REVISTA PRESEI 19.06.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 19 iunie 2015

ADEVARUL

Summit extraordinar pe tema crizei din Grecia, luni, la Bruxelles

Şefii de stat şi de guvern din ţările zonei euro se vor reuni luni, la Bruxelles, pentru un summit pe tema crizei din Grecia, afirmă surse europene citate de Sky News. "În contextul rezultatului reuniunii miniştrilor de Finanţe din Eurogrup, este urgent să existe o reuniune pentru discutarea situaţiei din Grecia la cel mai înalt nivel politic", a declarat un oficial european. Ambasadorii statelor zonei euro vor dezbate vineri situaţia din Grecia. Miniştrii de Finanţe din statele membre ale zonei euro nu au ajuns la niciun acord cu Grecia, însă membrii Eurogrupului se pot reuni în orice moment dacă Atena va semnala disponibilitate pentru concesii, cancelarul Angela Merkel exprimând speranţa că se va putea ajunge la o înţelegere. Ministrul grec al Finanţelor, Yanis Varoufakis, a prezentat joi seară noi propuneri de reforme omologilor săi din zona euro reuniţi în Luxemburg, afirmă un oficial guvernamental grec.

Victor Ponta, modificări substanţiale în declaraţia de avere la doar câteva zile de la chemarea sa la DNA

Premierul Victor Ponta şi-a actualizat declaraţia de avere pe 15 iunie 2015, la doar zece zile de la punerea sa sub urmărire penală de către DNA. În declaraţia de avere actualizată a premierului Victor Ponta apare, în premieră, vila de la Cornu pe care o deţine soţia sa, Daciana Sârbu, dar a dispărut casa de vacanţă din Baia de Fier, judeţul Gorj, pe care a donat-o, valoarea de impozitare a imobilului fiind de 56.623 lei. În acelaşi document apar, în schimb, un apartament în Bucureşti şi o nouă vilă la Cornu, în construcţie, aflată în co-proprietate cu soţia sa. Totodată, Ponta a vândut, în aceeaşi zi, pe 29 mai 2015, două apartamente, în valoare de 75.000 de euro fiecare. Numele cumpărătorului nu este trecut. Pentru un apartament a făcut un contract de schimb, valoarea imobilului fiind de 143.050 euro. Este pentru prima dată când premierul Victor Ponta trece în declaraţia sa de avere şi bunurile soţiei sale.

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, reţinut de DNA pentru complicitate la trafic de influenţă

Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie şi infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie comise în perioada 2006 - 2015. Reprezentanţii DNA Ploieşti au anunţat oficial că Andrei Chiliam a fost reţinut pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi pentru complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată. Surse judiciare au declarat că pe numele primarului Andrei Chiliman a fost emisă, la ora 20.10, ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore. Edilul îşi va petrece noaptea în arestul de la Câmpina, deoarece la Ploieşti nu ar mai fi locuri disponibile, potrivit unor surse din rândul anchetatorilor. În jurul orei 23.00, joi seară, acesta a fost dus cu cătuşe, de la sediul DNA Ploieşti, în arestul preventiv de la Câmpina, unde îşi va petrece noaptea, urmând ca vineri să fie prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Cum iţi dai seama daca roşiile de la piaţa au fost modificate genetic

Intr-o tara in care mulţi agricultori cultiva roşii pentru profit, apar si fermieri care pun preţ pe gust. Folosesc seminţe păstrate de la bunici si culeg roşii care nu au forma sau culoarea perfecta, dar aroma lor face toţi banii. Specialiştii susţin ca roşiile modificate genetic, doar ca sa fie frumoase, îşi pierd gustul. Iar asta pentru ca nu mai stau cat trebuie in bătaia soarelui. E adevărat, soiurile vechi sunt mai puţin productive decât cele hibrid. O planta produce doar 4 kilograme, in loc de zece, cat dau cele comerciale. Tot mai mulţi fermieri mizează însă pe acel segment de cumpărători care prefera roşia sănătoasă, cu gust, in locul celei care are un aspect perfect dar este plina de chimicale. Deşi unii spun ca de vina pentru dispariţia gustului ar fi recoltarea timpurie si depozitarea, specialiştii susţin ca de vina este modificarea genetica. In urma cu câteva decenii a fost descoperita o mutaţie care le dădea tomatelor un roşu uniform si lucios.

NATO şi Rusia îşi încordează muşchii la frontierele estice ale Alianţei

Zilele aceste în Polonia şi în Marea Baltică au loc exerciţii militare de anvergură ale NATO. Şeful diplomaţiei olandeze, Bert Kunders, susţine că acestea constituie o atenţionare la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin. Dar exerciţiul a atras şi replici ale armatei ruse, care a trimis în apropiere mai multe nave şi a intensificat zborurile aviaţiei sale militare în zonă. Avioane de tip Typhoon din cadrul Forţelor Aeriene Regale (RAF) britanice au fost trimise miercuri - în trei rânduri în decurs de o zi - să intercepteze avioane ruseşti care s-au apropiat de zona în care NATO efectua exerciţii militare la Baltica. Nava amiral a Marinei Regale britanice participă la un exerciţiu cu vehicule de tip amfibie pe o plajă din nordul Poloniei, la mai puţin de 160 de kilometri de enclava rusă Kaliningrad. Aproximativ 5.600 de militari şi 49 de vase din 17 state NATO participă la aceste manevre.

Călătoriile în SUA, blocate momentan din motive tehnice

În aceste zile nu pot fi tipărite vizele de imigrare şi temporare aprobate după data de 8 iunie 2015, anunţă Secţia Consulară a Ambasadei Statelor Unite ale Americii (SUA). Concret, Ambasadele şi Consulatele SUA nu pot procesa formularele de solicitare a vizelor completate după data de 9 iunie 2015, se arată într-un comunicat de presă. Astfel că cei care vor să cumpere bilete de avion sau să plătească rezervarea la hotel sunt sfătuiţi să nu o facă până când nu primesc aprobarea pentru viză.

Serbia, "şocată" de planul Ungariei de a ridica un gard la frontieră

Premierul sârb Aleksandr Vucici s-a declarat "şocat", în timpul unei vizite la Oslo, de planul Ungariei de a ridica un gard la frontiera dintre cele două ţări, cu scopul de a împiedica imigranţii să pătrundă pe teritoriul ungar, relatează BBC News online. Vucici a declarat că gardul, înalt de patru metri, "nu este soluţia" la problema imigranţilor care intră în Ungaria de pe teritoriul Serbiei. Autorităţile ungare au anunţat acest plan miercuri, precizând că gardul va va fi instalat de-a lungul celor 175 kilometri de frontieră dintre cele două ţări. Ministrul ungur de Externe Peter Szijjarto a declarat că Budapesta nu poate să aştepte ca Uniunea Europeană (UE) să găsească o soluţie la problema imigraţiei.

BANCHERUL

ANPC: legea prin care clienţii pot scapă de datorii daca returnează băncii apartamentul ipotecat nu se va aplica retroactiv

Paul Anghel, director general in cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a declarat, la un seminar susţinut de Asociaţia Romana a Băncilor (ARB), ca prevederea din noua lege a creditelor ipotecare privind transpunerea Directivei 17, care permite unui client sa scape de toate datoriile daca returnează băncii casa ipotecata, se va aplica doar noilor contracte de credit, semnate începând cu 21 martie 2016, data la care legea va intra in vigoare. Proiectul de lege publicat de ANPC prevede următoarele: "In orice situaţie, riscul de creditare se împarte intre creditor si consumator iar returnarea sau transferarea către creditor a garanţiei sau a veniturilor obţinute din vânzarea garanţiei este suficienta pentru rambursarea totala a creditului. In cazul in care preţul obţinut pentru bun imobil afectează suma datorata de către consumator, creditorii si executorii judecătoreşti depun toate eforturile in vederea obţinerii celui mai bun preţ pentru bunul imobil care face obiectul executării silite."

Off-shore-ul din Cipru al şefului Băncii Transilvania, Horia Ciorcila, a vândut acţiuni TLV de 95 milioane lei

Castorius Limited, firma off-shore înregistrată in Cipru deţinută de Horia Ciorcila, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania (BT), a doua mare banca din Romania, a vândut, ieri, pe piaţa Deals de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) un număr de 45,773 milioane de acţiuni ale Băncii Transilvania, in valoare de peste 95 milioane lei, la un preţ de 2,0890 o acţiune BT (TLV). Ultimul preţ al unei acţiuni TLV la BVB a fost de 2,1 lei. Ciorcila deţinea anul trecut pe numele sau 4,7 milioane acţiuni TLV, reprezentând 0,21% din capitalul BT, însă el acţionează concertat la BT cu firma sa înregistrată in Cipru, Castorius Limited, care deţinea 107,8 milioane de acţiuni BT, reprezentând 4,89% din capitalul BT. Ciorcila împreuna cu Castorius Limited deţineau 5% din acţiunile BT. Tot ieri, un alt off-shore cu statut de persoana iniţiată, adică acţionar al BT, Thelteck Limited, a cumpărat in aceeaşi zi, tot pe piaţa Deals de la BVB, un număr de 22,773 milioane acţiuni TLV, la acelaşi preţ, de 2,0890 lei/acţiune, valoarea tranzacţiei fiind de 47,5 milioane lei.

CURENTUL

Presa din Italia: pavilionul României la Milano, rece şi comunist

Presa din Italia a criticat pavilionul organizat de MAE la ExpoMilano, apreciind doar însufleţirea acestuia cu grupul de argeşeni pregătit de CJ Argeş: "Debutul a fost cât se poate de "cu stângul" pentru pavilionul României la Expo Milano. Aparte austeritatea lui arhitectonica, şi primirea, - mult trâmbiţata noastră ospitalitate- , a fost dintre cele mai reci şi comuniste. Asta până când au ajuns argeşenii. Aceştia, după lupte crâncene cu cei de la MAE, telefoane, intervenţii şi certuri, au reuşit sa le scoată din uz practicile comuniste stabilite până atunci şi sa aducă un plus valoare pavilionului României. Daca până la sosirea lor românii nu aveau voie sa iasă din pavilion pentru spectacole, (în timp ce alte ţari o făceau) - pentru ca aşa deciseseră politrucii de la Bucureşti-, argeşenii au scos căluşarii în faţă şi au triplat numărul vizitatorilor, al curioşilor. Tehnica a fost una simpla dar de succes: după fiecare dans şi spectacol la care se adunau vizitatorii în număr mare, dansatorii se încolonau şi intrau în pavilion, invitând şi pe cei care asistaseră." relatează ziarul Emigrantul.

Operaţiunea - de Tia Şerbănescu

Am aflat foarte multe despre ligamente zilele acestea, de când premierul şi-a operat genunchiul la Istanbul: n-a fost televiziune care să nu prezinte planşe cu ligamente, menisc şi toate celelalte componente ale unei asemenea operaţii. Sau operaţiuni. Premierului i s-a dedicat şi o piesă muzicală: "Viorele, Viorele, unde sunt conturile tele" - semn că a intrat în folclor unde se pretinde că Ponta a fugit la turci de frică să nu-şi piardă tronul şi în nădejdea că aceştia îl vor repune întreg pe scaun. Manolache, a explicat că "nu putem pune semnul egalităţii între un înalt demnitar şi un om normal". Clar. Este evident că înalţii demnitari nu sunt normali. Nici judecătorii CCR n-au însă linişte de când se încearcă schimbarea majorităţii în favoarea PSD: Zegrean şi Lăzăroiu au fost audiaţi la Parchetul General în legătură cu referendumul din 2012. Cu puciul. PSD vrea să obţină demiterea dlui Băsescu măcar acum, în 2015. Poate refac şi rezultatele din 2009 să-l declare preşedinte pe Geoană şi pe cele din 2004, să-l declare preşedinte pe Năstase. Atenţie! Să nu refacă şi revoluţia şi să ne trezim cu Iliescu, Roman şi cu Rusia la poartă, lucru pe care azi chiar nu ni-l putem permite. Mai ales că nici ei nu mai ştiu cine sunt şi ce vor.

CURIERUL NATIONAL

Chiriaşii de la Stat plătesc tarife de invidiat

Guvernul a propus o actualizare a chiriilor solicitate celor care locuiesc în imobilele aflate în proprietatea statului. Noua chirie propusă în cele mai bine utilate şi echipate reşedinţe este de patru ori mai mică decât într-o garsonieră foarte modestă din Capitală. Astfel, dacă într-o garsonieră neutilată chiria lunară este în jurul a 20 lei/mp, în cea mai bine echipată şi utilată locuinţă de stat chiria poate urca la 5,72 lei/mp. Proiectul propus spre dezbatere publică de Guvern ridică o serie de întrebări, dar una dintre cele mai importante ar fi dacă nu cumva "practică statul chirii prea mici sau particularii chirii prea mari?". În acelaşi timp, ne putem gândi şi la faptul că în România se pot practica chirii mai mici, nu doar că statul îi lasă pe chiriaşii săi să plătească nişte chirii simbolice.

Şase ONG-uri sunt împotriva extinderii carierei de lignit de la Jilţ

Acestea au cerut ieri Guvernului respingerea proiectului prin care se alocă CE Oltenia 3,3 milioane euro în vederea exproprierilor. Hotărârea de Guvern propusă va aduce daune iremediabile mediului natural, pe de o parte din cauza defrişărilor, iar pe de alta din cauza emisiilor toxice provenite din arderea cărbunelui. România, susţin ONG-urile, riscă declanşarea infringementului din partea Comisiei Europene din cauza nerespectării condiţiilor de concurenţă. Extinderea carierei de lignit Jilţ Nord, ce aparţine CE Oltenia şi pentru care oficialii sunt dispuşi să aloce 3,3 milioane euro în vederea exproprierilor, stârneşte mari nemulţumiri din partea ONG-urilor, acestea argumentând, într-un comunicat remis ieri presei, o parte dintre efectele negative pe care le-ar avea proiectul Ministerului Energiei atât asupra populaţiei şi mediului, cât şi din punct de vedere concurenţial.

România, dată în judecată de CE din cauza gazelor naturale

Comisia Europeană a anunţat ieri că a trimis România în judecată în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru că, deşi a avut la dispoziţie doi ani şi jumătate, nu a adoptat un plan de urgenţă privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale. "Regulamentul urmăreşte să asigure că statele membre sunt bine pregătite pentru a face faţă eventualelor întreruperi ale aprovizionării. În acest scop, statele membre trebuiau, printre altele, să pregătească planuri de urgenţă şi să le comunice Comisiei Europene. Un plan de urgenţă stabileşte măsuri şi proceduri în cazul unei întreruperi a aprovizionării cu gaz şi care sunt bine coordonate cu statele membre vecine. Statele membre trebuiau să adopte aceste planuri până la 3 decembrie 2012", a informat ieri Comisia Europeană.

Teama cuprinde băncile greceşti, în ciuda prelungirii ajutorului BCE

Depozitele în băncile greceşti continuă să se rostogolească în ciuda faptului că Banca Centrală Europeană a venit cu un nou sprijin financiar pentru sectorul bancar elen de încă 1,1 miliarde de euro, miercuri (17 iunie). Programul de asistenţă de urgenţă în lichidităţi al BCE pentru băncile greceşti totalizează acum 84,1 miliarde de euro în urma unei întâlniri a Consiliului guvernatorilor . Mişcarea vine la doar o săptămână după ce Consiliul guvernatorilor a hotărât să permită o creştere de 2,3 miliarde de euro pentru plafonul liniei de finanţare de urgenţă ELA destinată creditorilor eleni. Instituţia de la Frankfurt a majorat finanţarea de urgenţă pentru creditorii eleni ca răspuns la cererea Băncii Greciei, îngrijorată de retragerile-record din depozitele bancare. Pe fondul temerilor privind ieşirea Greciei din zona euro (Grexit), persoanele fizice şi juridice au retras din conturi miliarde de euro. Aceste evoluţii au forţat instituţiile financiare elene să devină dependente de finanţarea de urgenţă (ELA) de la Banca Centrală a Greciei.

Gabriel Oprea, întrevedere cu preşedintele Portugaliei

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, s-a întâlnit joi dimineaţă cu preşedintele Portugaliei, Aníbal Silva. Ceremonia de primire oficială a avut loc la Palatul Victoria, informează B1 TV. În cadrul întrevederilor, cei doi oficiali au discutat despre contractele din domeniul apărării dintre cele două ţări. Între România şi Portugalia este în vigoare un contract de cumpărare de avioane F-16, pentru a îmbogăţi flota aeriană română.

EVENIMENTUL ZILEI

Participare sub orice critică a României la cea mai importantă expoziţie mondială

Deşi este poate cel mai mare eveniment internaţional de prezentare a potenţialului economic al unei ţări, România are una dintre cele mai slabe prezenţe. Numărul vizitatorilor este jumătate faţă de ceea ce se estimase. Executivul, prin Ministerul de Externe, a găsit doar 3,6 milioane de euro pentru standul ce va reprezenta, timp de şase luni, România la Expo Milano, cea mai mică sumă la nivelul tuturor statelor din Uniune. Chiar şi cu aceşti bani puteam face o "figură frumoasă". Mulţi dintre cei care au vizitat standul României s-au plâns însă de oferta slabă şi chiar de aspectul neîngrijit al standului.

Immofinanz începe construcţia speculativă a unui parc logistic în Mogoşoaia

Grupul austriac Immofinanz, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din România, este pregătit să înceapă construcţia speculativă a unei hale logistice de 40.000 mp în Mogoşoaia, pe un teren achiziţionat înainte de criză."Vom începe construcţia speculativă a 40.000 mp de spaţii logistice în proiectul Log IQ Bucharest din Mogoşoaia. Până la final, parcul va cuprinde circa 140.000 mp", a declarat Sorin Vişoianu, country manager office & logistics România şi Bulgaria al Immofinanz Group. Construcţia speculativă presupune începerea lucrărilor fără a avea asigurate contracte de închiriere pentru viitoarea clădire. Austriecii deţin în Mogoşoaia un teren de 28 de hectare cu acces la Şoseaua de Centură a Bucureştiului. Lotul are o deschidere de circa 170 de metri la strada Buiacului. Infrastructura există deja şi include platforme de beton, o linie de cale ferată, drumuri interioare şi utilităţi (apă, canalizare, gaz, electricitate, linii telefonice).

Anunţ ŞOC. Vladimir PUTIN se gândeşte să DEMISIONEZE

Un apropiat al liderului de la Kremlin a făcut un anunţ şoc. Aleksei Kudrin susţine că Vladimir Putin ar putea lua în calcul o demisie pentru a convoca alegeri prezidenţiale anticipate în scopul obţinerii unui mandate mai solid, pentru a putea implementa reforme politice şi economice fundamentale. "Vladimir Putin este un om pragmatic care are un simţ acut al situaţiei politice şi este posibil să decidă amânarea reformelor; însă, ar putea convoca alegeri anticipate, pentru a obţine un mandat solid pentru reforme economice, Dacă nu poţi aplica reforme structurale înainte de alegeri, ceea ce este greu de făcut, atunci trebuie să o faci după alegeri sau să organizezi alegeri anticipate", a adăugat Kudrin, informează Mediafax, citând The New York Times. Vadimir Putin se află la conducerea Rusiei din 2000, acesta fiind al treilea mandat.

JURNALUL NATIONAL

Ratele la bănci, umflate de colapsul din Grecia

Europa este în fierbere pentru că Grecia este aproape în faliment, la un pas de a ieşi din Zona euro. Are nevoie urgent de 1,574 miliarde de euro pentru a returna împrumuturile către Fondul Monetar Internaţional, scadente în luna iunie. Efectele se simt deja la Bucureşti: leul a slăbit, turiştii se gândesc la anularea vacanţelor în Elada, iar afacerile băncilor greceşti ar putea intra la apă. Leul s-a depreciat cu 1,24%, începând cu data de 4 iunie, când Grecia a anunţat că va amâna plata ratelor către FMI în valoare de 300 de milioane de euro. Pare puţin, nu însă şi pentru românii care au credite la bancă sau chirii de achitat în euro. Cine are o rată de 200 de euro scoate din buzunar cu 12 lei mai mult decât în urmă cu două săptămâni, cine are o rată de 400 de euro a pierdut 24 de lei din diferenţele de curs.

Cum era impartita MITA la Primaria sectorului 1

Banii primiţi ca mită ar fi fost împărţiţi între primarul Andrei Chiliman şi apropiaţii săi - Vlad Moisescu, Ioana Costescu, Ion Brad - şi ar fi ajuns şi la filiala PNL Sector 1, au declarat pentru AGEPRES surse judiciare. Potrivit surselor citate, Chiliman ar fi primit 30% din sumă, 15% Vlad Moisescu, 15% Ioana Costescu, 15% Ion Brad şi 10% ar fi ajuns la filiala PNL Sectorul 1. Sursele citate susţin că diferenţa de 15% ar fi fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcţionarilor care ar fi sprijinit, în diferite modalităţi, la derularea activităţilor ilicite. Procurorii DNA Ploieşti anchetează fapte care se referă la plata unei sume de 300.000 de lei, în vara anului 2012, numerar, la sediul Primăriei Sectorului 1, Vlad Moisescu intrând în posesia banilor prin intermediul unor persoane de încredere - Ioana Costescu şi consilierul local Ion Brad, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

NATIONAL

Ioan Niculae si NIRO vând tot!

După cum susţin sursele National, cei doi miliardari par sa aibă in comun nu doar problemele cu legea, dar si hotărârea de a se retrage cu totul din afacerile care le-au adus nu doar o grămadă de bani, dar, iată, si zornăitul de cătuşe aferent. Aşa ca atât Ioan Niculae, dar si Niculae Dumitru NIRO ar fi pornit discrete negocieri pentru a-si vinde business-urile deţinute, in frunte cu "perlele" imperiilor pe care le-au creat, compania INTERAGRO si complexul comercial "Dragonul Roşu". Ioan Nicolae a luat decizia de a-si înstrăina afacerile deţinute, nu doar de faţada, cum a mai fost suspectat pana acum, ci chiar pe bune. Astfel ca deja caută cumpărători, mai ales pentru combinatele de îngrăşăminte deţinute si pentru restul afacerilor din agricultura. Ceea ce, de altfel, reprezenta si "grosul" imperiului construit de Ioan Niculae, cel care, totuşi, mai are emoţii si in alte dosare, cum ar fi cel gazelor ieftine.

Dragnea îl da afara pe Oprea din sufrageria PSD

După ce a mărturisit ca in PSD se simte ca la el acasă, Gabriel Oprea s-a instalat comod in partidul lui Victor Ponta si a început sa dea ordine. Deranjat de lipsa de maniere a musafirului nepoftit, social-democratul Liviu Dragnea a decis sa-i arate uşa liderului UNPR. Ca sa calmeze spiritele in partid, fostul preşedinte executiv a ieşit cu un contraatac, explicându-i liderului UNPR ca PSD-ul nu cedează la şantaj. "Principalul motiv pentru care am plecat împreună cu domnul Dolineaschi prin organizaţiile judeţene reprezintă dorinţa preşedintelui Victor Ponta si a mea si a noastră de a vedea exact care este starea in organizaţiile judeţene ale PSD-ului (...). Pe de alta parte, dorim sa le spunem colegilor noştri ca PSD nu e un partid captiv care se poate preda cuiva sau care sa fie speriat de eventuale declaraţii la televizor si nici un partid care sa fie captiv într-o guvernare pe care o conduce", a afirmat Liviu Dragnea.

Evaluatorii si asiguratorii ne dau pe mana hoţilor!

Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat miercuri, modificarea Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor. Noile prevederi permit efectuarea unei inspecţii de risc a locuinţei, însă acest demers aduce atingere proprietăţii si vieţii private, iar baza de date astfel constituita poate fi folosita de hackeri si hoţi. Concret, este vorba de interdicţia încheierii unei asigurări obligatorii de către proprietarii locuinţelor din imobilele cu risc seismic. Aceasta e prevederea nemodificata, dar deputaţii au inclus in primăvara un nou articol, ce impunea efectuarea de către asiguratori a unei inspecţii de risc a locuinţei.

PUTEREA

Jumătate dintre studenţi şi-ar dori să înceapă propria afacere în următorii 2 ani

Cele mai recente studii cu privire la perspectiva antreprenorială a studenţilor din România arată că 52% dintre aceştia şi-ar dori să înceapă propria afacere în următorii 2 ani, 57% ar prefera într-o măsură mai mare să fie antreprenori şi nu angajaţi la finalizarea studiilor şi 86% sunt dispuşi să îşi asume riscuri. Universitatea Româno-Americană lansează programul de studii de masterat International Business & Entrepreneurship, cu predare în limba engleză. Acesta a apărut ca o solicitare dinspre mediul de business în contextul în care, conform "Barometrului antreprenoriatului românesc - Antreprenorii vorbesc 2015", realizat de Ernst&Young (EY) cei mai mulţi antreprenori (37%) consideră programele specific destinate antreprenorilor din universităţi, cea mai bună măsură pentru îmbunătăţirea percepţiei studenţilor asupra antreprenoriatului ca alegere de carieră.

România pierde bani prin PNDR

România nu a obţinut prelungirea termenului de rambursare a plăţilor pentru proiectele de dezvoltare rurală PNDR 2007-2013, deşi 16 state au susţinut solicitarea României în cadrul reuniunii Consiliului Agricultură şi Pescuit, care a avut loc marţi la Luxemburg. Potrivit Ministerului Agriculturii, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a reiterat cererea României de a extinde cu şase luni termenul de rambursare a plăţilor pentru proiectele de dezvoltare rurală PNDR 2007-2013, solicitare susţinută de 16 state membre ale UE, însă modificarea actelor juridice europene are nevoie şi de acceptul Consiliului şi Parlamentului European. Şeful MADR declara luni că România ar putea salva de la dezangajare circa 400 milioane de euro dacă va obţine prelungirea cu şase luni a termenului de rambursare a plăţilor în cazul proiectelor derulate cu fonduri europene, în condiţiile în care au fost reziliate proiecte importante în ultima perioadă din lipsa capacităţii de cofinanţare a beneficiarilor.

ROMANIA LIBERA

PNL îl atacă pe Ponta la "dosarul" Rompetrol

Opoziţia cere conducerii Camerei Deputaţilor înfiinţarea unei comisii de anchetă pe tema datoriei Rompetrol. Este vorba atât de cei 380 de milioane de dolari "şterşi" de Guvernul Ponta, cât şi de neîndeplinirea mult-vehiculatului angajament privind crearea unui fond de investiţii de 1 miliard de dolari. Cererea de înfiinţare a unei comisii parlamentare de anchetă este semnată de 95 de membri ai grupurilor PNL, PC-PLR, Democrat-Popular (foştii oameni ai lui Dan Diaconescu) şi Partidul Social Românesc (foştii social-democraţi, strânşi în jurul lui Mircea Geoană). Potrivit prim-vicepreşedintelui PNL Andreea Paul, comisia ar trebui să verifice dacă Executivul "a respectat şi a apărat interesele naţionale în ceea ce priveşte recuperarea a aproape 600 milioane de dolari datorie din partea companiei Rompetrol".

Mizele fuziunii PLR-PC

Noul partid, botezat ALDE, va avea o relaţie complicată cu Dan Voiculescu, fondatorul PC: mogulul este certat cu Daniel Constantin, dar Călin Popescu Tăriceanu este vârful luptei anticorupţie. Formaţiunea care va rezulta din fuziunea PLR-PC se va numi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) şi va fi lansată, oficial, astăzi, în cadrul unui congres comun, au anunţat viitorii copreşedinţi ai partidului, Călin Popescu-Tăriceanu (PLR) şi Daniel Constantin (PC). Deşi niciuna din formaţiuni nu a participat la alegerile din 2012, noul partid va avea 41 de parlamentari, fiind al patrulea ca forţă în Legislativ, după PSD, PNL şi UNPR. Practic, noul partid a împrumutat numele formaţiunii liberale europene, Tăriceanu anunţând că a primit o invitaţie de a se alătura partidului european ALDE.

"Ţara arde" Şi Tsipras "se piaptănă" în Rusia

Europa este în stare de urgenţă. Ieri a avut loc din nou o reuniune a Eurogroup la Luxemburg, o reuniune a ultimei şanse pentru Grecia, dar pesimismul domina toţi participanţii în ce priveşte un posibil acord între Atena şi creditori. Eurogroup (miniştrii de Finanţe ai statelor membre ale zonei euro) şi FMI s-au reunit joi la Luxemburg în încercarea de a găsi o soluţie la criza greacă ce ar permite Greciei să obţină împrumuturi de miliarde euro necesare pentru a se menţine pe linia de plutire, dar pentru care ar trebui să promită reforme în plan intern. Punctul central al conflictelor este acum identificat - reforma sistemului de pensii. Furios "şi iute spre Rusia", premierul Tsipras a avertizat despre preţul pe care Europa trebuie să accepte să îl plătească dacă insistă asupra noilor tăieri de pensii şi a denunţat "fixaţia de neînţeles" a FMI asupra acestui subiect.

ZIARUL FINANCIAR

Ţiriac intră în afaceri cu carburanţi. Vrea 200 de benzinării în trei ani

Ţiriac Holdings, prin intermediul companiei Ţiriac Energy, va intra în următorii trei ani în competiţie directă cu marii retaileri de benzină şi motorină prin construirea unei reţele de staţii de benzinării cu preţuri de discounter. "Avem în derulare un proiect-pilot de şapte staţii, din care şase sunt operaţionale încă de anul trecut din decembrie. Targetul de volum va veni abia în 2017 deoarece anul viitor vom construi. Noi vrem să construim în 2016 cel puţin 50 de staţii, iar în trei ani vrem să ajungem la 200 de staţii de alimentare la nivel naţional. Vizăm şi extinderea la nivel european", a spus Remus Hîrceagă, directorul general al Ţiriac Energy.

Un nou consilier al lui Ponta pleacă de la Palatul Victoria

Corneliu Vişoianu a anunţat că îşi va înceta activitatea de consilier al premierului Victor Ponta, spunând că a luat decizia în urmă cu câteva luni din dorinţa de a reveni în mediul asociativ în care este prezent de 25 de ani. Vişoianu a fost numit consilier în februarie 2013, ocupându-se de problemele românilor de pretutindeni. În urmă cu o săptămână, analistul Radu Magdin, numit la finele anului trecut consilier onorific al premierului Ponta pentru a se ocupa de strategia de comunicare externă a prim-ministrului, a anunţat la rndul său că va părăsi postul de cnsilier, spunând că se va implica într-un proiect internaţional, în paralel cu proiecte de consultanţă în derulare.

Băneasa, AFI şi Unirea conduc ierarhia mallurilor în funcţie de veniturile din chirii

Cele 16 centre comerciale din Bucureşti au o suprafaţă totală de un milion de metri pătraţi şi încasează venituri din exploatare de 800 de milioane de lei pe an. Vânzările mallurilor sunt de 5,3 miliarde de lei pe an. Cele 16 centre comerciale din Bucureşti, printre care Băneasa Shopping City, AFI Cotroceni, Sun Plaza sau Bucureşti Mall, au adus proprietarilor venituri din exploatare de peste 800 de milioane de lei anul trecut, potrivit unei analize a ZF pe baza bilanţurilor publicate la Ministerul Finanţelor. Încasările proprietarilor de centre comerciale reflectă gradul de dezvoltare al comerţului modern, dar şi puterea de cumpărare a locuitorilor, dat fiind că nivelul chiriilor din malluri reprezintă circa 15% din vânzări, potrivit unei "cutume" din piaţa mallurilor, cei doi indicatori fiind în strânsă legătură. Ţinând cont de acest indicator, vânzările realizate anul trecut de magazinele celor 16 centre comerciale incluse în analiză pot fi estimate la circa 5,3 mld. lei (1,2 miliarde de euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb