REVISTA PRESEI - 20.04.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 20 aprilie 2011

ADEVĂRUL

Dinel Staicu a fost arestat în Ungaria

Omul de afaceri Dinel Staicu, condamnat la şapte ani de închisoare pentru că a fraudat Băncii Internaţională a Religiilor, a fost capturat în Ungaria, informează surse judiciare. Ambasada României la Budapesta a primit din partea autorităţilor de la Budapesta confirmarea privind reţinerea "persoanei prezumate a fi Dinel Staicu", a declarat Doris Mircea, director general de comunicare în Ministerul de Externe, citat de Mediafax. "Autorităţile ungare au confirmat Ambasadei României la Budapesta reţinerea persoanei prezumate a fi cetăţeanul Dinel Staicu. Întrucât investigaţia este în curs, nu putem furniza detalii suplimentare. Ambasada României va îndeplini procedurile necesare în asemenea circumstanţe", a adăugat el. Dinel Staicu a fost reţinut de poliţişti în localitatea Mako. El s-a opus arestării.

Românii vor ieşi din criză în 2012

Analiştii economici susţin că anul viitor va fi momentul când românii de rând vor simţi "în buzunare" că trăiesc mai bine. Salariile bugetarilor şi pensiile ar putea creşte în 2012, pe fondul anului electoral. Automat, va creşte şi nivelul de trai, dar şi consumul. Cât de sustenabil va fi acest avans? . Deşi nu au fost publicate încă datele oficiale privind evoluţia Produsului Intern Brut (PIB) în primul trimestru din acest an, tot mai multe voci confirmă faptul că economia a înregistrat creştere faţă de trimestrul anterior. Adică România a ieşit tehnic din recesiune. Economiştii BCR estimează că PIB a avansat cu 0,5% faţă de trimestrul anterior, pe fondul evoluţiei industriei şi exporturilor. La rândul său, Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA), crede că economia a ieşit din recesiune, însă numai pe hârtie

Incompetenţa Guvernului va dubla preţul energiei

Preţul energiei s-ar putea dubla în următorii şapte-opt ani, din cauza schemelor de sprijin pentru energia regenerabilă şi reducerea poluării, a spus Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie, prezent ieri la conferinţa Focus Energetic. În prezent, fiecare producător de energie primeşte gratuit un număr de certificate de emisii şi, dacă poluează mai mult, trebuie să cumpere alte certificate de pe piaţă. Acest lucru se traduce prin costuri mai mari de producţie, deci energie mai scumpă. Comisia Europeană îşi propusese ca, din 2013, să nu mai acorde gratuit niciun certificat. Însă, după ce oficialii europeni au realizat că acest lucru ar creşte prea mult tarifele, CE vrea să atribuie în continuare certificate gratuite statelor care vor trimite un plan de investiţii de mediu până în septembrie.

Martin Schulz, liderul Grupului Socialiştilor şi Democraţilor Europeni: "În multe ţări, nu dă bine să susţii România"

Şeful socialiştilor europeni afirmă că poziţia faţă de ţara noastră este influenţată de raţiuni electorale. Născut în 1955, Martin Schulz este membru al Parlamentului European din 1994. A intrat în Partidul Social-Democrat din Germania în 1974 şi a ocupat primele poziţii politice ca membru în consiliul local şi apoi ca primar al localităţii Wurselen. În calitate de lider al Grupului Socialist, a avut o poziţie foarte fermă în cazul Severin, cerându-i europarlamentarului român să plece din grup şi din forul legislativ european. Martin Schulz urmăreşte îndeaproape mişcările de pe scena politică de la Bucureşti şi nu ezită să se implice direct în sprijinirea social-democraţilor români. Liderul socialiştilor din Parlamentul European îşi declară suportul său şi al grupului pe care îl conduce pentru intrarea României în Schengen, dar recunoaşte că decizia va fi politică.

Profilul liderilor români din companii

Managerul român se simte provocat de problemele curente şi mai puţin de obţinerea unei performanţe pe termen lung. Marele său defect este că uită să le spună angajaţilor "mulţumesc". Energici, destul de calmi şi de prudenţi, încrezători în ei înşişi, managerii români caută să obţină rezultate, dar nu-şi motivează subordonaţii. Trăsăturile de personalitate ale liderilor influenţează decisiv modalitatea în care aceştia înţeleg să-şi conducă subordonaţii şi au un impact major asupra performanţelor financiare ale companiilor pe care le conduc.

România, prima ţară care va detecta cancerul în 6 minute

Cu ajutorul senzorului premiat în 2010 la Geneva se va putea depista cancerul în salivă sau în sânge în timp-record. Invenţia cercetătoarei române Raluca Ioana van Staden ar putea transforma România în prima ţară care face scanare în masă pentru cancer. Este vorba despre un dispozitiv care ar putea funcţiona similar unui glucometru şi, deci, ar putea fi utilizat la scară largă nu doar de către personalul medical, ci şi de fiecare dintre noi, acasă. Avantajul major al senzorului realizat de cercetătoarea româncă Raluca Ioana van Staden împreună cu soţul ei este că poate depista cancerul în stadii incipiente, atunci când simptomele caracteristice bolii nu au apărut încă.

EXCLUSIV! Nuntă de 95 de milioane euro, lună de miere la ţară în România?

Prinţul William şi Kate Middleton ar merge veni după nuntă în luna de miere la Viscri (jud. Braşov). Ce au în comun Australia, Sicilia, Iordania şi satul braşovean Viscri? Toate se numără printre posibilele locaţii pentru luna de miere a prinţului William şi viitoarei lui soţii, Kate. Sătenii din Viscri sunt bucuroşi la gândul, că peste doar câteva săptămâni, i-ar putea întâmpina pe proaspeţii însurăţei.

Fidel Castro predă oficial ştafeta comunistă

Al şaşelea congres al Partidului Comunist a aprobat măsuri capitaliste pentru actualizarea socialismului. Opoziţia cubaneză a fost dezamăgită de faptul că teme precum libertatea de expresie sau posibilitatea de a călători în străinătate nu au fost abordate. "Raul ştie că nu voi accepta nicio responsabilitate în cadrul partidului", a scris Fidel Castro într-un text publicat pe site-ul cubadebate.cu, pentru a explica absenţa sa de la cel de-al şaşelea congres al Partidului Comunist Cubanez în cadrul căruia a fost ales noul comitet central. În vârstă de 84 de ani, Castro a fost prim-secretar al comitetului central încă de la înfiinţarea partidului, în 1965. Delegaţii l-au ales în funcţia de prim-secretar pe Raul Castro (79 de ani), căruia Fidel îi transmisese deja atributele prezidenţiale, în 2008, din motive de sănătate. Raul va fi secondat de Jose Machado Ventura (80 de ani).

Revoluţie în Siria: Guvernul anunţă abolirea stării de urgenţă aflată în vigoare de aproape 50 de ani

Guvernul de la Damasc a aprobat un proiect de lege privind anularea stării de urgenţă care este în vigoare din 1963. De asemenea autorităţile au aprobat şi o lege care reglementează dreptul de a manifesta, informează agenţia oficială Sana, relatează AFP. Televiziunea siriană a explicat că proiectul de lege "reglementează dreptul cetăţenilor de a manifesta paşnic, autorizaţiile şi mecanismele de protecţie a manifestanţilor", transmite Mediafax. Abolirea legii privind starea de urgenţă, care impune restricţii asupra libertăţii de întrunire şi de deplasare şi permite arestarea "suspecţilor sau persoanelor care ameninţă securitatea", este una dintre principalele revendicări ale protestatarilor. Ei cer liberalizarea regimului sirian şi demisia preşedintelui Bashar al-Assad.

CURENTUL

"Onestul" ministru Ioan Botiş - între autism şi prostituţie morală

O publicaţie locală din Bistriţa l-a dat în vileag săptămâna trecută pe ministrul Muncii, Ioan Botiş, că s-ar afla într-o situaţie controversată din punct de vedere moral, cel puţin, deoarece soţia sa activa într-un ONG, salarizată la nivelul preşedintelui României, iar organizaţia beneficia de susţinere financiară inclusiv de la bugetul statului în care este ministru soţul dumneai. Potrivit jurnaliştilor bistriţeni de la timponline.ro, asociaţia are la dispoziţie 2,13 milioane de lei (21 de miliarde de lei vechi) din care 1,9 milioane de lei fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene, 187.700 de lei bani de la bugetul naţional (circa 2 miliarde de lei vechi). Asociaţia respectivă are sediul într-o clădire care aparţine familiei Botiş, potrivit declaraţiei de avere a ministrului Muncii.

La Vîntu vine, în sfârşit, Popa

Nicolae Popa ar putea fi prezent vineri, ca martor, în procesul de favorizare a infractorului în care sunt judecaţi Sorin Ovidiu Vîntu şi doi dintre locotenenţii săi, Octavian Ţurcan şi Alexandru Stoian. "Minunea" va fi posibilă ca urmare a semnării - luna trecută - de către preşedintele indonezian a decretului de extrădare a infractorului Nicolae Popa, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare, data-limită a predării deţinutului către autorităţile româneşti fiind 21 aprilie. Potrivit informaţiilor, pentru a finaliza formalităţile de extrădare, doi ofiţeri ai IGPR au plecat deja, ieri, 19 aprilie, spre Jakarta, ei urmând a ajunge în această seară în capitala indoneziană unde, datorită diferenţei de fus orar, nu vor avea prea mult de aşteptat pentru a-l ridica pe deţinut şi a-l îmbarca în aeronava cu care va fi adus în ţară.

ONG-urile stângiste ies din cazărmi împotriva Legii Capitalei

Aşa cum SOV ameninţa în stenograme că va scoate "oştile regulate" din cazărmi în lupta cu Băsescu, se pare că acelaşi model este adoptat şi de USL-ul lui Ponta şi Crinuţ. Cu mare pompă, floarea cea vestită a societăţii civile s-a pus pe semnat jalbe, chipurile, către toţi actorii politici interesaţi de Primăria Capitalei. Aşadar, peste 50 de ONG-uri au cerut ieri CGMB, într-o scrisoare deschisă, amânarea referendumului privind Legea Capitalei, la o dată care să permită organizarea de consultări publice şi susţin că întrebările propuse sunt formulate tendenţios, confuz şi retoric. La prima vedere pare un demers normal. În realitate cele 50 de ONG-uri sunt conduse de persoane afiliate politic, majoritatea aflându-se sub aripa PSD şi PNL.

CURIERUL NAŢIONAL

Putem visa la EURO 2020 sau EURO 2024?

Avem doar două stadioane moderne în construcţie, iar infrastructura rutieră este dezastruoasă. Acum Bucureştiul nu poate caza decât o treime din capacitatea National Arena. Dumitru Dragomir: Dacă ne aliem cu Ungaria şi Serbia, poate avem o şansă. Duminică a avut loc ziua porţilor deschise la noul Stadion Naţional din Bucureşti. Peste 20.000 de oameni s-au avântat către noua arenă din Capitală. La Cluj-Napoca se ridică o altă bijuterie de stadion de 5 stele construită cu o sumă rezonabilă. După care ne-am adus aminte că şeful fotbalului românesc şi membru executiv în forurile de la Nyon, Mircea Sandu şi-a reiterat dorinţa de a găzdui singur sau împreună cu un vecin Campionatul European de Fotbal 2020 sau 2024.

Dinel Staicu a cazut în plasă în Ungaria

La numai două săptămâni de când a fugit din ţară schimbându-şi numele în Nuţu, Dinel Staicu, ar fi fost capturat în Ungaria. Asta după ce a plecat, aşa cum a arătat Curierul Naţional, prin sudul ţării. Din păcate pentru el, ar fi stat prea mult în spaţiul ex-iugoslav. Serviciile de informaţii au reuşit, se pare să dea lovitura. L-au dibuit când a venit din Croaţia în Ungaria. Condamnat la şapte ani de închisoare pentru fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor, Dinel Staicu a făcut o cerere pe cale administrativă de schimbare a numelui, care a fost aprobată de Consiliul Local şi publicată în Monitorul Oficial în 10 ianuarie 2011.

Să organizăm, în sfârşit, eşecul Greciei

În prezent, în Grecia, problema care se pune nu este dacă va intra în incapacitate de plată, ci când şi cum. Sub alarmantul titlu de mai sus, editorialistul Jean-Marc Vittori, de la "Les Echos", cunoscut specialist în problemele crizei financiare şi ale datoriilor ţărilor europene, scria luni că, pentru Atena, a sosit momentul acceptării tristei realităţi. A sosit momentul, sublinia în context editorialistul, "să se organizeze colapsul financiar pentru a limita efectele dezastrului atât pentru cetăţenii greci, cât şi pentru creditori, în fruntea cărora se află băncile franceze şi germane". Soluţia cea mai eficientă ar fi, în opinia lui Vittori, reeşalonarea calendarului rambursărilor pe o perioadă foarte îndelungată - mergând până la 30 de ani. Nu este uşor, dar e necesar, afirmă nu numai Vittori, ci şi alţi experţi europeni.

Tabără: Traian Băsescu îşi respectă partenerii, dar dacă faci greşeli e clar că nu te iartă

În ceea ce priveşte disputele din interiorul PDL, Tabără spune că majoritatea protagoniştilor sunt prieteni, iar "ceea ce se întâmplă acum este un mic divertisment, nici măcar o stare conflictuală", deşi "campania este extrem de serioasă". Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, spune că preşedintele Băsescu îşi respectă partenerii "dacă nu fac greşeli mari", dar dacă le fac e clar că nu îi iartă, ministrul apreciind, totodată, că disputele din interiorul PDL sunt, de fapt, "un mic divertisment", conform Mediafax.

Va fi trimis la închisoare directorul Goldman Sachs?

Gigantul bancar american şi Deutsche Bank - în colimatorul Congresului american. Comisia bipartită a Senatului american (aşa-numita Comisie Levin-Coburn, după numele senatorilor ce o conduc), ce a avut misiunea să examineze modul de funcţionare a sistemului financiar american, şi-a încheiat ancheta asupra împrejurărilor şi a responsabilităţilor pentru declanşarea crizei financiare din 2008. Bloomberg şi corespondenţi ai agenţiilor internaţionale de presă au dat publicităţii unele dintre concluziile anchetei desfăşurate de-a lungul a doi ani, incluse într-un raport ce număra nu mai puţin de 652 de pagini. Ţinta principală a criticilor extrem de severe sunt băncile Goldman Sachs şi Deutsche Bank. Li se reproşează, în principal, efectuarea de speculaţii financiare în dauna clienţilor lor. Concret, ele nu şi-au informat - în mod premeditat - clienţii asupra situaţiei reale a titlurilor lansate pe piaţa imobiliară (ABS, CDO şi alte MBS).

EVENIMENTUL ZILEI

Necolaiciuc aterizează azi. Nu e primit cu trandafiri

CULISELE EXTRĂDĂRII. Printre ţepele pe care Mihai Necolaiciuc le-a dat CFR-ului, pe vremea când conducea compania, se numără şi una cu trandafiri de 500 de milioane de lei vechi. În schimb, primeşte cătuşe. Fost director al CFR, Mihai Necolaiciuc aterizează astăzi pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" (Otopeni). Arestat în SUA după ce a fost urmărit prin Interpol aproape cinci ani, Necolaiciuc va călca pe pământ românesc la ora 13.05, venind cu o cursă KLM de la Amsterdam (Olanda), unde aeronava la bordul căreia s-a îmbarcat în SUA a avut escală. Ex-directorul CFR este escortat de doi ofiţeri din cadrul Biroului Naţional Interpol România. Mihai Necolaiciuc este judecat în lipsă, în România, în trei dosare care au fost instrumentate de DNA, în care s-a reţinut un prejudiciu total de aproximativ 55 de milioane de euro.

Teodor Baconschi: "Noii membri UE nu sunt o piatră de moară pentru vechea Europă"

Ministrul de externe Teodor Baconschi crede că politica europeană de coeziune trebuie să continue, iar tentaţiile populiste depăşite, deoarece noile state membre nu sunt o povară pentru UE. Într-un interviu acordat EVZ, şeful diplomaţiei române spune că toate instituţiile statului trebuie să-şi facă treaba pentru a înlătura scepticismul ţărilor care au blocat aderarea României la zona Schengen. Teodor Baconschi crede că rata de absorbţie a fondurilor UE trebuie ameliorată pentru a putea să pretindem menţinerea anvelopei financiare alocate României, în viitorul buget comunitar.

Masacrul maidanezilor din Deva, anchetat de poliţie

Scandalul iscat după ce în centrul Devei au fost găsite cadavrele unor câini comunitari care fuseseră împuşcaţi s-a amplificat atunci când primarul i-a felicitat pe autori şi ONG-urile au reacţionat. Organizaţiile neguvernamentale care se ocupă cu protecţia drepturilor animalelor pun presiuni asupra poliţiei, căreia îi cer să elucideze cazul din noaptea de 12 spre 13 aprilie, când în centrul Devei au fost împuşcaţi mai mulţi maidanezi. Iniţial, primarul Mircia Muntean i-a felicitat pe autori. Acum susţine că a fost înţeles greşit.

Nu mai merge fără austeritate. A venit rândul Americii

Penalizarea SUA de către S&P grăbeşte autorităţile să ia măsuri de scădere a deficitelor. Bogaţii sunt în vizor. Cu un deficit bugetar estimat la 1,5 trilioane de dolari în 2011, adică circa 10% din produsul intern brut şi o datorie externă mare, pe care nu are deocamdată niciun plan să le reducă, SUA au intrat pe ecranele detectoarelor radar ale agenţiilor de rating. Standard&Poor"s a redus, ieri, perspectiva de rating a Americii de la stabilă la negativă. Decizia a pus presiune suplimentară pe guvernanţii americani. Divergenţele dintre partidul republicanilor şi cel al democraţilor i-a împiedicat însă pe aceştia să ajungă la un acord privind măsurile de reducere a deficitelor. Anul 2012 este unul electoral pentru SUA şi nimeni nu ar vrea să-şi asume riscul unor măsuri nepopulare. Cu toate acestea, ieri, preşedintele Barack Obama a început un tur de promovare a programului propriu de reducere a cheltuielilor.

Cum a ratat România 1,5 miliarde de euro şi riscă să piardă încă pe-atât din poluare

România a pierdut în ultimii doi ani circa 1,5 miliarde de euro, din cauză că nu a vândut la timp surplusul de certificate de emisii de dioxid de carbon alocate prin protocolul de la Kyoto. Dacă nu le vindem până în 2012, pierdem încă pe atât. Astfel, România are un surplus de 300 de milioane de certificate de emisii de dioxid de carbon, iar dacă le-am vinde acum, am încasa jumătate din cât am fi putut lua acum un an-doi. "Acum, preţul acestora este de 5-6 euro pe certificat, faţă de 10 euro, cât era în 2009-2010", a declarat, astăzi, Florentina Manea, şefa Direcţiei Schimbări Climatice din Ministerul Mediului, la o conferinţă pe probleme de energie, la o conferinţă organizată de Focus Energetic. Astfel, pierderea României din întârzierea vânzării de certificate se ridică, până în prezent, la circa 1,5 miliarde euro. Dacă nu sunt vândute până în 2012, nu mai luăm niciun ban.

550 de milioane de euro: "cadoul" Fukushima pentru Cernobîl

DUPĂ 25 DE ANI. Comunitatea internaţională a promis, la Kiev, peste jumătate de miliard de euro pentru un nou "sarcofag" împotriva radiaţiilor la centrala Cernobîl. Ucraina a primit azi, în cadrul unui summit organizat la Kiev cu ocazia a 25 de ani de la accidentul de la Cernobîl, promisiuni din partea comunităţii internaţionale că va primit 550 de milioane de euro pentru programul de construcţie a unui nou "sarcofag" - container special - pentru reactorul 4. Acesta a explodat în 1986, provocând cel mai grav accident nuclear din istorie.

Oferta de Paşte a magazinelor: program special şi reduceri

În această săptămână, gospodinele îşi pot face cumpărăturile după un program special în marile magazine, care au micşorat preţurile produselor pentru masa de sărbătoare. Marile magazine şi-au adaptat programul pentru cumpărătorii "last minute" şi vin şi cu oferte la anumite produse. Prin urmare, după miezul nopţii s-ar putea să aveţi norocul la mai puţine ciocniri de cărucioare. Iar dacă cel mai apropiat hipermarket de casa dumneavoastră este Carrefour, trebuie să ştiţi că în Sâmbăta Mare aveţi un program scurt, de la 7.00 la 9.00, iar duminică uşile acestuia se închid. Cumpărătorii de la Metro sunt cu siguranţă unii matinali, deoarece pe 23 aprilie pot face cumpărături de la 5.00 la 16.00. Şi Auchan, Cora şi Selgros şi-au pregătit un program de sărbătoare, iar la Real cumpărătorii insomniaci pot să-şi caute bunătăţi de Paşte pe 21 şi 22 aprilie după un program non-stop. La Real Cotroceni, din Capitală, sunt primiţi cumpărătorii şi duminică, de la 15.00 la 23.00.

Scandal în lumea musulmană din Germania: O turcoaică a pozat în Playboy

Sila Sahin, cetăţean german de origine turcă, a cauzat un scandal imens în comunitatea musulmană din Germania după ce a pozat nud în Playboy, informează DailyMail. Aceasta a declarat că prin aceste fotografii a vrut să fie "în sfârşit liberă". Familia sa a primit vestea extrem de prost şi a întrerupt toate legăturile cu Sahin. Aceasta este prima femeie de origine turcă care a acceptat să pozeze nud, pentru coperta Playboy. "Ma simt ca Che Guevara. Am să fac tot ce vreau, altfel e ca şi când aş fi moartă", a declarat Sila Sahin. Germania are una dintre cele mai mari comunităţi turceşti din lume, numărând circa 3,5 milioane de persoane.

Marea Britanie trimite militari în Libia

Un grup de ofiţeri britanici urmează să fie desfăşuraţi în Libia pentru a oferi asistenţă rebelilor care luptă cu forţele loiale liderului de la Tripoli Muammar Gaddafi, relatează BBC. Anunţul a fost făcut, astăzi, la fix o lună de la debutul operaţiunilor militare în Libia de ministrul de externe britanic William Hague. Contingentul format din militari cu experienţă va fi trimis în Benghazi, fieful insurgenţilor şi locul de unde au început revoltele la mijlocul lunii februarie. În ciuda raidurilor NATO, oamenii lui Gaddafi continuă să bombardeze oraşul Misrata. Sute decivili au fost ucişi până acum, iar liderul opoziţiei a acuzat Alianţa că nu face nimic să protejeze populaţia.

FINANCIARUL

Patronii de la BVB au câştigat 2,41 milioane de euro din vânzarea acţiunilor în 2011

Aprecierea cotaţiilor în acest an a ridicat cu 0,46 miloane euro valoarea deţinerilor managerilor la companiile conduse. Printre cei mai câştigaţi investitori de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) se pot considera directorii unor companii listate care deţin şi pachete semnificative de acţiuni la aceşti emitenţi. Vânzarea unei părţi din deţineri a adus câştiguri cumulate de 2,4 milioane de euro în 2010. Aprecierea cotaţiilor le-a ridicat şi valoarea participanţilor cu 0,46 milioane de euro în acest an şi cu 48,6 milioane de euro în 2010, averea patronilor de la BVB ajungând în prezent aproape de 140 de milioane de euro.

Cum îşi dă România cu stângu-n dreptul. Studiu de caz: vânzarea certificatelor de emisii poluante

În urmă cu doi-trei ani autorităţile au ratat încasarea a trei miliarde de euro pentru că n-au emis o lege. România mai are timp aproape un an şi jumătate să vândă surplusul de certificate de emisii poluante, altfel riscă să nu încaseze niciun cent. Acum, valoarea acestora este de 1,5 miliarde de euro, la jumătate faţă de 2009. Până în aprilie anul trecut, nu a fost reglementată destinaţia potenţialalelor sume încasate din tranzacţiile cu certificate.

JURNALUL NAŢIONAL

Banii pensionarilor, sifonaţi de Poşta Română

De când e condusă de clanul Cocoş-Udrea-Anastase, compania a trecut de la profit la pierderi uriaşe. Aberaţie marca Guvernul Boc: în timp ce pensiile sunt tăiate în numele "economiei" şi al salvării bugetului asigurărilor sociale în 2011, nu mai puţin de 112,5 milioane de euro ajung de la Casa Naţională de Pensii la Poşta Română drept comision pentru livrarea pensiilor către populaţie. Asta în condiţiile în care Poşta Română înregistrează pierderi anuale de multe milioane de euro, dar banii proveniţi din pensii alimentează contractele cu firmele de casă ale PDL. Comisionul perceput de Poştă, care este o companie de stat, pentru livrarea pensiilor către pensionari a fost subiect de dispută şi în anii în care criza nu adusese bugetul de stat în faliment.

Botiş demisionează numai cu dezlegare de la ANI

În schimb, anunţă că soţia sa se retrage din asociaţia care a luat fonduri europene, punându-l în conflict de interese. Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a avut marţi la Palatul Victoria o discuţie cu premierul Emil Boc, căruia i-a prezentat cazul ONG-ului bistriţean care a luat fonduri europene şi în care soţia lui, Ligia Botiş, este consilier. Botiş i-a spus premierului că demisia sa este "inevitabilă" dacă ANI va constata că există un conflict de interese în acest caz. Cum DLAF a transmis că sunt indicii privind existenţa unui conflict de interese, Botiş a anunţat imediat că soţia lui se va retrage din asociaţia unde câştiga 8.000 lei pe lună. Acelaşi Botiş declara acum o lună că soţia sa, acţionară la o firmă de plasare a forţei de muncă, nu va accesa fonduri europene cât va fi el ministru.

Kennedy a murit din cauza extratereştrilor

Documente secrete arată că fostul preşedinte american ceruse informaţii despre farfuriile zburătoare cu zece zile înainte de a fi asasinat. Într-o scrisoare adresată şefului CIA de atunci, fostul preşedinte american John Fitzgerald Kennedy cerea să i se prezinte documente despre existenţa extratereştrilor. Scrisoarea fusese trimisă agenţiei americane cu zece zile înainte de asasinarea preşedintelui, la Dallas (Texas), în noiembrie 1963. Documentul care abia acum a fost desecretizat de CIA este una din cele două memorii de acest gen scrise de preşedinte, cerând să i se furnizeze informaţii clasificate despre fenomenele paranormale observate pe teritoriul Statelor Unite şi în alte locuri de pe glob, dezvăluie Daily Mail.

NAŢIONAL

Mărgăritescu, reţinut în dosarul limuzinelor furate

După mai multe luni de monitorizare, "mascaţii" i-au luat pe sus pe membrii uneia dintre cele mai extinse reţele de trafic internaţional cu maşini de lux. Printre aceştia se numără şi doi cunoscuţi fotbalişti, pe numele cărora procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au emis mandate de aducere. Fostul portar al lui Dinamo, Cristi Munteanu, a fost găsit încă de dimineaţă de către poliţişti şi condus la audieri la sediul Serviciului Furturi Auto. În schimb, actualul mijlocaş al "câinilor roşii", Andrei Mărgăritescu "China", a fost deturnat chiar de pe Aeroportul Otopeni, unde nu a mai trecut de check-in, pentru a ajunge cu echipa la Cluj Napoca.

Fata cea mare a preşedintelui îi pregăteşte tăticului "Mişcarea Populară"? Ioana Băsescu, viitoarea "Albă ca Zăpada" de pe scena politică

Ioana Băsescu ar putea dezlega, mai repede decât ne aşteptam, ghicitoarea lansată, în urmă cu ceva timp, de consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu. "Mişcarea Populară", marcă înregistrată la OSIM de fata cea mare a şefului statului, corespunde descrierii formaţiunii "Albă ca Zăpada" despre care vorbea Lăzăroiu în 2010. "Albă ca Zăpada poate să nu fie un partid politic. Albă ca Zăpada înseamnă o schimbare. Care poate fi provocată nu neapărat de un partid, poate fi provocată chiar şi de o forţă civică. Care să se constituie nu aşa cum s-au făcut până acum, cu ONG-uri care s-au stipendiat de la organizaţii internaţionale, ci o forţă reală, civică, a unor oameni nemulţumiţi. Şi s-ar putea să fie oameni din multinaţionale, oameni din sectorul privat în situaţia asta", îşi nuanţa, la începutul anului, Sebastian Lăzăroiu afirmaţiile legate de apariţia unei mişcări care va revoluţiona scena politică românească.

Codrin Ştefănescu îl acuză pe Vadim că a pus portocaliu pe tricolorul PRM

Codrin Ştefănescu a demisionat, ieri, din PRM. Politicianul este la al doilea "divorţ" de Corneliu Vadim Tudor. "Nu sunt şi nu voi face parte vreodată din nicio înţelegere politico-economică cu partidul de guvernământ (PDL - n.r.). Refuz acest lucru, începând cu referendumul de la Capitală şi până la ofertele de tip < afaceri cu banul public >" şi-a motivat fostul peremist gestul. Plecarea lui Ştefănescu este considerată însă de foştii colegi drept "începutul sfârşitului". Concret, surse din PRM ne-au declarat că atitudinea duplicitară al lui Corneliu Vadim Tudor (care pe de o parte înjură Puterea, iar pe de alta încearcă să câştige bunăvoinţa pedeliştilor) va duce, cel mai probabil, la destrămarea partidului.

Coaliţia îşi dă duhul şi la Cameră

Aparent netulburată de moţiunile Opoziţiei şi de acuzaţiile aduse de diverse categorii sociale şi profesionale, actuala Putere stă în realitate într-un echilibru foarte precar. Că aşa stau lucrurile o demonstrează şi faptul că nicio lege organică nu a trecut prin Parlament de la începutul anului. Iar situaţia nu se întâlneşte doar la Senat, unde majoritatea a existat doar pe hârtie încă de la începutul actualei Coaliţii guvernamentale, ci şi în Camera Deputaţilor, unde se presupune că Puterea stă de-a dreptul confortabil. Atât de confortabil, încât majoritatea nu este în stare să strângă cele 167 de voturi necesare adoptării unei legi organice, în formă nouă sau modificată. Rezultatul: legile organice ajunse în faza votului final sunt amânate de la o săptămână la alta, lista lor fiind aproape de fiecare dată îmbogăţită cu altele noi.

PUTEREA

Familia Botiş, implicată serios în afacerea Euroactiv. Soţia ministrului şi fosta sa şefă de cabinet parlamentar fac afaceri pe piaţa forţei de muncă

Scandalul care se poate solda cu demisia ministrului Nelu Ioan Botiş pleacă de la descoperirea unei adevărate reţele care activează pe piaţa reconversiei forţei de muncă din Bistriţa. Însuşi Nelu Ioan Botiş a deţint funcţia de director executiv al Agenţiei Teritoriale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa Năsăud. Proiectul cofinanţat din bani europeni şi de la bugetul de stat, dezvăluit la începutul acestei săptămâni, îi are drept protagonişti pe fosta sa şefă de cabinet parlamentar Alina Gabriela Căpraru, şi pe soţia sa Ligia Adina Botiş.

Băsescu îşi arată muşchii la referendum. Tema referendumului pentru modificarea Constituţiei i-ar putea aduce preşedintelui o creştere a popularităţii

Anunţul lui Traian Băsescu de duminică, conform căruia preşedintele îşi doreşte în 2012 un referendum pentru modificarea Constituţiei, reprezintă o reintrare în cărţi a "Jucătorului". Odată cu relansarea temei Parlamentului unicameral, preşedintele îşi relansează de fapt şi creşterea propriei popularităţi, ajunsă astăzi la cote dramatice. Cel puţin, aşa susţin analiştii politici chestionaţi de ziarul "Puterea". Chiar dacă va fi greu, dacă nu chiar imposibil să se ajungă la referendum, simpla utilizare a temei modificării Constituţiei îi poate aduce puncte de încredere şefului statului

Ministerul Transporturilor scoate companiile franceze din contractele cu statul. Metrorex ar putea anula contractul de mentenenţă încheiat cu Alstom

La nici două săptămâni de la rezilierea contractului cu firma Colas, constructorul unui tronson de autostradă între Bucureşti şi Constanţa, Ministerul Transporturilor ar putea rupe o altă înţelegere cu o mare companie franceză pentru serviciile de mentenanţă a metroului bucureştean. Chiar dacă există un contract de întreţinere şi reparaţie a metroului, semnat încă de acum opt ani între Ministerul Transporturilor, respectiv Metrorex şi Alstom, în valoare de 239 milioane de euro, valabil 15 ani, conducerea Metrorex pune la cale o licitaţie pentru încheierea unui alte înţelegeri de mentenanţă în valoare de peste 213 milioane de euro. Conducerea Metrorex confirmă posibilitatea anulării contractului cu Alstom.

ROMÂNIA LIBERĂ

Statul pregăteşte subvenţii pentru automobilele cu baterie. Va avea maşina electrică priză la români?

Petrolul scump, sistemele de alimentare şi subvenţia de la stat ar putea fi ingredientele revoluţiei electrice. Maşinile electrice încearcă din nou să îşi găsească un loc pe piaţă, după mai multe încercări ratate, iar România ar putea deveni unul dintre capetele de pod ale noii ofensive electrice. Guvernul trebuie să decidă astăzi dacă va acorda o subvenţie de 5.000 de euro pentru fiecare maşină electrică, subvenţie care va fi probabil destinată doar persoanelor juridice. Coincidenţă sau nu, măsura se potriveşte de minune cu strategia comercială a Renault, care încearcă să se poziţioneze ca lider pe această piaţă. Compania franceză vrea să îşi construiască o reţea de înlocuire a acumulatorilor şi una de dealeri, pentru cele trei modele pe care le are în plan. Cel mai ieftin Renault electric, modelul cu două locuri Twizy, va costa doar 6.900 de euro iar dacă guvernul României va decide să acorde subvenţia de 5.000 de euro preţul ar coborî la doar 1.900 euro.

FINANŢE PERSONALE. Banca Naţională ar putea forţa o creştere a dobânzilor la economiile în lei. Când redevin avantajoase depozitele în lei

Doar promoţiile mai menţin randamentele economiilor la niveluri decente, însă tot sub inflaţie. Situaţia se va schimba însă începând cu jumătatea acestui an. Dobânzile la depozite vor reveni pe un trend real pozitiv", a declarat ieri Lucian Anghel, economistul-şef al BCR. Potrivit acestuia, randamentele oferite de bănci pentru economiile în monedă naţională vor depăşi nivelul inflaţiei pe măsură ce preţurile se vor mai calma, adică după jumătatea acestui an. Economistul apreciază că o influenţă pozitivă asupra dobânzilor va avea şi Banca Naţională care, cel mai probabil, va alege să lupte cu inflaţia prin întărirea politicii monetare.

Economia creşte peste aşteptări

Un alt semn că dobânzile ar putea fi mai mari de la jumătatea anului este faptul că economia dă semne de creştere peste aşteptări. BCR, de exemplu, şi-a modificat prognoza de creştere de la 1,2% la 2% pentru anul curent. Anterior, în raportul din decembrie, BCR păstrase estimarea de creştere economică de 1,2% în 2011 şi de 2,3% în 2012. "Economia românească ar putea să avanseze cu circa 2%, dar nu excludem posibilitatea unei reveniri mai rapide în condiţiile în care investiţiile străine directe vor susţine mai bine procesul investiţional, iar guvernul va demara unele proiecte de investiţii în infrastructură", crede Lucian Anghel. El estimează că investiţiile private ar trebui să reprezinte baza relansării economice, dar consumul va înregistra o creştere mai lentă în 2011.

ZIARUL FINANCIAR

Conflictul de interese în care se află ministrul muncii ar putea periclita finanţarea europeană

Scandalul cu fonduri europene în care este implicat ministrul muncii Ioan Botiş ar putea afecta finanţarea europeană, cel puţin pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU, 4,25 mld. euro). Scandalul a izbucnit luni-seară după ce ministrul a recunoscut într-o emisiune televizată că soţia sa lucrează în cadrul unui ONG din Bistriţa care funcţionează în casa lui şi care dezvoltă un program declarat eligibil pentru finanţare (500.000 de euro) prin POSDRU - program aflat în gestiunea Ministerului Muncii pe care îl conduce. Premierul Emil Boc a susţinut că Botiş îşi va înainta demisia dacă în cazul său Agenţia Naţională de Integritate (ANI) care s-a autosesizat va descoperi vreun conflict de interese.

Pentru un simplu PFA, cel puţin trei drumuri la trei instituţii şi şapte cozi

Ziarul Financiar începe campania "Debirocratizaţi economia". Citiţi astăzi cât de complicat este pentru o persoană fizică să-şi facă cea mai simplă formă de business: PFA, adică persoană fizică autorizată. Dacă un muncitor într-o fabrică de pâine vrea să-şi facă o mică afacere cu covrigi, nu poate merge într-un singur loc, la o unică instituţie care în două ore să îi elibereze actele necesare, ci trebuie să se apuce de un adevărat slalom. Acte legalizate la notariat, autorizaţie de la asociaţia de proprietari privind folosirea sediului profesional (în cazul în care covrigăria se deschide la parterul unui bloc), dosar cu minimum opt acte la Oficiul Registrului Comer­ţului Teritorial (ORCT).

Dacia, afaceri de 2,7 mld. euro. Câştigul pe maşină, 200 euro

Producătorul de automobile Dacia, una dintre cele mai mari companii româneşti şi principalul exportator al României, a raportat pentru anul trecut afaceri de 11,4 mld. lei (2,7 mld. euro) în creştere cu 26,6% faţă de anul anterior. Potrivit datelor publicate pe site-ul companiei, profitul net raportat de Dacia pentru anul 2010 a fost de 300 mil. lei (71,2 mil. euro), faţă de 230 mil. lei în 2009. Rata profitului a fost de 2,6%, în media producătorilor auto mondiali. În condiţiile în care Dacia a produs anul trecut peste 341.000 de autovehicule, fiecare maşină vândută pe piaţa locală sau la export a adus companiei un câştig de aproape 200 de euro, potrivit calculelor ZF. Niciodată Dacia nu a precizat care este câştigul per maşină şi nici cât costă să produci o maşină. Paradoxal, la un profit mai mare obţinut anul trecut faţă de anul anterior, impozitul pe profit este de 34 mil. lei (8,5 mil. euro), faţă de un impozit pe profit raportat în 2009 de 60,6 mil. lei.

Western Union a încercat ieri să explice cum a avut loc frauda de 100.000$

Reprezentanţii Western Union au afirmat că totul a început în Spania în anul 2009, când membrii unei grupări infracţionale ar fi reuşit să acceseze mai multe calculatoare ale unui partener al Western Union din Spania şi să iniţieze mai multe tranzacţii frauduloase. Wester Union lucrează într-un sistem de franciză, în care vinde francizele unor parteneri locali. Nu a fost precizat numele partenerului din Spania, de unde ar fi pornit fraudele şi nici dacă persoane angajate acolo sunt sub anchetă. Astfel, ar fi fost introduse în sistem date despre trimiteri de fonduri care de fapt nu avuseseră loc, iar pe baza elementelor de siguranţă generate, membrii grupării infracţionale au retras bani de la alte puncte de lucru ale Western Union.

BM: Leul se va întări pe termen lung, odată cu îmbunătăţirea standardului de viaţă din România

Leul se va întări în raport cu euro pe termen lung, odată cu creşterea standardului de viaţă din România, a declarat pentru MEDIAFAX Kaspar Richter, senior economist la Banca Mondială. În ultimii doi ani, odată cu criza financiară, leul s-a depreciat pe medie cu circa 25% faţă de euro până la 4,2099 lei/euro la finele anului trecut, evoluţie care a condus la presiuni asupra inflaţiei din cauza creşterii costurilor la serviciile în euro, dar şi o scumpire a creditelor acordate în moneda europeană. "Este foarte greu să faci prognoze referitor la evoluţia mondei pe termen scurt. Pe termen lung ne aşteptăm ca moneda să se aprecieze (faţă de euro -n.r.), în linie cu îmbunătăţirea standardului de viaţă din România", a spus Richter.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb