REVISTA PRESEI 21.02.2017

Willy Homner
Revista Presei / 21 februarie 2017

REVISTA PRESEI 21.02.2017

ADEVARUL

Decimarea comisioanelor bancare

Veste bună pentru români. Cei care folosesc un cont bancar de plăţi cu servicii de bază ar putea să scape de o mulţime de comisioane pe care băncile le bagă pe gâtul clienţilor, cum ar fi cele pentru deschiderea, administrarea şi închiderea conturilor sau pentru depuneri, retrageri şi plăţi. Măsurile sunt incluse într-un proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază, iniţiat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Totodată, pentru ca românii să aibă o imagine clară a ofertelor băncilor, proiectul prevede şi înfiinţarea unui site pentru compararea comisioanelor percepute pentru conturile de plăţi.

Liviu Dragnea le-a arătat primarilor parola pentru evitarea puşcăriei

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat luni, la reuniunea Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România, că distincţia dintre legalitate şi oportunitate va fi definită în Parlament, "indiferent de presiuni", aluzie la faptul că ordonanţa de urgenţă 13, care modifica radical legislaţia penală, a fost ulterior abrogată la presiunea străzii. Practic, PSD traduce cuvântul oportunitate în felul următor: primarul poate lua o decizie care să încalce legea, însă nu trebuie să plătească penal, întrucât se bucură de sprijin popular. Vorbim de o teză repetată seară de seară la televizor de Liviu Dragnea, Lia Olguţa Vasilescu, dar mai ales de Călin Popescu Tăriceanu, care justifică orice decizie politică, fie ea legală sau nu, prin prisma faptului că majoritatea PSD-ALDE a câştigat alegerile.

OUG 13, respinsă în Senat.Tăriceanu a refuzat să conducă şedinţa

Senatorii au adoptat, luni, cu 110 voturi "pentru", 9 abţineri şi un vot împotrivă un proiect de lege care prevede respingerea Ordonanţei de urgenţă 13, cea care modifica legislaţia penală. Senatorii PMP s-au abţinut de la vot, iar Şerban Nicolae (PSD) şi Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) au fost din nou împotriva străzii, deşi, cum-necum, au votat pentru. De la Senat, OUG 13 va merge la Camera Deputaţilor, for decizional.

Gogomănii - Andrei Pleşu

Dacă mă întrebaţi ce înseamnă "gogomănie", vă pot spune doar cum resimt eu, ca nespecialist, sonoritatea cuvîntului. E "prostie gogonată", prostie ţanţoşă, neghiobie, fudulie nătîngă. Prin asociere, îmi sună în minte şi "goangă", "gogoriţă", "gogoaşă". Auzi şi nu-ţi vine să crezi ce proferează, sigur de sine, gogomanul. Uneori e agresiv, alteori doar netot, adesea - lichea. Există, recunosc, şi cazuri de imbecilitate candidă. Cea mai gogonată gogomănie e teza lansată, de curînd, pe piaţă de o mînă de inconştienţi, cum că saşii din România sunt urmaşii nazismului. Ce simplu e totul! Nemţii (prezenţi printre noi de vreo opt sute de ani) sunt, toţi, hitlerişti, ungurii sunt, toţi, horthyşti, numai noi am fost şi rămînem daci. Pînă nu s-o trezi vreun răuvoitor, care să pretindă că toţi românii sunt urmaşii Legiunii...

Medicamentele foarte scumpe vor fi... şi mai scumpe

Începând cu luna martie, 24 de medicamente foarte scumpe vor putea fi prescrise direct de medici, fără aprobarea comisiilor de specialitate de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), ce urmează să fie desfiinţate. Instituţia a prevăzut deja, într-un proiect de ordin, modul în care bolnavii vor avea acces la tratamentele scumpe. Concret, comisiile vor fi înlocuite de o serie de formulare pe care medicii prescriptori vor fi nevoiţi să le completeze cu mare atenţie, acestea urmând să fie transmise în format electronic către Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), ca modalitate de verificare a încadrării pacientului respectiv în criteriile terapeutice de prescriere a medicamentelor menţionate.

Dana Grecu l-a dat afară pe Codrin Ştefănescu din studioul Antenei 3

În ediţia de luni seară a emisiunii "La ordinea zilei", Dana Grecu a hotărât să-l dea afară din platou pe Codrin Ştefănescu după un schimb de replici pe care l-a avut cu un alt invitat, Răzvan Prişcă, pe care l-a ironizat pe seama modului în care vorbeşte, scrie HotNews.ro. Secretarul general-adjunct al PSD s-a enervat după ce deputatul PNL a declarat că fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, şi social-democraţii au încercat să distrugă Justiţia din România. În stilul caracteristic, Ştefănescu a precizat că interlocutorul său "vorbeşte ca o râşniţă, e setat de la partid cu cheiţa, e peltic şi vorbeşte non-stop".

Pendiuc şi-a asfaltat drumul spre secretara iubită

Fostul edil al oraşului Piteşti Tudor Pendiuc a fost interceptat "din greşeală" de procurori atunci când discuta cu amanta lui despre faptul că a asfaltat, pe banii statului, drumul prin pădure care ducea la casa ei. Anchetatorii îl interceptau pe primarul acuzat de corupţie într-un alt dosar în care, în 2014, a şi fost reţinut. O echipă de muncitori de la Secţia de reparaţii străzi şi mecanizare lucrări din cadrul Administraţiei Domeniului Public (ADP) Piteşti a trudit timp de două zile, 17 septembrie - 18 septembrie 2014, la asfaltarea unei părţi dintr-o pădure. Mai exact, vorbim despre prelungirea unui drum până la locuinţa Elenei Carmen Lis, şefa Serviciului Promovare din cadrul Primăriei Piteşti şi bună prietenă cu primarul oraşului, Tudor Pendiuc.

Donald Trump, o lună de mandat sub semnul haosului

Donald Trump afirmă că administraţia sa funcţionează "ca o maşină bine unsă" şi că niciunul dintre cei 44 de predecesori ai săi "nu a făcut atât de multe" într-o lună cât a făcut el. În ciuda acestor afirmaţii, presa americană plasează primele patru săptămâni din era Trump la Casa Albă sub semnul haosului. Cu toate că legislaţia americană antiterorism îi conferă puteri semnificative preşedintelui în privinţa limitării imigraţiei, echipa lui Trump a emis, potrivit multor experţi în drept constituţional, un ordin foarte uşor de combătut. Ordinul, care propunea restricţii de intrare în teritoriul american pentru cetăţeni din şapte ţări majoritar musulmane, a fost respins în instanţă. În cele din urmă, el a renunţat la apel şi a promis un nou ordin, revizuit.

Dâncu, atac voalat la PSD: Majorităţile obtuze pot dispreţui dialogul, comunicarea şi continuă lupta surdă

Vasile Dâncu, fost vicepremier în Guvernul Cioloş şi unul dintre sfetnicii lui Liviu Drganea, lansează critici voalate la adresa actualei guvernări, în contextul protestelor generate de adoptarea ordonanţei de urgenţă 13. "Majorităţile obtuze pot dispreţui dialogul, comunicarea şi continuă lupta surdă din timpul care era destinat luptei pentru putere. Când elita majorităţii caută să domnească şi să sugrume, să preseze şi să nu se uite la feedback-ul social, atunci se formează minorităţi disperate, care pot erupe în societate", susţine sociologul într-un editorial din Revista Sinteze. Fostul vicepremier face trimitere şi la o aşa-numită regulă de "etică politică": "Numai în barbaria trecutului, învingătorul ia totul".

Afacerea elicopterelor va fi tranşată politic

Decizia Guvernului de a înlocui flota de elicoptere Puma învechite se dovedeşte să fie una politică, în cele din urmă, potrivit oficialilor americani. Alegerea între un producător american, Bell Helicopter, şi unul francez, Airbus Helicopters, va fi de fapt o alegere între un parteneriat româno-american mai puternic şi o legătură mai strânsă între două state ale Uniunii Europene.

BANCHERUL

ING Bank majorează la 10% avansul la creditele Prima Casa, in premiera pe piaţa bancară

Este pentru prima dată de la lansarea programului Prima Casa, in 2009, al cărui principal avantaj este avansul de doar 5% pentru un credit imobiliar, fata de minim 15% la creditele standard, când o bancă, respectiv, ING Bank, majorează avansul la 10%. Toate celelalte bănci au in prezent un avans de 5% la creditele Prima Casa. Motivul pentru care banca olandeză a făcut aceasta mişcare este deocamdată necunoscut, dar se poate ghici: banca încearcă sa-si convingă clienţii să renunţe la creditele Prima Casa, pentru creditele imobiliare standard. ING Bank a scăzut avansul la creditul ipotecar standard la 15%, după ce-l majorase din cauza legii darii in plată, aşadar destul de apropiat de nivelul de 10% cerut acum pentru creditele Prima Casă.

Banca Transilvania si-a făcut start-up pentru micro finanţarea start-up-urilor

Banca Transilvania si-a lansat ieri propriul start-up pentru finanţarea start-up-urilor si a firmelor mici, in condiţii mai avantajoase si mai flexibile decât creditele bancare standard. Este vorba de o Instituţie Financiara Nebancară (IFN) denumita BT Mic (www.btmic.ro), înscrisă de la finalul anului trecut in registrul general al IFN-urilor de la BNR cu numele de BT Micro finanţare IFN S.A. Grupul Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR, mai deţine in Romania un IFN specializat pe micro finanţări, Good Bee Credit, înfiinţat in 2009, dar a cărui activitate a fost discretă până acum. Rămâne de văzut daca BT Mic va face istorie in Romănia in domeniul micro finanţărilor, aşa cum a făcut BT Mare (Banca Transilvania) cu creditele pentru IMM-uri si pentru persoanele fizice. Noul IFN al Băncii Transilvania va acorda credite de maxim 120.000 de lei firmelor mici, cu o cifra de afaceri anuala de pana la 1 milion de lei.

COTIDIANUL

Să ne temem de Klaus Iohannis! - Cornel Nistorescu

Am crezut ca un prost în "altfel de politică", în "punct şi de la capăt". Acum nu mai vreau nimic. Între Iohannis şi Băsescu, între el şi Videanu sau Elena Udrea nu este nici o diferenţă. Un fel de Blejnar mai înalt şi mai îngîndurat. La fel de poamă, la fel de lipsit de caracter, la fel de vînător de interese. Acum înţeleg şi povestea caselor: nu este decît un crîmpei din foamea de nehalit a unui om disperat de putere. Se foloseşte de orice şi de oricine pentru a-şi atinge scopul. De SRI, de stradă, de DNA, de liberali, de (ha-ha-ha!) Adrian Năstase. Pe 13 iunie 2002, cei doi au semnat un protocol despre care am aflat destul de tîrziu.

Şeful Pentagonului îl contrazice din nou pe Donald Trump

Vizita neanunţată la Bagdad întreprinsă luni de secretarul american al Apărării, James Mattis, a adus o altă distanţare a membrilor administraţiei de la Washington de declaraţiile preşedintelui Donald Trump. Generalul Mattis, care în 2003 a fost unul dintre comandanţii operaţiunilor din timpul invaziei Irakului, a declarat că militarii americani "nu au venit în Irak pentru a lua petrolul". Vorbind cu ziariştii care l-au însoţit, Mattis a spus: "cred că toţi cei de faţă, toţi americanii, ştim că plătim pentru gaz şi petrol şi sunt sigur că aşa vom face şi de aici încolo", a spus Mattis. Preşedintele Donald Trump a declarat în timpul unei întâlniri cu şefii CIA că, după îndepărtarea de la putere a lui Saddam Hussein, în 2003, "ar fi trebuit să luăm petrolul, poate veţi mai avea o ocazie".

Probleme în PSD. Ce spune Victor Ponta despre Liviu Dragnea după OUG 13

Ordonanţa de urgenţă 13 care a scos lumea în stradă a produs o ruptură şi la vârful PSD între fostul şi actualul preşedinte al partidului, Victor Ponta şi Liviu Dragnea. Fostul premier l-a criticat pe Dragnea pentru că nu şi-a asumat proiectul şi l-a găsit vinovat pe Iordache şi pentru că nu a comunicat bine în privinţa respectivei ordonanţe. "A fost lipsă de asumare. Nu poţi să dai totul pe Iordache. Domnii Tăriceanu, Dragnea şi Grindeanu trebuiau să spună ziua la amiaza-mare. Dacă zici că e urgenţă, nu o lăsa peste 10 zile. Dacă e ceva ce arde, bine, dacă nu, las-o în Parlament. În plus de asta, nu s-a comunicat. Totul a fost o greşeală", a afirmat Victor Ponta într-o emisiune televizată.

CURENTUL

Secretarul de Stat din guvernul Grindeanu, Marius Sepi, este în dublă incompatibilitate

Cea mai surprinzătoare numire semnată de premierul Grindeanu a fost cea a agramatului Marius Sepi în funcţia de secretar de stat la Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic. Fostul sindicalist Sanitas, având la bază un liceu agricol, şi-a luat ani de zile salarii de mii de euro lunar din banii sindicaliştilor în timp ce personalul sanitar era din ce în ce mai umilit, fără ca Sanitas să pună vreun fel de presiune pe guvernele PSD. Acum, Sepi s-a vrut într-o funcţie publică de autoritate şi pohta ce-a pohtit a fost îndeplinită de PSD. Doar că, după cum spune Legea 161/2003 la art.84, (2), funcţia de secretar de stat este incompatibilă cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, precum şi cu exercitarea funcţiilor prevăzute la alin. (1) lit. b)-i), din care pe noi ne interesează literele c) - administrator la societăţile comerciale şi g) calitatea de comerciant persoană fizică.

CURIERUL NATIONAL

Carpatica Asig a intrat în faliment

Instanţa s-a pronunţat la 16 februarie asupra deschiderii procedurii. De la această dată începe să se calculeze termenul-limită, de 90 de zile, pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de daună. FGA are înregistrate 12.981 de cereri de plată pentru creditorii de asigurări ai Carpatica Asig la data deschiderii procedurii de faliment, în instanţă. În prezent, şase asigurători sunt în mare dificultate financiară: LIG Insurance, Astra, Forte Asigurări şi Carpatica Asig sunt în faliment, în timp ce City Insurance şi Euroins se află în redresare financiară.

Şeful Statului Major General, în vizită în SUA

Generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General, efectuează o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, în perioada 19-25 februarie, a informat Ministerul Apărării Naţionale (MapN). Pe timpul vizitei, generalul Ciucă va avea o întrevedere cu generalul Joseph F. Dunford jr., preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor Statelor Majore, şi va participa la simpozionul forţelor pentru operaţii speciale organizat de Global Special Operations Forces Foundation.

China a impus embargo Coreei de Nord

Ministerul chinez al comerţului a anunţat sâmbătă suspendarea tuturor importurilor de cărbune din Coreea de Nord, începând de duminică, informează Reuters. Embargoul va fi aplicat până la sfârşitul anului. Măsura este o încercare din partea Beijingului de a implementa sancţiunile internaţionale împotriva regimului de la Phenian, care îşi continuă programul de înarmare, încălcând rezoluţiile ONU. Statele Unite au cerut Chinei, principalul partener comercial al Coreei de Nord, să menţină presiunea asupra acestei ţări, pentru a o determina să reia negocierile în vederea respectării deciziilor Organizaţiei Naţiunilor Unite. Phenianul a testat ultima oară o rachetă balistică cu rază medie de acţiune în februarie. A fost prima sfidare a comunităţii internaţionale de la începerea mandatului preşedintelui american Donald Trump, pe 20 ianuarie, notează agenţia de presă citată.

ASF a descoperit o serie de deficienţe la BVB

ASF a efectuat, între 12 şi 29 septembrie 2016, un control periodic la Bursa de Valori Bucureşti S.A. (BVB). În urma verificărilor asupra activităţii BVB din intervalul 26 martie 2013 - 12 septembrie 2016, au fost identificate o serie de deficienţe în ceea ce priveşte regulile de conduită, reglementările interne, cerinţele privind funcţionarea operatorului de piaţă şi a pieţei reglementate şi a fost constatată absenţa unor proceduri operaţionale. ASF a decis sancţionarea cu avertisment a Bursei de Valori Bucureşti S.A, amendarea reprezentantului compartimentului de control intern, atenţionarea unor reprezentanţi ai societăţii, precum şi instituirea în sarcina BVB a obligaţiei implementării unui plan de măsuri de remediere a neregulilor constatate, inclusiv a unui audit IT.

EVENIMENTUL ZILEI

MAFIA ŞI CORUPŢIA din Ploieşti

Cazul fostului procuror "Zdreanţă", Mircea Negulescu, de la DNA Ploieşti, este o adevărată bombă cu ceas. După ce Evenimentul zilei a dezvăluit că SRI şi DNA au ştiut despre abuzurile săvârşite de magistrat, cu mult timp înainte de apariţia înregistrărilor difuzate de România TV, dezvăluirile unui ofiţer de la contraspionaj arată cum erau protejaţi cei care încălcau legea, în schimbul informaţiilor obţinute de DNA

Ultima descoperire făcută de cercetătorii FUTUROLOGI

Cercetătorii futurologi susţin că omul ar putea trăi până la vârsta de 500 de ani sau etern. Când omul respectă absolut toate regulile unui stil de viaţă sănătos, acesta poate trăi până la vârsta 120 de ani, spun cercetătorii futurologi. Însă, toate descoperirile făcute de noile generaţii de cercetători şi cele care vor urma să fie efectuate pot prelungi practic viaţa omului până la nesfârşit, susţin cercetătorii futurologi. Cercetătorii din domeniul futurologiei mai susţin că omul ar putea trăi până la vârsta de minimum 500 de ani. Potrivit celor mai importanţi experţi în futurologie de la nivel mondial, în ultimii 30 de ani, omenirea va descoperi reţeta «vieţii eterne».

Oraşul de sub pământ pe care nicio bombă nucleară nu-l poate distruge

La sfârşitul anilor 1960 , liderul comunist chinez Mao Zedong a ordonat construirea a zeci de mii de buncăre antiatomice, dintre care peste 10.000 numai în Beijing. Un deceniu mai târziu însă, când China şi-a deschis frontierele, departamentul de apărare din Beijing a speculat această oportunitate şi le-a vândut unor persoane particulare care le-au transformat în adevărate unităţi de locuit şi le-au închiriat. În prezent, la căderea nopţii, peste un milion de oameni, cei mai mulţi dintre ei imigranţi sau studenţi din zonele rural sărace, dispar subit de pe străzile supraaglomerate pentru a se retrage într-un univers subteran despre care lumea de la suprafaţă nu ştie mare lucru.

JURNALUL NATIONAL

Sorin Grindeanu: Nu am teamă, nici eu, nici colegii mei; nu ne opreşte nimic să guvernăm în continuare

Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, la Sinteza zilei, de la Antena 3, că Guvernul pe care îl conduce va rămâne la Palatul Victoriei atâta timp cât va continua să adopte măsurile promise românilor, în programul de guvernare. "Într-o lună de zile, Guvernul pe care îl conduc a avut trei voturi. Cel pe investitură, pe buget şi cel pe moţiunea de cenzură. Acest guvern va rezista atâta timp cât ne vom ţine de ce am promis românilor. Până la sfârşitul lunii martie mai avem 11 măsuri din programul nostru de guvernare pe care le avem de adoptat în Guvern. (..) Facem aceste lucruri care, dincolo de spectacol, se văd", a spus premierul, amintind de gratuitatea pe căile ferate pentru studenţi şi de creşterea punctului de pensie.

Tăriceanu: Toată lumea în România face gargară cu corupţia

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a pledat, luni, în cadrul Adunării generale a Asociaţiei Comunelor din România, pentru o continuare a creşterii nivelului de salarizare în administraţia locală. "Toată lumea în România face gargară cu corupţia, de dimineaţa până seara, numai cu corupţia în gură stau. Toată lumea se preocupă de efectele corupţiei. Nimeni nu vorbeşte despre cauzele corupţiei din România. Eu cred că, dacă vrem să avem o administraţie care să fie de calitate, cu oameni bine pregătiţi, nu putem să ne imaginăm că îi plătim prost şi să avem şi performanţă", a spus preşedintele Senatului.

Măgurele Science Park, un proiect de un miliard de euro

Autorităţile au anunţat procedurile de realizare a studiului de fezabilitate pentru Măgurele Science Park, o platformă pe care se urmăreşte să fie reuniţi producători de înaltă tehnologie, care să beneficieze şi de stimulentele fiscale specifice unui parc industrial. Proiectul va necesita o investiţie de un miliard de euro, acoperit din fonduri europene, contribuţia de la buget fiind de 20% din totalul investiţiei. Măgurele Science Park (MSP) reprezintă o platformă socio-economica de tip incubator de afaceri care are ca scop principal oferirea unor oportunităţi de dezvoltare a mediului antreprenorial din zonele rurale şi urbane ale judeţului Ilfov. Incubatorul de afaceri MSP va fi construit pe un teren din apropierea centrului de cercetare ELI-NP de aproximativ 40 de hectare.

Peste 86 de miliarde de lei, restanţe la stat. Mai mult cu un miliard decât în 2015

ANAF nu a reuşit să recupereze nimic din datoriile pe care firmele, persoanele fizice sau instituţiile publice le au către stat. După un an, acestea au crescut, chiar dacă au ieşit de pe listele ruşinii aproape 300.000 de contribuabili ca urmare a majorării plafoanelor. Fiscul a publicat recent listele cu contribuabilii cu datorii fiscale la 31 decembrie 2016, atât pentru firme, cît şi pentru persoane fizice. George Becali, Silviu Prigoană, Robert Negoiţă, Marian Vanghelie, Cristian Tânţăreanu sunt doar câteva dintre persoanele publice care au restanţe la stat. Un număr de 10.193 de debitori persoane fizice înregistrau la finele anului trecut obligaţii fiscale restante în sumă de 2,26 miliarde de lei.

NATIONAL

Piaţa sparge Horeca!

Hulite de unii si demonizate de alţii, iată că amplele manifestaţii de protest care s-au desfăşurat seară de seară in Piaţa Victoriei au avut si un efect concret. Marele perdant al acestei rostogoliri de nemulţumire publică a fost, după principiul "unde dai si unde crapă", industria ospitalităţii Horeca! In luna ianuarie vânzările au fost cu 25% mai mici decât in prima lună din anul trecut. Iar pana pe 15 februarie situaţia este si mai "groasă", raportându-se scăderi de 45%. Si asta pentru că, pur si simplu, corporatiştii si "răsfăţaţii" multinaţionalelor care obişnuiau să-si petreacă serile in oraş au reprezentat acum "grosul" manifestanţilor din Piaţa Victoriei!

Ruşine PSD! Promisiune neonorată!

Echipa Grindeanu se tot laudă că a rezolvat formularul 088 si a pus capăt, astfel, uneia dintre marile probleme ale oamenilor de afaceri. De fapt, nimic nu s-a uşurat, procedurile rămân aceleaşi, aberaţia este la putere si orice investitor este descurajat, ba chiar pasibil de a fi numit, a priori, infractor fiscal. Ruşine, PSD! Recent dispărutul formular 088, culmea birocraţiei Fiscului, in loc să sprijine firmele oamenilor de afaceri să obţină codul de TVA, a pus umărul la eliminarea lor de pe piaţa. Ceea ce se întâmpla si cu urmaşul lui 088. Totul rămâne o porcărie, si investitorii sunt descurajaţi pe bandă rulantă. Pe principiul, din lac in puţ, formularul-coşmar a fost înlocuit cu ordinul 605, o abureala care s-a risipit repede, desluşind, de fapt, aceeaşi procedura greoaie si stupida de înregistrare in scopuri de TVA.

Abia lansat la apa, cel mai mare iaht cu vele din lume a fost arestat in Gibraltar!

Costurile ambarcaţiunii proiectate de către designerul francez Philippe Starck nu sunt cunoscute, însă experţii estimează ca iahtul cu vele ar fi costat cel puţin 400 de milioane de euro. Bucuria livrării vasului de lux, aparţinând miliardarului rus Andrei Melnichenko (44 de ani), a durat extrem de puţin. Potrivit tabloidului german Bild, iahtul "A" (143 metri lungime, 25 de metri lăţime si trei catarge din fibre de carbon, cu o înălţime de peste 100 de metri), lansat la apa la începutul lunii februarie, in Golful Kiel, se afla acum in portul din Gibraltar, in stare de arest, pentru datorii neachitate.

ROMANIA LIBERA

Ministrul de Interne, la sfat cu un sindicalist inculpat

Carmen Dan a avut o întâlnire cu liderii de sindicat din Poliţie, cu care a discutat despre buget, salarizare şi statutul poliţistului. La discuţii a participat şi sindicalistul Iulian Surugiu, cercetat pentru evaziune fiscală. Ministrul de Interne, Carmen Dan, s-a întâlnit, vineri, cu reprezentanţii sindicatelor din Poliţie, printre care Vasile Lincu, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor "Pro Lex", Emil Păscuţ, preşedintele Sindicatului poliţiştilor "Diamantul", şi Iulian Surugiu, liderul Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie. Ministrul şi sindicaliştii au discutat despre mărirea salariilor poliţiştilor, despre plata orelor suplimentare pe care agenţii le prestează în mod constant, din cauza deficitului de personal, şi despre statutul poliţistului.

Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă. Firma din România a celui mai mare asigurător din lume a ajuns la austrieci

Axa România, subsidiara locală a celei mai mare firme de asigurări de viaţă la nivel mondial, francezii cu acelaşi nume, va fi achiziţionată de Vienna Insurance Group, prin BCR Asigurări de Viaţă. Tranzacţia a primit avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară, la doar câteva zile după ce un înalt official al autorităţii de supraveghere din Austria s-a întâlnit cu Mişu Negriţoiu şi după ani de zile în care aceeaşi instituţie a respins oferte venite de la investitori români. De altfel, punerea sub supraveghere financiară a Astra Asigurări, primul pas spre falimentul companiei lider de piaţă, a venit la doar câteva zile după ce societatea românească reuşise să ajungă la o înţelegere pentru preluarea afacerii francezilor.

ZIARUL FINANCIAR

Cum ar trebui să evolueze principalii indicatori macroeconomici pentru ca PIB-ul să crească cu 5,2% în 2017

Pentru a ajunge la o creştere de 5,2% pe 2017, CNP a modificat principalii indicatori care fac sau consumă PIB - începând cu industria sau construcţiile şi terminând cu investiţiile sau consumul. CNP şi-a justificat opţiunea prin măsurile luate de noul guvern - în primul rând cele care privesc majorările salariale ce vor menţine sus consumul, ca urmare a creşterii venitului disponibil al populaţiei, sau cele legate de o serie de facilităţi care ar stimula investiţiile. CNP a anticipat corect creşterea economică de 4,8% din 2016, dar o parte dintre prognozele sale - cel puţin din datele cunoscute astăzi - au fost departe de ceea ce s-a întâmplat în economie anul trecut.

Germania explică Beijingului cine este şeful în Europa

Prin ambasadorul său în China, Germania a lăsat să se înţeleagă că este îngrijorată de creşterea influenţei pe care această supereconomie asiatică şi-o cumpără sau şi-o construieşte în Europa de Est şi de Sud. Mai mulţi oficiali europeni au sugerat în ultima vreme că Germania şi chiar UE s-ar putea orienta către China dacă SUA ridică bariere comerciale, aşa cum a promis preşedintele Donald Trump. Comentariile diplomatului sunt însoţite de un avertisment trimis Chinei de la Bruxelles: Comisia Europeană (CE) investighează proiectul de cale ferată de mare viteză Belgrad - Budapesta finanţat de China, important pentru latura europeană a iniţiativei comerciale chinezeşti de 800 de miliarde de dolari "Noul Drum al Mătăsii" sau "One Belt and One Road" (OBOR).

SIF-urile în ianuarie: doar SIF1 a fost pe pierdere

Activul net total al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) era la finele lunii ianuarie din acest an de circa 7,4 miliarde de lei, în creştere cu 13% faţă de aceeaşi lună din 2016, în timp ce capitalizarea bursieră a scăzut cu 21%, la 3,7 mld. lei. SIF Banat-Crişana (SIF1) a raportat un activ net de 1,732 miliarde lei, cel mai mare dintre cele cinci societăţi, o apreciere de aproximativ 13% faţă de ianuarie anul trecut. În aceeaşi perioadă, SIF Banat-Crişana (SIF1) a înregistrat cea mai mare apreciere a capitalizării bursiere după ce acţiunile sale au urcat cu 21,7%, până la 1,028 miliarde lei. Astfel, SIF Banat-Crişana afişează un discount de 49,97%. SIF Transilvania (SIF 3) consemnează cel mai mic discount dintre cele cinci SIF-uri, respectiv 40,11%, în vreme ce SIF Oltenia (SIF 5) se clasează pe locul secund la acest capitol, cu un discount de 42,6%.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb