• ADEVARUL
• Avion doborât în Ucraina. Obama: "Nu este întâmplător că rebelii au armament cu care pot doborî un astfel de avion
Primele informaţii arată că aparatul a fost atacat cu o rachetă, însă nu este clar cine l-a doborât. Toţi cei 298 de oameni aflaţi la bordul avionului MH17 operat de Malaysian Airlines au murit. Consiliul de Securitate al ONU cere o anchetă internaţională, după ce Kievul a acuzat rebelii pro-ruşi şi Rusia, care îi sprijină, pentru atacul tragic. Preşedintele american Barack Obama a purtat convorbiri telefonice vineri seara cu premierul britanic David Cameron şi cancelarul german Angela Merkel despre posibilitatea de a impune noi sancţiuni contra Rusiei, după prăbuşirea zborului MH17 în estul Ucrainei, anunţă Casa Albă, citată de AFP. Liderul american şi premierul britanic au vorbit mai ales despre impunerea unor noi sancţiuni contra Moscovei, dacă aceasta "nu va lua măsuri pentru detensionarea situaţiei în estul Ucrainei". Totodată, în cursul unei alte convorbiri, Merkel şi Obama au "considerat că Moscova, fără îndoială, poartă întreaga răspundere pentru negarea faptului că separatiştii din estul Ucrainei continuă să primească arme grele din partea Rusiei", potrivit sursei citate.
• Avion doborât în Ucraina. Noaptea în care a plouat cu bucăţi de oameni
Mai întâi, un sunet puternic a speriat-o pe Irina. Apoi, prin acoperişul şubred al casei sale a căzut corpul gol al unei femei. Apoi a căzut altul, într-o grădină de zarzavaturi. Acoperişul Irinei Tipinova n-a făcut faţă. Din cer cădeau materiale, bucăţi din avion şi corpuri, încep jurnaliştii Reuters un reportaj de la faţa locului unde a căzut avionul Boeing 777. Avionul a explodat în aer, iar cei 298 de oameni de la bord n-au avut nicio şansă de supravieţuire. "A fost un zgomot asurzitor şi totul a început să se zguduie. Apoi obiecte au început să cadă din cer", spune pensionara în vârstă de 65 de ani, arătând cu mâna spre gaura din tavanul bucătăriei sale. Cadavrul gol al femeii era încă la ea în casă, aşezat pe jos, lângă un pat, notează corespondenţii Reuters. La 100 de metri de casa Irinei Tipunova, zeci de cadavre zac în lanurile de grâu. Printre victime se numără multe femei şi mulţi copii. ONU anunţă că dintre cei 298 de oameni care au murit, 80 erau copii. La 24 de ore de când s-a prăbuşit avionul, zona rămâne adâncită în haos. Pantofi aruncaţi, cutii, valize goale, haine împrăştiate pe tot câmpul.
• Ruleta rusească la Malaysia Airlines MH17
Tragedia aviatică din Ucraina are un bilanţ zguduitor. Pentru aproape 300 de pasageri, cursa a fost fatală. Alte persoane au ratat zborul, fie pentru că au întârziat, fie din dorinţa de a face economii. Un student român şi iubita sa se află pe lista victimelor "cursei morţii" spre Australia. Cei doi urmau să participe, la fel ca mulţi dintre pasageri, la o conferinţă pe tema SIDA, care se desfăşoară în acest weekend la Melbourne. Tânărul era avea dublă cetăţenie româno-canadiană şi student în anul II la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca. Familia sa este stabilită în Canada. Cor Pan s-a urcat la bordul avionului Boeing 777 la puţin timp după ora 11.00. În timp ce aştepta să urce în avion, bărbatul a postat pe Facebook o imagine cu aeronava, alături de mesajul "În caz că dispare, să-l vedeţi măcar acum". La câteva ore după ce a plecat de pe aeroportul Schiphol din Amsterdam, avionul era doborât de către rebelii pro-ruşi din Ucraina.
• Dubla tragedie din Ucraina: peste 100 dintre pasageri erau cercetători de top şi doctori implicaţi în efortul mondial pentru eradicarea SIDA
Peste 100 dintre cei 298 de oameni care au murit după ce un avion civil a fost doborât în estul Ucrainei erau cercetători, personal medical şi activişti, care călătoreau în Australia pentru a participa la o conferinţă internaţională despre SIDA. Printre ei se numărau numeroşi lideri ai mişcării globale pentru eradicarea acestei boli, inclusiv un doctor considerat unul dintre "părinţii" actualului tratament folosit pentru HIV/SIDA. Deocamdată, nu este clar câţi oameni de ştiinţă şi activişti implicaţi în lupta cu HIV/SIDA se aflau în avionul care a fost doborât deasupra Ucrainei. Presa australiană anunţă că ar putea fi până la 108 de persoane. Mai mulţi angajaţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se aflau în avion, anunţă organizaţia din cadrul ONU într-un comunicat. Printre victime se numără şi Joep Lange, un om de ştiinţă prestigios, unul dintre liderii acestui efort global şi fost preşedinte al Societăţii Internaţionale SIDA.
• Prodecanul ASE Iuliu Şerbănescu, acuzat că ar fi luat mită de la studenţi, a fost reţinut de procurori
Prodecanul Facultăţii de Finanţe-Bănci din ASE, Iuliu Cosmin Şerbănescu, a fost reţinut, vineri seară, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, după ce ar fi primit de la studenţi între 400 de lei şi 400 de euro în schimbul unor lucrări de licenţă gata elaborate şi al unor note de promovare, potrivit Mediafax. Şerbănescu va fi prezentat Tribunalului Capitalei, sâmbătă, cu propunerea de arestare preventivă. Potrivit Parchetului instanţei supreme, prodecanul de la Finanţe-Bănci este urmărit penal pentru şase infracţiuni de luare de mită şi una de trafic de influenţă. Acesta, în calitate de profesor titular al cursurilor de fiscalitate, asigurări şi reasigurări, a pretins şi primit de la studenţi sume între între 400 de lei şi 400 de euro, în schimbul unor lucrări de licenţă gata elaborate, în formă digitală, susţin anchetatorii.
• România îşi creşte generaţia următoare de companii de stat
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, vrea să creeze un vehicul investiţional care să preia pachete minoritare de acţiuni la peste 100 de start-up-uri şi care îşi propune să dezvolte, în special, ideile inventatorilor români premiaţi în străinătate. El a spus că bugetul total al schemei va fi de 10 milioane de euro şi că vor fi alese iniţial 1.000 de proiecte, fiecare urmând să primească o sumă de 10.000 de euro, sume suplimentare, între 30.000 de euro şi 50.000 de euro urmând să fie acordare într-o fază ulterioară celor mai performante proiecte. În faza a doua, după şase luni de activitate, vor fi selectate cele mai performante 100 de idei, care vor primi o rundă adiţională de finanţare. Întrebat în ce fel de companii ar putea investi vehiculul respectiv, el a dat ca exemplu ideile unor inventatori şi cercetători români, precum sângele artificial dezvoltat la Cluj.
• Turiştii de pe alte continente vor evita şi România din cauza tragediei din Ucraina
Prăbuşirea avionului malaiezian în Ucraina îi va determina pe mulţi turişti de pe alte continente să evite Europa de Est şi, implicit, România, considerând că zona este nesigură, cred operatorii din turism, care spun că va scădea şi numărul românilor care vor zbura spre Rusia sau ţările scandinave. "E nenorocirea nenorocirilor", a afirmat Gheorghe Fodoreanu, proprietarul agenţiei Invitation Romania, citat de Mediafax. El a explicat că orice accident aviatic major se repercutează negativ la nivel mondial, iar în perioada imediat următoare numărul pasagerilor pe cursele aeriene din întreaga lume scade cu 0,1-0,5%, ceea ce, arată Fodoreanu, este enorm. În afara efectului emoţional, care afectează pasagerii curselor aeriene din întreaga lume, prăbuşirea avionului în Ucraina afectează şi turismul românesc, din cauza vecinătăţii celor două ţări. Turoperatorii spun că şi fără prăbuşirea avionului, tensiunile din Ucraina au influenţat deja negativ turismul românesc. România ar putea, însă, avea şi un beneficiu în urma tragediei din Ucraina. Romatsa constată un trafic mai mare cu 15%.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Tragedia din Ucraina nu trebuia să aibă loc. Greşeala fatală făcută de piloţi
Se pare că zborul MH17 care s-a prăbuşit în estul Ucrainei joi şi a cauzat moartea a 298 de pasageri a avut o deviaţie de curs. Spre deosebire de zborurile anterioare desfăşurate pe ruta Amstardam-Kuala Lumpur, acesta a avut o deviaţie de aproximativ 480 de km în direcţia nord. Robert Mark, un pilot comercial care este şi editorul publicaţiei Aviation International News Safety a verificat traseele anterioare urmate de piloţii care au efectuat aceeaşi cursă şi a observat că în mod normal, cursul stabilit era undeva cu 300 de mile mai la sud, iar dacă acesta ar fi fost liber şi piloţii erau ghidaţi pe acolo, tragedia putea fi evitată, informează The Telegraph.
• Război al declaraţiilor între Rusia şi Ucraina. Obama: Racheta care a doborât avionul MH17 a fost lansată din teritoriul controlat de separatiştii susţinuti de Rusia
Un război diplomatic intens s-a declanşat imediat după prăbuşirea avionului malaiezian la graniţa cu Rusia. Părţile implicate se acuză reciproc. Rusia acuză Ucraina, în timp ce, din partea aliaţilor occidentali, Canada este prima care a adoptat o atitudine tranşantă: Moscova este de vină. Serviciile secrete ucrainene au dat publicităţii un clip care ar demonstra faptul că avionul a fost doborât de separatiştii pro-ruşi. Un alt clip arată cum trei persoane, cel mai probabil rebeli pro-ruşi, care se bucură de prăbuşirea avionului. Echipe de anchetatori din Statele Unite şi Olanda, precum şi ministrul olandez de Externe se vor deplasa în Ucraina, pentru a investiga cauzele prăbuşirii avionului aparţinând Malaysia Airlines. La rândul lor, Statele Unite au anunţat că FBI şi autoritatea americană a transporturilor, de asemenea, vor trimite anchetatori la locul accidentului. Preşedintele american Barack Obama a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, că racheta care a doborât avionul MH17 a fost lansată dintr-o zonă controlată de separatiştii pro-ruşi. Liderul american a subliniat faptul că aceştia sunt suplimentaţi cu armament şi sunt susţinuţi de Rusia.
• Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, audiat la DNA într-un dosar privind retrocedări ilegale de terenuri
Marcel Nicolaescu, fost viceprimar al Capitalei, a fost audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie într-un dosar legat de retrocedarea unui teren. La scurt timp, şi primarul general a sosit la sediul DNA. Edilul le-a explicat procurorilor că Primăria nu s-a constituit până acum parte civilă în procesul de retrocedare deoarece situaţia terenului nu este clară la acest moment. "Am dat explicaţii, am răspuns la întrebări. Primaria încă nu se constituie parte civilă. Pământul respectiv nu are nici formele de intabulare, de proprietate, nu se face dovada proprietăţii primariei. E un caz în cercetare. Nu se poate face dovada că acest teren a aparţinut primăriei", a precizat Oprescu după două ore de audieri. El a etichetat anchete DNA din ultima vreme, drept o modă care vine şi trece. "Eu cred, ca orice moda care vine, o să treacă. O să se termine când Dumnezeu o sa ne dea minte să nu mai trimitem cu acuzaţii la DNA. (...) Poţi să te aştepti la orice. Trebuie să poţi să faci dovada de legalitate a tuturor actelor tale", a filosofat, ieftin, Oprescu.
• O jurnalistă de la Russia Today a recunoscut că răspândeşte "minciuni" pentru Putin şi a demisionat
Sara Firth, prezentatoare la Russia Today, , a demisionat vineri de la postul pro-Kremlin, subliniind într-un mesaj postat pe Twitter că face acest gest "pentru adevăr". "Am demisionat astăzi (vineri) de la RT. Am un respect uriaş pentru mulţi din echipă, dar sunt pentru adevăr", scrie Firth, în mesajul său. Potrivit Mediafax, jurnalista şi-a anunţat demisia la scurt timp după ce a scris în alt mesaj, postat tot pe Twitter, că prezentatorii Russia Today lucrează pentru Putin şi răspândesc minciuni. Ea a acuzat postul că le cere prezentatorilor săi să ascundă adevărul. "Lucrăm pentru Putin. Ni se cere zilnic dacă nu să-l ignorăm total, să ascundem adevărul. Regula 1 în ghidul stilului RT: Este ÎNTOTDEAUNA vina Ucrainei. Ieri (joi), când a apărut ştirea (despre prăbuşirea avionului Malaysian Airlines în Ucraina), parcă simţeai o lovitură în stomac", a povestit Firth într-un interviu pentru revista britanică Press Gazette. "Şi am intrat în camera ştirilor, iar ei difuzau mărturia unui martor ocular de Dumnezeu-ştie-unde care dădea vina pe Guvernul ucrainean", a adăugat Firth.
• Angela MERKEL susţine dreptul ISRAELULUI de a se apăra în faţa mişcării HAMAS
Cancelarul german Angela Merkel a susţinut,ieri, dreptul Israelului de a se apăra "în mod adecvat" în faţa atacurilor mişcării islamiste Hamas, avertizând că aceasta din urmă foloseşte arme de nouă generaţie. "Ambele părţi trebuie să accepte compromisuri dureroase, însă noi suntem de partea Israelului, în ceea ce priveşte autoapărarea", a declarat cancelarul german într-o conferinţă de presă la Berlin, potrivit Reuters. Ea a calificat drept "îngrijorător" faptul că gruparea Hamas dispune de noi arme performante, dând exemplul rachetelor lansate de la mare distanţă în ultimele zile asupra teritoriului israelian. Totuşi, Angela Merkel a insistat asupra necesităţii soluţionării politice a conflictului şi a precizat că sprijină iniţiativa Egiptului în direcţia obţinerii unei încetări a focului, exprimându-şi totodată speranţa că demersurile guvernului de la Cairo vor fi sprijinite şi de celelalte state arabe. Soluţia conflictului dintre israelieni şi palestinieni nu poate fi decât una politică odată cu constituirea a două state, a conchis şefa executivului german.
• Bolivia a micşorat vârsta minimă de angajare la 10 ani
O lege votată în Bolivia permite copiilor de 10 ani să se angajeze, cu condiţia să meargă la şcoală şi să nu lucreze pentru un angajator. Aceeaşi lege permite copiilor cu vârsta minimă de 12 ani să lucreze pentru un angajator, însă numai cu acordul scris al părinţilor, potrivit BBC. Bolivia este una dintre cele mai sărace ţări din America de Sud, iar vicepreşedintele bolivian Alvaro Garcia Linera a declarat că această lege reflectă tocmai necesităţile ţării. De asemenea, legea stipulează pedepse grele pentru violenţa asupra copiilor. Potrivit UNICEF, în Bolivia lucrează în prezent peste 500.000 de copii, pentru a ajuta la suplimentarea venitului familiei, acest lucru deşi Organizaţia Internaţională a Muncii interzice copiilor sub 15 ani să lucreze.
• JURNALUL NATIONAL
• Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti: "Avem dovezi că avionul Malaysian Airlines a fost doborât de o armă rusească"
Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Teofil Bauer, a susţinut o conferinţă de presă în timpul căreia s-a declarat convins că avionul Boeing 777 al companiei Malaysian Airlines a fost doborât de insurgenţii ucraineni. Principalele declaraţii făcute de Teofil Bauer:
"A fost al treilea avion doborât în ultimele trei zile. Avem toate motivele să credem că e vorba de doborârea intenţionată. Ucraina nu a efectuat nicio lansare de rachete şi nu a avut nici avioane de vânătoare în zonă. Avionul se afla în afara ariei de acţiune a Ucrainei. Serviciul de securitate are dovezi incontestabile că avionul a fost doborât cu o armă rusească. Rusia practică terorismul de stat. Informaţiile referitoare la înregistrările difuzate sunt oficiale. Conform datelor serviciilor de securitate ucrainene, racheta a fost lansată de pe teritoriul controlat de insurgenţi".
• Mircea Geoană, despre tragedia aviatică din Ucraina: "Are toate ingredientele unui eveniment capabil să modifice istoria umanităţii"
Mircea Geoană a vorbit la Antena 3 despre tragedia aviatică de la graniţa Ucrainei cu Rusia. "Această oroare are toate ingredientele unui eveniment capabil să modifice istoria umanităţii", a menţionat Mircea Geoană, invitat în emisiunea La Ordinea Zilei. "Are acel ingredient de tensiune între mari puteri, acel ingredient emoţional şi acel ingredient global", a adăugat Mircea Geoană.
• Israelul a lansat ofensiva terestră în Fâşia Gaza
Israelul a lansat o operaţiune terestră în Fâşia Gaza, a anunţat armata, joi noapte, într-un comunicat.
Numărul palestinienilor ucişi a ajuns la 252 vineri dimineaţa, în timp ce Israelul a lansat o intervenţie terestră în a 11-a zi a operaţiunii sale destinate să determine încetarea tirurilor cu rachete care îi vizează teritoriul, informează AFP. Printre persoanele ucise la Rafah de tirurile israeliene figurează patru persoane, între care un bebeluş de cinci luni, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor de intervenţie palestiniene, Ashraf al-Qudra. Potrivit unei surse din Organizaţia palestiniană pentru drepturile omului, cu sediul în Gaza, peste 80 % din victime sunt civili. Circa 1.920 de palestinieni au fost răniţi de la declanşarea operaţiunii de represalii israeliene în 8 iulie. 1.150 de rachete au fost lansate în direcţia Israelului, dintre care doar 311 au fost interceptate de sistemul de apărare antirachetă Iron Dome.
• Curăţenie generală la Microsoft: se închide şi fabrica Nokia din Ungaria
Microsoft va închide uzina Nokia de la Komarom (Nord-Vestul Ungariei), care are aproximativ 1.800 de angajaţi, transmite MTI. Măsura face parte dintr-un plan mai amplu de restructurări în urma căruia Microsoft vrea să elimine 18.000 de locuri de muncă, sau 14% din efectivele sale mondiale. Cea mai grav lovită va fi divizia de telefoane mobile Nokia Devices and Services care va pierde 12.500 de angajaţi, adică jumătate din forţa sa de muncă. Zoltan Laszlo, un lider sindical de la Komarom, a declarat pentru MTI că managementul i-a informat pe angajaţi că uzina se va închide în luna noiembrie. Discuţiile cu privire la pachetele compensatorii vor începe la finele acestei luni, a adăugat liderul sindical. În 2012, Nokia a concediat 2.300 din cei aproximativ 4.400 de angajaţi care lucrau atunci la Komarom. La acea dată, compania a anunţat că are de gând să transfere activitatea de producţie în Asia.