REVISTA PRESEI - 21.04.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 21 aprilie 2011

ADEVĂRUL

Pe cine trage după el "Ţarul" de la CFR

Fost director general la CFR, Mihai Necolaiciuc a fost adus, ieri, din SUA în România şi va trebui să explice unde s-au evaporat peste 55 de milioane de euro. Necolaiciuc a fost dus direct la instanţă, unde au fost confirmate mandatele de arestare date în lipsă pe numele lui. El a cerut să fie audiat, întrucât are multe de spus. Mihai Necolaiciuc trebuie să dea socoteală în România în patru dosare penale, dintre care trei sunt deja trimise în instanţă. În toate aceste cauze, magistraţii au cerut arestarea lui în lipsă. Odată cu trimiterea în judecată a lui Necolaiciuc, în anul 2007, procurorii DNA au cerut şi emiterea unui mandat de arestare european şi internaţional.

Vîntu către Sebastian Ghiţă: "Am împuşcat sute de rakeţi pe teritoriul României"

Înregistrarea în care Sorin Ovidiu Vîntu l-a ameninţat cu moartea pe managerul Realitatea TV, Sebastian Ghiţă, a fost făcută publică. Omul de afaceri i-a adresat cuvinte grele lui Ghiţă.

Plocon de sărbători: vin şi miei trimişi pe ascuns la Bucureşti cu maşina Apelor Române Banat, pe bani publici

Tradiţia ploconelilor de sărbători nu are culoare politică. Şeful Direcţiei Apele Române Banat, Titu Bojin, preşedinte PSD Timiş, e acuzat că a trimis miei şi vin "prietenilor" de la PDL, din Bucureşti. Plocoanele au fost încărcate în maşina instituţiei, la 4 dimineaţa, în curtea vilei unui afacerist controversat. Informaţia legată de transportul nocturn cu plocoane de sărbători a fost transmisă de o sursă din apropierea lui Titu Bojin. Sursa, căreia îi vom proteja identitatea, cunoştea cu o seară înainte, toate detaliile modului în care urmau să fie trimise la Bucureşti pachete cu carne de miel şi vin.

Botiş s-a lăsat de Muncă, se pregăteşte Boghicevici

Ioan Botiş a demisionat ieri din funcţia de ministru, iar prima pe lista de posibili înlocuitori este Claudia Boghicevici, vicepreşedintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor. Premierul Emil Boc a spus că va anunţa numele următorului ministru după consultări cu liderii PDL şi cu şeful statului, care s-a întors ieri-seară din Iordania. Claudia Boghicevici era ieri prima opţiune pe care democrat-liberalii o luau în calcul pentru a-l înlocui pe Ioan Botiş, potrivit unor surse din partid. "Este o foarte bună profesionistă, dar nu are notorietate şi atât de multă experienţă în politică. Este susţinută însă puternic de vicepreşedintele PDL Gheorghe Falcă, primarul din Arad", a declarat pentru "Adevărul" unul dintre liderii PDL.

Teo Trandafir s-a întors în ţară: "După ce ai văzut moartea în ochi, aştepţi să vezi şi viaţa"

După ce a fost internată trei luni într-o clinică din Viena, Teo Trandafir s-a reîntors în ţară. Într-o intervenţie telefonică la emisunea "Happy Hour" de la ProTv, Teo a spus că se simte bine şi este optimistă.

Cum te va afecta Codul Muncii de la 1 mai

Începând de marţi, 26 aprilie 2011, la toate chioşcurile de ziare din ţară puteţi găsi "Codul Muncii - 2011, pe înţelesul tuturor", un volum de 208 pagini publicat de Editura Adevărul. Într-o formulare accesibilă tuturor, volumul explică noutăţile din Cod şi modul în care acestea îi vor afecta pe angajatori şi pe salariaţi. Publicaţia conţine un argument semnat de Grigore Cartianu, redactorul - şef al cotidianului "Adevărul", o prefaţă care explică contextul social şi economic actual şi necesitatea adoptării unei legislaţii diferite şi textul explicat al Codului Muncii, aşa cum va intra el în vigoare de la 1 mai. Prevederile valabile de luna viitoare sunt adnotate de specialişti în legislaţia muncii de la societatea civilă de avocaţi "Pop, Savin & Asociaţii".

Proiect faraonic la Cernobîl

De la an la an, creşte spectaculos suma necesară pentru securizarea reactorului 4 de la Cernobîl, care pe 26 aprilie 1986 a explodat contaminând o mare parte a Europei, în special Ucraina, Belarus şi Rusia. Autorităţile ucrainene au anunţat la sfârşitul lunii martie că mai au nevoie de încă aproximativ 600 de milioane de euro pentru consolidarea sarcofagului de beton de la Cernobîl. Ulterior, s-a comunicat că suma necesară acum este de 740 de milioane de euro, iar mai nou se vehiculează un preţ de 1,54 miliarde de euro. În septembrie 2007, autorităţile ucrainene semnau cu consorţiul Novarska, din care fac parte firmele franceze Bouygues şi Vinci, contractul pentru "cel mai mare şantier de mediu din lume" care prevedea construirea unui gigantic sarcofag de 30.000 de tone de oţel deasupra reactorului patru de la Cernobîl.

Libia, pe cale să devină un nou Vietnam

Rebelii libieni din vestul ţării cer coaliţiei aliate să trimită trupe la sol, singura lor şansă să scape cu viaţă din atacurile miliţiilor lui Gaddafi. Aliaţii occidentali admit că ofensiva aeriană nu va pune capăt măcelului, însă invocă rezoluţia ONU ca principală piedică în calea unei incursiuni terestre în Libia. Londra şi Paris au anunţat că trimit consilieri militari în Libia. Marea Britanie a dotat deja trupele rebele cu sute de veste antiglonţ şi telefoane prin satelit. Experţii francezi şi britanici, civili şi militari, unii dintre ei veterani ai războiului din Afganistan, vor acţiona pe lângă Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT), guvernul interimar creat de opozanţii regimului, la Benghazi, în estul Libiei. Ofiţerii nu vor participa însă la luptele propriu-zise.

Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a României:"Suntem pregătiţi pentru restaurarea monarhiei"

ASR Principesa Margareta (62 de ani) vorbeşte, în exclusivitate pentru "Adevărul", despre anii pe care Familia Regală i-a petrecut în exil, despre şocul din decembrie 1989 şi despre viitorul monarhiei în România. După un exil mare cât o nedreptate istorică, fiica Regelui Mihai I a găsit, în 1990, o Românie cu o mentalitate încă prizonieră a tablourilor cu dictatorul înfăţişat cu sceptru şi coroană, imagini bolnăvicioase care au finisat subtil linia repudierii tatălui său. Blânda îndurare este, aşa cum teatral spun englezii, adevărata emblemă a nobleţei, iar cei peste 40 de ani de răbdare, departe de România, pe care i-a adunat ASR Principesa Margareta în exil nu fac decât să confirme că britanicii au dreptate.

CURENTUL

Sorin Ovidiu Vîntu, reţinut pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă

Sorin Ovidiu Vîntu a fost reţinut ieri seară sub acuzaţia de şantaj de către procurorii Parchetului instanţei supreme, pentru că i-a pretins lui Sebastian Ghiţă 150.000 de euro. După două ore de audieri, SOV a părăsit Parchetul General, înconjurat de gărzile sale de corp şi de poliţiştii care l-au transportat cu duba direct în arestul de la Cercetări Penale, unde mogulul va rămăne cel puţin până astăzi la ora 20.00. Deşi încerca să pară detaşat, Vîntu era vizibil şocat de ceea ce i se întamplă, nefiind în stare nici măcar să-l mai acuze pe Traian Băsescu de faptul că se află în spatele reţinerii sale, ca-n alte dăţi.

Avem declaraţia lui Popa dată în arestul din Indonezia

Prima declaraţie oficială din arest a lui Nicolae Popa. Pe 24 februarie, când încă spera că nu va fi extrădat, el a răspuns totuşi, pentru prima oară, unor întrebări formulate de procurorul Marius Iacob. Echipa care l-a audiat pe Nicolae Popa în arestul din Jakarta a fost compusă din doi investigatori din cadrul Diviziei de Investigaţii Penale şi un procuror. Interogatoriul a conţinut 15 întrebări, iar la 10 dintre ele Nicolae Popa a minţit cu seninătatea celui care este sigur că nu va fi extrădat. Audierea martorului Nicolae Popa s-a dovedit a fi, aşa cum era de aşteptat, un eşec din partea anchetatorilor.

Cornel Nistorescu a fost trimis în judecată

Ieri, dosarul lui Nistorescu, autor al unui grav accident de circulaţie, a fost trimis în instanţă, unde va fi judecat pentru vătămare corporală din culpă. Cornel Nistorescu riscă puşcăria, după ce a nenorocit doi tineri pe care i-a lovit cu măgăoaia sa de maşină, în urmă cu trei ani, în decembrie 2008. În seara de 6 decembrie 2008, aflat pe b-dul Lascăr Catargiu din Capitală, la volanul unui BMW X5 şi plictisit să mai aştepte în coloană, Nistorescu şi-a întors bolidul, printr-un scuar pietonal, şi a trecut pe celălalt sens, ignorând orice normă de trafic autor, fără să se asigure, ca orice şmecher cu maşină mare cât un tanc, lovind o motocicletă care n-a mai putut evita impactul.

Isărescu: Dacă un "berbec" duce piaţa spre prăpastie, BNR trebuie să aibă grijă

Dacă piaţa este dusă în prăpastie de un berbec, Banca Naţională trebuie să intervină şi să protejeze moneda naţională, nu un numit nivel de curs. Am încercat să evităm panica şi din acest punct de verere cred că am reuşit, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la prezentarea studiului elaborat de Lucian Croitoru privind atacul speculativ din octombrie 2008. "Există o teorie întreagă a efectului de turmă. Dacă turma este dusă, adică piaţa, spre o prăpastie de un berbec, bineînţeles că instituţia numită Banca Naţională protejând moneda, nu un anumit nivel de curs, trebuie să aibă grijă, să îl mângâie pe corniţe pe cel care nu gândeşte cum trebuie sau este prea învolburat", a spus Isărescu.

CURIERUL NAŢIONAL

Cât mai costă masa de Paşte?

Cei mai mulţi românii alocă pentru această sărbătoare în 100 şi 500 de lei. Există şi extreme: 18% cheltuiesc sub 100 de lei şi tot atâţia peste 1.000 de lei. Un calcul ce vizează o listă modestă de cumpărături arată că 454 de lei sunt de ajuns. Bugetul necesar este vizibil mai mare decât anul trecut, după creşterea TVA, ce a avut loc vara trecută şi care s-a tradus printr-o inflaţie, în ultimele 12 luni, de circa 8 procente. Mai ales că avansul preţurilor a fost chiar mai accentuat la produsele alimentare.

Cum îi motivează noul Cod al Muncii pe angajaţi?

Nemaiavând protecţia aberantă a legii, angajaţii au devenit mai responsabili şi mai motivaţi la locul de muncă. Salariaţii care ocupă un post temporar au o şansă să-şi dovedească abilităţile pentru a rămâne angajaţi. PwC: Se vor crea oportunităţi pentru companiile în plină dezvoltare şi pentru angajaţii care dispun de abilităţile cerute pe piaţa muncii. Noul Cod al Muncii nu va genera o creştere spectaculoasă a angajărilor pe termen scurt, dar pe termen lung va crea noi oportunităţi pentru companiile în plină dezvoltare şi pentru angajaţii care dispun de abilităţile cerute pe piaţa muncii, a declarat ieri Peter de Ruiter, partener PwC România.

Dinel Staicu nu prea mai are şanse să scape de puşcărie

Recursul iniţiat de apărătorii lui Dinel Staicu împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 2 de arestare preventivă a fost respins ieri ca nefondat de magistraţii Tribunalului Bucureşti. Dinel Nuţu (Staicu) va fi prezentat, astăzi, instanţei ungare în vederea luării unei decizii privind extrădarea în România. "În cursul zilei de astăzi (miercuri - n.r.), autorităţile maghiare au informat ambasada României la Budapesta că mâine (joi - n.r.), cetăţeanul român va fi prezentat în faţa instanţei în vederea luării unei decizii privind extrădarea în România. Ambasada României va îndeplini procedurile necesare în asemenea circumstanţe", a declarat, citat de Mediafax, directorul general de comunicare al MAE Doris Mircea.

Armatele lumii, o afacere de 1,6 trilioane de dolari

Bugetul apărării SUA, de aproape 700 miliarde de dolari, este de departe cel mai mare din lume. China a avut cea mai mare creştere a cheltuielilor militare din ultimul deceniu, de 189%, ajungând la 119 miliarde de dolari. America, cea mai mare ţară comerciantă de arme din lume, ar putea vinde în 2011 armament în valoare de 50 miliarde de dolari, cu toate că afacerile pe termen scurt nu mai merg la fel de bine ca înainte de prezenţa crizei financiare, notează Wall Street Journal. În 2010, cheltuielile militare la nivel mondial au totalizat 1.630 miliarde de dolari, cu doar 1,3% mai mult ca în 2009. Cheltuielile includ arme, soldaţi şi costul menţinerii infrastructurii militare a ţărilor.

EVENIMENTUL ZILEI

Vîntu, către Sebastian Ghiţă: "Am împuşcat sute de rakeţi, nu zeci, sute. Mă refer la propriu"

STENOGRAMĂ INCENDIARĂ SOV-GHIŢĂ. Omul de afaceri a fost reţinut de procurori în urma plângerii formulate împotriva lui de managerul Realitatea, Sebastian Ghiţă. Proba cea mai "grea" din dosarul în care omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost reţinut aseară de procurori este o înregistrare a unei discuţii în care acesta îl ameninţă pe Sebastian Ghiţă, managerul Realitatea TV. Discuţia a avut loc, pe 2 aprilie, într-o benzinărie. "Ca tine, la modul cel mai serios, am îngropat prin dealurile de prin Moldova. (...) Eu nu glumesc cu astea. M-am gândit după aceea că ai venit cu inima deschisă. Fii atent aici. Ţi-au şuierat gloanţele pe la urechi. Mă refer la propriu.

Mihai Necolaiciuc, un pasager "prietenos şi amabil"

"Ţarul Căilor Ferate" s-a întors în România. Trei magistraţi ai Judecătoriei Sectorului 1 au confirmat aseară mandatele de arestare emise pe numele acestuia. Visul autorităţilor române a devenit realitate: Mihai Necolaiciuc, supranumit "Ţarul CFR" pentru că ar fi dat cea mai grea lovitură din istorie unei companii de stat - o "gaură" estimată, în doar trei dintre dosarele întocmite pe numele lui de procurorii anticorupţie, la 55 de milioane de euro - s-a întors, ieri, în România.

Barakeh: "Popoarele arabe nu vor mai accepta ocupaţia"

Deputatul israelian de origine palestiniană Mohammad Barakeh vorbeşte pentru EVZ despre recentele conflicte din lumea arabă şi despre mecanismele care le-au declanşat. De la începutul acestui an, lumea arabă a fost zguduită de o serie de revoluţii populare ce au culminat, acum o lună, cu conflictul din Libia şi intervenţia forţelor NATO. Într-un interviu acordat EVZ, Mohammad Barakeh, deputat în Knesset (Parlamentul Israelului, care are în componenţă patru reprezentanţi ai palestinienilor - n.r.), încearcă să explice mecanismele ce au dus la o reacţie în lanţ în lumea arabă după revoluţia din Tunisia, din decembrie 2010. Israelian de origine palestiniană, Mohammad Barakeh a participat, de curând, la Bucureşti, la o dezbatere pe tema mişcărilor sociale şi politice din lumea arabă.

De ce se apreciază leul. Explicaţia lui Mugur Isărescu

Aprecierea leului este rezultatul interesului arătat de capitaluri pentru România, iar banca centrală nu poate fi acuzată de faptul că permite această evoluţie a cursului, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, cu ocazia unei dezbateri dedicate atacului speculativ din octombrie 2008. "Când îţi pică cu drag o piaţă o iei în braţe şi atunci se varsă capitaluri, asta se întâmplă în prezent. Băncii i s-a reproşat că permite, însă a permite ceva înseamnă că nu facem să nu se aprecieze, iar ca să nu se aprecieze ar trebui să cumpărăm valută, să aducem dobânzile pe termen scurt la zero", a explicat guvernatorul, citat de Agerpres. Mugur Isărescu a declarat că BNR a intervenit puternic în piaţă, în 2008, pentru a tempera fenomenul de fugă de valută din băncile comerciale şi o apreciere artificială a leului.

Grecia împlineşte profeţiile sumbre ale lui Roubini

Economistul care a prezis criza vorbeşte demult despre colapsul Greciei, care abia se mai poate finanţa. Încă din toamna anului 2010, profetul crizei, Nouriel Roubini, susţinea că falimentul Greciei este o chestiune de timp. "Pentru mine, întrebarea nu este dacă Grecia va intra în colaps, ci când se va întâmpla acest lucru", declara economistul, în luna noiembrie anul trecut. Totodată, el a mai spus că problemele pe care le au ţări ca Grecia şi Spania ar putea genera colapsul monedei europene. Potrivit lui Roubini, chiar dacă guvernul grec impune măsuri de austeritate severe în finanţele locale, oricum rămâne nerezolvată problema uriaşei datorii externe. Anul trecut, datoria guvernamentală a Greciei se situa la 325 de miliarde de euro, sumă echivalentă cu 140% din produsul intern brut (PIB).

Cum va evolua preţul la energie total liberalizat

Dacă de mâine, brusc, statul va renunţa la a mai dicta preţurile la electricitate şi gaze naturale, pe termen scurt scumpirile vor fi de până la 25%-30%. Presiunile asupra autorităţilor locale pentru liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale sunt tot mai mari în ultimul timp, venind mai ales din partea Fondului Monetar Internaţional şi a Comisiei Europene. Ce s-ar întâmpla dacă aceste pieţe ar fi complet liberalizate imediat? Specialiştii de la Societatea Academică din România (SAR) au chestionat în acest sens mai mulţi jucători importanţi din sectorul energetic, companii şi experţi. Rezultatele: pe piaţa de energie electrică, preţurile ar creşte cu aproximativ 25% pentru utilizatorii casnici, ar scădea cu 35% pentru întreprinderile mici, în timp ce pentru marii consumatori preţurile ar rămâne în mare parte aceleaşi.

FINANCIARUL

Universitatea Naţională de Apărare, şcoala de miniştri pentru Cabinetul Boc

Secretarul de stat Nicolae Ivaschescu, cel care asigură interimatul la şefia Ministerului Muncii, este absolvent al Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I". Cinci din cei 15 miniştri au studii de apărare absolvite în ultimii ani. 2008 este anul în care a obţinut Nicolae Ivăschescu atât masterul, cât şi doctoratul, la aceeaşi şcoală. Şapte luni a stat Ioan Botiş la conducerea Ministerului Muncii.

Terenurile arabile din România, singurele active "hot" recomandate

Pământul destinat agriculturii a devenit atracţia generală a investitorilor la nivel mondial. Solurile autohtone sunt în prezent printre cele mai ieftine şi lipsite de risc din lume.

JURNALUL NAŢIONAL

Necolaiciuc, arestat în trei dosare

MTI speră că se va afla adevărul despre "devalizarea căii ferate" de la fostul director al CFR adus ieri în ţară. Instanţa a confirmat trei din cele patru mandate de arestare emise pe numele lui Necolaiciuc. Mandatele au fost analizate de doi judecători, conform magistratului Laura Andrei. Fostul boss al CFR, celebrul fugar Mihai Necolaiciuc, a fost adus în ţară, în urma mandatului semnat de autorităţile americane de predare a acestuia în favoarea României. Venirea fostului director al CFR s-a desfăşurat într-o secretomanie totală din partea celor care au pregătit "intrarea" acestuia pe pământ românesc.

RAFO, calul troian al mafiei ruse în România

Tăcerea preşedintelui Traian Băsescu în această chestiune, considerată de americani îngrijorătoare. O telegramă secretă din şapte noiembrie 2006 face o radiografie a privatizării Rafinăriei RAFO, considerată a fi calul troian al mafiei ruse în România. RAFO este implicată, se arată în telegramă, într-o reţea de corupţie, spălare de bani, fraude şi acuzaţii în care apar entităţi dubioase din România, Rusia, Ucraina şi Bulgaria. Se crede că Mikhail Cernoy şi Iakov Goldovskiy, persoane din crima organizată ruso-israeliană, sunt în spatele tentativei de achiziţionare a RAFO de compania olandeză Calder-A. Guvernul României este subiectul unui lobby intens, inclusiv din partea Guvernului austriac, de a aproba preluarea RAFO de ruşi.

Primar PDL către Blaga: "Să ai sânge în instalaţie, nu ca piticu", că ne ia dracu!"

Unul dintre primarii PDL din judeţul Hunedoara, Mircea Pătrânjan, i-a spus lui Vasile Blaga la plecarea sa din sediul în care s-a desfăşurat întâlnirea: "Să ai sânge în instalaţie, nu ca piticu",că ne ia dracu!". Degeaba a încercat Vasile Blaga să îl tempereze pe primar. Replica secretarului general al PDL, aflat în judeţ să îşi prezinte moţiunea, a fost: "Nu-i voie! Nu-i voie!(...) Nu-i voie să vorbim aşa de colegi". Primarul a continuat: "Când ne-a ştirbit aşa...", însă a fost întrerupt de un alt primar PDL căruia i-a replicat "Lasă-mă, mă, că eu îs de 15 ani primar şi eu nu pot să mai suport". Vasile Blaga a intervenit atunci: "Staţi! Oamenii tocmai vă înregistrează!", apoi a continuat să salute colegii de partid.

NAŢIONAL

Vîntu, rendez-vous in arest cu Nicolae Popa

Sorin Ovidiu Vîntu a fost reţinut pentru şantaj de procurorii Parchetului Instanţei Supreme, pentru că a pretins lui Sebastian Ghiţă 150.000 de euro. Procurorii au dispus începerea urmăririi penale şi reţinerea inculpaţilor Sorin Ovidiu Vîntu şi Cezar Ion Ilie, pentru şantaj. "Actele de ameninţare şi constrângere au fost întreprinse de inculpatul Vîntu atât personal, cât şi prin intermediul inculpatului Cezar, care la rândul său urma să obţină un folos injust. Inculpatul Vîntu a recurs la ameninţări cu moartea la adresa părţii vătămate şi a familiei, de natură a induce acesteia temerea că se pot materializa, fapt ce l-a determinat să-şi ia măsuri de protecţie", arată Ministerul Public.

Aurul a ajuns la 1.500 de dolari uncia

Aurul a atins cea mai înaltă cotă din istorie, fiind evaluat la 1.500 de dolari uncia. Scenariile cele mai sumbre se adeveresc. Omenirea intră galopant în criza globală! Teama de inflaţie, preţul crescut al petrolului, dificultăţile financiare extreme cu care se confruntă naţiunile din "zona euro", criza datoriilor americane, problemele acute din lumea arabă şi criza nucleară din Japonia sunt elementele care au făcut aurul să atingă cota cea mai înaltă. Specialistul elveţian Marc Faber prevede că valoarea dolarului va fi, nu peste mult timp, zero. De aceea, sfătuieşte marii investitori să devină proprii bancheri şi să achiziţioneze aur în stocurile de rezervă, în loc de altă valută. "Speculanţii vând acum dolari şi cumpără euro. Oamenii deştepţi cumpără aur în loc de oricare altă valută", a precizat Faber.

Călcăm America în picioare cu pantofi "Clujana"

Afacerile româneşti se reinventează în era vitezei şi a produselor chinezeşti care au invadat pieţele mondiale. Aşa se face că binecunoscutele mărci româneşti cu tradiţie - Farmec şi Clujana - îşi rotunjesc veniturile în principal din exportul produselor. Mai mult, producţia companiilor autohtone ajunge în ţări asiatice, în Franţa sau chiar în Rusia, la clienţi care apreciază calitatea produselor româneşti. Faimoşii pantofi Clujana merg în proporţie de peste 86% la export şi asta în timp ce, înainte de 1990, reprezentanţii companiei spun că se produceau aproximativ 16.000 de perechi pe zi, din care 95% era producţie de export care ajungea în SUA, Franţa, Canada, Elveţia, Danemarca sau Orientul mijlociu. Acum, franţuzoaicele, italiencele şi austriecele se pot mândri că poartă pantofi produşi în România.

"Ţarul" Necolaiciuc, executat de două femei!

Arestat preventiv în lipsă şi dat în urmărire generală încă din luna octombrie a anului 2006, cel supranumit "Ţarul" a fost adus în ţară cu o cursă de linie KLM, care a aterizat cu o întârziere de 10 minute. Necolaiciuc va putea fi astfel judecat în ţară, unde este acuzat de crearea unui prejudiciu de peste 50 milioane euro, în detrimentul Companiei Naţionale a Căilor Ferate. Extrădarea sa a survenit după nenumărate amânări şi doar în urma negocierilor directe purtate în cadrul unei vizite oficiale efectuate în SUA de către procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, cu secretarul de stat american Hillary Clinton.

PUTEREA

În numele tatălui. Ioana Băsescu, intermediarul lui Traian Băsescu

Fiica cea mare a preşedintelui României, Ioana Băsescu, a depus la OSIM o cerere de înregistrare a unei mărci "Mişcarea Populară". Numele ales sugerează că fiica şefului statului pregăteşte terenul pentru înfiinţarea unui nou partid politic sau a unei platforme politice din familia din care face parte şi PDL - cea populară. Deocamdată, Ioana Băsescu a refuzat să comenteze subiectul. Nici democrat-liberalii nu au vrut să vorbească pe această temă. În cealaltă tabără, liderii USL nu au părut deloc afectaţi de gestul fetei preşedintelui. Analiştii politici contactaţi de "Puterea" admit că în lipsa unor detalii oferite de Ioana Băsescu se pot crea diverse scenarii, inclusiv acela că fiica şefului statului pur şi simplu vrea să înregistreze o marcă pe care ulterior să o vândă. Cu

Boc către Udrea: Dacă staţi să tot negociaţi pentru drumuri, turiştii vor sta mereu în ambuteiaje

Premierul Emil Boc i-a reproşat, miercuri, ministrului Elena Udrea faptul că sunt întârziate lucrările la un drum judeţean din Constanţa, întrebând-o cine plăteşte finanţarea şi spunându-i: "ministerul să îi cheme rapid pe cei autorizaţi că, dacă tot negociaţi, turiştii vor sta mereu în ambuteiaje". Emil Boc s-a aflat miercuri alături de ministrul Dezvoltării Regionale Elena Udrea şi de ministrul Transporturilor Anca Boagiu în judeţul Constanţa, unde a inspectat stadiul lucrărilor la autostrada Medgidia - Constanţa şi la un drum judeţean care se intersectează cu aceasta.

ROMÂNIA LIBERĂ

De ce încă mai lucrează Umbrărescu la autostrada spre Ploieşti. Scandalos: Nu au terminat 
autostrada, dar au luat banii

Cele trei companii, ale căror contracte pentru construcţia autostrăzii Moara Vlăsiei-Ploieşti au fost reziliate, au primit 95% din valoarea iniţială a proiectului. Să intri din comuna Moara Vlăsiei, de pe DJ 101, pe traseul viitoarei autostrăzi spre Ploieşti e o aventură. În anul în care firmele Euroconstruct Trading 98, Pa&Co şi Spedition UMB trebuiau să termine autostrada (15 decembrie 2011) sunt porţiuni unde pământul nici măcar nu a fost atins.

Infernul judiciar din Rusia lui Putin

Doi reporteri ai New York Times, Clifford J. Levy şi Ellen Barry şi-au petrecut anul 2010 adunând dovezi despre corupţia şi nedreptăţile din sistemul de justiţie din Rusia. Pentru efortul lor, au fost răplătiţi cu premiul Pulitzer, cea mai importantă distincţie jurnalistică.

Auto. Guvernul a aprobat subvenţii de doar 20%, dar nu mai mult de 3.700 euro, pentru maşinile cu baterii

La actualele preţuri din România, achiziţia unui automobil electric îşi poate dovedi eficienţa în condiţiile de acordare a subvenţiei, prin costurile mai reduse de service şi prin parcurgerea zilnică a unei distanţe de aproape 1oo de kilometri. La cumpărarea unui automobil electric guvernul va acorda o subvenţie de 20% din preţ, dar nu mai mult de 3700 de euro, iar pentru un autovehicul hibrid subvenţia va fi de 10%, dar nu mai mult de 1.800 de euro, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă promovată de Ministerul Mediului. Potrivit specialiştilor Renault preţul de achiziţie al unui automobil electric, pentru a fi atractiv, ar trebui să devină comparabil cu preţul unui automobil similar ca performante dar cu motorizare diesel.

Bani aruncaţi! de Ilie Şerbănescu

Noul miliard de euro eliberat la dispoziţia băncilor comerciale de către BNR din mecanismul rezervelor minime obligatorii reprezintă bani aruncaţi! Băncile din România - practic toate străine - nu ascultă de BNR, ci de staff-urile lor din străinătate şi fac ceea ce le dictează acestea în interesele lor de profit, şi nu ce le spune sau ce ar vrea BNR! Ce, a putut cumva opri BNR - admiţând că ar fi urmărit aşa ceva - ofensiva de acum câţiva ani a băncilor străine de a acorda credite fără noimă pentru a crea aici în mod artificial consum pentru produsele vestice din import?! Doamne fereşte! Pe măsură ce majora BNR nivelul rezervelor minime obligatorii, băncile străine aduceau bani din afară pentru creditare. S-a putut BNR împotrivi cu ceva băncilor străine de a suspenda finanţarea la declanşarea crizei?! Nu!

ZIARUL FINANCIAR

Astra Asigurări, controlată de familia Adamescu, a cumpărat 16% din hotelul Intercontinental

Familia Adamescu a ajuns să controleze 32% din hotelul de cinci stele. Astra afirmă că este o investiţie de portofoliu. Compania Astra Asigurări, deţinută de familia Adamescu, a cumpărat de pe Bursă un pachet de 16,2% din acţiunile companiei Intercontinental (RCHI), care deţine hotelul cu acelaşi nume din centrul Capitalei, pentru suma de 4,1 mil. euro, potrivit unei raportări transmise Bursei. Tranzacţia evaluează hotelul la 25 mil. euro.

Şomajul scade de un an încontinuu. Rata şomajului, sub 6%

Rata şomajului a ajuns la finele lunii martie la 5,92%, în scădere pentru cea de-a 12-a lună consecutiv. În perioada februarie-martie 2011, peste 60.000 de şomeri au ieşit din statistici, iar numărul celor care au rămas fără un loc de muncă şi care se află în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a scăzut la 539.666 în luna martie. "Am spus de mult timp că rata şomajului va scădea, pentru că se duce pe un trend normal, descendent, după ce a crescut timp de câteva luni. Cred că şomajul va continua să scadă până la finele anului, când rata se va stabiliza undeva în jurul valorii de 5%", a spus Silviu Bian, preşedintele ANOFM. Rata şomajului a continuat să se reducă în ultimul an, deşi numărul de salariaţi nu a crescut. Astfel, dacă din martie 2010 până în martie 2011 din statistici au ieşit peste 225.000 de şomeri, numărul salariaţilor a scăzut cu peste 200.000 de persoane din martie 2010 până în ianuarie 2011 (aceasta fiind ultima lună pentru care Institutul Naţional de Statistică a publicat informaţii).

Bancherii încearcă să reia creditarea companiilor

Semnalele pozitive apărute în economie în ultima perioadă au ajuns la investitorii străini, care se uită mult mai atent la oportunităţile existente pe piaţa locală, au spus participanţii la un seminar organizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu Alpha Bank, casa de avocatură Salans şi compania de consultanţă Ensight. "Vedem o accelerare a producţiei industriale, iar exporturile s-au apropiat de importuri, ceea ce a condus la un deficit de cont curent foarte mic. Este pentru prima dată în ultimii ani când analiştii străini pun aceste veşti pozitive în rapoartele de cercetare pe care le trimit investitorilor", a declarat Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank. Bancherii susţin că firmele care produc bunuri pentru export sunt depăşite de cerere şi au deja planuri pentru extinderea capacităţilor de producţie, ceea ce se reflectă în cererea de credite pentru investiţii.

Guvernul a aprobat normele la "Prima casă" 4: băncile îşi pot vinde creditele între ele

Inclusiv băncile care nu au participat la "Prima casă" vor putea să intre în program, prin achiziţia unor portofolii de credite de la alţi jucători, ceea ce le va permite să acceseze garanţia statului. Ediţia a patra din "Prima casă", în care băncile vor putea să dea credite ipotecare garantate pe jumătate de stat dacă acceptă să reducă la jumătate garanţia pentru împrumuturile vândute în cadrul programului în anii trecuţi, este la numai un pas de start, după ce Guvernul a aprobat normele de implementare a ordonanţei care reglementează funcţionarea programului.

Isărescu: Dealerii au jucat poker în octombrie 2008 şi au pierdut. Pascariu, UniCredit: BNR să spună vinovaţii

La mai bine de doi de la evenimentele care au zdruncinat pieţele valutară şi monetară de la Bucureşti în octombrie 2008, economiştii invitaţi ieri la Banca Naţională pentru prima dezbatere la rece a operaţiunilor din acele zile nu au reuşit să ajungă la o concluzie comună, dacă leul a fost ţinta unui "atac speculativ" sau nu.

Ce lasă în urmă Ioan-Nelu Botiş şi cine ar putea prelua portofoliul Ministerului Muncii

La conducerea ministerului ar putea veni Raluca Turcan, vice­pre­şedinte PD-L, Claudia Bo­ghi­cevici, vicepreşedinte în Comisia de muncă din Camera Deputaţilor, Marian Sârbu, preşedinte UNPR sau Gheorghe Barbu, secretar general al Camerei Deputaţilor, ultimii doi deţinând anterior funcţia de ministru al muncii. Cu un mandat de mai puţin de opt luni, ministrul Ioan-Nelu Botiş a avut una dintre cele mai grele misiuni la conducerea Ministerului Muncii. Codul muncii este de departe cel mai mare proiect legislativ la care acesta a contribuit şi pe care pre­şedintele Traian Băsescu l-a promulgat.

BVB spune că vrea să cumpere burse mai mici din regiune

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) poartă discuţii pentru achiziţia unui operator bursier de dimensiune mai mică din regiune, a declarat Valentin Ionescu, directorul general al BVB. Posibile ţinte de achiziţie sunt operatorii din ţările mai mici din regiune, precum bursele din Repu­blica Moldova şi din Serbia. În bugetul pentru 2011, ce urmează a fi aprobat de acţionari pe 29 aprilie, Bursa a estimat investiţii în imobilizări fi­nan­ciare de 5 mil. euro, sumă ce ar putea fi folosită pentru achiziţia unui pachet de acţiuni la una dintre bursele din regiune.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb