REVISTA PRESEI 17.02.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 17 februarie 2016

REVISTA PRESEI 17.02.2016

ADEVARUL

Bebeluşii din Argeş mor, autorităţile asistă neputincioase

Cazul bebeluşilor infectaţi cu o bacterie necunoscută a intrat în atenţia primului ministru. Ieri, înainte ca un al treilea bebeluş să piardă lupta pentru viaţă, neregulile care s-au ţinut lanţ în aceste zile l-au determinat pe Dacian Cioloş, aflat într-o vizită la Bruxelles, să trimită Corpul de control în Argeş, pentru a face lumină în acest caz care face tot mai multe victime. Marţi, un al treilea bebeluş diagnosticat cu sindrom hemolitic uremic a pierdut lupta pentru viaţă. Micuţul s-a stins, în jurul orei 17.00, după ce organismul lui, care era ţinut în viaţă de aparate, nu a mai putut lupta cu infecţia. Însă, în ciuda dosarului penal care a fost deschis in rem şi a anchetelor aflate în plină desfăşurare, nimeni nu îşi asumă responsabilitatea pentru situaţia în care au ajuns bebeluşii.

Ce nu se spune în scandalul ANAF - Antena 3

Premierul Dacian Cioloş va merge miercuri în faţa Senatului, obligat de PSD şi PNL, pentru a explica de ce trustul lui Dan Voiculescu va fi evacuat. Însă premierul este pus în faţa unor dezinformări lansate de Antena 3. Vedetele postului spun că ANAF le-a acordat cinci zile ca să părăsească sediul, când de fapt, întreaga procedură poate dura luni bune. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a propus, marţi, în plen, ca premierul Dacian Cioloş să vină în Parlament pentru a explica de ce trustul Intact a fost somat de ANAF să părăsească clădirea în care-şi desfăşoară activitatea. Avocatul Marius Coltuc a explicat pentru "Adevărul" că evacuarea efectivă a clădirilor confiscate lui Dan Voiculescu ar putea dura câteva luni. "Acum este stadiul evacuării voluntare. Aşadar, dacă vor, eliberează clădirile în acest termen de cinci zile. Dacă nu, se judecă pentru o hotărâre de evacuare.

Alina Mungiu-Pippidi: Dacă să plângem Antena 3 şi când se retrage chestorul Tobă

E, desigur, o coincidenţă că la zece zile după ce m-am plâns că ruşii cumpără la kilogram spaţiu în presa română, ANAF s-a dus cu zece maşini peste Antena 3. Acest lucru trebuia să se întîmple de mai bine de un an şi Antena 3 ştia, au avut timp să îşi pregătească o locaţie alternativă. Greu de argumentat după ce un tribunal găseşte un furt că obiectul furtului trebuie să rămână pe veşnicie la cine a furat şi să producă profit, că aşa e moral şi normal şi bine. Spaţiul pe care presa română, redusă în proporţie de nouăzeci la sută la un fel de tarabă pe care cumpărătorii vin cu produsele de acasă şi le etalează chiar ei, a ajuns ca un maidan de închiriat. Poate veni circul, taraful, sau băieţii din Vaslui cu ultima victimă de ocazie să o tăvălească prin tufişuri. Proprietarul maidanului a renunţat demult la pretenţia că oferă el muzica, el oferă doar maidanul. Uneori nici maidanul nu e al lui, ca în situaţia de la Antena 3.

Salvarea României vine de peste graniţă: Ce măsuri poate lua statul pentru a creşte rolul "căpşunarilor" miliardari

Stimularea investiţiilor românilor din diaspora care doar în 2014 au adus în ţară 2,5 miliarde de euro este una dintre pârghiile de creştere economică pe care tot mai mulţi analişti şi oameni de afaceri le propun autorităţilor. Primele măsuri concrete în acest sens deja au apărut. În ultimii 15 ani, diaspora a fost cel mai mare investitor străin depăşind investiţiile corporaţiilor. Din 2000 până la sfârşitul lui 2014, românii care lucrează în străinătate au adus în ţară peste 60 de miliarde de euro, în vreme ce investiţiile străine directe au fost de doar 56 de miliarde de euro. Ministerul Economiei a anunţat săptămâna trecută că pregăteşte un fond de investiţii prin care să stimuleze investiţiile diasporei, după principiul pentru fiecare leu investit românii de peste graniţă, statul investeşte încă un leu. Sumele alocate pentru o afacere ar putea ajunge până la 50.000 de lei (11.000 de euro) şi sunt nerambursabile. Granturile se adresează exclusiv celor care au companii.

PNL îşi ia primarii traseişti înapoi. Codul de integritate, ascuns sub preş

Liberalii forţează revenirea în partid a primarilor care au părăsit PNL odată cu ordonanţa care permitea aleşilor locali să-şi schimbe formaţiunea politică fără a-şi pierde mandatul (Ordonanţa Dragnea). Practic, liberalii dau cu piciorul criteriilor de integritate votate de conducerea PNL în decembrie 2015. În PNL, calculul politic e mai important ca problemele ce ţin de moralitate. Candidaţii liberali pentru primăriile reşedinţelor de judeţ din Suceava şi Călăraşi, Ion Lungu, respectiv Daniel Ştefan Drăgulin, anunţaţi zilele trecute de conducerea de partid, sunt politicieni care în ultimii ani au schimbat mai multe formaţiuni politice. Mai mult, la alegerile de anul trecut l-au susţinut pe Victor Ponta, iar anul acesta, pe ultima sută de metri, au revenit la prima dragoste, PNL. Concluzia liberalilor: sunt apţi pentru a reprezenta partidul în alegeri.

Comunitatea din Roşia Montană îi acuză pe miniştrii Culturii şi Mediului că nu a fost lăsată să participe la consultările privind viitorul localităţii

Ministerul Culturii a declarat Roşia Montană drept sit istoric, astfel că activităţile industriale, precum extragerea aurului şi argintului, nu mai pot avea loc. Cei doi oficiali, respectiv Vlad Alexandrescu (Cultură) şi Cristina Paşca Palmer (Mediu) sunt acuzaţi de lipsă de transparenţă în condiţiile în care reprezentanţii comunităţii din Apuseni au fost plimbaţi de la un minister la altul într-un adevărat "ping pong", în condiţiile în care au venit de la aproape 500 de kilometri distanţă. Scrisoarea este semnată de către liderii Centrului de Resurse pentru Tineret - CERT Apuseni, de către Parteneriatul pentru Mediu Roşia Montană şi Sindicatul Viitorul Mineritului.

Urmările căldurii nefireşti din luna februarie: ar putea duce la un adevărat dezastru în agricultură

Vremea nefiresc de caldă va avea cu siguranţă efecte asupra culturilor care vor intra în vegetaţie în această perioadă. O spun specialiştii Staţiunii Legumicole Buzău, care susţin că de acum legumicultura şi pomicultura vor fi influenţate de oscilaţiile semnificative de temperatură. Căldura nefirească instalată la jumătatea lunii februarie, chiar dacă este pe placul multora dintre noi, ar putea perturba evoluţia plantelor de grădină, a pomilor fructiferi şi viţei de vie, pentru că de acum vor fi sensibile la schimbările bruşte de temperatură. Potrivit specialiştilor Staţiunii de Cercetare Legumicolă Buzău, în cazul în care vom avea în continuare zile cu soare puternic şi temperaturi pozitive pe timpul nopţii, legumele şi zarzavaturile vor intra în vegetaţie mai devreme.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut demisia premierului Arseni Iaţeniuk

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut marţi demisia premierului Arseni Iaţeniuk şi pe cea a procurorului general, ambii criticaţi intens pentru întârzierea aplicării reformelor, relatează agenţiile de presă AFP şi Reuters, citate de Agerpres. Procurorul general al Ucrainei, Viktor Şokin, şi-a prezentat demisia, scrie ziarul Ukrainska Pravda, după ce preşedintele Petro Poroşenko i-a cerut acestuia să renunţe la funcţie, relatează Reuters. Practic, după ce i-a cerut explicit demisia procurorului general Viktor Şokin, Poroşenko a apreciat că "aceeaşi parametri ar trebui aplicaţi şi guvernului", în condiţiile în care "societatea a decis cu claritate că au existat mai multe greşeli decât realizări şi că nu mai are încredere în miniştri". În acelaşi timp, Petro Poroşenko a exclus, într-un comunicat, scenariul alegerilor legislative anticipate, subliniind că un nou cabinet ar trebui format de coaliţia prooccidentală actuală. Premierul Arseni Iaţeniuk, în funcţie de doi ani, a fost foarte criticat în ultimele luni pentru insuficienţa reformelor efectuate şi pentru faptul că ar fi luat apărarea oligarhilor.

BANCHERUL

Banca Transilvania si-a dublat creditele acordate populaţiei, in urma preluării Volksbank

Banca Transilvania a dezvăluit ca anul trecut si-a dublat volumul de credite acordate populaţiei, in timp ce finanţările pentru companii au crescut cu doar 15%. Soldul creditelor pentru persoane fizice a crescut de la 7,47 miliarde lei in 2014 la 14,33 miliarde lei la finalul lui 2015, in timp ce volumul creditelor pentru companii a avansat cu 15%, de la 14,46 miliarde lei, de la 12,55 miliarde lei in 2014. Creditele persoanelor fizice transferate de la Volksbank au avut valoarea de 3,3 miliarde lei, respectiv jumătate din creşterea soldului total de împrumuturi, de 6,86 miliarde lei.

BRD a fost salvată de BNR pentru a nu fi dată jos de BT de pe poziţia secundă in topul celor mai mari bănci

Dacă BRD nu si-ar fi plasat in conturile BNR peste trei miliarde lei la finalul lui 2015, ar fi fost depăşită de Banca Transilvania (BT) in clasamentul băncilor după active si ar fi coborât de pe locul doi pe locul trei. BT s-a apropiat de BRD la doar 2,7 miliarde lei după valoarea activelor la nivel de grup: a ajuns la active de 47,4 miliarde lei in decembrie 2015, in creştere cu 32,6% fata de anul precedent, echivalentul a 11,6 miliarde lei, atât datorita preluării Volksbank, dar si printr-o creştere organica puternica. Dacă va continua acest ritm si in acest an, este posibil sa o întreacă pe BRD încă din primele trimestre. BT precizează, într-o prezentare pentru investitori, că dispune de o bază de capital solidă, de 22.6%, care-i va susţine in continuare atât creşterea organica, cât si prin noi achiziţii. La rândul sau, şeful BRD, Philippe Lhotte, a declarat in cadrul întâlnirii cu investitorii si analiştii, cu prilejul prezentării rezultatelor din 2015, că in acest an BRD este gata sa profite de creşterea economiei, datorita capitalului si lichidităţii solide, după ce in 2015 a obţinut un profit solid.

CURENTUL

CCR a declarat neconstituţională o parte din articolul privind supravegherea tehnică

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sintagma "ori de alte organe specializate ale statului" din cuprinsul dispoziţiilor art.142 alin.(1) din Codul de procedură penală este neconstituţională. Curtea a constatat că textul criticat contravine prevederilor constituţionale cuprinse în art.1 alin.(3) conform cărora România este stat de drept, în care drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor sunt garantate. De asemenea, sintagma supusă controlului nu respectă condiţiile de calitate inerente unei norme legale, sub aspectul clarităţii, preciziei şi previzibilităţii, întrucât nu permite subiecţilor de drept să determine care sunt organele specializate ale statului abilitate să realizeze măsurile dispuse prin mandatul de supraveghere tehnică, măsuri cu un grad ridicat de intruziune în viaţa privată a persoanelor.

Gâdea l-a demascat pe Diaconu: fiscul a pierdut 2 mil euro cât am stat gratuit în sediu

Antena 3 a emis un comunicat prin care recunoaşte oficial că fostul şef ANAF, Gelu Diaconu nu a catadicsit să încaseze banii pentru chirie deşi începând cu luna septembrie 2014, Statul Român este noul proprietar al clădirilor. Conform lui Mihai Gâdea, societăţilor media din grupul Intact "nu li s-a permis închirierea spaţiilor" deşi au făcut mai multe solicitări către Gelu Diaconu în acest sens, cereri care au rămas fără răspuns. Mircea Badea evalua aseară că statul român a pierdut astfel peste 2 milioane de EURO din chirii. Şi asta în condiţiile în care televiziunile şi-au desfăşurat activitatea în respectivele clădiri. După cum au aflat mulţi pe pielea lor, ANAF nu precupeţeşte niciun moment şi niciun efort în a executa populaţia pentru datorii, aşa că atitudinea lui Diaconu în acest caz este cu atât mai surprinzătoare. Probabil că explicaţia pentru faptul că Diaconu a semnat ordinul de evacuare pentru Antene chiar înainte de a fi demis oficial, după cum a anunţat Mircea Badea, este că jurnaliştii trustului nu au reuşit să-i salveze scaunul deşi el le-a dăruit peste 2 milioane de Euro, chirii neîncasate.

EVENIMENTUL ZILEI

Maşina de protocol a lui Gabriel Oprea, cumpărată din banii informatorilor "Doi şi-un sfert"

O parte din sumele deturnate de fosta conducerea a serviciului secret al MAI au fost folosite la achiziţionarea autoturismului Audi A8, în care se afla fostul vicepremier în ziua morţii poliţistului Bogdan Gigină. Ancheta DNA la serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) - DIPI, fosta "Doi şi-un sfert" - scoate la iveală un adevărat lanţ de încălcări ale legii. Oficiali din minister, dar şi mai mulţi poliţişti, au dezvăluit, pentru "Evenimentul zilei", că autoturismul Audi A8 cu care circula fostul vicepremier, Gabriel Oprea, în ziua accidentului mortal în care şi-a pierdut viaţa agentul Bogdan Gigină este, de fapt, a DIPI. Mai mult decât atât, foştii şefi ai serviciului secret - chestorul Gheorghe Nicolae şi adjunctul său, chestorul Nelu Zărnică - sunt anchetaţi, acum, de procurorii anticorupţie după ce au achiziţionat bolidul din banii destinaţi informatorilor. Conform unor surse bine informate, autoturismul de lux a fost cumpărat prin deturnarea de fonduri la care face referire DNA în comunicatul de luni, prin care a anunţat începerea urmăririi penale a patru ofiţeri DIPI.

Ce se ascunde în spatele Diversiunii ANAF versus Antene? Contracararea unui pericol de moarte pentru corupţii din România: Recuperarea prejudiciilor! - de Ion Cristoiu

Întreaga operaţiune a ANAF pare prea de spectacol mediatic (100 de agenţi ANAF descinşi la o televiziune de ştiri tocmai cînd aceasta transmitea în direct, pentru a-i înmîna o citaţie lesne de a fi adusă de un singur agent) pentru a nu suspecta alte ţeluri decît cele invocate de cei de la Antena 3 (vor să vîre presei pumnul în gură), dar şi decît cele invocate de Autorităţi (Nu facem altceva decît îndeplinim Legea). O posibilă explicaţie a descinderii spectaculoase dinadins ar da-o nevoia Autorităţilor de a convinge opinia publică de la noi că s-a trecut la recuperarea prejudiciilor stabilite prin sentinţă judecătorească în cazul unui proces de corupţie. Orice alt debitor ar fi fost atacat de ANAF, n-ar fi stîrnit tărăboiul menit a atrage atenţia că se îndeplineşte, în fine, solicitarea Poporului ca închişii pentru corupţie să plătească înainte de toate cu averile lor."

ANAF trebuia să negocieze chiriile cu Antena 3

Decizia ANAF de evacuare a televiziunilor din trustul Intact, în termen de cinci zile, din sediile din strada Gârlei şi de pe Şoseaua Bucureşti - Piteşti, a stârnit o reacţie mediatică dură din partea celor cinci televiziuni implicate. De ce statul nu a vrut o negociere în vederea închirierii sediilor către posturile tv şi exercitarea, din partea acestora, a dreptului de preemţiune la cumpărarea imobilelor? Potrivit ANAF, nu ar fi existat însă niciun demers din partea trustului media, în acest sens. Reprezentanţii trustului media nu au încercat nicio negociere cu statul român pentru a rămâne în spaţiu în schimbul unei chirii, a comunicat ANAF pentru revista Capital. Astfel, televiziunile au la dispoziţie doar cinci zile să evacueze imobilele. În toamna anului 2015, Fiscul a decis scoaterea la licitaţie a imobilelor, în urma unei evaluări realizate anterior. Astfel, imobilele din strada Gârlei şi de pe Bucureşti - Piteşti erau evaluate la o valoare totală de 32,5 milioane de euro.

UNPR ia în calcul fuziunea cu PSD

După ce protocolul de colaborare PSD-UNPR a fost semnat fără a stipula un număr fix de locuri parlamentare pentru progresiştii lui Gabriel Oprea, tot mai mulţi lideri uneperişti îşi leagă speranţele de o viitoare fuziune prin absorbţie, care să topească gruparea în structurile partidului celor trei trandafiri. Potrivit surselor EVZ, Gabriel Oprea şi-a informat cei mai apropiaţi colaboratori că o fuziune cu PSD ar putea fi pusă în practică după alegerile locale, dacă rezultatele UNPR vor fi cu mult sub aşteptări şi vor confirma prăbuşirea înregistrată în toate sondajele de opinie. Decizia finală va fi luată şi în funcţie de modul în care va decurge ancheta procurorilor DNA, Gabriel Oprea fiind urmărit penal în dosarul "Girofarul", pentru abuz în serviciu. Actualmente, printre principalii susţinători ai fuziunii se numără chiar foştii social-democraţi din jurul deputatului Eugen Nicolicea, care au "intrare" la PSD.

JURNALUL NATIONAL

Cioloş, despre ANAF şi cazul Antenelor: Eu nu am fost întrebat. Nici eu, nici doamna ministru de finanţe

Premierul Dacian Cioloş a confirmat că va merge miercuri, în plenul Senatului, dar a precizat că nici el, şi nici ministrul de finanţe nu au fost întrebaţi de ANAF privind cazul Antenelor şi că, în acest context, nu are ce explicaţii să dea pentru deciziile pe care le ia un responsabil al unei agenţii "care e în subordinea guvernului, dar care nu trebuie să ceară aprobarea guvernului pentru anumite decizii". "Să nu cerem guvernului independent, în câteva luni de zile, să rezolve probleme care au fost lăsate în aşteptare de ani de zile, inclusiv chestiunea cu Antena 3 (...) E o decizie judecătorească acolo şi ANAF-ul s-a trezit fix acuma să o scoată, pe ultima sută, fără să întrebe pe nimeni. Eu nu am fost întrebat. Nici eu, nici doamna ministru de finanţe - nu că trebuia să fim informaţi formal - preşedintele ANAF decide cum aplică legea, trebuia să o aplice mai demult.

Voicu şi Păun, încă o întovărăşire penală în Parlament

Deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun sunt la un pas de arestare într-un dosar de fraudare a unor fonduri europene, în care prejudiciul este evaluat la circa 14 milioane de lei. Acesta nu este singurul dosar în care mai mulţi parlamentari sunt "asociaţi" în diverse iniţiative private pe banii contribuabilului, astfel că Parlamentul a devenit un fel de hub de afaceri care stârneşte frecvent interesul procurorilor. Comisia juridică a întocmit un raport favorabil privind cererea DNA de reţinere şi arestare preventivă a celor doi deputaţi. În cazul lui Nicolae Păun, cererile procurorilor au fost avizate cu 13 voturi favorabile, două împotrivă şi trei abţineri. Păun nu a fost prezent la lucrările comisiei pentru a-şi susţine punctul de vedere. Comisia va face două rapoarte distincte, unul pentru cererile de reţinere şi unul pentru cele de arestare. Votul în plen va fi dat miercuri, după încheierea sesiunii de vot final.

Proiect PSD: Mamele cu mai mulţi copii vor primi indemnizaţie viageră

Deputatul PSD Ninel Peia a iniţiat un proiect de lege în care propune ca femeile care au născut şi au crescut cel puţin trei copii să primească o indemnizaţie viageră lunară, toată viaţa, iar cele care au cinci copii sau mai mult să primească şi medalia de "Mamă - eroină". Iniţiatorul proiectului afirmă în expunerea de motive că, în ultimii 25 de ani, în România, s-a instalat "un vrăjmaş insidios care ne ameninţă serios devenirea". El adaugă că profesorul Vasile Gheţău, directorul Centrului de cercetări demografice al Academiei Române, a ajuns, în urma unui studiu, la un deznodământ sumbru: populaţia României, în 2050, va fi de 16 milioane de locuitori. Potrivit studiului amintit, în anul 1990 s-au născut în ţara noastră 314.746 de copii, în 2011 - 196.242 de copii, iar în 2013 - 176.000. Altfel spus, subliniază iniţiatorul, natalitatea a scăzut la jumătate.

NATIONAL

Repetenţii de la Antifraudă, exmatriculaţi din ANAF!

Au avut toate cărţile făcute pentru a fi înscăunaţi cu acte in regula la şefia Direcţiei Antifraudă Bucureşti, in urma unui concurs in care contracandidaţii au ajuns sa si absenteze, doar o ieşi totul bine. Si tot nu au reuşit! Asta pentru ca directorii Gabriel Cărbunaru si Bogdan Pîrvulescu au luat notele 3.06 si, respectiv, 3.40 la concursul organizat de ANAF la data de 18.09.2015. Iată însă ca au trecut de atunci cinci luni si cei doi "repetenţi" continua sa conducă de facto, tot prin ordine de împuternicire, cele mai importante structuri din cadrul Direcţiei Antifraudă.

Iohannis încasează bani din chirie in afara legii

Conform cercetărilor efectuate de RISE Project, Raiffeisen Bank plăteşte in continuare chirie lui Klaus Iohannis pentru casa pierduta toamna trecuta de actualul şef al statului, printr-o sentinţa judecătorească definitiva. In opinia taberei favorabile presedintelui,este normal sa fie asa din moment ce procesul nu s-a terminat cata vreme familia Iohannis a depus, imediat dupa aflarea verdictului, o contestatie in anulare. Cu toate astea, statul, in calitatea sa de precedent titular al dreptului de proprietate, ar fi trebuit pana acum sa reclame imobilul de la perdantii Iohannis si Bastea, prin intermediul Ministerului de Finante. Nu a fost sa fie, din ce motiv anume nimeni nu stie din moment ce, chestionat de RISE Project pe tema, Ministerul de Finante a tacut chitic si continua sa taca si in zilele noastre.

Decizie ICCJ: Firmele de asigurări, obligate la plata integrala a daunelor RCA

Înalta Curte de Casaţie si Justiţie (ICCJ) a emis, recent, o decizie care va da mari dureri de cap firmelor de asigurări. Fiind părţi civilmente responsabile in cadrul asigurării de răspundere civila auto, acestea vor fi obligate sa achite integral - nu in solidar - daunele RCA. Magistraţii ICCJ au admis, recent, recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie. Este vorba de prevederile articolului 86 din Codul de procedură penala, care se aplicau neunitar la nivelul instanţelor. Concret, daca o parte vătămata se adresa in instanţa pentru a-si recupera prejudiciul rezultat dintr-un accident auto, unii magistraţi ii dădeau dreptate, alţii acceptau cererile firmelor de asigurări.

TAROM, sub lupa Corpului de Control

Inspectorii Corpului de Control al ministrului Transporturilor au descins, ieri, la TAROM, pentru a verifica situaţia economica a companiei si pentru a afla cauzele pentru care avioanele firmei de stat au zilnic întârzieri mari. Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, s-a arătat nemulţumit de activitatea companiei aeriene de stat. El a avertizat ca are in vedere restructurarea companiei. "Flota TAROM este învechita. Avem 23 de aeronave care sunt eterogene. Sunt trei mărci diferite de aeronave, fiecare având cate doua-trei tipuri de aeronave. Aceasta provoacă dificultăţi foarte mari la întreţinere, la operare, practic nefiind zi in care aceasta companie sa nu înregistreze întârzieri", a precizat Costescu.

PUTEREA

Avocatului Poporului, rol decorativ, pe banii noştri. O singură O.U.G. atacată de Ciorbea, în 20 de luni

Pe 6 mai 2014, Victor Ciorbea a depus jurământul, devenind şeful instituţiei numită Avocatul Poporului. De atunci, a atacat doar trei ordonanţe de urgenţă, una singură fiind considerată neconstituţională întrucât "nu a fost adoptată în considerarea vreunei situaţii extraordinare şi că nu exista urgenţă în adoptarea acesteia". În cazul lui Ciorbea, lipsa lui de apetenţă în atacarea ordonanţelor de urgenţă este uşor de descifrat, întrucât a fost un campion al acestui tip de reglementare, cu 92 de OUG adoptate doar în decursul primului an de mandat, faţă de maximum 12 adoptate până atunci, de predecesorul său, Nicolae Văcăroiu. Ordonanţa atacată de Ciorbea pe criteriul lipsei urgenţei adoptării este de OUG nr. 7 din 2015 privind stabilirea destinaţiei unor bunuri imobile confiscate, care a şi fost declarată neconstituţională de CCR, prin Decizia nr. 859 din 10 decembrie 2015, publicată în Monitorul Oficial nr. 103, din 10 februarie 2016.

Sub asaltul Fiscului, Voiculescu se agaţă de Antene

Acţiunea Fiscului, care a solicitat, luni, celor cinci televiziuni ale trustului Intact (Antena 1 si Antena 3 fiind cap de afiş) să elibereze în termen de cinci zile lucrătoare sediul din Băneasa în care funcţionează, a declanşat o adevărată furtună mediatico-politică. Aceasta a fost concretizată, pe de o parte, prin victimizarea în grup şi non-stop a vedetelor din Antene, în direct şi în reluare. Pe de altă parte, marţi s-a produs chemarea de urgenţă a premierului Cioloş. Acesta va fi chemat miercuri în Senat pentru a fi "urecheat". La sfârşitul lunii ianuarie 2016, la solicitarea Fiscului, magistraţii de la Curtea de Apel au confirmat din nou faptul că imobilele Intact sunt libere de orice sarcini şi pot fi executate, contractele de închiriere dintre fosta ICA şi Antene, în curs la data pronunţării sentinţei de confiscare, neputând fi considerate o sarcină. Interpretarea instanţei penale a fost de fapt "catalizatorul" acţiunii de evacuare demarată luni de reprezentanţii ANAF.

Merkel se opune închiderii graniţelor

Cancelarul german, Angela Merkel, este de părere că, în criza refugiaţilor, Consiliul European va trebui, la reuniunea de joi şi vineri, să aleagă între cooperarea cu Turcia şi închiderea rutei Balcanilor. Dar a precizat că în opinia sa, închiderea graniţelor propusă de statele din Grupul de la Vişegrad ar trebui exclusă deoarece ar avea consecinţe pentru întreaga Uniune Europeană şi spaţiul Schengen. Aşa că va lupta pentru "agenda turco-europeană". Merkel a mai spus că la reuniunea Consiliului European nu se va discuta adoptarea unui acord privind cote noi de refugiaţi, deoarece "ar fi ridicol" să se vorbească de alte cote, devreme ce până acum nu au fost relocaţi nici măcar 1000 din ce s-a stabilit la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de pe 22 septembrie. Atunci s-a decis ca 160.000 de imigranţi să fie relocaţi în alte state membre, prin cote obligatorii, iar Angela Merkel a susţinut că este doar primul pas. Ea a cerut ulterior instituirea unui mecanism automat de redistribuire a imigranţilor, prin cote obligatorii.

ROMANIA LIBERA

Preşedinta magistraţilor din România a încălcat Codul deontologic!

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat marţi că Gabriela Baltag, judecător în cadrul Tribunalului Neamţ, preşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România, a încălcat normele de conduită reglementate din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor, conform cărora "Judecătorii şi procurorii nu îşi pot exprima părerea cu privire la probitatea profesională şi morală a colegilor lor". Din cauza acestei sancţiuni deontologice ( magistraţii susţin că nu e sancţiune, că e doar "încălcare"!), Gabriela Baltag nu mai poate obţinerea calificativului de "foarte bine" pentru a fi promovată pe funcţii sau la instanţe superioare. Mai mult, ar trebui înlocuită din funcţia de preşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România. Inspecţia Judiciară a demarat ancheta după ce Baltag a atacat-o dur pe preşedinta Înaltei Curţi, Livia Stanciu, cerându-i demisia pentru că a a făcut plângere împotriva Marianei Rarinca pentru şantaj.

Solidaritatea cu borfaşul

Evacuarea televiziunilor trustului Intact din sediul confiscat de instanţă încă de acum un an şi jumătate, pentru recuperarea unui prejudiciu dintr-un dosar penal, nu este nici pe departe un atentat la libertatea de exprimare - un concept invocat de mai toţi jurnaliştii care au probleme cu legea, ci un gest firesc, care a fost amânat nejustificat de mult timp. În schimb, această evacuare cu circ aduce în atenţie un fenomen de care societăţii româneşti îi este în continuare foarte greu să se desprindă: solidaritatea cu borfaşul. De la baladele despre haiducii care iau de la bogaţi pentru a da săracilor, până la Gigi Becali, "care mai face şi lucruri bune", sau domn profesor, "victimă a opresiunii băsiste", o parte a poporului român, marcată de o sărăcie prea îndelungată într-un colţ de lume adesea asuprit, are un soi de simpatie pentru hoţi, pentru cei "care se descurcă".

Se anunţă schimbări majore pe piaţa petrolului

Ţările producătoare doresc să combată excedentul crescând de petrol brut, pentru a determina preţurile să-şi revină la nivelurile superioare din trecut. Miniştrii petrolului saudit, rus, qatarez şi venezuelean au propus ieri, după o reuniune păstrată secretă la Doha, blocarea nivelului producţiei, acordul fiind subordonat celorlalţi producători, căderea preţului aurului negru la nivel mondial iscând dezacorduri între membrii OPEC. Discuţiile vor fi reluate la înalt nivel în lunile care vin asupra unei acţiuni comune pentru a lupta contra excedentului crescând de petrol brut şi a ajuta preţurile să-şi revină, preţul petrolului fiind la cel mai jos prag din ultimul deceniu. Ministrul saudit, Ali al-Naimi a declarat că îngheţarea producţiei la nivelul din ianuarie, este o măsură adecvată şi speră ca şi alţi producători să adopte planul. Ministrul petrolului din Venezuela, Eulogio Del Pino, a precizat că noi discuţii vor avea loc cu Iran şi Irak, miercuri la Teheran.

ZIARUL FINANCIAR

Ikea are în plan construcţia celui mai mare proiect imobiliar din România: 10.000 de locuinţe în Nordul Capitalei

Ikea are în plan să construiască 10.000 de apartamente, case şi vile dar şi spaţii de birouri pe terenul de 48 de hectare achiziţionat la începutul acestui an, potrivit unor surse apropiate companiei. În cadrul viitorului proiect, grupul suedez are în plan o suprafaţă construită cumulată de un milion de metri pătraţi. Cu un preţ mediu de piaţă de 1.000 de euro metrul pătrat construit, Ikea va construi un proiect de peste un miliard de euro în sectorul 1 al Capitalei. Proiectul va fi unul de referinţă pentru piaţa imobiliară locală şi va fi cel mai mare proiect rezidenţial din România. Este un proiect care va avea peste 1 milion de metri pătraţi construiţi, dar care va fi dezvoltat pe o perioadă mai lungă de timp, de până la 10 ani, spun sursele citate. Spre comparaţie, anul trecut, în primele nouă luni s-au livrat aproape 7.700 de locuinţe în Bucureşti şi Ilfov, în timp ce în întreg 2014 s-a depăşit pragul de 8.300 de locuinţe.

Cum şi cât au ajutat fondurile UE economia

Fondurile structurale europene luate de România în exerciţiul financiar 2007 - 2013 (cu termen final 2015) au adăugat PIB-ului cumulat 10,6 procente, potrivit datelor Ministerului Fondurilor Europene (MFE). României i-au fost alocate în exerciţiul financiar trecut 19 miliarde de euro. Doar 12 miliarde de euro din aceşti bani au ajuns sau vor ajunge în economia locală (ceva peste 60% din fonduri, bani rambursaţi sau care urmează să onoreze facturile deja emise). Absorbţia, chiar mediocră, a însemnat în medie un procent din PIB anual, bani care au ajutat economia în momentele ei de convalescenţă după criza din 2009- 2010. MFE susţine că fondurile UE au creat 41.000 de locuri de muncă şi că 5.000 de companii au beneficiat de sprijin UE pentru dezvoltare. 5.000 de companii înseamnă însă sub 1% din totalul companiilor din România.

O treime din fermele de familie din Europa sunt în România

România are 3,6 milioane de ferme gospodăreşti, o treime din numărul total de ferme de acest tip din Uniunea Europeană, indicator care ne plasează detaşat pe primul loc între cele 28 de stat membre, conform datelor Eurostat pentru anul 2013. Din cele 10,8 milioane de astfel de ferme din UE, 33% se află în România, însă dacă media la nivel european pentru o fermă familială este de 16,1 hectare de teren agricol, în România suprafaţa deţinută de mici fermieri este de patru ori şi jumătate mai mică. "Este foarte mult auto­consum. Dacă un ţăran are două vaci şi un hectar de teren el produce în primul rând furaj, iar aproape tot ce produc cele două vaci rămâne consumat în gospodărie", spune Valeriu Steriu, vicepreşedintele Comisiei pentru agricultură a Camerei Deputaţilor.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb