REVISTA PRESEI 21.12.2013

Willy Homner
Revista Presei / 21 decembrie 2013

ADEVARUL

Comisia Europeană a acceptat realocarea a 240 milioane de euro către Programul Operaţional Regional

Comisia Europeană a aprobat vineri cererea României privind realocarea de fonduri de la Programele Operaţionale Sectoriale de Mediu şi Transport către Programul Operaţional Regional, banii urmând să fie investiţi în şcoli, spitale şi drumuri judeţene, anunţă Mediafax. Suma aprobată de oficialii europeni se ridică la 240 de milioane de euro, aceasta provenind de la Programul Operaţional Sectorial Transport (140 de milioane de euro) şi Programul Operaţional Sectorial Mediu (100 de milioane de euro), potrivit comunicatului transmis de Ministerul Fondurilor Europene. Modul de distribuţie a banilor prevede alocarea a 173 de milioane de euro pentru construirea sau renovarea şcolilor şi spitalelor, iar 67 de milioane de euro vor fi folosiţi pentru drumuri judeţene. Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene a subliniat faptul că realocarea de fonduri nu va afecta implementarea proiectelor aprobate. Tot oficialul român a mai precizat că programul căruia i s-au transferat noi fonduri este cel mai performant, acesta reuşind să atragă circa 1,65 de miliarde de euro.

Băsescu: România a afirmat intenţia de participare la Uniunea bancară

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat în cadrul Consiliului European intenţia României de a participa la Uniunea Bancară, având în vedere că 75% din piaţa bancară a României este ocupată de bănci din zona euro. Preşedintele a mai anunţat că în cadrul Consiliului a constatat că a fost adoptat regulamentul privind Mecanismul unic de Rezoluţie bancară, ceea ce înseamnă că cei doi piloni au în acest moment, regulament. "Primul era Regulamentul de Supraveghere bancară, iar cel de-al doilea regulament, care lipsea, era Regulamentul de rezoluţie bancară. Speranţa este că va fi validat de Parlament, în aşa fel încât, din 2015, Uniunea Bancară să poată funcţiona", a spus şeful statului. Preşedintele a mai arătat că 2014 va fi un an în care vor fi evaluate băncile din zona euro în primul rând. "Cu această ocazie, am afirmat intenţia României de a participa la Uniunea Bancară, având în vedere că pe piaţa bancară a României îşi desfăşoară activitatea cele mai multe bănci din zona euro, 75% din piaţă fiind ocupată de bănci din zona euro", a spus şeful statului.

Profit istoric de 900 de milioane de lei pentru Hidroelectrica, cât în ultimii 11 ani, dar livrarea de energie pentru populaţie va cauza pierderi în 2014

Hidroelectrica va realiza în acest an un profit istoric de 900 de milioane de lei, cât în ultimii 11 ani adunaţi, însă de anul viitor compania va fi afectată de livrarea de energie către populaţie, care va aduce un minus de 30 de milioane de euro, în vreme ce taxa pe stâlp va produce o gaură de 40 de milioane de euro. Alte 80 de milioane de euro se duc pe apa uzinată, a afirmat, Remus Borza, în ultima sa conferinţă ca reprezentant al companiei. "Hidroelectrica are un cost de producţie de 160 lei pe MWh, dar ANRE ne va recunoaşte în tarife doar 114 lei. Din aceasta cauză, compania va avea anul viitor pierderi de 30 milioane euro", a arătat Borza. El a adăugat că din taxa pe stâlp Hidroelectrica va pierde alte 40 de milioane euro, iar impozitul pentru apa uzinată înseamnă costuri de 80 milioane de euro pe an. Populaţia va fi alimentată de anul viitor, în regim reglementat, doar cu energie produsă de Nuclearelectrica şi Hidroelectrica, din acest segment fiind excluşi producătorii în termocentrale şi unităţi regenerabile.

Astra Rail Industries angajează o mie de oameni la Arad, Caracal şi Turnu Severin pentru a face faţă comenzilor

Compania Astra Rail Industries va face peste o mie de angajări în Arad, Caracal şi Drobeta-Turnu Severin, în primul trimestru din 2014, pentru a onora contractele semnate cu parteneri europeni care au nevoie de vagoane de marfă, această ofertă de locuri de muncă fiind cea mai mare din Arad, scrie Mediafax. Marinela Vinesar, directorul de resurse umane al companiei, a declarat aceste posturi trebuie ocupate până la 31 martie, iar o parte dintre viitorii angajaţi vor beneficia inclusiv de programe de instruire. Cea mai mare parte a posturilor sunt disponibile la fabrica din Arad, unde se produc vagoane de marfă, aici urmând să fie angajate aproximativ 550 de persoane. La Caracal, unde se produc boghiuri pentru vagoane, vor fi angajate 100 de persoane, iar la Drobeta-Turnu Severin, unde se produc şi vagoane, oferta este de 400 de locuri de muncă.

Hidroelectrica selectează un nou intermediar pentru listarea la bursă. Guvernul vrea ca societatea să ajungă pe piaţa de la Londra, aidoma Romgaz

Compania Hidroelectrica va selecta un nou intermediar pentru listarea la bursă, după ce Guvernul a majorat pachetul de acţiuni pe care îl va oferi investitorilor de la 10% la 15%, iar companiile interesare vor putea depune oferte până în 20 ianuarie 2014, dată la care vor fi deschise. Preţul caietului de sarcini a fost redus de la 8.000 de euro, plus TVA, la 2.000 de euro, fără TVA, se arată într-un anunţ al Hidroelectrica. Totodată, valoarea garanţiei de participare a scăzut de la 25.000 de euro la 5.000 de euro. Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, a declarat, la Adevărul Live, că statul vrea ca Hidroelectrica să aibă parte de o listare duală, atât la Bucureşti cât şi la Londra.

Uniunea Europeană a pierdut ratingul AAA de la Standard&Poor's. Lipsa coeziunii şi deteriorarea finanţelor sunt cauzele. CE: e o decizie greşită

Agenţia de rating Standard & Poor's (S&P) a retrogradat cu o treaptă ratingul de credit pe termen lung al Uniunii Europene, de la nivelul de top "AAA" la "AA+", acuzând slăbirea coeziunii blocului comunitar şi deteriorarea situaţiei financiare a Europei, transmite Bloomberg. Comisia Europeană susţine că decizia este greşită. "Comisia nu este de acord cu S&P că obligaţiile statelor membre pot fi puse sub semnul întrebării într-o eventuală situaţie dificilă. Toate statele membre au transmis contribuţiile la buget în totalitate şi la timp, inclusiv în perioada crizei financiare", a declarat comisarul pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn, citat de AFP. Perspectiva calificativelor UE este stabilă, potrivit unui comunicat publicat vineri de S&P. "Retrogradarea reflectă opinia noastră privind slăbirea situaţiei financiare a celor 28 de state membre UE", se spune în comunicat. S&P a coborât în ultimii ani ratingurile marilor economii europene, inclusiv Franţa, Italia şi Spania, în urma crizei datoriilor de stat.

Cu 1.800 de euro investiţi la început de 2013 în "vedeta anului" pe Bursă, un investitor avea bani de Logan înaintea Craciunului

De la inceputul crizei din 2008 si pana in prezent, 2013 a fost cel mai bun an pentru investitii si investitori in piata de capital romaneasca. Ofertele de actiuni ale statului, ofertele de cumparare desfasurate de anumite companii din piata, dar si cresterile efective ale titlurilor de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au generat castiguri care in anumite au dublat sau chiar triplat banii investitorilor in 12 luni. De notat ca cine ar fi investit la inceputul anului 1.840 euro (valoarea unui portofoliu mediu pe Bursa de la Bucuresti) in actiunea care a crescut cel mai mult in 2013, ar fi avut in prezent 7.700 euro, adica pretul unui automobil Dacia Logan cu nivel mediu de dotari.

Graţiat de Vladimir Putin, fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski a ieşit din închisoare după zece ani de detenţie

Fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, un critic al Kremlinului, a fost eliberat, vineri, din închisoarea în care era încarcerat de zece ani, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a semnat decretul de graţiere al acestuia, potrivit agenţiei Interfax. Fostul oligarh, urma să fie eliberat în august 2014 după ce a ispăşit o pedeapsă de zece ani pentru "fraudă şi evaziune fiscală". Încă de la începutul procesului, partizanii lui Hodorkovski au văzut ca pe o reglare de conturi împotriva omului de afaceri care se opunea lui Putin şi avea ambiţii politice. Arestat în 2013, Hodorkovski, a fost considerat cel mai bogat om din Rusia, fiind condamnat în 2005 cu partenerul său de afaceri Platon Lebedev la opt ani de închisoare pentru "fraudă" şi "evaziune fiscală". Deţinut prima dată în Siberia, Hodorkovski a fost transferat într-o închisoare din Karelia, în nord-vestul Rusiei. Pedeapsa a fost mărită la 14 ani, în 2010, în urma unui al doilea proces de "furt de petrol" şi "spălare" a 23.5 miliarde de dolari.

EVENIMENTUL ZILEI

OMUL LUI VOICULESCU, de râsul curcilor. Deputat, agramat, cerşetor, şpăgar

Unul dintre parlamentarii traseişti, racolaţi de conservatori, cerea mită pentru a plăti cheltuielile partidului. Parlamentarul de Buzău, Gheorghe Coman (44 de ani), cunoscut ca "deputatul Gigioacă" sau ,,deputatul auto", celebru pentru greşelile gramaticale care au făcut ocolul internetului, este la un pas să ajungă în arest. Coman este cercetat de DNA pentru trafic de influenţă, iar procurorii cer ridicarea imunităţii pentru a putea cere arestarea preventivă. Deputatul a fost prins în flagrant atunci când primea o parte din şpagă, 3.140 de lei, dar nu a putut fi reţinut: a acroşat maşina DNA şi a fugit la amanta sa. Cazul său va fi luat în discuţie, luni dimineaţă, la Comisia Juridică din Camera Deputaţilor. Totul a început luna trecută, când parlamentarul i-a cerut şpagă directorului adjunct al Direcţiei Sanitar-veterinare (DSV) Buzău, Ciprian Botezatu, pentru a-l menţine în funcţie. Coman avea nevoie de bani pentru a achita factura de la cheltuielile de protocol făcute pe 14 decembrie, când a fost ales preşedinte al PC-Buzău.

Traian Băsescu: Am atenţionat Consiliul European cu privire la limba de redactare a acordului cu Moldova

Preşedintele Traian Băsescu a amintit că, potrivit Curţii Constituţionale din republica Moldova, limba oficială în această ţară este româna. Declaraţiile preşedintelui Băsescu, după reuniunea Consiliului European: Cel mai important punct pe ordinea de zi a fost politica de securitate şi apărare europeană. Rolul acestui consiliu a fost să stabilească o perspectivă strategică. Era timpul unei adaptări. La începutul lucrărilor a participat secretarul general NATO. Toate luările de poziţie au vizat compatibilitatea cu NATO. Consiliul Europei a luat decizia infiinţării la Bucureşti a unui oficiu de combatere a criminalităţii informatice. Nivelul de pagube cibernetice, cifra oficială pentru 2012, la nivelul UE: 290 miliarde euro. Zilnic sunt atacate 148.000 de calculatoare. Pe piaţă sunt 150.000 de viruşi. Proiecte 2014-2015: crearea de drone, constituirea unei flote pentru alimentarea avioanelor in aer, dezvoltarea comunicaţiilor prin satelit.

Superimunitatea aleşilor ajunge pe masa OSCE

Ambasadorul SUA la OSCE, Daniel Baer, a atras atenţia statelor membre asupra modifi cărilor aduse Codului Penal. Într-o scrisoare transmisă de Daniel Baer, ambasadorul SUA la Oraganizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), statelor membre ale organizaţiei internaţionale, acesta atrage atenţia asupra modificărilor aduse de parlamentarii din România Codului Penal. "Statele Unite sunt preocupate de recenta aprobare de către Parlamentul român a unor propuneri de amendamente la Codul Penal, prin care aleşii vor căpăta imunitate în faţa anchetelor pentru corupţie şi a investigaţiilor privind conflictul de interese", susţine ambasadorul Daniel Baer.

Investiţiile în metalele preţioase, cele mai sigure

Preţul metalelor rare va înregistra o uşoară creştere în 2014, iar economiştii spun că investiţiile în aur rămân profitabile pe termen lung. Deşi preţul unciei a scăzut în ultimii ani, economiştii recomandă ca atât marii investitori, statele, cât şi persoanele fizice să investească în aur sau în alte metale rare. Motivul: în cazul acestor investiţii, fluctuaţiile pe termen scurt nu trebuie luate în considerare, întrucât pe termen lung câştigul este garantat. "Investiţia în metalele preţioase este pe termen lung, zece ani. De unde vine această predicţie optimistă? Pentru că, politica monetară dusă de principalele ţări ale lumii este una expansionistă, ceea ce face ca monedei să îi scadă valoarea, iar metalele preţioase să îşi crească valoarea", a explicat Bogdan Glăvan, profesor, doctor în economie.

JURNALUL NATIONAL

Lipsa garanţiilor şi aprobările prin telefon au falimentat banca statului, pungaşii au rămas cu banii. Bogaţii de azi ai României, groparii de ieri ai Bancorex

Multe dintre averile actualilor milionari ai României s-au construit exclusiv pe creditele luate pe "ochi frumoşi" de la Bancorex. La devalizarea băncii au contribuit, alături de politicieni, nume grele din serviciile secrete - foşti ofiţeri de securitate sau persoane conectate la interesele fostei Securităţi, sus-puşii din instituţii-cheie şi oameni de afaceri , care astăzi figurează în topurile bogaţilor. Uitarea care s-a aşternut peste cel mai mare tun din istoria bancară a fost şi este încurajată de pasivitatea totală a instituţiilor statului care nu a dat o prea mare importanţă recuperării celor aproape 2 miliarde de dolari . Instituţiile statului însărcinate cu recuperarea banilor -AVAB/AVAS - nu au reuşit să readucă la buget nici măcar un sfert din prejudiciu. Autorităţile se justifică invocând argumente hilare, precum lipsa banilor pentru deplasări, plicuri poştale şi timbre şi transmiterea unor informaţii eronate către proprii executori. Acum, după atâţia ani, unii politicieni din tânăra generaţie cred că s-ar mai putea recupera ceva prin executarea silită a datornicilor.

Ziua Z pentru Comarnic - Braşov

Consorţiul format din companiile Vinci - Strabag - Aktor a câştigat concesiunea pentru construirea autostrăzii Comarnic - Braşov. Este prima licitaţie de acest fel prin care se încredinţează unui consorţiu privat construirea şi exploatarea unei autostrăzi. Autostrada Comarnic - Braşov, care se întinde pe 58 de kilometri pe un traseu muntos, este principala soluţie pentru fluidizarea traficului rutier pe Valea Prahovei. Această lucrare a mai fost scoasă la licitaţie în 2004 şi 2010, dar procedurile nu s-au finalizat. În desemnarea câştigătorului, în cea de-a treia licitaţie, a cântărit greu oferta financiară - preţul anunţat de constructor şi asigurarea suportului bancar pentru finanţarea lucrării. Din medii bancare aflăm că cele trei firme ale consorţiului au fost susţinute în oferta financiară de Societe Generale şi Erste Bank. Compania franceză Vinci a fost prezentă la toate licitaţiile organizate pentru această autostradă. Potrivit informaţiilor, construcţia autostrăzii va costa circa 1,2 miliarde euro iar lucrările vor începe în primăvara anului viitor.

Preşedintele Băsescu susţine că Marea Neagră trebuie inclusă în strategia de securitate maritimă a UE

Traian Băsescu a declarat că România a pledat, în Consiliul European, pentru introducerea Mării Negre în strategia de securitate maritimă a Uniunii Europene. Preşedintele a spus că, pentru prima dată, se aduce în discuţie securitatea maritimă, care are termen în iunie 2014. "Astfel, Comisia împreună cu Agenţia de Securitate a UE şi cu Înaltul Reprezentant pentru politică externă, trebuie să prezinte în iunie şi strategia cibernetică şi strategia de securitate maritimă", a spus el. Băsescu a menţionat că "pentru noi este vital, în condiţiile în care de mult vorbim de Marea Neagră şi nevoia de consolidare la Marea Neagră". "În ceea ce priveşte acest subiect al apărării şi securităţii la nivel european, el a fost important, din punctul nostru de vedere, sub două aspecte. Pentru prima dată se aduce în discuţie securitatea maritimă, ceea ce pentru noi este vital, noi de mult vorbim de Marea Neagră şi de nevoia de consolidare a securităţii la Marea Neagră. Iar aici avem o bază foarte bună. Summitul NATO de la Chicago, care a stabilit foarte clar că Marea Neagră este o zonă de vulnerabilitate", a spus Băsescu, potrivit Mediafax.

Haaretz: Nelson Mandela a fost antrenat de agenţii Mossad în tehnici de sabotaj şi folosirea armelor

Fostul lider sud-african Nelson Mandela, care a decedat la 5 decembrie, la vârsta de 95 de ani, a fost antrenat militar de agenţii Mossad în 1962, în Etiopia, arată un document secret descoperit în Arhivele Naţionale din Israel, dezvăluie cotidianul Haaretz, în ediţia online. O scrisoare datată 11 octombrie 1962 şi trimisă de Mossad Ministerului de Externe de la Ierusalim dezvăluie că Mandela a urmat antrenamentele sub îndrumarea agenţilor Mossad în Etiopia, fără ca aceştia să cunoască adevărata identitate a liderului sud-african, care s-a prezentat cu pseudonimele David Mobsari şi "Black Pimpernel". Haaretz afirmă că antrenamentele au avut loc în 1962, când Nelson Mandela a părăsit în secret Africa de Sud şi a vizitat mai multe ţări africane, inclusiv Etiopia, Algeria, Egipt şi Ghana, în încercarea de a obţine sprijin financiar şi militar de la liderii acestor state pentru braţul armat al Congresului Naţional African.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb