REVISTA PRESEI 20.06.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 20 iunie 2012

ADEVARUL

Victor Ponta, copleşit de plagiat

Acuzaţia de plagiat adusă premierului Victor Ponta capătă o serioasă consistenţă odată ce membri ai comunităţii academice încep să afle detalii concrete privind modul în care primul ministru şi-a obţinut doctoratul. Acuzaţia de plagiat explodată în prestigioasa revistă de ştiinţă "Nature" a făcut înconjurul mapamondului în 24 de ore: ziarul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), sau cotidianul progresist The Guardian, publicaţii din Asia, toate au avut ieri ştirea că premierul român ar fi plagiat câţiva autori în lucrarea sa de doctorat. "Părţi substanţiale ale textelor din cele trei lucrări par să fie identice sau aproape identice cu materiale scrise în limba română de specialiştii în drept Dumitru Diaconu şi Vasile Creţu. De asemenea, textul se aseamănă cu traduceri în română ale unei lucrări în engleză publicată de specialistul Ion Diaconu", scria "Nature". Acuzaţia este foarte gravă şi a dus la demisia unor miniştri şi la sfârşitul carierei politice a unor politicieni. Din restul Europei.

Oamenii lui Ponta strâng rândurile în jurul său

În scandalul "Plagiatul", cei din tabăra premierului Victor Ponta îl apără, considerându-l victima unui atac politic. Mai mult, actualul ministru al Educaţiei promite răzbunare. Plagiatul lui Victor Ponta a născut reacţii în special în tabăra partidului pe care îl conduce, PSD. Colegii de partid acuză că fapta acestuia a fost dată în vileag cu scopuri politice. În celelalte partide, politicienii nu vor să intervină în acest subiect, iar societatea academică aşteaptă sentinţa experţilor. Profesorul şi mentorul lui Victor Ponta, fostul premier Adrian Năstase, a reacţionat, în scandalul "Plagiatul" pe blogul său. România a fost condusă în ultimii opt ani prin şantaj, dosare şi tot felul de mizerii de acest gen. Ştiu foarte bine acest lucru pentru că sunt una dintre ţintele predilecte ale acestor metode securiste.

Incompatibilul Diaconu nu mai e ministrul Culturii

Declarat incompatibil de Înalta Curte pentru perioada când a fost senator şi director la "Nottara", Mircea Diaconu a pierdut fotoliul de ministru şi nu mai are voie să ocupe o funcţie publică timp de trei ani. Încă un ministru din Guvernul Ponta îşi face bagajele. Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a fost declarat definitiv incompatibil, după ce instanţa supremă a respins, ieri, recursul acestuia privind hotărârea prin care ANI a constatat că se află în incompatibilitate întrucât a fost senator şi director al Teatrului "Nottara".

Insolvenţa Hidro: tertip sau dezastru de management?

Remus Vulpescu, preşedintele CA al Hidroelectrica, justifică intrarea în insolvenţă prin "dezastru de management". Analiştii cred că decizia este o manevră pentru a scăpa de "băieţii deştepţi". Astăzi este primul termen de judecată în care Tribunalul Bucureşti hotărăşte dacă Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, intră în insolvenţă, în urma cererii depuse vineri de compania de stat. Deşi luni, ziua în care a fost publicată pe portalul Tribunalului cererea, nimeni din Consiliul de Administraţie (CA) al companiei nu ştia nimic de această decizie, ieri, reprezentanţii Hidroelectrica au ieşit la rampă, într-o conferinţă de presă, pentru a explica motivul acestui demers.

Marii investitori globali n-au auzit de România

Administratorii unor fonduri de ordinul zecilor de miliarde de euro lucrează cu firme de consultanţă care nu au birouri la noi, astfel că nu le recomandă România ca destinaţie investiţională. În vizitele sale prin ţările lumii, ministrul pentru Mediul de Afaceri Lucian Isar s-a izbit de o realitate tristă: unii dintre investitorii de cel mai mare calibru nu prea cunosc România. "Investitorii mari, cei care ar putea să ne ajute, nici nu au auzit de România. Investitori de 70 de miliarde din Asia ne-au spus: < Este frumos ce ne povestiţi, dar noi în regiune ştim doar de Polonia >. Aceştia sunt interesaţi, dar până acum cei care au încercat să vină au găsit tot felul de bariere, tarifare şi netarifare, între ghilimele, iar cei care nu au ajuns este pentru că nu au auzit niciodată de România", a spus Isar la un seminar pe tema fuziunilor şi achiziţiilor organizat de publicaţia electronică Wall Street.

Teama investitorilor umbreşte soarele de pe Acropole

Victoria în alegerile din Grecia a partidului liberal-conservator "Neia Dimocratia" ("Noua Democraţie") a avut ca efect o creştere a pieţelor financiare internaţionale, dar "spre sfârşitul zilei de luni temerile privind situaţia din Spania au umbrit raza de soare de pe... Acropole", arată o analiză realizată pentru "Adevărul" de Dan Berendel, trader internaţional şi proprietar al Master Chem Oil. Printre efectele benefice ale evoluţiilor din Grecia, traderul identifică faptul că moneda europeană s-a apreciat faţă de dolarul american cu aproape 1% în câteva ore, iar cotaţia la ţiţeiul de tip Brent (relevant pentru zona europeană) nu a făcut notă discordantă cu restul pieţelor şi a crescut cu aproape doi dolari faţă de închiderea de vinerea trecută.

Piaţa automobilelor de lux reprezintă ultima soluţie pentru Renault

Renault SA consideră introducerea a două noi branduri de automobile sport şi de lux şi o extindere mai agresivă pe pieţele emergente pentru a reduce din dependenţa companiei de piaţa europeană. Renault ar putea reintroduce brandul Alpine de automobile sport şi ar putea crea un nou brand de lux, a declarat Carlos Tavares, directorul de operaţiuni al companiei în cadrul unui interviu acordat Bloomberg săptămâna trecută. "Trebuie să fi competitiv pe piaţa mondială", a declarat Tavares. "Acesta este motivul pentru care gestionăm această schimbare dintr-o companie concentrată pe Europa într-un constructor de automobile global".

GDF Suez a abandonat Franţa şi Belgia din cauza reglementărilor

Politica energetică europeană împinge pe cel mai mare distributor de energie şi gaze naturale să părăsească regiunea. GDF Suez SA se confruntă cu plafoane guvernamentale asupra preţurilor în Franţa şi Belgia, cu pierderea unui proiect de energie eoliană în Franţa, în valoare de 1,8 miliarde de euro, pentru care s-a pregătit timp de cinci ani, precum şi cu închiderea a trei reactoare atomice în Belgia. Gerard Mestrallet, directorul executiv al GDF Suez a declarat că el nu mai vede loc de expansiune decât în economiile asiatice şi din america latină. Acţiunile companiei cu sediul la Paris au pierdut 21% din valoarea lor în acest an, un declin care a şters nu mai puţin de 8 miliarde de euro din valoarea de piaţă a GDF şi care este de trei ori mai mare decât declinul de 5,9% al indicelui european de referinţă al utilităţilor.

Creşterea sentimentului naţionalist european distruge economia zonei euro

Criza datoriilor suverane şi ultimele alegeri europene au dezvăluit un puternic curent politic naţionalist în cadrul statelor europene, consideră Paul Donovan, economist UBS. În Grecia, partidul Răsărit Auriu, neofascist, a câştigat aproape 7% din sufragiile la alegerile din 17 iunie iar Syriza, coaliţie de extremă stângă dar care a adoptat teme naţionaliste în discursul său, a ieşit pe locul secund. În Franţa, Frontul Naţional a obţinut 14% din voturile exprimate în prima rundă, redevenind partid parlamentar, anunţă portalul de afaceri "Business Insider". Totodată, în Finlanda, "Adevăraţii Finlandezi" sunt a treia forţă politică în timp ce Sinn Fein este al doilea partid în preferinţele electoratului finlandez, conform sondajelor citate de acelaşi portal. Donovan consideră că acest val naţionalist face mult mai dificilă soluţionarea crizei datoriilor suverane.

Ţările BRICS au convenit crearea unui tampon financiar de urgenţă

Ţările membre grupului BRICS au anunţat, ieri, că vor începe procesul de a pune bazele unui tampon financiar de urgenţă care să fie folosit în cazul în care una din ţările membre acestui grup se va confrunta cu o fugă de capital. Luând ca model "iniţiativa de la Chiang Mai" între ţările asiatice, propunerea Braziliei, Rusiei, Indiei, Chinei şi Africii de Sud va depăşi cu mult acordurile existente deja între cele cinci cele mai importante economii emergente, anunţă publicaţia financiară "Financial Times". Negocierile au început deja, ţinta acordului fiind summitul BRICS din 2013. Acestea demonstrează îngrijorarea economiilor emergente faţă de posibilitatea de contagiune a crizei datoriilor suverane. Puterea financiară a acestui fond va fi făcută publică astăzi.

CURENTUL

Minciunile din apărarea lui Ponta: prefaţa şi bibliografia tezei sale de doctorat

Victor Ponta se află în plină campanie de minimalizare a scandalului de plagiat al cărui erou a ajuns. După ce s-a declarat în cursul zilei de ieri victima politică a lui Traian Băsescu, încercând să vorbească cât mai puţin despre fondul problemei , acuzaţia de plagiat făcută de o prestigioasă revistă internaţională, Ponta s-a încurcat în propriile minciuni, semn că se mişcă pe nisipuri mişcătoare şi că are o problemă reală privind teza sa de doctorat. Astfel, deşi Ponta a declarat că ambasadorul Ion Diaconu i-a scris o "prefaţă elogioasă" la teza sa de doctorat, realitatea îl contrazice. Teza sa de doctorat are o prefaţă de două pagini semnată chiar de profesorul coordonator al doctoratului şi mentorul său politic, Adrian Năstase.

S-a suit scroafa-n copac: Mihaela Rădulescu Ţiganu se laudă că va fi decorată de Regele Mihai

Răduleasca, fostă Ţiganu a anunţat că va fi decorată de chiar şeful Casei Regale, ex-suveranul Mihai I. Ea şi-a făcut anunţul pe un ton de mahala, de care Regele ar trebui să se simtă de-a dreptul jignit. Invitată la ediţia de duminică a emisiunii "Alegerile Mihaelei", Paula Rusu i-a oferit gazdei volumul "Poveştile Reginei Maria a României". Moment în care reacţie "divei" Ţiganu a fost de-a dreptul uluitoare: "Uite cum mă fac eu de râs. Am primit un cadou aşa de frumos şi eu sunt în costum de baie, adică în sutien. O să mă laud cu ceva acum. Am primit o veste grozavă: majestatea sa Regele Mihai a decis să mă decoreze. Pe 26 iunie voi primi o medalie de onoare din partea lui".

Oficialilor de la Hidroelectrica le-a revenit memoria: ştiau de intrarea în insolvenţă

După ce s-a gândit mai bine, preşedintele Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica, Remus Vulpescu, a declarat ieri că ştia de intrarea în insolvenţă a companiei şi că a fost vorba despre o eroare de exprimare atunci când întrebat de jurnalişti a răspuns că nu ştie despre ce este vorba. Vulpescu a arătat că deschiderea procedurii de insolvenţă a Hidroelectrica nu urmăreşte falimentul sau naţionalizarea companiei, ci reorganizarea unei societăţi care nu mai are lichidităţi.

CURIERUL NATIONAL

Hidroelectrica se scaldă între două ape

Pentru auditori, în 2011, compania a avut profit net de 6.444.266 lei, pentru actuala conducere a avut pierderi de 121 mil. lei...Hidroelectrica avea împrumuturi de la BIRD, Citibank, ING Bank, EFG Eurobank Luxembourg, Unicredit Bank Austria, BCR, BRD şi BERD. Ionel Blănculescu: Se merge pe o cale inteligentă. Va exista posibilitatea legală de a se modifica contractele preferenţiale. Declaraţiile contradictorii ale auditorilor, pe de o parte, şi ale Consiliului de Administraţie, pe de alta, coroborate cu acuzaţiile aduse şefilor Hidroelectrica de către premierul Victor Ponta şi insistenţa cu care ministrul delegat, Lucian Isar, susţine privatizarea companiei, ne fac să ne gândim că miza acţiunilor societăţii este cu totul alta decât reorganizarea. Mai mult, situaţia pare mult mai gravă deoarece, potrivit regulamentului ANRE, prin intrarea în insolvenţă Hidroelectrica îşi va pierde licenţa!

Ajustarea activului net al Fondului Proprietatea a animat piaţa

Ieri tranzacţiile cu titlurile FP au acaparat trei sferturi din rulajul pieţei regular de la BVB. Gabriel Necula, broker la Alpha Finance, punctează că revenirea lichidităţii pe acest emitent vine ca urmare a ajustării activului net, după solicitarea insolvenţei Hidroelectrica. 20,89% din activul net al Fondului, respectiv 3,29 mld. lei, acum sunt trecute în contabilitate cu valoare zero. Fără transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), ieri am fi consemnat la BVB o şedinţă de tranzacţionare anostă. Totuşi, schimburile cu titlurile Fondului s-au ridicat la 20,24 milioane lei, reprezentând trei sferturi din rulajul pieţei reglementate. Cotaţia a coborât cu 5,12%, până la preţul de 0,463 lei/acţiune, în condiţiile în care administratorul Fondului, compania Franklin Templeton, a anunţat ieri că până la decizia instanţei cu privire la procedura de insolvenţă de la Hidroelectrica, FP va trece în contabilitate la valoare zero participaţia sa la Hidroelectrica.

Spania a împrumutat 3 mld. euro, la costuri în creştere puternică

Spania a reuşit să vândă, marţi, titluri de trezorerie în valoare de 3 miliarde de euro, întreaga sumă vizată, dar a fost nevoită să plătească un preţ ridicat pentru a-şi menţine accesul la piaţa financiară, în contextul temerilor că ţara va avea nevoie de un ajutor financiar extern pentru economie. Trezoreria a vândut titluri pe 12 luni în valoare de 2,4 miliarde de euro la o dobândă medie de 5,07%, în urcare puternică de la 2,98% la precedenta licitaţie, din mai, potrivit Financial Times. De asemenea, au fost vândute titluri de 639 milioane de dolari pe 18 luni, la o medie de 5,1%, raportat la 3,3% la licitaţia anterioară pentru o astfel de maturitate.

Guvernul de la Londra îi invită în Marea Britanie pe francezii bogaţi speriaţi de taxele mari

Marea Britanie ar fi foarte bucuroasă să-i primească pe francezii bogaţi, dacă guvernul de la Paris impune un nivel de 75% al taxei pe venit pentru cei care câştigă peste un milion de euro anual, a declarat premierul britanic, David Cameron, potrivit Wall Street Journal. Afirmaţia lui Cameron ar putea stârni reacţii din partea autorităţilor franceze, potrivit publicaţiei. Cameron este familiarizat cu subiectul taxării bogaţilor, după decizia din martie a guvernului pe care îl conduce de a reduce nivelul celei mai ridicate trepte de impozitare pe venit, pentru cei care câştigă peste 150.000 de lire sterline, de la 50% la 45%. Măsura guvernului britanic a fost puternic criticată de sindicate şi opoziţie în Marea Britanie, dar a fost primită bine de participanţii la un eveniment pentru oameni de afaceri, desfăşurat în contextul summit-ului G20 din Mexic, informează Mediafax.

EVENIMENTUL ZILEI

MARŢEA NEAGRĂ PENTRU USL. IERI, TREI CEASURI RELE

09:00 Scandalul de plagiat în care este implicat premierul Victor Ponta a explodat în presa română şi internaţională; 13:00 Ministrul Culturii Mircea Diaconu a fost declarat incompatibil. E al patrulea ministru care pleacă acasă; 15:00 Nominalizarea Ecaterinei Andronescu la Educaţie nu este lipsită de emoţii. "Abramburica" ar putea fi declarată şi ea incompatibilă

ULUITOR: Ponta îi taie benzina la avion lui Băsescu

Premierul Ponta l-a ameninţat pe preşedintele Băsescu că va folosi toate metodele şi că îl va bloca în ţară cu orice preţ şi nu-l va lăsa să plece în locul său la Bruxelles, la Consiliul European. La ultima întâlnire între patru ochi de la Cotroceni, Ponta l-a avertizat pe şeful statului că are la îndemână trei măsuri infailibile: 1. Nu-i va semna ordinul de deplasare. Este vorba de o formalitate prin care un departament de la Palatul Victoria avizează orice deplasare în străinătate a unui demnitar român. 2. Nu-i va da aprobare de zbor. Ponta l-a ameninţat pe Băsescu că va cere autorităţii aeronautice să nu aprobe desprinderea de la sol a aeronavei prezidenţiale. 3. Nu va aproba alimentarea cu combustibil a aeronavei prezidenţiale. "Romavia", compania căreia îi aparţine aeronava prezidenţială, este una de stat. Drept urmare, Ponta l-a ameninţat pe Băsescu că îl va lăsa fără benzină pentru avion.

Scandalul din TVR: A "violat" Tolontan corespondenţa? Cernat face plângere penală

După ce jurnalistul Cătălin Tolontan a redat dialogul purtat de două persoane pe mail, cei vizaţi reacţionează, invocând "violarea corespondenţei". Scandalul provocat de contractul existent între TVR şi Dolce Sport cunoaşte o nouă etapă, căpătând o formă de dispută neaşteptată. Poliţia a intrat pe fir şi a demarat o anchetă la instituţia din Dorobanţi, iar faptul că înţelegerea dintre televiziunea publică şi staţia privată n-a fost încă desecretizată i-a determinat pe ziarişti să forţeze barierele şi să alerge cu şi mai mare poftă după informaţii.

Dedesubturile insolvenţei Hidroelectrica. De ce a ajuns perla economiei să facă "dansul ploii" la tribunal

Cererea de intrare în insolvenţă a Hidroelectrica a luat prin surprindere pe toată lumea, iar ipotezele apărute după eveniment sunt dintre cele mai diverse. Iar contextul şi modul în care s-au petrecut toate aceste lucruri nu pot decât să alimenteze speculaţiile. În primul rând, nu este clar dacă Hidroelectrica este cu adevărat în situaţia de a cere reorganizarea judiciară. Potrivit afirmaţiilor lui Remus Vulpescu, preşedintele Consiliului de Administraţie, creditorii către care compania are datorii mai mari de 90 de zile sunt Ministerul Economiei şi Fondul Proprietatea pentru dividende aferente anului 2010, şi Apele Române pentru redevenţe. Este, probabil, o situaţie unică în istoria lumii capitaliste, ca o firmă să ajungă în insolvenţă pentru că a făcut un profit atât de mare în anii trecuţi încât nu mai poate plăti dividendele cuvenite acţionarilor.

JURNALUL NATIONAL

Mult-căutatul contract de sublicenţiere a transmisiei Euro 2012 către Dolce

Jurnalul Naţional a intrat în posesia contractului dintre TVR şi Romtelecom, de sublicenţiere de către SRTv către postul de televiziune Dolce a meciurilor de la Euro 2012, devenit celebru după ce a fost căutat, pentru a fi denunţat, prin toate cotloanele instituţiei din Calea Dorobanţilor. Acordul încheiat între cele două televiziuni se află şi în analiza Serviciului de Investigări Fraude al Poliţiei Sector 1 care face verificări în dosarul penal nr. 8323/P/18.06.2012 deschis în cazul TVR-Dolce.

Insolvenţa Hidroelectrica - un scandal politico-economic. Miercuri, Tribunalul judecă o cerere de insolvenţă făcută de stat cu scopuri neclare, dar implicaţii degative certe

Avocatul Remus Borza va fi numit administrator judiciar în cazul insolvenţei Hidroelectrica, au declarat pentru Jurnalul Naţional surse din justiţie. Administratorul judiciar este numit de către judecător şi va fi "interfaţa" acestuia cu creditorii şi cu societatea. Acesta va avea capacitatea de a decide dacă menţine sau reziliază contractele considerate păguboase pentru companie. "Judecătorul este practic obligat să ţină cont de această cerere", au precizat sursele citate. Contactat de către Jurnalul Naţional, Borza a spus că nu poate nici să confirme, nici să infirme această informaţie, dar a precizat că solicitarea de insolvenţă plecată de la Ministerul Economiei conţine această recomandare. Remus Borza este un avocat din Baia Mare, venit în Capitală acum 17 ani. Potrivit Pro TV, Borza gestionează acum prin compania Euro Insol un imperiu format din firme din imobiliare, fabrici, transporturi , ceaiuri, în total 140 de companii intrate în insolvenţă şi cu o valoare de 600 de milioane de euro.

Cum se salvează de la faliment turnul fantomă din centrul Bucureştiului, gol de mai bine de trei ani

Planul de reorganizare al firmei care a construit cea mai înaltă clădire din România a fost depus la Tribunal şi are ca strategie stingerea litigiului dintre dezvoltator, Industrialexport SA şi Alpha Bank, scoaterea societăţii din insolvenţă şi darea în folosire a clădirii care stă goală de mai bine de trei ani. Firma Tower Center International (TCI), care a construit cea mai înaltă clădire din Capitală, dar şi din ţară, este în insolvenţă din 11 august 2011. Din cauza divergenţelor dintre TCI şi Alpha Bank, care trebuia să cumpere o parte din clădire, de la finalizarea din 2008 şi până în prezent, imobilul nu a fost închiriat. Dezvoltatorul ar fi putut încasa în această perioadă peste 10 milioane de euro din chirii, potrivit unui calcul realizat de ECONOMICA.NET

Topul celor mai mari venituri ale profesorilor din universităţile publice

Pavel Năstase, rectorul ASE Bucureşti, Robert Aurelian Şova, lector la ASE şi Viorel Mînzu, rectorul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi au încasat cei mai mulţi bani din activitatea didactică şi de cercetare în anul fiscal 2011. Fiecare dintre aceşti profesori a încasat lunar peste 7.000 de euro. Proiectele finanţate prin POSDRU sunt cele care au adus profesorilor cei mai mulţi bani în 2011 (semnificativ mai mult decât activitatea lor didactică).

Gaură de 82 de milioane de euro la Tnuva. Mulţi dintre creditori nu îşi vor mai vedea banii

Valoarea bunurilor lăsate de producătorul israelian de lactate Tnuva în urma retragerii de pe piaţa locală este mult mai mică faţă de datoriile pe care aceasta le-a acumulat cât timp a operat în România. Diferenţa este de aproximativ 82 de milioane de euro, astfel că mulţi dintre creditori nu îşi vor mai recupera niciodată banii. Fabrica din Popeşti-Leordeni a producătorului israelian de lactate Tnuva a fost evaluată la aproximativ 13,2 milioane de euro, fără TVA. La această sumă se adaugă alţi 330.000 de euro fără TVA, pe care lichidatorul judiciar i-ar putea recupera în urma comercializării unui teren intravilan din judeţul Călăraşi, aflat în proprietatea SC TRD Tnuva România Dairies SRL. În total, este vorba despre cel puţin 13,5 milioane de euro. Creditorii au însă de recuperat, conform unei liste preliminare, în jur de 94,4 milioane de euro.

NATIONAL

"Experimentul Apostu" declanseaza razboiul Serviciilor si al institutiilor statului contra "cumetriilor" politice

Chiar daca prin sondajele vanturate prin presa, Biserica, Armata si Pompierii se bucura de cea mai mare incredere din partea romanilor, in ultima vreme a inceput sa se schimbe si perceptia publica asupra Serviciilor secrete. Si situatia s-ar putea rasturna radical, daca sefii structurilor de informatii vor reusi sa duca la bun sfarsit planul prin care au hotarat sa colaboreze pentru ca politicul sa nu-si mai vare nasul in anchetele lor. O explicatie pentru rezultatele dezastruoase ale campaniei anticoruptie este si aceea ca, fiind nevoiti prin actuala legislatie sa colaboreze in desfasurarea anchetelor cu reprezentanti din lumea politica, ofiterii sub acoperire s-au confruntat cu o adevarata "hemoragie" de informatii.

Basescu: Economia romaneasa nu e mai bolnava decat media europeana, dar nici mult mai sanatoasa

Presedintele Basescu i-a transmis, marti, Susannei Kastner, sefa delegatiei Grupului parlamentar de prietenie Romania-Germania, in cadrul unei intalniri avute la Cotroceni, ca economia romaneasa nu e "mai bolnava" decat media europeana, dar nici mult mai sanatoasa. Basescu a declarat ca dupa reformarea justitiei, cresterea varstei de pensionare sau reformarea pietei muncii si a sistemului de educatie, raman de reformat administratia si sanatatea.

Liderii neeuropeni din cadrul G20 impun reducerea masurilor de austeritate

Lideri ai tarilor dezvoltate si emergente din cadrul G20, reuniti la Los Cabos, Mexic, au facut apel la omologii europeni sa mearga mai mult pe crestere economica. Statele G20 si-au luat angajamentul sa sustina cresterea economica si crearea de locuri de munca pentru relansarea economiei mondiale. Germania, "mama austeritatii", se pare ca a inteles ca orice strategie care se aplica pe oameni trebuie sa tina cont de puterea acestora de a duce greul. Astfel, a aprobat reducerea masurilor de austeritate, dar a subliniat ca e o "gandire pe termen scurt". Intr-o atmosfera tensionata, la intrunirea G20 s-a recunoscut ca exista atacuri asupra pietelor, ceea ce ingreuneaza salvarea zonei euro. Totusi, europenii sunt decisi ca turbulenta Grecie sa ramana in zona euro, dar "sa-si respecte angajamentele pentru a-si redresa situatia economica si financiara".

Nava ruseasca incarcata cu elicoptere de atac, intoarsa din drum

The Standard Club din Londra a retras asigurarea pentru nava MV Alaed, banuita ca se indrepta spre Siria cu elicoptere de atac Mi 25. In prealabil, nava a fost abatuta de la curs de autoritatile olandeze si se afla de-a lungul coastelor Scotiei cand asiguratorul britanic i-a retras permisiunea de navigatie, pana ce proprietarul, Femco, o companie ruseasca de vase de transport, va acoperi noua asigurare. Secretarul de Externe, William Hague, a declarat ca nava ruseasca nu si-a continuat drumul, pornind spre casa.

RBS isi ia catrafusele

Subsidiara din Romania a Royal Bank of Scotland (RBS) si-a restrans activitatea pe retail (persoane fizice) si se pare ca vrea sa plece din tara noastra. Deocamdata, RBS sustine ca se concentreaza pe clientii Corporate (firme mari). Zvonurile pe piata bancara din Romania indica RBS ca prima banca straina care si-ar inchide subsidiara din tara noastra. Reprezentantii institutiei au confirmat pentru "National" ca banca "se va concentra pe segmentul corporate, (...) in prezent explorand optiuni pentru a iesi din segmentul de retail, inclusiv optiunile de a vinde acest business sau portofoliile sale de active. Deindata ce vom avea o decizie finala asupra viitoarei directii a business-ului, o vom comunica". Cu alte cuvinte, in functie de decizia RBS de la Londra, subsidiara dinRomania va mai functiona o vreme, sau nu.

PUTEREA

Premier plagiator

Premierul Victor Ponta a fost acuzat de revista britanică "Nature" că şi-a plagiat lucrarea de doctorat susţinută în anul 2003. Ponta a reacţionat, afirmând că este vorba de un atac coordonat de preşedintele Traian Băsescu, iar sursa informaţiilor din "Nature" ar fi consilierul prezidenţial Daniel Funeriu. Plagiatul reprezintă o formă de furt intelectual prin care un autor prezintă drept proprii cercetările altui autor. Citarea altor autori în cadrul lucrărilor ştiinţifice este guvernată de reguli stricte, astfel că orice plagiat poate fi verificat de o comisie de specialitate. Articolul care îl acuză pe Ponta de plagiat este semnat de germanul Quirin Schiermeier, care a obţinut dovezile privitoare la furtul intelectual de la o sursă anonimă. "

Ploile au băgat două procente în PIB

Anul agricol 2012 a fost salvat de ploile din această primăvară, astfel că PIB-ul României nu mai este ameninţat din această cauză. Pe de altă parte, viitorul agriculturii nu se întrevede a fi cel mai bun, pentru că sunt din ce în ce mai puţini tineri care să se ocupe de cultivarea pământului. "Ploile care au căzut în ultima perioadă au introdus două procente în PIB-ul României. Aici mă refer la toate culturile, şi la cele de toamnă, şi la cele din primăvară", a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) Sorin Chelmu, la Piaţa FMCG Forum.

Năstase îşi aşteaptă miercuri sentinţa

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat, săptămâna trecută, că va da miercuri sentinţa în Dosarul "Trofeul Calităţii" în care este inculpat fostul premier Adrian Năstase. Instanţa a finalizat miercurea trecută dezbaterile în dosar, procesul durând aproape 14 ore. În ultima declaraţie dată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în acest dosar, Adrian Năstase a cerut să fie achitat deoarece nu a săvârşit nici o faptă penală. Năstase şi-a început pledoaria cu un citat din Dzerjinski, fondatorul poliţiei politice bolşevice: "Nu există persoane nevinovate, există doar persoane de care nu ne-am ocupat suficient". El a arătat că DNA a deschis 50 de dosare pe numele său, dar procurorii au rămas doar cu "aceste chestiuni neserioase".

ROMANIA LIBERA

Plagiat Ponta. Patru profesori de drept desfiinţează apărarea premierului

Confruntat cu acuzaţii serioase de plagiat din partea unor publicaţii prestigioase din Europa, Victor Ponta a ieşit ieri la atac, încercând să minimalizeze faptele. RL a stat de vorbă cu patru profesori de drept din mari centre universitare, care ne-au spus că în lucrarea sa de doctorat premierul ar fi copiat "grosolan", fără a se obosi să schimbe nici măcar mărcile stilistice ale autorilor. O responsabilitate în acest caz i-ar reveni şi lui Adrian Năstase, cel care a fost coordonatorul tezei de doctorat a lui Ponta şi a semnat prefaţa lucrării. În altă ordine de idei, autorii articolului referitor la plagiatul lui Ponta au menţionat faptul că sunt foarte siguri de credibilitatea surselor pe care le-au avut în acest caz.

USL îşi urmăreşte "neabătut"" planul de politizare a ICR

"Să fim calmi şi să mergem mai departe neabătut...", i-a îndemnat ieri Victor Ponta pe pesedişti. Ascultători, deputaţii Uniunii Social-Liberale au eliminat funcţiile de vicepreşedinţi, ignorând protestele din ultimele zile ale societăţii civile. Politizarea ICR merge înainte neabătut. Camera Deputaţilor a respins ieri OUG 72/2011 prin care se înfiinţau cele două posturi de vicepreşedinte al ICR, ocupate din 2005 de Mircea Mihăieş şi Tania Radu. Ordonanţa a fost iniţiată de MAE la solicitarea ICR, care răspundea în acest fel obiecţiilor formulate de Curtea de Conturi ce sesizase faptul că cele două funcţii nefiind cuprinse în Legea ICR, nu există suficiente temeiuri legale pentru remunerarea de la buget a titularilor acestora.

ZIARUL FINANCIAR

Hidroelectrica: incompetenţa conducerii devine sabotaj al economiei naţionale

Trei oameni au decis că cea mai mare companie de stat trebuie să intre în insolvenţă, dar consecinţele le va suporta o ţară întreagă. Remus Vulpescu, avocatul de 40 de ani numit de Victor Ponta la conducerea celei mai mari companii de stat, spune că insolvenţa companiei a fost hotărâtă vineri, în urma analizei de către membrii Consiliului de Administraţie a situaţiei financiare a companiei. Niciunul dintre cei cinci membri ai Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica, patru dintre ei numiţi de Guvern pe criterii politice, iar al cincilea numit de Fondul Proprietatea, nu are vreo legătură cu sectorul energetic. Cu toate astea, ei au decis că cel mai mare producător de energie din România nu mai are altă soluţie decât intrarea în insolvenţă şi reorganizarea, recunoscând practic neputinţa statului de a administra companiile strategice pe care le mai deţine.

Petrom se pregăteşte de investiţii anuale de 1 mld. euro până în 2014 şi spune că independenţa energetică se reduce

OMV Petrom va investi până în 2014 între 800 de milioane de euro şi 1,2 miliarde de euro pe an, în special în sectorul de explorare şi producţie, dacă va exista un mediu favorabil investiţiilor. Astfel, sectorul upstream va atrage 80% din investiţii, iar cel de mid/downstream 20%. Informaţiile au fost anunţate într-o prezentare către investitori împreună cu strategia companiei pentru 2021. "Având în vedere expunerea mare a portofoliului Petrom la preţurile volatile ale ţiţeiului, un mediu investiţional favorabil cu un regim de reglementare şi fiscal transparent, corect şi predictibil este necesar pentru a ne atinge obiectivele strategice şi a realiza investiţiile preconizate", arată Petrom într-un comunicat. Explorarea şi producţia rămân "coloana vertebrală" a companiei.

Ciprul, care va prelua luna viitoare preşedinţia UE, preferă să fie ajutat de Rusia în locul UE

Ciprul negociază un ajutor financiar în valoare de 5 mi­liarde euro din partea Rusiei pentru a-şi finanţa băncile puternic expuse pe datoria greacă, autorităţile cipriote preferând banii Kremlinului deoarece un împrumut rusesc ar veni cu mai puţine condiţii decât un ajutor de la UE, potrivit presei internaţionale. Expunerea Ciprului pe datoria greacă se ridică la aproximativ 23 de miliarde de euro, depăşind astfel Produsul Intern Brut al ţării, de aproximativ 17,7 miliarde euro, potrivit The New York Times. Liderii ciprioţi spun că nu vor ca ţării să i se impună aceeaşi austeritate care sufocă economia greacă. Una dintre principalele mize pentru Cipru este posibilitatea de a menţine impozitarea companiilor la 10%, cel mai scăzut nivel din UE.

Insolvenţa Hidroelectrica i-a băgat în şedinţă pe bancheri, care tremură acum pentru credite de 2,15 mld. lei

Cele mai mari bănci din România au în bi­lanţ împrumuturi de zeci sau sute de mi­li­oa­ne de lei acordate Hidroelectrica, dar nu au ştiut despre intenţia companiei de a intra în insolvenţă. Astfel, anunţul a aruncat în aer întreg sistemul bancar, iar şefii băncilor locale trebuie să se gândească ce fac acum cu creditele acor­date companiei: dacă cer rambursarea antici­pată, dacă vor fi obligaţi să le provizioneze şi să înregistreze pierderi. În joc sunt împrumuturi de 2,15 mld. lei (aproape 500 mil. euro). Compania nu i-a notificat pe bancheri pri­vind intenţia de a cere insolvenţa, potrivit pre­şe­dintelui Consiliului de Administraţie al Hi­dro­electrica, Remus Vulpescu. El a declarat ieri că au existat discuţii doar cu debitorii care au de încasat sume pentru care există întârzieri de peste 90 de zile, respectiv Ministerul Eco­no­miei şi Fondul Proprietatea, acţionarii com­pa­niei, care nu şi-au încasat dividendele pe 2010.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb