REVISTA PRESEI 18.12.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 18 decembrie 2015

ADEVARUL

Iohannis trimite vineri în Parlament, spre reexaminare, legea "dai casa şi scapi de bancă"

Preşedintele Klaus Ionannis va anunţa vineri decizia luată asupra Legii privind darea în plată, respectiv trimiterea acesteia în Parlament spre reexaminare, întrucât actul normativ include prevederi care se contrazic, au declarat surse din Administraţia Prezidenţială. Potrivit surselor citate, şeful statului este de acord de principiu cu această lege, dar consideră că nu este formulată foarte corect din punct de vedere al tehnicii legislative. "Adevărul" a scris la începutul acestei săptămâni că preşedintele Klaus Iohannis are în vedere retrimiterea în Parlament a legii privind darea în plată, aşa-zisa lege "dai casa şi scapi de bancă", şi vrea să sugereze legislativului să introducă o limită de aplicare a prevederilor, respectiv pentru împrumuturile cu ipotecă a căror sumă nu depăşeşte 250.000 de euro.

S-au enervat şoferii: "Blocăm toată ţara!"

Câteva mii de autobuze, autocare şi taxiuri au ocupat joi Piaţa Victoriei din Bucureşti. Liderii transportatorilor au negociat la Guvern limitarea creşterii tarifelor RCA şi eliminarea supraaccizei la combustibil. Executivul nu le-a acceptat cererile, iar transportatorii ameninţă că data viitoare blochează mai întâi Capitala şi apoi toată ţara. Piaţa Victoriei s-a umplut joi dimineaţă cu oameni şi maşini. S-a vorbit de 7.000 de autovehicule şi peste 10.000 de manifestanţi, însă, în realitate, protestul transportatorilor a fost mai mic. Multe autocamioane şi autocare au fost oprite de Poliţie în parcările de la marginea Bucureştiului. Spre prânz, oamenii s-au mai răspândit: care să cumpere mâncare, care să doarmă prin maşini, care să mai repare ceva pe la motor. Au rămas în piaţă câteva sute de oameni, în marea lor majoritate patroni ai unor firme de transport. Atacurile lor s-au îndreptat cu precădere înspre Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), cea care reglementează, între altele, piaţa de asigurări din România.

"Savanţii închisorilor", pe lista neagră a noului ministru al Justiţiei

Raluca Prună, ministrul Justiţiei, a declarat la Adevărul Live că pregăteşte câteva modificări legislative care să reducă fenomenul eliberării condiţionate a deţinuţilor pe baza cărţilor pseudo-academice scrise în spatele gratiilor. Astfel "Savanţii înnchisorilor" nu vor mai putea să îşi reducă din pedepse pe baza lucrărilor ştiinţifice. "Nu putem să nu constatăm că în ultimii trei-patru ani a explodat acest fenomen şi trebuie să ne gândim şi la o modificare a executării pedepselor pentru că, fără să devansez niciun fel de decizie, mă întreb în ce măsură este mai merituoriu pentru educarea inculpatului să scrie o carte, decât să picteze? Sunt deţinuţi care pictează, sunt deţinuţi care sculptează în lemn, şi atunci, pe criteriul acesta al nediscriminării, ar trebui să aducem pe acelaşi palier de egalitate toate activităţile pe care o persoană privată de libertate le face şi care poate duce la formarea unei opinii că s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate", a precizat Raluca Prună.

Diversiunea maghiară înainte de Revoluţie: România a îndreptat 7 rachete spre Ungaria

Jurnalistul Árpád Szõczi a călătorit foarte mult în România, unde a scotocit ani la rând în arhivele CNSAS, în documentarea sa despre Revoluţia din 1989. Acelaşi lucru l-a făcut şi în Ungaria, în arhivele Serviciilor Secrete maghiare. Árpád Szõczi susţine că, în cea de a opta călătorie la arhivele de la Budapesta, pe 27 noiembrie 2013, a găsit un document inedit. Existenţa acestui document l-a îndemnat să facă un interviu cu Miklós Németh, fost premier al Ungariei. Documentul găsit în arhive era trimis de un angajat al Guvernului Ungariei de la Bucureşti. Era, de fapt, o telegramă din capitala României. Iată ce scrie în telegramă: "În vară, şapte rachete cu rază de 500 kilometri au fost transportate către barăcile militare de la Floreşti, aproximativ nouă kilometri de Cluj-Napoca. Rachetele, de provenienţă chineză, au fost aduse în România prin intermediari arabi. Omul nostru de acolo crede că sunt pentru distrugerea fabricilor şi a centralelor atomice, iar ţinta e, probabil, Ungaria".

Pensii speciale şi pentru aleşii locali, pe baza aceleiaşi minciuni

Potrivit unor surse politice, Parlamentul urmează să voteze săptămâna viitoare - ultima din această sesiune legislativă - un proiect de lege prin care să le acorde pensii speciale şi primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de Consilii Judeţene. Modul de calcul este identic cu cel al pensiilor speciale pentru parlamentari: numărul lunilor de mandat înmulţit cu 0,55% din salariul brut încasat lunar de un ales local. Proiectul de lege a fost semnat de parlamentari de la PSD, UNPR şi UDMR, exact partidele care au votat şi pentru adoptarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că PSD va vota proiectul de lege, care va ajunge săptămâna viitoare la Senat, în calitate de cameră decizională. Faptul că aleşii locali nu primesc sporuri nu poate fi considerată o condiţie discriminatorie, care necesită compensaţii financiare. În aparatul de stat există foarte mulţi angajaţi care nu primesc sporuri şi cărora li se calculează pensia doar din salariul de bază. Pentru ei, nu există o lege a pensiilor speciale.

Pregătiri pentru masacrul de la Balc

Partida de vânătoare din satul bihorean Balc, organizată anual de omul de afaceri Ion Ţiriac, a mobilizat şi sătenii, care speră să fie selectaţi printre gonacii care vor aduce aduce mistreţii în cătarea armelor. Celebrităţile invitate ar urma să ajungă la conacul milionarului român în cursul zilei de vineri. Lista cu vânători care vor ajunge la Balc îi include pe George Marsan, primarul oraşului Monte Carlo, Erich Hampel, manager Unicredit Bank Austria, Alfred Baumhauer, fabricant Cartier, Wolfgang Porsche, moştenitorul imperiului cu acelaşi nume, Klaus Mangold (Chrysler), Siegfried Wolf, preşedintele companiei Magna Europa, Franz Rauch, cel mai mare producător de sucuri naturale din Europa, Rudolf Streicher, politician austriac, fost ministru în mai multe guverne, Inigo Herrera, fost membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, sau celebrul creator de modă Stefano Ricci.

Statuia de 2 milioane de euro botezată "Aripi", gata să fie înălţată în Piaţa Presei

Monumentul "Aripi" de 2 milioane de euro, dedicat luptei anticomuniste, a fost finalizat şi va fi amplasat până la sfârşitul anului în Piaţa Presei Libere. Lucrarea va fi amplasată pe locul fostei statui a lui Lenin şi va fi inaugurată în primăvara anului viitor. Astfel, în perioada 19 decembrie - 21 decembrie, Primăria Municipiului Bucureşti va transporta cele trei piese componente ale monumentului de la locul execuţiei (Electromecanica S.A - Ploieşti) în Piaţa Presei Libere din Capitală. Lucrarea are o greutate de 102 tone şi o înălţime de aproximativ 24 de metri, iar soclul acoperit de granit pe care va fi amplasată are o înalţime de şase metri. Transportul se va desfăşura etapizat, în fiecare noapte, începând de sâmbătă, 19 decembrie, cu întreruperea temporara şi locală a circulaţiei rutiere. Cele trei transporturi agabaritice pentru care au fost eliberate autorizaţii speciale vor circula pe rutele:

BANCHERUL

Aberaţia numita Legea darii in plata, posibila cu ajutorul presei tip trompeta si tăcerea profesioniştilor independenţi

Gălăgia presei tip trompeta, adică publicaţiile care preiau fără discernământ declaraţiile false, aberante, extremiste si populiste ale unor avocaţi si politicieni, in lipsa studiilor si opiniilor profesioniste si obiective ale unor economişti, asociaţii (think-tanks) sau instituţii independente, precum Academia Romana, au permis apariţia, promovarea si adoptarea aberaţiei numita Legea darii in plata a caselor ipotecate. Băncile nu au fost in stare sa înfiinţeze o instituţie tip ombudsman care sa rezolve pe cale amiabila reclamaţiile clienţilor si au respins sistematic iniţiative care sa vina in sprijinul clienţilor cu probleme, precum insolventa persoanelor fizice, conversia creditelor in franci elveţieni, "electorata" sau "scade rata", astfel ca resentimentele clienţilor si publicului s-au acumulat permanent, in paralel cu diversele procese privind clauzele abuzive din contractele de credit.

Programul Prima Casa dispare daca intra in vigoare legea privind darea in plata, avertizează BNR

Programul Prima Casa nu va mai exista in practica daca se va aplica legea privind darea in plata, întrucât aceasta prevede ca garanţia statului, odată cu celelalte garanţii, este stinsa de drept, astfel ca băncile nu-si vor mai putea recupera pierderile de la stat si in consecinţa nu vor mai fi interesate de acest tip de credit, avertizează BNR. "Referitor la programul guvernamental Prima Casă, acesta instituie Statului român o dublă calitate: de "garant personal" şi de "garant financiar" din perspectiva diferenţierii clare a noţiunii de "riscuri" şi a celei de "pierderi". În acest context şi fundamentat pe temeiuri de drept, dacă instituţia de credit nu poate acoperi pierderea ca urmare a dării în plată aceasta se poate îndrepta împotriva Statului (drept de regres), solicitând acoperirea diferenţei. Conform legii dării în plată în forma actuală, garanţia statului, odată cu celelalte garanţii, este stinsă de drept.

CURENTUL

Două minciuni ale lui Raed Arafat demontate de procurorii militari

Prima minciună: Raed Arafat, secretar de stat în MAI, declara în decembrie 2014 la România TV că în urma experimentelor făcute de Parchet şi ISU Constanţa, era imposibil ca strigătele de ajutor să fie auzite de la mal. Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat că, în urma efectuării a doua experimente, s-a constatat că strigătele persoanelor care au căzut în lacul Siutghiol puteau fi auzite de pe mal, imediat după prăbuşirea elicopterului SMURD. A doua minciună: Tot la România Tv în decembrie 2014 Arafat susţinea că e greu de crezut că cineva poate rezista atâta vreme în apa care avea numai două grade. Cercetătorii americani au statuat că în apă cu temperatura între 0.3-4.4°C timpul în care "omul va fi epuizat sau inconştient" este între 15 şi 30 minute iar "timpul estimat de supravieţuire" este între 30 şi 90 minute.

Varză - de Tia Şerbănescu

Avem Buget! Dar întotdeauna am avut aşa că nu-i nicio scofală. Nici măcar faptul că a fost votat de PSD şi PNL nu-i o ştire. Premierul Cioloş recunoştea că "am lucrat pe materialul pe care l-am găsit" de la guvernul Ponta ceea ce a făcut ca PSD să voteze Bugetul ca şi cum ar fi al său iar PNL să-l voteze ca o mamă surogat. Dacă acum era guvernul Ponta, PNL ar fi votat împotrivă acuzând bugetul că are creştere economică bazată pe consum şi a mărit deficitul iar Tăriceanu l-ar fi votat considerându-l stimulativ prin măsurile de relaxare fiscală. Acum, că e guvernul Cioloş, PNL l-a votat socotindu-l realist iar Tăriceanu l-a respins fiindcă e un "buget prost" şi "un fel de mâncare cu carne cu varză". Care nu-i place deloc. Mofturile culinare ale lui Tăriceanu l-au enervat pe Dragnea: "constat că partenerii noştri au votat împotriva măririi pensiilor" iar constatarea sa l-a revoltat pe Călin care i-a cerut să renunţe la "extensii de interpretare nepotrivite". Interpretul Dragnea a revenit: "nu-nţeleg, dacă tot guvernul Ponta era, tot varză cu carne era?". Nu, era carne cu varză. "ne-am cam săturat de exerciţii de imagine fără substanţă şi fără fundament". Toată lumea s-a săturat. Acum trecem pe fasole cu cârnaţi.

EVENIMENTUL ZILEI

Firele unui dosar de corupţie arată cum PSD şi PNL şi-au împărţit influenţa asupra ANAF

Zi de foc ieri la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru Partidul Social Democrat. Doi membri importanţi ai formaţiunii au fost puşi sub acuzare, iar un al treilea a fost nevoit să compară în faţa procurorilor DNA, în calitate de martor. Personajele în cauză sunt: Mircea Govor, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu- Mare şi şeful filialei judeţene a PSD. Acesta a fost reţinut miercuri noaptea pentru fapte de corupţie, iar ieri a fost dus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunerea de arestare preventivă. La închiderea ediţiei magistraţii nu pronunţaseră încă verdictul. Pe înţelesul tuturor, Mircea Govora este acuzat că şi-a traficat influenţa ca să-şi impună în funcţii cheie din instituţii ale statului oameni de încredere, loiali intereselor lui şi intereselor de partid. Intervenţiile le-ar fi făcut la ANAF, direct la preşedinte şi vicepreşedinte, nu mai jos, cu sprijinul unui politician.

Milionari în euro vor să muncească gratis, în folosul comunităţii

La Instanţa Supremă au fost audiaţi, ieri, artizanii retrocedării ilegale a 13 hectare de teren din parcul Plumbuita. Deputatul Cătălin Teodorescu a explicat, ieri, judecătoarelor de la instanţa supremă, preţ de mai multe ore, cum erau soluţionate dosarele de la Agenţia Naţională de Restituire a Proprietăţilor (ANRP) pe când el era vicepreşedinte, care erau relaţiile dintre membrii Comisiei de despăgubire şi care era atmosfera din instituţie când apărea pe rol un dosar "sensibil". Faţă de declaraţiile date la DNA, demnitarul a venit cu precizări importante. Astfel, el a arătat că, în cadrul unei şedinţe, erau analizate şi câte 1.000 de dosare, avizul membrilor fiind unul formal, în sensul că se uitau doar dacă există semnăturile specialiştilor, deciziile de despăgubire fiind luate prin vot. De acord să muncească fără bani în folosul comunităţii s-au arătat Dorin şi Alin Cocoş, Sergiu Diacomatu, evaluatorul Emil Nuţiu, dar şi multimilionarul Gheorghe Stelian, zis Stelu.

Putin atacă dur Turcia, dar recunoaşte că Rusia a avut trupe în Ucraina

Liderul de la Kremlin a susţinut, ieri, o conferinţă de presă "bătăioasă", în stilul propriu, încordându-şi, din nou, muşchii, pe problema Turciei, a Ucrainei, a Siriei, dar şi a crizei din economia rusă. Vorbind despre doborârea avionului rus, la graniţa turco- siriană, în noiembrie, ca despre un "act ostil", menit să facă pe plac americanilor. Putin a explicat că turcii aveau alte opţiuni - puteau "să dea un telefon", nu să fugă imediat să se plângă NATO. Putin nu a ratat şansa de a-l ataca şi pe preşedintele turc Recep Erdogan, spunând că nu vede posibilă o îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale cu Ankara, în mandatul actualilor lideri. "Credea că vom fugi? Nu, noi nu suntem acel gen de ţară. Dimpotrivă, Rusia şi-a crescut prezenţa aviatică în Siria", a spus Putin în conferinţa la care au participat 1.300 de ziarişti ruşi şi străini. A continuat să susţină că a fost vorba despre "o înjughiere în spate", iar la nivel interstatal nu se întrevede perspectiva îmbunătăţirii relaţiilor. El a reiterat că Rusia nu are trupe guvernamentale în estul Ucrainei, dar a recunoscut că acolo au fost oameni care au "efectuat anumite sarcini militare".

JURNALUL NATIONAL

DNA - Miniştri din Guvernul Ponta, menţionaţi în dosarul lui Mircea Govor

Miniştri din Guvernul Ponta, aflaţi în funcţie în anul 2013, sunt menţionaţi în dosarul în care a fost reţinut vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Mircea Govor, ministrul Finanţelor Publice de la acea vreme numărându-se printre cei cu care se încerca să se ia legătura. Informaţia apare în referatul DNA înaintat Instanţei Supreme cu propunerea de arestare preventivă a lui Mircea Govor, reţinut miercuri pentru mai multe fapte de şantaj şi folosirea influenţei de către o persoană care deţine o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Dosarul Popoviciu stă de 3 ani prin instanţe

Una dintre cele mai mari fraude imobiliare, în spatele căreia se află apropiatul lui Traian Băsescu, afaceristul Puiu Popoviciu, se judecă de fix trei ani de zile la Curtea de Apel Bucureşti. Este vorba despre afacerea celor 224 de hectare de teren pe care, astăzi, se află complexul rezidenţial Băneasa şi complexurile comerciale din Nordul Capitalei, terenuri care se aflau în administraţia USAMV Bucureşti. Până în acest moment, procesul nu a depăşit nici măcar faza fondului, cu toate că DNA a trimis dosarul în judecată în data de 21 decembrie 2012. 73 de termene de judecată. Atâtea înfăţişări au fost consumate în dosarul în care sunt judecaţi Gabriel Aurel Popoviciu - ginerele lui "Dincă te teagă", Ioan Niculae Alecu - fost rector al USAMV Bucureşti, Ilie Cornel Şerban - fost director al Serviciului secret al Ministerului de Interne, Mihai Ion Florin Lucian - fost prefect al Capitalei şi fost şef al Comisiei de aplicare a Legii 10/2001.

România vrea să ducă apă în Golf şi în China

Societatea Naţională a Apelor Minerale vrea să vândă 100.000 de metri cubi de apă pe lună în ţările din Golf şi în China. Pentru a face acest export va cumpăra o fabrică de îmbuteliere, investiţie estimată la 10-12 milioane de euro. Banii provin din împrumuturi bancare. "Suntem în discuţii cu trei fabrici, căutăm o fabrică cu o capacitate foarte mare. La începutul lunii ianuarie avem primul studiu de evaluare a primelor fabrici pe piaţă, făcute de experţi bancari, dar şi de un specialist al nostru autorizat, de la SNAM", a declarat directorul general al societăţii, Radu Dumitru. Acesta a adăugat că este în negocieri cu cinci bănci pentru a găsi cea mai bună ofertă, fiind vorba despre 10-12 milioane de euro. Pe de altă parte, societatea vrea să acceseze şi fonduri europene pentru a construi un laborator naţional de referinţă complex, pentru testarea apei, investiţie esimată la 20 de milioane de euro. Apa îmbuteliată care se vinde în supermarketuri are o calitate îndoielnică, spune Radu Dumitru.

NATIONAL

Romanii, turnători pe bani!

Rezultatele spectaculoase ale luptei anticorupţie din ultima vreme se datorează, într-o mare măsura, denunţurilor. Astfel ca miniştri, parlamentari si miliardari deopotrivă, doar ca sa scape cu o pedeapsa cat mai mica sau din pura răzbunare, s-au turnat intre ei la greu. Iar "denunţita" a atins cote de nebănuit, devenind un adevărat sport naţional. Însă, după cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, se pare ca se pregăteşte deja trecerea la un alt nivel a americanizării sistemului judiciar de la noi. Astfel ca, de ceva vreme, deja experţii FBI le tot explica specialiştilor noştri avantajele unui sistem ca in Statele Unite ale Americii. Unde cei care fac denunţuri care duc la recuperarea de către stat a prejudiciilor produse de diverşi inculpaţi pot primi, legal, un bonus de pana la 30 la suta din suma recuperata.

Zgonea îşi da in gat colegii pe reportofon

Dornic sa se reinventeze atât in fata opiniei publice, cat si in ochii partenerilor noştri europeni si americani, Valeriu Zgonea bate oricând obrazul politicienilor cu mare priza la public. Ultimii puşi la colt de Valeriu Zgonea sunt amicii săi Liviu Dragnea si Calin Popescu Tăriceanu. Care au păcătuit, miercuri, printr-un schimb de replici mult prea "viu" in opinia lui Zgonea - replici referitoare la bugetul pe 2016. "De dragul de a face breaking news, foarte mulţi politicieni cu experienţa si cu funcţii in statul roman se complac in aceasta situaţie de a-si acuza propriii colegi. Imaginea Parlamentului este data de imaginea fiecărui membru al Camerei Deputaţilor si al Senatului. Nu te poţi ridica de la Tribuna Parlamentului si sa-i acuzi pe colegii tai, neştiind nici măcar regulamentul si acuzând ca nu ai fost tu in sala", i-a dojenit Zgonea, ieri, pe Tăriceanu si pe Dragnea.

Adrian Sârbu a muls de la CME 137 de milioane de dolari

Ca e plin de bani, asta ştie toata lumea, însă revista Forbes informează cum ca Adrian Sârbu, fost proprietar al ProTV, si-a tras de la CME nu mai puţin de 137 de milioane de dolari. Astăzi, el are acţiunile puse sub sechestru pentru numai 43,5 milioane de euro. Diferenţa dintre cele doua sume ne spune ca Sârbu a pus deoparte mai mult decât se bănuia. Astfel, site-ul supervizor.ro spune, citând o menţiune din Registrul Comerţului, ca exista "un sechestru care vizează toate acţiunile si pârţile sociale care au legătura cu Adrian Sârbu", "pana la concurenta sumei de 43.500.000 euro". De aici, pana la cei 137 de milioane de dolari, rezulta ca Sârbu are destui bani puşi la mare fereala...

PUTEREA

Caşcaval cu Rompetrol

Teorema trei a lui Stalin: cum faci să nu-ţi mănânce şoarecii grâul din hambar? Pui caşcaval în afara hambarului! În timpul marilor bătălii legate de revolta ciobanilor şi a fumătorilor au fost câteva evenimente deosebite observate de un prieten al Bursei Zvonurilor: 1. Salariul minim nu a crescut, iar presiunea nu a mai existat pentru că atenţia era îndreptată spre caşcaval... 2. Chinezii au cumpărat cu patru miliarde Rompetrol de la kazahi, care dădusera trei şi care fuseseră scutiţi de 400 milioane de dolari. Nimeni nu a sesizat că memorandumul respectiv nu mai este aplicabil, schimbându-se proprietarul... 3. Coincidenţă sau nu, cel care a scutit Rompetrol de datorii, devine speaker la conferinţele economice chinezeşti si se mai si mândreşte cu asta. Se aude chiar ca ar fi un lobby-ist pentru China în promovarea intereselor economice în UE, după modelul Tony Blair - kazahi, pe bani mulţi.

Podgoria Coteşti, firma care câştigă în continuare licitaţii la Consiliul Judeţean Vrancea

Podgoria SRL din Coteşti, aparţinând unuia dintre afaceriştii implicaţi în dosarul de corupţie în care este judecat baronul Marian Oprişan, pe numele său Vasile Bută, va încasa 1.224.282,61 lei, fără TVA, de la Consiliul Judeţean Vrancea pentru proiectarea şi reabilitarea unui pod. Compania patronată de Bută a fost singura care a depus o ofertă la această licitaţie, în asociere cu Alma Consulting SRL, o altă firmă, specializată în proiectări, de asemenea abonată la banii CJ. Contractul a fost estimat a se derula pe o perioadă de 35 de luni de la începerea lucrărilor, cu o lună mai puţin decât perioada estimată prin documentaţia de achiziţie. Vasile Bută, patronul Podgoria Coteşti, a fost trimis în judecată alături de alţi patru afacerişti abonaţi la contractele Consiliul Judeţean Vrancea, Corneliu Prunache, Vasile Mihăiuc, Vasile Graur şi Iulian Cristian într-un dosar aflat în legătură cu cel în care este judecat Marian Oprişan.

ROMANIA LIBERA

ASF sub presiune: explozia preţului RCA a scos în stradă mii de oameni

După ce a susţinut agresiv atât falimentarea societăţii Astra Asigurări, cât şi creşterea preţurilor la RCA, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) se vede pusă în faţa unor presiuni fără precedent. Miile de şoferi profesionişti care au ieşit în stradă să strige împotriva exploziei preţurilor au determinat, în sfârşit, ASF să mimeze implicarea şi să recunoască faptul că marile grupuri străine stabilesc aleatoriu tarifele pentru RCA. Circa 5.000 de autocare şi camioane au sosit ieri în Piaţa Victoriei şi alte 5.000 au blocat, în semn de protest, centura Bucureştiului. Maşinile au fost aduse de mai multe asociaţii de transportatori profesionişti care protestează împotriva creşterilor fără precedent ale preţurilor la RCA. Tarifele s-au majorat în ultimul an cu până la 400%, fapt recunoscut, într-un final, şi de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Christine Lagarde, inculpata pentru un prejudiciu de peste 400 de milioane de euro

O instanţă din Franţa a decis iniţierea unui proces împotriva directorului FMI, Christine Lagarde, informează Reuters. Procesul trebuie să clarifice situaţia unor plăţi ilegale în valoare de 400 de milioane de euro făcute de Lagarde către omul de afaceri francez Bernard Tapie. Evenimentul s-ar fi produs acum aproape 20 de ani, când Christine Lagarde era ministru al Economiei în administraţia preşedintelui Nicolas Sarkozy. Procesul Lagarde va fi judecat de Curtea de Justiţie a Republicii Franţa, a transmis procurorul general francez. "Doamna Lagarde va reitera că a acţionat în interesul statului francez, prin respectarea în totalitate a legii", a transmis, în replică, biroul directorului Fondului Monetar Internaţional. Decizia de joi este surprinzătoare, dat fiind că procurorii recomandaseră în septembrie încetarea anchetei care o viza pe Christine Lagarde.

Culisele unui scandal: ce au de împărţit PSD şi ALDE

Lansat pe piaţă ca un concurent al PNL, partidul lui Tăriceanu pare să fure din electoratul PSD. Liderii social-democraţi îl consideră prea apropiat de Victor Ponta şi iau în calcul debarcarea sa din fruntea Senatului. În schimb, relaţia PSD cu UNPR pare să funcţioneze mult mai bine. În ultimele zile, tensiunile dintre PSD şi ALDE au escaladat. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, întrebat despre disputa avută miercuri în Parlament cu liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, că formaţiunea acestuia a avut recent poziţii diferite de cele ale PSD, astfel încât este posibil ca alianţa "în fapt să nu mai existe". Liviu Dragnea nu a fost niciodată apropiat de Călin Popescu Tăriceanu, opunându-se instalării acestuia în fruntea Senatului, produsă în 2014, la dorinţa expresă a lui Victor Ponta. Acum, însă au apărut elemente suplimentare.

ZIARUL FINANCIAR

Cel mai greu an pentru asigurări se încheie cu scumpirea masivă a RCA şi proteste în stradă

Guvernul, ASF şi Parlamentul sunt chemaţi să intervină pe o piaţă liberă, privată 100%, cu preţuri stabilite de cerere şi ofertă. Guvernul Cioloş a fost ieri în faţa unuia din cele mai grele teste de la instalarea sa până în prezent: protestul transportatorilor la adresa creşterii tarifelor RCA pentru camioane. Transportatorii susţin că tarifele s-au triplat în ultimul an. Sectorul transporturilor, de circa 10 miliarde de euro în 2014, este dominat de companiile private româneşti în proporţie de 67%, iar în balanţa de plăţi transporturile au contribuit pozitiv cu 2,8 miliarde de euro anul trecut. Mii de maşini şi camioane au blocat ieri Bucureştiul, iar transportatorii, asigurătorii, reprezentanţi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului au negociat două pre soluţii pentru ieşirea din această situaţie.

Mallul Băneasa va fi condus pentru prima dată de un român, cu pregătire militară

Arthur Popa, directorul operaţional al Băneasa Developments, va prelua din ianuarie poziţia de director general al grupului controlat de Puiu Popoviciu şi Gabriel Dimofte, înlocuindu-l astfel pe Georgios Argentopoulos, care va avea atribuţii în consiliul de administraţie. Popa este al treilea CEO al Băneasa Development, după Ali Ergun Ergen şi Georgios Argentopoulos. Proiectul comercial din zona de nord a Capitalei a fost deschis în 2008 în urma unei investiţii de 150 de milioane de euro, iar magazinele din mall au depăşit anul trecut vânzări de 200 mil. euro. Arthur Popa, în vârstă de 38 de ani, lucrează pentru Băneasa Developments din 2006, iar din 2013 a fost numit chief operating officer al companiei. El a mai deţinut funcţia de manager administrativ - între 2006 şi 2008, manager comercial - 2008-2010, manager de dezvoltare - 2010-2011, şi ofiţer de leasing - 2011-2013, potrivit profilului său de pe reţeaua de socializare de business LinkedIn.

Bursa de la Bucureşti este cotată cu şanse de a creşte şi cu 15% anul viitor

Prima majorare de dobândă din SUA din ultimii nouă ani a fost primită cu entuziasm de bursele lumii. Decizie-simbol ce marchează revenirea la normalitate după criza din 2008, au comentat analiştii. Bursa de la Bucureşti are astfel şanse la un an 2016 mai bun decât cel care se încheie, cu un avans potenţial de peste 10%. Pieţele de acţiuni au salutat decizia Băncii Centrale a SUA de majorare cu 0,25% a dobânzii de politică monetară prin creşteri generalizate. Bursele din Germania şi Grecia au fost ieri lideri la creşteri, cu aprecieri de peste 3%. La Bucureşti, indicele BET, principala referinţă a bursei, s-a apreciat cu 1,2%. Acţiunile bancare (BRD şi Banca Transilvania) şi cele ale Romgaz au raportat cele mai mari creşteri din rândul acţiunilor lichide în şedinţa de joi. "Majorarea dobânzii de către Fed, făcută pentru prima oară în aproape un deceniu, a căpătat o puternică valoare sim­bolică, marcând în mod oficial re­venirea la normalitate după criza finan­ciară din 2008. De aici reacţia favorabilă a pieţelor financiare internaţionale", a spus Dan Rusu, BT Securities.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb