REVISTA PRESEI 21.11.2015

Willy Homner
Revista Presei / 21 noiembrie 2015

ADEVARUL

Judecătoarea Geanina Terceanu, Ioan Becali şi Victor Becali au fost arestaţi

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au dispus arestarea judecătoarei Geanina Terceanu, dar şi a fraţilor Ioan şi Victor Becali, în dosarul în care cei doi oameni de fotbal, împreună cu Cristian Borcea, sunt acuzaţi că i-au dat magistratului 220.000 de euro pentru a da o soluţie de achitare în dosarul transferurilor de fotbalişti. În 3 aprilie 2012, Geanina Terceanu a dispus achitarea tuturor celor opt inculpaţii trimişi în judecată în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste zece milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

Belgia ridică alerta teroristă pentru Bruxelles la nivelul maxim

Belgia şi-a ridicat la nivel maxim alerta teroristă pentru capitala Bruxelles, autorităţile avertizând cu privire la "o ameninţare iminentă", la o săptămână de la atacurile din Paris. "Ca urmare a celei mai recente evaluări, centrul a ridicat nivelul de alertă teroristă la 4, care semnifică o ameninţare foarte serioasă pentru regiunea Bruxelles", a anunţat Organizaţia de coordonare pentru analiza ameninţării (OCAM), citată de AFP. "Analiza arată o ameninţare serioasă şi iminentă şi necesită măsuri specifice de securitate şi recomandări speciale pentru populaţie", se mai arată într-un comunicat al instituţiei care face parte din Ministerul de Interne belgian. Centrul le-a cerut belgienilor să evite zonele aglomerate, citând "concertele, marile evenimente, gările şi aeroporturile, transportul în comun", precum şi zonele comerciale foarte frecventate.

Ioan Talpeş: România avea 16 spioni în SUA, în decembrie '89, care au dezertat cu toţii şi au rămas acolo

Ioan Talpeş, fost director al Serviciului de Informaţii Externe, şi istoricul Constantin Corneanu au lămurit - într-o ediţie specială Adevărul Live de vineri - unul dintre misterele cel mai bine păstrate ale spionajului românesc. Cei doi specialişti în istoria serviciilor de informaţii româneşti au explicat ce s-a întâmplat după 1989 cu unitatea de elită a CIE/DIE, respectiv unitatea de ofiţeri deplin conspiraţi ("fantome") de pe teritoriul SUA. Istoricul Constantin Corneanu, membru fondator şi preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Europene de Studii Geopolitice şi Strategice "Gheorghe I. Brătianu" (AESGS), susţine că în mandatul de director SIE al fostului director Ioan Talpeş această unitate de spioni "a fost predată/abandonată către CIA şi FBI". Ioan Talpeş: "Nu aveam mulţi agenţi în SUA. Era vorba de 16 oameni care ar fi avut acest statul, pe lângă care mai erau nişte colaboratori. Am acceptat să dăm lista cu agenţi, dar numai după ce îi retrăgeam din SUA, ca să nu blocăm relaţiile cu Washingtonul. Agenţii însă nu au au respectat ordinele noastre să se reîntoarcă în ţară. Au rămas acolo, au devenit cetăţeni americani.

Luare de ostatici în Mali: cel puţin 27 de persoane, printre care doi atacatori, au fost ucise în hotelul Radisson Blu din Bamako

În jur de 140 de turişti şi 30 de angajaţi ai unui hotel din lanţul Radisson Blu au fost luaţi ostatici la Bamako, capitala statului Mali. Martorii i-au descris pe atacatori drept "jihadişti". Cel puţin 27 persoane au fost ucise în atac, revendicat de două grupări afiliate reţelei teroriste al-Qaida. Starea de urgenţă a fost decretată "pe întreg teritoriul malian" pentru o durată de zece zile cu începere din cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, a anunţat guvernul la finalul unei şedinţe de guvern extraordinare, la câteva ore după atacul terorist asupra unui hotel din Bamako.

Cele mai ciudate oferte de Black Friday: Lingouri de aur, tractoare, SUV-uri, trotinete şi multe altele

Studiile companiilor de sondare a opinie publice arată că, în România, numărul clienţilor de Black Friday creşte constant. Unii jucători din piaţă spun că, din experienţa ultimelor patru ediţii a campaniilor de promoţii, au observat că numărul clienţilor a crescut între 15 şi 30% de la un an la altul. Pentru a atrage atenţia cât mai multor posibili clienţi, companiile care organizează Black Friday şi-au schimbat şi ele ofertele clasice, iar în promoţiilor lor au început să apară treptat noi genuri de produse. Aşa se face că în Vinerea Neagră a lui 2015 au fost scoase la vânzare maşini, de la cele de mic litraj, la jeep-uri şi SUV-uri, sau chiar ... tractoare - o ofertă de nerefuzat, cu un preţ redus de la 184.800 de lei, la 99.999 de lei. Tot la gama oferte non-conformiste găsim şi stocuri deja epuizate la maşini de mare litraj, la numai câteva ore de la începerea promoţiilor. Pe eMAG, de exemplu, un Jeep Cherokee s-a vândut încă din primele ore ale startului promoţiei, maşina fiind scoasă la vânzare la 28.394 de euro, de la un preţ iniţial de puţin peste 40.000 de euro.

Imunitatea lui Dan Şova, primul examen pentru Liviu Dragnea

Liviu Dragnea le va cere senatorilor PSD să voteze pentru ridicarea imunităţii lui Dan Şova, pe motiv că un vot negativ ar trezi din nou reacţia străzii, spun surse politice pentru "Adevărul". Totuşi, grupul PSD de la Senat nu se supune tot timpul deciziei de partid, aşa că Şova ar putea profita de o majoritate conjuncturală. Senatul va vota din nou pentru ridicarea imunităţii lui Dan Şova, după ce, în urmă cu opt luni, majoritatea PSD l-a salvat de cătuşe. Totuşi, situaţia politică de acum este mult diferită: fostul premier şi lider PSD Victor Ponta, prietenul lui Dan Şova, nu mai are influenţă în partid, în Parlament nu mai există o alianţă stabilă între PSD-UNPR şi ALDE, iar hotărârile în Senat se adoptă cu majoritatea celor prezenţi, nu cu majoritate absolută ( din numărul total de senatori), cum stipula Regulamentul în primăvară. Toate acestea pot fi cu dus-întors pentru Şova. În primăvară, au fost mai multe voturi pentru reţinerea lui Şova decât împotrivă, însă nu s-a întrunit, aşa cum cerea Regulamentul, majoritatea absolută (din numărul total de senatori), ci doar o majoritate simplă (din numărul senatorilor prezenţi).

Sorin Oprescu, fostul primar al Capitalei, trimis în judecată pentru luare de mită şi spălare de bani

Sorin Oprescu, fostul primar al Capitalei, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie care îl acuză de luare de mită, spălare de bani şi abuz în serviciu. În acest caz, Oprescu este cercetat în arest la domiciliu. De asemenea, Sorin Oprescu mai este acuzat şi de constituirea unui grup infracţional organizat. Procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Cristian Stanca (complicitate la luare de mită, complicitate la dare de mită şi constituire a unui grup infracţional organizat), a lui Mircea Octavian Constantinescu, directorul Direcţiei Economice din cadrul Primăriei Capitalei, la data faptelor, (luare de mită şi constituire a unui grup infracţional), a lui Florin Şupeală, director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului cu atribuţii de director adjunct, la data faptelor, (luare de mită şi constituire a unui grup infracţional organizat) şi a lui Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comerciale (complicitate la spălare de bani şi constituire a unui grup infracţional organizat).

Kerry: SUA pot neutraliza Statul Islamic mai repede decât au anihilat Al-Qaida

Secretarul de Stat american, John Kerry, a declarat joi că Statele Unite au abilitatea de a "neutraliza" gruparea teroristă Statul Islamic (SI) mult mai repede decât au anihilat reţeaua Al-Qaida, relatează Reuters online, în timp ce preşedintele francez Francois Hollande a ordonat intensificarea raidurilor împotriva SI în Siria şi în Irak, potrivit AFP online, relatează Mediafax. "Vom învinge Statul Islamic. Întotdeauna am spus că va dura", a declarat secretarul de Stat american. "Am început lupta împotriva Al-Qaida în 2001 şi ne-a luat câţiva ani înainte să îl putem elimina pe Osama ben Laden şi conducerea de top şi să îi neutralizăm ca forţă. Sperăm să neutralizăm Statul Islamic mult mai repede decât atât şi credem că avem abilitatea de a face acest lucru", a precizat Kerry, potrivit Mediafax. Reţeaua teroristă Statul Islamic a difuzat, joi seară, o nouă înregistrare video, ameninţând că următoarea ţintă a unui atentat va fi Casa Albă, sediul preşedinţiei Statelor Unite.

EVENIMENTUL ZILEI

Curtea de Apel Braşov: Klaus Iohannis nu este apărat de prezumţia de nevinovăţie faţă de amploarea operaţiunii ilicite în cazul casei obţinută cu acte false.

Ziaristul Marius Albin Marinescu a publicat o parte din motivarea instanţei din Braşov în cazul casei obţinute cu ajutorul unor acte false. După un proces care a durat 16 ani, Curtea de Apel Braşov a decis printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă că imobilul obţinut de soţii Iohannis a fost obţinut în mod ilicit. În anul 2005 s-a pronunţat definitiv şi irevocabil sentinţa la procesul declanşat, în anul 1999, de locatarii imobilului situat în Sibiu, str. G-ral Magheru, nr. 35 (prima casă furată) şi s-a anulat Certificatul de moştenitor prin care nişte e..., prin uz de acte false, au pus (mâna) pe casa în cauză, mare cât un bloc şi situată în buricul târgului! Atunci, proprietarii (...) Carmen Georgeta Iohannis, Georgeta Lăzurca (mama lui Carmen G. Iohannis) şi Baştea Ioan au pierdut prima casă dintre cele două (...). Ulterior trebuia să se aplice "puterea lucrului judecat" şi actele subsecvente Certificatului de moştenitor, ANULAT în 2005, inclusiv Contractul de vânzare-cumpărare a unei jumătăţi din imobilul situat în Sibiu, str. N. Bălcescu, nr. 29 (a doua casă furată), aflat şi el pe acelaşi Certificat de moştenitor declarat nul, anulate.

Black Friday: eMag a vândut 4,4 kilograme de aur

eMAG a vândut 4,4 kilograme de aur la doar câteva ore de când a fost dat startul pentru reducerile de Black Friday, potrivit datelor transmise de companie. Până la ora 12:00 magazinul eMAG.ro a primit 2,5 milioane de vizite, astăzi, în ziua de Black Friday, şi comenzi în valoare de 135 milioane lei. 300.000 de produse au fost comandate de clienţii eMAG. 52% din vizitele de ieri au venit de pe mobil - este prima zi din istoria eMAG în care vizitele de pe mobil le depăşesc pe cele de pe desktop. În continuare un interes foarte mare pentru oferta de Black Friday: 200.000 vizitatori simultan în site şi mobil.

DNA cere confiscarea extinsă în cazul averii lui Sorin Oprescu

Procurorii DNA solicită confiscarea extinsă a averii primarului suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, deoarece sumele de bani şi valoarea imobilelor deţinute de el şi partenera sa de viaţă depăşesc cu mult veniturile menţionate în declaraţiile de avere. Potrivit Agerpres, în rechizitoriul trimis în instanţă, DNA arată că, urmare a investigaţiilor financiare efectuate cu privire la situaţia materială a inculpaţilor şi membrilor familiilor lor, în cazul lui Oprescu au rezultat indicii cu privire la incidenţa dispoziţiilor art. 112 (1) C.pen. referitoare la măsura confiscării extinse. În consecinţă, DNA a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui apartament deţinut de Oprescu în sectorul 1 al Capitalei, cu o suprafaţă totală de 244 mp (din care patru camere şi dependinţe - 172,34 mp, 4,84 mp loggie; 48,78 mp terasă, loc de parcare la demisol 15,60 mp şi boxă demisol 2,63 mp), plus cota parte din teren - 101,64 mp, până la concurenţa valorii de 1.264.531 lei.

Răspunsul GENIAL pe care Stephen Hawking l-a dat cu privire la teroriştii ISIS

Într-un interviu recent oferit unei publicaţii străine, Hawking a spus că "trebuie să ne depăşim teama şi să eliminăm agresivitatea pentru a învinge ISIS". "Calitatea umană pe care aş vrea să o consolidăm este empatia. Ea ne aduce într-o ambianţă plăcută şi iubitoare. Trebuie să înţelegem faptul că Statul Islamic nu este chiar atât de puternic pe cât vrea să ne facă să credem. Din punct de vedere militar, ei nu pot ajunge în Europa. Teroriştii ISIS abia sunt capabili să cucerească teritorii din Orientul Mijlociu. Gruparea Stat Islamic este slabă şi singura lor armă împotriva noastră este să răspândească teama printre noi. Vor să distrugă societatea noastră, ca să poată domina în lumea lor", a explicat Stephen Hawking, potrivit 7sur7.be.

Terorismul, mână în mână cu reţelele de infracţionalitate organizată din Europa -de Iulian Chifu

Ultimele atacuri de la Paris şi dezbaterea din cadrul Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne din aceste zile au subliniat din nou, cu date, combinaţia explozivă a terorismului cu infracţionalitatea organizată. Pungile islamiste din Europa în care poliţia nu pătrunde sunt unele în care se află deopotrivă radicali islamişti şi jihadişti şi infractori de drept comun. Între autorii atacului se aflau persoane radicalizate, atentatori jihadişti suicidari cu multiple condamnări de drept comun. Radicalizarea şi convertirea la Islam se realizează de cele mai multe ori în închisorile europene. Iar traficanţii de arme şi de explozibili au asigurat AKM-urile automate de asalt şi centurile pentru atentatorii de la Paris. Mai mult, terorismul utilizează deseori finanţări venite de la activităţi infracţionale. În Somalia, Al Shabaab lucra/lucrează în tandem, în simbioză, cu piraţii din Cornul Africii. În Libia, grupările teroriste din zona Benghazi, inclusiv cele afiliate Statului Islamic, lucrează în acelaşi tip de simbioză cu reţelele de traficanţi de persoane.

Cursa pentru Capitala Europeană 2021. Braşov: Civilizaţia muntelui

Capitală Europeană a Culturii 2021 este conceptul care a reuşit deja să remodeleze dezvoltarea durabilă a Braşovului pe termen lung sub angajamentul "Creştem prin cultură", spun braşovenii. Iar ideea principală a luptei pentru titlul de Capitală Culturală Europeană este "Braşov - Civilizaţia muntelui". Strategia pentru cultură pe termen lung (2015 - 2030) a fost împărţită de anul 2021 în etapa asigurării necesităţilor primare pentru dezvoltarea culturală (2015 - 2021), perioada când Braşovul investeşte într-o infrastructură culturală ridicată strategic în zone neacoperite cultural în prezent (un mare centru multicultural, reabilitarea şi conversia unor hale industriale către activităţi culturale şi creative etc), dezvoltă programe de restaurare şi conservare a patrimoniului istoric şi iniţiază proiecte cu accent pe educaţia culturală, finalizând cu implementarea proiectului Braşov CEAC 2021; şi etapa consolidării statutului de oraş cultural european (2022 - 2030).

JURNALUL NATIONAL

Probabil că românii vor avea nevoie din nou de paşapoarte după înăsprirea controalelor la graniţe

La o săptămână după atentatele de la Paris, statele europene, la presiunea Franţei, au obţinut vineri generalizarea controalelor la frontierele externe ale Uniunii Europene, pe care vor să le facă de netrecut pentru posibilii jihadişti, notează agenţia France Presse. Cele 28 de state membre ale UE şi-au sporit de asemenea presiunea pentru ca Parlamentul European să accelereze adoptarea registrului european cu numele pasagerilor companiilor aeriene (PNR), considerat indispensabil de către Franţa pentru a urmări parcursul "celor care vor să ne atace". Europa "a pierdut prea mult timp", a declarat ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, la întâlnirea cu omologii săi europeni la Bruxelles, reuniţi la solicitarea Parisului pentru găsirea unui răspuns european urgent în faţa ameninţării teroriste.

Criza ostaticilor din hotelul Radisson din Bamako, Mali, s-a terminat! 20 persoane au murit

Criza ostaticilor a luat sfârşit. Numărul confirmat al morţilor se ridică la 20, susţin autorităţile din Mali. Gruparea jihadistă africană, Al-Mourabitoun, afiliată Al-Qaida, a revendicat responsabilitatea atacului şi luării de ostatici de la hotelul Radisson din capitala statului african Mali, Bamako. Răpitorii din hotelul Radisson vorbesc limba engleză, spun ostaticii care au fost eliberaţi de terorişti. Forţele de securitate maliene au lansat o operaţiune asupra Hotelului Radisson din Bamako, unde 170 de persoane - printre care şapte cetăţeni chinezi, şase angajaţi ai companiei Turkish Airlines şi francezi, al căror număr nu se cunoaşte deocamdată - au fost luate ostatice de bărbaţi înarmaţi, transmite AFP.

Unul dintre teroriştii implicaţi în atentatele de la Paris: "Am mers mult prea departe"

"Am mers mult prea departe", afirmă unul din extremiştii implicaţi în actele teroriste de la Paris. Salah Abdeslam, 26, este cel care ar fi făcut această mărturisire şocantă la trei zile după atentatele care au ucis 129 de persoane. După câte se pare, s-a confesat unui prieten care l-a ajutat să se ascundă în Bruxelles. Zvonurile spun că teroristul fuge nu doar de autorităţi, ci şi de membrii grupării ISIS. Anchetatorii francezi cred că din cauza panicii, Salah Abdeslam s-a abătut de la planul iniţial şi nu s-a sinucis, scrie thesun.co.uk. Amicul lui Salah ar fi povestit: "Ne-am întâlnit marţi, dar nu am discutat prea mult. Mi-a spus că au mers prea departe şi că era copleşit de cele întâmplate, dar că nu poate să se predea din cauza consecinţelor pe care le va suporta familia. De asemenea, se teme de represaliile din partea Statului Islamic."

Piraeus şi Carpatica ajung la americanii de la JC Flowers

Tranzacţia privind vânzarea Piraeus Bank şi a băncii Carpatica către americanii de la JC Flowers va fi realizată marţi sau miercuri, a anunţat Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR. "Pe Carpatica s-a bătut palma deja. Ca să ajungă la o masă critică, ca să aducă profit, cumpărătorul mai avea nevoie de o bancă. Avea nevoie de o bancă care are portofoliu de credite care să-i asigure venituri. Ulterior achiziţiei, cumpărătorul intenţionează să le fuzioneze", a precizat Cinteză. Acesta a spus că dacă americanii eşuează în cumpărarea Piraeus, atunci vor renunţa şi la Carpatica. Tranzacţia este condiţionată de succesul băncii-mamă, Piraeus Group, de a atrage capitalul privat necesar pentru capitalizare de pe pieţele internaţionale, ceea ce este foarte probabil. "Se pare că problema atragerii de capital este rezolvată în mare parte, cu excepţia unei sume de doar 100 de milioane de euro, din cele 1,34 miliarde euro ce trebuie să le atragă banca de la investitorii privaţi. De aceea, cred că deal-ul privind vânzarea Piraeus Bank România va fi anuntatat săptămâna viitoare", a spus Cinteză, in cadrul seminarului EU-Cofile de la Sinaia. (Daniela Ivan)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb