REVISTA PRESEI 17.03.2018

M.D
Revista Presei / 17 martie 2018

REVISTA PRESEI 17.03.2018

ADEVĂRUL

Corina Creţu: "În trei ani am lucrat cu cinci premieri

Comisarul european Corina Creţu susţine că guvernul trebuie să-şi maximizeze şansele de a lua banii europeni care sunt puşi la dispoziţie în acest acest moment. "Sper într-o stabilitate politică mai mare", a declarat Creţu la Antena 3, precizând că a lucrat cu cinci premieri în ultimii trei ani. "Sper într-o stabilitate politică mai mare, în trei ani de zile de când sunt în comisia europeană am lucrat cu cinci premieri", a explicat Creţu. Oficialul european a adăugat că în privinţa spitalelor regionale, va trage un semnal de alarmă pentru că banii riscă să fie pierduţi. "Potrivit Programului operaţional regional, lucrările ar fi trebuit să înceapă în 2016, în 2017 a fost o întreaga dezbatere legată de amplasament. Şi eu am fost şocată să aflu că sunt atât de întârziate procedurile", a declarat Corina Creţu.

"Guvernul are această posibilitate de a recupera banii", a mai spus oficialul european.

Legea Referendumului şi drepturile omului

Acum câteva zile, preşedintele României a retrimis Parlamentului legea prin care se vizează introducerea câtorva modificări într-o lege mai veche (Legea 3/2000) cu privire la organizarea şi desfăşurarea unui referendum în România.

În presa ultimelor două zile, retrimiterea a fost catalogată de unii comentatori drept ,,tergiversare". De exemplu, jurnalistul Cătălin Sturza, chiar aici, pe blogul ziarului Adevărul, îşi arată nemulţumirea din perspectiva relaţiei pe care o are retrimiterea cu Referendumul pentru definirea familiei.

Principalul argument din textul lui Cătălin Sturza este că ,,dacă statul legiferează drepturile politice pe baza preferinţelor sexuale, înseamnă că libertatea mea de exprimare, libertatea mea religioasă şi libertatea mea de conştiinţă (în sensul clasic, umanist) va ieşi în afara legii". El consideră că statul ar urmări să aibă grijă de minorităţi şi că nu numai minorităţile au ,,drept de indentitate".

BANCHERUL

Banca Transilvania a primit aprobarea BNR pentru preluarea Bancpost

Banca Transilvania a primit aprobările necesare din partea Băncii Naţionale a României şi a Consiliului Concurenţei pentru achiziţionarea pachetului majoritar de actiuni (99,15%) detinut de catre Eurobank Group în capital social al Bancpost S.A., precum şi a participătiilor în capitalul social al societăţilor din Grupul Eurobank din România, respectiv ERB Retail Services IFN SA şi ERB Leasing IFN SA, anunţă banca într-un comunicat, în care se mai arata:

"Astfel, in perioada urmatoare vor fi initiate procedurile specifice finalizării tranzacţiei cu Eurobank Group. Banca Transilvania estimează că finalizarea tranzacţiei pentru achizitia Bancpost va avea loc în prima jumătate a lunii aprilie 2018.După finalizarea tranzacţiei, BT va deveni acţionar cu drepturi depline şi tot atunci va începe integrarea Bancpost în structura Băncii Transilvania."

COTIDIANUL

Cutremur în judeţul Buzău

Un cutremur cu magnitutidinea 3,9 grade pe scara Richter s-a produs, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, la o adâncime de 124 de kilometri, anunţă Institutul Naţional pentru Fizica Pământului.

Cutremurul a avut loc la ora 2:22 în zona seismică Vrancea, având o magnitudine de 3,9 grade pe scara Richter.

Seismul s-a produs la o adâncime de 124 de kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor: Nehoiu (16km), Covasna (35km), Întorsura Buzăului (38km), Târgu Secuiesc (50km) şi Vălenii de Munte (53km).

Ultimul cutremur puternic s-a produs miercuri în zona Vrancea şi a avut magnitudinea 4,7 pe Richter.

CURENTUL

Justiţia a decis definitiv că Firea a înfiinţat legal cele 22 de companii

Primăria Municipiului Bucureşti a câştigat definitiv procesul intentat de USR pentru suspendarea hotărârilor CGMB privind înfiinţarea celor 22 de companii care alcătuiesc Holdingul Municipal Bucureşti- Capitală Europeană

Prin Decizia nr. 1487/ 14.03.2018, Curtea de Apel Bucureşti a respins definitiv, că neîntemeiat, recursul reclamanţilor U.S.R, Roxana Wring şi Ana Maria Ciceala, care solicitau suspendarea hotărârilor Consiliului General al Municipiului Bucureşti privind înfiinţarea celor 22 de companii municipale.

Primarul General, Gabriela Firea: "Decizia pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti întăreşte faptul că înfiinţarea acestor companii reprezintă o iniţiativă perfect legală a actualei administraţii, în acelaşi timp eficientă şi modernă pentru locuitorii Capitalei. Subliniez încă o dată că societăţile comerciale care alcătuiesc Holdingul Municipal Bucureşti-Capitală Europeană reprezintă un demers conform legii şi un model implementat cu succes în alte capitale europene, aspect nemenţionat de niciunul dintre contestatarii acestui demers al Municipalităţii. Reamintesc că activitatea acestor companii municipale este transparentă, acestea vor fi supuse anual controlului Curţii de Conturi, respecta legislaţia privind achiziţiile şi îşi vor raporta activitatea economică în faţa Consiliului General'.

JURNALUL NAŢIONAL

Ponta: Dragnea ar fi fost vizat de un flagrant al DNA când era vicepremier; el şi Tel Drum au fost protejaţi ai statului

Fostul premier Victor Ponta susţine că Liviu Dragnea şi firma Tel Drum au fost protejaţi ai statului şi că actualul preşedinte al PSD ar fi fost vizat de un flagrant al DNA în perioada când era vicepremier, acţiune care ar fi fost anulată în cele din urmă şi că urmare a unui sprijin primit de la o persoană din SRI.

Victor Ponta a declarat, vineri seară, la B1 TV, că, dacă va fi cazul, va oferi informaţiile necesare doar instituţiilor statului.

"Nu pot să vă spun acest lucru, pentru că, după cum ştiţi foarte bine, această este o chestiune care are semnificaţie juridică. Dacă mă cheamă cineva din instituţiile statului, voi spune", a răspuns Victor Ponta, solicitat fiind să explice ce înseamnă că s-a anulat flagrantul şi dacă s-a discutat cu cineva în legătură cu o acţiune în flagrant a DNA în cazul lui Liviu Dragnea.

De asemenea, Victor Ponta susţine că Liviu Dragnea a fost ajutat de persoane din SRI în cazul presupusului flagrant şi că, de fapt, atât actualul preşedinte al PSD, cât şi firma Tel Drum erau protejaţii statului.

Întrebat de unde ştia Liviu Dragnea că urmă să aibă loc o acţiune în flagrant a DNA, Victor Ponta a spus că de la o persoană din SRI.

ZIARUL NAŢIONAL

Atenţionare de la salvamontisti, în prag de week-end

Cum pe final de săptămâna iarnă pare decisă să se reinstaleze în majoritatea masivelor, salvamontiştii au ales să transmită un mesaj celor care au de gând să meargă la munte în acest week-end. Totul, pentru a se evita orice posibil risc la adresa siguranţei montaniarzilor dornici de aventuri la înălţime.

Pe lângă faptul că se anunţă ninsori, "iar stratul nou de zăpadă depus în perioada următoare poate atinge şi 50 de cm", se anunţă, dinspre Salvamont România, via Facebook, şi faptul că temperaturile pot scădea şi până la -20 de grade.

În aceste condiţii, amatorii de drumeţii montane primesc câteva sfaturi preţioase de la cunoscătorii muntelui. Şi anume sunt sfătuiţi să aibă la ei echipamentul de iarnă şi, înainte de a pleca pe o anumită ruta, să ceară echipelor Salvamont detalii atât despre nivelul riscului producerii unor avalanşe, cât şi despre starea traseului pe care plănuiesc să îl străbată.

"Echipele salvamont, singurele structuri care deţîn competenţă legală , personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile", mai recomandă cei de la Salvamont România - Dispeceratul Naţional Salvamont.

ROMÂNIA LIBERĂ

Cine a impus Planul Minerva şi cine a profitat de pe urma lui

Potrivit acestei surse, americanii "au impus Planul Minerva socotind că astfel vor domina ţara politic şi economic, iar orice contact cu Rusia va fi blocat şi vor controla regiunea. Totul prin arma catuselor. Iar UE a achiesat, de aceea Rapoartele MCV au fost numai de aplaudare a instituţiilor de forţă şi nu au dedicat niciun rând despre existenţa abuzurilor".

Astfel, România ar fi fost "supusă unui experiment. I s-a impus în secret, prin servicii, să adopte strategii de acţiune penale, care au fost folosite de americani în ţările sud-americane, arabe şi africane. Totul a început cu acceptul tacit al preşedintelui Traian Băsescu, care era inculpat la preluarea mandatului în Dosarul Flota".

Ulterior, "fără nicio bază legală, fără ca legislaţia României să permită, SRI şi Parchetul General au semnat Protocolul de cooperare dintre Parchetul ICCJ şi SRI pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin in domeniul securităţii naţionale nr. 003064 din 04.02.2009 (act prin care SRI a fost introdus ilegal în activitatea de urmărire penală)".

În final, abia la 16 martie 2018, preşedintele Klaus Iohannis a confirmat oficial că nicio hotărâre a CSAT nu a decis încheierea de protocoale. Iar această declaraţie a şefului statului a însemnat "o lovitură teribilă pentru Binom".

ZIARUL FINANCIAR

Cum plănuieşte primarul Firea să fluidizeze traficul din Bucureşti: Vrea să demareze lucrările pentru 80 de tramvaie suspendat

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, marţi, că urmează să fie construită o linie de monorail, pe care vor circula 80 de tramvaie suspendate, fiind vorba despre două rute care vor lega Bucureştiul de Măgurele şi de zona de nord.

"Într-o perioadă scurtă de timp, am început deja pregătirile tehnice şi vom demara lucrările pentru o linie de monorail, este vorba despre tramvai suspendat şi material rulant. Este vorba despre 80 de tramvaie suspendate, care vor fi implicate în acest concept", a explicat Firea, în cadrul seminarului "Împreună pentru dezvoltare durabilă - Dezvoltarea regiunii Bucureşti-Ilfov", organizat de Departamentul de Dezvoltare Durabilă al Secretariatului General al Guvernului.

Edilul Bucureştiului a explicat că aceste tramvaie vor circula pe două rute, prima fiind Bucureşti-Măgurele, iar a doua va lega Capitala de zona de nord, spre Ploieşti.

Gabriela Firea a prezentat o serie de proiecte prin care Municipalitatea îşi propune fluidizarea traficului în Bucureşti, cum ar fi extinderea pasajului Domneşti sau construirea unei staţii de căle ferată.

"Demarăm, în foarte scurt timp, un nod lângă pasajul Domneştie, o zonă vulnerabilă, ce va fi realizat de CNAIR prin extindere la patru benzi şi linie de tramvai rapid din prelungirea Ghencea până la Centură.(...) Pasul următor va fi construirea unei staţii de căi ferate în aceste locaţii şi introducerea transportului local de călători pe centura feroviară. Trasportul urban pe calea ferată este utilizat în marile aglomerări urbane din Europa, în timp, ce reţeaua ferată din Bucureşti stă neultilizată de aproape 30 de ani", a adăugat Firea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb