REVISTA PRESEI 21.12.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 21 decembrie 2015

ADEVARUL

Turcia anunţă retragerea trupelor sale din Irak

Turcia a anunţat sâmbătă seară că "va continua" retragerea trupelor sale din Irak, la o zi după discuţia telefonică dintre Barack Obama şi Recep Tayyip Erdogan, în care preşedintele american l-a îndemnat pe omologul său turc să ia o astfel de decizie pentru a reduce tensiunile dintre cele două ţări vecine. "Ţinând cont de sensibilitatea părţii irakiene (...), Turcia va continua procesul de retragere a trupelor sale staţionate în provincia Mosul (nord)", a informat Ministerul de Externe de la Ankara într-un comunicat, relatează 20minutes.fr, care citează AFP. Vineri, preşedintele american Barack Obama l-a sunat pe Recep Tayyip Erdogan, îndemnându-l "să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Irakului", se arată într-un comunicat al Casei Albe. Totodată, Obama a salutat "contribuţia" Turciei la coaliţia militară pentru combaterea reţelei extremiste Statul Islamic (SI), coordonată de Statele Unite. Irakul a cerut marţi "retragerea completă" a forţelor turce de pe teritoriul său.

Truică trăgea sforile ca să-l bage în Guvern pe prinţul Paul

Curtea Supremă va anunţa, luni, dacă cei implicaţi în dosarul "Retrocedării Fermei Regale Băneasa" vor fi cercetaţi în libertate sau dacă vor ajunge după gratii. Procurorii DNA au făcut contestaţie împotriva deciziei Curţii de Apel Braşov care a stabilit ca prinţul Paul, Remus Truică şi avocatul Robert Roşu să fie plasaţi în arest la domiciliu, iar Dan Andronic, patronul ziarului "Evenimentul Zilei", afaceristul Claudiu Mateescu şi Marius Marcovici, fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, să fie cercetaţi sub controlul judiciar. Procesul s-a judecat vineri, iar pronunţarea a fost amânată pentru luni. În esenţă, procurorii DNA spun că, în luna noiembrie 2006, Truică ar fi constituit împreună cu alte persoane un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de Paul. Ancheta DNA a dezvăluit că creierul întregii afaceri ar fi miliardarul israelian Benjamin "Benny" Steinmetz, care venea rar în România.

Coşmarul romanilor care se întorc in tara de Sărbători

Calvarul romanilor care se întorc acasă de sărbători continua si acum in vama Nădlac. De parca nu ar fi fost de ajuns ca unii dintre ei au stat cate 6 ore in coloana, la intrarea in tara îşi fac alţi nervi atunci când se aşază la rând pentru rovinieta. Fericiţii care scapă de procedurile birocratice abia aşteaptă sa ajungă la ai lor plini de daruri. Nervoşi, romanii care vin din străinătate si abia aşteaptă sa ajungă acasă la cei dragi le reproşează autorităţilor ca la intrarea pe autostrada Nădlac-Lugoj-Deva, exista doar o singura ghereta de unde pot cumpăra rovinieta. Nădlac este singurul punct de trecere de pe o Autostrada, in Romania. Are 20 de benzi de circulaţie, cate 10 pe sens, dar tot nu face fata traficului din aceste zile, potrivit autorităţilor. In ultimele 24 de ore poliţiştii de frontiera au numărat 8.300 de maşini.

Eduard Hellvig, directorul SRI: 70% din persoanele interzise în România au legătură cu ISIS

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a vorbit, în exclusivitate pentru "Adevărul", despre ameninţarea teroristă asupra României, despre ascultarea telefoanelor, despre relaţia cu prim-adjunctul său, Florian Coldea, dar şi despre relaţia cu serviciile de informaţii din alte ţări. "Din păcate, nu suntem feriţi de potenţiale atacuri teroriste. De altfel, aţi putut constata că, de la începutul acestui an, la propunerea SRI, nu s-a permis intrarea în ţară pentru 246 de persoane despre care noi am obţinut date că erau conectate la fenomenul terrorist şi prezentau riscuri în acest domeniu. Mai mult, au fost declarate indezirabile şi expulzate de pe teritoriul naţional alte 9 persoane, din aceleaşi considerente", a spus Hellvig.

"Războiul tăcut" dintre Rusia şi Turcia. Băncile turceşti, vizate de un raid al serviciilor de securitate pentru spălare de bani. Turcia a blocat nave ruseşti

FSB, serviciul de securitate al Rusiei, a efectuat mai multe raiduri la băncile turceşti prezente în Federaţia Rusă, acesta fiind cel mai recent episod de şicanări dintre cele două state după doborârea de către Turcia a unui avion rusesc care intrase în spaţiul său aerian. Au fost verificate patru agenţii bancare, acuzaţia fiind de spălare de bani, potrivit "The Moscow Times", care citează cotidianul turcesc Hurriyet Daily News. Inspectorii nu au găsit nimic, potrivit sursei citate. De asemnenea, alte 20 de bănci ruseşti au fost verificate, în conexiune cu o serie de tranzacţii suspicioase realizate în numele unor oameni de afaceri turci. În Rusia operează un număr de cinci bănci turceşti.

România a trecut pe excedent în comerţul cu produse agroalimentare după primele trei trimestre

România a trecut pe excedent în comerţul cu produse agroalimentare după primele trei trimestre din 2015, exporturile avansând cu 7,6% faţă de perioada corespunzătoare din 2014, până la 4,2 miliarde de euro, în timp ce importurile au totalizat 4,16 miliarde de euro, un plus de 17,3%, potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii. Livrările externe de porumb şi ţigarete, care au generat o treime din încasările din exporturile de produse agroalimentare, s-au majorat cu 331,3 milioane de euro (total export 725,5 milioane euro) şi respectiv, cu 174,3 milioane de euro (total export 673,9 milioane euro). Cantitatea totală de porumb exportată în primele 9 luni a crescut de 2,5 ori faţă de aceeaşi perioadă din 2014, până la 3,86 milioane de tone, iar cea de ţigarete de 1,2 ori, totalizând 37.800 tone.

BANCHERUL

Care sunt problemele legii Piperea privind darea in plata descoperite de preşedintele Iohannis si Banca Centrala Europeana (BCE)

In afara multor neclarităţi si greşeli de tehnica legislativa, legea darii in plata a caselor ipotecate, redactata, după propriile declaraţii, de avocatul Gheorghe Piperea, un aprig critic al băncilor si implicat într-o sumedenie de procese împotriva acestora, a fost desfiinţata atât de preşedintele Klaus Iohannis, care a refuzat sa o promulge si a întors-o in Parlament, cat si de Banca Centrala Europeana (BCE). Sa vedem care sunt cele mai mari probleme ale legii descoperite de preşedintele Iohannis si BCE: 1. Legea favorizează hazardul moral, întrucât permite celor care pot sa-si achite ratele la credit sa nu-si plătească datoriile la banca. 2. Legea se aplica retroactiv, contrar prevederilor Codului Civil, Constituţiei si directivei europene. 3. Legea încalcă Directiva nr.17/2014 privind creditele ipotecare. 4. Legea nu se corelează cu programul Prima Casa si cu legea insolventei persoanelor fizice.

Băncile îşi vor putea executa silit clienţii doar cu aprobarea unei instanţe de judecata

Băncile îşi vor executa silit clienţii, prin vânzarea imobilelor ipotecate sau poprirea conturilor, mult mai greu decât pana acum, întrucât Curtea Constituţionala a decis ca doar judecătorii pot încuviinţa executarea silita, nu executorii judecătoreşti, cum se întâmpla in prezent. Decizia unei instanţe privind începerea procedurii de executare silita va dura mai mult decât in prezent si pentru ca va putea fi contestata de cel executat.

CAPITAL

Euro bate leul, în ciuda sumelor trimise de românii din străinătate

În ciuda unei scăderi relative a leului faţă de moneda europeană în ultimele săptămâni, moneda naţională rămâne stabilă faţă de euro. Cursul de schimb a dat frisoane celor care au credite în valută şi în ultimele săptămâni, însă nu se întrevăd modificări majore pentru perioada următoare. Probleme vin mai degrabă din zona euro-dolar, unde ar putea avea loc schimbări în urma deciziilor Federal Reserve. Creşterea dobânzilor aferente dolarului, care înseamnă sfârşitul oficial al crizei din SUA, va avea un efect imediat asupra cursului euro/dolar, dar nu volatilitate ridicată. Economia României va încheia un an foarte bun, cu o creştere peste aşteptări, apropiată de 4%, inflaţie uşor negativă şi indicatori macro stabili. Ceea ce înseamnă că nici moneda naţională nu are motive de îngrijorare în ceea ce priveşte evoluţia, iar acest lucru este vizibil în cursul din prezent faţă de euro, potrivit analiştilor.

România are nevoie de 16 ani pentru a-şi proteja autostrăzile de înzăpezire

În 2016 se vor planta doar 47 de hectare de perdele forestiere de protecţie. Dacă ritmul se păstrează, România va avea nevoie de peste 16 ani pentru a finaliza cele 770 de hectare de liziere pe care şi le-a propus în prima etapă pentru a împiedica blocarea autostrăzilor şi drumurilor naţionale din cauza zăpezilor şi a viscolelor, reiese dintr-o analiză realizată de cursdeguvernare.ro. În mod normal, aceste "accesorii" ar fi putut fi incluse în toate contractele de construire a autostrăzilor şi drumurilor naţionale, mai ales că preţul lor nu înseamnă nimic pe lângă costul de milioane de euro ale unui kilometru de autostradă: un hectar de perdele forestiere ajunge la aproximativ 2.500 de euro. România are un program naţional în acest domeniu încă din anul 2004, când a fost prevăzut într-un document, pentru prima dată, necesarul de împădurire de-a lungul drumurilor. El a fost îmbunătăţit în 2006, iar în 2011 s-au adus şi precizările necesare pentru a putea fi expropriate terenurile pe care proprietarii nu doreau să le cedeze.

CURENTUL

Un director de la Apele Române s-a pensionat dar a rămas şi angajat în instituţie cu salariul de peste 2000 euro

După ce s-a dovedit de către Curtea de Conturi ca foştii directori generali ai Apelor Romane, Ovidiu Gabor, David Csaba si Vasile Pintilie au fraudat fondurile publice, prin achiziţii cu puternic iz penal, ori au dispus plaţi ilegale pentru lucrări de investiţii nerealizate integral ori cu mari defecte calitative, la finalul carierei din ape, aceştia au dus la faliment bugetul instituţiei si al Uniunii Europene, prin adevărate tunuri pe spinarea celor 11 Administraţii Bazinale de Apa din tara, ale căror conduceri bine plătite, "nici usturoi nu au mâncat nici gura nu le miroase". Astfel, cei ce au subscris necondiţionat achiziţiilor prin proiectul European WATMAN s-au ales cu o ciozvârta substanţiala de la conducătorii administraţiei centrale din Bucureşti.

Vizite - de Tia Şerbănescu

Ca să fie toată lumea mulţumită, guvernul Cioloş va mări şi salariul minim de la 1050 la 1200 de lei fără să mai aştepte studiul de impact deşi premierul anunţase cinci principii de bază: "prioritizare, transparenţă, eficienţă, prudenţă şi predictibilitate". Vreo trei au fost deja încălcate. Spre exemplu, prezent la Consiliul European de la Bruxelles după ce preşedintele Iohannis i-a cedat locul, premierul nu ne-a informat deloc despre ce s-a discutat. Probabil că discreţia e al şaselea principiu de guvernare. În ciuda discreţiei, s-a aflat că preşedintele Iohannis va petrece sărbătorile în Florida. Ce şi-a zis preşedintele? Şi dacă fac sărbătorile acasă şi dacă le fac în America, tot or să mă critice, aşa că barem să mă bronzez. Cei de la Tarom n-au asemenea probleme: ei sunt în familie oriunde s-ar afla căci 40% din angajaţi sunt rude între ei. Frumos! Statul sprijină familia. Una din familiile de vază ale Constanţei a ajuns vestită şi în America unde Dumitru Martin, fratele fostului prefect Gh. Martin, a fost arestat (şi eliberat pe cauţiune) după ce a încercat mituirea unui ofiţer american de la baza Kogălniceanu pentru a obţine contractul de salubrizare.

EVENIMENTUL ZILEI

Călin Popescu Tăriceanu: Consultările de la Cotroceni au fost formale. Klaus Iohannis avea deja soluţia cu Guvernul Dacian Cioloş

Călin Popescu-Tăriceanu: Acesta e sentimentul pe care îl am. Am fost chemaţi la convorbiri, noi ne-am dus la consultări, ne-am dus, ne-am spus punctul de vedere. Cred că era obligaţia noastră să o facem, chiar dacă poate aveam această impresie de care v-am spus, că este mai degrabă formală consultarea. Şi sigur că cred că a profitat preşedintele, fără doar şi poate, de situaţia creată, neexistând o majoritate, cum ar fi trebuit să se întâmple, adică, între runda întâi de consultări... Numai o clipă. Între runda întâi de consultări şi runda a doua, în mod normal, partidele ar fi trebuit să se întâlnească între ele. Din aceste dezvăluiri, comportarea cea mai ciudată o are Liviu Dragnea. Preşedintele PSD lasă impresia că nu mai vrea ca partidul său să rămînă la Guvernare. PSD, partid adversar al lui Klaus Iohannis, de ce nu se agită nici măcar de formă să păstreze Coaliţia şi să rămînă astfel la Guvernare, cu un alt premier decît Victor Ponta, fie el şi tehnocrat?

Constanţa, judeţul în care economia este pe val

Poziţia geografică unică în România a făcut ca cea mai îndepărtată regiune de graniţa de vest să fie şi una dintre cele mai prospere din ţară. Asta nu înseamnă, însă, că totul merge ca pe roate. Mărginit la est de Marea Neagră, la vest de Dunăre şi la sud de graniţa cu Bulgaria, străbătut de canalul ce leagă fluviul de mare, conectat la Bucureşti printr-o autostradă şi o cale ferată modernizată, pe care trenurile circulă cu 160 de kilometri la oră, şi având una dintre cele mai blânde clime din ţară, judeţul Constanţa pare să fi ştiut să-şi valorifice din plin avantajele. În primul rând, pe coastă se găsesc cele mai mari trei porturi maritime ale României (Constanţa Sud-Agigea, Midia şi Mangalia), care au avut în 2014 un trafic total de mărfuri de aproape 56 de milioane de tone. Prin Portul Constanţa au trecut anul trecut 43 de milioane de tone de mărfuri, ceea ce îl plasează în top 15 în Uniunea Europeană.

Varşovia, scena unor ample proteste, la două luni după alegeri

Polonia este în fierbere - tot mai multe acţiuni surprinzătoare pentru un stat considerat "model", în ultimii ani, în Europa Centrală şi de Est ajung la urechile opiniei publice, prin intermediul mass-media. Zeci de mii de polonezi au ieşit în stradă, la Varşovia şi în alte 20 de oraşe din ţară, pentru al doilea weekend consecutiv, în manifestaţii antiguvernamentale şi "pentru apărarea Constituţiei şi a democraţiei". Partidul Lege şi Justiţie, care a câştigat alegerile în octombrie, a încercat să schimbe 5 din cei 15 judecători ai Curţii Constituţionale desemnaţi de fosta putere. Criticii se tem de politizarea justiţiei şi acuză guvernanţii că pun la cale, în tăcere, o "lovitură de stat". Manifestaţiile au fost organizate de grupul numit Comitetul pentru Apărarea Democraţiei.

JURNALUL NATIONAL

Italienii de la Salini Impregilo au distrus două autostrăzi

Raportul Corpului de Control al Ministerului Transporturilor privind Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a scos la iveală foarte multe "concesii" sau chiar "cadouri" pe care compania le-a făcut italienilor de la Salini Impregilo. Deşi, conform prevederilor contractului, lucrările de construcţie a autostrăzii Orăştie- Sibiu Lot 3 trebuiau finalizate la data de 17 aprilie 2013, constructorul nu a fost sancţionat, pentru că CNADNR a renunţat la revendicări de 4,2 milioane de euro care ar fi trebuit cerute ca penalităţi. Mai mult, deşi Ministerul Transporturilor a comunicat oficial că porţiunea de autostradă care a trebuit să fie demolată va fi refăcută de constructor, fără vreo plată suplimentară de la statul român, totuşi, contractul semnat de CNADNR cu firma italiană conţine o clauză care îi poate ajuta pe italieni să ne lase cu drumul demolat şi cu banii încasaţi, chiar dacă respectiva clauză nu este în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Un băsist sadea, şef la Corpul de Control al premierului Dacian Cioloş

ALENTIN MIRCEA, fost consilier si avocat al lui Băsescu, devine şef al corpului de control al Guvernului Ciolos. Timp de 4 ani a fost vicepreşedinte al Consiliului Concurentei, unde s-a remarcat printr-o iniţiativă îmbrăţişata de Narcisa Iorga care, in martie 2012, era menita sa restrângă difuzarea postului Antena 3. Mircea Valentin s-a evidenţiat si prin propuneri de modificare a legislaţiei retrocedărilor care a condus la consolidarea mafiei drepturilor litigioase. Noul Şef al Corpului de Control are trecute în CV si funcţii de administrare la Posta Română şi la Îmbunătăţiri Funciare, companii cu enorme probleme de rentabilitate şi corupţie ale căror conduceri executive se afla acum prin puşcării. Control spornic!

NATIONAL

Vechii pedelişti se pregătesc de USL

Pentru a termina cu "democraţia maimuţărită" de partidele "lipsite de reprezentativitate" si pentru a pune pe roate marile reforme de care are nevoie Romania, Klaus Iohannis si-a propus sa "înjuge" PSD si PNL la carul patriei. Un car mânat de el. Teoria ii aparţine sociologul Sebastian Lăzăroiu - fost consilier al preşedintelui Traian Băsescu. Iohannis vrea "sa controleze" PSD si PNL "împrietenindu-se" cu liderii celor doua formaţiuni, susţine Lăzăroiu. In context, acesta spune ca revenirea la candidaturile pe liste a avut ca scop "reducerea autonomiei date parlamentarilor PNL si PSD de alegerea uninominala si trecerea lor in subordinea liderilor politici". "Iohannis trebuie deci sa discute doar cu doi oameni, Dragnea si Gorghiu, iar aceştia, la rândul lor, îşi asuma misiunea de a-si convinge propriile formaţiuni de soluţia găsită", apreciază in continuare Lăzăroiu

Mai marii din primarii, concedii de Sărbători prin "agenţia" DNA!

Multe le-au mai fost dat romanilor sa vadă, dar la aşa ceva chiar ca nu se gândeau nici cei mai optimişti dintre noi. Si anume la puzderie de aleşi care, deşi sunt oficial in concediu, in aceasta perioada atât de încărcată a Sărbătorilor de la sfârşit de an, vin totuşi la birou si prestează in program normal. Si, totuşi, exista o explicaţie. Care, pe cat de halucinanta pare la prima vedere, pe atât de pragmatica este însă pentru mai marii si funcţionarii din primarii care nu vor sa-si asume, nici in ruptul capului, semnarea unor documente. De fapt a unor contracte despre care se tem ca ar putea intra sub stricta monitorizare a procurorilor anticorupţie. Aşa ca prefera sa se afle oficial in concediu, pentru a nu da cu subsemnatul, deşi vin normal la serviciu.

Predoiu a prins mingea in PNL

După ce si-a luat-o cu "premierul din umbra", Predoiu demonstrează acum ca si-a învăţat lecţia: nu mai crede (si nu mai semnează) nimic pana nu verifica el însuşi. Evident, noul Predoiu nu este pe placul liberalilor care visau sa-si facă nestingheriţi jocurile la nivelul PNL Bucureşti - filiala cea mai importanta a partidului. Iar ca ghinionul sa le fie complet, in favoarea lui Cătălin Predoiu au intervenit oameni de la ambasada foarte "grea", cea a Germaniei. De unde se spune ca s-au primit nişte telefoane care le-au sugerat liberalilor puşi pe rele sa-si vadă de treburile lor si sa înceteze a mai baga bolduri in mămăliga lui Predoiu. Zvon "beton", se pare, din moment ce, la doar câteva zile de la desemnarea lui Cristian Buşoi drept candidatul partidului la Primăria Capitalei (postura la care râvnise si Predoiu), conducerea PNL a revenit asupra problemei.

PUTEREA

Operaţiunea decimarea Flotei, faza resursa umană. România riscă să rămână fără navigatori!

Sâmbătă, la Constanţa, Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN) şi-a prezentat bilanţul pe acest an. Preşedintele SLN, Adrian Mihălcioiu, este îngrijorat de numărul mare de decese survenite pe mare. "au fost mai multe cereri de ajutor din partea membrilor de sindicat, dar şi foarte multe din partea nemembrilor de sindicat. Din păcate, acelea ale nemembrilor au fost în majoritatea cazurilor respinse, doar cele speciale au fost rezolvate sau sunt în curs de rezolvare. S-a recuperat aproape un milion de dolari, 500.000 pentru navigatorii români şi peste 400.000 pentru cei străini. O sumă destul de mare, care reflectă situaţia de criză a shipping-ului, care încă dă de furcă navigatorilor şi armatorilor. Avem foarte multe cazuri de decese, îmbolnăviri, dispariţii, sunt lucruri pe care încercăm să le descoperim, de ce s-a întâmplat", a spus Mihălcioiu. În ţara noastră sunt înregistrate 33.000 de brevete şi certificate, din care 21.000 de navigatori lucrează în sistemul de siguranţă a navigaţiei, iar 12.000 reprezintă personal auxiliar. Din cei 21.000 de navigatori, 14.600 sunt activi.

Controversa iodului în sare continuă. Consilier prezidenţial, contrazis de un nou studiu

Diana Loreta Păun, consilier prezidenţial pe probleme de sănătate, este unul dintre susţinătorii obligativităţii vaccinării copiilor împotriva bolilor contagioase, precum şi ai menţinerii prevederilor legislative care interzic comercializarea sării neiodate. Doamna Păun este medic primar endocrinolog, doctor în medicină, numită la Cotroceni din postura de manager al Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon". Conform doamnei Păun, copiii românilor sunt mai inteligenţi decât ai altor naţii, tocmai fiindcă mamele consumă sare iodată. Există şi un revers al medaliei: iodul provoacă hipertensiune, iar cardiacii trebuie să-şi reducă la minim consumul de sare iodată. Acesta este principalul "cal de bătaie" al detractorilor iodului în sare. Mai există şi convingerea unora că iodul este cancerigen, însă nu există date ştiinţifice care să certifice aserţiunea. Asociaţia pentru Protecţia Consumatorului (APC) a realizat un studiu privind calitatea sării, studiu pe care l-a publicat recent, sub titlul "Sarea iodată - condiment sau medicament?".

ROMANIA LIBERA

Ţăranii, disperaţi să îşi vândă porcii cu 5 lei kilogramul

Preţul pentru un kilogram de porc, în viu, a ajuns să fie derizoriu anul acesta în târgurile comunale din sudul României. Piaţa a fost invadată, practic, înainte de Crăciun de porci autohtoni şi din import, astfel încât dacă în septembrie un animal de o sută de kilograme ieri putea fi cumpărat cu peste o mie de lei, acum poate fi achiziţionat cu aproape jumătate din această sumă, respectiv între 500 şi 600 de lei la târgurile din Ilfov, Giurgiu sau Teleorman. Embargoul rusesc, care a dus la închiderea pentru producătorii europeni a unei pieţe care absorbea importante cantităţi de carne de porc, ce a fost astfel redirecţionată spre pieţele interne, numărul tot mai mare de producători din România şi teama acestora că vor rămâne cu porcii nevânduţi după Crăciun, ceea ce le-ar fi adus costuri suplimentare pentru întreţinere, sunt doar câteva dintre motivele pentru care a scăzut preţul în ultimele zile.

Interviul cu ministrul Dan Stoenescu: Un fond de investiţii pentru diaspora ar permite întoarcerea românilor acasă

Dan Stoenescu, ministrul care va coordona relaţia cu românii din străinătate, nu crede într-o repatriere masivă a celor care trăiesc dincolo de frontiere. Totuşi, aceştia ar putea fi atraşi în proiecte de afaceri derulate în România, prin crearea unui fond de investiţii pentru diaspora şi prin facilitarea accesului la fondurile europene. Mandatul de ministru delegat al lui Dan Stoenescu în fruntea Departamentului Politici pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) este complicat nu doar pentru că trebuie să se descurce cu un buget extrem de limitat, de numai 10 milioane de lei, ci şi pentru că a preluat o "grea moştenire". În Occident nu există şcoli bilingve cu predare şi în limba română, astfel că, în Spania, procentul copiilor care studiază limba şi civilizaţia românească este de sub 10%. În plus, numai 30% din cetăţenii Republicii Moldova au acces la postul public de televiziune de la Bucureşti. Dan Stoenescu a explicat pentru "România liberă" modul în care crede că trebuie sprijinită fiecare comunitate românească din diaspora pentru ca membrii ei să nu îşi uite limba, cultura sau tradiţiile.

Cum se împarte puterea în Guvernul Cioloş

Şeful Cancelariei premierului, Ioan Dragoş Tudorache, a devenit numărul doi din Executiv, pe zona de organizare. Acesta va coordona priorităţile ministerelor. Cei doi vicepremieri, Vasile Dîncu şi Costin Borc, au atribuţii similare, însă doar pe zona lor de răspundere. Premierul Dacian Cioloş a schimbat, recent, regulile de organizare a Guvernului, sporind atribuţiile Cancelariei, condusă de Ioan Dragoş Tudorache. Astfel, pe baza memorandumului adoptat de Executiv, Cancelaria premierului devine o unitate care va superviza activitatea ministerelor. Aceasta "stabileşte, în baza programului de guvernare, proiectele prioritare şi conformitatea acestora cu strategiile europene şi naţionale". Împreună cu consilierii prim-ministrului, structura va monitoriza "tendinţe şi evoluţii din diverse domenii de activitate guvernamentală", identificând măsuri şi proiecte. Mai departe, Cancelaria se va asigura că aceste proiecte vor fi îndeplinite. Structura va solicita şi verifica planurile de acţiune ale ministerelor şi resursele alocate pentru realizarea priorităţilor.

ZIARUL FINANCIAR

Banca Transilvania pregăteşte un nou plan de afaceri pentru următorii trei ani, cu o creştere anuală de 7-8%

Omer Tetik, directorul executiv, spune că banca din Cluj va ataca mai mult zona urbană. De asemenea, pe masă există 3-4 ţinte de achiziţii, iar în 2016 "sigur vom mai cumpăra ceva". Pentru viitor se uită la câteva modele bancare de business din afară, cum ar fi băncile spaniole BBVA, Santander sau banca americană Wells Fargo. Banca Transilvania a început să lucreze la noul plan de afaceri pentru următorii trei ani, care va include atât o creştere organică, dar "mai profitabilă", cât şi noi achiziţii după ce şi-a făcut mâna cu preluarea Volksbank, o oportunitate de cumpărare apărută peste noapte, care a fost judecată în spirit "antreprenorial" şi dusă la bun sfârşit în numai un an. "Avem capital în exces, fondurile noastre proprii au ajuns la 6 miliarde de lei. În 2016 sigur vom mai cumpăra ceva. Avem trei, patru ţinte, dar mai mult ne interesează portofolii. Cu Volksbank am câştigat şi experienţă, ştim unde am performat bine şi unde mai avem de îmbunătăţit", spune Omer Tetik, directorul executiv (CEO) al băncii.

Am invadat Occidentul: Cei mai mulţi străini din vestul Europei sunt români

Unu din nouă români, adică 11% din populaţia de 19,9 milioane de locuitori, în total 2,2 milioane, este plecat la lucru în vestul Europei, potrivit calculelor ZF pe baza unui studiu al Eurostat despre cetăţenii străini care trăiesc în Uniunea Europeană, publicat la sfârşitul săptămânii trecute. Pe locurile următoare vin marocanii (1,9 milioane în UE), turcii (1,8 milioane în UE) şi polonezii, cu 1,7 milioane de cetăţeni în Occident. Cei mai mulţi români sunt în Italia (1,1 milioane de persoane), Spania (730.000) şi Germania (240.000). Restul românilor sunt plecaţi la muncă în Grecia (40.000), Portugalia (34.000), Ungaria (31.000) sau Cipru (20.000). Studiul, care grupează primele cinci ţări sursă de imigranţi pentru toate ţările din UE, nu prezintă şi datele despre numărul românilor din Marea Britanie, care ar putea să fie de câteva zeci de mii.

Consilierul economic al premierului: Nu suntem fericiţi cu acest buget, dar a trebuit să-l acceptăm

Dragoş Pâslaru, consilierul economic al premierului, spune că neacceptarea bugetului Ponta ar fi însemnat "o lovitură asupra statului de drept", chiar dacă noul guvern avea "suportul străzii". "Dacă credeţi că guvernul e fericit sau exultă că s-a aprobat bugetul nu, nu suntem fericiţi, nu suntem bucuroşi de acest buget. Este un exerciţiu pe care cu onestitate intelectuală l-am făcut în nişte determinanţi daţi. (...) E un guvern care nu are legitimitate de alegere directă şi ce ar trebui, să se ia la luptă cu un Parlament - for ales - care a decis foar­te clar nişte lucruri, prin lege? Ar fi trebuit să dăm o ordonanţă de urgenţă pentru că ce? Pentru că avem suportul străzii? Gândiţi-vă puţin ce lovitură asupra statului de drept ar fi trebuit să dăm pentru a arăta că din punctul de vedere al calculelor nu dă", a spus Dragoş Pâslaru la ZF Live. Declaraţia survine în contextul în care guvernul Cioloş este acuzat că a preluat bugetul guvernului Ponta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb