• ADEVARUL
• Folosirea limbii materne şi arborarea steagului secuiesc, dezbătute pe repede-nainte în Parlament
Trei comisii din Camera Deputaţilor au fost convocate de urgenţă pentru a dezbate un proiect de lege depus de UDMR la finalul lunii mai, prin care se scade pragul de 20%, cât este în prezent, la 10% al numărului persoanelor aparţinand minorităţii naţionale din totalul populaţiei unei localităţi, necesar ca autorităţile să asigure folosirea limbii materne. De asemenea, proiectul prevede arborarea steagului secuiesc, scrie Hotnews.ro. Şedinţa comună a comisiilor juridice, a drepturilor omului şi cea pentru administraţia publică s-a amânat luni seara, după 40 de minute în care deputaţii au aşteptat să înceapă lucrările.
• Miza decapitărilor de la Ministerul Dezvoltării
În răfuiala cu Liviu Dragnea, premierul Sorin Grindeanu a blocat robinetul prin care Sevil Shhaideh alimenta cu bani primarii, în special pe cei din PSD. În ultimii patru ani, Ministerul Dezvoltării a tocat 5,7 miliarde de lei total netransparent, iar până în 2020 Shhaideh promisese alte 30 de miliarde, o sumă mai mare decât încasează România de la UE. Disputa s-a lăsat cu plângeri penale. Sumele alocate în ultimii patru ani pentru PNDL, dar şi banii prevăzuţi pentru următorii patru ani devoalează modul în care se sifonează fonduri publice în funcţie de cârdăşii politice sub pretextul dezvoltării României. PNDL a fost înfiinţat în 2013, prin ordonanţă de urgenţă, la propunerea lui Liviu Dragnea, pe atunci vicepremier şi ministrul al Dezvoltării. Practic, Drganea devenea stăpân peste toţi banii destinaţi primarilor.
• Iranul a tras, pentru prima oară în ultimii 30 de ani, şase rachete în Siria
Iranul a tras rachete în Siria cu scopul de "a-i pedepsi pe teroriştii" din gruparea Statul Islamic, dar şi pentru a transmite un mesaj inamicilor săi - Arabia Saudită, Statele Unite şi Israelul - pe fondul unor puternice tensiuni regionale, relatează AFP. Pentru prima oară în 30 de ani - de la războiul cu Irakul (1980-1988) - Iranul a lansat duminică şase rachete într-un teritoriu străin. Obiectivul vizat erau nişte "baze teroriste" aparţinând Statul Islamic la Deir Ezzor, în estul Siriei, potrivit Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului iranian. Este vorba despre o acţiune efectuată ca represalii faţă de atentatele comise pe 7 iunie la Parlament şi la Mausoleul imamului Khomeiny, la Teheran, soldate cu 17 morţi.
• DNA: "Înregistrările cu Kovesi nu sunt autentice". Parchetul General a deschis o anchetă în acest caz
Parchetul General, DNA şi Inspecţia Judiciară au deschis anchete distincte privind mai multe interceptări atribuite procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kövesi. Pe de o parte, se fac cercetări cu privire la comiterea infracţiunii de inducere în eroare a organelor judiciare şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, pe de altă parte, sunt anchetate posibile abateri disciplinare. Potrivit unui comunicat al DNA, înregistrările publicate de RTV nu sunt autentice, "ele conţin o serie de fragmente realizate prin juxtapunere, menite a altera conţinutul real al afirmaţiilor enunţate de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie în diverse împrejurări, cum ar fi şedinţe publice ori şedinţe de lucru cu procurorii secţiilor operative".
• Romania, invadata de haine contrafăcute, neetichetate si cu efecte toxice
In lipsa controalelor si a unor reguli clare, îmbrăcămintea de proastă calitate, plină de compuşi chimici periculoşi, a umplut piaţa. Legislaţia nu le impune producătorilor si importatorilor analize de laborator care să depisteze substanţele periculoase din ţesături. Iar autorităţile nu pot face nimic alergând din când in când după etichete false. Jumătate din vânzările de haine noi din România au loc in zone publice, scăpate de sub control, unde nu exista restricţii si nici nu se respectă vreun standard european. In plus, România importa anual si sute de tone de haine uzate despre care iarăşi nu ştim cum au fost fabricate. Piaţa hainelor din România se ridica in momentul de faţă la aproximativ 2 miliarde de euro anual.
• Planul de guvernare merge mai departe - Andrei Pleşu
Nimeni nu scapă întreg (la cap) din vînzoleala actualei guvernări. Păi să ajungi să-ţi placă Grindeanu?! Să te dai cu Ponta?! Să te ocupi de Dragnea, care, fie îmbufnat, fie şugubăţ, tot ca un mărunţel şef de post arată? Pe mîinile cui am ajuns? Ce i-a mînat în luptă pe cei 3 şi ceva de milioane (din 18) de români, care au luat în serios fîţîiala electorală a actualului partid de (pseudo)guvernămînt? E drept că nici spre alte zări nu se putea privi cu argumente solide... Nu ne rămîne decît să ne distrăm (înainte de înec...), după vechi modele caragialeşti. Se luptă tabăra lui Farfuridi, cu tabăra lui Caţavencu. Iar nenea Iancu rezumă astfel ce se vede: "Zgomot, învălmăşeală, ghionteli". Să trăiască clonele coanei Joiţica: Olguţa, Gabi, Carmen, Sevil. Că "e dame bune!"
• BANCHERUL
• Topul celor mai inovative bănci in online
Băncile inovează tot mai mult in ultima perioadă, pentru a profita de utilizarea in creştere a internetului si telefoniei mobile, implicit a aplicaţiilor de internet si mobile banking, astfel că au început să permită potenţialilor clienţi să aplice online pentru un credit sau chiar să-si deschidă exclusiv online un cont bancar. Ultima noutate vine de la BCR, care a lansat contul online, acesta putând fi deschis si activat 100% pe internet si prin telefon, fără a fi nevoie de prezenta la banca: clienţii îşi introduc datele personale si fotografia buletinului intr-un formular de pe site-ul băncii, după care primesc prin e-mail documentele si informaţiile necesare deschiderii contului, care se activează printr-un transfer de bani dintr-un al cont bancar pe care-l deţin.
• COTIDIANUL
• Kövesi se dă de gol, corupţia continuă - Cornel Nistoresu
De ce în România corupţi sunt numai românii şi nici o firmă străină mai răsărită nu a fost investigată şi nici un cetăţean străin implicat în acte de corupţie nu a fost arestat? De ce între arestaţii pentru corupţie nu funcţionează oameni din Parchete şi din SRI? De ce afacerile acestora nu sunt investigate niciodată? De la proprietăţile lui Virgil Măgureanu şi Gioni Popescu la cele ale familiei Coldea, nu a cercetat nimeni sursa banilor şi învîrtelile făcute de familiile acestora. Anticorupţia a devenit şi ea o afacere personală a unor oameni implicaţi în cercetarea şi instrumentarea juridică a acesteia. Anticorupţia a devenit şi o enormă afacere politică. Cu ajutorul ei sunt neutralizaţi indivizi incomozi, afacerişti mai puţin darnici şi reprezentanţi ai opoziţiei. Anticorupţia a devenit, mai ales în înţelegerea Laurei Codruţa Kovesi, dar şi a lui Daniel Morar, o alifie bună pentru toate bolile.
• Alianţa mediocrilor domină România
Guvernul României ar trebui să fie o instituţie care impune. Respect, competenţă, ţinută. Din păcate, prin clădirea Palatului Victoria s-au perindat în ultimii ani tot felul de neaveniţi. Unii proşti, alţii hoţi, unii mai pricopsiţi: şi proşti, şi hoţi. Oameni instalaţi în funcţii de miniştri, dar care nu au reuşit sau nici măcar nu au avut de gând să-şi onoreze poziţia şi să dezvolte România. Singurele lor dorinţe ţineau de proslăvirea propriei persoane, de îngroşarea buzunarului şi de menţinerea cât mai mult în scaun. Fără programe politice, fără ideologie, fără viziune. Doar de dragul şi pentru avantajele funcţiei. Fuduli nevoie mare, imediat după ce ajung "chiriaşi temporari" la Palatul Victoria, bravii noştri miniştri umblă doar în maşini cu girofar, însoţiţi de coloane oficiale, se umflă în pene pe la televiziuni şi, fără să fi făcut cu adevărat ceva, se laudă cu "ce vor face".
• CURIERUL NATIONAL
• În trei ani, RAAPPS a vândut mai puţin de 300 de imobile
Potrivit raportului administratorilor cu privire la rezultatele economico-financiare pe anul 2016, RAAPPS a vândut în perioada 2013 - 2016 doar 296 imobile cu plata în rate şi plată integrală în valoare totală de 60, 7 milioane euro, adică 270,7 milioane lei. În anul 2016 s-au vândut 36 de imobile cu plata integrală, Regia încasând echivalentul a 9.854.129 euro (fără TVA). În ultimii trei ani s-au vândut 17 imobile cu plata în rate, trei în 2015 şi 14 în 2014.
• Statul nu renunţă la analiza de risc la securitate fizică pentru firme
Statul nu vrea să renunţe la analiza de risc la securitate fizică impusă firmelor, contra cost, însă intenţionează să mai amâne încă un an această obligaţie pentru societăţile înfiinţate până în iunie 2012, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern. Această cheltuială vizează circa 1,5 milioane de firme, instituţii şi alte astfel de entităţi juridice. Guvernul vrea să mai amâne încă un an, până la data de 1 iulie 2018, data de la care firmele şi instituţiile înfiinţate până în iunie 2012 să fie obligate să aibă analize de risc la securitatea fizică. Analiza se face de către experţi în domeniu, contra cost, fiind o cheltuială în plus reclamată mai ales de antreprenorii cu întreprinderi mici şi mijlocii, care s-au plâns că ar putea ajunge şi la mii de euro.
• Carnete de comercializare pentru viticultori
Orice transport de struguri din soiuri nobile pentru vin va fi însoţit în mod obligatoriu, de la cultivator până la centrul de procesare, de fila din carnetul de viticultor, în original, corespunzătoare cantităţilor transportate. După modelul producătorilor agricoli, Ministerul Agriculturii a elaborat un proiect de ordin prin care reglementează modalitatea de obţinere şi utilizare de către viticultori a unor carnete în care se vor menţiona toate cantităţile ce vor fi transportate. Potrivit ordinului, "carnetul de viticultor se vizează anual de către Direcţiile pentru Agricultură Judeţene sau a Municipiului Bucureşti, denumite în continuare D.A.J., după verificarea, la data eliberării, a datelor înscrise în Registrul Plantaţiilor Viticole, denumit în continuare R.P.V".
• Anca Rarău, noul consilier al preşedintelui BCR, din iulie
Începând cu luna iulie a.c., Anca Rarău, directorul de marketing al BCR, va prelua funcţia de consilier al preşedintelui. Odată cu această decizie, la solicitarea sa, Anca Rarău se va reloca în Cluj, oraşul natal, iar Ionuţ Stanimir, directorul de comunicare al băncii, va asigura şi coordonarea interimară a direcţiei de marketing. Anca Rarău are o experienţă de peste 20 de ani în marketing, alăturându-se Băncii Comerciale Române în toamna anului 2012. De-a lungul carierei a coordonat proiecte de anvergură şi a obţinut, împreună cu echipele aflate sub conducerea sa, premii şi distincţii pentru eficienţa campaniilor realizate, remarcându-se prin strategii şi iniţiative de marketing care au constituit premiere în piaţă.
• Pierre Moscovici, actualmente Comisar european pentru Afaceri economice si monetare, îl avertizează pe Emmanuel Macron
Anul 2018, spune Pierre Moscovici, va fi unul decisiv pentru Franţa. In prezent, ea face obiectul unei proceduri de "deficit excesiv", declanşată deja de Comisia Europeana. In caz de deficit al finanţelor publice mai mare de 3% din PIB, Franţa risca o amendă ce poate ajunge la 0,2% din PIB. Exact a doua zi după finalizarea alegrilor legislative care i-au conferit preşedintelui Emmanuel Macron o importantă majoritate parlamentară, socialistul francez Pierre Moscovici, din funcţia de Comisar european pentru Afaceri economice si monetare, i-a reamintit noului preşedinte francez ca de la Franţa se aşteaptă "să opereze reformele promise pentru a deveni competitivă, sa fie solidă din punct de vedere al finanţelor publice si sa aibă forţa de a veni cu propuneri in instituţiile europene".
• EVENIMENTUL ZILEI
• Becali SARE la GÂTUL lui Dragnea: "Trebuie executat, să fie arestat! Unde e Kovesi?"
Gigi Becali este supărat foc pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea, din cauza pactului cu UDMR, şi cere Laurei Codruţa Kovesi să îl îl execute şi aresteze pe liderul partidului. Patronul FCSB spune că nu va avea linişte până când Dragnea nu va fi, la închisoare, acolo unde, apreciază Becali, îi este locul. "Nu o sa fiu linistit până când Dragnea nu e la puşcărie. Să fie arestat. Unde e Codruţa? Să facem şi un abuz, numai să scăpăm de el. Să intervină instituţiile de forţă, nu se mai poate aşa ceva. Atâta puşcărie o să îi dea lui Dragnea la Înalta Curte cât nu poate să o ducă. Legea graţierii nu îl va ajuta. O să îi dea 6 ani. Dragnea a luat-o razna, e bolnav, trebuie executat", a spus nervos Becali.
• Cum l-a făcut PONTA praf pe DRAGNEA în presa internaţională
Victor Ponta a acordat un interviu-apel agenţiei Associated Press prin care le-a cerut parlamentarilor să nu-l destituie pe prim-ministrul Sorin Grindeanu. Ponta a declarat că prim-ministrul Sorin Grindeanu este un garant al stabilităţii şi predictibilităţii în România. Grindeanu este 'opţiunea bună, opţiunea pozitivă, opţiunea pentru viitor', a spus el. Ponta a adăugat că stilul lui Dragnea de a conduce partidul, care a votat în unanimitate să-i retragă sprijinul şi să-l excludă pe Grindeanu, aminteşte de politica din perioada comunistă. '
• Bombă pentru PSD! Dragnea este vizat de un denunţ la DNA
Unul dintre PSD-iştii din tabăra lui Sorin Grindeanu este autorul cel puţin două denunţuri la DNA care ar arăta acţiuni ilegale ale politicienilor. Surse politice informează că fostul deputat Cristian Rizea ar fi depus o plângere care vizează fraude electorale interne, săvârşite cu ocazia alegerii ca preşedinte al PSD a lui Liviu Dragnea. Sesizarea ar fi fost făcută în luna decembrie a anului trecut. Cristian Rizea a declarat doar că speră ca justiţia acţionează în aceeaşi manieră pentru toată lumea. "Sper ca cine stă cu fundul pe dosare să se ridice şi să ne arate că justiţia e aceeaşi pentru toată lumea, inclusiv pentru domnii Dragnea şi Geoană."
• JURNALUL NATIONAL
• Soarta Guvernului Grindeanu II, în cifre
Parlamentul României s-a transformat în scena luptei pentru putere dintre cele două clanuri pesediste reprezentate de tabăra lui Liviu Dragnea şi grupul Victor Ponta - Sorin Grindeanu. Coaliţia aflată la guvernare a depus - pentru prima dată în istoria politică românească - o moţiune de cenzură la adresa propriului Cabinet, învestit cu surle şi trâmbiţe în urmă cu doar şase luni, pe 4 ianuarie 2017. Documentul a fost semnat de 222 de parlamentari PSD-ALDE, 11 deputaţi şi senatori social democraţi şi trei de la ALDE alegând să nu gireze "rechizitoriul" la adresa premierului. Printre aceştia se numără deputaţii PSD Gorj Victor Ponta şi Alin Văcaru, însă despre ceilalţi Liviu Dragnea susţine că au lipsit motivat, unii dintre ei fiind "plecaţi din ţară".
• Toader despre înregistrările cu Kovesi: Nu am pârghiile necesare pentru a verifica eu veridicitatea lor
Ministrul demisionar al Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat luni că nu are pârghiile necesare pentru a verifica veridicitatea înregistrărilor în care apare procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, adăugând că va apela la Inspecţia Judiciară pentru acest lucru. El a adăugat că, dacă Inspecţia Judiciară nu are instrumentele, posibilitatea verificării autenticităţii înregistrărilor şi conţinutului acestora, atunci se vor găsi celelalte soluţii legale procedurale, inclusiv expertizele tehnice. Cu privire la o eventuală chemare a procurorului-şef al DNA pentru lămuriri, Toader a precizat că ministrul Justiţiei nu face anchetă.
• Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu în legătură cu înregistrările atribuite şefei DNA
Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu în legătură cu înregistrările difuzate duminică seară şi atribuite procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al IJ, Alin Alexandru. El a precizat luni că sesizarea a fost înregistrată la Direcţia de Inspecţie judiciară pentru procurori, care urmează să efectueze verificări prealabile pentru a stabili dacă există indicii cu privire la săvârşirea vreunei abateri disciplinare. Ministrul demisionar al Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat luni că nu are pârghiile necesare pentru a verifica veridicitatea înregistrărilor în care apare procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, adăugând că va apela la Inspecţia Judiciară pentru acest lucru.
• Ludovic Orban: proiectul UDMR referitor la folosirea limbii materne este neconstituţional şi nu e de acceptat
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a criticat, luni, la RealitateaTV, proiectul UDMR referitor la folosirea limbii materne, susţinând că PSD e în stare să dea orice şi oricui pentru a rămâne la putere. ''Nu e numai coborârea pragului la 10%, e şi o sintagmă extrem de discutabilă: un număr suficient de cetăţeni aparţinând... Atenţie! Ce înseamnă un număr suficient de cetăţeni? La un număr de 1.000 de locuitori dacă există 15 locuitori de etnie, să spun slovenă, sau altă etnie, ce facem? Schimbăm limba oficială sau limba din administraţie?! Nu poţi accepta asemenea amendamente care permit ulterior interpretare care să dea posibilitatea unei victimizări în orice localitate din ţara asta. Nu se poate accepta! Acest text, după părerea mea, contravine unor reglementări europene, părerea mea e că este un text neconstituţional'', a spus Orban.
• Primele manevre militare ale NATO într-o zonă sensibilă din regiunea baltică
Membri ai NATO au organizat primul lor exerciţiu militar axat pe apărarea pasajului zis de la Suwalki (nord-estul Poloniei), considerat ca un punct critic pentru securitatea aliaţilor baltici, în contextul tensiunilor cu Moscova, au informat luni responsabili ai acestor manevre, scrie AFP. Această zonă situată la frontiera polono-lituaniană se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 600 de kilometri pătraţi între enclava rusă puternic militarizată Kaliningrad şi Belarus, un aliat apropiat al Kremlinului. Potrivit specialiştilor, ar putea fi un călcâi al lui Ahile pe flancul răsăritean al NATO, eventuala sa ocupare izolând cele trei ţări baltice, Estonia, Letonia şi Lituania, membre ale Alianţei Nord-Atlantice.
• Sistemul Energetic Naţional, în grija unei firme private
Sistemul Energetic Naţional a ajuns în grija unei firme private, Star Storage SRL, după ce Transelectrica a decis să instaleze un centru operaţional de urgenţă, necesar în caz de dezastre, într-un spaţiu închiriat de la aceasta. Informaţiile stocate de centrul operaţional constituite secrete de stat, pentru care era nevoie de un spaţiu securizat. Mai mult, Curtea de Conturi a descoperit că Transelectrica a decontat lucrări facturate şi plătite de două ori firmei private. Coincidenţă sau nu, în SRL-ul care a beneficiat, de-a lungul timpului, de contracte uriaşe cu statul, se află şi oameni provenind din serviciile de informaţii.
• NATIONAL
• Ponta, disperat după Năstase in China!
Adrian Năstase, cu doar câteva zile înainte de declanşarea nebuniei de la Bucureşti, s-a întâlnit cu fostul sau pupil la mare distanta de tară, in oraşul Ningbo din provincia Zhejiang din China! Acolo unde, disperat să obţină sprijinul lui Năstase, Victor Ponta ar fi încercat să pună la punct ultimele detalii ale planului prin care nu se încearcă in niciun caz păstrarea lui Sorin Grindeanu ca premier, adevăratul scop fiind "resetarea" carierei politice a lui Ponta. Ştiind că de unul singur nu poate mobiliza partidul, "rebeliunea" a fost "ambalată" si prezentată apropiaţilor fostului premier ca fiind pretextul pentru organizarea unui Congres extraordinar in luna octombrie. La care se va forţa preluarea preşedinţiei PSD de către Adrian Năstase! Si că, până atunci, se va reuşi să se impună si "linia Şerban Nicolae", prin care se va forţa acordarea graţierii.
• Iohannis fentează criza nemţeşte
Aşteptat cu sufletul la gura de "binomul" Ponta - Grindeanu sa iasă la rampa cu un mesaj devastator pentru gruparea Dragnea & Comp., Klaus Iohannis si-a făcut bagajele si dus a fost. Neutralitatea adoptată de Klaus Iohannis i-a asigurat acestuia cea mai buna poziţionare in actualul joc politic, dar a stricat jocurile taberei Ponta - Grindeanu, care este obligata acum sa se confrunte pe cont propriu cu moţiunea de cenzură. O moţiune din care PSD va ieşi terfelit indiferent de rezultat, dar care ii va da cuvântul lui Klaus Iohannis. Rămâne de văzut cui ii va tiui urechile după ce va cuvânta preşedintele.
• Singura tara de care se teme ISIS
Jurnalistul Jurgen Todenhöfer a scris un carte-documentar după întâlnirea cu jihadiştii ISIS, unde se arata ca singura tară de care se tem aceştia cu adevărat este Israel. Apoi, intr-un interviu acordat Jewish News, Jurgen Todenhöfer a declarat ca , pentru Daesh, Israel nu face in nici un caz parte din tarile "de cucerit" din Orientul Mijlociu. Deash spune că a putut învinge la sol trupe americane sau britanice pentru ca acestea nu au experienţă de guerilă, spre deosebire de Tsahal (armata israeliana) care înfrunta guerila palestiniana de mulţi ani. In plus, Moshe Ya'alon, fost ministru al Apărării israelian, a afirmat , citat de The Independent, că luptătorii Stat Islamic "si-au cerut scuze" după ce au lansat un atac asupra soldaţilor israelieni, scrie Independent.
• PUTEREA
• Ludovic ORBAN e pus pe fapte mari: "PNL este pregătit de guvernare în orice moment!"
PNL este pregătit să guverneze în orice moment şi va susţine orice demers pentru o guvernare fără PSD prin formarea unei noi majorităţi sau prin organizarea de alegeri anticipate, a declarat luni seara preşedintele PNL, Ludovic Orban. "PNL este pregătit de guvernare după aceste alegeri în orice moment. Evident că nu ne ducem înainte în orice fel de guvernare, în care să fim obligaţi să facem compromisuri, în care să fim obligaţi să ne facem tovarăşi de drum cu nişte aliaţi care să ne diminueze capacitatea de a realiza un program de guvernare şi de dezvoltare a României. Orice demers posibil pentru a duce cât mai repede ţara spre o guvernare în care să nu fie fir de păr de pesedist îl vom susţine, indiferent că se constituie o nouă majoritate parlamentară fără PSD sau că se ajunge la alegeri anticipate", a spus Orban, la Realitatea TV.
• Grindeanu nu se LASĂ. Ce SCHIMBĂRI în Guvern face premierul
Premierul Sorin Grindeanu a numit, luni, cu caracter temporar, doi secretari generali adjuncţi la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE), Bogdan Alexandru Sticlosu şi Mihaela Dincă, potrivit unor decizii publicate în Monitorul Oficial, transmite Stiripesurse.ro. Totodată, printr-o altă decizie a prim-ministrului, Cornel-Gabriel Ciocoiu a fost eliberat din funcţia de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne. De asemenea, Grindeanu l-a eliberat din funcţia de vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de stat, al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) pe Florin Tunaru.
• ROMANIA LIBERA
• Dragnea a ieşit la cumpărat voturi. Moţiunea de cenzură, negociată şi la pachet şi la bucată
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, promite funcţii în stânga şi dreapta pentru a fi sigur de aprobarea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului PSD. PSD a accelerat şi votarea unor legi iniţiate de UMDR. Strategia a dat roade, UDMR dând primul semnal că va vota alături de Dragnea, ceea ce ar avea ca efect adoptarea moţiunii de cenzură. Strategia taberei lui Liviu Dragnea se bazează atât pe negocieri cu partide politice, cât şi pe racolări individuale. Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au avut, luni, o întâlnire cu conducerea UDMR. În schimbul votului pentru moţiunea de cenzură, UDMR ar urma să primească un post de vicepremier şi trei ministere în viitorul Executiv, afirmă surse parlamentare. Un alt subiect de discuţie ar fi fost autonomia pe criterii etnice.
• ZIARUL FINANCIAR
• Economisirile pentru pensie ale românilor merg în Germania, Italia, Polonia, Austria
Cele şapte fonduri de pensii private obligatorii, care administrează banii de pensie a şapte milioane de români, aveau la finele anului trecut investiţii de 5,88 miliarde de lei în acţiuni, din care 644 mil. lei (140 mil. euro) în acţiuni de pe pieţele internaţionale. Fondurile deţineau în decembrie active de 31 mld. lei (6,8 mld. euro), iar cea mai mare parte a investiţiilor sunt în titluri de stat. În mai 2017, activele au urcat cu 14%, la 36 mld. lei. În acţiuni pe bursa românească merg 5,23 mld. lei.Fondurile de pensii private obligatorii ale Generali (Aripi), Allianz (AZT), BCR, BRD, Metropolitan, NN, Aegon (Vital) au investiţii în acţiuni din străinătate pe burse precum cele din Germania, Italia, Polonia, Austria şi în companii precum Volkswagen, Kruk, Adidas.
• BNR: Efortul băncilor de a sprijini debitorii nu a fost întotdeauna eficient, 75% din creditele restructurate fiind neperformante
Volumul creditelor restructurate de bănci în cazul debitorilor cu dificultăţi la plată continuă să fie semnificativ, ajungând în ianuarie la 16,6 mld. lei (circa 3,7 mld. euro), însă tendinţa este de scădere comparativ cu anii anteriori în urma curăţării bilanţurilor de credite neperformante, inclusiv restructurate, potrivit BNR. Specialiştii de la BNR consideră că efortul băncilor comerciale de a sprijini debitorii s-a manifestat, dar nu întotdeauna s-a dovedit eficient având în vedere că cele mai multe credite restructurate sunt neperformante (75%, în ianuarie 2017), iar numărul şi volumul creditelor restructurate de cel puţin două ori sunt consistente (63%, respectiv 58%, ianuarie 2017). Din cei circa 83.000 de debitori restructuraţi, 90% sunt persoane fizice.
• Pentru o creştere de 7% pe an, treziţi la viaţă depozitele bancare de 37 mld. euro ale populaţiei
A treia listare la bursă în mai puţin de un an, a companiei industriale AAGES, arată ca bursa poate deveni ceea ce trebuia să fie încă de acum 20 de ani, de la înfiinţarea sa : platforma directă dintre investitori şi companiile/acţionarii lor care au nevoie de finanţare. Cu doar 10 mil. euro tranzacţii pe zi, bursa românească este astăzi încă de 30 de ori mai mică decât cea din Polonia la nivelul lichidităţii, iar piaţa de capital nu este pe primul loc când vine vorba de economisire pe termen lung. Peste 37 de miliarde de euro (167 mld. lei) stau în depozite bancare şi conturi curente, dublu faţă de declanşarea crizei în 2009. Oamenii încă se tem şi economisesc în fiecare an 2 miliarde de euro.