REVISTA PRESEI 20.10.2017

Willy Homner
Revista Presei / 20 octombrie 2017

REVISTA PRESEI 20.10.2017

ADEVARUL

Liderii UE vin în România. Întâlnire informală la Sibiu, pe 9 mai 2019, de ziua Europei

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, în care se va discuta despre Brexit, despre viitorul Uniunii Europene, precum şi despre migraţie, agenda digitală a Uniunii, securitatea şi apărarea, relaţiile dintre UE şi Turcia, dosarul nord-coreean. Klaus Iohannis: Agenda Consiliului este bogata. Temele importante pentru noi: ne interesează cum vom face Uniunea mai performantă, pentru că în prima parte a anului 2019 vom deţine preşedinţia UE. Am convenit cu domnul Tusk să avem o întâlnire informală pe 9 mai, de ziua Europei, la Sibiu. Dacă putem să serbăm ziua Europei cu un summit în România cred că este un lucru extraordinar de bun.

PNL a selectat oamenii care să combată PSD

Pe lista de membri ai PNL pe care Biroul Executiv i-a agreat pentru a fi principalii comunicatori sunt 80 de persoane. În această listă sunt membri ai Biroului Executiv al formaţiunii, simpli deputaţi sau senatori, dar şi lideri de filiale, cum sunt Raluca Turcan, Florin Cîţu, Florin Roman, Vlad Nistor, Ben Oni Ardelean, dar şi membri care par mai degrabă să fugă de presă: Ilie Bolojan, Mircea Hava sau Cristian Buican. De asemenea, vor purta mesajele PNL Adriana Săftoiu, Ionuţ Stroe, Mara Calista, Gabriel Andronache, Alina Gorghiu, Ovidiu Raeţchi sau Daniel Fenechiu. Potrivit unor surse politice, a fost stabilit şi noul purtător de cuvânt al formaţiunii, acesta fiind Ionel Dancă, fost jurnalist, care a fost şi în echipa lui Dacian Cioloş.

Şeful Spitalului Paşcani s-a răsturnat cu maşina în timpul gărzii

Costică Pânzaru, medic primar obstetrică-ginecologie şi managerul Spitalului Municipal Paşcani, a produs un grav accident de circulaţie în noaptea de 18 spre 19 octombrie când, teoretic, asigura garda la secţia de Obstetrică-Ginecologie a unităţii medicale pe care o conduce. Doctorul a scris în ultimele cinci declaraţii de avere că a realizat anual între 130 şi 170 de gărzi. Potrivit graficului afişat la Spitalul Municipal Paşcani, medicul Pânzaru era de gardă în noaptea de 18 spre 19 octombrie. Garda urma să se încheie pe 19 octombrie, la ora 7.00.

Guvernul se joacă cu salariile noastre: uite banii, nu sunt banii

Guvernul PSD a câştigat mandatul cu o mişcare revoluţionară de imagine, prin care anunţa majorări colosale de salarii, mai ales pentru medici şi profesori, prin legea salarizării unitare. A trecut apoi, când s-a văzut la conducere, la majorarea salariilor parlamentarilor şi primarilor prin această lege, lăsându-i pe profesori şi pe medici să aştepte până la anul. Şi asta numai ca să vină ulterior cu ideea mutării contribuţiilor de la angajator la angajat, prin care vor fi anulate complet creşterile salariale promise. Şi, ca să facă faţă tuturor cheltuielilor nesăbuite la care s-a mai angajat, anunţă, pe lângă majorarea accizei la benzină, un nou bir: "taxa de solidaritate", despre care spune însă că nu e o taxă nouă, ci doar "aceeaşi Mărie cu altă pălărie".

The New York Times, despre România: Cea mai rapidă creştere economică din Europa s-ar putea îndrepta către probleme

Economia României înregistrează cea mai rapidă creştere din Europa, iar înclinaţia spre consum poate fi motivul principal al acestui lucru, subliniază într-o analiză de prima pagină publicaţia The New York Times, dând exempul unei pensionare care decide să îşi cumpere o pereche de cizme, deşi are o datorie, amintindu-şi însă că a primit bani în plus la pensie.

100 de oameni de afaceri americani au dezvăluit ce îi îngrijorează cel mai mult la România

Statele Unite au trimis la Bucureşti peste o sută de oameni de afaceri, potenţiali investitori. Reprezentanţii firmelor americane au venit în ţara noastră să vadă ce posibilităţi de afaceri există. Cel mai mult, îi îngrijorează nu cât de mari sunt impozitele, ci stabilitatea politică şi legislativă. Premierul Mihai Tudose i-a rugat pe americani să rămână. Ambasadorul american a atras însă atenţia că cel mai important este tratamentul acordat investitorilor. Mulţi americani au venit să-şi vândă produsele, nu să investească. Alţii vor să se instaleze în România, dar cântăresc încă bine lucrurile. La forumul Trade Winds, care se va încheia vineri, participă peste o sută de companii americane care caută oportunităţi de afaceri în Europa de Sud-Est.

Catalonia riscă să rămână fără bani până la sfârşitul lunii octombrie

Acţiunile spaniole şi obligaţiunile au scăzut în momentul în care guvernul Rajoy a anunţat decizia de a interveni direct în Catalonia, "un pas care va inflama în continuare conflictul asupra viitorului celei mai mari economii regionale din Spania", informează Bloomberg. Şi cursul monedei europene a scăzut joi. În acest timp, mediile economice exercită o presiune maximă asupra preşedintelui catalan să dea înapoi. Peste 800 de întreprinderi, inclusiv cele două cele mai mari bănci catalane, şi-au mutat sediile sociale în afara regiunii după referendum, potrivit Registrului comercial al societăţilor. Guvernul catalan, ale cărui finanţe se află sub tutela Madridului din septembrie, riscă să rămână fără bani la sfârşitul lui octombrie.

Un nou joc de pe Facebook îi îngrozeşte pe părinţi

Un nou joc circulă pe Facebook, denumit "Provocarea de 48 de ore", bagă spaima în părinţi. Copiii sunt practic încurajaţi să fugă de acasă timp de două zile. Mai precis, pentru fiecare menţiune la adresa lor apărută în social media, copiii sunt păcăliţi că vor primi puncte, astfel că sunt binevenite toate mesajele postate de familie şi prieteni în care aceştia fac apel la internauţi, anunţând dispariţia şi implorând ajutorul, transmite Mediafax. Potrivit sursei citate, în urmă cu câţiva ani, în vestul Europei a circulat un "joc" similar, "Jocul celor 72", în care copiii încercau să dispară de acasă timp de 72 de ore.

Liderii UE vin în România. Iohannis: Vom avea o întâlnire informală la Sibiu, pe 9 mai 2019, de ziua Europei

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, în care se va discuta despre Brexit, despre viitorul Uniunii Europene, precum şi despre migraţie, agenda digitală a Uniunii, securitatea şi apărarea, relaţiile dintre UE şi Turcia, dosarul nord-coreean. Klaus Iohannis: Agenda Consiliului este bogata. Temele importante pentru noi: ne interesează cum vom face Uniunea mai performantă, pentru că în prima parte a anului 2019 vom deţine preşedinţia UE. Am convenit cu domnul Tusk să avem o întâlnire informală pe 9 mai, de ziua Europei, la Sibiu. Dacă putem să serbăm ziua Europei cu un summit în România cred că este un lucru extraordinar de bun. Pe BREXIT, veşti încurajatoare nu avem, însă pe noi ne interesează drepturile românilor care trăiesc în Marea Britanie, iar aceasta este o temă tratată cu deschidere.

BANCHERUL

Noua conducere a CEC Bank se formează greu: prim-vicepreşedintele a renunţat la nominalizare

Ministerul Finanţelor a iniţiat demersurile pentru înlocuirea actualei conduceri a CEC Bank, însă procesul de formare a noii echipe nu este încă finalizat, după ce persoana propusa luna trecută pentru a prelua funcţia de prim-vicepreşedinte al băncii, Cristian Saitariu, director pentru clienţii firme mari la BCR, a renunţat la nominalizare. Rămâne un mister motivul retragerii lui Saitariu. Probabil ca miza pentru aceasta funcţie a devenit, intre timp, mai mare, sau poate prea mare. Poate ca si din acest motiv Ministerul Finanţelor încă nu a trimis la BNR solicitarea de aprobare a noii echipe de conducere a CEC Bank, după cum a precizat banca centrala, pentru Bancherul.ro.

COTIDIANUL

Bravo, Claudiu Manda! - Cornel Nistorescu

Claudiu Manda i-a convocat la Comisia de supraveghere şi control pe oamenii pomeniţi de colonelul în rezervă Daniel Dragomir. Şi de îndată ce a aflat depoziţiile acestuia, i-a chemat la audieri pe diferiţi politicieni, ziarişti şi judecători. Nu-i exclus să cheme şi ofiţeri şi procurori. Pentru prima dată în democraţia românească, un tînăr politician a ieşit la rampă fără să tremure, fără să o scalde, fără să facă pe deşteptul. Cu bun-simţ şi cu modestie, Manda a ieşit în faţa marelui public pentru a-i aduce la cunoştinţă grozăviile aflate în timpul audierilor. Un asemenea gest de curaj, făcut cu calm şi cu un comportament de om liber, n-am mai văzut niciodată la şeful măsluitei Comisii de supraveghere şi control. Ce-au făcut Georgian Pop, Ţuţuianu sau Cezar Preda n-au fost decît acţiuni de acoperire a SRI-ului.

Udrea îl dă în gât pe Coldea la Comisia SRI

Preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, a afirmat, joi, după audierea Elenei Udrea, că fosta deputată a relatat în cadrul Comisiei că generalul Florian Coldea a spus că el a susţinut-o pe Laura Codruţa Kovesi pentru că ar fi fost utilă în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2009. Manda a povestit că Udrea a vorbit în faţa comisiei despre "statul paralel", culoarele din justiţie şi din media. "Doamna Udrea ne-a explicat cum a apărut această construcţie a statului paralel, când a apărut şi cum au evoluat lucrurile, dându-ne exemple de persoane cu nume şi prenume din tot ce înseamnă această relaţie a unor persoane din conducerea SRI cu unele persoane din Justiţie", a spus el. Manda a precizat că Elena Udrea s-a referit la nume de persoane din SRI, cum ar fi George Maior, Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă.

Mediul de afaceri, "bulversat" de taxa de solidaritate

Consiliul Naţional pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) îşi exprimă dezacordul faţă de intenţia anunţată de Guvern de a introduce taxe de solidaritate de 2% din fondul de salarii, plătite de angajator, în contextul mutării contribuţiilor de la angajator la angajat. În opinia Consiliului, introducerea unei taxe de solidariate de 2%, plătită de angajator, are următoarele efecte: "toţi angajatorii sunt trecuţi automat în clasa de risc cel mai ridicat, în privinţa producerii riscului de accidente de muncă şi boli profesionale, raportat la valoarea taxei de solidaritate de 2% obţinută prin luarea în calcul a procentului cel mai mare pentru accidente de muncă şi boli profesionale".

CURENTUL

Nu numai medicii şi asistentele au plecat; suntem singura ţară din UE în care educaţia se face cu necalificaţi

În unităţile de învăţământ din România, în acest an şcolar, 2017-2018, la catedră au ajuns 4.500 de cadre didactice necalificate. România este singura ţară din Uniunea Europeană în care există titulatura de necalificat în sistemul educaţional. Motivul: tinerii performanţi, cu dăruire şi formare de specialitate, nu vor să predea în şcolile din ţară din cauza salariilor mult prea mici sau pentru că nu sunt motivaţi sub nicio formă să ajungă în faţa copiilor pe care să îi ajute să se dezvolte. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ atrage atenţia Guvernului României că din cauza salariilor mult prea mici, numărul tinerilor care vor să păşească spre profesia de dascăl este în scădere.

CURIERUL NATIONAL

Filantropia faţă de bugetul de stat devine obligatorie

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a anunţat miercuri seară că va fi implementată o taxă de solidaritate de 2%. Întrebat la un post de televiziune ce se întâmplă cu impozitul zero pentru salariile mai mici de 2.000 de lei, Ionuţ Mişa a răspuns: "Această măsură nu va fi implementată în această perioadă şi până la sfârşitul anului". În ceea ce priveşte "categoriile de muncă clasa I şi a II-a", Mişa a precizat faptul că angajatorul va avea în continuare obligaţia să plătească contribuţiile angajaţilor. În ceea ce priveşte aşa-zisa taxă de solidaritate de 2 %, ministrul Ionuţ Mişa a precizat că se referă la o taxă reglementată şi printr-o directivă europeană, pe care o plăteşte angajatorul la fondul de salarii. Prof. univ. dr. Mircea Coşea: S-a introdus o taxă care nu are nicio legătură cu ceea ce înseamnă o taxa de solidaritate.

Opinii BNR: "Misterele (de nepătruns?) ale pieţei

Trăsătura principală care caracterizează economia de piaţă este aceea că ea realizează un echilibru între cerere şi ofertă, scrie Eugen Rădulescu pe OpiniiBNR.ro. Rezilienţa acestui mecanism de funcţionare a economiei vreme de sute de ani arată că, în pofida tuturor slăbiciunilor sale, mecanismul de echilibrare prin "mâna invizibilă" a pieţei, la care poate lua parte şi statul, este cel mai eficace posibil. Nu este un mecanism perfect şi probabil este mai înţelept să nici nu căutăm unul. Ororile pe care le-a generat comunismul, oriunde s-a încercat acest tip de "perfecţiune", arată de ce este cu mult mai chibzuit să acceptăm forţele pieţei şi să adoptăm politici care ţin seama de acestea.

Consiliul Concurenţei va realiza un mercurial pentru carburanţi

Guvernul a aprobat Memorandumul privind crearea unui sistem de monitorizare a preţurilor pentru carburanţi, o platformă ce va conduce la transparentizarea pieţei pentru consumatori, astfel încât aceştia să poată alege carburanţii auto cu cel mai bun raport preţ-calitate. Creşterea transparenţei pentru consumatori ar putea accentua gradul de concurenţă pe piaţa comercializării cu amănuntul de carburanţi auto, cu implicaţii benefice asupra preţului carburanţilor, dar şi asupra calităţii acestora, serviciilor oferite în staţiile de distribuţie a carburanţilor etc.

InfoCons: Atenţie la ceasurile smart pentru copii!

Unii părinţi doresc să fie în contact cu copiii lor în permanentă şi să ţină evidenţa locului în care sunt aceştia în orice moment. În acest moment, populare sunt ceasurile smart (smartwatches) care pot fi folosite pentru a permite urmărirea în timp real a copiilor, cât şi comunicarea cu aceştia. Conform analizei realizate de Consiliul Consumatorilor din Norvegia în parteneriat cu o firmă de securitate, pe aceste tipuri de produse, au reieşit informaţii ce pot fi alarmante pentru părinţii care au achiziţionat astfel de produse. Cu uşurinţă o persoană străină poate prelua controlul ceasului şi poate urmări şi comunica cu copilul. Ei vor putea să urmărească copilul în timp ce se mişcă sau să pară că acesta este undeva unde de fapt nu este în realitate.

EVENIMENTUL ZILEI

Guvernul se joaca cu focul! Taxa de solidaritate, noul experiment al cabinetului Tudose

Toţi angajatorii din România, atât cei de la stat cât şi cei privaţi, vor fi obligaţi de la 1 ianuarie 2018 să plătească o "taxă de solidaritate" lunară în valoare de 2% din fondul de salarii, potrivit unui proiect aflat în lucru la Guvern. Operaţiunea s-ar putea transforma într-o veritabilă deturnare de fonduri, specialiştii consultaţi de "Evenimentul zilei" fiind de părere că guvernanţii au făcut o gafă de proporţii. Pe de altă parte, aceasta nu ar fi prima măsură pe care cabinetul PSD-ALDE o anunţă public pentru ca apoi să o arunce la coşul de gunoi.

FMI: Taxele mai mari pentru bogaţi vor reduce inegalitatea fără să afecteze creşterea economică

Taxele mai ridicate aplicate celor mai mari venituri ar ajuta la reducerea inegalităţii între bogaţi şi săraci, fără să aibă un efect advers asupra creşterii economice, potrivit unui raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI), citat de The Guardian. Astfel, FMI a contrazis argumentul potrivit căruia creşterea economică ar avea de suferit dacă guvernele din ţările dezvoltate din Occident îi obligă pe cei mai bogaţi 1% să plătească mai multe taxe.

Tăriceanu, ATAC VIOLENT la Klaus Iohannis

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, în direct la TV, că DNA este "bulanul" politicii româneşti, iar vinovat este preşedintele Klaus Iohannis, cel care întreţine şi încurajează acţiunile instituţiei. Preşedintele Senatului susţine că toate aceste probleme au început încă din mandatul lui Traian Băsescu, iar acum situaţia a escaladat. "DNA nu luptă cu hidra corupţiei din politică, este un instrument de jocuri politice, cred că domnul Cristoiu a folosit cel mai bun termen când a spus că DNA este "bulanul" politicii româneşti. Această situaţie a început din timpul mandatului lui Traian Băsescu, când această instituţie decapita oameni la ordin politic. Toate ieşirile publice îl devoalează pe Klaus Iohannis şi îi arată adevăratele intenţii, pentru că în acest moment se duce o bătălie pentru dărâmarea puterii politice legitime din România", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Antena 3.

JURNALUL NATIONAL

Europa League. Victorie MARE pentru FCSB

FCSB a reuşit o victorie foarte importantă în faţa formaţiei israeliene Hapoel Beer Sheva, cu scorul de 2-1 (0-0), joi seara, pe Stadionul Turner din Beer Sheva în Grupa G a Europa League la fotbal. Vicecampioana României a făcut un pas mare spre calificarea în şaisprezecimile de finală ale competiţiei, după cea de-a treia sa victorie în grupă. Succesul ''roş-albaştrilor'' a fost adus de ''dubla'' francezului Harlem Gnohere (70, 75), golul campioanei Israelului fiind reuşit de spaniolul Isaac Cuenca (87). Victoria a venit însă după ce portarul Niţă a avut două intervenţii salutare, iar israelienii au cerut în două rânduri penalty pentru henţ în careu, având şi un gol anulat pentru ofsaid (Melikson, 18).

S-a stricat după doi ani! Noul pod de la Agigea, închis pentru reparaţii

Noul pod de la Agigea, botezat Apolodor după numele constructorului, a fost închis pentru reparaţii după fix doi ani de la deschiderea sa, în octombrie 2015. Podul a fost un eşec major încă de la început: proiectul iniţial a fost refăcut după începerea construcţiei, lucrările de execuţie au pornit cu instalarea strâmbă a unui pilon, au continuat haotic, inclusiv noaptea, pe ploaie, iar întârzierile de cinci ani au dus la dublarea costurilor. În condiţiile în care vechiul pod este oricum mai mereu închis din cauza reparaţiilor care durează de mai bine de şapte ani, am putea spune că România are acum o nouă atracţie turistică pe litoral: localitatea cu două poduri stricate, pentru care putem reinventa sloganul "salutări de la Agigea!"

Imigranţii din Italia generează un PIB mai mare decât al Ungariei

Raportul anual privind economia imigraţiei prezentat de o organizaţie italiană în baza datelor furnizate de Banca Mondială arată că imigranţii din Italia, dintre care românii formează cea mai mare comunitate, produc mai mulţi bani decât bugetul unor ţări europene precum Ungaria sau Croaţia. Raportul a fost eliberat cu scopul de a combate prejudecăţile privind povara imigraţiei pentru economia italiană. Cei aproximativ cinci milioane de imigranţi aflaţi în Italia cu acte în regulă au produs în 2016 circa 131 miliarde de euro din cele 1.670 de miliarde de euro ale PIB-ului italian.

Redevenţe minime pentru zăcămintele din Marea Neagră

Companiile care deţin concesiuni de ţiţei şi gaze în Marea Neagră îşi vor păstra actualul regim al redevenţelor pe toată durata contractului stabilit la semnarea acordurilor de concesiune a perimetrelor, potrivit unui unui proiect de lege adoptat recent de Guvern. Companiile care deţin în prezent acorduri petroliere de concesiune pentru perimetre offshore sunt OMV Petrom, singură şi în parteneriat cu ExxonMobil, consorţiul Lukoil-PanAtlantic Petroleum-Romgaz, Black Sea Oil&Gas şi Petromar Resources. Regimul redevenţelor aplicabil titularilor de acorduri petroliere offshore aflate în curs de derulare la data intrării in vigoare a prezentei legi nu va deveni, indiferent sub ce formă, mai oneros faţă de cel stabilit în acordurile petroliere de concesiune.

NATIONAL

Guvernul, sfâşiat de "Grupul de la Sibiu" si "Gaşca de la Bacău"

Puterea in partid si guvern deopotrivă a unor baroni precum Nicolae Bădălău, Felix Stroe sau Paul Stănescu este tot mai ostentativă, însă, adevăratele "deal"-uri care contează la "next level" se pot face doar prin intermediul "Grupului de la Sibiu", condus de "binomul" Bogdan Gheorghe Trif - Andreas Huber si a "Găştii de la Bacău", prin care "guzganul rozaliu" Viorel Hrebenciuc "roade" din nou, in subteran, la rădăcinile Partidului Social Democrat. Bogdan Gheorghe Trif a fost numit preşedinte interimar al organizaţiei judeţene a PSD Sibiu. Si, de asemenea, a fost numit si şef al Gărzii Naţionale de Mediu. Însă de aici si începe "ţesătura" misterioasă din jurul carierei politice a pesedistului Trif, întrucât acesta a fost numit comisar şef al Gărzii de Mediu, cu rang de secretar de stat, de către chiar premierul Dacian Cioloş.

Omnia Turism, piramida ţepii!

Situaţia creata in urma sinuciderii patronului Omnia Turism SRL a dus la deschiderea unei adevărate cutii a Pandorei. Romanii ramaşi prin cele patru vanturi, unii fără bani de întoarcere, alţii fără bani de mâncare, pare un tablou sumbru. Ei bine, el este mult mai sumbru decât credeţi. Omnia Turism a vândut pachete pentru vara lui 2018 prin 300 de agenţii de turism mai mici din toata tara. Vacantele erau cu 39% mai ieftine, daca erau plătite integral. Ceea ce s-a si petrecut. Încă nu se ştie cu exactitate numărul celor ţepuiţi momentan, dar aceasta este si o lovitura foarte grea pentru micile agenţii partenere. Unele s-au bazat pe această ofertă care a reprezentat 90 la sută din activitatea lor.

Premiera: licitaţie in bitcoin!

Moneda virtuală va fi "acceptată ca plată" pentru ofertanţii de la următoarea sesiune de vânzări a casei italiene de licitaţii Sant'Agostino, o premiera mondiala in Peninsula. Săptămâna aceasta vor fi scoase la licitaţie la Sant'Agostino aproape 600 de piese rare de mobilier, din Italia si din străinătate, iar "bitcoin va fi acceptată ca plată", se arata intr-un comunicat. Tot prin intermediul monedei virtuale se va putea plăti si la următoarea licitaţie de la sfârşitul lunii noiembrie, unde vor fi expuse tablouri, bijuterii si ceasuri. Săptămâna trecută, bitcoin a depăşit valoarea de 5.000 de dolari, pentru prima dată in istorie, după ce la începutul anului era de 966 de dolari.

PUTEREA

Scandalul termoficării în Drobeta Turnu SEVERIN

După ce primarul Severinului, Marius Screciu, a recunoscut recent că Primăria nu are bani să plătească asigurarea căldurii decât pentru circa două săptămâni, începând din 1 noiembrie 2017, situaţia este chiar disperată. Practic, din 15 noiembrie, dacă Guvernul nu cedează şantajului lui Screciu, care a cerut un ajutor de urgenţă de 23,5 milioane de lei, 70.000 de severineni vor rămâne în frig! Şi asta pentru că Primăria a ales şi în acest an soluţia cea mai scumpă şi mai ineficientă, aceea de a închiria cazanele vechide la falimentara Romag-Termo, în timp ce o centrală privată modernă, construită în oraş în baza unui contract de concesiune încheiat cu autorităţile locale, stă nefolosită.

ROMANIA LIBERA

Interviu cu col. SRI (r) Daniel Dragomir

Fostul colonel SRI Daniel Dragomir vorbeşte, în exclusivitate pentru "România liberă", despre mărturiile din Comisia de Control al SRI şi despre dosarul Black Cube. Decorat de către preşedintele României în 2006 cu cea mai înaltă distincţie - Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler cu însemn pentru război - pentru succesul operaţiunii de salvare a ziariştilor din Irak, fostul colonel SRI Daniel Dragomir face dezvăluiri de maximă importanţă. Fostul colonel SRI a menţionat că "este sfidător pentru toţi cetăţenii României care-şi plătesc taxele şi impozitele şi sunt alergaţi de ANAF pentru doi lei, ca anumite organe media să aibă datorii de sute de milioane de euro, să fie în insolvenţă de ani de zile şi ele să «combată» cu voioşie alături de Coldea-SRL sau PFA-Kövesi."

OMV Petrom răspunde acuzaţiilor deputatului Iulian Iancu, cel care a privatizat compania

Reprezentanţii OMV Petrom au negat acuzaţiile extrem de dure făcute de deputatul Iulian Iancu, potrivit căruia compania a manipulat preţurile electricităţii la începutul acestui an. Iulian Iancu este cel care a semnat nota de fundamentare a ordonanţei pentru privatizarea SNP Petrom, în 2003, când era secretar de stat la Ministerul Economiei, condus atunci de Dan Ioan Popescu. Compania OMV Petrom a dezminţit, într-un comunicat, alegaţiile referitoare la manipularea preţurilor la energie şi subliniază că nu a beneficiat de preţurile ridicate din ianuarie 2017, ci, dimpotrivă, a fost afectată negativ de acestea.

ZIARUL FINANCIAR

Vânzările magazinelor în franciză merg spre 3 mld. euro, după un plus de 20%

Piaţa de francize din România care cuprinde peste 400 de concepte de activitate, se îndreaptă spre afaceri de trei miliarde de euro până la finalul anului şi are potenţial să se dubleze în următorii cinci ani, interesul antreprenorilor către franciză ca metodă de scalare a businessului devenind din ce în ce mai mare pe măsură ce domeniile au devenit tot mai variate. Cu toate că piaţa înglobează atât branduri româneşti, cât şi branduri internaţionale, românii sunt mai atraşi de cele din afara ţării, astfel că peste 60% din piaţă este deţinută de brandurile internaţionale.

Cu investitorii pe jar, Spania în haos, cu Estul în revoltă şi o clădire UE fumegând, liderii europeni se întâlnesc la Bruxelles

Euro, un activ de refugiu, a început să se aprecieze după două şedinţe în retragere, iar marile burse de acţiuni europene au luat-o în jos ieri, prima zi a unui summit UE de două zile ţinut în vremuri de cotitură pentru Uniunea Europeană. Alunecarea Austriei spre grupul eurosceptic Vişegrad (V4-Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia), deriva Visegrad spre marginea Uniunii şi chiar posibilitatea spargerii grupului, ieşirea Marii Britanii din UE, eforturile disperate ale Spaniei de a împiedica independenţa Cataloniei, legăturile tensionate dintre UE şi Turcia, o ţară vitală în rezolvarea crizei refugiaţilor, şi incertitudini legate de viitorul în sine al UE sunt contextul în care s-au întâlnit liderii europeni ieri la Bruxelles. La acest summit sunt de remarcat eforturile CE de a consolida punţile către Europa de Est.

Băncile centrale străine profită de pe urma dobânzilor negative din Japonia

În timp ce politica dobânzilor negative din Japonia îi afectează pe jucătorii locali, jucători străini, în special bănci centrale, profită de pe urma acesteia, încasând câştiguri din diferenţele de randamente, potrivit Nikkei.com. Randamentele obligaţiunilor guvernamentale japoneze cu scadenţă sub cinci ani sunt acum în teritoriu negativ, ceea ce înseamnă că deţinătorii acestora pierd bani. Investitorii străini au găsit însă o modalitate de a profita de pe urma situaţiei: cumpără obligaţiunile şi câştigă de pe urma diferenţelor de randamente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb