REVISTA PRESEI 17.08.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 17 august 2015

ADEVARUL

România, aproape independentă de Gazprom

România a importat, în primele şase luni din 2015, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 66.700 tone echivalent petrol (tep), cu 78,4% (242.300 tep) mai mică faţă de cantitatea importată în perioada similară din 2014, conform datelor furnizate de către Institutul Naţional de Statistică (INS) şi citate de către Agerpres.ro. Importurile se fac de la intermediarii agreaţi de Gazprom, respectiv WIEE şi Conef. WIEE reprezintă o companie mixtă deţinută în comun de către grupul german Wintershall cu gigantul Gazprom, în vreme ce Conef este controlată de către omul de afaceri rus Vitali Machitski, proprietarul Alro. Producţia internă de gaze naturale a totalizat, în primul semestru din 2015, peste 4,38 milioane tep, fiind cu 32.300 tep (0,7%) sub cea din perioada ianuarie - iunie 2014, potrivit sursei citate. Gabriel Selischi, membru în directoratul Petrom şi responsabil pentru partea de extracţie, afirma în luna iunie că România deja nu mai importă gaze, asigurându-şi tot consumul din surse interne.

Ucraina se teme de "Al Treilea Război Mondial", în timp ce Rusia trimite şi mai multe trupe în regiune

Autorităţile militare din Ucraina consideră că numărul soldaţilor ruşi din ţară şi de la graniţă a crescut la mai mult de 50.000. Astfel există temeri de o escaladare a conflictului ce răvăşeşte zonele estice ale Ucrainei, notează "Independent". Aproximativ 9.000 de militari ai Federaţiei Ruse se pare că şi-ar avea baza în Ucraina, potrivit unor rapoarte ale Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al ţării. Restul trupelor ruseşti ar fi postate în regiunea învecinată din Rusia, Rostov, acolo unde s-ar afla şi unităţi mecanizate de asalt şi sisteme de comandă. Toate aceste efective s-ar adăuga celor 33.400 de "formaţiuni înarmate ilegal", adică soldaţi separatişti susţinuţi de Rusia de pe teritoriul ucrainean, care deţin 400 de tancuri şi aproape 2.000 de transportoare blindate. Tancurile noi T-90A au fost văzute lângă Lugans, astfel existând şi mai multe dovezi ale faptului că Moscova se află în spatele violenţelor din estul Ucrainei, notează Ukraine Today.

Judeţul care importa forţă de munca, după ce a rămas aproape fără şomeri

Vestul tarii se confrunta cu o problema cel puţin ciudata pentru tara noastră. Producătorii străini care au deschis in ultimii ani mai multe fabrici in zona se plâng ca, de luni bune, nu reuşesc sa găsească forţă de lucru calificata. Cum in Arad au rămas foarte putini şomeri, angajatorii caută acum doritori in alte judeţe. Le oferă, pe lângă salariu, cazare la hotel si bonuri de masa. Pana acum, s-au arătat interesaţi de aceste slujbe mai ales muncitorii din Gorj, Teleorman si Prahova. S-au făcut luni bune de când fabricile din Arad stau cu peste 1.000 de posturi neocupate. Oferta vine mai ales din sectorul cablajelor auto. Aradenii nu se arata interesati de aceste slujbe pentru ca, spun ei, eşti plătit prea puţin pentru cat munceşti. Postul ar fi de muncitor necalificat pentru asamblat canapele. Se lucrează pe un schimb, de la 7 la 15.30, cu o pauza de jumătate de ora. Salariul e de 975 plus bonus de productivitate.

Care sunt diferenţele dintre maghiari şi secui

Istoricii preocupaţi de problema diferenţelor şi asemănărilor dintre maghiari şi secui au conturat mai multe teorii, de-a lungul anilor. Cea mai veche teorie este cea potrivit căreia secuii au şi ei, la fel ca maghiarii, origini hunice. "Cercetările istorice au confirmat faptul că acest popor (n.r. - secuii) se trage din Imperiul Hun condus de Attila, care se întindea, în secolul V d.Hr., în spaţiul politico-geografic al Imperiului Roman de Răsărit şi al Imperiului Roman de Apus. După moartea lui Attila, în anul 453, se iscă lupte interne ce duc la destrămarea imperiului. În aceste condiţii, o parte din huni se retrag în zona Transilvaniei, organizându-se în scaune şi autodenumindu-se secui, «szekely» în limba maghiară, în traducere «cei ce trăiesc în scaune (n.r. - o formă de organizare statală)»", susţine profesorul de istorie drd. Vasile Benedek, din Sălaj. Există, însă, şi teoria potrivit căreia secuii ar fi de origine turcică, rezultând dintr-o populaţie înrudită cu hunii.

Sondaj: 66% din români cred în diavol

85% din români cred în îngeri, iar numai 66% cred în diavol, care conform teologilor este tot un înger, unul rău. Religiozitatea este una dintre trăsăturile fundamentale ale românilor, 96% din aceştia cred în Dumnezeu, conform unui studiu IRES. Credinţa românilor are însă o importantă componentă de superstiţie, având în vedere că 61% urmăresc horoscopul; 55% cred în blesteme, 49% cred în vise premonitorii şi 19% cred în existenţa vrăjitoarelor. Sute de mii de români au participat la pelerinaje la mănăstiri din toată ţara, unii dintre ei parcurgând zeci de kilometri pe jos sau stând ore întregi la coadă pentru a se putea închina la icoane despre care cred că sunt "făcătoare de minuni". Mai mult de un sfert dintre participanţii la studiul IRES (26%) susţin că au fost cel puţin o dată într-un pelerinaj.

Eric Stab, şeful GdF SUEZ: Consumatorii români vor fi mult mai atenţi la modul în care consumă energia după alinierea preţului gazelor la cele internaţionale

Liberalizarea preţurilor la gazelor naturale de producţie internă la cele internaţionale va aduce o schimbare a comportamentului consumatorului român, care va deveni mai atent la modul în care consumă energia, a declarat Eric Stab, preşedinte-director general al GdF SUEZ Energy România, citat de Agerpres.ro. "Deşi energia are o pondere importantă în coşul de consum zilnic, preţul ei rămâne încă cu mult sub media europeană a preţurilor la gaze naturale. Cu siguranţă însă că alinierea preţurilor la gaze naturale la cele internaţionale va aduce cu sine şi o schimbare în comportamentul consumatorului, care va deveni mai atent la modul în care consumă energia", a afirmat Stab, potrivit sursei citate.

SUA şi Cuba îşi cer despăgubiri reciproc

Havana şi Washingtonul îşi cer reciproc despăgubiri, de o parte pentru pagubele produse de embargoul economic, de cealaltă pentru expropierea bunurilor americane în timpul Revoluţiei cubaneze din 1959. Fidel Castro insistă de ziua sa că Statele Unite datorează Cubei "multe milioane de dolari" ca despăgubiri pentru embargoul impus insulei comuniste în 1962, într-un text publicat de presa locală joi, relatează Le Monde în pagina electronică. Părintele Revoluţiei cubaneze, care s-a retras de la putere în 2006, din motive de sănătate, evocă în mod implicit că "o datorie care se ridică la multe milioane de dolari îi este datorată Cubei, ca despăgubiri, aşa cum a denunţat ţara noastră cu argumente şi cifre incontestabile în intervenţiile sale la ONU".

Bulgaria se ia după România şi va începe să caute petrol şi gaze în Marea Neagră din 2016

Operaţiunile de explorare în căutarea de petrol şi gaze naturale în apele teritoriale ale Bulgariei din Marea Neagră vor începe în luna februarie a anului următor, a declarat premierul bulgar Boiko Borisov, citat de Novinite. Borisov a adăugat că dacă primul guvern pe care l-a condus nu ar fi fost nevoit să demisioneze în 2013, Bulgaria ar fi început deja explorarea blocului "Khan Asparuh". Prima decizie a guvernului care l-a succedat în 2013 a fost să anuleze concesiunile pentru două perimetre, a spus el. Bulgaria plăteşte anual 6,7 miliarde de dolari pe importurile de hidrocarburi, în timp ce rezervele proprii rămân neexploatate, a adaugat premierul bulgar.

BANCHERUL

Plăţile cu cardurile bancare la POS-urile magazinelor cresc in continuare cu doua cifre

Plăţile cu carduri la POS-urile magazinelor au crescut in primul trimestru al acestui an la un total de 50,7 milioane de tranzacţii, cu 7,2 milioane (14%) mai multe decât in aceeaşi perioada a anului precedent, arata statisticile BNR privind plăţile cu carduri bancare. Creşterea de doua cifre a numărului de plăţi cu cardul la magazine a fost susţinuta de dezvoltarea reţelei de acceptare a plăţilor electronice. Astfel, numărul POS-urilor a atins un nou record in martie: 137.432 de POS-uri, cu 1967 de aparate mai multe decât la finalul anului trecut si cu 10.295 mai multe decât in martie 2014. In privinţa numărului de ATM-uri, acesta rămâne stabil, in jurul a 10,900 de unităţi, cate erau si in ultimii ani. Volumul retragerilor de numerar de la ATM-uri a fost de 30,9 miliarde lei in primele trei luni ale acestui an, cu 2,6 miliarde lei (8,5%) mai ridicat decât in aceeaşi perioada a anului trecut.

Băncile străine si-au redus expunerea in Romania cu 5,7 miliarde dolari in ultimul an

Băncile străine si-au redus expunerea in Romania cu 1,789 miliarde dolari in prim trimestru din acest an, mai puţin însă decât in ultimele trei luni ale anului precedent, când volumul de finanţări a scăzut cu 2,575 miliarde dolari, arata ultimele date publicate de Iniţiativa de la Viena 2. Retragerile de expuneri din Romania au fost cele mai ridicate dintre tarile din Europa de Est, cu excepţia Ungariei, care a pierdut finanţări de 6,705 miliarde dolari in ultimul an. Din Bulgaria s-au retras doar 790 milioane dolari, din Polonia - 3,9 miliarde dolari, pe când in Cehia expunerile au crescut u 182 milioane dolari. Băncile străine au retras cei mai mulţi bani din Rusia - aproape 50 de miliarde de dolari in ultimul an, pe când in Turcia au fost cele mai multe investiţii: 16,3 miliarde dolari. In total, tarile din Europa de Sud-Est, inclusiv Turcia si Rusia, a pierdut finanţări ale băncilor străine de 67 de miliarde de dolari in ultimul an.

CAPITAL

Devalorizarea yuanului - o nouă fază în războiul valutar

De ani de zile, China se prezintă precum un non combatant principial. Ca şi alte ţări care doresc să obţină un avantaj economic şi care au lăsat valoarea monedelor lor să alunece pe pieţele internaţionale, China a avut o politică fermă în privinţa politicilor sale valutare. Săptămâna trecută însă, China a intrat în luptă, se arată într-un comentariu apărut în pagina electronică a publicaţiui The New York Times. Într-o decizie surpriză, autorităţile de la Beijing au declanşat brusc marţi devalorizarea monedei, renminbi sau, aşa cum este mai cunoscut, yuan. În timp ce căderea a luat o pauză vineri, yuanul a pierdut 4,4% faţă de dolar în această săptămână, o scădere foarte mare pentru China. Măsura bruscă deschide o nouă etapă în ceea ce unii analişti văd ca un lung şi furios război pe piaţa valutară globală, o evoluţie care ar putea surprinde Statele Unite expuse şi subminează eforturile economiei mondiale de a ieşi dintr-o stare de deprimare accentuată.

Fiscul va putea, din 2016, să dea numele evazioniştilor

Demersul Fiscului de a verifica veniturile persoanelor fizice ridică mai multe întrebări privind dezvăluirea informaţiilor şi modul în care acestea pot fi folosite. Lipsa unor reglementări foarte clare poate duce la abuzuri şi la rezultate discutabile. Din 2016, noul Cod de procedură fiscală dă dreptul fiscului, dacă descoperă nereguli la persoanele verificate, să publice integral constatările, inclusiv cu datele personale.

Pericol major - părăsiţi imediat zona sau ţara!

Având în vedere evoluţia îngrijorătoare a situaţiei de securitate din Libia, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cu fermitate cetăţenilor români, să evite orice fel de călătorie în Libia, iar celor care se află încă pe teritoriul libian să părăsească imediat această ţară. Atenţie! Punctele terestre de frontieră cu Egipt, Algeria, Ciad, Niger şi Sudan sunt închise, singurul deschis fiind cel cu Tunisia. Evitaţi în totalitate deplasările în localitatea Benghazi deoarece există riscuri de atentate teroriste, iar dacă vă aflaţi deja în această localitate, părăsiţi imediat oraşul, din cauza riscurilor iminente de securitate. Evitaţi cu desăvârşire oraşele Zintan şi Gharian, deoarece în ultima perioadă au loc lupte între miliţiile din cele două oraşe. Există o alertă teroristă generală, având în vedere situaţia de securitate din ţară şi capacitatea de acţiune a instituţiilor de ordine publică este redusă.

CURENTUL

Apel către fostul PNŢ-ist Ciorbea pentru a sesiza CCR în cazul legii anti Cioran, Eliade, Vulcănescu, Ţuţea etc

În urma unei iniţiative mizerabile a birepetentului Crin Antonescu, a infractorului George Scutaru şi a agramatului Andrei Gerea, fost electrician, ajuns acum ministru, parlamentarii, în marea lor majoritate nişte imbecili, au votat în unanimitate o lege pe care, cu siguranţă nici nu au înţeles-o. Prin această lege, anumite lucrări ale celor care au cochetat cu Mişcarea legionară vor fi scoase din librării iar cărţile lor nu vor mai putea fi tipărite. Totodată Institutul din subordinea lui Ponta, Elie Wiesel, a cerut demontarea busturilor lui Mircea Vulcănescu şi schimbarea numelui străzii Petre Ţuţea din Timişoara. Institutul este condus de fiul unui fost stalinist, Radu Florian, fost profesor universitar de socialism ştiinţific. Practic prin această lege se reintroduce cenzura iar libertatea de exprimare este luată. Ioan Roşca, cercetător interdisciplinar, purtător de cuvânt al Comitetului de Reprezentare a Victimelor Comunismului a trimis o scrisoare deschisă Avocatului Poporului pentru ca acesta să sesizeze Curtea Constituţională pentru neconstituţionalitatea legii.

China: ameninţare sau şansă pentru Europa?

Se spune că în urmă cu două secole, în 1816, Napoleon, pe atunci în exil în insula Sf. Elena, ar fi exclamat, după ce a citit cartea primului ambasador britanic în China: "Lăsaţi China să doarmă, căci atunci când China se va deştepta, lumea întreagă se va cutremura". De peste un secol, omenirea urmăreşte procesul istoric de trezire a Chinei , care este marcat de fapte grandioase, eroice, dar şi de fragilităţi, deziluzii, riscuri sau ameninţări. Istoria recentă a Chinei este jalonată de mari încercări, de cele mai multe ori dramatice - revoluţia lui Sun Yatsen şi prăbuşirea imperiului, războiul cu Japonia şi războiul civil, proclamarea R. P. Chineze şi revoluţia culturală. China se trezeşte, dar lumea, iată, nu se cutremură, ci mai degrabă se uimeşte şi încearcă să-şi explice fenomenul chinez. Întrebări de-a dreptul existenţiale se adună noian, iar unele dintre ele ne privesc direct, ca ţara sau continent sau sistem de alianţe.

Escale - de Tia Şerbănescu

Nefiind an electoral, liderii politici au lipsit atât de la pelerinajele de Sf. Maria cât şi de la festivităţile de Ziua Marinei unde cel care a făcut onorurile a fost vicepremierul Oprea. Pare că el conduce ţara în această perioadă. Preşedintele Iohannis e de nevăzut (apare mai rar ca împăratul Japoniei) iar premierul, în scurtele sale escale la Bucureşti, duce grija opoziţiei. cu toţi predoii". Adică i-e teamă că ţara piere fără el. S-o pună la încercare. Să vedem dacă se descurcă. Nu de alta dar o ţară care se prăpădeşte fără Ponta chiar e de plâns. PNL îi cheamă înapoi pe toţi primarii fugiţi la PSD înaintea alegerilor considerând că, săracii, au fost păcăliţi că primesc bani. Deci sunt buni de o nouă păcăleală electorală. Păcălitorul păcălit este însă faimosul Dorin Cocoş: noua sa puicuţă, Diana Roibu, pe numele căreia îşi trecuse banii ca să-i salveze de sechestru, a plecat în Dubai şi divorţează lăsându-l falit, singur şi melancolic: "arabii toţi răsar din cort să-mi vadă Roibu cum mi-o port". Scăpătat şi el, Cocoş jr cică s-ar însura dar n-are bani. Nu-i rămâne decât să se însoare din dragoste.

EVENIMENTUL ZILEI

Criză fără precedent în Sănătate. Revolta halatelor albe

Făcuţi, fără voie, funcţionari publici, din care s-au ales doar obligaţiile, nu şi beneficiile statutului, sătui să ducă acasă salarii de mizerie şi să muncească în condiţii de subzistenţă, medicii nu vor să mai suporte şi nici să mai înghită! Vor să facă grevă generală, ca să înţeleagă guvernanţii că aşa nu se mai poate. Aproape 19.000 de medici numără grupul de pe Facebook intitulat "Medici gata de grevă generală. Solicităm salarii decente!", înfiinţat de câteva zile. Cu toţii reclamă acelaşi lucru: condiţiile proaste în care îşi fac meseria şi salariile de mizerie pe care le primesc, deşi au în mâini vieţile pacienţilor. În România sunt aproape 40.000 de doctori cu drept de practică, conform statisticilor Colegiului Medicilor, şi avem cel mai mic număr de medici raportat la mia de locuitori din toată Europa: 2,5 la noi, faţă de 3,4 cât are Franţa sau 4,9 - Austria. Cea mai gravă situaţie este în spitale.

Un medic rezident este nevoit să supravieţuiască lunar cu 300 de euro

Jurnalistul Dan Andronic susţine că statul trebuie să mărească salariile medicilor, şi nu să îi aresteze pentru că iau şpagă. "În timp ce salariile a 50 de demnitari au fost majorate (la cererea lor, să nu fim naivi!), salariile medicilor au rămas aceleaşi. Adică, pentru a fi mai clar, după 6 ani de facultate şi zeci de examene, un medic rezident trebuie să se descurce cu 1400 de lei. Pe lună, căci pe Pământ nu ar avea cum! Iar acesta este venitul pe care îl ia vreo 4-5 ani, după care, pe la 30 de ani, când devine medic specialist, este plătit cu fabuloasa sumă de 2400 de lei. Încă mulţi ani buni! Deci, urmează întrebarea firească: dacă Preşedintele României nu putea trăi dintr-un salariu de 1000 de euro pe lună (cum a avut până zilele trecute), în condiţiile în care are masă, casă, transport, plătit de Stat, respectiv contribuabilul român, cum ar putea să o facă un medic rezident, care pleacă acasă, în fiecare lună, cu 300 de euro în buzunar? Nu poate, dar n-are încotro, acesta este cel mai simplu răspuns!", scrie Dan Andronic.

Traian Băsescu a participat la Colegiul Naţional al PMP: Probabil din toamnă mă voi înscrie în partidul dumneavoastră

Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat că cel mai probabil, din toamnă se va înscrie în PMP, anunţul fiind făcut la Colegiul Naţional al partidului de la Alba Iulia. "După ce am fost la conferinţa regională la Galaţi, la Iaşi, la Piteşti şi aici la Alba, probabil că din toamnă nu voi fi numai partenerul dumneavoastră, ci mă voi înscrie în partidul dumneavoastră. Vă mulţumesc că pe asemenea caniculă v-aţi adunat într-o sală să ne întâlnim", a afirmat Traian Băsescu. În plus, fostul preşedinte a criticat dur PNL în chestiunea Codului Fiscal, dar şi a votului prin corespondenţă.

Economia evoluează sub aşteptări. Încă nu se simt efectele secetei

PIB-ul României a evoluat dezamăgitor în cel de-al doilea trimestru al acestui an. Urmează T3 şi T4, când efectele secetei vor fi luate în calcul. PIB-ul României a urcat cu doar 0,1% în trimestrul doi al anului faţă de primul trimestru, mult sub estimările analiştilor, care vedeau un avans de aproape 1%. Dinamica anuală a fost de 3,2%, faţă de aşteptări care mizau pe o cifră mai mare de 4%. Şi încă nu se simt efectele secetei, care se vor vedea clar în ultimele două trimestre ale acestui an, avertizează Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. "Nu avem toate datele, dar putem bănui că evoluţia dezamăgitoare din trimestrul al doilea ar fi putut avea drept cauze rezultatele mai slabe din industrie, investiţiile publice şi servicii. Situaţia din agricultură este îngrijorătoare, aşteptăm rezulatele din ultimele două trimestre. Totuşi, estimarea de 4% pentru creşterea PIBului în acest an rămâne fezabilă", a declarat Dumitru pentru EVZ.

JURNALUL NATIONAL

Campanie electorală pe banii românilor din 2016

Au aplaudat promulgarea Legii finanţării partidelor, dar cer schimbarea normelor de aplicare. Procedura de decontare de la buget a banilor cheltuiţi în campaniile electorale de anul viitor va fi una greoaie şi încărcată de birocraţie. Asta susţin trezorierii formaţiunilor politice care se plâng că Autoritatea Electorală Permanentă a complicat legea în loc s-o facă simplu de aplicat. Partidele vor putea deconta de la buget banii cheltuiţi în campaniile electorale începând de anul viitor, dar procedura va fi dificilă. De exemplu, cine depăşeşte plafonul de cheltuieli stabilit de lege riscă să piardă banii de la stat. În plus, candidaţii nu pot să primească donaţii prin SMS sau online, ci doar prin tranzacţie bancară. Una dintre norme prevede ca donaţiile mai mari de 25.000 de lei pentru un candidat sau un partid aflat în campanie electorală să fie parafate la notar.

Scandalurile doctoratelor plagiate aduc modificări la Legea Educaţiei

Ministerul Educaţiei vrea schimbarea legii privind acordarea titlurilor de doctor. Conform proiectului, cel care ar trebui să semneze pentru acordarea titlului de doctor este rectorul universităţii unde se elaborează teza. Decizia va fi luată în luna septembrie, la următoarea întâlnire dintre reprezentanţii ministerului, cei ai consiliului doctorilor şi ai sindicatului din învăţământul universitar. Ministerul Educaţiei susţine ca procesul de pregătire doctorală să se desfăşoare în universitate, de la admitere până la acordarea titlului de doctor. În prezent, titlul de doctor se atribuie prin ordin al ministrului Educaţiei, după validarea tezei de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare. Teza de doctorat se susţine în şedinţă publică în faţa comisiei de doctorat, după ce a fost evaluată. Susţinerea tezei de doctorat poate avea loc în prezenţa a cel puţin 4 din cei 5 membri ai comisiei de doctorat, cu participarea obligatorie a preşedintelui comisiei şi a conducătorului de doctorat.

Datoria externa a României SCADE cu 3,5 miliarde euro

Datoria externa totala a României la jumătatea anului a scăzut cu 3,494 miliarde euro fata de sfârşitul anului 2014. Conform datelor anunţate de Banca Naţionala a României, datoria pe termen lung se situa la 70,590 mld. euro, in scădere in semestrul 1 cu 5,1 mld euro, iar datoria pe termen scurt a fost de 20,218 mld euro. Datoria externa totala a României a fost la 30 iunie de 90,808 mld euro. Ratele scadente către finanţatorii internaţionali au fost plătite conform obligaţiilor asumate.

NATIONAL

Liviu Dragnea foloseşte "baroni acoperiţi"!

Politician, dar mai ales om de afaceri pragmatic, Liviu Dragnea si-a dat seama ca dosarul TelDrum ii atârna de cariera ca o adevărata ghiulea. Aşa ca s-a "desolidarizat" peste noapte de firma sa de casa, încercând sa alunge orice suspiciune ca s-ar mai afla in spatele respectivei societăţi. Dragnea pare sa fi găsit o soluţie ingenioasa prin care sa împace si "capra si varza". Astfel ca, după cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, apelează la ajutorul altor baroni pesedişti. Care, nu neapărat din generozitate, ci in schimbul unor comisioane deloc de neglijat, pun la dispoziţie propriile firme de casa din "feudele" pe care le conduc pentru câştigarea pe banda rulanta a celor mai profitabile contracte pentru lucrări de canalizare sau refaceri ale infrastructurii. Exista suspiciuni ca, deşi firme "satelit" câştiga contractele cu dedicaţie, lucrările le fac tot cei de la TelDrum, societate care pune la bătaie proprii oameni, utilajele si materialele necesare.

Blaga, Guşă si Rareş Bogdan, turnaţi de "Regele vagoanelor"!

La doar doua zile după ce "National" a dezvăluit in exclusivitate legăturile primejdioase pe care patronul Transferoviar, Călin Mitică le are atât cu politicieni si persoane publice din Romania, dar si cu "rezidenţi" recunoscuţi ai temutului FSB, serviciul secret de spionaj al federaţiei Ruse, afaceristul clujean a si fost trimis in judecata de DNA. Iar cum dosarul ajuns acum in instanţă este unul "beton", probabil ca şansele de scăpare ale fostului mecanic de locomotiva, care a încasat nu mai puţin de 350 de milioane de euro de la CFR doar pentru livrări si reparaţii fictive de vagoane, sunt ca si inexistente. După cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, influentul Calin Mitica a acceptat sa colaboreze cu procurorii, punând la dispoziţia acestora unele dintre cele mai spectaculoase denunţuri din ultima vreme. Ceea ce nu poate decât sa le dea frisoane apropiaţilor săi colaboratori Vasile Blaga, Cozmin Guşă si Rareş Bogdan.

PUTEREA

Un senator vrea să interzică reclamele la farmacii şi medicamente

Se apropie o nouă sesiune parlamentară şi o iniţiativă legislativă a senatorului UDMR Alexandru Vegh poate să treacă de votul aleşilor. Parlamentarul vrea interzicerea legală a reclamelor la radio şi televiziune pentru medicamente şi farmacii. Fără să se bazeze pe sondaje, analize sau studii privind consumul de medicamente al românilor, el consideră că oamenii sunt înşelaţi de reclame, iar iniţiativa sa va conduce la însănătoşirea populaţiei, la scăderea preţurilor la medicamente şi la responsabilizarea românilor. Confundând bugetul de stat cu piaţa liberă, senatorului i se pare normal ca în loc să se producă multe medicamente, mai bine s-ar cheltui banii în sistemul sanitar românesc, pe salarii şi spitale.

REDUCERI de 30% la cazarea de pe litoral

Tarifele hotelurilor de pe litoral vor fi reduse, începând cu data de 20 august, cu până la 30%. Astfel, pentru o noapte de cazare la un hotel de două stele din Saturn sau Venus, turiştii vor scoate din buzunar în jur de 45 de lei, în timp ce la un hotel de patru stele din Mamaia preţurile pornesc de la 210 lei.

ROMANIA LIBERA

PSD aruncă în lupta pentru locale zeci de candidaţi penali

La alegerile locale din 2016, primarii şi şefii de CJ-uri cu dosare penale vor fi sprijiniţi de partid să obţină un nou mandat atât timp cât sunt bine plasaţi în sondaje. La urma urmei, dacă avem un prim-ministru în funcţie inculpat într-un dosar penal, de ce ne-am împiedica în criterii de integritate când vine vorba de administraţia publică locală, nu? Confirmarea publică a informaţiei că social-democraţii penali au primit undă verde să candideze în 2016 a venit de la secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu. "Plecăm de la prezumţia de nevinovăţie. (...) Unii văd la centru baroni, noi vedem în teritoriu un om care este votat cu 60-70%. Dacă Gheorghe Nichita este votat la Iaşi cu 75%, nu contează că la Bucureşti unii îl văd baron. Nu pot să-mi bat acolo joc de sute de mii de voturi într-un judeţ ca acesta, când oamenii gândesc altceva", a explicat Ştefănescu raţionamentul PSD.

Cum au ajuns SUA o piedică mondială - de Joseph E. Stiglitz

Astăzi, ţările în curs de dezvoltare şi pieţele emergente le transmit SUA şi altora: dacă nu vă ridicaţi la nivelul pro­misiunilor voastre, măcar daţi-vă deoparte şi lăsaţi-ne să creăm o arhitectură internaţională pentru o economie globală care să funcţioneze şi pentru cei săraci, de asemenea. Deloc surprinzător, puterile hegemonice actuale, conduse de SUA, fac tot ce pot pentru a contracara astfel de eforturi. Când China a propus Banca Asiatică de Investiţii în Infrastructură, pentru a contribui la recircularea unei părţi din excesul de economii globale către zonele unde finanţarea este absolut necesară, SUA au încercat să torpileze acest efort. Administraţia preşedintelui Barack Obama a suferit o dureroasă (şi foarte ruşinoasă) înfrângere.

ZIARUL FINANCIAR

SIF-urile cumpără la Banca Transilvania şi FP, vând BRD şi Transelectrica

Acţiunile Banca Transilvania, Fondul Proprietatea şi Albalact au fost pe lista de cumpărături a SIF-urilor în al doilea trimestru al anului, în timp ce titlurile BRD, Transelectrica şi acţiunile la alte SIF-uri au fost vândute pe bursă. SIF Oltenia (SIF5) a fost cel mai activ SIF pe bursă în al doilea trimestru al anului. Societatea a cumpărat un pachet de 15 milioane de acţiuni Banca Transilvania (simbol bursier TLV) ajungând astfel la o deţinere de 42,2 mil. ac­ţiuni TLV la data de 30 iunie (1,6% din capitalul băncii). La 30 iunie, valoarea deţinerii la Banca Transilvania era de aproape 90 mil. lei. Pe de altă parte, SIF-ul şi-a redus expunerea pe BRD prin vânzarea a 700.000 de acţiuni în al doilea trimestru. La 30 iunie, SIF5 mai deţine 19,3 mil. acţiuni BRD, în valoare de peste 208 mil. lei. Acţiunile BRD au o pondere de 13,7% din activele SIF-ului. În acelaşi timp, SIF-ul a mai cumpărat 4,4 milioane de acţiuni Antibiotice şi 2 milioane de acţiuni la OMV Petrom. SIF-ul deţine un pachet de 688 mil. acţiuni Petrom, evaluate la 260 mil. lei sau 17,1% din active.

Depozitele străinilor s-au redus la minimul ultimilor şase ani

Străinii, în cea mai mare parte grupuri bancare, aveau la jumătatea acestui an depozite pe termen mediu şi lung constituite la băncile locale în valoare de 5,4 miliarde de euro (echivalentul a 24 mld. lei), cu o jumătate de miliard de lei faţă de nivelul de la finalul anului trecut, potrivit datelor BNR. Scădere din ultimul an este de 900 mil. euro, dar luna iunie a consemnat unul dintre cele mai accelerate ritmuri de scădere, respectiv 300 milioane de euro, cel mai abrupt declin lunar din primăvara anului 2013. "S-ar putea ca unul dintre evenimentele care a contribuit la această scădere să fie criza din Grecia. Este posibil ca tendinţa de scădere a acestor depozite să se tempereze", consideră analistul economic Dragoş Cabat. Depozitele pe termen lung ale străinilor fuseseră la începutul crizei şi ajunseseră la un vârf de 8,6 mld. euro în vara anului 2011.

Resurse naturale: Din 13 august omenirea trăieşte pe datorie

Anul acesta omenirea va avea nevoie de doar opt luni pentru a consuma toate resursele pe care planeta le poate regenera într-un an, a calculate ONG-ul Global Footprint Network. Acest trend se accelerează în fiecare an începând cu 1970, scrie La Tribune. "Ziua consumului în exces" ("overshoot day") a venit cu o săptămână mai devreme decât anul trecut. Începând cu joi, 13 august, şi până pe 31 decembrie, omenirea va trăi pe datorie ecologică deoarece a consumat totalitatea resurselor pe care natura le poate regenera într-un an. Calculată de Global Footprint Network luând în considerare amprenta de carbon, şi resursele consumate prin pescuit, pentru creşterea animalelor, culturilor, prin construcţii şi consumul de apă, această "overshoot day" vine din ce în ce mai devreme în fiecare an, semn al unui consum din ce în ce mai decalat faţă de resursele disponibile. În 2013, ziua a picat pe 17 august, iar în 1970 pe 23 decembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb