vicepremier
Liderii PNL s-au reunit, duminică seară, într-o şedinţă informală, pentru a discuta evoluţia negocierilor din USL pe tema structurii Cabinetului Ponta. Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristian Pocora, a declarat, la finalul întâlnirii conducerii partidului, că, pentru întâlnirea de luni cu Victor Ponta, liderii liberali Crin Antonescu şi Klaus Iohannis "au primit un mandat de fermitate", care înseamnă respectarea cu stricteţe a protocolului USL. Preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu, a declarat, duminică, la plecarea de la sediul PNL, că, personal, a susţinut ieşirea PNL de la guvernare în şedinţa la care a participat. "Nu avem bani de investiţii şi, în situaţia în care bugetele noastre nu vor suferi nişte modificări, nu mai are rost să mai stăm la guvernare", a motivat Căncescu, referindu-se la bugetele locale.
• Statul pregăteşte o super-imunitate pentru şefii sistemului financiar
Conducerea Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială, organism care urmează să fie înfiinţat pentru rezolvarea eventualelor crize din sistemul financiar, va fi scutită de plasarea sub reglementările privind incompatibilităţile şi conflictul de interese, şi, în acelaşi timp, membrii săi nu vor răspunde civil sau penal în exercitarea atribuţiilor, cu excepţia cazurilor de rea-credinţă şi neglijenţă gravă. Aceste prevederi sunt trecute în proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care se înfiinţează Comitetul Naţional de Supraveghere Macroprudenţială (CNSM), document postat pe site-ul Ministerului de Finanţe. Acest comitet va fi condus de către guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, şi are în componenţă un număr de nouă membri, din care cinci sunt din partea băncii centrale, doi de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în timp ce alţi doi sunt reprezentanţi ai Guvernului, desemnaţi de către primul ministru.
• Cum explică prim-vicepreşedintele ASF veniturile de zeci de mii de euro
Prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a oferit o replică la informaţiile conform cărora veniturile brute ale acestuia în lunile noiembrie şi decembrie 2013 au fost de 17.096 de euro şi, respectiv, 50.946 de euro. Preşedintele ASF, fostul liberal Dan Radu Ruşanu, este cel mai bine plătit angajat al ASF, el obţinând numai în ultimele două luni ale anului 2013 un venit brut total în valoare de 72.094. Acestuia îi urmează Daniel Dăianu, cu un venit brut de 69.043 de euro în noiembrie şi decembrie. În urma articolului publicat vineri de Hotnews.ro, Daniel Daianu a transmis, duminică, câteva precizări prin care explică veniturile brute câştigate de acesta la ASF în luna noiembrie şi decembrie. "Venitul meu brut din decembrie 2013 cuprinde, alături de salariul brut, o primă de vacanţă anuală (echivalând cu un salariu) de care beneficiază lucrătorii ASF şi pe care am ridicat-o în acea lună şi o primă de sfârşit de an.
• EXCLUSIV Cum a fost ascunsă Iulia Ionescu în Mănăstirea Sihăstria Rarăului. Stareţul Ioan Larion Neagoe: "Îmi pare rău că am păcălit Poliţia"
Misterele dispariţiei Iuliei Ionescu încep să se dezlege. Fata s-a ascuns la Mănăstirea Sihăstria Rarăului din Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava, iar călugărul care a condus-o la gară provine din acest lăcaş de cult. Stareţul Ioan Larion Neagoe a recunoscut în faţa poliţiştilor că a găzduit-o pe fugara Iulia. "Îmi pare c-am păcălit Poliţia, Iulia era la noi. Nu mi-am dat seama. Îmi pare rău că n-am anunţat Poliţia mai devreme şi nu am luat legătura cu familia fetei", a regretat preotul Ioan Larion Neagoe. Iulia Ionescu a poposit la mănăstirea de călugări în noaptea de 14 spre 15 februarie. "Venea din Neamţ", a spus stareţul de la Sihăstria Rarăului. Mănăstirea de călugări este situată în vârf de munte, la Cota 1000. Conform unor surse judiciare, Iulia Ionescu a povestit că a plecat miercuri cu un microbuz din Bucureşti spre Târgu-Neamţ. Cel mai probabil, fata a stat două nopţi la mănăstirea Agapia, apoi a ajuns vineri la Sihăstria Rarăului, unde a petrecut o noapte.
• FMI: România, printre statele în care băncile au redus finanţarea cu peste 10% din PIB din 2009 încoace
România se află printre statele care au suferit o reducere a finanţării bancare de peste 10% din Produsul Intern Brut (PIB) de la finele lui 2009, alături de Ungaria, Slovenia, Croaţia, Letonia, Lituania, Bulgaria şi Ucraina, potrivit unui raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI), care se bazează pe statisticile Băncii Reglementelor Internaţionale (BIS). Potrivit FMI, aceste state au următoarele caracteristici: deteriorare semnificativă a calităţii activelor, nivel scăzut al profitabilităţii şi dependenţă ridicată de finanţarea venită de la băncile-mamă. "Acest lucru înseamnă că reducerea finanţării externe şi contracţia creditului tind să se coreleze cu fundamente slabe ale băncilor", subliniază FMI, conform Agerpres.ro. Raportul mai arată că băncile străine au continuat să-şi reducă finanţarea către ţările din Centrul, Estul şi Sud-Estul Europei (CESEE) în trimestrul al treilea al anului trecut.
• Culisele transferului Transelectrica şi Transgaz către SGG. Trecerea OPCOM şi a Dispeceratelelor la Departamentul pentru Energie sunt problematice
Guvernul a transferat, prin ordonanţă de urgenţă, Transelectrica şi Transgaz de la Ministerul de Finanţe către Secretariatul General al Guvernului (SGG), însă o serie de aspecte ale operaţiunii sunt problematice, precum trecerea bursei de energie OPCOM în administrarea Departamentului pentru Energie şi a dispeceratelor energetic şi de gaze în "coordonarea" ministrului delegat pentru Energie. Transferul a fost adoptat miercuri, deşi niciun astfel de proiect nu a stat în dezbatere publică, şi a fost anunţat abia vineri, când premierul Victor Ponta adus şi primul motiv pentru care acest lucru se face: Ministerul Finanţelor nu mai poate fi în acelaşi timp şi administrator şi acţionar deoarece este implicat în reglementarea viitorului sistem de redevenţei. Surse din cadrul Ministerului Finanţelor Publice au declarat pentru "Adevărul" că nu este vorba de fixarea redevenţelor pe resursele din subsolul ţării, ci de redevenţele pe concesionarea activelor din sistemul energetic naţional. Anterior, au mai existat tentative de trecere a OPCOM şi a Dispeceratelor în subordinea ministerului condus de Niţă, însă proiectul s-a lovit de opoziţia Fondului Proprietatea.
• În câteva săptămâni, componentele scutului american anti-rachetă vor sosi în România
Instalaţia "AEGIS Ashore", construită la baza de testare a companiei Lockheed Martin din Moorestown, New Jersey, este proiectată pentru a fi complet dezasamblată în vederea transportării în România, relatează Defence News. În câteva săptămâni, aproape toate componentele instalaţiei - radarele, calculatoarele, pereţii, podelele şi scările - vor fi împachetate, aproape toată instalaţia fiind gata de livrare în circa 60 de containere către o locaţie din România. În aproximativ un an, toate componentele vor fi re-asamblate pentru a deveni primul element pe uscat operaţional al European Phased Adaptive Approach - planul SUA de a proteja Europa de un atac cu rachete balistice. "Ritmul în care se mişcă lucrurile este uimitor", a declarat la 12 februarie Nick Bucci, director de apărare împotriva rachetelor balistice la Lockheed Martin. Cu doar câteva zile înainte, sistemul a fost în funcţiune, fiind testat pe coasta de est a SUA.
• CCR a decis: 26 de articole cu probleme în Constituţia lui Crin
Printre articolele care ridică probleme de constituţionalitate se numără prevederea privind desemnarea premierului de către preşedinte şi cea privind traseismul politic. Potrivit minutei redactate în urma analizei textului de lege, judecătorii CCR consideră neconstituţională acea prevedere din articolul 64, alineatul 4, referitoare la obligaţia persoanelor de drept public, persoanelor juridice private şi persoanelor fizice de a se prezenta direct sau prin reprezentant legal, după caz, în faţa unei comisii parlamentare. De asemenea, judecătorii CCR au decis că sunt neconstituţionale modificările aduse articolului 103 care se referă la modalitatea de desemnare de către preşedintele României a candidatului la funcţia de prim-ministru. În cel mult două săptămâni, CCR va publica motivarea deciziei privind proiectul de modificare a Legii fundamentale, a anunţat preşedintele CCR, Augustin Zegrean, ieri, la finalul a trei zile care au încununat 25 de ore de dezbateri a proiectului.
• CAPITAL
• România, un nou paradis fiscal?
Investitorii români sunt încurajaţi să-şi ţină banii în ţară. România devine la fel de prietenoasă ca Cipru sau Olanda, ţări foarte tentante pentru înregistrarea afacerilor. Din 2014, regimul fiscal de tip holding este reglementat în Codul fiscal. România are, în premieră, prevederi fiscale de tip holding. Este vorba de un regim simplu care îndeplineşte cele două condiţii minimale necesare pentru funcţionarea holdingului: scutiri de impozit pe câştigurile de capital şi pe dividende. În acelaşi timp, nu sunt impozitate nici veniturile din lichidare obţinute de societatea holding din vânzarea titlurilor de participare în filialele pe care le deţine. Relaxarea ar putea impulsiona stabilirea holdingurilor în România. Investitorii români care, până acum, îşi căutau jurisdicţii mai favorabile ca să-şi înregistreze businessurile, preferând ţări ca Cipru sau Olanda, au motive să-şi dezvolte afacerile în ţară.
• Cota unică moare: impozitul progresiv revine în forţă
În Strategia fiscal-bugetară 2014-2016, la capitolul "Tendinţe ale principalelor taxe şi impozite pe orizontul 2014-2017", este anunţată "introducerea impozitului diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote 8%, 12% şi 16% ce vor putea fi stabilite pe grile de venit". După ce Capital a scris, în ediţia online, despre intenţia guvernului, atât Ministerul Finanţelor, cât şi premierul Victor Ponta au confirmat că impozitul progresiv se află pe agendă. Într-un comunicat, Finanţele informează că măsura este în analiză, pe termen mediu pentru stimularea mediului de afaceri, în limita spaţiului bugetar permis. Simulările privind aplicarea celor trei cote de impozit, făcute de Finanţe, arată că golul de venituri ar fi în jur de trei miliarde de lei pe an. Practic, ideea are, în acest caz, şanse mici de reuşită.
• CURENTUL
• Stelian Tănase, oportunistul nevolnic din fruntea TVR: "Nu trebuie să fiu felicitat, ci căinat"
Cocoţat, în fruntea televiziunii publice, unde l-a înlocuit pe abulicul Claudiu Elwis Săftoiu, Stelian Tănase a şi început, cu mult înainte de a fi realizat ceva cât de cât notabil, să se văicărească şi să-şi plângă de unul singur pe umăr. Abia revenit de la Paris, mai depresiv decât o primadonă pe care n-o mai aplaudă nimeni, el ne-a anunţat, de pe blogul personal, că "Mă gândesc 24 de ore din 24 la necazurile TVR (bugete, oameni, atacuri, mizerii omeneşti) care mi-au invadat şi mi-au otrăvit viaţa în ultima vreme. Fratele meu, îmi amintesc asta în fiecare zi, mi-a spus în decembrie că am făcut cea mai mare prostie din viaţa mea acceptând să conduc TVR. Înclin să cred tot mai mult că are dreptate." Mai mult decât atât, el mai afirmă că "Nu trebuie să fiu felicitat ci căinat."
• Protestele împotriva gazelor de şist s-au mutat de la Pungeşti la Păltiniş
Peste 250 de persoane, majoritatea localnici, au participat, duminică, la un nou protest faţă de gazele de şist, organizat pentru prima dată în localitatea Păltiniş, judeţul Vaslui, unde compania Chevron deţine unul din cele patru acorduri de mediu pentru explorarea gazelor de şist. Pe lângă localnici, la miting au participat şi activişti de mediu din Vaslui, Bârlad şi Iaşi, însă şi săteni din Pungeşti şi o comună din judeţul Neamţ, învecinată cu Păltiniş. Pe lângă afişarea unor pancarte pe care erau scrise diverse mesaje, cum ar fi "Guvernul României, sponsor oficial Chevron", "Vaslui, judeţul Chevron", "Pungeşti, poligonul jandarmilor" şi "Stop Chevron", protestatarii au scandat lozinci, precum: "Vrem agricultură, nu fractură", "Uniţi salvăm toată România" şi "Jos Ponta".
• Revizuirea Constituţiei se transformă într-un eşec pe care PSD vrea să-l treacă pe nota de plată a PNL
Iniţial, PSD şi PNL şi-au împărţit temele mari pe care voiau să le treacă cu majoritatea largă din Parlament de 70%, respectiv reorganizarea administrativă a României şi revizuirea Constituţiei. Prima dintre acestea a eşuat lamentabil după ce Curtea Constituţională a decis că reorganizarea făcută pe genunchi de Dragnea nu vine în beneficiul cetăţeanului, ci doar întăresc puterea baronilor locali. În ceea ce priveşte revizuirea Constituţiei, PSD a jucat iniţial un joc de emasculare a puterii din mâinile preşedintelui, într-un scenariu în care l-ar fi susţinut pe Antonescu pentru Cotroceni. Numai că lucrurile au luat o altă turnură în PSD, acolo unde se doreşte acapararea totală a puterii şi se pare că social-democraţii vor arunca un candidat în luptă, fie că vorbim de "independentul" Sorin Oprescu sau chiar Victor Ponta. Aşadar, PSD nu mai are niciun interes din punct de vedere politic ca legea supremă să fie în vreun fel amendată pentru a nu ştirbi din prerogativele viitorului preşedinte pe care speră să-l dea într-o formă sau alta. Tocmai din această cauză, PSD a încercat să saboteze pasiv revizuirea Constituţiei, iar stângăcia celor de la PNL a desăvârşit "opera".
• CURIERUL NATIONAL
• Veniturile neimpozabile care nu se includ în cele salariale
În privinţa categoriilor de venituri neimpozabile definite de Codul fiscal la art.5 alin (4) se disting următoarele categorii care nu se includ în veniturile salariale, astfel: ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru naştere, veniturile reprezentând cadouri pentru copiii minori ai salariaţilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă al salariatului, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă; drepturile de hrană acordate de angajatori angajaţilor, în conformitate cu legislaţia în vigoare, respectiv art. 55, alin. 4), lit. b) din Codul fiscal, potrivit Contzilla.ro.
• Angliei nu-i merge deloc rău în Uniunea Europeană
În aceste zile dificile provocate de furtuni şi inundaţiile ajunse până la Londra, dar şi de presiunile Scoţiei dornice să devină independentă, David Cameron, dar şi euroscepticii din Ukip (UK Independence Party) au surpriza să afle că apartenenţa ţării la Uniunea Europeană este de departe mult mai avantajoasă decât s-ar desprinde în totalitate de ea (moneda euro nefiind acceptată). Noi dovezi, din surse oficiale, demonstrează cât de bine îi merge Angliei având calitatea de membru al UE şi cât de false sunt violentele atacuri ale liderului Ukip, Nigel Farage, în cadrul fiecărei sesiuni a Parlamentului European la adresa instituţiilor europene şi a monedei euro.
• Merkel vrea ca sistemul european de comunicaţii să evite SUA
Socată de revelaţiile referitoare la spionajul telecomunicaţiilor de către NSA, Angela Merkel va evoca miercuri, la Paris, împreună cu François Hollande, posibilitatea realizării unui sistem european de protecţie a datelor. În declaraţia sa săptămânală difuzată prin Internet, Angela Merkel, al cărei telefon portabil a fost piratat de NSA, contestă situaţia actuală în care întreprinderi cum sunt Facebook sau Google îşi stabilesc baze pentru operaţiuni în locuri ce nu oferă decât o slabă protecţie a datelor personale. Dna Merkel a anunţat că miercuri, cu prilejul vizitei sale la Paris, va discuta cu preşedintele Franţei "maniera în care poate fi conservat un grad mai ridicat de protecţie a datelor". Domnia sa consideră "preferabilă crearea unei reţele de comunicaţie chiar în interiorul Europei", cu scopul de "a face mai mult pentru protejarea datelor personale ale europenilor".
• Beze (AIPC): Noul proiect pentru Rasdaq, conceput pentru ca Ruşanu să poată acapara, fără bani, INTE
Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) contestă forma actuală a proiectului privind piaţa Rasdaq şi care ar conduce la transformarea acesteia în sistem alternativ de tranzacţionare fără a permite o ieşire echitabilă acţionarilor minoritari. După cum este alcătuită, legea pare scrisă pentru ca preşedintele Dan Radu Ruşanu să poată să scoată, fără bani, de pe Bursă firma Internaţional Sinaia (INTE) unde este acţionar majoritar, a declarat ieri Dumitru Laviniu Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor. Un astfel de fenomen al unui tratament incorect al acţionarilor minoritari se poate extinde dacă legea este promovată în formula actuală.
• EVENIMENTUL ZILEI
• ROMÂNIA LUI CRISTOIU. PNL abia aşteaptă să fie călcat în picioare de PSD!
Venerabilul Mircea Ionescu Quintus a declarat, înaintea reuniunii informale a PNL dedicată Crizei din USL, că în prezent unitatea USL e mai importantă decît candidatura lui Crin Antonescu la prezidenţiale. Deşi liberal din tată-n fiu, cum îi place să-şi spună, Mircea Ionescu Quintus e un fel de văr primar al PSD-ului. Din 1990 el a întruchipat în PNL gruparea nărăvită la compromisuri cu FSN-ul şi urmaşii acestuia, PDSR şi PSD. Gura PSD-ului din PNL adevăr grăieşte! Mircea Ionescu Quintus a dat expresia poziţiei mărturisite sau nu în public de către a nomenklatura PNL faţă de raporturile dintre PSD şi PNL. Ar fi prostesc ca PNL să plece de la Putere de dragul ipoteticii victorii a lui Crin Antonescu la prezidenţialele din 2014. PNL n-a ajuns niciodată la Guvernare prin el însuşi, ci totdeauna în alianţă cu un alt partid: PNŢCD, PDL, PSD. În aceste condiţii, PNL e un partid pentru care compromisul a devenit esenţă a politicii. Fireşte, PNL, rămas în USL, va fi călcat în picioare şi mai abitir de către PSD. Mai mult, PNL-ului i se va reduce ciolanul la ciolănel. Ce importanţă are cîtă vreme chiar şi aşa, întins pe podea, pe post de rîmă, PNL are ce roade?!
• Berlusconi, ATACAT cu ROŞII: "Domnule preşedinte, nu vă prefaceţi că nu ştiţi!"
Maşina în care se afla italian Silvio Berlusconi a fost atacată cu roşii, de protestatari, în faţa sediului Preşedinţiei Italiei. El a fost numit "infractor", manifestanţii au strigat "Domnule preşedinte, nu vă prefaceţi că nu ştiţi!". Fostul premier italian participa la consultările politice în vederea formării noului guvern deşi are de ispăşit un an de închisoare pentru fraudă fiscală în dosarul Mediaset, informează Corriere della Sera. În faţa Preşedinţiei Italiei, s-au adunat numeroşi protestatari nemulţumiţi că preşedintele Giorgio Napolitano l-a primit pe liderul Forza Italia, Silvio Berlusconi, la consultările politice pentru formarea noului guvern. Preşedintele Italiei a demarat consultări cu partidele după demisia premierului Enrico Letta, după ce Partidul Democrat a cerut formarea unui nou Cabinet. Cea mai vehiculată variantă pentru postul de premier este numirea lui Matteo Renzi, în vârstă de 39 de ani, care este şi primar al oraşului Florenţa, relatează Mediafax.
• Oficial ne merge bine! Creşterea economică-record nu a alungat criza
Produsul intern brut al României a avansat, surprinzător, în 2013, cu 3,5%, cel mai mult dintre toate ţările Uniunii Europene. Un prim semnal ar fi că a fost depăşită criza. Totuşi, bunăstarea din statistici nu este resimţită în nivelul de trai. Creşterea economică de anul trecut a luat prin surprindere chiar şi autorităţile care se aşteptau la un avans de numai 2,8%. Dacă primele nouă luni au fost în linie cu prognozele oficiale, ultimul trimestru a adus un plus de 5,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, modificând semnificativ evoluţia întregului an 2013 şi plasându-l la cea mai mare valoare din 2008.
• JURNALUL NATIONAL
• Sondaj Avangarde, alegeri prezidenţiale: Crin Antonescu - 26%, Victor Ponta - 22%
În cadrul emisiunii "Punctul de întâlnire", realizată de Radu Tudor la Antena 3, a fost prezentat un sondaj de opinie realizat de Avangarde la sfârşitul lunii ianuarie.Conform sondajului, în topul intenţiilor de vot pentru alegerile prezidenţiale, pe primul loc se situează Crin Antonescu, cu 26%, urmat de Victor Ponta, cu 22%. La distanţă mare de liderii celor două partide politice care formează USL se află Mugur Isărescu - 8%, Mihai Răzvan Ungureanu - 7%, Traian Băsescu - 6%, Sorin Oprescu - 5%, Klaus Iohannis - 4%, Cătălin Predoiu - 3%. Sociologul Marius Pieleanu a precizat că întrebarea a fost cu răspuns deschis, în care repondentul a prezentat proprie sa opţiune privind candidatul la preşedinţie. În privinţa personalităţii politice cu cea mai favorabilă opinie clasamentul se prezintă astfel: Sorin Oprescu - 53%, Klaus Iohannis - 43%, Victor Ponta - 41%, Crin Antonescu - 34%, Traian Băsescu - 29%, Mihai Răzvan Ungureanu - 26%, Vasile Blaga - 19%, Elena Udrea - 18%, Cătălin Predoiu - 16%.
• NATIONAL
• A pierdut la Las Vegas banii SIE pentru armament!
Dupa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate, actuala coalitie de guvernamant, drept urmare a unei puternice presiuni externe, a luat hotararea de a lasa din maini industria de armament, altadata mandria economiei romanesti. Totusi, decizia de declansare a formalitatilor oficiale de privatizare a fost amanata pana la inceputul acestui an, pentru a se putea profita de ocazia oferita de organizarea, la Las Vegas, a celui mai mare targ de armament din lume. Este vorba de expozitia "Shot Show", unde au fost prezenti cei mai mari producatori de arme, munitie si componente conexe utilizate la vanatoare. Serviciile secrete romanesti s-au implicat activ pentru a da lovitura la Las Vegas. Numai ca totul s-a rispit la Las Vegas, cand, dupa cum sustin sursele National, secretarul de stat de la Ministerul Economiei, Bogdan Badea, ar fi reusit performanta ca, prin atitudinea avuta, sa puna cruce planurilor de relansare si banilor cheltuiti de SIE pentru promovarea armamentului romanesc.
• In PNL se fac jocuri pentru debarcarea lui Antonescu
Totul pana la bani. Aceasta este deviza liberalilor, care ar prefera sa stea la mila pesedistilor, decat sa-l urmeze pe Crin Antonescu intr-o batalie pe care o considera pierduta din start. Tabara penelista, care detine in continuare functii cheie prin Executiv, agentii de stat sau companii nationale, nu vrea nici in ruptul capului sa auda de o eventuala iesire de la guvernare. Mai mult, pentru ca nu sunt dispusi sa-si puna in pericol siguranta financiara, liberalii cu pricina au trecut chiar la amenintari. "Daca Antonescu nu va tine cont de curentul din interiorul partidului si va decide impreuna cu apropiatii sai sa ne scoata de la guvernare, este posibil sa piarda sefia PNL", a declarat un lider liberal. Pe un ton mult mai pacifist, fostul premier Calin Popescu Tariceanu a pledat, la randul lui, pentru mentinerea parteneriatului cu social-democratii.
• Basescu, pila liberalilor in PPE
Reprezentantii PNL se gandesc foarte serios sa se rupa de liberalii europeni si sa intre intr-o familie mai puternica, precum cea a popularilor. O idee mai veche, care a incoltit din nou in mintea penelistilor. Apartenenta la ALDE (grupul liberalilor europeni) nu le-a adus multe beneficii penelistilor de la noi. In aceste conditii, liberalii iau in calcul o afiliere la PPE, structura politica din care, pe langa PDL, va face parte in curand si Partidul Miscarea Populara al lui Traian Basescu. Profitand de vizita sefului statului la Bruxelles, penelistii l-au rugat pe acesta sa le puna si lor o vorba buna. Basescu se pare ca a acceptat si a pledat cauza PNL in fata popularilor europeni. Cel putin asa sustin surse din cadrul Administratiei Prezidentiale, care au declarat pentru site-ul stiripesurse.ro ca subiectul ar fi fost abordat si in cadrul intalnirii pe care Traian Basescu a avut-o cu seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
• Ramona Manescu ancheteaza situatia exploziva de la TAROM: Continua curatenia generala de la Ministerul Transporturilor
Campania declansata in urma cu ceva timp de catre Ramona Manescu pentru a scapa de managementul defectuos de care au avut parte companiile de stat pe mandatul lui Relu Fenechiu pare o adevarata munca de Sisif. Totusi, in ciuda faptului ca se poate vorbi de un adevarat jaf general care se petrecea, de atata amar de vreme, la nivelul conducerii mai multor structuri subordonate Ministerului Transporturilor, primele rezultate nu au intarziat sa apara. Iar dupa ce Corpul de control al ministrului a reusit sa sparga "buboiul" de la caile ferate, dandu-i pe maharii de acolo pe mana procurorilor anticoruptie, a venit acum momentul sa se lamureasca si situatia incerta in care se zbate compania TAROM.
• Bancherii din SUA au liber la finantarea afacerilor cu marijuana
Departamentul Trezoreriei SUA a dat unda verde bancilor americane pentru finantarea afacerilor cu marijuana si acceptarea depunerilor in bani din partea firmelor din acest domeniu. Potrivit autoritatilor de la Washington, in statele in care consumul marijuanei in scop recreativ a fost legalizat (Colorado si Washington, de exemplu), firmele din domeniu care au nevoie de finantare bancara pentru aceasta activitate pot obtine creditele si pot folosi banii in scopul declarat. Totusi, ele trebuie sa faca dovada ca produsul lor finit nu ajunge la minori si ca banii obtinuti din aceasta afacere nu sunt folositi de organizatii criminale sau teroriste. Bancile din statele in care marijuana este interzisa sunt insa obligate sa verifice daca banii depunatorilor nu vin din vanzare de droguri, inclusiv marijuana, asa ca acolo decizia Trezoreriei pare blocata din start.
• PUTEREA
• Paşii lui Crin Antonescu. Traian Băsescu are o şansă cu Mişcarea Populară în alianţă cu PNL
Drumul lui Crin Antonescu spre Cotroceni nu este simplu, dar nici foarte anevoios. Dacă va rămâne în USL, Antonescu va avea un concurs relativ uşor, pentru că PMP şi PDL, chiar şi într-o uniune, nu au un candidat puternic. Dar dacă USL se rupe înainte de alegerile europarlamentare din mai, Crin Antonescu are de trecut mai multe vămi! În prima vamă, Antonescu trebuie să încheie un pact cu PMP şi să meargă pe liste comune sau să nu se atace reciproc în lupta pentru cele 33 de locuri rezervate României în Parlamentul European. În a doua vamă, Antonescu trebuie să accepte condiţiile impuse de Traian Băsescu pentru a ajunge candidatul formaţiunilor PNL şi PMP cu alte mişcări politice în coadă, cum ar fi UDMR. În a treia vamă, Antonescu va trebui să nu comită greşelile lui Geoană şi să puncteze corupţia şi prostiile lui Ponta de pe poziţia fratelui cel mare.
• Băsescu: Anii de muncă nu se şterg din cauza opiniilor politice
Preşedintele Traian Băsescu a mers, duminică, la înmormântarea tatălui liderului PDL, Vasile Blaga, în ciuda criticilor şi asperităţilor din ultima vreme. Şeful statului a ţinut să arate că i s-a părut firesc să fie la înmormântare, pentru că anii de muncă alături de Vasile Blaga nu se şterg din cauza opiniilor politice diferite. "21 de ani cât am lucrat împreună nu se şterg doar pentru că ai o părere diferită în politică. În orice caz, a fost impresionantă slujba, emoţionantă", a spus Băsescu, citat de Mediafax. Blaga a declarat că Traian Băsescu a prezentat condoleanţe întregii familii aflate în locuinţa părinţilor săi. "Apoi a venit la mine, mi-a strâns mâna şi mi-a transmis condoleanţe, afirmând < Dumnezeu să-l ierte >. Am mai vorbit şi apoi a mers lângă mama şi s-a ocupat de mama", a declarat Vasile Blaga.
• ROMANIA LIBERA
• Interviu cu profesorul Vasile Dâncu: În ce condiţii ar putea câştiga alegerile directorul SRI, George Maior
Profesorul de sociologie Vasile Dâncu, şef al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), consideră că în situaţia actuală aducerea lui Klaus Ioahannis la Bucureşti poate reprezenta un risc în plus pentru Crin Antonescu: "Un Iohannis cu o încredere mai mare de trei ori decât a preşedintelui PNL poate fi un pericol chiar pentru cel care l-a adus. Cred că domnul Antonescu a început să conştientizeze acest lucru". Pe de altă parte, fostul senator PSD Vasile Dâncu mizează într-o eventuală confruntare în turul 2 Victor Ponta-Crin Antonescu pe liderul social-democrat pentru că în ultimul tur "contează foarte mult candidatul, nu conglomeratul de partide din spatele său: Traian Băsescu a câştigat de două ori alegerile cu toate că în spatele lui se afla o coaliţie cu 10 la sută mai slabă decât a stângii. Traian Băsescu era pe val. Crin Antonescu, din nefericire pentru el, se află pe un trend descendent".
• CEFF, ştampila care atestă alimentele fără E-uri periculoase
La începutul lunii februarie, a fost lansat în România sistemul CEFF, Certified E-Friendly Food, care atestă faptul că produsele alimentare inscripţionate cu această ştampilă nu conţin conservanţi, îndulcitori, coloranţi artificiali sau glutamaţi cu potenţial periculos sau controversaţi, conform studiilor experţilor. Această iniţiativă este o premieră pe piaţa românească şi vine ca răspuns la studiile efectuate la nivel naţional, care au arătat nevoia tot mai mare a consumatorilor de informaţii clare şi transparente cu privire la adaosurile de aditivi din alimente, precum şi intenţia de a aduce o schimbare benefică asupra sănătăţii şi familiei lor. Un sondaj realizat la începutul anului în România arată că aproximativ 80% din români citesc cu atenţie eticheta produselor alimentare, dar majoritatea nu înţeleg lista de ingrediente.
• ZIARUL FINANCIAR
• Antreprenorii, agricultorii, companiile şi exportatorii le-au pus în braţe guvernului Ponta şi Băncii Naţionale o creştere economică de 3,5% (5,2% în T4)
Întrebarea este dacă cei de la putere ştiu ce să facă cu ea mai departe ca să aducă România la un plus de cel puţin 5% pe an sau dacă o vor plafona la un ritm mediocru de 2%. În trimestrul patru, economia a avut o creştere de 5,2%, fără să producă dezechilibre macro de care îi este atât de frică guvernatorului BNR, ci, dimpotrivă, pe secetă financiară (cu ieşiri de bani, nu intrări), de creditare şi pe o stagnare a cererii interne, şi fără ca România să fie raiul investiţiilor. Dacă guvernul Ponta şi Banca Naţională şi-ar propune să aibă o medie de 5% pe an în următorii trei ani, şi nu o ţintă mediocră de 2%, acest lucru ar fi posibil, fără să deraieze şi să crape indicatorii macroeconomici. Dar pentru acest lucru, guvernul şi BNR trebuie să aibă un plan, care din păcate, nu există, pentru că toţi au rămas cantonaţi în idei trecute, depăşite de economie, firme şi antreprenori , care au luat-o înaintea lor, ca să supravieţuiască şi să se dezvolte pe cont propriu.
• Şeful BRD: Era inevitabil ca toată presa să vorbească despre pierderea BRD, dar capitolul acesta este deja închis pentru noi. Am trecut la capitolul următor
BRD are un cost al riscului foarte ridicat şi de aceea ajunsese să sufle şi în iaurt, solicitându-le clienţilor garanţii suplimentare, inclusiv garanţii personale în cazul antreprenorilor, însă Philippe Lhotte, preşedintele băncii, afirmă că perioada de mega-prudenţă s-a încheiat şi începe o etapă de creştere a businessului odată ce noile procese de control al riscului şi instrumentele tehnice au intrat în funcţiune. "Sunt total lipsite de fundament percepţiile privind o presupusă agresivitate a BRD în relaţia cu clienţi companii. Chiar sunt puţin şocat să aud despre asemenea discuţii. Noi de fapt vrem să dezvoltăm finanţările corporate, nu să presăm clienţii buni să plece. Sigur că acolo unde avem de recuperat bani mai facem presiuni pentru a obţine ce ni se cuvine, dar companiile viabile le ajutăm. Nu căutăm să ne debarasăm de clienţi", spune şeful BRD.
• Eşecul de la Tarom. Primul experiment cu managementul privat la o companie de stat eşuează pe holurile tribunalului
Ceea ce trebuia să devină prima demonstraţie de restructurare de succes a unei companii de stat prin introducerea unui management de performanţă s-a transformat într-un proces în care proprietarul companiei - statul - este chemat să plătească daune de sute de mii de euro. Astfel, introducerea managementului privat la Tarom care a costat deja 200.000 de euro cu recrutarea membrilor consiliului de administraţie s-a transformat într-un eşec, dar, deocamdată, nu există niciun efort al proprietarului în direcţia descoperirii greşelilor sau a vinovaţilor. După ce le-au plătit zeci de mii de euro lunar foştilor membri ai primului consiliu de administraţie privat al Tarom, statul s-ar putea dovedi obligat să le mai plătească şi daune de alte zeci de mii de euro. Cei cinci membri ai fostului consiliul de administraţie (CA) al Tarom - Dan Pascariu, Valentin Macec, Ciprian Lăduncă, Marius Ghenea şi Dumitru Prunariu - revocaţi din funcţie de AGA în noiembrie anul trecut, au acţionat în instanţă compania de stat.