REVISTA PRESEI 21.10.2013

Willy Homner
Revista Presei / 21 octombrie 2013

ADEVARUL

Traian Băsescu a decis: nu-l mai lasă pe Ponta la Bruxelles

Premierul Victor Ponta nu va mai fi mandatat de preşedintele Traian Băsescu pentru a reprezenta România la Consiliul European, în intervalul 24-25 octombrie, în cadrul căruia se va discuta despre agenda digitală şi modul în care pot fi înregistrate progrese către finalizarea pieţei unice digitale până în 2015. Şeful statului a invocat eşecul înregistrat de premierul Victor Ponta la ultimul Consiliu European, atunci când oficialii europeni au decis renunţarea la proiectul Nabucco. În data de 8 octombrie, Traian Băsescu amintea că, pentru Consiliul European din mai, l-a mandatat pe premierul Victor Ponta cu scopul de a susţine prioritatea gazoductului Nabucco. Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că i-a cerut preşedintelui Traian Băsescu un mandat de participare pentru Consiliul European privind agenda digitală. Curtea Constituţională a decis că preşedintele României reprezintă ţara la Consiliul European, el fiind singurul indreptăţit să îl delege pe premier să meargă în locul său.

Zece ani cu americanii. A doua descălecare a armatei SUA la baza Kogălniceanu

Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu va fi din nou folosită de armata Statelor Unite ale Americii. În iulie 2014, trupele americane care se retrag din Afganistan vor folosi unitatea ca staţie intermediară. România va fi tranzitată de peste 52.000 de militari americani. Ţara noastră pune la dispoziţia americanilor baza de la Kogălniceanu şi Portul Constanţa, pentru repatrierea soldaţilor şi a tehnicii de luptă împotriva talibanilor. Armata SUA folosea până acum baza Manas din Kârgâzstan, dar autorizaţia expiră în iulie 2014, iar autorităţile de aici au decis să nu o reînnoiască. Astfel, vinerea trecută, România şi SUA au încheiat un acord privind utilizarea bazei de la Kogălniceanu, în retragerea din Afganistan. "E un proces ce va depăşi cu mult mandatul şi importanţa sitului de la Deveselu, transferul trupelor din Afganistan, vorbim de toată tehnica de luptă a SUA de acolo, din punct de vedere logisitic, în portul Constanţa", spunea preşedintele Traian Băsescu vineri chiar înainte ca ministrul Apărării, Mircea Duşa, să semneze acordul cu omologul său american.

Expert rus: Sistemul antirachetă de la Deveselu, un mare pericol pentru Rusia

Ultimele acorduri între SUA şi România pe probleme militare nu sunt văzute cu ochi buni de Moscova. Directorul Institutului rus de Planificare Strategică şi Prognoze, Aleksandr Gusev, a declarat pentru postul de radio Vocea Rusiei că încă o bază NATO în România ar putea deveni o ameninţare pentru baza militară navală pe care ruşii o deţin la Sevastopol, în Ucraina. România este o alegere logică pentru Statele Unite din punct de vedere logistic, a spus expertul. Acesta este motivul pentru care de mai mulţi ani acolo există două baze NATO, iar acum va fi şi a treia, la Constanţa. Sistemul de apărare antirachetă al SUA va fi implementat în România în 2015, pe locul fostei baze sovietice din Deveselu. Acesta este un mare pericol pentru Rusia, pentru Flota Mării Negre.

Oreste pleacă de la Antena 2: "Într-o asemenea cloacă morbidă, nu-mi mai regăsesc locul şi nici menirea"

"După un sfert de secol, gaşca formată din foşti securişti şi activişti de partid, moguli şi vuvuzele pe post de jurnalişti se ruinează sub spectrul propriilor ticăloşii", scrie Oreste, pe blogul său, într-o postare prin care îşi anunţă plecarea de la Antena 2, arată paginademedia.ro. "Decadenţa fatală în care au intrat îi va conduce pe unii la puşcărie, pe alţii spre distrugerea credibilităţii profesionale şi publicul către o mult sperată redeşteptare. Dar, îmbătaţi de putere şi înrăiţi până la întuneric, aceşti venetici îşi strâng degetele descărnate pe fotoliile confortabile ale unui sistem ticăloşit, agonizând urât, contondent şi pe alocuri, chiar pestilenţial", spune realizatorul de emisiuni. "Intr-o asemenea cloacă morbidă, nu-mi mai regăsesc locul şi nici menirea. Orbit de o prietenie veche, nu am constatat din timp aceste abuzuri de comunicare, căci altfel, va garantez, aş fi părăsit mult mai demult această Corabie a nebunilor...", mai spune el.

Calculele USL pe marea descentralizare

Liderii USL s-au întâlnit din nou vineri pentru a dezbate pe tema proiectului de descentralizare. Premierul Victor Ponta şi vicepremierul Liviu Dragnea l-au lăsat să aştepte pe liderul liberalilor, Crin Antonescu, mai mult de o oră la sediul USL. După întâlnirea care a durat aproximativ două ore, premierul Victor Ponta a anunţat că proiectul de descentralizare va fi adoptat în noiembrie, înainte de construcţia bugetară pe anul 2014 şi prin asumarea răspunderii Guvernului. Conducerea USL a socotit că proiectul de descentralizare poate fi adoptat cel mai rapid prin asumarea răspunderii Guvernului. Motivul oficial pentru care Executivul a ales o cale legislativă mult mai rapidă este stabilirea bugetului pe anul viitor, însă, s-ar putea lovi din nou de refuzul preşedintelui Traian Băsescu.

Cine va conduce banca lui Dorinel Umbrărescu. "Regele asfaltului" a preluat ATE Bank România de la Piraeus Bank

Marinel Burduja, fostul vicepreşedinte al Raiffeisen Bank, va fi preşedintele executive al Băncii Române pentru Credit şi Investiţii (BRCI), actual ATE Bank România preluată de Dorinel Umbrărescu de la Piraeus Bank. Din echipa de conducere a băncii vor mai face parte Alina Pascu, membru al conducerii ATE, Dorin Badea, fost şef al Trezorerie UniCredit, Gabriel Arsene, de la Raiffeisen Bank, şi Andrei Popovici, de la McKinsey. "Consiliul de Administraţie al BNR a aprobat joi conducerea viitoarei bănci rezultate după finalizarea tranzacţiei de preluare a ATE Bank de la Piraeus şi care se va realiza cu asumarea unor active şi pasive. Avizarea noii conduceri intră în vigoare la data finalizării tranzacţiei", a declarat directorul Direcţiei Supraveghere din Banca Naţională a României, Nicolae Cinteză, potrivit Mediafax.

Mobius: Am cumpărat acţiuni în oferta publică a Nuclearelectrica, vom cumpăra şi prin cea a Romgaz

Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, din care face parte şi administratorul Fondului Proprietatea (FP), a declarat că este interesat de companiile de stat privatizate parţial de România, inclusiv de preluarea de acţiuni prin oferta publică a Romgaz. "Am cumpărat acţiuni prin oferta publică iniţială a Nuclearelectrica, intenţionăm să cumpărăm şi în cadrul ofertei publice a companiei de gaze (Romgaz - n.r.)", a declarat Mobius într-un interviu pentru Reuters, citat de Mediafax. Mobius, un veteran al pieţelor emergente şi de frontieră, consideră că listarea Romgaz va contribui la creşterea în anvergură a Bursei de Valori Bucureşti şi la "promovarea României de la statutul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă". Templeton intenţionează să investească în România în cadrul strategiei pe pieţele de frontieră, pentru care a alocat 3 miliarde de dolari, şi care a fost focusată până acum pe Nigeria şi Arabia Saudită, ţări bogate în petrol.

CAPITAL

Sute de investiţii publice, lăsate în paragină

În primele opt luni ale anului, fondurile alocate proiectelor de infrastructură (inclusiv cele realizate cu bani de la Bruxelles) au totalizat 17,75 miliarde de lei, cu 2,5 miliarde de lei mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. În procente, scăderea este de peste 12%. Cel mai mult s-au redus cheltuielile aferente investiţiilor cu finanţare rambursabilă (-46% faţă de ianuarie-august 2012), iar banii alocaţi proiectelor finanţate de UE au fost cu 11,5% mai puţini. Cheltuielile de capital au scăzut, în aceeaşi perioadă, cu 9,7%. În viaţa reală, toate aceste cifre seci se traduc în lucrări, uneori aflate la doi paşi de finalizare, oprite pe termen nedefinit. Utilaje trase pe dreapta, muncitori trimişi acasă, firme la un pas de faliment. Nenumărate şantiere din toată ţara sunt abandonate după ce încercarea autorităţilor de a ţine în frâu deficitul bugetar le-a lăsat fără finanţare.

CEA MAI MARE SUMĂ DIN ISTORIE plătită de o companie pentru a opri anchetele împotriva sa

JP Morgan Chase & Co. a ajuns la o tentativă de rezoluţie cu Departamentul de Justiţiei al Statelor Unite, potrivit căreia cea mai mare bancă americană va plăti 13 miliarde dolari pentru oprirea mai multor anchete privind fraudele cu obligaţiuni ipotecare, transmite Bloomberg. Suma aferentă pactului cu Justiţia SUA este în creştere faţă de negocierile dinainte cu o noapte, când se vehicula 11 miliarde dolari, a declarat pentru Bloomberg o persoană apropiată negocierilor. Înţelegerea include reparaţii de 4 miliarde dolari către consumatori şi 9 miliarde dolari reprezentând amenzi şi alte plăţi, a declarat o altă persoană apropiată discuţiilor. Cele 9 miliarde includ un acord de 4 miliarde dolari cu Agenţia Federală de Finanţare Ipotecară (FHFA - Federal Housing Finance Agency) în ceea ce priveşte vânzările de obligaţiuni ipotecare efectuate de JP Morgan. Pactul, care încă nu este final, nu include eliberarea de o potenţială urmărire penală, la insistenţa ministrului Justiţiei Eric Holder, care i-a spus lui Jamie Dimon, CEO JP Morgan, că o asemenea decizie nu va fi parte a nici unei înţelegeri, spun sursele.

Record negativ: România, ţara primei rafinării din lume, mai are doar jumătate din capacitate

România a pierdut cel mai mult din capacitatea sa de rafinare dintre toate statele Uniunii Europene, în ultimii 18 ani, potrivit ultimului raport World Oil and Gas Review al companiei italiene ENI. Potrivit studiului companiei italiene, prezentă pe piaţa noastră prin brandul de benzinării Agip, în 1995 în România erau 10 rafinării, cu o capacitate primară de rafinare de 26 de milioane de tone. Este adevărat însă că ţara noastră avea şi cel mai mic grad de utilizare a capacităţii de rafinare de pe tot continentul, de doar 59%, asta dacă excludem Ucraina, singurul stat european unde există rafinării şi în care situaţia este mai proastă decât la noi. În 2012, România mai este trecută în raport cu doar 5 rafinării, la jumătate faţă de acum 18 ani, cu capacitate primară de rafinare de doar 12 milioane de tone, deci cu 53% mai redusă decât acum 18 ani.

CURENTUL

Basarabeni unionişti - împiedicaţi de autorităţile române să participe la Marşul Unirii de la Bucureşti

Diplomaţia românească are un mers aparte şi nu de puţine ori calcă pe lângă drum. Aşa s-a întâmplat şi ieri când tocmai instituţiile din subordinea MAE au gândit că este mai bine să pună piedică unor tineri basarabeni cu gânduri unioniste, decât să-i lase să participe la marşul pentru unirea cu Basarabia ce a avut loc în Capitală. Cu alte cuvinte, MAE a raţionat că este mai bine să împiedice chiar ei aceste marşuri pentru un calcul meschin, evaluând că acest eveniment va da muniţie comuniştilor şi acoliţilor lor de peste Prut. Aşa s-a ajuns în situaţia stupidă şi plină de ridicol de a ne faulta singuri şi de a nu lăsa, ca o ţară democratică ce pretindem a fi, nişte tineri să se manifeste la Bucureşti. Astfel, pentru a nu agita apele, România a preferat să se dezbrace de haina democratică şi să acţioneze tocmai ea în stil sovietic de îngrădire a accesului şi boicotarea libertăţii circulaţiei de mişcare. De aceste decizii stupide şi iresponsabile ca mesaj se face vinovat în special Consulatul României de la Chişinău, dar şi centrala MAE de la Bucureşti.

Ioan T Morar dezvăluie un secret ruşinos din trecutul lui Andrei Zaharescu: acuzat că a luat şpagă

I.T. Morar, fondator al "Academiei Caţavencu" şi fost coleg cu Andrei Zaharescu, în perioada în care acesta lucra la Pro tv, îşi aminteşte, într-o postare pe blogul său, cum a dispărut peste noapte acesta de la televiziunea din Pache Protopopescu, după ce a încasat nişte bani, in numele Pro TV, bani neajungând însă niciodată în visteria postului. Andrei Zaharescu despre care povesteşte Ioan T Morar este acelaşi cu Andrei Zaharescu desemnat de premierul Victor Ponta să reprezinte România la Cape Town, în Africa de Sud, în calitate de consul-general. Numirea a venit ca o răsplată din partea lui Ponta după ce Zaharescu a fost vreme de un an şi jumătate purtătorul de cuvânt al executivului, poziţie din care a reuşit de multe ori să facă de râs cabinetul USL.

Zidul Scris de Tia Şerbănescu

De când cu gazele de şist, a devenit şi dl Ponta bă-şist. Cei doi au condamnat (pe bună dreptate) vandalizarea maşinii ministrului Barbu în Piaţa Universităţii punând însă accente diferite: preşedintele consideră "inacceptabilă" blocarea maşinii "oricărui cetăţean" iar premierul a vorbit despre "riscul anarhiei" evocând (ca Ilici în "90) "anii "30 când legionarii îşi făceau de cap pe străzile Bucureştiului". A început şi dl Ponta să vadă "steaguri verzi" iar ministrul Barbu să vadă "neofascişti" acolo unde anul trecut vedeau în P. Univ. democraţie şi civism. Culmea e că unul din liderii protestelor, lector univ Claudiu Crăciun care a fost dus de USL la Bruxelles să reprezinte lupta democraţiei împotriva dictaturii e acum înfierat de canaliştii USL care cer scoaterea lui din învăţământ. De la un Crăciun la altul n-a trecut decât un an şi două guverne Ponta - care le atrăgea atenţia sătenilor din Pungeşti că-şi primesc pensia la timp (adică, ia vedeţi!) şi că "pentru un leu care vine de la Vaslui, pleacă patru lei de la buget".

CURIERUL NATIONAL

De Sărbători riscăm să rămânem fără carne

Lipsa fondurilor necesare derulării integrale a Programului de supraveghere, prevenire şi eradicare a bolilor animalelor care pot fi transmise la om ar putea avea efecte nefaste atât asupra sănătăţii populaţiei, cât şi a pieţei externe, în cazul în care oficialii europeni vor decide să ridice României statutul de ţară indemnă din punct de vedere al pestei porcine. Riscurile sunt cu atât mai mari cu cât, în această perioadă, ar trebui efectuate vaccinurile împotriva rabiei şi a TBC-ului, răspândirea acestor boli de la animale la oameni putând pune în pericol chiar viaţa consumatorilor, nu numai sănătatea lor. Acestea sunt concluziile trase de Curierul Naţional în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii asociaţiilor patronale ale medicilor veterinari, care reclamă faptul că ANSVSA are plăţi restante de aproximativ 90 milioane de lei la nivelul întregii ţări, neachitarea acestei sume în timp util punându-i pe veterinari în imposibilitatea de a-şi mai continua activitatea.

Digitalizarea industriei permite personalizarea produselor şi readuce firmele lângă pieţe

Avantajul de a folosi forţa de muncă din China dispare şi reapare cel de a avea producţia lângă piaţă, iar companiile mari deja revin în SUA, Europa, chiar şi în România, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, anticipând trecerea de la producţia de serie mare la personalizare pe scară largă, informează Mediafax. "Asistăm în prezent la digitalizarea pe scară tot mai largă a producţiei industriale, marcată de convergenţa unei întregi game de tehnologii de nivel superior. Soft inteligent, robotizare avansată, nanotehnologie, materiale de ultimă generaţie, tipărire 3D, extinderea serviciilor online. Apare posibilitatea realizării la costuri relativ scăzute a unor produse cu grad mai înalt de diversificare, deci mai apropiate de preferinţele consumatorilor", a spus Isărescu în alocuţiunea pe care a susţinut-o la Universitatea Politehnică din Bucureşti, unde i s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa.

O coincidenţă cu impact politic pentru Angela Merkel şi partidul său

690.000 de euro au fost "donaţi" partidului dnei Merkel,UCD, de către acţionari importanţi ai BMW, la doar o zi după blocarea - iniţiată de Germania - a votului privind o directivă europeană defavorabilă constructorilor germani. O coincidenţă ce a provocat aprinse dezbateri, controverse în lumea politică germană, acuzaţii de "clientelism" la adresa Angelei Merkel. Explicaţia dată de unul dintre acţionarii importanţi ai BMW , cum că "donaţia" făcută UCD este "un semn de recunoştinţă" pentru "modul strălucit" în care dna Merkel a condus ţara în perioada crizei monedei euro sună oarecum ciudat, căci, spune prof. de Drept Martin Molok, "o întreprindere nu face niciodată donaţii, ci investeşte".

Semnal negativ de la Moody`s

Ratingul de credit al României este limitat de perspectivele slabe de creştere economică şi de vulnerabilitatea la şocuri financiare externe, iar îmbunătăţirea calificativului depinde, totodată, de continuarea consolidării fiscale şi îmbunătăţirea calităţii activelor bancare, potrivit Moody's, citată de Mediafax. Moody's atribuie României ratingul "Baa3", cel mai redus nivel din categoria "investment grade" (active recomandate pentru investiţii pe termen lung), cu perspectivă negativă. "Ratingul Baa3 al obligaţiunilor guvernamentale ale României ţine cont de consolidarea fiscală reuşită în ultimii doi ani, însă este în continuare limitat de creşterea economică slabă din ultima perioadă de perspectiva slabă de creştere", se arată într-un comunicat transmis de Moody's.

EVENIMENTUL ZILEI

Războiul păcănelelor. DIVERSIUNEA MERKUR sau cum a fost asaltată Loteria cu o ofertă falsă

Contractul privind achiziţionarea păcănelelor din sediile Loteriei Naţionale expiră luna viitoare. Prin urmare, compania a declanşat în vara acestui an o selecţie de oferte, pentru a alege un operator internaţional. În cursă s-au înscris cinci firme de renume internaţional: Novomatic (Austria), Gtech/Spielo (Canada), Inspired Gaming International (Marea Britanie), Scientific Games (SUA) şi Synot (Cehia). Acum, când această procedură urmează să se finalizeze, o firmă din Germania, Gauselmann, prin reprezentanţa sa din România - Merkur Casino, spune că i s-a blocat accesul la ofertare. Într-un ziar central şi pe câteva site-uri de ştiri au apărat mai multe articole în care se vorbeşte despre faptul că Merkur Casino a venit cu o ofertă incredibilă pentru Loterie, dar au fost refuzaţi inexplicabil de către reprezentanţii români. Concret, nemţii susţin că au propus companiei româneşti să îi ofere păcănelele în custodie, în schimbul a 20% din încasări, restul de 80% să rămână Loteriei.

Crin Antonescu curtează electoratul lui Băsescu

Liderul PNL Crin Antonescu este interesat, în calitate de candidat la Cotroceni, nu doar de electoratul USL, ci chiar şi de cel al preşedintelui Traian Băsescu. Invitat, aseară, la emisiunea "Interviurile lui Ion Cristoiu" de la B1 TV, Antonescu le-a transmis pesediştilor că nu este dependent de ei, că nu vrea să fie un preşedinte al "unei maşinării". Întrebat ce părere are despre faptul că Liviu Dragnea şi Sorin Oprescu au spus despre el că ar fi de dreapta, Antonescu i-a ironizat mai întâi pe aceştia spunând că "Dragnea este cam de dreapta", după care a explicat că electoratul este "o noţiune mobilă". Liderul PNL a precizat că el nu vânează roiuri de electorat de dreapta, dar electoratul lui Traian Băsescu "nu poartă nicio vină". "Orice părere aveam de CV Tudor nu avea nicio vină electoratul său. Mă interesează în mare grad electoratul lui Băsescu", a spus Crin Antonescu. Liderul PNL a subliniat că şi "poporul PSD" este format din cetăţeni români, şi dacă vrea votează, dacă nu, nu".

ATAC DUR la adresa LIBERTĂŢII PRESEI sau un semnal de avertizare ticălos! Guvernul Ponta a blocat conturile ziarului Evenimentul Zilei, la câteva ore după difuzarea interviului cu preşedintele Traian Băsescu pe postul B1TV

La câteva ore după difuzarea interviului cu preşedintele Traian Băsescu pe postul B1TV, Guvernul Ponta a blocat conturile ziarului Evenimentul Zilei. Trezoreria Statului, subordonată Ministerului de Finanţe, a informat telefonic EVZ că măsura a fost luată pentru neplata TVA-ului, datorie minoră prin comparaţie cu arieratele altor companii. EVZ a sesizat Ambasada SUA şi oficialităţile europene cu privire la noul atac al Guvernului Ponta asupra independenţei presei.

JURNALUL NATIONAL

Incredibila transformare a unui lider Jobbik, după ce a aflat că este evreu

Partidul de extremă dreapta din Ungaria, Jobbik, este marcat de orientarea rasistă şi antisemită a membrilor săi. Ura împotriva evreilor i-a adus în 2010 în Parlamentul ungar. Meritele incontestabile în această reuşită le-a avut şi al doilea om din partid, Csanad Szegedi, liderul grupului Jobbik din Parlamentul European. În urmă cu un an, el decreta de la tribuna Parlamentului că "evreii şi ţiganii sunt un blestem pentru naţiunea maghiară, iar poporul trebuie să se apere". "Intelectualii şi artiştii evrei sunt o ruşine pentru sfânta coroană a Regelui înteiemător de stat Ştefan, simbol al naţiunii maghiare", susţinea Szegedi. Faptul că el devenise mai popular decât liderul actual Vona Gabor a atras antipatia unor membri marcanţi. Aceştia au început să culeagă informaţii despre trecutul lui şi au scos la iveală informaţia care avea să îi pună în pericol nu doar cariera politică şi prezenţa în partid, ci chiar viaţa. Csanad Szegedi este evreu.

Cum i s-a făcut dosar lui Borza. ANI s-a sesizat din oficiu în urma unor articole din Hotnews şi Evz şi în aceeaşi zi Daniel Morar a trimis dosarul la Parchet

Avocatul Remus Borza, fost administrator judiciar la Hidroelectrica pe perioada în care societatea a fost în insolvenţă, se consideră victima unei execuţii judiciare pe filiera Hotnews - Evz - ANI - Daniel Morar - Parchetul Curţii de Apel Bucureşti. Parchetul Curţii de Apel Bucureşti l-a trimis pe Borza în judecată săptămâna trecută pentru conflict de interese. Borza este acuzat că în perioada în care a administrat judiciar Hidroelectrica prin firma sa Euro Insol, a reprezentat prin casa sa de avocatură "Borza şi Asociaţii", firma Euro Insol într-o serie de procese cu "băieţii deştepti" din energie contra Hidroelectrica.

NATIONAL

Ministrul Gerea, lasat fara cablu TV si internet

Alesul lui Crin Antonescu pentru portofoliul Economiei nu pare a fi un administrator bun din moment ce a ajuns sa-i fie taiate utilitatile la cabinetul sau parlamentar din Pitesti. Deputat PNL pana mai ieri, Andrei Gerea nu si-a platit facturile pentru utilitati la biroul sau parlamentar, dupa cum informeaza presa locala argeseana. Si asta de multa vreme, din moment ce s-a ajuns sa-i fie taiat cablul pentru TV si internet. Situatia este de-a dreptul surprinzatoare, data fiind suma forfetara primita de parlamentarul Gerea exact in scopul intretinerii cabinetului si finantarii activitatii sale in colegiu.

Lovitura de proportii pentru Crin Antonescu: Doi ministri liberali raman in Guvern dupa ruperea USL!

In ciuda banalelor atacuri publice intre Traian Basescu si Victor Ponta, cei doi si-au mai gasit acum o tinta comuna. Deja au fost arvuniti ministrii liberali care vor ramane in viitorul Guvern Ponta 3, chiar daca PNL va parasi, cu japca sau de buna voie, coalitia. Practic, este vorba despre aceeasi reteta aplicata cu atat de mare succes in cazul fostului ministru Catalin Predoiu, care a fost pastrat la Justitie sub pretextul profesionalismului si continuitatii. Serviciile secrete sunt, se pare, cele care se ocupa indeaproape de acest proiect care va zgudui scena politica romaneasca. Cu atat mai mult cu cat, unul dintre "tradatori" este un nume greu al PNL-ului, dezertarea sa aducandu-l cu siguranta pe Crin Antonescu in pragul depresiei. Este vorba despre un actual ministru care, de cateva saptamani, stie ca are de dus in carca un dosar care il poate infunda in orice clipa, daca nu cade la timp la pace...

Razvan Theodorescu: Antonescu poate sa fie presedintele unei scari de bloc

Fost ministru al Culturii in timpul guvernarii Nastase, Razvan Theodorescu a renuntat la calitatea de membru al PSD in 2010, dar a ramas "om de stanga". Calitate in care nutreste o adevarata simpatie pentru guvernul actual, simpatie care nu-l impiedica insa sa taxeze "prostiile" premierului Ponta. "Prostia cea mai mare a prim-ministrului Ponta a fost aceasta incredibila propunere ca seful Partidului Liberal sa fie presedintele Romaniei. El (Crin Antonescu - n.r.) poate sa fie presedintele unei scari de bloc, al unui comitet de parinti, cam asta e tot ce se poate", a decretat scurt si la obiect Theodorescu.

PUTEREA

România a finalizat lucrările la conducta de gaze Giurgiu - Ruse

Conducta de interconectare a reţelelor de gaze din România şi Bulgaria, Giurgiu-Ruse, a fost finalizată, fără prea mare tam-tam, cel puţin pe teritoriul românesc. În ceea ce priveşte partea bulgară, deşi lucrările au început mai târziu, autorităţile din ţara vecină sunt şi ele pe ultima sută de metri cu acest proiect. Contactaţi de cotidianul PUTEREA, reprezentanţii Transgaz, transportatorul naţional de gaze, nu au putut da detalii referitoare la o posibilă inaugurare oficială şi nici despre stadiul exact al lucrărilor de pe teritoriul bulgar sau al subtraversării Dunării. Aceştia au menţionat doar că "pe teritoriul României, conducta Giurgiu-Ruse a fost finalizată şi că sigur va fi inaugurată până la sfârşitul anului".

Remus Borza pleacă peste o lună. Hidroelectrica a reluat vânzarea de energie pe bursă

Preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, Remus Borza, nu a demisionat şi nici nu o va face până la expirarea mandatului său, peste o lună, când vor fi aleşi noii membri ai Consiliului de Supraveghere. Mai mult, acesta afirmă că a obţinut reluarea vânzărilor de energie pe bursă, prin contracte bilaterale. Remus Borza confirmă, însă, că s-a pus problema demisiei sale, care a fost pe masa ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, însă a găsit sprijin la acesta şi la premierul Victor Ponta pentru rezolvarea problemelor care îl nemulţumeau la Hidroelectrica. Cea mai mare era că Directoratul companiei refuza să încheie pe termen lung contracte pe bursa de energie.

ROMANIA LIBERA

Populiştii iau cu asalt Europa

Ascensiunea Frontului Naţional în Franţa, a UKIP în Marea Britanie şi a Finlandezilor în Finlanda reprezintă expresia unui curent eurosceptic în creştere în Europa. Un scor bun al acestora la alegerile europene de anul viitor va forţa partidele tradiţionale să-şi modifice agenda şi poziţiile faţă de integrarea europeană. O analiză realizată de Financial Times susţine că acest lucru se întâmplă deja şi că viitorul Europei este în cumpănă. Acest fenomen se manifestă peste tot în Europa, unde numărul scepticilor a ajuns să-l depăşească pe cel al eurooptimiştilor - 43% faţă de 40% - iar partidele care ar putea obţine până la 30% la europar­lamentare. Potrivit FT, această ascensiune a stârnit oroarea Bruxelles-ului unde este privită ca o nouă invazie barbară.

Drumul spre Vest: Solidaritatre cu Moldova pe străzile Bcureştiului

Aproximativ 5.000 de oameni au demonstrat ieri la Bucureşti pentru unirea Basarabiei cu România şi pentru adoptarea unui proiect de lege care întăreşte legăturile dintre cele două ţări. Mitingul a avut loc cu o lună înaintea Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, unde Republica Moldova ar trebui să parafeze Acordul Aprofundat şi Comprehensiv de Liber Schimb (DCFTA) şi Acordul de Asociere cu UE. Este cea mai importantă manifestaţie de solidaritate cu Moldova din ultimele două decenii.

ZIARUL FINANCIAR

Cine îi aranjează premierului Ponta o întâlnire în America cu "vulturul" Paul Singer?

De câteva luni, în spatele uşilor închise sau chiar la lunch se desfăşoară o luptă extrem de dură între principalul acţionar al Fondului Proprietatea, fondul american de investiţii Elliot, condus de un "vultur" al Wall Street, Paul Singer, şi administratorul Fondului Proprietatea, un alt fond american de investiţii, Franklin Templeton, condus de Mark Mobius, care şi-a făcut un nume din descoperirea pieţelor emergente înaintea altora, acum două decenii. Este o luptă dură, în care un acţionar îi spune celui care îi administrează activele că dacă nu face mai mult, dacă nu produce mai mulţi bani pe care să-i dea acţionarilor, îl dă afară. Nemulţumit că Franklin Templeton, care a instalat un polonez la Bucureşti, mimează administrarea Fondului Proprietatea şi nu face nimic concret pentru acţionari, Elliot a bătut cu pumnul în masă: Ori ne daţi mai mulţi bani, prin dividende, prin răscumpărări de acţiuni sau prin creşterea valorii de piaţă a acţiunilor, ori vă schimbăm şi-i aducem pe alţii!

Listarea deceniului chiar se face: Romgaz la bursă. BVB poate rămâne însă doar cu 5% din acţiuni

Investitorii de la Bucureşti vor putea să cumpere între 5% şi 15% din capitalul producătorului de gaze Romgaz în cadrul ofertei publice de listare la bursă care va începe mâine şi a cărei valoare va fi cuprinsă între 312 mil. euro şi maximum 416 mil. euro în funcţie de preţul final al ofertei. Însă investitorii de la Londra pot subscrie două treimi din ofertă, iar dacă o vor face, ar putea cumpăra 10% din acţiunile Romgaz, aşa că celor de la Bucureşti le vor rămâne 5%. Preţul acţiunii variază între 24 şi 32 de lei, la care compania este evaluată între 2 şi 2,7 mld. euro. Profitul net bugetat pentru 2013 este de circa 320 mil. euro, la afaceri de aproape 1 mld. euro. O evaluare de 2 mld. euro înseamnă un multiplu de 6,5 ori profitul net. Pentru comparaţie, Exxon-Mobil are o valoare de piaţă de 385 mld. dolari, adică de 11,3 ori profitul net, în timp ce Shell este evaluată la 216 mld. $, de 8,7 ori profitul net.

5.000 de lei la bancă mai aduc maximum 56 de lei după trei luni

Băncile locale au coborât semnificativ dobânzile la depozitele în lei, astfel încât pentru un depozit pe o perioadă de trei luni dobânda anuală este între 2,5% la Intesa Sanpaolo şi până la 5,3% la TBI Bank, sucursala grupului isarelian Kardan. Astfel, un client care vrea să depună la bancă o sumă de 5.000 de lei poate primi după trei luni o dobândă care variază între 26 de lei şi 56 de lei, în funcţie de bancă, net de impozit pe venit, dar fără să ia în calcul comisionul de retragere. Cel mai mult au coborât dobânzile băncile mari, în timp ce băncile mici au fost mai reţinute cu tăierile de dobânzi şi încă mai afişează dobânzi de 4,5% sau chiar 5% pe an, potrivit datelor agregate de portalul financiar conso.ro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb