REVISTA PRESEI 18.08.2014

Willy Homner
Revista Presei / 18 august 2014

ADEVARUL

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, în conflict cu presa

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, a lansat vineri un atac la adresa "jurnaliştilor anti-guvernamentali", cu referire la un reporter al publicaţiei online "Gândul". Ulterior, ziarul l-a somat pe oficialul Guvernului să ofere o explicaţie cu privire la reacţia sa, iar Palada a încercat să tranşeze conflictul. "Şi eu am greşit, şi ei au greşit", a fost concluzia sa. "Ce plăcere să-l execut electric! Câtă îndemânare am să omor prin blocare ziariştii obiectivi, deci anti-guvernamentali. Pufoşilor, nici nu ştiţi câtă plăcere îmi provocaţi", a fost textul de pe Facebook. Întrebat cum comentează textul publicat, pe Facebook, de către purtătorul de cuvânt al Guvernului, premierul Victor Ponta a afirmat că nu a discutat cu acesta.

Când a ajuns Dan Voiculescu stăpân absolut peste banii Securităţii

O procură datată în 1995, prin care Dan Voiculescu a fost mandatat cu puteri discreţionare şi irevocabile asupra companiei Crescent, arată cine patrona, de fapt, offshore-ul prin care Securitatea şi-a derulat operaţiunile de export în anii '80. Grupul de companii Crescent, strâns legat de operaţiunile Securităţii în anii '80, se află la temelia imperiului politico-financiar al lui Dan Voiculescu. Prin aceste firme s-au derulat o mare parte din exporturile Republicii Socialiste România înainte de 1989. Şeful Antenelor a fost chestionat recent de către judecători despre beneficiarii reali ai Crescent, cu ocazia audierilor în dosarul penal în care a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru spălare de bani. Şi în faţa instanţei, dar şi în cărţile pe care le-a scris sau declaraţii anterioare, Dan Voiculescu a afirmat că patronul Crescent era un cetăţean grec de origine libaneză, Fouad Sanbar. Fouad Sanbar a murit, împuşcat la Atena, în toamna anului 1995. În acel moment a intrat în vigoare testamentul său, prin care omul de afaceri lăsa moştenire averea firmei Crescent nu soţiei şi celor doi copii ai săi, ci lui Dan Voiculescu.

Turcia vrea să-şi crească exporturile spre Rusia, ignorând sancţiunile impuse Moscovei pentru criza din Ucraina

Turcia intenţionează să crească exporturile spre Rusia, sperând să beneficieze astfel de pe urma sancţiunilor impuse Moscovei de Occident, pe fondul acuzaţiilor de alimentare a conflictului din estul Ucrainei, informează "The Wall Street Journal". Sancţiunile anti-ruse impuse de Occident, dar şi decizia de săptămâna trecută a preşedintelui rus, Vladimir Putin, de a sista importul anumitor produse din Uniunea Europeană şi din SUA formează contextul ideal pentru ca Turcia să-şi crească exporturile către ruşi. Interesul Turciei este cu atât mai mare cu cât conflictul din Irak a subminat exportul către vecinul din sud. Creşterea volumului exporturilor de fructe, legume şi de produse lactate ar permite Turciei să-şi reducă deficitul balanţei comerciale care se ridică la 20 de miliarde de dolari pe an. Mai mult, ar permite Turciei să compenseze pentru reducerea cererii venită de pe piaţa din Uniunea Europeană, cea mai mare piaţă de export a Turciei.

Alertă în capitala Liberiei, după ce mai mulţi bolnavi de Ebola au fugit dintr-un centru de izolare, după un atac armat

Cel puţin 29 de bolnavi de Ebola au fugit dintr-un centru de carantină din Monrovia, capitala Liberiei, după ce acesta a fost atacat şi jefuit de mai mulţi bărbaţi înarmaţi, relatează AFP. În aceeaşi zi, un nigerian a fost testat de virusul Ebola şi ţinut în izolare la un spital din Spania. "Au spart uşile şi au jefuit locul. Bolnavii au fugit toţi", a declarat Rebecca Wesseh, o martoră la acest incident, care a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminnică. Declaraţiile martorei au fost confirmate de către locuitori şi secretarul general al lucrătorilor din Sănătate în Liberia George Williams. Potrivit lui Williams, 29 de bolnavi de Ebola au fost admişi în Centru, unde primeau îngrijiri preliminare în vederea evacuării într-un spital. O incertitudine rămânea, totuşi, cu privire la numărul de pacienţi care au fugit. "Erau testaţi pozitiv cu Ebola", a declarat el, adăugând, fără să facă alte precizări, că nouă au murit.

Compania McDonald's din Romania a decis să nu mai difuzeze programele Antenei 3 în interiorul restaurantelor sale.

Asta în urma unei solicitări făcută de un timişorean, informează Reporter Virtual. Întâmplarea vine în urma campaniei pe care posturile de televiziune patronate de familia lui Dan Voiculescu o duc pentru a aduna susţinători în urma condamnării mogulului la 10 ani de închisoare. Hotărârea a fost luată la cererea unui client din Timişoara, revoltat că o televiziune care calcă în picioare valori occidentale este găzduită în chiar curtea uneia dintre cele mai faimoase multinaţionale americane.

"Temutul" triclosan, prieten sau duşman?

O substanţă chimică numită triclosan, aflată în pasta de dinţi, în săpun şi chiar în anumite jucării, i-a pus în alertă pe experţii americani după ce un studiu a arătat că ingredientul este asociat cu dezvoltarea celulelor canceroase şi cu dereglările hormonale. În România, părerile specialiştilor sunt împărţite, în timp ce reprezentanţii pacienţilor preferă să nu se pronunţe. Concret, triclosanul, care se regăseşte în compoziţia pastei de dinţi Colgate Total, utilizată la scară largă şi în România, este folosit ca şi ingredient antibacterial contra bolilor gingivale. Mai exact, medicii dentişti susţin că ingredientul contribuie la reducerea microbilor. Astfel, substanţa chimică reduce riscul de apariţie a cariilor. Totuşi, dentiştii nu recomandă produsele care conţin triclosan copiilor.

Elena Udrea, la un pas de candidatura la alegerile prezidenţiale

Partidul Mişcarea Populară (PMP) se reuneşte, marţi, în şedinţa Colegiului Director, pentru a vota cu cine va intra în lupta dură pentru cea mai înaltă funcţie în stat: Cristian Diaconescu ori Elena Udrea. Anunţul privind posibila schimbare a prezidenţiabilului a fost făcut, sâmbătă, de secretarul general al PMP, Cristian Petrescu, la Bistriţa-Năsăud, unde a fost aleasă noua conducere a filialei judeţene. "Marţi vom discuta, vom găsi, sperăm noi, cea mai bună soluţie. Ideea este să obţinem un rezultat cât mai bun la alegeri, fiindcă nu ne putem permite să lăsăm ţara unui preşedinte de stânga, respectiv lui Victor Ponta. Ne dorim ca al nostru candidat să intre în turul doi, fiindcă acolo lupta cu Victor Ponta se duce cu totul altfel", a spus Petrescu.

BANCHERUL

BNR si-a luat noi masuri de siguranta in cazul falimentului unei banci: guvernul va imprumuta Fondul de Garantare a Depozitelor cu o parte din banii pentru despagubirea deponentilor

BNR si-a luat noi masuri de siguranta in cazul falimentului unei banci: a dublat cotizatia bancilor la Fondul de restructurare bancara si a impus adoptarea unui ordin, semnat de fostul ministru al Bugetului si viitorul membru in CA al BNR, Liviu Voinea, prin care guvernul se obliga sa imprumute Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) cu suma necesara salvarii unei banci, in situatia in care resursele fondului sunt insuficiente. În luna mai 2014 a fost adoptat Ordinul nr. 656/2014 al ministrului delegat pentru buget, Liviu Voinea, privind aprobarea Procedurii de solicitare si punere la dispozitia Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar a împrumuturilor de la Guvern, se arata in raportul anual al FGDB.

In ce conditii are loc contagiunea unui atac al deponentilor de la o banca la alta. Studiu publicat de Banca Centrala Europeana

Un studiul publicat de Banca Centrala Europeana arata in ce conditii are loc o contagiune de la o banca la alta a unui atac al deponentilor, adica situatia in care o banca ajunge in dificultate financiara dupa ce clientii isi retrag in scurt timp o mare parte din banii depusi in conturi. Astfel de cazuri au avut loc in timpul crizei financiare din 2009, la banca engleza Northern Rock, la bancile spaniole in 2012 iar cel mai recent la bancile din Bulgaria, in urma cu doua luni. Una dintre concluziile studiului este ca panica creata de atacul deponentilor unei banci se poate raspandi la o alta banca doar daca exista legaturi economice intre cele doua banci. Cu toate acestea, din recenta criza bancara din Bulgaria, care nu este analizata in acest studiu, am vazut ca intre cele doua banci afectate de retragerile deponentilor nu au existat legaturi economice directe.

CAPITAL

În apărarea rolului preţurilor. Explicaţii pentru economistul Mugur Isărescu - Autor: Florin Cîţu

Sunt surprinzătoare tendinţele intervenţioniste ale unor economişti educaţi şi cu experienţă în câmpul muncii înainte de 1989. Aceştia ar fi trebuit să ştie cel mai bine că un control al preţurilor duce la penurie şi la apariţia unei pieţe "la negru". Şi mai surprinzător e faptul că aceştia sunt economişti care, după 1989, au acceptat provocarea de a introduce o economie de piaţă în România. Pieţele au un singur mod de a comunica: preţurile. Într-o economie de piaţă, preţurile transmit informaţii producătorilor despre cererea din partea consumatorilor şi, astfel, resursele sunt alocate în aşa fel încât să-i satisfacă atât pe consumatori, cât şi pe investitori. Într-o piaţă liberă, preţurile sunt rezultatul tranzacţiilor voluntare şi nu al unor decizii arbitrare luate de funcţionari publici. Nu este vorba doar de teorie. Pentru români, există o realitate care a demonstrat că preţurile determinate arbitrar de funcţionarii statului alocă ineficient resursele în economie. Cursul valutar reprezintă tot un preţ şi este modul prin care comunică piaţa valutară.

România în recesiune: maşina economiei nu merge cu statistici

România a avut cea mai abruptă scădere a economiei din Uniunea Europeană, în al doilea trimestru din 2014. Informaţia a fost contracarată de premier şi de ministrul Voinea, care au scos în evidenţă rezultatul pozitiv pentru prima jumătate a anului şi au pus evoluţia din al doilea trimestru pe seama unui accident de parcurs. Absorbţia la jumătate a fondurile UE şi tăierea investiţiilor publice cu 30% au blocat lucrările mari de infrastructură. Însă cea mai grea lovitură dată mediului de afaceri este impozitarea agresivă, în special prin creşterea accizelor şi prin aplicarea taxei pe stâlp. OMV Petrom şi Nuclearelectrica sunt primele companii care pun rezultatele financiare mai slabe din 2014 pe seama taxării. În acelaşi timp, impozitele mai mari nu s-au văzut în încasările bugetare, dimpotrivă veniturile din accize au scăzut. În acest context, firme mari din retail, energie şi bănci au anunţat plecarea din România. Repornirea economiei în a doua parte a anului are nevoie de măsuri ferme. Ele se lasă încă aşteptate.

Imperiul financiar Rothschild

De două veacuri şi ceva, banca Rothschild este centrul finanţelor mondiale, cu o reţea în peste 30 de ţări. Numele Rothschild s-a impus încă din secolul XVI în domeniile bancar şi financiar, dar şi filantropic. Certv este că membrii familiei au respetat regulile de fier ale clanului atotputernic. La moartea lui Amschel Rothschild, în 1818, familia era influentă şi primise moştenire câteva reguli despre care se spune că sunt respectate şi în zilele noastre. Respectarea acestora ar fi unul din secretele succesului în afacerile bancare al clanului Rothschild, dar şi o explicaţie pentru discreţia lui. Amschel a lăsat cu limbă de moarte ca toate posturile importante din companiile familiei să fie ocupate de membrii acesteia, dar doar barbaţii au voie să facă afaceri. Fiul cel mai mare al celui mai mare fiu este... şeful familiei.

CURENTUL

PMP îşi realege candidatul la Cotroceni pe Facebook

Odată pornită revolta anti-Diaconescu şi lansată ideea candidaturii Elenei Udrea pentru Cotroceni, membrii PMP vin din nou cu idei noi. De data aceasta este vorba despre un sondaj virtual pe Facebook. Cei circa 600 de membri ai PMP Bihor vor decide printr-un vot exprimat pe pagina de Facebook a filialei dacă îl menţin drept candidat la Preşedinţie pe Cristian Diaconescu sau dacă, dimpotrivă, vor înlocuirea acestuia cu preşedintele formaţiunii, Elena Udrea. La Consiliul Naţional al PMP programat marţi este posibilă anunţarea candidaturii Elenei Udrea. Cristian Diaconescu, preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară şi prezidenţiabil al PMP, spunea, într-o postare de vineri de pe pagina sa de Facebook, că îşi va duce "candidatura până la sfârşit", indiferent dacă va beneficia sau nu de susţinerea unui partid.

Schimbătorul de viteze - Scris de Tia Şerbănescu

Dl. Ponta a încercat să păcălească şi recesiunea - minţind-o în faţă: "datele oficiale confirmă vestea bună, continuă creşterea economică". Doar viteza s-a schimbat: "nu mai circulăm cu 130 km pe oră ci cu o sută". Numai că trebuia să circule cu 120 ca să fie în barem. Asta aşa, ca să priceapă şi schimbătorul de viteze. Culmea e că Ponta a văzut recesiunea altora drept care a schimbat nu numai viteza ci şi direcţia: "Europa a primit o veste proastă, zona euro e iar în recesiune, trebuie să ne îndreptăm spre China, Turcia, Asia, Africa". Adică părăsim continentul? Se vedea de mult că Ponta nu se simte bine în UE dar de ce să ne ducă pe toţi în Asia şi Africa? Oricum vorbeşte chinezeşte: la noi recesiunea e veste bună, în UE e veste rea. Mirel Palada, a trecut la executarea ziariştilor care au semnalat recesiunea: "ce plăcere să-l execut electric, uite-aşa mai frigem nişte purceluşi antiguvernamentali la proţap şi bem o bere în amintirea sufletelor răposaţilor!". Încă un gâde lângă premier. Plăcerea de a frige oameni la proţap trădează însă un canibalism ce dovedeşte că guvernul a şi ajuns în Africa la triburile lui Bokassa. Nu-i prea mare recesiunea? Amicul premierului, col(r) Dogaru strânge semnături pentru un candidat al "societăţii civile". Adică vreun rezervist sau vreun răspopit. Asta e mai mult decât recesiune, e un fel de secesiune.

CURIERUL NATIONAL

Mai sunt terenurile agricole o investiţie?

Investiţia în pământ este văzută ca o afacere foarte bună şi de viitor. Un lucru foarte clar este acela că agricultura românească, în viitor, va beneficia tot mai mult de o atenţie sporită, şi totodată, de investiţii. Preşedintele Federaţiei Agricultorilor - "Fermierul", Ginu Toma, spune că pământul poate fi considerat investiţia anului 2014, o investiţie de viitor, cel puţin în următorii cinci ani. În unele zone preţul terenurilor a crescut cu aproape 50%. Mircea Coşea: Agricultura, în viitor, va beneficia din ce în ce mai mult de atenţie şi de investiţie. Vor începe să se dezvolte deocamdată industriile de prelucrare.

China vânează miliardari fugari

Organizaţia Internaţională de Poliţie Criminală (Interpol) a emis un aviz de cod roşu pentru Liao Rongna al Grupului Zhengling, un conglomerat privat cu sediul în oraşul Liuzhou, la sudul Regiunii Autonome Zhuang. El este suspectat că a obţinut împrumuturi şi investiţii sub pretexte false şi deturnare de fonduri, potrivit Biroului de Securitate Publică Liuzhou. Despre Liao, în vârstă de 58 de ani, se spune că a reuşit să ia credite de miliarde de yuani promiţând investitorilor randamente ridicate, apoi nu a plătit datoria. Dacă este găsit vinovat de acest gen de infracţiune în China poate fi condamnat la moarte. În ultimii ani, un număr de oameni de afaceri milionari, cum ar fi Liao, acuzaţi de fraudă au fugit din ţară. Viaţa în străinătate cu mari sume de bani ai altor oameni este pe departe cea mai preferată. Până la sfârşitul lunii iunie a acestui an, şefii a 123 de firme online de creditare au fugit în străinătate. Fugarii se sustrag din cauza costurilor reduse de a fugi. Ei acumulează datorii uriaşe în China, şi le evită prin sustragerea din ţară. În ciuda acţiunii guvernamentale, doar un număr mic dintre aceştia au fost repatriaţi până acum.

EVENIMENTUL ZILEI

BAC 2014. Luni începe sesiunea de toamnă: Peste 63.000 de absolvenţi, înscrişi

Un număr de 63.323 candidaţi sunt aşteptaţi să participe, de luni, 18 august, la cea de-a doua sesiune (august-septembrie) a examenelor de bacalaureat, anunţă Ministerul Educaţiei. În urma sesiunii din vară, 59.265 de candidaţi au fost respinşi. Conform datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi la sesiunea a doua, 42.121 sunt din promoţia 2013-2014, iar alţi 21.202 absolvenţi aparţin promoţiilor anterioare. Pentru proba orală de evaluare a competenţelor de comunicare în limba română s-au înscris 11.666 candidaţi, iar pentru proba orală de evaluare a competenţelor de comunicare în limba maternă s-au înscris 435 candidaţi (406 pentru limba maghiară, 27 pentru limba germană, 1 pentru limba slovacă şi 1 pentru limba ucraineană).

Dan Voiculescu vrea să îi dea în judecată pe magistraţii care au dat sentinţa în dosarul ICA

Dan Voiculescu a cerut avocatului său, Gheorghiţă Mateuţ să analizeze cadrul legal pentru acţionarea în instanţă a judecătorilor Camelia Bogdan şi Mihai Mihalcea pentru abuz în serviciu şi represiune nedreaptă, conform jurnaliştilor de la Ştiripesurse.ro. În acelaşi timp, apărătorul lui Voiculescu a sesizat Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a analiza "neregulile grave înregistrate în judecarea cauzei". Inspecţia Judiciară va trebui să verifice încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţile privind judecătorii şi în ce măsură cei doi magistraţi şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă. În acest dosar, prejudiciul a fost stabilit la aproximativ 60 de milioane de euro, instanţa dispunând confiscarea mai multor imobile aparţinând inculpaţilor, printre care sediile posturilor de televiziune Antena şi cel al grupului de firme Grivco.

Internauţii au lansat o petiţie online pentru boicotarea Antenei 3: "Nu mai cumpăraţi marfă de la firmele care îşi fac reclamă la Intact"

Mai multe persoane au iniţiat o petiţie online pentru boicotarea postului Antena 3. Internauţii se arată nemulţumiţi de manipulările trustului Intact şi de jurnaliştii Antenelor "care şi-au făcut un obicei din linşajul mediatic al persoanelor şi instituţiilor care-l cercetează şi judecă pe Dan Voiculescu". Aceştia au lansat o petiţie prin care se angajează să nu mai cumpere produse de la firmele care îşi fac publicitate prin trustul Intact. Lista cuprinde circa 35 de companii. Până în prezent, circa 1.160 de persoane s-au alăturat boicotării postului lui Voiculescu.

JURNALUL NATIONAL

Consiliul Superior al Magistraturii a dat procurorilor DNA puterea de a-i scoate din dosare pe judecători

La 3 iulie 2014, şefii CSM au emis Hotărârea nr. 846bis, prin care l-au pus pe judecător la cheremul DNA

Exact în ziua în care preşedintele CSM, judecătorul Adrian Bordea, şefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecătoarea Livia Stanciu, şi fosta şefă a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), procuroarea Oana Haineală, au participat alături de alţi reprezentanţi de la vârful sistemului judiciar la recepţia oferită de Ambasada SUA cu prilejul Zilei Americii, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a emis hotărârea nr. 846bis/03.07.2014, prin care a stabilit că, în situaţia în care DNA a început urmărirea penală faţă de un judecător sau, atenţie, faţă de un "apropiat" al acestuia, respectivul judecător "intră în conflict cu obligaţia de a judeca imparţial" şi, prin urmare, trebuie să se abţină de la a mai judeca dosare de corupţie, potrivit unui articol preluat de pe Lumeajustiţiei.ro.

Dan Adamescu, patronul României Libere, ţinea ziarul din picioarele fotbaliştilor

Ies la iveală manevrele financiare murdare folosite de Adamescu Dan, mogulul care are pe conştiinţă şi sinuciderea avocatului care îi apăra interesele. Raportul anual al societăţii de asigurare Astra arată că o sursă de finanţare oneroasă era căpuşarea firmelor la care Adamescu Dan ajungea acţionar majoritar. În 2012-2013 clubul de fotbal Oţelul Galati, tocmai cumpărat de Adamescu, a vărsat poliţe de asigurare către Astra în valoare de 5,3 milioane euro. Suma este enormă şi constituie o fraudă evidentă comparând cu primele de asigurare mai mici plătite de TAROM pentru 24 de avioane tot companiei Astra. Culmea cinismului, în timp ce clubul era căpuşat de proprietar , fotbaliştii accidentaţi au fost nevoiti să-şi plătească tratamentele şi spitalizarea după accidentări în timpul competiţiei din propriile venituri. Adamescu Dan, arestat în prezent, deţine, Astra Asigurări prin companiile TNG-The Nova Group- si Epsilon Estate Provider controlate de el.

Doi români luptă în armata rebelilor pro-ruşi din estul Ucrainei

Noul lider al rebelilor din regiunea ucraineană Doneţk, Alexander Zakharchenco, a spus că 1.200 dintre luptătorii săi au fost antrenaţi în Rusia - informează BBC. Vorbind la un miting, el a precizat că luptătorii au urmat un program de instrucţie "de patru luni, pe teritoriul Federaţiei Ruse". Tot Zakharchenco a afirmat că forţele sale au în rezervă 150 de vehicule de luptă, inclusiv tancuri. Din cauza unei erori de traducere, iniţial s-a înţeles că aceste vehicule sunt pe cale să sosească din Rusia. El a adăugat că etnici ucraineni din Rusia - voluntari, nu militari - luptă în armata rebelilor, alături de "turci, foarte mulţi sârbi, italieni, nemţi şi chiar doi români".

Legumicultorii primesc despăgubiri de la CE

Singurul sector românesc afectat de embargoul impus de Federaţia Rusă la importurile de produse alimentare din Uniunea Europeană este cel de legume şi fructe. Legumicultorii români vor primi despăgubiri de la Comisia Europeană în valoare de 10 milioane de euro pentru cele 22.000 de tone de produse aflate pe stoc. ''Sectorul de legume şi fructe din România este singurul sector afectat de embargoul Federaţiei Ruse. Până în prezent, pagubele sunt estimate la circa 10 milioane de euro pentru 22.000 tone de legume, respectiv castraveţi, roşii, care sunt deocamdată pe stoc pentru că producătorii nu mai găsesc piaţă de desfacere. De asemenea, preţurile s-au redus cu circa 16 eurocenţi pe kilogram'', a precizat Achim Irimescu, reprezentantul Delegaţiei României pe lângă CE, la finalul reuniunii la nivel de experţi desfăşurată joi la Bruxelles.

NATIONAL

De ce l-a executat Liviu Dragnea pe Dan Sova!

Dan Sova a gasit vinovatul pentru prabusirea sa politica. Astfel ca, in putinele cercuri pesediste in care nu este privit deja drept un personaj nefrecventabil, Sova urla ca din gura de sarpe, doar - doar l-o auzi si premierul, ca Liviu Dragnea ar fi pactizat cu DNA si ca nu se va lasa pana nu-i va vedea legati pe el si pe Victor Ponta. Ca sa impuste astfel doi iepuri dintr-un foc: partidul si guvernul, mai tipa Sova. Acum, la suparare se pot spune multe, dar cert este ca razboiul fratricid dintre Dragnea si exponentii "generatia Ponta" a inceput dupa ce acestia din urma au incercat sa puna laba pe "fabrica de bani" a vicepremierului. Iata insa ca acesta din urma a reusit sa dejoace pana acum doua incercari de preluare ostila a Companiei Nationale de Investitii, impiedicand astfel cel mai mare "tun" financiar care s-a incercat in ultimii doi ani.

Mii de romani au ramas fara carnete din cauza hotilor de fier vechi

De parca nu aveau destule dosare pe cap, instantele de judecata sunt asaltate, in ultima vreme, de mii de plangeri din partea conducatorilor auto indignati de faptul ca au ramas fara carnete pentru ca ar fi circulat cu viteza in niste veritabile "localitati fantoma". Pentru ca, pur si simplu, hotii de fier vechi fura pe capete indicatoarele rutiere care semnalizeaza intrarile din localitati.

PUTEREA

Mişu Negriţoiu este ameninţat cu procese penale de service-uri

Adus cu surle şi trâmbiţe la şefia ASF după ce Dan Radu Ruşanu a fost descălecat şi băgat la mititica de procurorii DNA, celebrul finanţist Mişu Negriţoiu se face că munceşte. Dar nu precum a robotit ani buni ca ofiţer SIE sau în fruntea ING de unde încasa lunar peste 30.000 de euro pe lună - după cum singur a devoalat. Oare crede cineva că Negriţoiu a defectat din proprie iniţiativă din fruntea ING şi a venit în fruntea ASF ca să pună lucrurile pe făgaşul lor normal? Nu! Mişu a simţit că-i sunt zilele numărate la ING. De cum a văzut sângele lui Ruşanu revărsându-se pe treptele DNA a şi sărit pe fotoliul de şef al ASF. De aceea lui Negriţoiu nici că-i pasă de problemele curente ale ASF - este şi normal dacă ne gândim că Mişu a picat de la 30.000 de euro pe lună la o amărâtă de simbrie de 15.000 euro pe lună!

Cristian Burci vrea să cumpere Antenele

Atât fanii, cât şi duşmanii Antenelor s-au mirat tare când au văzut atacul celor trei muschetari din simbria lui Voiculescu - Badea, Gâdea şi Ursu - la adresa bonomului şef al ziarului "Adevărul" şi al televiziunii generaliste PRIMA TV, Cristian Burci. Probabil că mulţi s-au întrebat retoric: Ce le-a apucat în miez de noapte pe mirobolantele portavoci ale Antenelor să-l atace pe Burci? Şi tot ei şi-au dat răspuns: Păi Cristian Burci este un mogul - deţine în condiţii extrem de ciudate ziarul "Adevarul", şi de mai mult timp PRIMA TV, după o şaradă cu AVAS din care statul a ieşit cu buzele umflate - şi, în parteneriat cu Realitatea TV, vrea să pună la dispoziţia preşedintelui Traian Băsescu, pentru campania prezidenţială, imperiul media astfel coagulat. Dar adevăratul motiv care i-a scos din pepenii lor înverziţi pe muschetarii puşcăriaşului Voiculescu este cu totul altul, mult mai profund, mai intim: Cristian Burci vrea să cumpere de la stat Antenele!

ROMANIA LIBERA

Geoană: Moscova încearcă să influenţeze deciziile care se iau în România

Senatorul PSD Mircea Geoană recunoaşte că va exista "un anumit impact" al dosarelor penale în ceea ce priveşte determinarea liderilor locali ai PSD de a mobiliza lumea la alegerile prezidenţiale, pentru că este vorba despre "persoane importante, care ştiu să câştige alegeri". Fostul ministru de Externe este însă optimist şi susţine că PSD va obţine un scor bun pentru prezidenţiabilul partidului. Geoană nu crede că ar putea fi adoptată o lege a amnistiei de care să beneficieze criminalii sau cei acuzaţi de corupţie: "E altceva o amnistie fiscală parţială sau mai largă, de felul celor care au mai fost folosite în Europa, pentru a elimina evaziunea fiscală", dar "amnistia pentru fapte de corupţie este, însă, inacceptabilă". Senatorul PSD spune, pe de altă parte, că "e greu de crezut că Moscova nu încearcă să influenţeze deciziile care se iau în ţări atât de importante pentru regiune cum sunt România şi Polonia".

Putin îşi perfecţionează jocul la cacealma

Luptele continuă în estul Ucrainei, unde forţele guvernamentale câştigă teren în faţa separatiştilor pro-ruşi, aceştia doborând un avion de vânătoare Mig-29 ucrainean. Un lider separatist a declarat că Rusia a trimis în ajutor 1.200 combatanţi, 150 vehicule blindate, dar din nou Kremlinul neagă orice informaţie care dezvăluie susţinerea intensă a rebeliunii. La Berlin, miniştrii de Externe ai Rusiei, Ucrainei, Germaniei şi Franţei s-au reunit de urgenţă cu scopul reducerii tensiunilor din Ucraina, exacerbate de intrarea clandestină în ţară a unor coloane de blindate ruseşti. Preşedintele rus, Vladimir Putin, fost agent KGB, acţionează şi în Ucraina aşa cum a învăţat la şcoala de spionaj - în primul rând neagă orice evidenţă; în al doilea rând, planurile sale de ocupare şi control al estului Ucrainei se derulează sub acoperirea minciunilor şi a operaţiunilor minuţios elaborate pentru a păcăli Occidentul; în al treilea rând, acţiunile au loc noaptea - reţetă rodată în timp de serviciile secrete ruse - sau în week-end, când populaţia şi responsabilii occidentali sunt într-o perioadă de relaxare.

Sesiune extraordinară a Senatului pentru reducerea CAS

Senatul se reuneşte, luni, în sesiune extraordinară de la ora 16.00, pentru a dezbate legea privind reducerea CAS cu 5 procente de la 1 octombrie. Legea a fost retrimisă la reexaminare de către preşedintele Traian Băsescu. Preşedintele Traian Băsescu a declarat săptămâna trecută că "reducerea CAS nu face altceva decât să accelereze intrarea în criză prin accentuarea masivă a deficitului la fondul pe pensii" şi că, în mod egal, PSD, PNL şi PDL "îi mint pe români pentru a le lua voturile". Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a susţinut că "există toate premisele" ca legea privind reducerea CAS să fie readoptată fără modificări de Parlament, "cu o majoritate covârşitoare", în sesiunea extraordinară.

ZIARUL FINANCIAR

Autorul trimiterii economiei în recesiune este Dan Şova, care are pe conştiinţă cel puţin 20.000 de joburi

Degeaba şi-a îmbunătăţit România calificativul de ţară, reintrând după şase ani în categoria investment grade. Degeaba costurile de finanţare la care se împrumută România ca stat au atins cel mai scăzut nivel din istorie, ajungând la 2-3% la euro faţă de 6-8% acum 5 ani. Degeaba au scăzut dobânzile la creditele în lei la 4-10%, nivel care se apropie de costul unei finanţări în euro (la creditele imobiliare dobânzile la lei sunt identice cu cele la euro). Degeaba cursul este ţinut pe loc ca să nu crească factura celor care au credite în valută, atât persoane fizice, cât şi companii. Degeaba au băncile bani pentru că nu au cui să îi dea. Degeaba are bugetul, şi implicit guvernul, spaţiu fiscal dacă nu ştie şi nu este în stare să îl folosească. Toate aceste lucruri sunt degeaba pentru că cineva şi-a bătut joc de ele, iar dacă ar fi să numim un responsabil care să îi cuprindă pe toţi, acesta este Dan Şova, ministrul marilor proiecte. Ceea ce nu va spune niciodată Liviu Voinea, ministrul bugetului, este că el nu a tăiat banii de investiţii, ci pur şi simplu ministerele, în special cele care au fost în responsabilitatea lui Dan Şova, nu au fost în stare să cheltuiască banii alocaţi. Şi aici vorbim în mod special de infrastructură.

Ce planuri au ruşii pentru combinatele Mechel: Mizăm pe o producţie mică, dar cu profit

Ruşii de la Invest Nika­rom, care au preluat anul trecut cinci combinate metalurgice de la grupul Mechel, spun că vor să le reinventeze ca uzine mici şi profitabile. Trei dintre combinate se apropie de punctul de "break-even" după şase ani consecutivi pe pierdere. Un al patrulea combinat, cel de la Brăila, va funcţiona trei luni în regim de probe, în timp ce uzina Oţelu Roşu rămâne închisă. Firma Invest Nikarom a preluat în martie 2013 patru combinate siderur­gice cu 4.000 de salariaţi de la grupul rus Mechel care le-a vândut pentru suma simbolică de 230 de lei (52 de euro). "Câmpia Turzii nu mai este un combinat ca acum zece ani, acum este o întreprindere mică, dar pe care încercăm să o facem cât mai profitabilă. Noi mizăm nu pe producţie ridicată cu costuri mari şi pierderi, ci pe o pro­ducţie mică cu profit", a spus Olga Chuma­kova, reprezentanta Invest Nikarom, care controlează combinatele prin diferite firme înregistrate în Cipru.

Peste 100.000 de orăşeni se mută anual la sate, de patru ori mai mulţi ca în 1990

Cel mai mare aport al dezvoltării economice din mediul rural îl au orăşenii care îşi deschid afaceri la sate. Stresul urban, aglomeraţia sau veniturile insuficiente încep să pună din ce în ce mai multă presiune pe o generaţie cu vârsta cuprinsă între 35 şi 50 de ani, care încearcă să scape de aceste "poveri" caracteristice traiului la oraş. Potrivit celor mai recente date de la Statistică, din 2012, 118.000 români s-au mutat de la oraş la sat, în timp ce doar 74.000 au mers dinspre rural către urban. În 1990, puţin sub 28.000 de locuitori s-au mutat la sat de la oraş, în timp ce 550.000 de români lăsau mediul rural pentru cel urban. Dacă cei mai mulţi părăsesc oraşele în prezent pentru că nu-şi permit costul ridicat al vieţii, există o categorie de migranţi care şi-au dezvoltat o carieră în mediul urban şi care vor să devină antreprenori sau să realizeze proiecte în zona socială, departe de lumea corporaţiilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb