REVISTA PRESEI 18.09.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 18 septembrie 2012

ADEVARUL

Federaţia Statelor Europene: avantaj România

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a prezentat, la Strasbourg, în faţa Parlamentului European, o nouă concepţie despre structura Uniunii Europene. "Adevărul" a contactat a serie de specialişti pe probleme europene care au analizat noul proiect şi au stabilit eventualele avantaje ale României în cadrul noii configuraţii statele. Analistul politic Emil Hurezeanu crede că implementarea unui sistem de guvernare european ar aduce progrese României. "În primul rând, ne-ar scuti de incompetenţa cronică a politicienilor români. Vom fi în situaţia să avem un personal politic dictat, care ne-ar introduce în regulile europene generale şi în cadrul unui sistem de guvernare european. Oricum nu mai aveam nicio idee a inovaţiei strategice în politica internă", a declarat Hurezeanu.

Doar un român propus pentru conducerea Tarom

Ministerul Transporturilor a primit de la recrutori o listă scurtă cu 24 de propuneri pentru funcţia de membru executiv al Consiliului de Administraţie din Tarom. Lista, obţinută de TIRMagazin.ro, cuprinde nume grele din industria aviaţiei, Laurenţiu Andrei Mezei, director general pentru Olanda în cadrul Tarom, fiind singurul român înscris în cursa pentru conducerea operatorului de stat. Favorit pentru poziţia de director general al Tarom, în funcţie de recomandările recrutorilor, este Mark Darby (53 de ani), director general al companiei FlyBaboo din Elveţia. Acesta este descris de consultanţi drept "un englez cu experienţă de 30 de ani în aviaţie, atât ca angajat în posturi de conducere în companii aeriene, cât şi în firme de consultanţă în domeniul aviatic".

Studentul-minune din arestul Poliţiei

Adolescentul sucevean care a luat Bacalaureatul din arestul Poliţiei Suceava a mai bifat o premieră de excepţie pentru învăţământul din România. Bogdan Vlăduţ Donisan (19 ani), aflat în continuare după gratii, şi-a depus dosarul la Academia de Studii Economice Bucureşti şi a fost admis la buget la Facultatea de Marketing, cu a noua medie între candidaţii din sesiunea de toamnă. Aflat în arest preventiv de pe 16 iunie, cercetat pentru trafic de canabis, Bogdan Vlăduţ Donisan speră să fie eliberat pentru a putea merge la cursuri. În cursul acestei săptămâni, adolescentul se va prezenta în faţa judecătorilor suceveni, care vor lua în discuţie o nouă cerere de eliberare sub control judiciar. Tânărul a luat examenul de Bacalaureat cu media generală 8,91, cea mai mare din judeţul Suceava la sesiunea din toamnă.

Şova minte: Nu are masterat la London School of Economics. După ce "Kamikaze" a prezentat dovada, Şova şi-a schimbat CV-ul

Ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Dan Şova, şi-a trecut în CV un masterat care, în realitate, nu există, a dezvăluit ieri jurnalistul Cătălin Prisăcariu, de la revista Kamikaze. Potrivit CV-ului existent pe site-ul Facultăţii de Drept al Universităţii Bucureşti, până azi la ora 14.00, ministrul Dan Şova se mândreşte cu un Master of Law (LLM) la London School of Economics. Jurnalistul Cătălin Prisăcariu, redactor-şef la revista Kamikaze, a publicat pe blogul personal dovada inexistenţei acestui masterat. Este vorba de un răspuns oficial primit de la biroul de presă al London School of Economics.

Cum a amânat Dan Diaconescu vânzarea Oltchim

Dacă vrei să boicotezi vânzarea unei firme, depui o contestaţie în anulare la hotărârea acţionarilor privind acea vânzare, apoi ceri instanţei să suspende tranzacţia până la soluţionarea contestaţiei. Obţii, astfel, un document prin care poţi anula tranzacţia, dacă totuşi aceasta are loc. Exact aşa a procedat Dan Diaconescu, proprietarul OTV, care a depus o contestaţie în anulare împotriva hotărârii AGA în baza căreia s-a stabilit metoda de privatizare a Oltchim Râmnicu Vâlcea. El a depus şi o solicitare de suspendare a tranzacţiei până la soluţionarea contestării sale. Dacă, totuşi, privatizarea va avea loc înainte ca această contestaţie să fie soluţionată, Diaconescu poate interveni pentru anularea contractului de privatizare. "Senzaţional", nu? Menţionăm doar că statul nu a avut încotro şi a amânat pentru câteva zile privatizarea Oltchim, deschiderea plicurilor urmând să aibă loc la 20 septembrie.

Un al doilea Wall Street ar putea apărea, mult mai aproape de România. Ce stat visează să construiască un astfel de centru financiar

Turcia vrea să construiască la Istanbul un nou Wall Street, pe malul Mării Marmara, într-o investiţie de 2,6 miliarde de dolari, relatează Bloomberg, citat de Mediafax. Proiectul este îndrăzneţ, ca multe dintre ideile premierului Recep Tayyip Erdogan, precum cel de a începe negocierile oficiale pentru aderarea la Uniunea Europeană. Erdogan vede Turcia ca o putere economică şi politică în Orientul Mijlociu şi sud-estul Europei. IFC-Istanbul, cum este cunoscut proiectul centrului financiar, va fi concretizarea din oţel, sticlă şi beton a viziunii lui Erdogan, a declarat Kubilay Cinemre, care a demisionat în 2010 din funcţia de director general al biroului din Istanbul al Merrill Lynch, pentru a înfiinţa propria companie de management de fonduri, Fokus Yatirim Holding.

Ponta: Este necesară mărirea veniturilor bugetare în condiţiile menţinerii cotei unice de 16%

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, într-o conferinţă de presă la Târgu Jiu, că în condiţiile menţinerii cotei unice de 16 % este necesară creşterea veniturilor bugetare astfel încât Guvernul să aibă mai mulţi bani pentru şcoli, spitale şi drumuri. Informaţia a fost rectificată, după ce iniţial agenţiile de ştiri au transmis că Ponta ar fi vorbit despre majorarea cotei unice de impozitare. "Eu mi-am spus părerea şi anume că în general Ministerul de Finanţe trebuie să se ocupe mai mult de strâns bani şi mai puţin de venit cu idei extraordinare, însă pe de altă parte e foarte clar că această cotă unică de 16 %, pentru a avea bani pentru şcoli, pentru spitale, pentru drumuri, trebuie să crească", era citatul atribuit premierului, care ulterior a fost rectificat.

Toate ţările din zona euro ar trebui să aibă un an în plus pentru reducerea deficitului

Toate ţările din zona euro ar trebui să aibă la dispoziţie un an în plus pentru reducerea deficitului bugetar în limita de 3% din PIB, aşa cum cere Pactul de Stabilitate şi Creştere, potrivit unei note a institutului european de cercetări Bruegel din Bruxelles, transmite AFP. Autorii notei, Benedicta Marzinotto şi Andre Sapir, au arătat că regulile bugetare europene, în special Pactul de Stabilitate modificat la începutul acestui an, "nu sunt atât de rigide cum se crede". Statele membre au dreptul să devieze de la regula deficitului bugetar de 3% dacă sunt în recesiune sau dacă zona euro în ansamblul său trece printr-o perioadă dificilă, potrivit analiştilor. Ei au amintit că modificările Pactului de Stabilitate au intrat în vigoare într-un moment în care cea mai mare parte a ţărilor din zona euro se aflau deja în procedură de deficit excesiv.

Zăngănit de arme în Golful Persic

O armadă internaţională a fost masată în coasta Iranului pentru manevre militare fără precedent. Occidentul încearcă prin toate mijloacele să determine Iranul să-şi suspende programul nuclear. După ce în luna august Statele Unite au extins sancţiunile economice împotriva republicii islamice, acum, pe fondul insistenţei Israelului privind o lovitură preventivă asupra Iranului, statele occidentale se pregătesc de ce este mai rău. De câteva zile, în zona Golfului Persic sosesc nave de război, vase pentru deminare, portavioane, submarine, din 25 de ţări, în frunte cu Statele Unite şi Marea Britanie, într-un spectacol de forţă fără precedent, scrie "The Telegraph".

CURENTUL

Voiculescu ar putea fi executat silit şi din cauza lui Geoană

Chiar dacă a fost dizolvată, alianţa politică PSD-PC le dă mari bătăi de cap partidelor aflate la stânga eşicherului politic. Datoriile din campanie, care ar ajunge la fabuloasa sumă de cinci milioane de euro, au dus la executarea silită şi la poprire pe conturile celor două partide. Recent, o firmă de publicitate, Bograve Advertising, care a furnizat pixuri, tricouri şi şepcuţe, în campania din 2009, a cerut în instanţă executarea silită a PSD şi a Partidului Conservator, pentru obligaţii de plată neonorate de aproape 200.000 de lei. Datoriile au fost făcute în campania pentru funcţia supremă în stat derulată de Mircea Geoană, care acum îl trage în jos şi pe liderul PC, Dan Voiculescu.

Traseistul Valentin Iliescu a trecut în barca PSD ca să-şi salveze contractele cu Oltchim şi CET Govora

Aflat în politică de vreo 20 de ani, Valentin Adrian Iliescu, VAI cum îl alintă jurnaliştii din presa locală, după ce a deţinut un post căldicel în guvernele Boc şi Ungureanu, ocupând portofoliul de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, a căutat o soluţie salvatoare, sigură atât pentru viitorul său politic cât şi pentru afacerile sale, mai ales că acestea au legătură cu societăţi comerciale care aparţin statului şi cu administraţii locale păstorite de actuala putere. Astfel, la finalul unei veri fierbinţi atât din punct de vedere termic cât mai ales politic, sezon în care Valentin Iliescu a lansat semnale că părăseşte PDL pentru PNL, traseistul a făcut brusc stânga şi a ajuns din nou la PSD, partid pe care-l părăsise prin 2003, din motive ideologice desigur.

Criza economică din Europa aduce mai mulţi studenţi străini României

Criza economică din Uniunea Europeană a adus mai mulţi studenţi străini României, datorită costului de viaţă scăzut de la noi din ţară dar şi a capacităţii universitare de care sistemul de învăţământ românesc dă dovadă. Opt din zece studenţi greci înscrişi la universităţi din Cehia şi Slovacia, cer transferarea la universităţi din România sau Bulgaria, unde preţurile sunt mai mici iar calitatea studiilor este similară. Conform publicaţiei Greek Reporters, începând cu anul 2008, declanşarea recesiunii economice a scăzut numărul clienţilor pentru universităţi de prestigiu din state precum Marea Britanie, Italia, Franţa, Germania şi Statele Unite, majoritatea îndreptându-se spre ţări mai accesibile din punct de vedere economic, cum este România şi Bulgaria.

CURIERUL NATIONAL

Firmele din sănătate vor să acopere tot

În contextul dezvoltării din ultima perioadă a sistemului medical privat, în următorii 5-10 ani, acesta va putea oferi aproape toate serviciile. Dacă un operator ar vrea să ofere într-un proiect toate serviciile disponibile la stat, investiţia ar fi de aproximativ 100 milioane euro. Faptul că sistemul privat, în acest moment, nu acoperă toată gama de servicii medicale este din cauza legislaţiei nu foarte favorabile şi a efortului financiar necesar.

Domnul Isărescu şi cadavrul imobiliar

Balonul speculativ din imobiliare s-a spart demult. Să nu ne grăbim, totuşi, să jucăm ţonţoroiul pe cadavrul imobiliar... pentru că e viu! Aşa cum pretutindeni în lume băncile zombie - virtual moarte şi ele - susţin artificial o piaţă imobiliară muribundă, şi în România sectorul financiar împiedică o curăţare brutală (dar necesară!) a segmentului de real estate. Leşurile imobiliare băltesc fără direcţie pe lichiditatea inutilă creată de un sistem bancar la fel de avariat ca şi monstruozitatea pe care au creat-o aberant în domeniul proprietăţilor la jumătatea deceniului trecut. Nici la patru ani de criză (inclusiv imobiliară) cotaţiile din rezidenţial nu s-au apropiat de nivelurile de susţinere fundamentală ale unei economii beteşugite, iar pentru lipsa de oportunităţi din domeniu trebuie să "mulţumim" băncilor şi indisciplinei lor financiare tolerate direct de la reglementatorul sistemului, BNR.

Dobânzile plătite de Franţa contrazic decizia S&P de a retrograda ratingul

Obligaţiunile guvernamentale franceze cu maturităţi de peste un an, în valoare totală de aproximativ 1.070 mld. euro, au avut în ultimele opt luni performanţe mai bune decât titlurile emise de Germania, Marea Britanie şi Australia, ţări cu rating de top triplu-A. Obligaţiunile statului francez cu maturităţi de peste un an s-au apreciat cu 7,4% pe piaţa secundară în ultimele opt luni, evoluţie de peste două ori mai bună decât media pieţei titlurilor de stat, în pofida retrogradării ratingului triplu-A al ţării operate de Standard & Poor's în ianuarie. Randamentele obligaţiunilor de stat franceze cu maturitatea la 10 ani au scăzut de la 3,08% în momentul retrogradării la un minim istoric de 2% la începutul lunii august, declin mai abrupt decât în cazul bondurilor germane sau titlurilor de Trezorerie SUA, refugii tradiţionale pentru investitori în vremuri de criză.

EVENIMENTUL ZILEI

Cum au dat faliment ruşii de la Câmpia Turzii

Au închis oţelăria şi-au rămas fără materie primă. Au externalizat Vânzările şi au pierdut contactul cu piaţa. Au schimbat anual directorii ca pe soşete. Mechel s-a sabotat singură. Dispariţia Mechel Câmpia Turzii este asemănătoare unei bombe cu hidrogen căzute în mijlocul oraşului de 40.000 de locuitori. Aproape toată suflarea este dependentă de combinat, aici lucrând, până în urmă cu câţiva ani, 5.600 de angajaţi şi dând de muncă, pe orizontală, altor 20.000 de oameni. Dispare Mechel, şi mai are un pas şi e gata, pot să se îngroape şi toţi oamenii din oraş. E ca şi cum i-ar culca la pământ o boală extrem de contagioasă, iar acea boală grea este sărăcia.

Comisia Europeană trasează noi teme pentru România

Victor Ponta s-a întâlnit cu Jose Manuel Barroso, într-un moment în care fondurile comunitare sunt suspendate de facto. Niciun ministru corupt, numiri transparente în fruntea DNA şi a Parchetului General şi restructurarea companiilor de stat. Acestea sunt câteva dintre recomandările pe care preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, i le-a făcut premierului Victor Ponta, în cursul întrevederii pe care cei doi au avut-o ieri la Bruxelles. "Va fi important ca numirile în fruntea DNA şi a Parchetului General să fie făcute într-un mod corect şi transparent, menţionează comunicatul CE. "Guvernul, înainte şi după alegeri, va trebui să nu numească miniştri cu privire la care există "verdicte clare" privind lipsa de integritate. De asemenea, premierului i s-a atras atenţia că reformele structurale trebuie continuate, cu accent pe restructurarea companiilor de stat şi a sistemului de sănătate, care "sunt cruciale pentru sustenabilitatea finanţelor publice".

Ion Cristoiu: "Ecaterina Andronescu nu degeaba are porecla Abramburica. Nici nu au început copiii şcoală şi îi anunţă că totul e nesigur"

Jurnalistul Ion Cristoiu a comentat aseară, în cadrul emisiunii "Sub semnul întrebării", difuzată de B1 TV, faptul că hotărârea Ecaterinei Andronescu de a introduce clasa zero la şcoală este o abrambureală din categoria celor cu care ne-a obişnuit ministrul Educaţiei. "Nu degeaba are porecla Abramburica, a reuşit să ne abramburească total. Nici n-au intrat copiii în prima zi de şcoală şi deja îî anunţă că de fapt e nesigur. Ce încredere mai pot avea părinţii şi copiii în acest trimestru? Dacă în trimestrul doi se vor întoarce la grădiniţă, acest trimestru unde va fi trecut? Una este ca cel mic să ştie că este la şcoală, şi alta să ştie că e la grădiniţă. Sunt curios câte şedinţe de Guvern au fost consacrate aceste clase zero de către USL?", a comentat Ion Cristoiu.

Dan Diaconescu: "Guvernul Ponta cere 4 milioane de euro pe Oltchim"

Dan Diaconescu, patronul OTV, a declarat la postul B1 TV, că licitaţia Oltchim ridică multe semne de întrebare, întrucât preţul de pornire este de doar 4 milioane de euro. "Licitaţia poate să meargă în jos, se precizează în caietele de sarcină. Pentru Oltchimul în sine se cer 4 milioane de euro, ăsta e preţul de pornire. La licitaţie poate să fie doar un singur ofertant, e clar să se va încerca descalificarea noastră pentru a rămâne PCC. Am crezut că e o licitaţie corectă. Două lucruri a făcut domnul Ponta de când a venit la putere: a ridicat nivelul de la care trebuie să faci o licitaţie cu banul public: până acum era 15 mii, acum Ponta a făcut 30 de mii. Şi închide combinatul pe 22 august, pe 23 august semnează memorandumul de schimbare a strategiei şi nu vrea să redeschidă combinatul pe motivul că nu sunt bani. Le-am spus să îl redeschidă pentru că e mai valoros dacă funcţionează, pot să ia din fondul de rezervă al premierului", a declarat Dan Diaconescu.

Planul care îşi propune să ZGUDUIE BĂNCILE din temelii: "Vor fi MĂCELĂRITE"

Comisarul european Michel Barnier le-a cerut experţilor să examineze posibilitatea divizării marilor bănci europene pentru a se evita viitoare fonduri de salvare pe spinarea contribuabililor. Dar chiar şi o intervenţie mai puţin radicală în sectorul bancar ar avea consecinţe dure asupra industriei, iar puternicii lor susţinători se opun unei asemenea schimbări. Cel mai important lucru este izolarea sectorului de tranzacţii, unde băncile se angajează în operaţiuni de mare risc. Pentru băncile care vor trebui să îşi izoleze astfel operaţiunile de investiţii, consecinţele vor fi dure. Prin eliminarea finanţării implicite din partea guvernului şi fără ajutorul depunătorilor, finanţarea acestei afaceri ar deveni prea costisitoare ca să îi şi atragă pe unii ofertanţi. Rezultatul ar fi o îndelungată şi supradimensionată ajustare a pieţei. "Un sistem bancar separat ar stimula competiţia", afirmă expertul Zimmer.

JURNALUL NATIONAL

Premierul unghieră (şerveţele Puff)

Care erau grijile care îl bântuiau pe Mihai Răzvan Ungureanu, premier abia instalat în funcţie? Cum să scoată ţara din recesiune? Cum să organizeze salvarea satelor izolate de urgia căderilor istorice de zăpadă? Cum să dialogheze cu manifestanţii din Piaţa Universităţii, care protestau şi la -20 de grade ? Nici gând! Primul-ministru MRU a avut ca decizie prioritară achiziţia unui lung şir de loţiuni, parfumuri, creme, forfecuţe, pomezi, dezinfectante, odorizante care să-i asigure confortul pe banii statului. În plus, o listă de băuturi fine cât să umple rafturile unui bar frecventat de gâturile cu fiţe.

Cum au crescut restanţele românilor la creditele bancare în anii crizei. Care e judeţul în care restanţele au crescut de 28 de ori!

La nivelul intregii tari, restantele la credite au urcat de aproape 11 ori in iulie 2012, fata de octombrie 2008, conform datelor BNR, prezentate de Econtext. Astfel, in a zecea luna din 2008, restantele romanilor la credite se ridicau la aproape 2,5 miliarde de lei , pentru ca in luna iulie a acestui an, restantele sa totalizeze 26,79 miliarde de lei ! De aproape 11 ori mai mult. Iar in moneda unica, ar insemna 6,1 miliarde de euro ! Aproape 4,5% din Produsul Intern Brut (PIB)! Si e vorba doar de restante, nu si de credite, de cuantumul creditelor! In unele judete situatia este cu adevarat disperata! Astfel, pe primul loc, cu cea mai mare crestere a restantelor, se plaseaza judetul Galati. Restantele galatenilor au crescut de 28 de ori de la inceputul crizei si pana in prezent.

Băsescu şi-a incendiat un vas cu ajutorul Securităţii şi a şters urmele. Vezi declaraţia unui fost oficial în Ministerul Transporturilor

Un fost inspector din Ministerul Transporturilor, care l-a anchetat de preşedintele Traian Băsescu în urma incendierii unui vas petrolier, susţine că actualul şef de stat ar fi responsabil de incident. Românul Ştefan Mihuţ este stabilit de peste 20 de ani la Bruxelles şi spune că l-a cunoscut pe Băsescu prin prisma cazului incendierii petrolierului "Argeş", prezentat în ediţia de luni seară a emisiunii Subiectiv, de la Antena 3. "Francezii prezentau date şi informaţii din care reieşea că incendiul, petrecut pe 10 septembrie 1981, în aval de Rouen, în dreptul unei rafinării a companiei Shell, a fost declanşat voluntar, de o mână criminală, ca să acopere, printr-o diversiune de proporţii, o infracţiune mult mai gravă: transport clandestin de armament. (...) Băsescu, ca şi comandant al petrolierului, era făcut responsabil că blocase inspecţia autorităţilor franceze pe vas timp de trei ore, în care Băsescu a avut timp să şteargă urmele.

Paradoxurile crizei: milionarii au devenit mai mulţi, dar mai săraci, în timp ce miliardarii s-au îmbogăţit!

Milionarii au devenit mai săraci anul trecut, în timp ce miliardarii au fost afectaţi mai puţin de turbulenţele economice şi de pe pieţele financiare, a anunţat luni firma de consultanţă Wealth-X, conform Reuters. Potrivit World Ultra Wealth Report, numărul persoanelor cu o avere de cel puţin 30 milioane de dolari a crescut la 187.380, însă averea lor totală a scăzut cu 1,8%, până la 25.800 miliarde de dolari, o sumă mai mare decât economiile americane şi chineză luate la un loc . Cei mai afectaţi dintre "bieţii" milionari au fost cei cu o avere cuprinsă între 200 şi 499 milioane de dolari: numărul acestora a scăzut cu 9,9% iar averea lor combinată a scăzut cu 11,4%. În schimb, numărul miliardarilor a crescut cu 9,4%, până la 2.160 de persoane, iar averea lor combinată a crescut cu 14%, până la 6.200 miliarde de dolari.

BCR face angajări, în timp ce concediază în masă. Vezi posturile disponibile în bancă

Banca Comercială Română a publicat 47 de anunţuri de angajare pe un site de recrutare, în timp ce mai multe agenţii sunt închise şi sindicatele se plâng că urmează noi concedieri după cele făcute deja în acest an. BCR, cea mai mare bancă după active din sistemul bancar din România, angajează 47 de oameni pentru funcţii ce variază de la cea de ofiţer de credite la director executiv de sucursală. 5 dintre posturile vacante sunt în Bucureşti. Sunt căutaţi 13 angajaţi pentru poziţia de consilier pentru clienţii microîntreprinderi la unităţi din Bucureşti, Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea, Odorheiu Secuiesc, Sibiu, Bistrita, Oradea, Mediaş, Topliţa sau Iaşi.

NATIONAL

Portul Constanta, "spaga" pentru olandezi!

Dupa noua amanare a discutarii cererii de intrare a tarii noastre in Schengen, membri ai SRI si SIE scot la iveala amanunte incredibile despre pretul pe care Romania trebuie sa-l plateasca pentru a nu mai fi tinuti si la anul la poarta spatiului comun european. Se pare ca Olanda nu se va mai dovedi la fel de inversunata impotriva Romaniei, dupa ce i se va oferi pe tava Portul Constanta, obiectiv strategic de importanta vitala pentru siguranta economica a tarii noastre. Cartile pentru intrarea Portului Constanta sub management olandez ar fi fost deja facute din toamna, dupa cum sustin aceleasi surse, atunci cand fostul ministru al Transporturilor a semnat un surprinzator protocol de colaborare. Protocol prin care experti olandezi din conducerea Portului Rotterdam erau desemnati sa implementeze solutii de management si la Constanta.

Razboi Japonia - China pe Insulele Senkaku

O flota compusa din o mie de vase de pescuit chineze se indreapta spre Insulele Senkaku, pentru a le revendica. Povestea insulelor este lunga. Versiunea scurta spune ca aceste insule, sub denumirea Diaoyu, apareau in hartile chineze din secolul XIV. Ele se afla in nord-estul Taiwanului si multa vreme au apartinut de aceasta tara, pana au cazut la "pace", in 1945, sub administrarea SUA. In 1972, SUA le-au "retrocedat" Japoniei, intrand in "proprietatea" familiei Kurihara, de la care au fost cumparate saptamana trecuta de catre Guvernul japonez. In 1968, in jurul insulelor au fost descoperite zacaminte de petrol si de aici disputa acerba si "patriotica", dupa cum o defineste presa chineza.

Romania da 500 de milioane de dolari pe avioane second-hand

Statul roman are in vedere achizitionarea de avioane de lupta second hand, tip F 16 Falcon, la valoarea de o jumatate de miliard de dolari SUA. Romania are obligatia, ca tara NATO, sa aiba un anumit tip de inzestrare a armatei, iar legile nescrise prevad achizitionarea de echipamente nord-americane. Potrivit autoritatilor, planul de "shopping militar" prevede cumpararea a noua avioane de lupta second hand, tip F 16 Falcon, precum si piese de schimb pentru aceste aparate de zbor, despre care deocamdata nu se stie sigur din ce tara vor fi livrate, probabil din Portugalia. Pentru a le pilota, personalul navigant va fi pregatit in SUA si toata "distractia" aceasta va costa Romania 500 de milioane USD.

PUTEREA

Start în cursa pentru schimbarea lui Kovesi şi Morar

Procedurile de selecţie a procurorilor pentru propunerile de numire în funcţiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) şi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) încep astăzi şi vor dura până pe 4 octombrie, anunţă un comunicat al Ministerului Justiţiei dat, ieri, publicităţii.

Bruxelles, noua capitală a spionajului

Capitala Uniunii Europene colcăie de spioni. Nivelul activităţii spionilor de la Bruxelles a rămas neschimbat din timpul Războiului Rece. Uniunea Europeană are deja un serviciu propriu de spionaj, dar şi un prim caz de trădare a secretelor comunitare. Dezvăluirile vin din partea şefului serviciului secret al Belgiei, Alain Winants, care a acordat un interviu portalului EUObserver. Din interviul acordat de Alain Winants transpar câteva detalii despre serviciul secret al Uniunii Europene, serviciu care a avut parte de foarte puţină publicitate până acum. Autorul interviului cu Winants, jurnalistul Andrew Rettman, a încercat fără succes în decursul acestei veri să obţină mai multe informaţii referitoare la IntCen, aşa cum este cunoscut acum.

ROMANIA LIBERA

Alegerea noilor şefi ai Justiţiei: Mona Pivniceru IGNORĂ recomandările UE

Procedurile de selecţie anunţate de ministrul Justiţiei Mona Pivniceru nu au fost cuprinse într-un ordin de ministru, aşa cum recomandă Comisia Europeană, ci doar au fost postate pe pagina de internet a ministerului de resort. Prin refuzul de a emite un ordin de ministru, Pivniceru evită să îşi asume răspunderea pentru procedurile de selecţie pe care vrea să le impună. Mai mult, Mona Pivniceru nu vrea să respecte nici recomandările CE care cer ca proiectele procurorilor candidaţi să fie publicate de minister din timp şi să intre astfel în dezbatere publică pentru ca nominalizările să fie făcute pe criterii transparente de profesionalism, aşa cum reiese şi din scrisoarea adresată recent de către secretarul general Catherine Day.

Experiment pe sute de mii de elevi

Introdusă din această toamnă, clasa zero ar putea fi desfiinţată începând cu anul şcolar viitor, intenţia Guvernului fiind anunţată ieri chiar de premierul Victor Ponta. Pe de altă parte, Senatul a aprobat ieri introducerea bacalaureatului profesional începând cu 2013, măsura, luată peste noapte, fiind valabilă deja pentru elevii intraţi ieri în clasa a XII-a. Aflat la Târgu Jiu, pentru festivitatea de deschidere a anului şcolar, premierul Victor Ponta a declarat că, începând cu anul viitor, ar fi util ca "faimoasa clasă pregătitoare" să aparţină grădiniţelor, nu şcolilor, aşa cum funcţionează acum.

PREVIZIUNE SUMBRĂ. Când va începe RĂZBOIUL SUA-IRAN

Fostul ambasador al SUA în Israel, Martin Indyk, crede că Statele Unite vor intra în război cu Iranul în 2013, potrivit publicaţiei israeliene Haaretz, citată de realitatea.net. "Mi-e teamă că 2013 este anul în care vom intra într-o confruntare militară cu Iranul", a declarat diplomatul american Martin Indyk, la o emisiune găzduită de postul CBS. "Iranul nu are încă o armă nucleară", a reamintit Indyk, avertizând totodată că timpul rămas până la obţinerea acestei arme este destul de scurt. Fostul ambasador american în Israel a criticat solicitarea adresată de premierul israelian Benjamin Netanyahu liderului de la Casa Albă, Barack Obama. Netanyahu i-a cerut lui Obama să stabilească în mod clar care este momentul în care SUA vor declanşa confruntarea militară cu Iranul.

ZIARUL FINANCIAR

Revoluţia franceză de la Mioveni: Dacia lansează la Paris noile modele Logan şi Sandero, un pariu de 15 miliarde de euro

Dacia Logan, "pariul nebun" al lui Louis Schweitzer, maşina de 5.000 de euro, prima maşină "low-cost", a luat piaţa europeană prin surprindere în 2004, atunci când Renault a lansat-o oficial. După opt ani, două luni şi puţin peste două săptămâni de atunci, timp în care peste 2,5 milioane de maşini s-au vândut sub sigla Logan la nivel mondial, francezii prezintă primele imagini oficiale cu cea de-a doua generaţie a automobilului care a revoluţionat industria auto. I Design cu influenţe germane, echipare mai bogată, motoare noi şi de înaltă tehnologie şi o apropiere tot mai mare de automobilele europene, acestea sunt principalele caracteristici anunţate de primele imagini şi informaţii cu privire la cea de-a doua generaţie a Daciei Logan, dar şi a noului Sandero.

Cinci ani de pensii private obligatorii: cât au câştigat românii pentru pensia de peste 20 de ani

Fondurile de pensii private obligatorii au obţinut un randament mediu de 56% din momentul lansării până în prezent, câştigurile situându-se peste rata inflaţiei. De performanţele acestor fonduri, care investesc în titluri de stat acţiuni şi depozite bancare, depinde pensia pe care o vor încasa 5,7 milioane de români peste douăzeci de ani. Fondul administrat de ING este cel mai performant cu un randament de 65,46% în intervalul cuprins între 21 mai 2008 şi 13 septembrie 2012, potrivit calculelor ZF în baza informaţiilor afişate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). În acest interval rata inflaţiei a fost de circa 30%, astfel că randamentul real, ajustat cu rata inflaţiei, al celui mai performant fond de pensii este de 35%.

Semidezastru la privatizarea Oltchim: doar trei oferte. Procesul se amână cu trei zile ca să vină ruşii de la Gazprom

Doar trei investitori, nemţii de la PCC, omul de afaceri Ştefan Vuza şi Dan Diaconescu, au depus oferte pentru privatizarea combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) până ieri la ora 12:00, când a expirat termenul limită stabilit de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), determinându-l pe şeful OPSPI, Remus Vulpescu, să hotărască amânarea cu trei zile a termenului de deschidere a ofertelor, până joi la ora 12:30. Până atunci, OPSPI speră să mai primească noi oferte, inclusiv de la ruşii de la Gazprom, care şi-au declarat interesul pentru Oltchim în primăvară, dar au transmis statului că nu au avut suficient timp la dispoziţie ca să-şi pregătească oferta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb