REVISTA PRESEI 21.07.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 21 iulie 2014

ADEVARUL

Dan Dungaciu: Miza crizei din Ucraina este statutul SUA în regiune - Germania şi Rusia, pregătite să "administreze" estul Europei

"Dincolo de mizele pe termen scurt, criza din Ucraina este vârful de aisberg al unor evoluţii mai profunde şi cu bătaie lungă, respectiv cine va gestiona de aici înainte, nemijlocit, Estul", scrie în exclusivitate pentru "Adevărul", Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice al Academiei Române. "Agenţiile de presă anunţau că, în cursul unei convorbiri telefonice, Angela Merkel şi Vladimir Putin "au căzut de acord ca o comisie internaţională aflată sub coordonarea Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale... să elucideze circumstanţelor prăbuşirii avionului". Întrebarea este evidentă: De ce nu Barak Obama şi Vladimir Putin? Sau, cel puţin, Obama, Putin şi Merkel? În realitate, aici este miza situaţiei din Ucraina. S-a observat deja că Germania se îndreptă, încet dar sigur, spre o politică externă independentă, asta însemnând două lucruri: pe de-o parte, o autonomizare pe dimensiunea euroatlantică (scandalurile de spionaj care au afectat recent relaţia în ultima vreme par să fie pretextul, nu textul răcirii relaţiei bilaterale) şi, în al doilea rând, gestionarea Estului pe relaţia cu Moscova.

Avionul doborât în Ucraina: toate pistele duc spre Moscova

Toate indiciile şi evenimentele derulate după ce un avion civil a fost lovit cu o rachetă deasupra estului separatist al Ucrainei arată că tragedia este o consecinţă directă a implicării Rusiei în Ucraina. Niciun lider mondial, în afară de guvernanţii de la Kiev, nu au acuzat direct, oficial, Rusia pentru doborârea avionului Malaysian Airlines deasupra estului separatist al Ucrainei. Însă chiar şi înainte de finalizarea unei anchete, responsabilitatea Moscovei pentru cele 298 de vieţi pierdute devine evidentă pentru tot mai multe capitale europene. Liderii din SUA, UE, Ucraina, Canada, Australia şi Malaysia i-au cerut Rusiei să-şi asume responsabilitatea pentru criza din Ucraina. Toţi au somat Moscova să oprească măcar acum transporturile de armament şi luptători către estul Ucrainei. Pentru că, şi dacă se va dovedi că ordinul de a trage nu a venit de la comandanţi ruşi sau din Rusia, aşa cum acuză Kievul, Rusia este singura responsabilă pentru destabilizarea Ucrainei şi, mai presus de orice, înarmarea rebelilor pro-ruşi.

Consiliul de Securitate al ONU ia în calcul emiterea unei rezoluţii pentru a condamna doborârea avionului din estul Ucrainei

Cei 15 membri din Consiliul de Securitate al ONU analizează un draft de rezoluţie prin care organizaţia ar urma să condamne "doborârea" avionului malaysian de pasageri din estul Ucrainei, să ceară miliţiilor separatiste înarmate să permită accesul la epavă şi să ceară statelor din regiune să coopereze pentru o investigaţie internaţională. SUA, Marea Britanie, Germania, Australia, Canada şi tot mai multe alte state cer Rusiei să-şi asume responsabilitatea pentru criza din Ucraina şi înarmarea rebelilor pro-ruşi care, cel mai probabil, au doborât avionul cu armament venit din Rusia.

John Kerry spune adevărul despre operaţiunea israeliană în Gaza: "E pe dracu' precisă!"

Gafă de proporţii a secretarului american de Stat, John Kerry, după ce a fost suprins cu microfonul încă deschis, spunându-i în mod ironic unui consilier de-al său: "E pe dracu' o operaţiune precisă", referindu-se la invazia israeliană în Fâşia Gaza, care a făcut numai ieri 87 de victime printre civili. John Kerry se pregătea să acorde un interviu pentru Fox News, în care a susţinut dreptul Israelului de a se apăra şi critica mişcarea palestiniană Hamas pentru încălcarea armistiţiului umanitar de două ore, anunţat de Tel Aviv la prânz. "Trebuie neapărat să ajungem acolo în noaptea asta. Ar fi o inconştienţă să stăm cu mâinile în sân", i-a mai spus Kerry consilierului său, având microfonul deschis, fără să ştie acest lucru. John Kerry şi-a petrecut anul 2013 încercând să medieze reluarea tratativelor de pace între israelieni şi palestinieni, însă s-a lovit de refuzul ambelor părţi de a sta la masa discuţiilor pentru găsirea unei soluţii pe termen lung, în acest sens.

SONDAJ Un român din trei ar vota noul partid de dreapta

Partidul rezultat din fuziunea dintre PNL şi PDL ar fi votat de 29,8% din electorat, arată un sondaj realizat de INSCOP Research. Alianţa dintre PNL şi PDL, care, conform planului, urmează să se concretizeze într-un singur mare partid de dreapta, numit tot PNL, pare că îşi atinge scopul electoral: comasarea electoratelor. Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, un partid format din fuziunea PNL şi PDL ar obţine 29,8% din totalul voturilor, arată un sondaj realizat de INSCOP la comanda ziarului "Adevărul". Chiar dacă se apropie de 30%, noul partid de dreapta este încă departe de alianţa de stânga. PSD, împreună cu partidele- breloc PC şi UNPR, ar strânge 43, 5% din voturi, într-o confruntare pentru alegerile parlamentare. Pe locul trei s-ar situa PMP, cu 7%, semn că partidul condus de Elena Udrea şi îndrumat politic de Traian Băsescu a stagnat.

RAPORT România domină topul fraudelor cu fonduri europene

Raportul Comisiei Europene privind protejarea intereselor financiare ale UE pe anul 2013, publicat vineri, plasează România printre ţările cu cea mai intensă activitate de fraudare a fondurilor comunitare înregistrată anul trecut. Ca număr de nereguli catalogate ca frauduloase, România are 109 şi este depăşită doar de Italia (302), apoi urmată de Bulgaria (97) şi de Polonia (91). Din cauza acestor fraude, România a suferit corecţii financiare de 285 de milioane de euro în anul 2013, în creştere faţă de 2012. În anul 2013, cele mai mari corecţii financiare au primit Spania (717 milioane de euro) şi Italia (382 de milioane de euro), urmate de România, reiese din raportul Comisiei Europene. Dintre neregulile constatate în absorbţia fondurilor europene, România a raportat în anul 2013 un total de 109 nereguli de natură frauduloasă: 60 la agricultură, 23 la politica de coeziune şi 26 la cele de preaderare.

BANCHERUL

Daniel Daianu avea la ASF un salariu lunar net de 14.000 de euro, mai mare decat al guvernatorului BNR

Daniel Daianu, prim-vicepresedintele ASF, a avut in 2013 un salariu net de 14.000 de euro, mai mare decat cel al guvernatorului BNR Mugur Isarescu, de 12.000 de euro. Salariul lui Daianu depaseste si nivelul maxim al veniturilor sefilor ASF, conform precizarilor reprezentantilor institutiei, rezulta din declaratia de avere publicata de Daianu, care a fost numit recent de Parlament ca membru neexecutiv in Consiliul de Administratie al BNR, din partea PSD. Conform declaratiei de avere publicata recent, Daniel Daianu a castigat in 2013 de la ASF, unde detinea functia de prim-vicepresedinte, o suma totala de 482.992 de lei (109.000 de euro). Daianu a ocupat aceasta functie pe parcursul anului trecut timp de 6 luni, din iunie 2013, momentul in care a fost validat de Parlament in conducerea ASF, ceea ce inseamna ca venitul sau lunar brut a fost de 18.200 de euro, adica in jur de 14.000 de euro lunar.

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu incasa 10.000 de euro lunar ca arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial International

Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR, a castigat anul trecut 10.000 de euro lunar ca arbitrajist la Curtea de Arbitraj Comercial International, unde detinea functia de presedinte, pozitie din care s-a retras in acest an, dupa izbucnirea unui urias scandal de coruptie in care au fost implicati vicepresedinta Curtii, Vanda Vlasov, si tatal acesteia, Mihai Vlasov, fostul presedinte al Camerei de Comert, prins de procurorii DNA in timp ce primea mita pentru a interveni pentru castigarea unor cazuri la Curtea de Arbitraj. Din declaratia de avere a lui Bogdan Olteanu aflam ca acesta a incasat anul trecut 514.874 lei din activitatea de arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial International, adica 116.000 de euro, ceea ce inseamna aproape 10.000 de euro lunar. Impresionant venit pentru functia de arbitru la aceasta institutie. Cat salariul guvernatorului Isarescu.

CAPITAL

TOPUL BĂNCILOR cu cele mai bune credite

Capital a analizat ofertele băncilor pentru mai multe tipuri de credite, realizând un supliment-ghid pentru clienţii care vor să aleagă din piaţă cele mai bune produse. S-au analizat atât dobânzile şi comisioanele, cât şi avansul cerut, sumele maxime aprobate, viteza de acordare, asigurările solicitate sau oferite gratis de bănci, ratele lunare de rambursat, numărul de ATM-uri (la carduri) şi altele. S-au acordat note, după o grilă riguroasă, pentru fiecare criteriu care contează în analiza unui produs, ponderându-le apoi, conform importanţei, în punctajul final. O medie a notelor acordate fiecărui produs, depunctând produsele lipsă din ofertă, ridică CEC Bank în vârful clasamentului băncilor cu cele mai bune credite. Banca de stat a obţinut note mari la mai multe tipuri de credite, având şi cele mai bune carduri de credit. Este urmată de BRD, care are cele mai bune credite ipotecare în euro din piaţă, dar şi cele mai bune condiţii pentru cardurile de salariu cu overdraft. Piraeus Bank, Alpha Bank, Banca Românească, Intesa, Unicredit Ţiriac Bank, ING Bank, Vorksbank şi BCR care completează Top 10.

Câţi români au cont pe Facebook

Numărul conturilor atribuite utilizatorilor români de Facebook a ajuns, la jumătatea acestui an, la 7,2 milioane, în timp ce numărul paginilor româneşti cuantificate pe pagina de socializare a depăşit 25.000, în creştere cu 5% faţă de începutul anului, arată datele Facebrands.ro, serviciul de monitorizare a paginilor româneşti create pe reţeaua socială Facebook. Conform sursei citate, în fiecare lună în jur de 4 milioane de utilizatori de Facebook interacţionează cu conţinutul publicat pe paginile româneşti ale reţelei de socializare. Astfel, în luna martie din 2014, Facebrands a înregistrat un maxim de 4.357.148 utilizatori care au intrat în contact prin 'Like', 'Share' sau 'Comment' la nivel de conţinut sau mesaj pe cele 25.000 de pagini româneşti de Facebook.

Legislaţia fiscală este rescrisă: Care vor fi efectele pentru mediul de afaceri?

După 10 ani de la publicarea Codului Fiscal, perioadă în care o serie de ordonanţe de urgenţă au înghesuit peste 400 de articole individuale în 298 de poziţii, transformând legislaţia fiscală într-o provocare inclusiv pentru profesionişti, guvernul a publicat unui proiect de rescriere a Codului Fiscal. La aceeaşi dată a fost supusă opiniei publice şi varianta rescrisă a Codului de Procedură Fiscală, ca un răspuns adresat solicitărilor venite din partea mediului de afaceri. Pe lângă o reaşezare propriu-zisă, textele cuprind numeroase măsuri importante, de natură să creeze un cadrul fiscal propice dezvoltării agenţilor economici în România. E drept, nu toate măsurile propuse de mediul de afaceri se regăsesc în forma actuală a proiectelor legislative menţionate, însă publicarea acestora reprezintă un semnal clar că vocea contribuabililor începe să fie ascultată.

CURENTUL

Rachete - Scris de Tia Şerbănescu

Tragedie internaţională: un avion malaiezian cu 298 de oameni la bord a fost doborât în spaţiul aerian controlat de separatiştii ruşi din Doneţk (Ucraina). Asta e ocupaţia lor favorită în teritoriile ocupate: trag în avioane. Doborâseră două avioane ucrainene şi, potrivit înregistrărilor, teroriştii ruşi au raportat imediat superiorilor din Moscova doborârea unui nou avion suspectat "că aduce spioni". Separatiştii ruşi sunt singurii care-şi permit asemenea crime: ei nu răspund în faţa nimănui (decât în faţa aparţinătorilor din Moscova). Ucraina nu-şi permitea o asemenea nenorocire chiar în drum spre UE - drum pe care Rusia are tot interesul să-l compromită. De altfel Moscova avertizase, după semnarea acordului Ucrainei cu UE că vor fi "consecinţe groaznice". De-aia e bine să ai un scut antirachetă pe lângă casă. Nu ştii când te trezeşti cu o rachetă: dacă nu-i Iran, e Ivan. Eterna întrebare. În zona asta însă trăgătorii nu sunt traşi la răspundere. Dau gaze si scapă de dureri. Aşa că Putin a tras din nou: "Ucraina e responsabilă, tragedia nu s-ar fi întâmplat dacă în Ucraina era pace". Adică tot victima e de vină. Dacă Ucraina primea ocuparea teritoriilor sale cu flori: veniţi în pace şi luaţi ce vă place - era haraşo.

CURIERUL NATIONAL

Paradoxurile pieţei de celule stem

Cu toate că puterea de cumpărare a românilor este destul de mică, procentul recoltărilor de celule stem din ţara noastră este dublu faţă de media europeană. În acelaşi timp, chiar dacă avem o rată mare de recoltare, de 6% din totalul naşterilor, lipsesc cazurile tratate cu celule stem din cordonul ombilical în spitalele din România. Piaţa din România este destul de bine dezvoltată, însă există şi o presiune pe preţuri, la limita Legii concurenţei, uneori. Dorin Pîrciog, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS), a declarat pentru Curierul Naţional că România are un procentaj destul de bun ca număr de recoltări raportat la numărul de naşteri, peste media europeană. "Anual, aproximativ 12.000 de mame din 200.000 de naşteri aleg recoltarea celulelor stem la naştere. Avem deci un procent de recoltări de circa 6%", ne-a spus acesta. Procentul recoltărilor în ţara noastră este dublu faţă de media europeană, care este undeva la 2-3%.

Allianz, principalul reasigurator al aeronavei care s-a prăbuşit în Ucraina

Grupul german Allianz SE este principalul reasigurator pentru avionul de pasageri al companiei aeriene Malaysia Airlines, care s-a prăbuşit, joi, în estul Ucrainei, potrivit Bloomberg. Valoarea aeronavei Boeing 777 este de aproximativ 97,3 milioane de dolari, a anunţat, ieri, brokerul londonez de asigurări Aon Plc (AON). În cazul în care se dovedeşte că accidentul, care s-a soldat cu moartea a 283 de pasageri şi 15 membri ai echipajului, a fost ţinta unui act terorist, Atrium Underwriting Group Ltd va acoperi pagubele, a mai spus Aon. "Ca principal reasigurator al Malaysia Airlines pentru aeronavă şi acoperirea pagubelor, Allianz Global Corporate & Specialty acordă sprijinul complet şi cât mai rapid posibil clienţilor companiei. Este mult prea devreme să comentăm pe baza informaţiilor primite despre tragicul accident, în timp ce detaliile sunt în proces de confirmare, cu excepţia exprimării celor mai profunde condoleanţe către toţi cei afectaţi de acest accident", a afirmat Jacqueline M. Maher, purtător de cuvânt al Allianz.

Dăianu îşi continuă activitatea în ASF

Fostul prim-vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, Daniel Dăianu, îşi continuă activitatea în cadrul instituţiei în calitate de consilier, post pe care îl va ocupa până la 30 septembrie în vederea continuării unor proiecte pe care le-a iniţiat înainte de încetarea mandatului. "Mandatul de prim-vicepreşedinte al domnului Daniel Dăianu a încetat la data la care a fost aprobat de către Parlament ca membru neexecutiv în viitorul Consiliu de Administaţie al Băncii Naţionale a României (BNR). Întrucât domnul Dăianu a iniţiat o serie de proiecte în calitate de prim-vicepreşedinte, atât interne cât şi externe, pe care trebuie să le continue şi pentru că ASF nu are alte resurse, a fost încadrat la ASF, în baza unui contract temporar, până la 30 septembrie, în calitate de consilier (şi cu salariu de consilier)", se arată într-un răspuns al ASF.

Bursa, mai atractivă decât pieţele de bonduri, spune un bancher central

Mărirea bilanţului băncii centrale a SUA în ultimii ani a adus riscuri inflaţioniste, iar programele de relaxare cantitativă promovate de instituţie i-au forţat, într-adevăr, pe investitori să-şi asume mai multe riscuri, spune James Bullard, şeful reprezentanţei din Saint Louis a Rezervei Federale Americane. Totuşi, îngrijorările sale sunt mai degrabă pentru formarea unui balon speculativ în pieţele de bonduri decât pe Bursă unde acţiunile mai degrabă s-au întors la niveluri fundamentale mai tradiţionale. Bullard este cel care în vara anului 2010, într-un moment de nelinişte în pieţe, a comunicat pentru prima dată la postul de televiziune CNBC că instituţia pe care o reprezintă va lansa cel de-al doilea program de relaxare cantitativă. Declaraţiile sale prudente de la finele săptămânii trecute şi preluate de publicaţia financiară Zero Hedge vin în acelaşi sens al deciziilor de retragere treptată a stimulilor promovată de banca centrală a SUA de la începutul acestui an.

Rectificarea bugetară - pe 30 iulie

Prima rectificare bugetară din acest an va fi efectuată pe 30 iulie, după care Guvernul nu se va mai reuni în şedinţă timp de două săptămâni, interval în care membrii Executivului vor pleca, pentru câteva zile, în concediu, au declarat surse oficiale. Premierul Victor Ponta a transmis recent că Liviu Voinea, viitor viceguvernator al Băncii Naţionale, va rămâne în Guvern, în postul de ministru delegat pentru Buget, cel puţin până la sfârşitul lunii iulie, pentru a pregăti rectificarea bugetară. Şeful Guvernului i-a cerut ministrului Sănătăţii să insiste pe lângă Voinea pentru ca domeniul său să primească mai mulţi bani la rectificare.

EVENIMENTUL ZILEI

TRAGEDIA DIN UCRAINA. Occidentul creşte presiunile asupra Moscovei

În timp ce Rusia şi Ucraina se acuză reciproc, la nivel oficial, pentru această tragedie, puterile occidentale, inclusiv SUA, susţin că separatiştii pro-ruşi, din Estul Ucrainei, nu ar fi reuşit să doboare avionul fără armament performant primit din Rusia. Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko i-a informat pe cancelarul german Angela Merkel şi pe premierul britanic David Cameron în legătură cu echipa de anchetă internaţională, care investighează circumstanţele tragediei aviatice. Liderul de la Kiev a subliniat că cele două cutii negre ale avionului ar trebui să rămână la experţii internaţionali şi să nu fie date unei terţe ţări. De asemenea, preşedintele Parlamentului ucrainean, Oleksandr Turcinov, a îndemnat comunitatea internaţională s ă livreze arme moderne în Ucraina. "Ne adresăm întregii lumi civilizate: a venit timpul nu doar să-i compătimim pe ucraineni, ci să ne şi ajutaţi în plan tehnico-militar", a scris Turcinov pe Facebook.

LIBIA. Lupte violente pe aeroportul din Tripoli; un avion a luat foc

Lupte violente cu arme grele au loc, ieri, la Tripoli, capitala Libiei, între miliţii rivale care se luptă de o săptămână pentru a obţine controlul aeroportului, informează AFP, citând surse de securitate şi martori oculari. "Aeroportul a fost atacat cu obuze de mortieră, rachete şi muniţie de tancuri. Este atacul cel mai violent", de la începutul ofensivei, duminica trecută, a declarat pentru AFP Al-Jilani Al-Dahech, un responsabil al forţelor de securitate ale aeroportului, precizând că un avion a luat foc pe pistă. În fotografii publicate pe reţelele de socializare poate fi văzut un aparat de zbor al Libyan Airlines, cel mai probabil un bombardier CRJ, în flăcări, în timp ce coloane de fum se ridică deasupra aeroportului, scrie Agerpres. Responsabilul de securitate citat a precizat că brigăzile din oraşul Zenten, aflat la 170 km sud-vest de Tripoli, ripostează la atacul declanşat de miliţiile rivale din oraşul Misrata, situat la 200 km est de capitală, şi de alte grupurile islamiste de la vest de Tripoli.

Duşa nu ratează nicio ocazie să gafeze

"Ministrul OZN" se află în continuare în afara oricărei legături cu tragedia aviatică din estul Ucrainei. Ministrul Apărării, Mircea Duşa, care a declarat public, după doborârea avionului în estul Ucrainei, că nu e cazul ca armata să fie în alertă pentru că "a fost un zbor civil", a fost preocupat în acest week-end de folclorul românesc. El a vizitat, la Răstoliţa, casele alegorice amenajate cu ocazia celei de-a X-a ediţii a Festivalului Văii Mureşului. "Când intri într-o casă ţărănească şi vezi exponatele din aceste case, te reîntorci la obârşie şi-ţi aduci aminte că valorile folclorului românesc sunt deosebite", a declarat ministrul.

Monica Macovei cere să fie inclusă în procesul de selecţie a prezidenţiabilului PNL-PDL

Într-o declaraţie pentru România liberă, Monica Macovei a spus că are dreptul şi cere să fie inclusă în procesul de măsurare a candidaţilor dreptei pentru alegerile prezidenţiale. "Indiferent cum va fi conceput acest proces de selecţie, sondaj sau o altă metodă, fiecare potenţial candidat trebuie reevaluat", a declarat Macovei. Ea a mai declarat pentru România liberă că "procesul de selecţie a unui candidat al dreptei trebuie deschis oricarei persoane care are şanse să învingă PSD la alegerile prezidenţiale" şi că "extinderea acestui proces poate fi numai benefică deciziei dreptei de a câştiga alegerile". Potrivit lui Macovei, < în acest moment nu este inclusă > în sondajele pe baza cărora urmează să fie selectat prezidenţiabilul comun al PDL şi PNL.

JURNALUL NATIONAL

Tragedia tragediei: Ceaţă în ancheta privind doborârea zborului MH17

Compania aeriană malaieziană Malaysia Airlines pare blestemată, cu două avioane Boeing 777 cu peste 200 de oameni la bord spulberate în câteva luni. Dezintegrarea zborului MH17, joi după-masă, deasupra zonei de graniţă dintre Ucraina şi Rusia, în urma căreia a fost îndoliată şi o familie de români, depăşeşte însă dimensiunile tragediei, interferându-se cu marea politică a lumii. Privind spre cer, în căutarea de răspunsuri pentru această tragedie, comunitatea internaţională îndreaptă degetul arătător către Rusia, care ar fi în spatele rebelilor separatişti din Ucraina prin finanţare, coordonare şi furnizare de logistică. La faţa locului, însă, o dublă tragedie se etalează de joi după-amiază. Zona în care s-au împrăştiat rămăşiţele avionului malaiezian, care depăşeşte 15 kilometri, este lăsată în voia sorţii, nesecurizată, iar ştirile despre recuperarea cutiilor negre ale aparatului, ale căror înregistrări sunt extrem de importante în anchetă, despre jefuirea şi profanarea cadavrelor, ba chiar dispariţia acestora de la faţa locului circulă cu viteza luminii.

Băsescu fuge cu arhiva penală din Modrogan

Băsescu Traian a dat de ştire că şi-a luat arhiva personală din Modrogan, sediul central al PDL, că să nu cadă în mâinile lui Crin Antonescu. Deoarece nu lasă să-i scape niciun "porumbel" întâmplător, întrebarea este de ce a făcut acest anunţ într-un moment bine mediatizat, la congresul femeilor populare. Sediul din Modrogan are o istorie legată în ultimii 20 de ani de Partidul Democrat şi apoi PDL. Băsescu şi-a depozitat aici, după propria declaraţie, documente din perioada când a fost ministru al Transporturilor şi apoi primar general al Capitalei. Arhiva "acoperă" activitatea din 1991-1992 ca ministru, 1992-1996 ca deputat şi vicepreşedinte al Comisiei de industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor, 1996-2000, ministru al Transporturilor, 2000-2004, primar al Bucureştilor şi preşedinte al Partidului Democrat.

Curăţenie generală la Microsoft: se închide şi fabrica Nokia din Ungaria

Microsoft va închide uzina Nokia de la Komarom (Nord-Vestul Ungariei), care are aproximativ 1.800 de angajaţi, transmite MTI. Măsura face parte dintr-un plan mai amplu de restructurări în urma căruia Microsoft vrea să elimine 18.000 de locuri de muncă, sau 14% din efectivele sale mondiale. Cea mai grav lovită va fi divizia de telefoane mobile Nokia Devices and Services care va pierde 12.500 de angajaţi, adică jumătate din forţa sa de muncă. Zoltan Laszlo, un lider sindical de la Komarom, a declarat pentru MTI că managementul i-a informat pe angajaţi că uzina se va închide în luna noiembrie. Discuţiile cu privire la pachetele compensatorii vor începe la finele acestei luni, a adăugat liderul sindical.

NATIONAL

Basescu i-a luat frica lui Antonescu

Simplu senator PNL, Crin Antonescu se pare ca reprezinta in continuare o amenintare pentru actualul sef al statului. Doar asa se explica decizia acestuia din urma de a curata sediul PDL de toate documentele care ii apartin. In 2012, atunci cand a fost suspendat din functie, Traian Basescu si-a sigilat biroul si l-a trimis pe Antonescu un etaj mai sus. "Nu are acces la dosarele mele, ale presedintelui, deci alea sparte din istoria Romaniei. Acolo sunt lucruri stiute si nestiute public", declara presedintele la vremea respectiva. Deunazi, seful statului a facut un anunt surprinzator legat tot de fostul lider liberal. "Mi-am luat arhiva de la PDL. Sa stiti ca pana ieri, arhiva personala de la Ministerul Transporturilor si Primaria Capitalei era in Modrogan 1. Dar fiindu-mi teama ca acolo ajunge Crin Antonescu, m-am vazut nevoit s-o iau. Arhiva inca mai era o legatura a mea cu partidul si stiam ca o sa o iau candva, dar nu eram hotarat sa o iau asa repede.

PUTEREA

Gelu Diaconu, şef la CEC

Gata, s-a decis marea schimbare în sistemul financiar românesc care va rezolva multe dileme şi va îmbunătăţi consistent viaţa românilor! Radu Gheţea, directorul care şi-a permis să dea un împrumut baban fetei preşedintelui Băsescu, va fi demis de la şefia CEC. (Mugur Isărescu nu se va opune. Guvernatorul îşi achită, astfel, o parte din înţelegerea cu Victor Ponta pentru noul mandat de şef la BNR!!!) Ei bine, în locul lui Gheţea va fi numit Gelu Diaconu, actualul preşedinte al ANAF. Şi, uite aşa, premierul Victor Ponta a găsit metoda de a împăca şi capra şi varza, dar şi de a enerva la culme ursul! Evident "capra" este bugetul care face striptease din cauza faptului că "armia" lui Gelu Diaconu nu a fost în stare să colecteze mai mult de 60% din ce a planificat la mişto Gherghina, proaspăt exilat de la Finanţe la BNR, în ograda lui Isărescu.

Consultări inutile la Ministerul Mediului, cu foştii proprietari din zona lacului Văcăreşti

Când toată lumea credea că s-a consumat şi ultimul episod din tevatura retrocedărilor din zona Văcăreşti, reprezentanţii Ministerului Mediului aruncă pe piaţă un nou motiv de tergiversare. Ultima rundă de consultări cu părţile implicate în procedura de instituire a ariei naturale protejate pentru lacul Văcăreşti s-a finalizat cu noi promisiuni, dar şi cu o diversiune: Ministerul Mediului a anunţat că se va consulta şi cu Tony Mikhael, proprietarul firmei falimentare SC Royal Romanian Corporation SRL, care a concesionat lacul Văcăreşti în urmă cu 13 ani. Circa 20 de persoane au fost chemate la sediul Ministerului Mediului pentru consultări privind declararea lacului Văcăreşti ca parc natural prin Hotărâre a Guvernului. Oamenii credeau şi sperau să li se comunice preţul oferit de Guvern pentru terenurile expropriate abuziv, dar au aflat că a fost o simplă formalitate de bifare a procedurilor pentru elaborarea unei hotărâri de guvern.

ROMANIA LIBERA

Va distruge racheta rusească unitatea Occidentului?

Serviciile de informaţii americane a făcut, sâmbătă, legătura directă între Rusia şi distrugerea Zborului Malaysian Airlines MH17 de către separatiştii din estul Ucrainei, acuzând Rusia că le-a furnizat acestora recent sistemele de rachete folosite la distrugerea MH17. Americanii pun astfel în discuţie responsabilitatea directă a Rusiei în acest atac şi forţează, implicit, naţiunile lumii, dar în special Occidentul să ia o poziţie fermă faţă de Rusia lui Putin. Preşedintele Barack Obama a declarat vineri că distrugerea Cursei MH17 ar trebui să reprezinte "un semnal de deşteptare" a Occidentului, implicit a Europei, în privinţa tragerii la răspundere a Rusiei pentru criza ucraineană. David Cameron a scris un editorial în Sunday Times în care pledează pentru ca "Uniunea Europeană să îşi apere principiile" în faţa implicării Rusiei şi susţine că "poate ar fi timpul să facem ca puterea, influenţa şi resursele de care dispunem să conteze", una din cele mai directe ameninţări la adresa Rusiei.

Experţii internaţionali ajung luni la locul prăbuşirii avionului în estul Ucrainei

Australia cere ONU un proiect de rezoluţie faţă de avionul doborât în Ucraina prin care să solicite separatiştilor pro-ruşi accesul liber şi în siguranţă al experţilor internaţionali la locul tragediei aviatice din estul Ucrainei. Zecile de experţi internaţionali plecaţi să analizeze locul prăbuşirii avionului de pasageri în estul Ucrainei vor ajunge în zona controlată de rebelii pro-ruşi în cursul zilei de luni, potrivit premierului olandez, Mark Rutte. "OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) vrea să efectueze misiunea de identificare împreună cu experţii olandezi mâine dimineaţă", la locul prăbuşirii, a declarat Rutte pentru jurnalişti, la Haga. Olandezii vor coordona sarcina dificilă de identificare a celor 298 de victime ale accidentului, a anunţat Mark Rutte.

ZIARUL FINANCIAR

Hidroelectrica deschide sezonul rezultatelor la şase luni cu un câştig de 115 milioane de euro

Tăierea costurilor şi renunţarea la credite au compensat scăderea veniturilor celui mai mare producător local de energie. Hidroelectrica, cel mai mare producător local de energie, intrat în insolvenţă pentru a doua oară la începutul acestui an, sparge gheaţa rezultatelor marilor companii şi anunţă un profit istoric pentru primele şase luni. Specialiştii avertizează însă că goana după profit ar putea avea consecinţe pe termen lung, având în vedere dimensiunea strategică a companiei, iar sacrificarea investiţiilor va reverbera la nivelul întregului sistem energetic, în condiţiile în care aproape jumătate din capacitatea Hidroelectrica se află instalată în centrale puse în funcţiune înainte de 1984. Necesarul de investiţii pentru lucrările de retehnologizare a acestor centrale hidroelectrice este de circa 1,8 mld. euro, conform evaluărilor Institutului de Studii şi Proiectări Hidroenergetice (ISPH), compania care a proiectat aproape 90% din puterea instalată din România.

Topul acţiunilor străine tranzacţionate la Bucureşti: E.ON şi Bank of America sunt preferatele investitorilor

Acţiunile companiei de energie E.ON (EOAN), Bank of America Corporation (BAC) şi Deutsche Bank (DBK) au fost cele mai tranzacţionate pe sistemul alternativ al bursei de la Bucureşti (ATS) în ultimele şase luni ale acestui an. Cele mai mari volume au fost atrase de E.ON, cu peste 27.000 de acţiuni tranzacţionate în ultimele şase luni. Titlurile gru­pu­lui german au avansat cu 6,6%, calculat în lei, în perioada analizată, de la 61,9 lei/unitate la 66 lei/unitate. E.ON are operaţiuni şi în Ro­mâ­nia, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care investitorii tranzacţionează mai frecvent aceste acţiuni. Grupul E.ON este prezent pe piaţa energetică românească din 2005, când a preluat de la statul român, în urma unor procese de privatizare, societăţile Electrica Moldova şi Distrigaz Nord. Grupul E.ON România a fost înfiinţat în 2007 şi deţine un pachet de 51% din acţiuni la fiecare din companiile E.ON Energie România, E.ON Gaz Distri­bu­ţie şi E.ON Moldova Distribuţie. Ulti­mele două fac obiectul unui proces de fuziune aşteptat să se încheie până la finele anului.

Cele 300 de victime ale tragediei din Ucraina vor fi tot atâtea palme peste faţa statelor care i-au înarmat pe ruşi şi le-au protejat banii, în ciuda sancţiunilor americane

Dacă se va dovedi că au fost ucişi de insurgenţi, aşa cum sugerează guvernul ucrainean, cei aproape 300 de pasageri ai aeronavei civile pră­buşite joi în Ucraina vor fi tot atâtea palme peste feţele statelor care şi-au pus propriile interese financiare în faţa nevoii de a bloca influenţa Rusiei din Ucraina insurgentă şi forţa rebelilor pro-ruşi. Printre victime figurează britanici, nemţi şi, potrivit zvonurilor, francezi, cetăţeni ai unor state care fie au primit şi protejat averile ruşilor sancţionaţi de americani, fie au insistat ca afacerile lor cu Rusia să nu le fie afectate de aceste sancţiuni, fie chiar au livrat armament Rusiei chiar şi după ce aceasta a invadat Crimeea. Înainte de prăbuşirea aeronavei malaieziene Boeing 777 într-o regiune de la graniţa cu Rusia controlată de separatişti, guvernul premierului britanic David Cameron s-a opus impunerii de sancţiuni comerciale Rusiei şi oricărei măsuri care ar fi ştirbit reputaţia centrului financiar londonez ca loc sigur pentru ruşii care-şi protejează acolo averile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb