REVISTA PRESEI 18.07.2018

A.M.
Revista Presei / 18 iulie 2018

REVISTA PRESEI 18.07.2018

ADEVARUL

Condamnaţi la termoficare: autorităţile primesc dreptul să interzică debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire

Autorităţile locale primesc prin lege dreptul de a stabili în ce zone este obligatorie încălzirea locuinţelor în sistem centralizat. Cei care locuiesc în aceste zone nu vor putea să opteze pentru soluţii individuale de încălzire.Autorităţile locale vor putea obliga dezvoltatorii imobiliari să furnizeze energie termică în sistem centralizat, dacă aceştia vor construi locuinţe în zone declarate ca fiind "unitare" din punct de vedere al încălzirii. Pentru românii care se vor muta în aceste locuinţe, debranşarea de la sistemul centralizat va fi imposibilă, potrivit unor modificări aduse în Parlament la legea privind serviciul public de alimentare cu energie termică, aflate în prezent la preşedinte, pentru promulgare. Legea, adoptată recent de Camera Deputaţilor, prevede că nu se vor mai putea debranşa de la sistemul centralizat de termoficare decât cei care se află în afara arealelor declarate de primării "zone unitare de încălzire". Modificarea vine după ce parlamentarii au schimbat definiţia "zonei unitare de încălzire", precizând că în cadrul acesteia "se adoptă o singură soluţie tehnică de încălzire în condiţii de eficienţă economică şi protecţia mediului".

Cu alte cuvinte, un consiliu local poate să stabilească pe zonele noi pe care se vor construi locuinţe un sistem unic de încălzire bazat pe energie termică. Când consiliile locale vor da autorizaţii de construire unor dezvoltatori, dacă au inclus această zonă de construire într-o zonă unitară de încălzire, dezvoltatorii vor fi constrânşi să furnizeze energie termică doar în sistem centralizat. Aşadar, ei nu pot construi apartamentele cu încălzire prin centrale termice individuale. Asta pentru că în aceste zone, nefiind încă locuite, nu există asociaţii de proprietari care să-şi dea acordul/dezacordul în privinţa acestui lucru.

BANCHERUL

Mugur Isarescu a renuntat la principii si profita si el de stat ca tot omul fara scrupule: de ce sa nu iau si pensie, pe langa salariul de la BNR?

"Am zis ca asa e frumos, sa nu iau si pensie, si salariu de la Banca Nationala", declara guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in august 2017, dupa ce a fost luat la rost de "hateri" precum senatorul Daniel Zamfir sau fostul bancher Lucian Isar, cei care l-au acuzat ca din 2014, cand a implinit varsta de pensionare, 65 de ani, primeste atat salariu de la BNR, cat si pensie.

"Dar daca o sa tot insistati pe tema asta, probabil ca la un moment dat o sa-mi depun dosarul si o sa iau si pensia", a adaugat Isarescu, duplicitar. Si poate ca pentru a le face in ciuda, si-a depus dosarul de pensie chiar de a doua zi.

Asa se explica aparitia in declaratia de avere a lui Isarescu, recent publicata, a pensiei de 2.324 de lei (in jur de 2.000 de euro) incasate incepand din luna septembrie 2017.

Pensie care se adauga venitului anual incasat de la BNR, in valoare de 787.206 lei in 2017, in scadere cu 22%, echivalentul a 225.417 lei, fata de anul precedent, 2016, cand a fost de 1 milion de lei, dar de asemenea in scadere cu 11%, echivalentul a 131.446 de lei, fata de 2015, cand a atins 1,1 milioane lei.Conducerea BNR a fost nevoita, anul trecut, sa-si dezvaluie valoarea veniturilor, tinute la secret pana atunci, dupa acuzelor sustinute ale "haterilor" pomeniti mai sus, promovati de presa de scandal, in mare parte aservita politic, nicidecum in urma criticilor venite din partea presei profesioniste obiective sau a celei independente, printre care s-a aflat si Bancherul.ro. (vezi aici detalii)

Guvernatorul Isarescu a justificat atunci cresterea salariului din ultimii ani prin incasarea unei indemnizatii de pensionare, in valoare de 12 salarii, acordata de BNR tuturor angajatilor.

COTIDIANUL

Comandantul suprem Trump e în mâna inamicului

"Dezastru absolut", "luni, Trump ne-a trădat", scrie San Francisco Chronicle după întâlnirea de la Helsinki între preşedinţii rus şi american. "Daţi-vă demisia. Salvaţi-vă sufletele. Salvaţi onoarea sau ceea ce a mai rămas din ea", îi îndeamnă The Washington Post pe colaboratorii preşedintelui Trump. "Trump a conspirat cu Rusia. În mod public!", scrie cotidianul din capitala SUA.

Presa americană este revoltată că preşedintele Donald Trump nu a profitat de summitul din Finlanda pentru a-l înfrunta pe omologul rus în chestiunea acuzaţiilor aduse de justiţia americana privind implicarea Rusiei în alegerile din America. Mai grav, Trump a ales să pună sub semnul întrebării probele adunate de serviciile secrete americane privind această ingerinţă şi să încline spre cu poziţia lui Vladimir Putin. Până şi presa apropiată până acum de Trump l-a taxat pe preşedinte.Fox News l-a criticat pe Trump şi a arătat că preşedintele a mers prea departe, că a ignorat probele serviciilor secrete americane. "În loc să i se opună lui Putin, Trump a propus cooperarea cu Rusia în problemele create tocmai de Rusia. Est ca şi cum i-ai cere unui criminal să-şi ancheteze propriile crime", a scris site-ul conservator care, de regulă, susţine poziţia Casei Albe. Conferinţa de presă de la Helsinki "i-a dat lui Trump o imagine foarte proastă. A părut defazat în raport cu realitatea şi faptele", a spus unul dintre prezentatorii Fox News. "Este cel mai stupefinat moment al unei preşedinţii în timpul căreia stupefacţia a devenit un lucru obişnuit", scrie CNN.

Ce l-a putut face pe cel care a promis să ducă politica "America first" să ia partea unui lider suspectat că a atacat Statele Unite? "Un asemenea comportament este atât de pervers, atât de contrar valorilor şi intereselor americane, încât nu se impune decât o concluzie: ori Donald Trump lucrează pentru serviciile ruse, ori îi place să joace acest rol în faţa camerelor de luat vederi", scrie The New York Times.

CNN nu exclude însă că prestaţia lui Donald Trump de la Helsinki se datorează şantajului rus cu informaţii compromiţătoare. Preşedintele Putin, într-unul din rarele interviuri pentru presa americană, oferit luni celor de la Fox News, a respins încă o data acuzaţia că serviciile ruse au adunat date compromiţătoare despre Donald Trump sau familia lui. Los Angeles Times alege o altă explicaţie: Donald Trump a negat influenţa Rusiei şi a respins probele serviciilor americane, pentru că altfel ar fi delegitimat alegerile ce l-au adus la Casa Albă. O altă explicaţie a ziarului californian: "Trump îl admira pe Putin pur şi simplu pentru că oamenii ca Trump admiră oameni ca Putin".

The New Yorker analizează limbajul trupului celor doi lideri şi sugereaza ca Vladimir Putin s-a impus ca masculul alfa, ca şef de haită la Helsinki. Putin a sosit cu întârziere la întâlnire, aşa cum a făcut-o şi Donald Trump la recentul Summit G7. Aceeaşi metaforă canină este folosită şi de Boston Globe, care scrie că, la întâlnirea din Finladna, "Putin şi-a mângâiat pudelul".

CURIERUL NATIONAL

Guvernul pregăteşte o Ordonanţă de Urgenţă pe tema mediului

Guvernul s-a reunit marţi, 17 iulie, în şedinţă la Palatul Victoria pentru a adopta o Ordonanţă de Urgenţă pe mediu care trebuie să se pună în acord cu o Directivă europeană, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, potrivit Digi24. Astfel, el a negat informaţiile apărute în spaţiul public potrivit cărora Guvernul ar urma să adopte o ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea. De asemenea, Tăriceanu a spus că nu a discutat cu Liviu Dragnea despre acest subiect şi că o astfel de măsură trebuie analizată atent.

"Nu s-a discutat subiectul (unei ordonanţe de urgenţă privind amnistia şi graţierea - n.r.). Cred că a fost aruncat în presă pe anumite canale, nu e prima oară când se întâmplă şi atunci văd că foarte mulţi muşcă la subiect şi subiectul se umflă. Am fost şi astăzi întrebat, dar nu am făcut declaraţii publice pentru că eram îmbrăcat nepotrivit. E un subiect care îi pasionează pe foarte mulţi. Să nu credeţi cumva că vreau să închid subiectul. Nu vreau să credeţi că mi-e teamă sau mă jenez să discut acest subiect. Primul lucru pe care vreau să îl remarc este cel că această idee a unei amnistii şi a unei graţieri nu ar fi de neconceput. S-a mai făcut în România, ultima dată cu foarte mulţi ani în urmă", a declarat Călin Popescu Tăriceanu la TVR, citat de Hotnews.

JURNALUL NATIONAL

Crime la fabrica de ciment. Doi bărbaţi, reţinuţi pentru uciderea a doi paznici

Procurorii criminalişti din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus reţinerea pentru 24 de ore a doi suspecţi, cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de omor, respectiv omor calificat asupra a doi paznici aflaţi într-o hală din Capitală, aceştia fiind acuzaţi că ar fi bătut un alt paznic în 2017, care ulterior a decedat.

"În noaptea de 15-16.07.2018, în incinta unei fabrici situate pe bd. Timişoara, la nivelul 1 al unei hale dezafectate, cei doi inculpaţi ar fi exercitat acte de violenţă asupra victimelor M.M. şi C.M., agenţi de pază care-şi desfăşurau activitatea la obiectivul menţionat, care au provocat căderea acestora la nivelul inferior şi lovirea de plan dur, leziunile suferite (traumatism toracic cu multiple fracturi costale, ruptură de splină, traumatism abdominal, ruptură de parenchim renal, respectiv multiple fracturi costale, hemoperitoneu, fractură de bazin) conducând la decesul victimelor", se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti transmis, marţi, AGERPRES.

NATIONAL

Restantierii la intretinere se pot trezi cu ipoteca

"Asociatia de proprietari are ipoteca legala asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari. De asemenea, pentru aceleasi creante, asociatia de proprietari beneficiaza de un privilegiul general mobiliar asupra bunurilor mobile situate in apartamentele si celelalte spatii proprietati individuale amplasate in condominiul respectiv. Privilegiul vizeaza doar bunurile mobile situate in imobilul cu privire la care exista sumele datorate", potrivit proiectului noii legi.

Cum si cand se va ajunge la ipoteca: presedintele asociatiei va fi obligat sa anunte in scris proprietarul ca are restante, dupa care asociatia va avea dreptul de a-l actiona in judecata pentru neplata cotelor la contributie mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 de zile de la afisarea listei. Cu alte cuvinte, garantii si puteri sporite "sefului de bloc", la doua luni de la scadenta te poate da in judecata si se poate duce linistit la cartea funciara pentru a-si inscrie ipoteca. Ipoteca nu presupune deposedarea debitorului de imobil si se poate radia la cererea la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei restante. Nu-s cam multe privilegii si celeritate, mai ales ca multi datornici provin din populatia activa (de bine de rau pensionarii au un venit garantat) si pana la urma tot isi platesc restantele? Si mai e o chestiune: in toate orasele sunt mii de cazuri de abuzuri ale presedintilor asociatiilor de proprietari, "sifonare" de fonduri, expertize contabile si penalitati facute dupa ureche(penalitatile nu sunt obligatorii si intarzie de fapt plata intretinerii) si alte modalitati de pacalire a locatarilor care nu cunosc aceste tertipuri, desi sunt infractiuni grave. Nimeni nu zice ca e in regula sa ai restante, dar e nefiresc ca oamenii sa ajunga la cheremul presedintelui si a administratorului blocului, dupa principiul pentru unii muma si pentru altii ciuma. Prevederile noii legi a asociatiilor de proprietari nu se aplica inca, ca sa intre in vigoare, trebuie promulgata de presedintele Iohannis si publicata in Monitorul oficial.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Din declarația de avere de pe site BNR: 37.297 lei, pe 4 luni din 2017.

    Într-adevăr, revine cam 2.000 și ceva de euro pe luna 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb