• ADEVARUL
• Comisarul UE pentru Justiţie: "În România, lucrurile merg în direcţia greşită pe frontul combaterii corupţiei"
Viviane Reding, comisarul UE pentru Justiţie, Drepturi Fundamentale şi Cetăţenie a exprimat "preocupare" în legătură cu situaţia combaterii corupţiei în România, precizând că recentele măsuri legislative adoptate la Bucureşti vor fi analizate în ianuarie. Suntem foarte preocupaţi de faptul că lucrurile merg în direcţia greşită în România pe frontul combaterii corupţiei", a declarat Reding pentru EU Observer, în faţa Comisiei PE pentru Libertăţi Civice. Declaraţiile lui Reding intervin în contextul în care marţi, 10 decembrie, parlamentarii au adoptat o serie de amendamente aduse Codului penal, prin care îşi sporesc imunitatea. Astăzi, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat că nu va renunţa la modificarea Codului penal şi a precizat că atât aceste amendamente, cât şi Legea amnistiei se vor afla în dezbatere publică până la 1 februarie.
• Victor Ponta şi Crin Antonescu, împreună şi-n minciună
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după şedinţa BPN al PSD, că liderul PNL Crin Antonescu "şi-a minţit colegii" când le-a spus că nu a fost de acord cu votarea Legii amnistiei. Replica lui Antonescu avenit imediat: "Nu-i permit să mă facă mincinos. Nu am fost dovedit vreodată mincinos, spre deosebire de alţii". Deocamdată, cei doi rămân împreună în USL. "Dacă stenogramele sunt adevărate, domnul Antonescu şi-a minţit colegii. Am fost la USL cel puţin 12 persoane când a fost de acord cu Legea amnistiei. După aceea a spus să dau Ordonanţă de urgenţă, am spus că nu dau aşa ceva. Dacă dau eu, e în regulă, dacă vine în Parlament, e împotrivă. Luni mi-a spus că nu ar vota. Intr-adevăr, nu am vorbit niciodată de Codul Penal", a declarat Ponta şi a adăugat că "poate e o stenogramă falsă, se întâmplă". Potrivit premierului, nu este prima dată când liderul liberal practică limbajul dublu.
• Guvernul taie în carne vie: autorităţile au decis reducerea drastică a sprijinului pentru producătorii de energie regenerabilă
Executivul a decis reducerea numărului pentru certificate verzi de la 1 ianuarie 2014 de la două certificate verzi pe fiecare MWh livrat la doar 1,5, în vreme ce unităţile fotovoltaice vor fi recompensate cu 3 certificate verzi, jumătate din nivelul actual. În prezent, centralele eoliene primesc 2 certificate verzi până în 2017, respectiv un certificat verde după 2018. În cazul microhidrocentralelor noi cu putere instalată de el mult 10 MW, numărul certificatelor verzi va scădea de la 3 la 2,3 certificate verzi pe MWh de electricitate. Schema de sprijinire a energiei verzi totaliza 10 miliarde de euro, cea mai mare din întreaga Europă. Industria s-a plâns deseori de costurile mari pe care le-au indus certificatele verzi. Potrivit ANRE, România şi-a atins deja cota de energie verde de 24% asumată pentru 2020.
• Banca Centrală Europeană critică voalat Germania pentru mecanismul de închidere a băncilor falimentare
Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a criticat luni un plan al guvernelor din zona euro privind închiderea băncilor aflate în dificultate, considerând că actualele propuneri ar putea fi prea complicate pentru a funcţiona corect, relatează Bloomberg. Miniştrii de Finanţe din zona euro se întrunesc în această săptămână la Bruxelles pentru a încerca să ajungă la un acord în ultimul moment, înaintea unui summit din 19-20 decembrie, în privinţa înfiinţării unui mecanism de închidere a băncilor cu probleme, pentru a preveni alte crize financiare. Germania a condus opoziţia faţă de finanţarea în comun a costurilor de închidere a băncilor, insistând în schimb pentru o reţea de fonduri naţionale care să lase fiecare ţară să fie responsabilă de propriile instituţii financiare. Costul închiderii unei bănci din zona euro vor fi suportate iniţial aproape integral de ţara de origine, dar obligaţiile celorlalte state din regiune vor creşte treptat, urmând să ajungă egale în 10 ani, potrivit unui proiect care circulă între oficialii de la Bruxelles.
• Chermeză - mamut pentru o bucăţică de autostradă. Constructorii au sărbătorit în tunel, locuitorii din Sebeş ies în stradă
Finalizarea lucrărilor la tronsonul patru al autostrăzii Sibiu-Orăştie a fost marcată de cei care au lucrat pe şantierul de aici într-un mod cel puţin inedit. Peste 400 de muncitori au luat parte la o petrecere organizată la Săcel, în primul tunel de autostradă din România. În tunelul care măsoară 340 de metri au fost întinse mese pe care au fost aşezate platouri cu mâncare şi s-au încins grătarele, pe care au fost prăjiţi cârnaţi. Autorităţile din oraşul Sebeş pregătesc o mare sărbătoare locală în semn de mulţumire faţă de finalizarea lucrărilor la autostrada Orăştie - Sibiu. Potrivit viceprimarului Adrian Bogdan, sărbătoarea se va numi "Sebeşul fără poluare" şi va consta în două evenimente distincte. De la ora 17.00 locuitorii care au maşini sunt invitaţi să participe la un marş prin oraşul eliberat de camioanele şi TIR-urile care îl blochează la ora actuală. Ulterior, în piaţa din faţa Primăriei, va avea loc un spectacol la care vor participa formaţii locale.
• Cum lucra mafia cioclilor mână-n mână cu SMURD-ul, Ambulanţa şi Poliţia să vămuiască familiile morţilor. Ce spune secretarul de stat Raed Arafat
Zeci de poliţişti şi angajaţi de la SMURD şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov au fost ridicaţi luni dimineaţă de procurorii bucureşteni fiind suspectaţi că au luat mită de la firme de pompe funebre pentru a da informaţii despre persoane aflate în stare critică sau care au murit în accidente. Concret, suspecţii ar fi fost cooptaţi în reţea de către reprezentanţii a patru firme de pompe funebre care le dădeau sume cuprinse între 300 şi 700 de lei ori de câte ori le spuneau că sunt chemaţi prin apelul de urgenţă 112 la pacienţi în stare critică. Astfel, aveau şanse să ajungă primii la familiile celor decedaţi pentru a le prezenta ofertele de înmormântare. Potrivit anchetatorilor, uneori, angajaţii acestor firme îşi ofereau serviciile chiar înainte de decesul pacienţilor. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat pentru "Adevărul" că în lunile aprilie - mai ar fi primit semnale atât din interiorul sistemului, cât şi de la rudele unor pacienţi care spuneau că există o astfel de problemă.
• CURENTUL
• Soţia lui Niels Schnecker, beneficiara nepotismului de şmecher la Transporturi
Probabil ca urmare a unei inserţii arhetipale, familia Schnecker are lipici la zona transporturilor, după ce însuşi Niels Schnecker a fost propus, acum un an, pentru şefia Consiliului de Administraţie de la Compania Naţională CFR SA, anul acesta soţia sa a obţinut postul de director al direcţiei de afaceri europene şi relaţii internaţionale a ministerului transporturilor. Omul, venit pe cai mari din Israel, are o carieră impresionantă, cel puţin pe hârtie, apoi a ajuns ventilator de vidanjă la Antena 3. Analist pe orice teme mai ales economice, deşi propriile sale companii erau falimentare. Cât despre CV-ul său, presa a remarcat o sumedenie de făcături. Poate tocmai de aceea, Crin Antonescu a anunţat în vara acestui an, cu aerul său inconfundabil de pierdut pe aleile unui azil de nebuni, că şeful său de campanie pentru alegerile prezidenţiale din 2014 va fi mega-şmecherul Schnecker susţinând că acesta "e un produs autohton, ca pâinea de casă sau produsele eco".
• PSD-ul îl recompensează pe combinatorul Toni Greblă cu o sinecură la CCR. De la nunţile interlopilor, în slujba legii supreme
Un proverb românesc spune că "dacă vrei să scapi de dracul s-ar putea să dai de ta-su". Aşa s-a întâmplat şi ieri cu propunerea de judecător a PSD-ului la Curtea Constituţională. De dimineaţă, la Palatul Victoria, s-a prezentat fostul peremist, avocatul Lucian Bolcaş, pentru a discuta cu Ponta. Pentru a nu părea că premierul este cel care îi retrage sprijinul pentru această candidatură în urma scandalurilor antisemite în care a fost implicat, Bolcaş a ieşit cu afirmaţii cum că a refuzat funcţia la CCR deoarece s-a asociat numelui său la "acuzaţii nefondate", catalogând drept "o mârşăvie" atacurile la adresa sa. După ce s-a spălat pe mâini de retragerea lui Bolcaş care i-ar fi creat un deficit de imagine, Ponta l-a scos din nou vinovat pentru această treabă pe şeful statului. Spre după-amiaza zilei de ieri, PSD-ul a propus în această funcţie pentru recompensarea tuturor serviciilor aduse combinaţiilor juridice ale pesediştilor pe nimeni altul decât senatorul Toni Greblă.
• O firmă de apartament şi trei companii străine, amendate cu 3 milioane de euro pentru licitaţii trucate la MApN. Afaceri păguboase sub tutela miniştrilor PNL
Un scandal de proporţii a izbucnit la Ministerul Apărării Naţionale, după ce Consiliul Concurenţei a descoperit o serie de licitaţii trucate. Trei firme străine şi una românească au fost sancţionate cu aproape 3 milioane de euro, pentru încălcarea legislaţiei anticoncurenţiale româneşti şi comunitare. Inspectorii Consiliului au mai aflat că înţelegerea între firmele furnizoare de armament pentru trucarea licitaţiilor s-a materializat în perioada 2005-2007, când portofoliul apărării a fost deţinut succesiv de patru miniştri liberali. Companiile producătoare şi furnizoare de armament găsite în culpă de Consiliul Concurenţei sunt Transcarpat Sportours International România, J.P. Sauer & Sohn Germania, San Swiss Arms şi Brugger & Thomet din Elveţia, care au primit amenzi cumulate care ating valoarea de 2,8 milioane de euro.
• CURIERUL NATIONAL
• APIA: Vânzările auto, susţinute doar de firme
74 la sută din totalul vânzărilor din 11 luni sunt susţinute de persoanele juridice. Şi în noiembrie, raportul a fost favorabil achiziţiilor realizate de către acestea, care au reprezentat 81% din total. Vânzările de autoturisme din producţia naţională au înregistrat în ultimele cinci luni creşteri importante faţă de 2012, la 11 luni fiind înregistrat un plus de 8,5%. Piaţa auto a avut un regres de 8,1% la 11 luni şi ar putea încheia 2013 cu o scădere de 7-8%, au informat ieri producătorii şi importatorii auto din România, subliniind însă că susţinerea a fost realizată de persoanele juridice în proporţie de 81% din total în luna noiembrie. Potrivit unui comunicat al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), piaţa auto a scăzut cu 8,1% în primele 11 luni, la 73.946 de unităţi, la autoturisme fiind înregistrat un declin de 7,2%, până la 62.033 de unităţi, în intervalul iulie-noiembrie vânzările crescând în medie cu 4,1%.
• CFR Călători estimează pierderi de 395 mil. lei în 2013. Consiliul de Administraţie a propus însă un buget fără pierderi pentru anul viitor
CFR Călători estimează că va înregistra în acest an pierderi de 395 milioane lei, de 2,5 ori mai reduse faţă de rezultatul negativ de 992 milioane lei înregistrat în 2012, iar bugetul propus de Consiliul de Administraţie pentru 2014 nu prevede pierderi. "În anul 2012, CFR Călători a înregistrat o pierdere în sumă de 992 milioane lei. Pentru anul 2013, CFR Călători are aprobat un buget de venituri şi cheltuieli cu o pierdere de 400 milioane lei. Estimăm realizarea unei execuţii bugetare pentru 2013 cu o reducere a pierderii până la 395 milioane lei. Pentru anul 2014, Consiliul de Administraţie a elaborat şi propus un buget echilibrat, fără pierderi, conform prevederilor din Planul de Administrare şi Planul de Management", au răspuns reprezentanţii companiei unei solicitări Mediafax. CFR Călători a încheiat 2012 cu afaceri de 1,66 miliarde lei, venituri de 1,99 miliarde lei, cheltuieli de 2,98 miliarde lei şi o pierdere de 992,2 milioane lei, potrivit datelor raportate la Ministerul Finanţelor.
• EVENIMENTUL ZILEI
• ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Un partid lacom de Putere absolută: PSD
Natura PSD, formaţiune cu moştenirea genetică a FSN-ului neocomunist, e una categoric autoritaristă. Marea nenorocire a PSD e incapacitatea funciară de a înţelege Puterea şi altfel decît absolută. Mai multe elemente - între care se numără şi memoria a şase ani - 1990-1996 - în care FSN-ul a făcut tot ce-a vrut în ţara asta, apoi memoria anilor 2001-2003, cînd slăbiciunea Opoziţiei a dat PSD-ului puteri de partid unic, au făcut ca acest partid, nereformat, să nu poate împărţi Puterea cu nimeni. In democraţiile autentice demult nu mai există majorităţi copleşitoare în Parlament. Partidele cîştigătoare ale alegerilor sînt obligate să împartă Puterea cu alte partide pentru a alcătui o Coaliţie. PSD n-a guvernat niciodată într-o astfel de Coaliţie decît una de faţadă, concepută pentru a da aspect democratic unui partid unic. În Occident, chiar şi partidele care obţin majorităţi clare ştiu, din naştere, că nu pot avea toată puterea. Ele, aceste partide, sînt pregătite să împartă Puterea cu presa independentă, cu Opoziţia parlamentară, cu şeful Statului, cu ONG-urile.
• Sondaj CSOP: Crin Antonescu, la egalitate cu Traian Băsescu
Premierul Victor Ponta şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu sunt cotaţi cu 25% la capitolul încredere, potrivit unui sondaj realizat de CSOP, publicat de pesurse.ro. Klaus Iohannis este la egalitate cu Sorin Oprescu - 20%, iar prezidenţiabilul USL, Crin Antonescu este la egalitate cu Traian Băsescu, amândoi fiind cotaţi cu 16%. De asemenea, Vasile Blaga şi Emil Boc sunt la egalitate cu 12%. În ceea ce priveşte intenţia de vot la alegerile parlamentare, USL e aproape de 60%, iar PDL ar obţine 20%. PMP ar fi votat de 4% dintre respondenţi, iar PP-DD înregistrează 6%.
• Mesaj de îmbărbătare de la Ponta către baronii PSD: Propaganda sistemului Băsescu încă 11 luni va băga oamenii în închisori. Dacă am rezistat 9 ani, mai rezistăm încă 11 luni
Premierul Victor Ponta le-a dat o replică indirectă liberalilor, în şedinţa Biroului Permanent al PSD, după stenogramele apărute public în ultimele zile. "Să vedem pentru anul viitor să continuăm lucrurile bune", le-a trasat Ponta sarcină pesediştilor. "Oamenii au nevoie de pensii, salarii, investiţii (...) Restul lucrurilor să ştiţi că oamenii le aşteaptă de la PSD şi de la aliaţii noştri - UNPR, PC şi poate o da Dumnezeu şi de la PNL", a spus Ponta, conform Agerpres. Cum mai mulţi lideri ai PSD au probleme cu Justiţia, cel mai recent fiind preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, Ponta a avut şi un mesaj de îmbărbătare pentru activul de partid. "Restul, propaganda sistemului Băsescu, obişnuiţi-vă, încă 11 luni va face rău, va băga oamenii în închisori, va distruge cât va putea. Dar, dacă am rezistat 9 ani şi o lună, mai rezistăm încă 11 şi oamenii aşteaptă ca noi, PSD, să închidem epoca neagră Băsescu", a spus premierul.
• Fitch: Băncile austriece ar putea ieşi complet din Ungaria!
Avertisment fără precedent al agenţiei de rating Fitch pentru Ungaria. Într-un raport publicat săptămâna trecută, Fitch Ratings a avertizat că în funcţie de modul în care va evolua climatul economic local, băncile austriece ar putea, pentru prima dată, să ia în calcul o ieşire completă din Ungaria, arată site-ul portfolio.hu. Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat ratingul "BB plus" cu perspectivă stabilă pentru datoria pe termen lung în valută a Ungariei, ceea ce înseamnă că ţara vecină rămâne în continuare în categoria ţărilor nerecomandate investiţiilor, informează MTI. Fitch Ratings a subliniat că motivele principale care au stat la baza deciziei sale sunt lipsa de predictibilitate a politicilor economice şi potenţialul scăzut de creştere economică. În opinia Fitch, principalii factorii care ar putea conduce la o acţiune pozitivă de rating sunt continuarea consolidării fiscale, reducerea dezechilibrelor externe şi măsuri pentru întărirea mediului de afaceri inclusiv o mai mare stabilitate a politicilor economice, care ar putea conduce la o îmbunătăţire a prognozelor de creştere.
• JURNALUL NATIONAL
• Cici, paravanul deconspirat al Elenei Udrea
La două săptămâni după ce Ioana Băsescu îşi cumpăra teren la Nana prin creditul obţinut de la CEC Bank, Elena Udrea se făcea vecină de parcelă cu Ferma Preşedintelui, ba chiar îşi înfiinţa o firmă prin care să îşi administreze afacerile agricole. Persoana împuternicită de Elena Udrea pentru administrarea afacerii de la Nana este nimeni altul decât Liberiu-Tudor Breazu, un împătimit excentric al vieţii de noapte, supranumit în lumea mondenă cu apelativul Cici. Liberiu Breazu se recomanda pe vremea când Elena Udrea era ministru la Turism, consilier în minister.
• Ponta: Dacă Antonescu vrea să rupă USL, să rupă, eu nu vreau
Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat că, dacă liberalul Crin Antonescu vrea să rupă USL atunci să o rupă. "Eu nu vreau", a spus premierul Victor Ponta. "Dacă vrea să îl rupă, să îl rupă (USL - n.r.). Eu nu vreau", a afirmat Ponta. Întrebat despre faptul că Antonescu a vorbit despre posibilitatea ruperii USL în condiţiile în care atacurile continuă, Ponta a spus: "Foarte bine, să nu mai facă declaraţii, nici în interior şi nici afară, să nu mai facă declaraţii neadevărate. Eu nu am nicio problemă. Eu nu am făcut decât să vă lămuresc asupra unor neadevăruri spuse de domnia sa". Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a fost întrebat, luni, dacă este iminentă o rupere a USL după Anul Nou dacă vor continua disputele, el răspunzând: "Dacă genul acesta de lucruri continuă, mă tem că da".
• Ministrul Transporturilor: Consultantul pentru privatizarea companiei CFR Marfă ar putea fi selectat până la finele lunii februarie 2014
"Ar fi de preferat ca acest consultant să aibă pe de o parte o experienţă dovedită în transporturi. Din punctul meu de vedere, consultantul ar trebui să fie un consultant de nivel internaţional, un jucător mare, să aibă experienţă în transporturi, să aibă experienţă în astfel de tranzacţii, privatizări, achiziţii şi acest consultant, în afară de faptul că trebuie să creeze această poveste a companiei în aşa fel încât să poată fi vândută cât mai bine şi să putem obţine un preţ cât mai bun, aş vrea ca acest consultant să fie şi un consultant care să poată să vină cu soluţii pentru rentabilizarea, restructurarea companiei, împreună cu managementul privat, în aşa fel încât compania , atunci când va fi privatizată, să arate altfel, măcar să nu mai fie pe pierdere", a declarat ministrul Transporturilor, într-o emisiune TV. Procedura de privatizare a companiei CFR Marfă a fost reluată, iar termenul de finalizare este mai 2015.
• NATIONAL
• Romania, sub imperiul procurorilor europeni!
Zilele trecute, la Haga a avut loc Forumul Consultativ al Procurorilor Generali si Directorilor Serviciilor de Procuratura din Statele Membre ale Uniunii Europene. La evenimentul organizat la initiativa Presedintiei Lituaniene a Consiliului Uniunii Europene, tara noastra a fost reprezentata de Tiberiu Nitu. Cel care, alaturi de ceilalti procurori europeni din UE, a aflat astfel ca nimic nu mai poate impiedica infiintarea Parchetului European, asa ca toate statele din UE trebuie deja sa-si ia masuri pentru a fi pregatite sa aplice tratamentul soc stabilit de Programul Stockolm pentru consoliodarea spatiului de libertate, securitate si justitie. Astfel ca, desi multi politicieni europeni s-au opus proiectului lui Barroso, sustinand ca in acest mod statele membre isi vor ceda practic o buna parte a suveranitatii nationale, mai mult ca sigur procurorii europeni isi vor intra la anul in paine.
• "National", interzis la CFR!
Campania de dezvaluiri din ziarul nostru cu privire la jaful organizat facut in bugetele companiilor de stat din domeniul feroviar i-a bagat in sperieti pe maharii care continua sa se afle la butoanele Transporturilor. Insa o situatie fara precedent a avut loc ieri dimineata, cand, la ordinul expres al directorului Valentin Dorobantu, dupa cum sustin sursele National, la toate computerele din dotarea CFR Calatori a fost blocat accesul la www.enational.ro. Astfel ca, dupa ce la ora 8.30 angajatii citeau articolul despre "Schema falimentarii CFR", pe monitoare a aparut un anunt de-a dreptul socant: "POLITICA INTERNA DE SECURITATE. ACCESUL INTERZIS LA ACEST SITE". Practic, din acel moment a fost blocata accesarea editiei online a ziarului, lucru inadmisibil intr-o institutie publica. Insa masura disperata a lui Valentin Dorobantu nu a vut decat darul de a-i face pe proprii angajati sa ia cu asalt chioscurile de difuzare a presei din apropierea Palatului CFR si din Gara de Nord.
• Cum a sifonat directorul CFR Calatori subventiile de la stat
De cum protectorul sau Relu Fenechiu l-a instalat ditamai jupanul la CFR Calatori, Valentin Dorobantu s-a si apucat de treaba. Dorobantu a trecut imediat la aplicarea unui plan minutios de falimentare fortata a companiei de stat aflata in subordine. In doar cateva luni noul "manager privat" a desfiintat nu mai putin de 150 de trenuri rentabile. Aceleasi rute, care au fost apoi cedate operatorilor privati, produc bani frumosi pentru acestia. Mai mult insa, "bonus" la aceste cadouri de milioane de euro facute cu nonsalanta de Dorobantu, firmele de casa ale lui Fenechiu mai primesc si o gramada de bani de la stat. Pentru ca statul acorda subventii generoase pe fiecare kilometru pentru transportul feroviar pe mai multe rute. Astfel ca in timp ce compania de stat este bagata fortat in faliment, tot statul subventioneaza, din bani publici, cursele operatorilor privati.
• Liberalii si pesedistii isi disputa reduta TVR
Fentati de penelisti pe toate partile, social-democratii au decis sa le dea si ei o lovitura partenerilor de guvernare si sa "atace" sefia TVR, post ramas vacant in urma demisiei lui Claudiu Saftoiu. Desi liberalii facusera cartile pentru Rares Bogdan, pesedistii au mutat si ei cu Valentin Nicolau ca interimar. De aici a inceput un taraboi intreg, membrii PNL respingand propunerea PSD pe motiv ca functia le revine lor. "Vad acest lucru ca pe o incalcare a o unor intelegeri care s-au facut in baza algoritmului, in baza tuturor celorlalte modalitati parlamentare de a desemna sau de a face propuneri. Locul nu e al PNL sau al PSD sau al vreunui partid. Dreptul de a face, conform intelegerilor, propunerea era si este al PNL", a afirmat liderul liberal Crin Antonescu. In urma interventiei premierului, social-democratii se pare insa ca au batut in retragere.
• Toader si Radulescu au picat pe Codul Penal
Acuzati ca au semnat proiecte menite sa-i apere pe politicieni de Justitie, liderii grupurilor parlamentare ale PDL, senatorul Cristian Radulescu si deputatul Mircea Toader, au demisionat din functii. Cei doi parlamentari sunt nevinovati, dar s-au retras pentru a nu prejudicia imaginea partidului, a afirmat, ulterior, liderul PDL, Vasile Blaga: "Liderii de grup nu au votat, indiferent cate incercari sunt in biserica templului si in alte locuri pentru a incerca sa induca in eroare opinia publica, ei nu au votat pentru niciunul dintre articolele care modifica Codul Penal. Mai mult, si-au retras semnaturile de joi, cu o saptamana inainte, de pe proiectul de lege care urmarea sa promoveze un mod de comportare al parlamentarilor, dar, pentru ca au considerat ca totusi au adus atingere imaginii partidului si-au dat demisia din functia de lideri de grup si atunci o sa preia pana la inceputul anului viitor conducerea grupurilor unul dintre vicelideri".
• PUTEREA
• Scroafa-i moartă în coteţ: Război pe viaţă şi pe moarte între Ponta şi Antonescu
Efectul legilor propuse de PSD privind amnistierea şi modificările aduse Codului penal devin din ce în ce mai serioase pentru Uniunea Social Liberală, scandalul a ajuns acum la conducerea uniunii: Ponta şi Antonescu se acuză reciproc de minciună. Cât despre ruperea USL, nici unul nu pare dispus să şi-o asume, ba dimpotrivă, parcă se invită unul pe altul să facă gestul fatidic. Primul care va anunţa o astfel de decizie va fi considerat vinovat de ruperea USL şi va risca pierderea electoratului care, doar cu un an în urmă, a votat această alianţă.
• SOCAR vrea să cumpere combinatul Oltchim şi rafinăria Arpechim
Soarele pare să fi răsărit, spre sfârşit de an, şi pe strada combinatului chimic Oltchim. Cea mai păguboasă companie din portofoliul statului este curtată de una dintre cele mai mari companii petroliere din lume, SOCAR, care este interesată de achiziţia Oltchim SPV, la pachet cu rafinăria Arpechim Piteşti. Gheorghe Piperea, avocatul care administrează acum Oltchim Râmnicu Vâlcea, a declarat, citat de Economica.net, că SOCAR, compania petrolieră de stat din Azerbaidjan, vrea să ia Oltchim SPV, compania curăţată de datorii, dar cu activele fostului combinat chimic Oltchim, alături de rafinăria Arpechim Piteşti, aflată în ograda Petrom. "A fost o delegaţie a companiei din Azerbaidjan, însoţită de ambasador. Compania este interesată de Oltchim, dar şi de rafinări Arpechim. Încă nu este nimic scris, dar a fost o vizită oficială, vor semna toate documentele, la fel ca şi investitorul din China", a spus Gheorghe Piperea.
• Conflict de interese. Liderul deputaţilor PSD, trimis în judecată
Liderul deputaţilor social-democraţi, Marian Neacşu, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General pentru conflict de interese, după ce şi-a angajat fiica în cadrul biroului său parlamentar, se arăta, ieri, într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. "Inculpatul Neacşu Marian, în calitate de deputat în cadrul Parlamentului României, a formulat cererea de angajare a fiicei sale în cadrul biroului său parlamentar şi apoi a avizat contractul de muncă pe perioadă determinată (iulie 2009 - decembrie 2012) în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru aceasta. Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", mai arată procurorii.
• ROMANIA LIBERA
• Căsătoria din interes a ajuns la final. Cât va dura divorţul din USL?
Relaţiile din USL au atins nivelul cel mai tensionat de la formarea alianţei, Victor Ponta şi Crin Antonescu acuzându-se reciproc de minciună în privinţa discuţiilor din USL pe legea amnistiei. Pe acest fond, cei doi copreşedinţi ai Uniunii recunosc că există posibilitatea despărţirii definitive, dar pe moment fiecare îşi invită adversarul să facă primul pas. Primul care a ieşit ieri la atac a fost premierul Victor Ponta, care a afirmat că liderul PNL Crin Antonescu ar fi susţinut legea amnistiei, într-o discuţie la nivelul USL de acum câteva săptămâni. "Nu ştiu dacă stenogramele PNL sunt adevărate; dacă sunt adevărate, preşedintele Antonescu şi-a minţit colegii asupra realităţii, au fost 12 persoane de faţă la USL când a spus să dau ordonanţă de urgenţă. Am spus evident că nu dau OUG pentru aşa ceva şi s-a hotărât, repet, în USL,", a spus Ponta.
• EXCLUSIV: Elan Schwartzenberg, mandat de arestare internaţională dacă nu se prezintă la DNA. Imobilele sale de lux, sub sechestru
Elan Schwartzenberg, fostul soţ al vedetei Mihaela Rădulescu, riscă să se aleagă cu mandat internaţional de arestare dacă nu se prezintă la audieri la DNA în dosarul preluării Realitatea Media, care deţine Realitatea TV. Omul de afaceri este învinuit de spălarea banilor, complicitate la înşelăciune, bancrută frauduloasă, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor sub forma complicităţii, a participaţiei improprii sau a tentativei, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Surse din anturajul omului de afaceri spun că acesta, având şi cetăţenie israeliană, a plecat în Israel înainte de a fi pus sub învinuire. Mai precis, Elan a plecat din România la scurt timp după ce a fost audiat în dosarul prietenului său Codruţ Marta, mâna dreaptă a fostului şef ANAF, Sorin Blejnar.
• Cum explică Ponta scandalul din USL: Au cântat sirenele la Cotroceni şi nu ne-am pus ceară în urechi
Liderul PSD Victor Ponta a declarat, luni, despre conflictul din USL că există nişte "lucruri" care s-au adunat în timp, dar că, în principal, problema este legată de faptul că "au cântat prea mult sirenele de la Cotroceni şi nu ne-am pus destulă ceară în urechi ca să nu le auzim", relatează Mediafax. Ponta a admis însă faptul că există o tensiune între el şi Antonescu. "E o tensiune care există, întotdeauna, pentru că eu ţin mult la ideea că suntem solidari. Eu, azi, nu doar azi, de trei ani, nu m-am exprimat în public critic la adresa domnului Antonescu. Azi a trebuit să lămuresc o situaţie, cred că am lămurit-o. Dacă am folosit termeni care l-au supărat pe domnul Antonescu, îmi pare rău. Trebuia spus adevărul, care era cel pe care l-am spus azi", a spus Ponta.
• Fascismul din vârfurile "Furcilor"
Oraşele italiene au fost paralizate de manifestaţiile mişcării "Forconi" - "cei ce poartă furci" - care au luat prin surprindere întreaga lume. Denunţând corupţia castei politice şi plecarea conducătorilor ţării, "Forconi" zguduie Italia, însă revendicările non-partizane contra austerităţii şi a elitelor maschează similitudini îngrijorătoare cu debutul mişcării autoritare care l-a adus pe Mussolini la putere. Aristocraţi în Jaguar şi ţărani, patroni şi muncitori în şomaj, noi ideologi ai fascismului şi tineri de stânga, simpatizanţi şi foşti simpatizanţi ai Ligii Nord şi ai mişcării lui Beppe Grillo. Foşti membri ai Partidului Democrat (PD), sindicalişti actuali sau foşti din Confederaţia Generală Italiană a muncii (GCIL). Opozanţi ai Fiscului şi separatişti veneţieni. Imigranţi şi huligani. Din Piemont în Puglia, trecând prin Veneţia, Florenţa, Genova până în Sicilia, un tsunami de proteste loveşte Italia, reunind grupuri disparate şi duşmani tradiţionali într-un spectacol al furiei opoziţiei la austeritate şi la guvernanţi.
• ZIARUL FINANCIAR
• În timp ce ASF era prinsă cu reorganizarea, clienţilor Harinvest le-au fost furate acţiuni de 5,35 milioane de lei
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a hotărât ieri retragerea autorizaţiei de funcţionare a firmei de brokeraj Harinvest din Râmnicu Vâlcea şi a aplicat amenzi de 618.500 de lei angajaţilor şi administratorilor firmei, în cel mai mare scandal de fraudă de pe bursa de la Bucureşti din ultimii ani. Sancţiunile vin după ce mai mulţi clienţi nu au mai putut în luna noiembrie să-şi retragă banii şi acţiunile pe care le aveau în portofoliile de la Harinvest şi au descoperit că acestea nu mai există. Până ieri, 44 de clienţi ai firmei Harinvest au reclamat prejudicii în valoare de 5,35 milioane de lei (1,2 mil. euro). Firma de brokeraj ar fi ajuns în această situaţie după ce un trader, Maria Voinea, ar fi vândut în ultimul an acţiunile din portofoliile clienţilor pentru a acoperi nişte pierderi rezultate în urma unor tranzacţii cu produse structurate (instrumente cu grad ridicat de risc tranzacţionate pe bursa de la Bucureşti).
• Costul leilor a ajuns la un minim istoric. Scad ratele la credite
Dobânda la care băncile se împrumută în lei pe termen de trei luni de pe piaţa monetară (reflectată de indicatorul Robor la 3 luni, folosit ca reper de preţ în contractele de credite de retail în lei) a ajuns la un nou minim istoric, de 2,5%/an, ceea ce înseamnă rate mai mici de anul viitor pentru debitorii ale căror rate variabile urmează să fie ajustate în perioada următoare. Faţă de ultima ajustare a dobânzilor, la sfârşitul lunii septembrie, indicatorul Robor la 3 luni este în scădere cu trei sferturi de punct procentual, ceea ce ar urma să se reflecte într-o scădere cu circa 100 de lei a ratei lunare la un credit ipotecar de valoare medie. Majoritatea băncilor urmează să ajusteze costul creditelor cu dobândă variabilă la sfârşitul acestei luni. Analiştii se aşteaptă ca dobânzile pe piaţa monetară să rămână la niveluri scăzute din moment ce băncile au prea multă lichiditate, iar majoritatea prognozelor indică o continuare a politicii de relaxare a dobânzii-cheie la lei în prima parte a anului viitor.
• Şeful diviziei corporate din BCR: Am încheiat restructurarea organizaţională. Angajamentul de a finanţa economia n-a fost nicicând mai mare
Marele pariu al relansării businessului cu companii: îmbunătăţirea decisivă a experienţei clienţilor în relaţia cu banca. La capătul a 18 luni de diagnosticare, analiză, modelare şi execuţie, divizia corporate banking şi pieţe de capital din BCR are din toamnă o nouă structură organizaţională centrată pe industrii, în loc de regiuni, cu o echipă mult înnoită şi în bună parte mobilă, angajată să aducă cea mai mare bancă de pe piaţă în rând cu liderii segmentului corporate în materie de calitate a serviciului şi chiar mai sus. "A durat ceva, dar acum noua structură este la locul ei. Urmează businessul, la intensitate crescândă. Avem un obiectiv mai puternic ca niciodată de a finanţa economia reală, de a finanţa creşterea", spune Sergiu Manea, 41 de ani, vicepreşedinte executiv pe corporate banking la BCR.