REVISTA PRESEI 20.05.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 20 mai 2014

ADEVARUL

Ameninţarea Dunării: care sunt zonele cele mai expuse la inundaţii

62 de persoane şi-au pierdut viaţa, în ultimele zile, în urma celor mai grave inundaţii din ultimii 120 de ani în Serbia şi Bosnia-Herţegovina. MAE recomandă evitarea acestor zone. Viitura va intra joi şi în România, iar autorităţile se aşteaptă la ce e mai rău. Ţările vecine se confruntă cu cea mai mare catastrofă naturală din ultimul secol, după creşterea alarmantă a cotelor Dunării. Nici în România situaţia nu este mai bună. Digurile riscă să cedeze în timp ce mai multe judeţe din ţară aflate pe cursul fluviului Dunărea se află de sâmbătă sub incidenţa codurilor portocaliu şi galben de inundaţii după ploile abundente din ţările vecine. Aici, râurile Sava şi Morava s-au umflat şi aduc cantităţi impresionante de apă care se revarsă în Dunăre, debitul maxim al fluviului la intrarea în România urmând să fie atins joi, potrivit autorităţilor. Debitul fluviului va atinge un nivel maxim de 13.500 metri cubi pe secundă până pe 22 mai, iar viitura va staţiona 4-5 săptămâni în România, existând un risc nu de depăşire a digurilor, ci de rezistenţă a acestora.

Patru judecători de la Tribunalul Bucureşti, acuzaţi că ar fi luat mită în dosare de insolvenţă

Cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti, Ion Stanciu, Elena Rovenţa, Ciprian Sorin Viziru şi Mircea Moldovan, acuzaţi că au cerut şi primit bani şi bunuri în schimbul unor servicii legate de anumite dosare de insolvenţă au fost reţinuţi, în noaptea de luni spre marţi, după ce Secţia pentru judecători a CSM a avizat, la cererea procurorilor DNA, propunerea de arestare pentru 24 de ore. Marţi vor fi prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti, cu propunerea de arestare preventivă.

Gelu Ştefan Diaconu, şeful ANAF: "Fiscul a început vânătoarea de evazionişti bogaţi"

Reforma completă a Fiscului, demarata anul trecut, este ireversibilă, realizată după model european, în parteneriat cu Banca Mondială, se va finaliza în 2018. Ea va schimba din temelii relaţia contribuabililor cu Fiscul român. Gelu Ştefan Diaconu: Noi mizăm foarte mult pe impactul acestui program pe care l-am numit "creşterea gradului de conformare a persoanelor cu venituri mari". "Ne interesează declararea veniturilor, în scopul obţinerii de venituri suplimentare. Este un program asupra căruia m-am aplecat cu foarte mare atenţie, a cărei implementare riguroasă este deja un obiectiv personal. O provocare pe care o iau foarte în serios. S-a stabilit un eşantion de 30 astfel de cazuri, pe baza unor criterii foarte clar definite, cu asistenţă din partea unui expert al FMI. Verificările sunt extrem de complexe şi privesc, repet, persoane, familii cu venituri foarte consistente care provin din mai multe surse, din societăţi comerciale disipate în mai multe state. O astfel de verificare este extrem de complicată!"

Dmitri Rogozin sugerează preşedintelui şi premierului român să sărbătorească eliberarea Bucureştiului de fascişti la 31 august

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin continuă dialogul la distanţă cu preşedintele şi premierul României. Nici în China, unde se află în vizită, nu a uitat de "războiul său" cu liderii de la Bucureşti. "Le sugerez domnilor Băsescu şi Ponta să sărbătorească a 70-a aniversare a eliberării Bucureştiului de fasciştii români, la 31 august", scrie pe pagina sa de Facebook Dmitri Rogozin, care continuă cu un citat din Otto von Bismarck, primul cancelar al Imperiului German: "Ştiu sute de moduri de a atrage ursul din bârlog, dar nici unul să-l duc înapoi". E profund vicepremierul rus, ursul fiind probabil Rusia, în percepţia sa. Rogozin a postat şi un link cu un articol al unei publicaţii ruseşti, insomi.ru, care scrie că liderii români abat atenţia populaţiei dezamagite de starea economiei spre politica externă, inducând teama de război.

Portul Constanţa, de la proteste la vorbe grele. Sindicaliştii şi Radu Mazăre se acuză reciproc că servesc interesele unor grupuri

Circul din Portul Constanţa s-a mutat de la nivelul declaraţiilor direct în stradă. Peste 300 de sindicalişti au ieşit luni în faţa sediului Administraţiei Portului pentru a-şi manifesta nemulţumirile legate de cedarea unui pachet suplimentar de acţiuni de la Ministerul Transporturilor la Primăria Constanţa. Greviştii spun ca vor întrerupe lucrul timp de o oră şi jumătate până miercuri, iar protestele vor fi reluate după alegerile europarlamentare. Oamenii au o singură revendicare: "Portul Constanţa să rămână la Ministerul Transporturilor. Cu alte cuvinte, statul român să-şi păstreze calitatea de acţionar majoritar la Administraţia Porturilor Constanţa", a explicat Mircea Burlacu, liderul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare. Acesta ameninţă că de săptămâna viitoare ar putea să iasă în stradă cu 5000 oameni, iar protestele vor avea loc în faţa Prefecturii Constanţa şi apoi se vor muta la Guvern. Sindicaliştii sunt hotărâţi să blocheze activitatea în port şi spun că poziţia lor nu este negociabilă.

Sondaj: Un român din trei crede că aderarea la UE a adus avantaje

Potrivit cercetării INSCOP Research, 35,2% din respondenţi consideră benefică intrarea României în Uniunea Europeană. Nu mai puţin de 41,5% din români consideră că integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană n-a adus nici avantaje, nici dezavantaje (faţă de 33,9% care îmbrăţişau această opinie la sondajul din aprilie 2013), relevă studiul realizat de INSCOP Research în perioada 1-7 mai 2014, la comanda ziarului "Adevărul". Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 1.056 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia de 18 ani şi de peste 18 ani a României. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. 35,2% din români consideră că aderarea a adus mai degrabă avantaje (35% în aprilie 2013), în timp ce 19,9% din cei chestionaţi au ajuns să asocieze apartenenţa la UE mai degrabă cu dezavantaje (faţă de 21,4% în aprilie 2013). Un sfert dintre români nu se consideră cetăţeni UE - 68,6% din români se consideră cetăţeni europeni. 27,7% nu îşi atribuie această calitate, în timp ce procentul celor care aleg opţiunea "Nu ştiu/ Nu răspund" este relativ mic (3,8%).

Banca Comercială Feroviară a trecut pe profit în martie, iar proprietarul acesteia, Valer Blidar, vrea să cumpere încă o instituţie de credit

Banca Comercială Feroviară a trecut în luna martie pe profit, cu un rezultat net de circa 300.000 lei, faţă de o pierdere de 9,42 milioane lei generată în întreg anul trecut, susţinut de creşterea creditării, şi estimează un câştig anual de 1,5-2 milioane lei, potrivit lui Petre Tulin, directorul general al băncii. Anul trecut, banca, controlată de omul de afaceri Valer Blidar, a consemnat o pierdere de 9,42 milioane lei, în scădere de la 20,45 milioane lei în 2012. Fondul creditelor a crescut anul trecut cu 70%, la 267 milioane lei, ajungând la finele lunii aprilie a acestui an la 316 milioane lei. Dintre acestea, persoanele juridice au împrumutat 302 milioane lei, restul revenind persoanelor fizice, deşi ca număr banca a acordat mai multe credite de retail (5.556 pentru persoane fizice şi 1.544 credite pentru IMM-uri şi microîntreprinderi). Soldul depozitelor a ajuns la 445 milioane lei.

CURENTUL

Tariceanu se da si el "independent" la Senat dupa modelul patentat de Oprescu la Primaria Bucuresti

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu nu pierde nicio zi în fruntea Senatului României fără a-şi arăta ipocrizia bine instruită. După ce a părăsit rândurile partidului care l-a făcut mare, fostul fotomodel de Apaca a ţinut să se schimonosească încă o dată că, vezi Doamne, nu are vreo legătură cu PSD şi că el ar fi independent. La fel ca şi primarul Sorin Oprescu care se dă de atâţia ani independent, dar se află în siajul PSD-ului care îl susţine, Tăriceanu pozează şi el în suveranul total. Nu pe vreun podium de defilare de pe la Apaca, ci din fruntea Senatului României. Tăriceanu a declarat, luni, după şedinţa Birourilor Permanente reunite în care s-a stabilit calendarul dezbaterii moţiunii de cenzură, că s-a abţinut la vot pentru că nu a vrut să încline balanţa într-o direcţie sau alta, din calitatea sa de independent. Declaraţiile lui Tăriceanu pe acest subiect devin hilare, din moment ce el se află în fruntea Senatului pe locul USD-ului, mai precis al PC-ului lui "Felix" Voiculescu. Evident, totul cu binecuvântarea partidului-stat PSD.

Inconştienţii din Argeş: Sătenii şi-au furat nisipul adus pentru diguri

Nisipul dus de către reprezentanţii Administraţiei Bazinale Arges - Vedea pentru îndiguiri pe malul râului Păuleasca a fost furat de localnicii din comuna argeşeană Mălureni, care au luat materialul nebăgat în saci şi l-au dus în propriile curţi, pentru a-l folosi mai târziu la diverse construcţii personale. Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Bazinale, în ultima perioadă, în zona Mălureni, a fost dusă o cantitate mare de nisip, pentru a fi ridicate diguri din saci de nisip pe malurile râului Păuleasca, în vederea prevenirii unor noi inundaţii. O parte din nisip a fost pus în saci şi s-au făcut diguri, iar o altă parte a fost lăsată în zonă, pentru realizarea unor supra-înălţări dacă va fi nevoie, însă în ultimele zile nisipul a dispărut. Autorităţile au presupus că localnicii sunt cei care au sustras nisipul pentru a-l folosi la construcţii. Reprezentanţii Administraţiei Bazinale Argeş-Vedea au afirmat că nu pot spune ce cantitate de nisip a fost furată şi au precizat că nu au depus reclamaţie la Poliţie după ce au constatat dispariţia nisipului dus pe malul râului Păuleasca pentru îndiguiri.

CURIERUL NATIONAL

Recuperatorii de debite se aşteaptă ca economia să crească şi datoriile să fie plătite

Piaţa recuperărilor de creanţe din România are potenţial de creştere în următorii ani, deşi în prezent, deja, doi din trei români au datorii de achitat, iar jumătate dintre aceştia au datorii mai mari de 5.000 de lei, se arată într-un studiu realizat la solicitarea companiei de recuperări creanţe, Kruk România. Cei mai mulţi dintre ei au datorii bancare, în timp ce rudele reprezintă o a doua sursă de împrumut pentru cei care au nevoie de un surplus financiar. "Două treimi dintre debitori au împrumutat bani de la bănci, iar 20% de la rude", a declarat într-o conferinţă de presă antropologul Vintilă Mihăilescu, cel care a coordonat studiul. "În niciun caz nu ne aşteptăm ca şi mai mulţi români să se îndatoreze. Ţinând cont de modelul economic polonez şi de similarităţile dintre cele două pieţe, pe baza evoluţiei economiei româneşti din ultimii doi ani, ne aşteptăm ca economia să crească şi în acelaşi timp posibilităţile celor cu datorii să şi le achite", a explicat Iwona Slomska, membru în Consiliul de Administraţie al Kruk.

Tribunalele desfiinţează timbrul de mediu

Pe rolul diferitelor instanţe din ţară au fost înregistrate şi câştigate deja zeci de procese în care s-a cerut returnarea timbrului de mediu sau evitarea plăţii acestuia. În ultimii cinci ani, instanţele europene au decis că toate variantele taxelor auto, indiferent cum au fost numite, sunt neconforme cu tratatele europene. Multitudinea de procese câştigate ar putea determina Guvernul să schimbe, din nou, modalitatea de calcul.

Slabă şi inegală, creşterea economică în zona euro provoacă nelinişte la nivel european

Eurostat a dat publicităţii, la finele săptămânii trecute, cifre noi referitoare la rata creşterii economice din ţările membre ale zonei euro. Ele au fost ca un duş rece administrat optimiştilor care, în ultimele săptămâni, anunţau cu surle şi trâmbiţe că acest spaţiu al UE a ieşit din recesiune şi că s-a angajat deja pe calea relansării. Totalmente fals şi în acelaşi timp îngrijorător! Zona euro întâmpină încă mari dificultăţi pentru a ieşi din criză. În primul trimestru al acestui an s-a înregistrat o foarte redusă rată medie a creşterii, de doar 0,2%, reprezentând jumătate din obiectivul stabilit iniţial şi de doar 1% la nivelul anului. În plus, de subliniat faptul că chiar şi această cifră de 0,2% (media de creştere în UE) s-a datorat performanţelor economice ale Germaniei, unde rata de creştere în primul trimestru a.c. a fost de 0,8% (dublu faţă de 2013).

Ce le-a spus Bernanke celor care au plătit 250.000 dolari pentru o cină cu el

Fostul şef al Rezervei Federale Americane susţine că dobânzile vor rămâne mici cât va trăi el. Afirmaţia a fost făcută la una dintre primele întâlniri private ale lui Ben Bernanke de când a părăsit funcţia, o cină pentru care investitorii au plătit 250.000 dolari, mai mult decât acesta câştiga într-un an de zile la Fed. Cel care a deţinut funcţia de şef al băncii centrale a SUA până nu demult, a spus că ratele de dobândă nu vor fi normalizate în timpul vieţii sale, au declarat la sfârşitul săptămânii trecute pentru Reuters persoane care au participat la o cină cu cel mai puternic om al finanţelor lumii din ultimii opt ani, eveniment care a costat un sfert de milion de dolari. Dacă ne gândim că Bernanke are 60 de ani, iar precedenţii doi ocupanţi ai fotoliului său, Alan Greenspan şi Paul Volcker, se apropie de 90 de ani, atunci realitatea dobânzilor mici ar trebui să persiste pentru 20-30 de ani.

Doi oligarhi preiau controlul în Estul Ucrainei împotriva forţelor pro-ruse

Doi oligarhi ucraineni par să deţină controlul obiectivelor importante din haoticul est al Ucrainei, unde până acum forţele pro-ruse păreau să fie favorizate. Schimbarea de forţe este vizibilă mai ales în "bastionul" magnatului oţelului Rinat Akhmetov, cel mai bogat om din Ucraina. În ultimele trei zile, muncitorii oţelari angajaţi în combinatul controlat de acesta, unul dintre cele mai mari din ţară, au gonit pro-ruşii din clădirile oficiale şi de pe străzile din Mariupol şi Makeyevka. În momentul de faţă, aceştia patrulează străzile împreună cu politiştii, potrivit Quartz.com. Situaţia este asemănătoare în Dnipropetrovsk, oraş industrial guvernat de bancherul Igor Kolomoisky. Acesta a promis recompense pentru confiscarea armelor (1.500 de dolari / armă) iar pentru prinderea teroriştilor (10.000 de dolari / terorist).

EVENIMENTUL ZILEI

Joe Biden: Sprijinul România va avea un rol cheie în efortul Ucrainei de a-şi reface stabilitatea

Joe Biden a precizat, în interviul acordat mediafax.ro, că strânsa coordonare cu guvernarea din România va fi vitală pentru prezentarea unei poziţii ferme şi unite în impunerea de noi sancţiuni pentru Rusia dacă aceasta va perturba alegerile prezidenţiale de duminică, din Ucraina. De asemenea, sprijinul României va avea un rol cheie şi în ajutarea conducerii ucrainene pentru refacerea stabilităţii ţării, precum şi în susţinerea aspiraţiilor Moldovei de a deveni membru al UE. Oficialul american a mai subliniat şi faptul că SUA şi alţi aliaţi NATO au luat o serie de măsuri, în ultimele săptămâni, pentru a consolida prezenţa militară în Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România. Nu în ultimul rând, referitor la lupta împotriva corupţiei, vicepreşedintele SUA a recunoscut că România a înregistrat progrese reale, dar a avertizat că mai sunt lucruri de făcut, iar SUA vor susţine eforturile Bucureştiului de a rămâne "pe drumul cel bun".

Arestarea soţilor Nemeş va arunca în aer reţeaua demnitarilor mânjiţi în afaceri cu motorină

Extrădarea din SUA şi arestarea a doi dintre cei mai căutaţi români, cuplul Dana (38 de ani) şi Radu Nemeş (39 de ani) - cercetaţi pentru o evaziune fiscală de 16 milioane de euro - a redeschis ancheta procurorilor DNA într-un mod spectaculos. Radu este unul dintre apropiaţii a două personaje cheie în anchetele DNA: "dispărutul" Codruţ Marta şi Elan Schwartzenberg, şi deţine infomaţii despre unde se ascund aceştia. Soţii Dana şi Radu Nemeş pot da răspunsul la întrebarea: "Unde este Codruţ Marta?"

Cozmin Guşă: Din nefericire, rămânem cu întrebarea: "Nu cumva Ponta a rămas îndrăgostit de Udrea?"

Comentând modul în care partidele şi-au făcut campanie electorală pentru alegerile europarlamentare de duminică, consultantul politici Cozmin Guşă a declarat, într-o intervenţie la Realitatea TV, că ideile slabe din campanie lasă locul unor interpretări cu iz de telenovelă. În acest sens, Guşă a povestit un episod cu care s-a confruntat într-o piaţă: "Tanti Margareta mi-a pus o întrebare: 'Nu cumva domnul Ponta e îndrăgostit de Elena Udrea? Numai despre doamna Udrea vorbeşte, de dimineaţa până seara. Un om care vorbeşte de atâtea ori pe zi despre o doamnă trebuie să fie îndrăgostit. O critică, dar aşa faci când vrei să atragi atenţia cuiva'". Consultantul politic consideră că s-a ajuns la asemenea interpretări din cauza ideilor electorale slabe din această campanie electorală.

JURNALUL NATIONAL

Misiune delicată pentru Butcher în vizita lui Biden la Bucureşti

Derapajul lui Crin Antonescu, preşedintele PNL, în discuţia sa cu troica de ziarişti de la B1 TV pe tema libertăţii sexuale, nu poate scăpa monitorizarii Ambasadei SUA de la Bucureşti. Crin s-a delimitat de comunitatea gay cu fraza explicită: Gay? Nici nu vreau să mă gândesc! Acest moment stânjenitor pentru liderul PNL şi candidat la Preşedintia României, s-a produs la doar câteva zile de la declaraţia de presă a Secretarului de stat John Kerry cu ocazia ZILEI INTERNAŢIONALE ÎMPOTRIVA HOMOFOBIEI TI TRANSFOBIEI. Mâine soseşte la Bucureşti vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden. Potrivit unor surse diplomatice acesta are are în program şi o întâlnire cu lideri politici şi ai societăţii civile. Şeful misiunii diplomatice americane în România are acum şi misiunea delicată de a-l proteja pe numarul 2 de la Casa Albă de un contact cu Crin Antonescu, aflat pe lista invitaţilor. Întâlnirea vicepreşedintelui SUA cu un politician homofob declarat poate stârni un scandal de proporţii la WASHINGTON.

"Bărbaţii nu mai vor să lupte!". Separatiştii proruşi din Doneţk recrutează femei pentru a întări forţele insurgenţilor

Igor Strelkov, aşa-numitul "ministru al apărării" al "Republicii Populare Doneţk", care şi-a proclamat suveranitatea după un referendum asupra independenţei şi în care s-a cerut alipirea la Rusia, a lansat un apel la mobilizarea separatiştilor proruşi într-un mesaj postat duminică pe YouTube, potrivit AFP, citată de Agerpres. Strelkov, suspectat că ar fi colonel în Serviciul de informaţii militar rus (GRU), a precizat că a dat ordin să se constituie batalioane de femei pentru a întări forţele insurgenţilor care se opun de peste o lună armatei ucrainene, confruntările provocând - potrivit ONU - moartea a 127 de persoane de ambele părţi. Potrivit Interfax, el a deplâns faptul că bărbaţii nu mai vor să lupte, de aceea este nevoit să înroleze femei în forţele combatante. 'Dacă bărbaţii nu sunt capabili, va trebui să încurajăm femeile să lupte. Este regretabil că printre ele nu sunt şi ofiţeri, dar cui îi pasă dacă bărbaţii ofiţeri nu vor să lupte', a constatat Strelkov, cunoscut şi sub numele Igor Ghirkin.

Datoria externă este în scădere

Datoria externă a României a scăzut cu 2,8 miliarde de euro în primul trimestru al acestui an, de la 96,06 miliarde de euro la finalul anului trecut, a ajuns la 93,238 miliarde de euro la 31 martie 2014, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României. Dacă facem diferenţa faţă de primul trimestru al anului trecut, datoria a scăzut cu peste şapte miliarde de euro (7,2%), de la 100,476 miliarde de euro, la 31 martie 2013. Dacă privim în structură, observăm că datoria externă a statului a scăzut, de asemenea, cu 243 de milioane de euro (0,83%), în primele trei luni din acest an, de la 29,337 miliarde de euro la finalul anului trecut la 29,094 după primele trei luni din acest an, dar faţă de anul trecut, datoria externă a statului a crescut cu 141 de milioane de euro (0,48%), de la 28,953 miliarde de euro în martie 2013 la 29,094 miliarde de euro la finalul primului trimestru din acest an. Şi băncile şi-au redus datoria externă în primele trei luni din acest an, la 15,79 miliarde de euro, faţă de 17,49 miliarde de euro la finalul anului trecut.

NATIONAL

Cutiile negre, obligatorii la masini din 2015

Autoritatile de la Bruxelles vor impune constructorilor auto din UE ca, din 2015, sa doteze masinile cu dispozitive similare cutiilor negre de la bordul avioanelor. Este vorba de un sistem numit telematic, ce va inregistra comportamentul soferilor la volan in timpul traficului. Confor publicatiei The Mirror, din octombrie 2015, fiecare masina ce va fi construita in spatiul UE va trebui sa aiba la bord aceasta cutie neagra, ce va oferi informatii inclusiv asiguratorilor auto, care vor afla daca soferul in cauza conduce prudent sau, din contra, este vitezoman si conduce agresiv. In acest ultim caz, proprietarii auto vor fi obligati sa plateasca prime mai mari de asigurare, chiar daca refuza montarea sau verificarea dispozitivului respectiv.

Basescu - proamericani, Ponta - prorusi

Basescu contra Ponta sau Ponta contra Basescu. Pana la inceputul lui 2014 razboiul a fost doar cu magiun pe clanta. Apropierea alegerilor a ridicat insa miza. Pe fruntea premierului s-a lipit eticheta de "pion al rusilor", in timp ce presedintele pozeaza in continuare in aliatul americanilor, omul care apara statul de drept si lupta impotriva coruptiei. Intr-o tara ca a noastra, politicianul care tinteste spre varful ierarhiei are nevoie de "giranti". Asta pentru ca demnitarii romani nu sunt capabili sa se legitimeze singuri ca lideri si sa castige increderea partenerilor straini. Atunci, isi fac aparitia in poza "inaltii oficiali", care-l bat prieteneste pe spate pe dambovitean si dau asigurari ca este baiat bun si ascultator.

Romgaz sicaneaza OMV Petrom pe piata gazelor

Auzind ca OMV Petrom scoate la vanzare gaze pe piata OPCOM, conducerea Romgaz a anuntat ca va intreprinde o actiune similara, cu o zi inainte si la un pret de pornire mai mic. Romgaz organizeaza, in premiera, pe 22 mai 2014, o licitatie de vanzare de gaze naturale, la bursa de energie OPCOM. Potrivit Energy Report, compania de stat are in vedere vanzarea a 315.000 MWh de gaze, la un pret de pornire de 90 de lei/MWh. Demersul Romgaz pica destul de prost pentru OMV Petrom, care a anuntat ca, pe 23 mai 2014, va scoate la vanzare pe piata OPCOM 26.500 MWh de gaze naturale, la pretul de pornire de 90,50 lei/MWh. In aceste conditii, sunt sanse sa se adevereasca ceea ce estima recent sefa OMV Petrom, Mariana Gheorghe, care prognoza ca firma pe care o conduce va avea profit in scadere in domeniul productiei de electricitate si gaze in 2014.

PUTEREA

Joe Biden, în vizită la Bucureşti. Traficul se va desfăşura în condiţii normale

Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Joi Biden, va sosi marţi la Bucureşti. Acesta va sta în Romania pentru doua zile şi se va întalni cu preşedintele Traian Băsescu. Surse ale SPP-ului au anunţat că circulaţia nu va fi afectată, circulându-se în condiţii normale. Potrivit SPP, Poliţia Rutieră va asigura măsuri de fluidizare a traficului rutier şi solicită conducătorilor de autovehicule să respecte semnalele şi indicaţiile poliţiştilor rutieri, să folosească autovehiculele personale cât mai puţin pentru a evita blocajele în trafic şi să opteze pentru mijloacele de transport în comun, să nu oprească şi să nu staţioneze decât în locurile special amenajate, să îşi păstreze calmul, să nu blocheze intersecţiile şi să nu claxoneze abuziv în cazul în care se află în zone aglomerate. Autorităţile implicate au în vedere ca măsurile de securitate instituite să nu afecteze buna desfăşurare a activităţilor cotidiene ale locuitorilor din Capitală.

Judele Mircea Moldovan şi Remus Borza, spre DNA!

Judecătorul Mircea Moldovan este cunoscut printre avocaţii practicieni în insolvenţă ca un "jude extrem de amabil" când vine vorba de "propunerile speciale" enunţate de şefii caselor de insolvenţă. Practic, Moldovan solicita şi primea şpagă fără prea multă pierdere de timp, fără să tatoneze terenul. Iar şefii caselor de insolvenţă nu refuzau dialogul pecuniar cu judele corupt. Un alt fapt extrem de elocvent pentru caracterul infracţional al acestui magistrat călcat de DNA este acela că foarte multe dintre deciziile sale au fost infirmate de instanţele superioare, inclusiv celebrul caz Hidroelectrica unde administrator a fost Remus Borza, şeful Casei de Insolvenţă EURO Insol, bun prieten cu premierul Victor Ponta. În fine, judele Mircea Moldovan a dezvoltat în timp o adevărată mascaradă la Tribunalul Bucureşti: Moldovan judecă insolvenţele ce au fost atribuite "aleatoriu" de sistemul ECRIS către Casa de Insolvenţă EURO Insol - firmă deţinută de avocatul Remus Borza!

ROMANIA LIBERA

Mizele alegerilor europene pentru România

Românii se vor prezenta duminică, 25 mai, la urne pentru a-i alege pe cei 32 de eurodeputaţi pe care ţara noastră îi va trimite la Bruxelles şi la Strasbourg pentru un mandat de cinci ani. Cum campania a fost monopolizată de controversele dintre preşedintele Traian Băsescu şi prim-ministrul Ponta, temele de importanţă europeană au lipsit aproape complet din dezbatere, deşi pentru România există mize importante, iar componenţa Parlamentului European este crucială pentru a avansa interesele ţării. În pofida a ceea ce pretind candidaţii PSD în mesajele lor, europarlamentarii nu îşi reprezintă ţara în hemiciclu, ci familia politică. Graţie modului unic în care se fac lucrurile în Europa, partidele europene nu pot candida în ţările membre, unde candidează partidele naţionale, dar, odată ajunşi la Bruxelles/Strasbourg, europarlamentarii reprezintă de fapt partidele europene, iar pute­rea legislativă reală revine grupurilor politice.

Puteri sporite pentru Liviu Dragnea

Investiţiile din cadrul Programului naţional de dezvoltare rurală vor putea fi aprobate doar printr-un ordin al ministrului Dezvoltării Regionale. Printr-o ordonanţă de urgenţă, Executivul a eliminat din schema de decizie organismul care cenzura mişcările lui Liviu Dragnea - Consiliul tehnico-economic -Astfel, Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă (24/2014) prin care modifică ordonanţa de urgenţă 28/2013 privind Programul naţional de dezvoltare rurală. Concret, a fost eliminat din vechea ordonanţă un singur alineat care prevedea că "obiectivele de investiţii noi se avizează în Consiliul tehnico-economic al Minis-terului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice". Restul etapelor din metodologia de aprobare rămân însă în vigoare. Astfel, ministerul "analizează propunerile transmise de către consiliile judeţene şi întocmeşte lista finală a obiectivelor de investiţii şi sumele alocate acestora în anul în curs, listă care se aprobă prin ordinul ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice".

"Port închis vaporului cu baroni locali"

Sindicaliştii şi reprezentanţii operatorilor portuari se opun în stradă transferului de acţiuni dinspre port la administraţia locală. Ei ameninţă, totodată, că se vor adresa şi Comisiei Europene. Ieri a fost prima dintre cele trei zile de proteste organizate de sindicaliştii şi operatorii din portul Constanţa. Circa 300 de persoane s-au adunat în faţa sediului Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime şi au spus că vor ca statul să-şi păstreze controlul asupra acesteia şi că sub nici o formă nu sunt de acord ca 13% din acţiuni să ajungă la Consiliul Local Constanţa şi alte 14% să fie privatizate pe bursă. "Portul Constanţa este închis vaporului cu baroni locali", "Jos labele de pe port", "Guvernul Ponta, campionul naţional al dezamăgirii", "Portul Constanţa nu este poftă de baroni" sunt numai câteva dintre pancartele cu care oamenii au venit pregătiţi.

ZIARUL FINANCIAR

Care sunt anomaliile economiei româneşti: Foarte multe companii vând foarte puţin şi foarte puţine companii vând foarte mult

Un portal informatic prin care să se analizeze, să se monitorizeze şi să se previzioneze evoluţia a şapte indicatori din bilanţul companiilor ar putea sta la baza identificării obiectivelor prioritare ale guvernului - aceasta este recomandarea desprinsă în urma unei cercetări a profesorului doctor Cezar Mereuţă, membru de onoare al Consiliului Ştiinţific în cadrul Institutului de Prognoză al Academiei Române. Propunerea profesorului Mereuţă vizează ca şapte "poziţii" din bilanţurile depuse de companii în fiecare an la Ministerul de Finanţe - cifra de afaceri, profitul brut, pierderea brută, profitul de exploatare, pierderea de exploatare, cheltuielile financiare şi plăţile restante - să poată fi prelucrate în aşa fel încât, în orice moment, guvernul să poată vedea care sunt, de exemplu, cei mai mari perdanţi din economie şi ce plăţi restante au avut, dar şi care a fost comportamentul în timp al acestora.

Preşedintele gigantului american de telecomunicaţii AT&T a fost la Bucureşti. Compania ar putea deschide un centru în România

Randall Stephenson, preşedinte şi director executiv al gigantului american din telecomunicaţii AT&T - cu venituri de 129 mld. $ în 2013, a fost în urmă cu câteva săptămâni la Bucureşti şi a avut o cină privată cu Victor Ponta, şeful Guvernului României, în cadrul căreia a fost discutată posibilitatea ca grupul să deschidă un centru de suport la Bucureşti, în care să fie angajate 200 de persoane. Informaţia privind vizita privată a lui Randall Stephenson în România circula pe piaţa locală de comunicaţii, însă nu a putut fi confirmată din surse oficiale. Întâlnirea dintre şeful AT&T şi Victor Ponta la Bucureşti a fost confirmată doar duminică seară de Viorel Hrebenciuc, influentul politician al PSD, la o emisiune a postului de televiziune RTV.

Grupul Marex a intrat în insolvenţă cu datorii de 100 mil. euro din cauza lipsei de lichidităţi

Capitularea Marex Brăila, cu afaceri de 200 mil. euro pe an, este cea mai mare insolvenţă din industria cărnii din ultimul deceniu. Companiile Marex şi Vegetal Trading, care formează cel mai mare complex de creştere şi procesare a porcilor, cu capital românesc, au intrat în insolvenţă la pro­pria cerere după ce iniţial BCR a depus o cerere în acest sens. Printre cei mai mari creditori ai grupului Marex se regăsesc Bancpost şi Banca Românească. "A fost o problemă exclusiv de lichiditate pe termen scurt. BCR mi-a restrâns o linie de credit de 30-40 milioane de lei. Am intrat în impas şi totul s-a dezvoltat ca un bulgăre de zăpadă", spune Marin Moraru, directorul general şi fondatorul grupului Marex din Brăila. Reprezentanţii BCR nu au comentat ieri în niciun fel pe marginea acestor informaţii. Insolvenţa Marex arată impactul pentru companiile locale al reducerii cu 20% a expunerii pe România de către băncile străine în ultimii cinci ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb