REVISTA PRESEI 18.05.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 18 mai 2016

ADEVARUL

Şase luni de tehnocraţie: Ce a schimbat Guvernul Cioloş în viaţa politică românească

În primele şase luni de mandat, Guvernul Cioloş a fost măcinat de mai multe scandaluri, care s-au lăsat cu demiterea a patru miniştri, a dezvoltat o relaţie bună cu preşedintele Klaus Iohannis, s-a implicat în politica externă şi a schimbat garnitura de prefecţi numţi de Victor Ponta. Guvernul Cioloş a început cu stângul dinainte de depunerea jurământului, când premierul a fost nevoit să retragă două dintre propunerile de miniştri, Andrei Baciu si Cristina Guseth, În cele şase luni, Guvernul Cioloş a fost măcinat de mai multe scandaluri, soldate cu plecarea din Guvern a patru miniştri. Primul membru al Cabinetului Cioloş care a părăsit Guvernul a fost ministrul Ana Costea, care nu a reuşit să se pună de acord cu Cioloş privind legea salarizării unitare. La scurt timp, Anca Răducu, ministrul Fondurilor Europene, pleca din funcţie. Vlad Alexandrescu a renunţat la Ministerul Culturii ca urmare scandalului de la Operă, iar Achimaş-Cadariu a plecat din fruntea Ministerului Sănătăţii, după scandalul dezinfectanţilor.

Salariile bugetarilor nu scad, dar sindicaliştii ameninţă cu proteste

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a lansat în dezbatere publică, marţi, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind salarizarea în sectorul public. Normativul are ca scop corectarea inechităţilor de salarizare şi introducerea de bonusuri de performanţă pentru Educaţie şi Sănătate, urmând ca impactul bugetar al majorărilor să fie de 2,29 miliarde de lei. "Această opţiune rezolvă încadrările (şi implicit remuneraţiile) diferite pentru persoane pe aceleaşi funcţii, cu aceeaşi vechime şi cu aceleaşi atribuţii, în cadrul aceleiaşi unităţi şi reducerea diferenţelor salariale din administraţia publică centrală", se arată într-un comunicat de presă al Guvernului. Viitoarea Ordonanţă privind salarizarea în sectorul bugetar nu va scădea niciun venit, ci, dimpotrivă, vor creşte salariile în unele domenii, au anunţat oficialii de la Palatul Victoria, prezentând principiile după care se ghidează noile grile. Sindicaliştii din Educaţie sunt foarte nemulţumiţi de proiectul noii ordonanţe de urgenţă si ameninţă cu greva, amenintand ca examenele naţionale, respectiv Capacitatea şi Bacalaureatul, vor fi boicotate.

Cum a premeditat Titus Corlăţean haosul de la alegerile din diaspora

Organizarea secţiilor de vot exclusiv în clădiri oficiale a fost una dintre stratagemele folosite de fostul ministru de Externe, Titus Corlăţean, pentru a-i împiedica pe românii din diaspora să voteze la alegerile prezidenţiale din 2014. Mai mult, Corlăţean a ordonat eliminarea unor secţii unde locuiesc comunităţi importante de români şi a dispus înfiinţarea unora în oraşe unde stau câteva zeci de conaţionali. Concret, Titus Corlăţean este acuzat că ar fi dat mai multe note circulare şi ordine prin care ar fi limitat numărul cetăţenilor români care au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale din 2-16 noiembrie 2014. Motivul: românii din diaspora votau în mod tradiţional împotriva candidatului PSD.

Formarea profesională a funcţionarilor, o industrie de milioane de euro

Formarea profesională a funcţionarilor publici din România, de regulă în staţiuni turistice în care angajaţii statului merg cu familia "la perfecţionare", a fost transformată într-o adevărată industrie. În mentalitatea multor funcţionari publici cursurile organizate la Mamaia, Predeal, Băile Felix, Sinaia sau alte destinaţii turistice nu sunt altceva decât un concediu pe bani publici. Surse din administraţie au declarat că astfel de cursuri sunt vânate de funcţionarii care caută hoteluri şi staţiuni cât mai bune. Iar pentru că instruirea continuă a funcţionarilor publici este obligatorie prin lege, în industrie se învârt milioane de euro. Bani publici. Un document oficial arată că în joc sunt cel puţin 25 de milioane de lei, echivalentul a peste cinci milioane de euro, anual. Cifra reiese dintr-un raport ANFP referitor la cursurile de perfecţionare din anul 2014.

"Aurul mov" cu care o tânără din Sălaj a dat lovitura în afaceri

După 15 ani petrecuţi în Franţa, patria lavandei, Simona Măricean s-a întors acasă, în Ileanda, un sat din Sălaj, unde a pus pe picioare o plantaţie ecologică de "aur mov". Din lavandă, cultivatoarea face produse artizanale, pe care le vinde atât în ţară, cât şi în Franţa şi în Italia. Reîntoarsă pe meleagurile natale şi încă sub vraja miresmei câmpurilor violete din Franţa, Simona şi-a luat inima în dinţi şi a pornit pe un drum deloc uşor. În luna martie a anului trecut, la Ileanda, pe malul Someşului, femeia şi-a înfiinţat propria cultură ecologică de lavandă, pe un teren de aproape 2.500 de metri pătraţi. A numit-o "gradina cu lavandă". Lavanda nu ar trebui să lipsească din nicio casă, subliniază Simona. Aceasta plantă preţioasă poate fi utilizată ca parfum, ca dezinfectant, deodorant, afrodiziac, insecticid natural ori calmant pentru sistemul nervos, beneficiile sale fiind multiple.

Manelistul Adrian Minune a dat lovitura la pariuri sportive

Atunci când nu cântă la nunti ori botezuri, Adrian "Copilul Minune" urmăreşte campionatele si meciurile din Europa. Ba chiar cu sufletul la gura, pentru ca, din cate se pare, este si un parior înrăit. Aşa a făcut acesta si in weekend, când a ales patru meciuri din campionatul Spaniei. Solistul a mizat pe meciurile Rayo Vallecano - Levante (1), Espanyol - Eibar (1), Betis - Getafe (1) si Gijon - Villarreal (1), prinzând o cota destul de buna. Cu 500 de RON jucaţi, acesta a câştigat 8.666 lei.

"Benzinăria" care îşi produce propriul carburant

O staţie de distribuţie a fost deschisă în Londra şi are o particularitate specifică: îşi produce propriul carburant. Mai exact, staţia foloseşte energie regenerabilă pentru a descompune apa în hidrogen şi oxigen. Staţia este chiar folosită de către o companie de electricitate pentru echilibrarea sistemului energetic; mai exact este pornită atunci când nu este consum de energie în ţară şi cu surplusul de electricitate se produce hidrogen. "Poţi alimenta în trei minute şi combustibilul îţi ajunge pentru mai bine de 300 de mile şi nu ai limitările întâlnite la un vehicul electric", a declarat dr. Graham Cooley, directorul executiv al ITM Power. Pentru asta, însă, trebuie să ai la dispoziţie o maşină pe hidrogen. Marii producători oferă, însă, astfel de modele, atât Toyota, cât şi Hyundai au astfel de oferte în gamă. Alimentarea la staţia în cauză umple rezervorul cu cinci kilograme de hidrogen presurizat, preţul fiind de 10 lire sterline pe kilogram. Acesta ajunge pentru 480 de kilometri.

Criza din Venezuela şi sfârşitul valului de stânga din America Latină

La zece ani de la alegerile care au adus la putere majoritar guverne de stânga în America Latină, regimul inspirat de Hugo Chavez în Venezuela se află într-o situaţie extrem de dificilă şi ocupă ştirile internaţionale cu ecoul unor deciziii dintre cele mai bizare şi ineficiente, precum reducerea săptămânii de lucru la doar două zile. Nu doar chavismul are probleme la 10 ani de la inaugurarea Noii Stângi, ci şi alte guverne care fac parte din spectrul guvernelor de stânga din regiune. Cristina Fernandez de Kirchner a părăsit preşedinţia argentiniană după 12 ani de kirchnerismo (forma personalizată de ea şi fostul său soţ Nestor Kirchner de peronism). In Brazilia, preşedinta Dilma Rousseff, care reprezintă Partidul Muncitorilor (PT), se confruntă cu cea mai importantă criză a regimului său, ea fiind suspendată de Congres şi aşteptând ca revocarea sa să fie decisă în următoarele şase luni. În fine, după un mandat al preşedintelui Ollanta Humala, în Peru, fost militant de extremă stângă, după primul tur al alegerilor prezidenţiale din aprilie a ieşit câştigătoare Keiko Fujimori, fiica fostului preşedinte Alberto Fujimori.

Miliţiile bulgare ies la "vânătoare" de refugiaţi

Exasperaţi de faptul că mulţi migranţi reuşesc să treacă frontiera turco-bulgară pentru a se îndrepta apoi spre Europa Occidentală, bulgarii au început să se grupeze în organizaţii de "apărare cetăţenească" şi să-i vâneze pe refugiaţi, pentru a-i trimite înapoi, peste graniţă. Sunt voluntari care susţin că se simt datori să-şi "apere" patria de "invadatori". Potrivit unor informaţii furnizate de organizaţii pentru apărarea drepturilor omului, sute de bulgari "vânează" în mod regulat refugiaţi. Unii se implică în astfel de activităţi zilnic, după ce vin de la serviciu, alţii "lucrează" doar în weekend.

BANCHERUL

Bancpost a vândut recuperatorilor credite neperformante de 170 milioane euro

Bancpost a vândut credite de consum neperformante in valoare bruta de 170 milioane euro unui consorţiu de investitori din care face parte o firma de recuperare creanţe regionala, a anunţat banca-mama din Grecia, Eurobank, care precizează că tranzacţia s-a încheiat in această lună. Creditele neperformante negarantate sunt vândute de bănci investitorilor si firmelor de recuperare creanţe la preturi reprezentând in general sub 10% din datoria pe care clienţii o mai au de rambursat. Asta pentru ca băncile nu sunt specializare in procesul de recuperare a datoriilor, care presupune logistică, resurse financiare, umane si de timp pentru derularea procedurilor de urmărire si depistare a datornicilor, urmate de iniţierea procesului de rambursare pe cale amiabila a datoriilor iar in final de proceduri juridice, executări silite sau poprirea conturilor.

CURENTUL

Ovidiu Oltean aduce 2 premii României, la Conferinţa Europeană de oratorie

Ovidiu Oltean, 28 de ani, a reprezentat cu succes România, sâmbătă, 14 Mai 2016, în cadrul Conferinţei Europene a Districtului 95 Toastmasters. Prestaţiile sale i-au adus locul 2 în cadrul concursului de Evaluări de Discurs în Limba Engleză şi locul 3 în cadrul concursului de Discursuri Pregătite în Limba Engleză. Evenimentul a avut loc la Centrul Regional de Afaceri din Timişoara şi pentru prima dată Conferinţa Europeană de Public Speaking şi Leadership a fost organizată în România. 12 concurenţi au intrat în semifinalele de vineri, 13 Mai, reprezentând: Norvegia, Suedia, Finlanda, Danemarca, Germania, Polonia, Cehia, Austria, Ungaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Ucraina şi România. Din cei 12, în finala de sâmbătă s-au calificat 6, printre care şi Ovidiu. "De la un an la altul, concurenţii sunt tot mai buni. Discursurile lor au fost senzaţionale şi au generat foarte multe emoţii în rândul publicului.", a declarat la finalul conferinţei, Ovidiu Oltean.

EVENIMENTUL ZILEI

Autorităţile primesc rapoarte despre infecţiile nosocomiale, dar le ignoră cu bună-ştiinţă

De la tragedia "Colectiv" încoace ni se tot spune că în spitale sunt şi infecţii nosocomiale, de parcă abia acum s-ar fi descoperit acest lucru. EVZ a publicat deja, săptămâna trecută, trei rapoarte care demonstrau că se ştia prea bine situaţia acestora, cel puţin în ultimii trei ani făcându-se controale tematice în acest sens, la nivel naţional. Documentul arată nu doar că spitalele au fost controlate o dată pe an, ci că, de fapt, lună de lună, aceste infecţii intra spitaliceşti sunt identificate, centralizate pe secţii, cu nume şi prenume de pacient infectat, raportate către Direcţia de Sănătate Publică (DSP), de unde se raportează mai departe, la Bucureşti, la Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Întâmplător, documentul în posesia căruia a intrat EVZ - raportul lunar (octombrie 2015) al infecţiilor nosocomiale către DSP, realizat la Spitalul Clinic de Urgenţă Judeţean Timiş (SCUJT) - este chiar din luna în care fostul ministru Nicolae Bănicioiu a declanşat un control tematic, finalizat, semnat şi asumat ulterior de succesorul lui, Patriciu Achimaş-Cadariu.

Ungurii de la Gedeon Richter au adus 17 mil. euro în România în martie

Grupul farmaceutic ungar Gedeon Richter a majorat cu peste 17 mil. euro capitalul social al braţului său de dezvoltare din România, care operează şi lanţul de farmacii. În urma majorării realizate în 15 martie, capitalul social al Armedica a ajuns la circa 110 mil. euro. Gedeon Richter controlează prin intermediul Armedica Trading, la care este asociat unic, activitatea Gedeon Richter Farmacia (reţeaua de circa 120 de farmacii) şi a distribuitorului de medicamente Pharmafarm. Vânzările grupului maghiar în România au crescut cu 21,2% în primul trimestru, la 43,5 mil. euro. Anul trecut Gedeon Richter a consemnat o creştere de 14,6% a afacerilor locale, până la un rulaj de 165 mil. euro. Evoluţia pozitivă a afacerilor a fost susţinută de activităţile de distribuţie şi retail.

O mână de oameni dintr-o ţară din lumea a treia controlează preţul mondial al petrolului chiar acum

Preţurile petrolului se apropie de 50 de dolari barilul pentru prima dată din luna noiembrie anul trecut - dar asta nu are nimic de-a face cu Arabia Saudită şi Iran sau cu vreo tăiere de producţie, aşa cum a sperat piaţă. Toată această urcare are de-a face mai degrabă cu militanţii nigerieni, scrie portalul de ştiri Business Insider. Nigeria a fost detronată luna aceasta din poziţia de cel mai mare producător de petrol din Africa, în condiţiile în care deteriorarea situaţiei politice şi de securitate prezintă o astfel de ameninţare pentru producţia de profil din ţară. Activitatea militantă a grupului Niger Delta Avengers forţează întreruperi ale aprovizionării şi a provocat scăderea producţiei de petrol a Nigeriei, potrivit ministrului nigerian al Petrolului, Emmanuel Ibe Kachikwu.

Un fost angajat al Erste Bank, propus Ministru al Sănătăţii

După 14 ani petrecuţi în Viena, unde a absolvit cursurile de licenţă şi master în cadrul Vienna University of Economics and Business Administration, Vlad Voiculescu a acumulat o experienţă de mai bine de 10 ani în domeniul financiar, şi a deţinut funcţia de Vicepreşedinte în cadrul Diviziei de Finanţări de Infrastructură a Erste Group Bank AG. În prezent, este Director de Cabinet al Ministrului Anca Dragu. Astăzi, el a fost propus Ministru al Sănătăţii. De-a lungul timpului s-a implicat în proiecte sociale proponderent din domeniul sănătăţii, fiind iniţiatorul MagiCAMP. La mijlocul anului 2013, el a intrat în funcţia de Vicepreşedinte şi Trezorier al European Cancer Patrient Coalition. De asemenea, Vlad Voiculescu este iniţiatorul reţelei citostaticilor. O reţea alcătuită din voluntari care, o perioadă de timp, au transportat în ţară, fără să ceară bani, medicamente esenţiale pentru tratamentul cancerului, ce nu se găseau deloc în România.

JURNALUL NATIONAL

Cioloş: Proiectul privind salarizarea bugetarilor va corecta unele disfuncţionalităţi din sistem

Premierul Dacian Cioloş a anunţat marţi că proiectul privind salarizarea bugetarilor va corecta unele disfuncţionalităţi din sistem, iar accentul va fi pus pe domeniul Sănătăţii. "Mă bucur că după îndelungi discuţii cu partenerii sociali venim cu un proiect de act normativ care ar urma să vină cu corectarea unor disfuncţionalităţi în sistemul public de salarizare. (...) Am cerut domnului ministru (al Muncii - n.r.) să analizeze posibilitatea ca, în alocarea bugetară pe care ne-o putem permite, (...) să venim pentru sistemul de sănătate cu o abordare completă, de corectare a salariilor atât pe orizontală, cât şi pe verticală", a spus Cioloş, într-o declaraţie de presă la Palatul Victoria. Premierul a adăugat că şi celelalte domenii sunt importante, nu doar sănătatea, precizând însă că "nu poate Guvernul Cioloş să corecteze toate problemele din sistem". Cioloş a spus că proiectul nu va fi aprobat în şedinţa de miercuri, ci va rămâne în dezbatere publică.

Deputatul Ludovic Orban, trimis în judecată de către procurorii DNA

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe deputatul Ludovic Orban, la data faptei prim-vicepreşedinte al unui partid politic, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite. Potrivit unui comunicat al DNA transmis marţi AGERPRES, Ludovic Orban, la 1 martie, a contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care acesta fusese nominalizat pentru a candida la funcţia de primar al municipiului Bucureşti. DNA precizează că omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcţiei de conducere pe care Ludovic Orban o deţine în cadrul partidului politic şi a potenţialului de intervenţie al acestuia în domenii de interes pentru afacerile controlate de omul de afaceri.

Bancherii nu se lasă. Vor începe pe bandă rulantă procese cu clienţii

Deşi Legea dării în plată este în vigoare, clienţii care vor să ducă cheile la ghişeele băncilor şi să scape de datorii mai au de aşteptat. Bancherii au anunţat că vor ataca legea în instanţă invocând neconstituţionalitate, astfel încât lupta se va muta definitiv la Curtea Constituţională a României (CCR). Fiecare instituţie bancară aşteaptă cu nerăbdare să primească prima notificare pentru a o putea contesta, dar, deocamdată, sunt foarte puţini notari, avocaţi şi executori judecătoreşti care vor să primească aceste solicitări, motivând că nu ştiu ce onorariu să încaseze. Bancherii spun că vor primi notificările, pentru că nu au cum să se opună, fiind obligaţi de lege, dar de îndată ce vor fi notificaţi vor încerca să se înţeleagă pe cale amiabilă cu clienţii. Dacă discuţiile eşuează, vor ataca legea în instanţă pe motiv de neconstituţionalite la Curtea Constituţională a României.

Producţia de miere a fost calamitată

Apicultorii trec prin momente disperate. Producţia de miere se va înjumătăţi, din cauza temperaturilor prea scăzute şi a ploilor. Se tem că nici vara nu le va aduce o rezolvare a situaţiei, din moment ce se anunţă secetă. Singura soluţie, ajutor din partea autorităţilor pentru stoparea importurilor extracomunitare. Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA), Ioan Fetea, spune că la rapiţă anul acesta este dezastru. Doar în judeţele Olt, Dolj, Ialomiţa apicultorii au reuşit să scoată miere de acest fel. La salcâm, situaţia este la fel de dramatică. Producţia va fi şi ea drastic redusă, chiar cu jumătate. Gura de oxigen ar putea veni de la salcâmii din zonele de deal care înfloresc mai târziu, în câteva săptămâni, iar dacă nu plouă sau nu e frig albinele ar putea produce miere. Aceeaşi problemă şi la culturile de floarea soarelui.

NATIONAL

Parlamentari, fiţi si voi bărbaţi!

Abuzul in serviciu, in jumătate dintre ţările UE, este o infracţiune prevăzută si pedepsita in legislaţia penală, in timp ce in cealaltă jumătate nu există măcar aceasta noţiune. Aşa că si la noi problema se poate transa foarte clar, stabilindu-se odată pentru totdeauna in care "jumătate" ne încadrăm. Culmea este însă că infracţiunile pentru care geme acum "beciul domnesc" de politicieni au fost votate cu toate "mânuţele sus" de aceiaşi parlamentari care acum se milogesc de judecătorii Curţii Constituţionale să repare "pocinogul" pe care l-au făcut membrii celui mai important grup din Parlament, cel al "masochiştilor" care s-au legat pur si simplu singuri. Însă toată aceasta presiune pusă asupra colegilor lui Augustin Zegrean nu face decât sa ducă si Curtea Constituţionala intr-un derizoriu total, la fel ca si alte instituţii ale statului roman. Aşa că, distinşilor parlamentari, daca tot vreţi sa va bateţi cu sistemul, barem faceţi-o la vedere, bărbăteşte.

ANAF s-a făcut de ras cu lista ruşinii

ANAF a publicat, luni, lista cu 187.230 contribuabili persoane fizice, care au restante fiscale mai mari de 1.500 lei la 31 martie 2016. Pe lista datornicilor apar nume sonore, sau chiar de sânge albastru, ca in cazul Regelui Mihai I al României, care figurează cu o restanta de 4.107.135 lei, dar si mulţi politicieni si oameni de afaceri. Cei mai mulţi, însă, n-ar trebui sa figureze pe aceasta lista. Astfel, Casa Regala a contestat cifra făcută public de ANAF, iar candidatul PNL pentru Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu, afirma ca si-a plătit datoriile către stat la începutul lunii si cere Fiscului sa rectifice eroarea. Fiica cea mica a fostului preşedinte Traian Băsescu, fostul europarlamentar Elena Băsescu, susţine ca prezenta sa pe lista de datornici a ANAF este o eroare, precizând ca aceasta instituţie nu a făcut transferul informaţiei odată cu mutarea domiciliului din sectorul 2 in sectorul 1

Migrantii fug de Romania

Zeci de extra comunitari din Grecia, care urmau sa fie mutaţi in alte state europene in cadrul sistemului de distribuire stabilit de Comisia Europeana, au dispărut in momentul in care au aflat ca vor fi trimişi in Romania, scrie Financial Times.

Unul din şapte solicitanţi de azil distribuiţi prin sistemul stabilit de Comisia Europeana refuză să fie mutat, relevă cifre publicate de Guvernul Greciei. Dintre cele 1.324 de persoane care urmau sa fie relocate pana acum din Grecia, 191 s-au retras din program si au dispărut. Potrivit datelor oficiale anunţate de Grecia, 32 dintre cei 67 de refugiaţi care urmau sa fie trimişi in Romania s-au retras din programul de relocare.

PUTEREA

Firma înfiinţată de liberalul Vlad Moisescu, partener într-un srl cu Familia Regală din Spania

O societate înfiinţată de Vlad Moisescu, fost deputat PNL, este controlată acum de septuagenari şi octogenari din Barcelona care nu au prea pus piciorul prin România. Asociata politicianului, Simona Iolanda Ateia, a folosit acest srl în reţeaua care a produs un prejudiciu de peste 62 de milioane de euro, aşa cum au stabilit procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti. Islandmark UK Limited, o firmă de tip căsuţa poştală din Londra se regăseşte ca acţionar, alături de srl-ul fondat de Vlad Moisescu, în firma Area Imobiliare. Compania din Marea Britanie se află pe lista procurorilor elveţieni şi spanioli care anchetează finanţarea ilegală a Familiei Regale de la Madrid.

Numărul firmelor radiate sau dizolvate, dublu faţă de anul trecut

Numărul companiilor în insolvenţă a scăzut, în primele trei luni din acest an, cu 20,11% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 2.304, însă cel al radierilor şi al dizolvărilor aproape s-a dublat, susţine preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu. Reprezentantul IMM-urilor a prezentat şi alte probleme cu care se confruntă mediul de afaceri din România, printre acestea fiind menţionate discuţiile cu privire la Legea salarizării în sectorul bugetar. "Noi am cerut foarte clar ca aceasta să aibă în prim plan creşterea economică şi de unde vin resursele pentru a plăti salariile sporite. Să nu asistăm la o debalansare în economie şi să devină mai interesant să lucrezi la stat decât în privat", a subliniat Jianu.

ROMANIA LIBERA

Piperea: Darea în plată este liberă de impozit

Avocatul Gheorghe Piperea a explicat, pentru "România liberă", că impozitul pe o tranzacţie de dare în plată nu trebuie calculat nici la valoarea bunului, nici la valoarea datoriei. "Nu există un impozit în situaţia dării în plată, pentru că acesta nu este reglementat. Dacă vă uitaţi cu atenţie pe art. 111 din Codul Fiscal, veţi vedea că e plasat de legiuitor în materia impozitului pe venit, ceea ce înseamnă că, pentru a avea un impozit, trebuie să ai un venit. Nu există un venit atunci când dai în plată un imobil, pentru a se obţine o ştergere de datorie", a susţinut avocatul. Acesta a recomandat o citire atentă a respectivului articol, din care rezultă că, pentru a se stabili impozitul, trebuie ca părţile să declare un preţ al imobilului pe acel contract. "Ori, aici nu există un preţ, preţul este nu zero, e minus datoria respectivă. Pe de altă parte, nu există sub nici o formă o înţelegere între bănci, pe de o parte, şi consumator, pe de altă parte, pentru a stabili această valoare. Ceea ce înseamnă că nu există reglementare pentru acest impo­zit", a subliniat Gheorghe Piperea.

Sykes-Picot, originea haosului din Orientul Mijlociu

O înţelegere secretă, semnată la 16 mai 1916 între Londra şi Paris, prefigura frontierele aflate în vigoare după un secol în Orientul Mijlociu şi a semănat germenii conflictului israelo-arab. "A Line in the Sand" (O linie în nisip) este o carte fascinantă în care istoricul James Barr analizează relaţiile dintre Franţa şi Anglia şi cum au împărţit Orientul Mijlociu în 1916. Un decupaj al frontierelor aflat la originea conflictelor actuale. Totul se explică - haosul actual, conflictele constante, revendicările permanente. Pentru că acordul Sykes-Picot, în toiul Primului Război Mondial, nu a rezolvat nimic. Potrivit autorului cărţii, James Barr, profesor de Istorie la Oxford, totul a fost pus în funcţie în 1916 pentru ca regiunea să nu poată fi pacificată vreodată. Siria în război, terorism, problema Ierusalimului, problema Canalului de Suez, totul se amestecă. Adică marile puteri coloniale de la debutul secolului 20 au creat un monstru - Levantul. Şi au pus în funcţie condiţiile perfecte pentru un război fără sfârşit.

ZIARUL FINANCIAR

Investitorii americani şi britanici controlează o treime din grupul bancar Erste

Erste Bank, care contro­lea­ză BCR - cea mai mare bancă românească, a prezentat cu ocazia adu­nării generale situa­ţia la zi a acţionarilor: austriecii mai deţin 32,2% din grupul Erste, în timp ce o trei­me revine americanilor şi britanicilor. Principalele bănci americane de investiţii, Goldman Sachs şi JP Morgan, au susţinut Erste la preluarea BCR în 2005, fiind şi cei care au intermediat majorarea de capital prin care grupul austriac a putut să plătească 3,75 mld. euro pentru circa 60% din BCR. Aceasta a fost cea mai mare privatizare din istoria României şi una dintre cele mai scumpe tranzacţii din istoria sis­temului bancar mondial. Actualul preşedinte al Erste, An­dreas Treichl - cel care conduce grupul austriac de aproape două decenii şi care a extins grupul după 2000 în Europa Centrală şi de Est - a lucrat în anii "80 pe Wall Street la Chase Manhattan Bank, acum parte din JP Morgan, cea mai mare bancă americană.

Cel mai dur atac al Băncii Naţionale la adresa unui partid politic

Într-o poziţie fără precedent, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu de mai bine de două decenii, pune pe masă o întrebare retorică adresată Partidului Naţional Liberal ca o reacţie la iniţiativa deputatului PNL Daniel Zamfir de a tăia din puterile de supraveghere ale BNR, inclusiv din imunitatea de care beneficiază cei care lucrează în departamentul de supraveghere al BNR: îşi asumă liberalii amputarea Statutului Băncii Naţionale? Adrian Vasilescu spune că, de vreme ce PNL nu a amendat declaraţia de luni a deputatului Daniel Zamfir, potrivit căreia partidul îi susţine iniţiativa modificării Statutului BNR, "se prezumă logic sprijinul pe care Partidul Naţional Liberal îl dă acestui proiect legislativ ce vizează abrogarea aliniatelor 3 şi 4 ale articolului 25 din Legea Băncii Naţionale".

Cel mai bine plătiţi salariaţi câştigă de 7 ori mai mult decât cei cu cele mai mici salarii

România are cel mai mare grad de inegalitate din Uniunea Europeană al veniturilor din muncă obţinute de către cel mai bine plătiţi salariaţi raportate la cele pe care le primesc salariaţii cu cele mai mici venituri din muncă, potrivit Eurostat. Coeficientul de inegalitate din România, calculat ca raport între veniturile din salarii ale celor 20% dintre angajaţii cel mai bine plătiţi din România şi veniturile salariale ale celor mai slab plătiţi 20% dintre angajaţii români arată că cel mai bine plătiţi angajaţi câştigă de 7,2 ori mai mult decât cei cu cele mai mici salarii. La nivelul statelor din UE coeficientul este de doar 5,2. În perioada 2000 - 2014 în Uniunea Europeană s-a înregistrat o uşoară creştere a inegalităţii veniturilor, de la un coeficient de 4,5 la 5,2, în timp ce în România inegalitatea a crescut de la 4,5 în anul 2000 la 7,2 în 2014.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb