REVISTA PRESEI - 19.01.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 19 ianuarie 2011

ADEVĂRUL

Spaima satelor: taxa pe pârloagă

Miza proiectului de lege conceput de Ministerul Agriculturii care prevede o amendă de 400 de lei pentru terenurile nelucrate este de a readuce pământurile în circuitul agricol. Fermierii şi oamenii de afaceri consideră că "taxa pe pârloagă" este o măsură greşită. Supraimpozitarea terenurilor nelucrate ar fi fost o soluţie mai eficientă.

Amendă, subvenţie sau rentă?

Odată finalizat acest proiect şi devenit lege, ţăranii cu venituri foarte mici vor avea trei variante pentru terenurile aflate în proprietatea lor: să le lucreze şi să primească o subvenţie de 130 de euro la hectar, să le dea în arendă şi să primească o parte din recolta arendaşului sau să-l lase pârloagă şi să fie amendaţi cu 400 de lei. Însă, în ultimul caz, teoretic, proprietarul ar putea să primească şi subvenţia la hectar de 130 de euro, să plătească şi amenda la Primărie şi să rămână cu o diferenţă de 100 de lei. Adrian Rădulescu spune că nu se poate aşa ceva, pentru că există controale şi numai cei care-şi lucrează terenul primesc subvenţia. Ştefan Niculae, preşedintele Agrostar, crede însă că se poate: "UE nu condiţionează în niciun fel acordarea subvenţiei pentru agricultură de cultivarea terenului, dacă acesta este arabil".

Cum ar scoate antreprenorii economia din criză

Relaxarea fiscalităţii, plata arieratelor şi reducerea evaziunii fiscale sunt principalele măsuri cu caracter de urgenţă pe care mediul de afaceri le propune guvernanţilor. "Adevărul" a intervievat zece oameni de afaceri care au trasat principalele linii economice pe care Guvernul ar trebuie să le urmeze.

Românii fac plinul la vecini

Şoferii români profită de preţurile mai mici din benzinăriile din Ucraina şi din Republica Moldova. În Bulgaria şi Serbia, diferenţele sunt însă prea mici, iar Ungaria ne-a depăşit de mult. Un sătmărean care face plinul unui Logan în Ucraina iese mai ieftin cu 120 de lei. Suma creşte proporţional cu capacitatea rezervorului. Preţurile tot mai mari la carburanţi îi fac pe români să se gândească de două ori înainte de a face plinul. Dacă unii se gândesc la proteste, alţii, care au norocul de a locui lângă graniţa cu Ucraina şi Republica Moldova, merg să alimenteze la vecini, unde preţul este mai mic cu aproximativ 1,5 lei pe litrul de carburant.

Băsescu ar da bani de la stat pentru fiecare candidat

Preşedintele a propus ieri ca toţi candidaţii pentru primării şi Parlament să fie sponsorizaţi în campania electorală din bani publici. Ideea finanţării de la buget a campaniei ar putea costa statul sume uriaşe, în condiţiile în care numărul candidaţilor poate fi nelimitat. Preşedintele Traian Băsescu a propus ieri finanţarea campaniilor electorale de la bugetul de stat, în cazul candidaţilor pentru Parlament, sau de la bugetele locale, pentru candidaţii la alegerile din teritoriu. Plafonul despre care a vorbit Băsescu, în cadrul unei dezbateri organizate de Institutul de Studii Populare, a fost de 50.000 de lei (11.600 de euro) pentru fiecare candidat.

"Fetiţele" îi vin de hac lui Berlusconi

Interceptările în scandalul prostituatelor de lux i-ar putea fi fatale premierului. Parchetul din Milano susţine că dispune de "elemente probatorii" în ancheta "Rubygate" pentru prostituţie cu minore şi abuz în funcţie, deschisă împotriva lui Silvio Berlusconi. O româncă, printre protagoniste. Printre cele presupuse zece dame de companie care ar fi avut relaţii intime cu Berlusconi se numără şi românca Ioana Vişan. Aceasta ar fi participat inclusiv la dineul organizat în cinstea premierului rus Vladimir Putin.

Schimbările climatice au dus la decăderea Imperiului Roman?

Cercetătorii au descoperit că civilizaţia noastră nu este singura ameninţată de modificările climei. O echipă de arheologi, climatologi, geografi şi istorici a analizat inelele copacilor pentru a afla impactul climei asupra societăţii în ultimii 2.500 de ani. Studiul acelor inele care arată cum s-au dezvoltat copacii a demonstrat că există o legătură între fenomenele climatice şi evenimente istorice care au avut consecinţe devastatoare. Fluctuaţiile climei reprezintă unul dintre factorii care au contribuit la căderea Imperiului Roman, alături de greşelile politice şi invaziile barbare, explică Ulf Büntgen de la Institutul federal pentru păduri, zăpadă şi studiul peisajului din Birmensdorf, Austria, cel care a coordonat studiul. Cercetătorii au descoperit că perioadele cu vreme călduroasă şi umedă au coincis cu timpurile prospere, în timp ce seceta şi instabilitatea atmosferică au dus la tulburări politice, cum ar fi căderea Imperiului Roman sau Războiul de 30 de ani.

CURENTUL

Traian Băsescu: unii oameni de afaceri ar fi vrut ca statul român să intre în colaps

Preşedintele Traian Băsescu a acuzat ieri trusturile de presă din România că au jucat, de la venirea guvernului Boc, mai mult un rol distructiv şi nu unul de sprijin în ceea ce priveşte procesul de reformare şi consolidare a unui stat modern, aşa cum se vrea România. Declaraţiile lui Băsescu au fost rostite cu ocazia dezbaterii cu tema "Reforma instituţională a Statului Român. Statul asistenţial, statul minimal sau statul eficient?", organizată de Institutul de Studii Populare, în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer. Temele predilecte ale şefului statului au fost cei doi piloni extrem de importanţi ai unei societăţi moderne - sănătatea şi educaţia.

Fişa de apreciere a cadrului didactic Crin Antonescu, din 1986: chiulangeală cronică

Psihologul Florin Tudose: "Crin Antonescu este un personaj desprins din galeria Geoană, Vanghelie, Ceauşescu, adică a outsiderilor cu şanse nule care reuşesc să devină lideri prin alegerea pe criteriul "ăsta va fi cel mai uşor de manevrat", devenind apoi tirani vicleni şi extrem de periculoşi pentru orice opozant care le-ar denunţa slăbiciunea". Psihologii care i-au analizat evoluţia au tras deja câteva concluzii cu privire la discursul şi comportamentul său din ultima vreme. "Este fabricat într-un rol care nu i se potriveşte", a conchis psihologul Georgeta Ghinea. "Dă tot timpul senzaţia că nu vorbeşte în nume propriu şi că prezintă un text, e drept, bine învăţat şi clar expus, pe care cineva i l-a pus la dispoziţie. Gândurile, ideile din mesaj par să nu îi aparţină, deşi interpretează cu acurateţe textul de pe un prompter" - a completat-o Florin Tudose.

CURIERUL NAŢIONAL

Angajatorii vor performanţe maxime cu investiţii minime

Aceştia au aşteptări mari atât de la salariaţii vechi, cât şi de la cei noi. În 2011, nici angajatorul şi nici salariatul nu vor să schimbe strategia din 2010. Anul acesta nu va fi cu mult diferit faţă de precedentul pentru piaţa muncii, dar se vor face mai multe recrutări. Situaţia dificilă de pe piaţa muncii continuă şi în acest an. Aşadar, în 2011 nu vom vedea schimbări în strategiile angajatorilor, aceştia vor încerca să obţină cu bugete reduse cele mai bune performanţe de la salariaţii lor, dar şi de la nou-veniţi. În condiţiile în care pe piaţă există foarte mulţi oameni care vor un loc de muncă, angajatorul se află în avantaj în faţa salariatului său şi îi cere cele mai bune performanţe - dacă nu, angajatul este liber oricând să plece, pentru că la uşă aşteaptă alţii care vizează un astfel de post.

Megainvestiţia de la Cernavodă alungă acţionarii din proiect

Şi RWE a anunţat că vrea să predea Nuclearelectrica cele 9,15% pe care le deţine la EnergoNuclear. Participaţia statului ar ajunge astfel la 69,3%, ceea ce ar presupune o investiţie de cel puţin 2,8 miliarde euro. Criza financiară globală, dar şi proiectele pe care companiile din domeniul nuclear le dezvoltă în alte state europene par să alunge investitorii din proiectul construcţiei reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. După ce anul trecut cehii de la CEZ au anunţat că se vor retrage din proiect, vânzându-şi participaţia la EnergoNuclear către Nuclearelectrica, a venit şi rândul germanilor de la RWE să facă acelaşi lucru.

ACPR susţine Codul Muncii

Agathon: Alianţa a hotărât luni seară că va sprijini varianta Guvernului pentru noul Cod al Muncii. Sindicatele cer demisia ministrului Ioan Botiş, nemulţumite de discuţiile pe Codul Muncii. Ministrul Muncii, Ioan-Nelu Botiş, a anunţat ieri că o parte din patronatele române susţin o variantă a Codului Muncii propusă de MMFPS, referindu-se la Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR). "Începând cu 20 decembrie 2010 am publicat pe pagina de internet a ministerului varianta noastră pe Codul Muncii. Azi (marţi - n.r), o parte din patronatele române susţin această variantă pe care noi am publicat-o. Este o declaraţie a ACPR în acest sens. Rămâne să mai discutăm în continuare cu sindicatele şi cu celelalte patronate asupra modificărilor pe care ei le consideră că vor fi aduse acestor legi", a spus Ioan Nelu-Botiş.

Banca Mondială ne va finanţa şi în următorul acord

"Încheierea unui acord pe doi ani cu instituţiile financiare va fi interpretat de către pieţele internaţionale ca un semn de încredere". Fondul a anunţat că va fi flexibil în negocierea perioadei noului acord. Banca Mondială (BM) va acorda asistenţă tehnică şi finanţare României în cadrul unui nou acord care va fi încheiat împreună cu FMI şi Comisia Europeană (CE), cel mai probabil pe doi ani, a declarat ieri Peter Harrold, directorul de ţară pentru România al BM. "Noul acord cu FMI şi Comisia Europeană va fi încheiat cel mai probabil pe o perioadă de doi ani", a spus Harrold, precizând că Banca Mondială va participa prin acordarea de asistenţă tehnică, dar şi finanţare, la fel ca în programul actual.

EVENIMENTUL ZILEI

Băsescu vrea anticorupţie electorală pe banii statului

Şeful statului susţine că politicienii ar fi decuplaţi de clientelă dacă sponsorizările de campanie ale acesteia ar fi înlocuite cu finanţări de la bugetul de stat. Finanţarea de la buget a campaniilor electorale nu ar scoate din buzunarul românilor mai mulţi bani decât acum când sponsorii partidelor pun pe masă deconturile după câştigarea alegerilor. Asta e concluzia la care a ajuns preşedintele Traian Băsescu, care a propus ieri ca toţi candidaţii la locale şi parlamentare să aibă alocată o sumă de la bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor de campanie.

Statele Unite şi China, de la egal la egal

Aflat într-o vizită istorică la Washington, preşedintele chinez Hu Jintao şi-a propus să discute de pe poziţii de forţă cu omologul său american. Reafirmarea Chinei ca putere mondială, dar şi atenuarea temerilor SUA privind intenţiile Beijingului în noua calitate de actor important pe scena lumii - după un an de fricţiuni bilaterale constante - sunt principalele obiective ale vizitei de patru zile la Washington a liderului de la Beijing, Hu Jintao, care a început ieri. Dată fiind actuala pondere economică, militară şi diplomatică a statului comunist, analiştii din ambele ţări au convenit că vizita preşedintelui chinez în SUA este cea mai importantă din ultimele trei decenii.

FINANCIARUL

Marile rafinării au pierdut 2,4 mld. $. Preţurile la pompă rămân ridicate

Piaţa de rafinare este împărţită între trei jucători: austriecii de la OMV, kazahii de la KazMunaiGaz şi ruşii de la Lukoil. De pe urma carburanţilor scumpi câştigă numai statul. Rafinăriile Arpechim şi Petrobrazi generează pierderi de 200 de milioane de euro pe an, adică 250 de milioane de dolari, Petromidia nu coboară sub 140 de milioane de dolari, iar Petrotel are un pasiv de 50 de milioane de dolari. Rafo a sucombat de mult. Aceste minusuri contribuie în bună măsură la creşterea preţurilor la pompă ale carburanţilor, alături de cotaţia internaţională a ţiţeiului şi a taxelor.

Motivaţie CCR: nu a fost creştere de doar 15%, ci o nouă tăiere de 10%

Augustin Zegrean a reinterpretat decizia Executivului privind salariile bugetarilor, pentru a o aduce într-un cadru legal. Preşedintele Curţii Constituţionale a României spune că între lunile iulie şi decembrie lefurile au fost tăiate cu 25%, iar după această dată Cabinetul Boc a aplicat o scădere cu zece procente faţă de nivelul din iunie. Cu riscul de a-şi încălca propriile decizii, membrii Curţii Constituţionale au găsit o explicaţie cel puţin surprinzătoare pentru a da, din nou, dreptate Cabinetului Boc. Cu două săptămâni întârziere, decizia CCR prin care cei nouă judecători au stabilit că legea bugetului de stat este constituţională a fost publicată joi în Monitorul Oficial. Argumentele aduse contrazic însă o decizie dată tot de Curte, în urmă cu doar şase luni, pe acelaşi subiect, respectiv măsura de reducere cu 25% a salariilor personalului din sistemul bugetar.

Încă un împrumut şi de la Banca Mondială

Directorul de ţară al Băncii Mon­diale pentru România a adăugat că noul aranjament cu instituţia inter­naţională va viza reforma sistemului de asistenţă socială, a sistemului sanitar si a administraţiei fiscale. Astfel, Harrold a spus că numărul administraţiilor fiscale ar trebui să fie redus de la 300 de oficii, cât sunt în prezent, la 20, după modelul altor ţări de aceeaşi mărime. Acesta a precizat că plata taxelor ar trebui efectuată o singură dată pe an, prin sistem electronic, întrucât prin această măsură s-ar putea aduce la buget venituri suplimentare chiar cu până la 20% mai mari.

Cosmote, primul operator care majorează tarifele

Oficialii companiei: Modificarea va avea un impact minor asupra utilizatorilor. Cosmote România, al treilea mare operator de telefonie mobilă de pe piaţa locală, şi-a anunţat o parte din clienţii utilizatori de cartele preplătite că, de la 1 martie, tarifele în toate reţelele naţionale, atât pentru apeluri, cât şi pentru SMS-uri, se vor majora cu 2 eurocenţi. Potrivit specialiştilor, este pentru prima dată când o companie de telefonie mobilă din România majorează tarifele.

Veniturile televiziunilor europene s-au majorat anul trecut cu 6,6% , ajungând la 84,4 miliarde de euro

Valoarea pieţei TV la nivel global a totalizat 289,2 miliarde de euro. La nivel global, bugetele de pro­movare pe TV au punctat în 2010 o majorare de aproape 6%, însă importanţa comunicării comer­ciale în această industrie este în uşoară scădere, notează cea de-a 21-a ediţie a studiului "World TV Markets", raport publicat de compania de cercetare IDATE. Nivelul total al pieţei TV, pentru întreg mapamondul, a totalizat anul trecut 289,2 miliarde de euro, în creştere cu 7,1% faţă de 2009, fapt ce semnalează îmbu­nătăţirea climatului economic, după ce în 2009 punctase o majorare de doar 0,6%.

GÂNDUL

Cât costă ideea lui Traian Băsescu de a da 11.600 de euro de la buget pentru candidaţii la parlamentare şi locale

Din calculele gândul, doar campania pentru candidaţii la alegerile parlamentare va costa peste 20 de milioane de euro. Din datele Biroului Electoral Central, la legislativele din 2008 au fost 1.822 de candidaţi ai actualelor partide parlamentare. La 50.000 de lei per candidat, campania va ajunge la 91,1 milioane de lei, adică aproximativ 21,2 milioane de euro. Situaţia se complică la alegerile locale, pentru că există foarte mulţi aleşi locali din partide neparlamentare sau independenţi. La localele din 2008 au participat 362.000 de candidaţi de la 44 de partide, alianţe şi independenţi. Preşedintele nu a precizat dacă ar trebui suportată şi campania electorală a candidaţilor independenţi sau din formaţiuni aflate acum în afara Parlamentului.

Cum vrea "Clujana" să invadeze cu pantofi româneşti piaţa din Rusia. Secretele afacerii care a crescut cu 10% în criză

În 2010 producătorul de încălţăminte a exportat pe pieţele din Franţa, Italia şi Germania, nefiind însă exporturi sub brand propriu, ci doar pe modele cerute de clienţii externi. Ruşii vor purta în curând ghete fabricate la Cluj. Producătorul de încălţăminte "Clujana" intenţionează ca în această primăvară să demareze exporturile pe piaţa rusească sub brand propriu. "Avem comenzi din Rusia. Nu vă pot spune cum am reuşit. Italienii produc la noi în ţară încălţăminte, iar produsele ajung pe piaţa rusă. De ce nu ar fi posibil şi direct, să producem în România şi să vindem în Rusia? Sperăm ca din primăvară primele exporturi de gheată clujană, tip insulated, să ajungă pe piaţa rusă", a declarat pentru gândul Radu Ţărmure, directorul general al "Clujana" SA.

Povestea miracolului pentru care va fi beatificat Ioan Paul al II-lea

În urma unei proceduri extrem de rapide, Papa Ioan Paul al II-lea va fi beatificat la Roma, pe 1 mai 2011, în prezenţa a mii de oameni. Excepţia se explică prin "reputaţia impunătoare de sfânt de care se bucura Ioan Paul al II-lea în timpul vieţii, în momentul morţii sale şi după moartea sa". Comisia cardinalilor şi episcopilor membri în Congregaţia pentru cauzele sfinţilor a decis - vindecarea călugăriţei franceze Marie Simon-Pierre de maladia Parkinson, boală de care a suferit şi Ioan Paul al II-lea (decedat pe 2 aprilie 2005) este miraculoasă.

Victor Ponta, despre candidaţii plătiţi de la buget: "Băsescu ne ia de proşti"

Liderul PSD, Victor Ponta, a răspuns propunerii preşedintelui Traian Băsescu cu privire la elaborarea unei legi prin care candidaţii să primească o sumă fixă de la buget. Social-democratul a declarat pentru gândul că "Traian Băsescu ne ia, în continuare, de proşti". "Hoţul strigă hoţii. Păi cine cumpăr voturi? Opoziţia? Dacă domnul Băsescu propune în PDL să nu se mai cumpere voturi, noi cei din opoziţie suntem foarte fericiţi". Ponta mai spune că o astfel de propunere ţine doar de fariseism.

A fost descoperită cea mai mare gaură neagră. Este capabilă să înghită întregul nostru sistem solar

Oamenii de ştiinţă americani au descoperit cea mai mare gaură neagră în galaxia M87, suficient de mare să înghită întregul nostru sistem solar. M87 este cea mai mare galaxie aflată la aproximativ 50 de milioane de ani-lumină departare, informează Daily Mail. Astronomii americani au folosit un telescop din Hawaii special adaptat pentru a observa gaura neagră din M87. Cu această ocazie, au aflat că este de două ori mai mare decât se credea iniţial. Orizontul ei, limita de la care nimic nu mai poate scapa de atracţia sa gravitaţională, nici măcar lumina, este de patru ori mai mare decat orbita planetei Neptun.

JURNALUL NAŢIONAL

Amiralul cu pensie de sergent

A adus din Rusia submarinul Delfinul, a dotat navele Marinei Militare. După 45 de ani de carieră, face foamea. Până şi din casă a fost dat afară. În decembrie anul trecut a pri­mit pensie 3.080 RON, iar în ianurie, 1.827. A calculat o reducere de 59,32%. Asta l-a deprimat, pentru că a realizat că i-au fost reduse şansele de viaţă. Recunoaşte că nu mai poate continua cu astfel de venituri, pentru că nu-i ajung banii pentru medicaţie şi celelalte cheltuieli. Cu toate acestea, în urmă priveşte cu mândrie. Principalele nave ale Marinei Mili­tare au trecut prin "mâinile" contraamiralului de flotilă în retragere Gheor­ghe Becheş.

Valentin Ceauşescu: "Lumea mă întreabă de ce nu candidez la Preşedinţie"

România, nostalgică după comunism - remarcă presa străină. Oamenii au început să vină la Valetin Ceauşescu să-l întrebe de ce nu candidează la preşedinţie, scrie Washington Post, într-un articol despre cât de rău au ajuns să trăiască românii, încât îl regretă pe fostul dictator şi încep să vadă în fiul lui "mai citit" un eventual nou erou al neamului.. Într-o ţară care a ajuns nostalgică după comunism, românii duc dorul unui erou la care să se poată raporta, pentru că prin tradiţie românilor le plac figurile puternice, scrie Washington Post, amintind de Vlad Ţepeş, cel care i-a învins pe turci, dar şi pe Nicolae Ceauşescu, cel care a înfruntat Kremlinul şi a obţinut o anumită autonomie în blocul sovietic.

NAŢIONAL

Gabriel Oprea, prieten de pahar cu traficanţii?

Despre trecutul oficial al actualului ministru al Apărării se cunoaşte doar şirul nesfârşit de grade, decoraţii, distincţii şi puzderie de alte "zăngănele" obţinute ca voinicul din poveste. De asemenea, paralel cu CV-ul de prezentare, Oprea este cunoscut de mulţi, prea mulţi oameni din Sistem de pe vremurile când bătea la porţile afirmării ca ospătar descurcăreţ. Sau angajat la intedenţă, la armată, ca să fim mai finuţi. Iată însă că surse din cadrul unor structuri ale Ministerului de Interne care lucrează pe "Operativ" susţin că e posibil să fi descoperit şi o altă faţă a "Generalului Partid". Astfel, din informaţiile noastre, în cadrul monitorizării sub acoperire a unor reţele transfrontaliere de traficanţi ar fi fost invocat drept bun amic de către "obiectivele" supravegheate nimeni altul decât ministrul.

Pesedistul Valer Marian îl acuză pe Igaş de contrabandă

Senatorul PSD Valer Marian îl acuză pe ministrul Traian Igaş de contrabandă cu ţigări şi cere demiterea acestuia din fruntea Internelor. Vicepreşedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, senatorul Valer Marian susţine că şeful MAI, Traian Igaş, este implicat în "activităţi de crimă organizată sub forma contrabandei" şi solicită anchetarea lui de urgenţă. În plus, parlamentarul PSD mai afirmă că Igaş nu deţine "pregătirea şi probitatea morală" necesare funcţiei. Poziţie motivată prin faptul că Igaş şi-ar fi definitivat studiile universitare "în forma de învăţământ la distanţă" la aproximativ 35 de ani, şi asta după ce şi-a luat diploma de bacalaureat la abia 24.

Lăzăroiu vede PDL combinat cu PP

Nicio combinaţie politică nu este exclusă în 2012 (inclusiv o alianţă PDL- PP) - afirmă convins Sebastian Lăzăroiu. Acesta susţine că deşi actuala opoziţie încearcă să limiteze combinaţiile, excluzând PDL-ul, se vor împiedica de două obstacole: Constituţia care "împiedică o asemenea prefigurare şi excludere a partidelor din majorităţi" şi preşedintele (pe care tot Traian Băsescu o să-l cheme în 2012), care va nominaliza candidatul la funcţia de premier.

PUTEREA

Brandul turistic a ajuns în Ghencea. Udrea i-a făcut cadou frunza ei lui Gigi s-o promoveze la meciuri

Steaua lui Becali, o agenţie de turism şi o firmă care face pârtii de schi pentru Elena Udrea se numără printre companiile private care pot folosi brandul turistic de ţară pe propriile produse. Elena Udrea i-a încredinţat controversata sa frunză omului de afaceri Gigi Becali şi clubului său pentru a-i face reclamă gratuit. Fotbal Club Steaua Bucureşti este singurul club sportiv care a obţinut până acum permisiunea Ministerului Dezvoltării şi Turismului să pormoveze brandul turistic al României pe propriile produse sau să-l folosească în propriile campanii de publicitate sau promovare. Deşi reprezentanţii MDRT susţin că firmele particulare sunt cele care solicită ministerului să folosească brandul turistic, directorul de marketing de la Steaua, Bobby Durbac, a declarat pentru "Puterea" că nu clubul a solicitat acest lucru, ci ministerul a venit către ei cu această ofertă.

Minciuna: Lucrările la pasajul rutier Mihai Bravu - Splaiul Unirii vor dura doi ani, nu unul.

Lucrările la noul pasaj rutier suprateran construit pe banii Primăriei Municipiului Bucureşti vor costa, în primă fază, 28,6 milioane de euro. Municipalitatea a restricţionat deja, începând de ieri, traficul în intersecţia Calea Văcăreşti - Şoseaua Mihai Bravu - Splaiul Unirii, cu toate că, până în luna martie, în zonă se execută doar lucrări de proiectare a construcţiei, potrivit documentelor oficiale care au însoţit procedura de atribuire a lucrărilor. Aceste documente mai dezvăluie faptul că termenul pentru finalizarea lucrărilor de construcţie a pasajului rutier este de 24 de luni de la semnarea contractului, şi nu de 12 luni, aşa cum au precizat reprezentanţii Primăriei Capitalei. Mai mult, Primăria Municipiului Bucureşti a cerut proiectantului o garanţie a lucrărilor de doar doi ani.

Negocieri cu FMI. Contractul Bechtel ar putea majora ţinta de deficit bugetar pe 2011

Ţinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB, stabilită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional pentru acest an, ar fi putea fi majorată cu aproximativ 0,5%, între 500 şi 600 milioane de euro, pentru plata datoriilor către Bechtel şi asigurarea finanţării autostrăzii Transilvania, "gaura neagră" din bugetul României. Dacă la începutul lucrărilor afirmau că vor avea mii de angajaţi pentru autostrada Transilvania, reprezentanţii Bechtel se pregătesc să concedieze 800 dintre cei aproximativ 1.000 de salariaţi, întrucât Guvernul nu a mai finanţat continuarea lucrărilor. Liderii de sindicat refuză să admită că 800 de muncitori de la Bechtel ar putea rămâne pe drumuri şi au solicitat prelungirea procedurii de concediere colectivă.

Der Standard: "Felix" încasează 2,5 milioane de euro pentru a spăla imaginea Volksbank

Notorietatea lui "Felix" a depăşit graniţele ţării, Dan Voiculescu ajungând subiect în presa austriacă. Publicaţia Der Standard dezvăluie existenţa unui contract de publicitate între trustul media controlat de Voiculescu şi banca austriacă Volksbank. Valoarea contractului se ridică la 2,5 milioane de euro, iar scopul afacerii este îmbunătăţirea imaginii filialei locale a grupului financiar austriac, susţine Der Standard. În articolul lor, ziariştii de la Viena nu uită să menţioneze relaţia lui Voiculescu cu Securitatea ceauşistă.

ROMÂNIA LIBERĂ

Vîntu se va îmbolnăvi pe 25 ianuarie

La ce probleme are, Sorin Ovidiu Vîntu se poate îmbolnăvi, de fapt, în orice moment. Mogulul care, cu aroganţa-i binecunoscută, sfătuia şi avertiza statul român să se "întărească" şi să se păzească, fără lamentări, de oamenii puternici ca el a prins acum o curiozitate bizară pentru sistemul naţional de sănătate. Şi, pentru că nu îi este suficient ce citeşte în presă despre spitalele şi clinicile de stat româneşti, SOV se convinge asupra realităţii direct la sursă. În decembrie şi ianuarie, traseele iniţiatice ale lui Vîntu au coincis de câteva ori cu saloanele şi culoarele Spitalului Floreasca, unde o injecţie făcută de o mână uşoară, o vorbă bună plasată de un medic stăpân pe meserie sau, pur şi simplu, o noapte ca un sfetnic bun în patul sanitar i-au mai liniştit angoasele care-l încearcă din cauza trecutului comun cu fugarul Nicolae Popa. Istoria s-ar putea repeta şi pe 25 ianuarie, când SOV are din nou termen în proces.

Dezvăluire şoc: Românii care traficau drogurile columbienilor sunt foşti şoferi de TIR

Trei şoferi de TIR din România au ajuns şefi de reţele de trafic internaţional de droguri. Ultimul capturat este Constantin Nadolu, care, împreună cu Cătălin Iosef, nepotul iluzionistului Iosefini, intenţiona să treacă prin România peste două tone de cocaină. Arestarea, săptămâna trecută, a traficantului de cocaină Constantin Nadolo dezvăluie un tipar al românilor care au avansat în ierarhia reţelelor internaţionale. Foştii şoferi de TIR sunt cei mai eficienţi şi greu de depistat şefi de reţele de trafic internaţional de droguri. Ei au exerciţiul comerţului la negru cu blugi, cafea şi gumă de mestecat, spun ofiţerii antidrog. După 1990, unii şoferi de TIR s-au specializat în contrabanda cu cafea şi ţigări, iar apoi au trecut la trafic de droguri, ajungând, în scurt timp, capi de reţele internaţionale. Între cei mai cunoscuţi şefi de reţele din România, care au fost capturaţi în ultimii ani, sunt Emil Crivac, George Laurenţiu Dinu şi Constantin Nadolu.

In memoriam. A murit autorul imnului-manifest anticomunist. Cristian Paţurcă, "golan" până la capăt

Cristian Paţurcă, cel mai cunoscut "golan" din Piaţa Universităţii, "zona liberă de neocomunism", s-a stins din viaţă la doar 46 de ani după o îndelungată suferinţă, bolnav de tuberculoză. Celebrul autor al "cântecelor golanilor", intonate de mii de oameni în timpul manifestaţiei din Piaţa Universităţii din 1990, a trăit în ultimii ani într-o continuă luptă cu boala şi sărăcia.

Efectul de domino. Un val de autoincendieri în ţări nord-africane ameninţă să extindă revolta din Tunisia. Cât de contagioasă poate fi "Revoluţia Iasomiei"

Succesul "Revoluţiei Iasomiei" din Tunisia, izbucnită după ce un tânăr protestatar s-a autoincendiat în decembrie, generează un val de proteste extreme în statele arabe din nordul Africii, unde populaţia se confruntă cu dificultăţi economice, autocraţie şi corupţia autorităţilor. Nouă persoane s-au autoincendiat în 48 de ore în Egipt, Algeria şi Mauritania. Aproape imediat după izbucnirea protestelor violente împotriva regimului preşedintelui tunisian Zine al-Abidine Ben Ali, analiştii lumii arabe, şi nu numai, au speculat cu privire la un posibil efect de domino în întreaga regiune din nordul Africii.

ZIARUL FINANCIAR

FMI recunoaşte eşecul programului de austeritate cu România: Marea dezamăgire este că economia nu şi-a revenit

Marea dezamăgire a FMI după doi de acord cu România este că economia încă nu a revenit pe creştere, afirmă Jefrey Franks, şeful misiunii Fondului la Bucureşti. "Absenţa creşterii economice este marea dezamăgire acum când ne apropiem de finalul acestui acord. La fel de adevărat este că reformele ar fi putut merge mai repede, însă chiar şi aşa au făcut ajustări foarte importante, s-au implementat politici corecte şi s-a revenit pe calea disciplinei fiscale", a declarat Franks ieri pentru ZF. Este pentru prima dată când un înalt oficial implicat în acest acord admite marele eşec al proiectului de a scoate România din criză.

Apple bate toate recordurile cu profit de 6 mld. $ în primul trimestru fiscal. Tăcere deplină în ceea ce-l priveşte pe Jobs

Compania americană Apple a anunţat rezultate financiare care au bătut şi cele mai optimiste estimări ale analiştilor pentru primul trimestru al anului fiscal, încheiat la 25 decembrie, însă producătorul iPod şi iPhone"nu a spus nimic despre elefantul din cameră - plecarea neaşteptată în concediu medical a CEO-ului Steve Jobs", comentează cotdianul Wall Street Journal. Applea anunţat venituri de 26,7 mld. dolari, în creştere cu 71% faţă de anul precedent în timp ce profitul a urcat şi mai repede, cu 78%, la nivelul record de 6 miliarde de dolari. Rezultatele spectaculoase ale Apple vin pe fondul vânzărilor foarte bune de gadgeturi de la finele anului.

Noi obstacole apar în drumul acţionarilor Fondului Proprietatea spre Bursă. Cum se pot rezolva?

Mii de persoane deţin acţiuni la Fondul Proprietatea la comun, fiind înregistraţi la Depozitarul Central în "conturi joint" pe care le împart cu mai mulţi moştenitori ai aceluiaşi fost proprietar. Ei nu pot să îşi tranzacţioneze acţiunile pe Bursă înainte de a trece pe la un notar. Iulian Lepa, avocat specializat în despăgubiri şi el însuşi acţionar la Fondul Proprietatea, se află în situaţia de a împărţi cu sora sa un "cont joint" de acţiuni primite drept despăgubire pentru un teren care a aparţinut mamei sale şi a fost confiscat de comunişti. "La Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, titlul de despăgubire s-a emis pe numele a două persoane pentru că eram doi moştenitori, iar conversia în acţiuni s-a făcut pe numele ambelor persoane.

Flexibilizarea Codului muncii, împiedicată din nou de sindicate şi patronate

Cele mai recente dezbateri pe tema modificării Codului muncii, proiect propus la sugestia Consiliului Investitorilor Străini şi a Camerei de Comerţ Româno-Americane, au eşuat din nou din cauza sindicaliştilor şi a reprezentanţilor unor patronate. "Cerem demisia ministrului muncii, Ioan Nelu Botiş, pentru un comportament părtinitor faţă de anumiţi angajatori, pentru declaraţii mincinoase, pentru favorizarea interesului companiilor străine, de aroganţă faţă de interesele mişcării patronale şi sindicale", se arată în scrisoarea transmisă ieri premierului Emil Boc de către reprezentanţii celor 5 sindicate (Cartel Alfa, CNSRL Frăţia, BNS, CSDR şi Meridian) şi de către ai patronatelor UGIR 1903, Conpirom şi UNPR.

Depunerea declaraţiilor de sănătate dă dureri de cap angajatorilor. A doua zi de îmbulzeală

Depunerea declaraţiilor de sănătate, obligaţie lunară a oricărui angajator, a adus sute de oameni în cursul zilelor de luni şi marţi la sediul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), ceea ce a creat situaţii tensionate, cozi şi îmbulzeală. Gheorghe Ţiţeica, strada pe care se află noul sediu unde angajatorii din Bucureşti pot depune declaraţiile de sănătate, probabil că nu a mai văzut vreodată atâta îmbulzeală. Zeci de oameni, cei mai mulţi trecuţi de prima tinereţe, reprezentând firme extrem de mici sau alte categorii de organizaţii cu un număr redus de angajaţi, au venit ieri cu dischete şi cu declaraţiile tipărite pentru a-şi face datoria legală. Pe lângă aceştia, alţii au venit pentru plata contribuţiilor şi pentru adeverinţe.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb